Az összehasonlító teszt legjobb akkus fúrógépei és azok értékelése

Összehasonlító tesztünkben az értékelés és véleményalkotás érdekében nem csak az akkumulátoros fúrógépekre, hanem az olyan elektromos csavarhúzókra is koncentráltunk, amelyek fúrási lehetőséggel rendelkeznek. Ennek köszönhetően ugyanis aligha különböztethető meg a két típus egymástól. Kiválasztottunk tíz, a vásárlók által kedvelt terméket, majd leteszteltük azokat, és össze is hasonlítottuk az egyes paramétereket.

A legnagyobb figyelmet a feszültségre fordítottuk, amely hatással van a fúrógép teljesítményére. Nagyobb odafigyeléssel vizsgáltuk meg az akkumulátorral és a töltéssel kapcsolatos információkat. Természetesen a fúrási tulajdonságokról sem feledkeztünk meg, amelyek összességében igen jelentős hatással vannak az értékelésre. Nem utolsó sorban az olyan kiegészítő funkciókat is figyelembe vettük, amelyek könnyebbé tehetik a készülék használatát.

Akkus fúrógépek kínálatát találja tehát itt, az egyes termékeket az Ön által kiválasztott paraméter alapján rendezheti. A megfelelő kategóriára kattintva a fúrók az értékek mennyisége szerint rendeződnek, így pontosan az elképzelései szerint választhatja ki a terméket.

Az összehasonlítás önálló véleményeket is tartalmaz, amelyeket az egyes termékek illusztrációs képére kattintva érhet el. Amennyiben a mi segítségünk nélkül szeretne választani, esetleg jobban meg szeretné ismerni az akkumulátoros fúrógépeket, azt javasoljuk, hogy olvassa el a Hogyan válasszunk akkus fúrógépet cikkünket. A cikkben nem csak az egyes paraméterek magyarázatát találja, hanem azok leírását is, sőt, azt is megtudhatja, hogy mely paraméterre érdemes ügyelni a választás során, és miért.


Milyen akkus fúrógépet válasszon az összehasonlítás alapján

Sorrend Külalak Megnevezés Max. forgatónyomaték (Nm) Tömeg (kg) Akkumulátor-kapacitás (Ah) Megközelítőleges ár Aktuális ár
1.
Értékelés BOSCH GSR 12V-15 FC Set Professional
BOSCH GSR 12V-15 FC Set Professional 30 0,6 2 74 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
2.
Értékelés Black&Decker BCD001BAHFC
Black&Decker BCD001BAHFC 37 1,7 1,5 80 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
3.
Értékelés Black & Decker BDCDD121KA
Black & Decker BDCDD121KA 26 1,1 1,5 26 590 Ft Mutasd az ajánlatokat
4.
Értékelés Makita HP457DWE
Makita HP457DWE 42 1,7 1,5 43 Ft Mutasd az ajánlatokat
5.
Értékelés Makita DDF453RFE 18V, 2x3Ah
Makita DDF453RFE 18V, 2x3Ah 42 1,9 3 81 790 Ft Mutasd az ajánlatokat
6.
Értékelés Einhell TH-CD 12-2 Li Home
Einhell TH-CD 12-2 Li Home 24 1 1,3 15 390 Ft Mutasd az ajánlatokat
7.
Értékelés EXTOL LADY 402401
EXTOL LADY 402401 18 1 1,3 21 390 Ft Mutasd az ajánlatokat
8.
Értékelés MAKITA DDF485RAJ
MAKITA DDF485RAJ 50 1,4 2 71 790 Ft Mutasd az ajánlatokat
9.
Értékelés Black & Decker BDCDC18K
Black & Decker BDCDC18K 30 1,6 1,5 27 890 Ft Mutasd az ajánlatokat
10.
Értékelés METABO SB 18 L Set MD 2x2,0Ah
METABO SB 18 L Set MD 2x2,0Ah 50 1,6 2 73 390 Ft Mutasd az ajánlatokat

Hogyan válasszunk akkus fúrógépet

Az akkus fúrógép minden ezermester és profi elengedhetetlen kelléke. Tekintettel arra, hogy teljesen mások a követelmények egy olyan készülékre, amelyet építkezésen használnak és egy olyan készülékre, amelyet kizárólag otthon használnak, rengeteg modell megtalálható a piacon. A kiválasztás során számos olyan paraméterrel találkozhat, amelyeket egy átlagember nem biztos, hogy ismer.

Akkus fúrógép beszerzése során nem csak az akkumulátort kell figyelembe venni, amely bár fontossági szempontból nagyon lényeges, azonban olyan további elemekre is ügyelni kell, mint a motor, a tokmány vagy az ütési teljesítmény. Sajnos ebben a szegmensben nem tudunk olyan univerzális terméket ajánlani, amellyel minden feladatot el tudna végezni, ugyanakkor nem kellene feleslegesen sokat költenie rá. Éppen ezért fontos meghatározni a prioritásokat.

Annak érdekében, hogy könnyebbé tegyük az akkus fúrógép kiválasztását, részletesen leírjuk a készülék egyes részeit, ennek köszönhetően meg fogja tudni határozni, mire is van szüksége. A használat céljától függően érdemes előnyben részesíteni a bevált márkák termékeit, így biztos lehet abban, hogy a készüléket nem csupán a garancia időtartama alatt fogja tudni használni. Vágjunk hát bele az akkus fúrógép kiválasztásába!

A fúrógép típusa

Fúráshoz több típusú terméket is használhat. A piacon akkus csavarozókkal is találkozhat, azonban a fúrók is egész ügyesen képesek csavarozni (a készülékeket gyakran akkus fúró-csavarozónak nevezik). Kemény anyagokba történő fúráshoz az erős elektromos ütvefúrógépek a legalkalmasabbak.

Először fontos meghatározni, mit kínálnak az egyes típusú készülékek. Bár első ránézésre úgy tűnhet, hogy az akkus fúrógép és az akkus csavarozó közt minimális a különbség, ez egyáltalán nem igaz, és elengedhetetlen, hogy a célnak megfelelően válassza ki a készüléket. Ennek érdekében egy rövid áttekintést kínálunk Önnek az egyes típusok tulajdonságairól, amely segítségére lesz problematika megértésében.

Akkus fúrógépek

Az akkus fúrógépek mindenekelőtt fém és fa anyagokba történő fúrásra alkalmasak. Az olyan hatékonyabb modellekkel, amelyek ütvefúrást kínálnak, falba is fúrhat. Míg a tégla falba egy olcsóbb akkus fúrógéppel is képes lesz lyukat fúrni, a beton fallal kizárólag a legerősebb készülékek képesek megbirkózni – azonban a furat átmérője így is korlátozott méretű. Az akkumulátor cellák általában nem képesek ugyanolyan teljesítménnyel ellátni a fúrót, mint a közvetlenül az aljzatba csatlakoztatott fúrók, ezért a falba fúrás problémás lehet.

Az akkus fúrók helyzete a csavarozás szempontjából is hasonló, ugyanis bár használhatóak csavarozásra, szerkezetük, súlyuk és további szempontok is arra utalnak, hogy amennyiben csavarozásra szolgáló eszközt keres, jobban teszi, ha akkus csavarozót vásárol.

A csavarozás általában alacsony fordulatszámon történik, hogy a csavarfej ne „csússzon el”. Az egyes akkus fúrók nem megfelelő teljesítmény-szabályozással rendelkeznek, ezért vagy gyorsan működnek, vagy sehogy, és szinte semmi egyéb lehetőséget nem kínálnak. Egy ilyen változat egyáltalán nem megfelelő csavarozásra.

Akkus csavarozók

Az akkus csavarozók olcsóbbak és kevésbé fejlett munkaeszközök, mint az akkus fúrók, azonban számos szempontból praktikusabbak. Bár nem annyira univerzálisak, mint az akkus fúrók, ha kizárólag csavarozásra szeretné használni őket, az akkus csavarozó a lehető legjobb választás. Kisebb méretüket tekintve a csavarozók kezelése sokkal kényelmesebb, mint a más típusú fúrók kezelése.

Az akkus csavarozók kiválóan alkalmasak otthoni használatra, ahol például bútorok összeszerelésére használhatóak, esetleg olyan üzemben is megállják a helyüket, ahol gyakran kell nagy mennyiségű csavart behúzni. Tokmány helyett hatszögletű befogófejjel rendelkeznek a speciális csavarfejekre, a készülék használata ezért sokkal kevésbé univerzális. Kizárólag a csavarok behúzására vagy kilazítására szolgálnak.

Előnyük, hogy ezt a tevékenységet sokkal hatékonyabban képesek elvégezni az ütések hatására. Ennek köszönhetően sokkal nagyobb erőt képesek kifejteni, mint egy azonos hatékonyságú fúró. Egy kis erőfeszítéssel nagyobb csavarokat is behúzhat – például fém csavarozása esetén. Abban az esetben is segítségére lehetnek, ha sérült fejű csavart szeretne kicsavarozni.

Ütvefúrógép

Bár az egyes jobb minőségű akkus fúrók rendelkeznek ütvefúrás funkcióval, amely egyszerűbbé teszi a falba történő fúrást, erre a feladatra jobb olyan speciális elektromos munkaeszközt választani, amely rendszerint sokkal nagyobb teljesítményt kínál, így a falba fúrás sokkal kényelmesebb és gyorsabb.

Az ütvefúrógép tehát nem egy önálló típus, hanem inkább egy olyan ütvefúrás funkcióval kiegészített fúrógép, amely elengedhetetlen, amennyiben kemény falba szeretne fúrni. Tesztünkben kizárólag külső áramforrás segítségével működő (nem akkumulátoros) ütvefúrók kerültek, ugyanis ezek sokkal nagyobb teljesítményt kínálnak, amely egyszerűbb munkavégzést tesz lehetővé.

Szerkezet

A szerkezetet tekintve mindenekelőtt az akkus fúrógép súlyára, valamint a fogantyú precíz kidolgozására ügyeljen. A kézbe illő ergonomikus forma a megfelelő. A gyártási anyagokat tekintve kemény műanyag, valamint puha anyag kombinációjára számíthat, amely elnyeli a kellemetlen rezgéseket.

Ami az említett súlyt illeti, elmondható, hogy minél alacsonyabb a kiválasztott fúrógép súlya, annál egyszerűbb lesz annak kezelése. Ezzel egyidejűleg gyengébb teljesítményre és rövidebb akkumulátor üzemidőre számíthat. Az akkus fúrógépek súlya általában 1,5 – 2,5 kg között mozog.

A motor típusa

Bár nem a legfontosabb tényező ennél a terméknél, a vásárlókat mégis érdekelheti az akkus fúrógépet működtető motor. Való igaz, hogy bizonyos mértékig a motor teljesítménye adja ennek a terméknek a gyakorlati lehetőségeit. Két típusú motorral találkozhat.

 • hagyományos villanymotorok
 • szénkefe nélküli motorok

Ha a modern megmunkálás útjára szeretne lépni, akkor akkus fúrógép vásárlása során a szénkefe nélküli motorokat részesítse előnyben, amelyek sok tekintetben felülmúlják a hagyományos villanymotorokat.

Hagyományos villanymotorok

Előnyök Hátrányok
+ Alacsonyabb ár – Az akkumulátor élettartama rövidebb

– Az eszköz élettartama rövidebb

 

Nagyon elterjedt megoldás, mágneseket tartalmaz, az egyiket az álló részen (állandó mágnesek), a másikat a forgó részen (tápfeszültség mágnesek). A feszültség kialakulásához szénre van szükség, amely idővel fokozatosan elhasználódik, vagyis elég. Ez a rész a leghajlamosabb a különféle károsodásokra.

A hagyományos villanymotorok előnyei közé mindenekelőtt az alacsony beszerzési ár tartozik. Másfelől, a hátrányokkal is számolni kell. Míg az egyik ilyen hátrányt már megemlítettük, a következő az energiaveszteség, ami rendszerint a rövidebb akkumulátor üzemidőben jelenik meg.

Szénkefe nélküli motorok

Előnyök Hátrányok
+ Az akkumulátor hosszabb élettartama

+ Nagyobb forgatónyomaték nagyobb fordulatszám mellett

– Magasabb beszerzési ár

 

A szénkefe nélküli motorokat rendszerint a közepes és jobb termékcsaládokba tartozó akkus fúróknál alkalmazzák, beleértve a profi munkaeszközöket is. A kivitel technológiája ebben az esetben egy kicsit eltérő. Az állandó mágnesek a forgó részen, a tápfeszültség mágnesek pedig az álló részen elhelyezettek. Több elektronikus alkatrészre számíthat, amelyek az akkus fúrógép működését és vezérlését biztosítják.

Igaz, hogy a szénkefe nélküli motor drágább, másfelől újszerű kivitelre számíthat, ami főként az alacsonyabb működési költségekben vagy a kisebb akkumulátor-fogyasztásban mutatkozik meg, ami meghosszabbítja a fúró akkumulátorának élettartamát, miközben azonos teljesítményt biztosít. Egy további jelentős előny a motor hosszabb élettartama, amely kevésbé használódik el ennél a technológiánál, ezen felül nagyobb forgatónyomatékra is számíthat nagyobb fordulatszám mellett. Más szóval, a szénkefe nélküli motorral működő fúrógép nagyobb teljesítményt biztosít nagy sebességnél, mint a hagyományos villanymotorral működő munkaeszköz.

Akkumulátor

Az akkumulátor nem csak elengedhetetlen része az akkus fúrógépnek, hanem egyben annak a legfontosabb eleme is. Tulajdonképpen az eszköz szívéről van szó, amely nélkül azonnal leállna a működés. Az akkumulátor jelentős hatással van az akkus fúrógép beszerzési árára. A nagyobb akkumulátor üzemidő rendszerint drágább eszközre utal.

A megfelelő akkus fúrógép kiválasztása során három akkumulátorral kapcsolatos paramétert érdemes figyelembe venni.

 • akkumulátor típusa
 • akkumulátor feszültsége
 • akkumulátor kapacitása

Akkumulátor típusa

Az egyes gyártók termékkínálatát böngészve három különböző típusú akkumulátorral találkozhat, amelyek mindegyikének megvannak a maga előnyei és hátrányai.

 • Ni-Cd akkumulátor – régebbi modell, amellyel néhány olcsóbb akkus fúrógép modellnél találkozhat. Még annak ellenére is, hogy egészen a lemerülés pillanatáig használható volt, főként kisebb kapacitása miatt került ki a forgalomból, ami a korlátozott élettartamában is megmutatkozott. Az ilyen típusú akkumulátorok gyártása és megsemmisítése jelentős terhelést jelent a környezetre. Ennek az akkumulátor változnak az értékesítését az Európai Unió 2017-ben betiltotta.
 • Ni-Mh akkumulátor – újabb régi típusú akkumulátor, amely környezetbarátabb és nagyobb kapacitású volt, mint az Ni-Cd akkumulátor. Mondhatni, valamit valamiért típusról van szó. Ennél az akkumulátornál is számíthat negatívumokra, mégpedig alacsony feszültség formájában. Manapság nagyon ritkán találkozhat Ni-Mh akkumulátorokkal.
 • Li-ion akkumulátor – modern típus, amely a korábbi változatok összes hiányosságát legyőzte. Drágább modellekben található, ennek oka pedig alacsony súlya, nagy teljesítménye, nagy kapacitása és karbantartást nem igénylő kivitele. Akkor sem kell aggódnia a Li-ion akkumulátor miatt, ha nem használja azt rendszeresen. Ez ugyanis nem árt ennek a típusnak – míg léteznek olyan akkumulátorok, amelyek veszítenek kapacitásukból, ha hosszú időn át nincsenek használatban.
 • XR Li-ion / LiHD akkumulátor – a legmodernebb típus, amely a Li-ion akkumulátorok felépítésén és anyagán alapul. Az akkumulátorcellák szerkezeti elrendezésének megváltoztatásával és egyéb módosításokkal lényegesen hosszabb akkumulátor-élettartamot és különösen nagyobb kimeneti teljesítményt sikerült elérni. Tagadhatatlan előnyei miatt természetesen a készülék beszerzési ára is magasabb.

Az ügyes ezermesterek szükség esetén önmaguk megváltoztathatják az akkumulátor típusát. Az interneten számos olyan videó létezik, amely inspiráló lehet. Azonban mindig ügyeljen az áramütés veszélyére.

Bármilyen típusú akkumulátort is válasszon, gondoljon arra, hogy a kényelmes és folyamatos munkavégzéshez legalább két darabra lesz szüksége. Míg az egyikkel fúr, a másik töltődhet. A legtöbb akkus fúrógép levehető akkumulátor rendszerrel rendelkezik. Az akkumulátor fogyóeszköz, idővel veszít minőségéből, ezért kerülje el azokat a termékeket, amelyek beépített akkumulátorral ellátottak. Egy ilyen modellben vagy lehetetlen, vagy nagyon nehéz kicserélni az akkumulátort.

Akkumulátor feszültsége

Az akkumulátor további olyan fontos értéke, amely a fúrás, vagy egyéb munka soráni kényelmet és komfortot befolyásolja. A feszültség voltban van megadva, amely rövidítése V. Ha megnézi az elérhető termékeket, a növekvő árral az egyes termékek akkumulátorának feszültsége is megnő. Ez rendszerint 3,6 – 36 V között mozog. Otthoni használatra 12 V körüli feszültség elegendő. Egy ilyen fúró erejét úgy ellenőrizheti le, hogy a fúrás során nem képes a kezével megállítani a tokányt.

A feszültséggel egy bizonyos szinten maga az akkus fúrógép teljesítménye is összefügg. A legerősebb akkumulátoros fúrógép villanymotorjának problémamentes és megfelelő működéséhez nagyobb feszültségre van szükség. Ügyeljen az elárusítók gyakori trükkjére – vannak ugyanis, akik a maximális feszültséget, és vannak, akik az átlag feszültséget tüntetik fel. A feszültség értéke, mint minden más elektromos mennyiség, ingadozik a működés során. Megtörténhet tehát, hogy a 20 V feszültségű akkus fúró nem lesz olyan hatékony, mint a 18 V-os. Érdemes ellenőrizni ezen adat pontos jellemzőit.

Akkumulátor kapacitása

Kapacitás Rendeltetés
> 1.5 Amperóra (Ah) Otthoni, vagy időnkénti profi használat
> 3.0 Amperóra (Ah) Profi, vagy igényes otthoni használat

 

Az akkus fúró paraméterei közt lévő ezen információ kizárólag egy dologra utal. Minél nagyobb a cellakapacitás, annál tovább fog működni a fúró, mielőtt fel kell töltenie az akkumulátort. A kapacitás mértékegysége az amperóra, amely rövidítése Ah.

Az 1,5 Ah kapacitású akkumulátorok számítanak átlagosnak időnkénti otthoni használathoz. Ha profi használatra szeretné alkalmazni az akkumulátoros fúrót, legalább 3 Ah kapacitású akkumulátort válasszon.

Töltő

A töltő az akkumulátor elengedhetetlen része. Olyan készülék, amely feltölti az akkumulátort abban a pillanatban, amikor abban elfogy az energia. A két következő típusú töltő közül választhat:

 • hagyományos töltő
 • gyorstöltő.

A hagyományos töltő egy átlagos akkumulátort 3-5 óra alatt képes feltölteni. A gyorstöltő ugyanezt egy óra, vagy még ennél is kevesebb idő alatt teszi meg. Ennek köszönhetően valóban semmi sem fogja korlátozni a munkájában. A töltés ideje természetesen az akkumulátor kapacitásától, valamint a töltő típusától függ. Az ilyen típusú kiegészítő rendszerint információs diódákkal felszerelt. Ezek jelzik a töltési folyamatot, illetve a teljes feltöltöttséget.

Fordulatszám és a sebesség beállítása

Akkus fúrógép kiválasztása során vegye figyelembe a fordulatszám és a sebesség változtatásának lehetőségét is. Olyan paraméterekről van szó, amelyek hatással vannak a kényelmes, gyors és pontos munkavégzésre. A sebességet tekintve rendszerint három típusú eszközt különböztetünk meg.

 • Egysebességes akkumulátoros fúrógépek – egy sebességet kínáló fúrógépek, amely csavarozásra és fúrásra is szolgál.
 • Kétsebességes akkumulátoros fúrógépek – olyan modellek, amelyeknél a lassabb fokozat csavarozásra, míg a nagyobb fordulatszámon működő magasabb fokozat fúrásra szolgál.
 • Többsebességes akkumulátoros fúrógépek – ez a kivitel legfőképpen profi szerszámokra jellemző. A helyzettől függően állíthatja be az ideális sebességet.

A fordulatszámot általában egy vezérlőgomb segítségével szabályozhatja, esetleg egy adott sebességtartomány is beállítható. Az univerzális termékeknél egy nagyon fontos paraméterről van szó. Az egysebességes akkus fúrógépek akár 500 fordulatot is elérhetnek percenként, a kétsebességes eszközök határa akár 1 700 fordulat is lehet percenként.

A beállításnál rendszerint érvényes, hogy alacsonyabb fordulatszám esetén a fúró nagyobb erőt fejt ki (csavarozáshoz és nagyobb átmérőjű lyukak fúrásához alkalmas), ezzel ellentétben, nagyobb fordulatszám esetén a kifejtett erő csökken (kisebb átmérőjű lyukak fúrása esetén). A munka során ügyeljen a magas fordulatszámra, ugyanis csavarozás során tönkreteheti a csavar fejét.

Forgatónyomaték

A forgatónyomatékot gyakran csak nyomatékként is emlegetik. Általában maximális nyomatéknak is nevezik, azaz az eszköz által kifejtett legnagyobb nyomatékos erőnek. Számos akkus fúrógép és csavarozó egy olyan szabályozóval is felszerelt, amely segítségével beállítható a forgatónyomaték. Ez rendszerint a tokmány fölött elhelyezett.

A forgatónyomatéknál rendszerint néhány fokozat közül választhat. Amennyiben univerzálisabb munkaeszközre vágyik, válasszon nagyobb forgatónyomaték-tartományt kínáló modellt, amely segítségével kiváló módon szabályozhatja a fúrógépet. Túl nagy erővel el is törheti a csavart. A fúrás során a nyomaték megnövelhető. Alább néhány praktikus javaslatot talál a forgatónyomatékkal kapcsolatban:

 • csavarok puha anyagokban – 5 – 20 Nm,
 • furatok 10 – 20 mm átmérőig – akár 55 Nm,
 • fúrás kemény anyagokba – 55 Nm felett.

Fordított forgásirány

A fordított forgásirány egy olyan fontos funkció, amely a legtöbb akkumulátoros fúrógépnél megtalálható. A megszokott forgásirány az óramutató járásával megegyező irányban történik – a fúrók és csavarok meneteit úgy gyártják, hogy a fúrás vagy a meghúzás ebben a forgásirányban történik. Néha azonban az ellenkező irányba forgó mozgás is hasznos lehet, amely például a kicsavarozást teszi lehetővé. A fordított forgásirány kényelmesebb tokmány kilazítást tesz lehetővé.

Ütési teljesítmény

Ez a paraméter mindenekelőtt a fúrással kapcsolatos. Az akkus fúró-csavarozók olcsóbb típusainál a fúró funkció alapfelszereltségnek számít, de ez elsősorban olyan anyagokhoz alkalmas, mint a fém, a fa vagy a műanyag. Még ezek az eszközök is, amennyiben jobb minőségűek, képesek lyukat fúrni a falba, azonban ha rendszeresen szeretne falba fúrni, érdemesebb akkus ütvefúró csavarozóba befektetnie.

Ez a funkció természetesen nem helyettesíti az elektromos ütvefúró, vagy a pneumatikus ütvefúró ütési teljesítményét. Könnyebben képes azonban átjutni a falon kisebb ütések segítségével. Valóban durva munkához bontókalapácsra is szüksége lehet, amely segít például régi falak eltávolításában, vagy hornyok készítésében a falban.

Tokmány

A tokmány minden akkus fúrógép elengedhetetlen és fontos része. Az első részről van szó, amelybe behelyezi a biteket és az egyéb olyan kiegészítőket, amelyekre szüksége lehet az éppen elvégzendő feladatokhoz. Az ilyen modern akkus eszközöknél elfelejtheti azt a hagyományos tokmányt, amelynél a behúzáshoz vagy kilazításhoz speciális bilincsre volt szükség. A modern tokmány teljesen más elv alapján működik. Akkus fúrógép beszerzése során több típusú tokmány közül választhat.

 • Gyorsbefogó tokmány – valószínűleg a legáltalánosabb modell, amely az olcsóbb és a közepes osztályba sorolható eszközöknél található meg. A tokmányt elegendő megfogni, és kis sebesség mellett rögzítheti vagy kilazíthatja az adott elemet.
 • Kulcsos tokmány – ebben az esetben a fúrófejet akkor kell rögzíteni, amikor a fúrógép leáll. A tokmány része egy speciális foglalat, mely segítségével a fúrófej, vagy egyéb kiegészítő egyszerűen rögzíthető vagy kilazítható.

Annak függvényében válasszon tokmány méretet, hogy mire szeretné leggyakrabban használni az akkus fúrót – illetve a nyílás méretét, amelybe a bitek rögzíthetőek. Átlagosan 1 – 13 milliméter tartományra számíthat.

Felszerelés

Az akkus fúrógépek formájukban nagyon hasonlóak, de a konkrét gyártók különböző kidolgozásának köszönhetően néhány közülük kiegészítő funkciókkal és praktikus kiegészítőkkel is büszkélkedhet. Az alábbiakban bemutatjuk, miről is van szó.

 • LED világítás – a nem feltűnő, tartós és legfőképpen hatékony LED világítás általában az akkus fúrógép első részén helyezkedik el. Ez a fúró-csavarozó működése közben automatikusan bekapcsol, ami javítja a látási körülményeket – különösen rossz fényviszonyok mellett vagy nehezen hozzáférhető helyeken.
 • Külső fogantyú – egyes esetekben a fúrógép az elejére rögzíthető fogantyúval is kiegészíthető. Ön így a markolatnál és a fogantyúnál fogva kényelmesen megragadhatja a gépet és fúrás közben nagyobb nyomást fejthet ki. Ennek a lehetőségnek leginkább az ütvefúrógépeknél veszi hasznát. Ez a fogantyú gyakran távtartóval is rendelkezik, amely konkrét mélységű lyukak fúrására szolgál.
 • Vízmérték – praktikus kiegészítő a fúrás során. A fúró testén található, amely szerint abban az esetben tájékozódhat, ha az egyenes felületre merőlegesen fúr.
 • Felakasztásra szolgáló hurok – egy további olyan praktikus kiegészítő, melynek segítségével nem kell a fúrót minden egyes lyuk kifúrása, vagy csavar becsavarása után hatótávolságon kívül tartani. Egyszerűen a munkaruhájához, vagy derékövéhez rögzítheti azt.
 • Bittartó – segédeszköz, melynek köszönhetően a csavarozáshoz szükséges minden eszköz azonnal a keze ügyében lesz.
 • Koffer – a jobb minőségű akkumulátoros fúró-csavarozók töltővel és akkumulátorral/akkumulátorokkal kerülnek forgalomba. Ezek általában egy hordozható tokban elhelyezettek, ahol gyakran akad hely a tartók, bitek és más munkatartozékok számára is.
 • További akkumulátor – a drágább készülékek gyakran két és több akkumulátorral is ellátottak. Ennek köszönhetően a fúrógépet folyamatosan használhatja, és nem kell annak feltöltődésére várnia.
 • Sarokrögzítő/saroktokmány – érdekes kiegészítő, amely még a nehezen hozzáférhető helyeken is lehetővé teszi a fúrást. A tokmányba kell illeszteni, és ahogy a nevéből is adódik, még a sarokban is lehetővé teszi a fúrást.

Fúrófejek és bitek

Az akkus fúróval ellátott igazi barkácsoló felszereléshez a megfelelő fúrókészlet is hozzátartozik:

 • hagyományos spirálos fúrófejek – a szerszámacélból vagy HSS acélból gyártott hagyományos fúrófejek általában nem éles hegyűek, ezért nehezebb eltalálni azt a helyet, ahová lyukat szeretne fúrni, így ezt a helyet néha egy kisebb fúróval elő kell fúrni, vagy ütéssel kell azt behatárolni.
 • fúrószár központosító csúccsal – megszünteti a korábban említett fúrószárak hiányosságait, mivel a fúrószár csúcsán egy hosszított vékony hegy található, amely belemélyed az anyagba és a helyes irányba vezeti a fúrót, ez a központosító csúcs általában a fában használatos fúróknál jelenik meg.
 • központosító fúrószár pengével – az előző típushoz hasonlóak, ezek azonban a csúcs helyett pengével rendelkeznek. Alakjuk általában a kisebb fúró átmérőjének felel meg.
 • lépcsős fúrószár – speciális kúpos fúrószár, ahol az átmérő a csúcstól távolodva növekszik.
 • süllyesztő fúró – kis, kúpos hegyű szerszám, amely a furat beállítására szolgál. Ennek segítségével egy mélyedés jön létre a kifúrt lyuk felett, ahová besüllyeszthető a fúrófej.
 • lapos fúrószár – nagyobb furatok fúrására alkalmas eszköz, nem egy hagyományos egyenes formáról van szó, a fúrószár közvetlen a hegy mögött egy lapos testben folytatódik, amely durvább nyílások fúrására alkalmas, ahol nem az esztétika számít (kisebb fordulatszám és nagy erőkifejtés esetén használják). Fában történő fúrásra szolgál.
 • fenékfúró – az igazán nagy lyukak nagyobb pontosságú fúrására alkalmas, a fúrófej helyett egy meghatározott átmérőjű éles szélű tárcsát találhat, egyes helyeken ezeket a fúrókat forstnernek is nevezik.
 • bimetál körkivágó – míg a fenékfúró a szerszám teljes átmérőjének megfelelő lyukat fúr, addig a hatalmas lyukak fúrására kihasználhatja a kisebb, dob formájú bimetál körkivágót, amely a hagyományos fúrószárral együtt használható és a kerület körüli lyuk fúrására is alkalmas.
 • speciális fúrófej – leginkább a kemény anyagok fúrására alkalmas fúróknál találhatóak a különféle masszív és áthatoló fúrófejek, amelyek jobban megbontják az adott felületet.
 • körkivágó toldalék – ez egy kör alakú fogazott korona, amely a fúró forgásának előnyeit egyesíti a fűrészelés elvével. Nagyon nagy nyílások fúrására is alkalmas, főként bútoroknál használják.
 • konfirmátor fúrószár – speciális fúrófej, amely önálló befogó csappal ellátott. A fúrószárból, és annak gyűrűjéből áll. A fúrószárat beállíthatja a kívánt hosszra, majd elég itt rögzíteni a gyűrűt. Lyuk fúrásakor a fúrófej lyukat hoz létre a csavar számára, a gyűrű pedig egy meghosszabbítást fúr a konfirmátor csavar süllyesztéséhez. Amennyiben a konfirmátor csavar idegen az Ön számára, olyan tipikus imbusz csavarokról van szó, amelyeket az IKEA bútorokban is használnak.

Természetesen nagyon sok múlik azon, milyen anyagba szeretne fúrni. A fúrószárak egész sora létezik, de főleg a gyártásukhoz felhasznált anyag a fontos. Nem minden anyag alkalmas egy adott munkához. A fúrás kezdete előtt mindig át kellene gondolnia, hogy milyen fúrófejet válasszon. A nem vas alapú fémek, mint a cink, a sárgaréz, a réz és hasonlók fúrására a gyorsacélból készült fúrófejek alkalmasak.

A kobalt vagy titán fúrófejek a nemesfémek és acél fúrására alkalmasak. A fába történő lyukak fúrására ideális esetben központosító heggyel ellátott vas vagy acél fúrószárra van szükség. Puhábbak, és ha például egy kőbe szeretne velük lyukat fúrni, tönkre teszi őket. Kő és fal fúrására speciális, keményfém betéttel és gyémánt heggyel rendelkező fúrószár szükséges.

A különféle csavarok becsavarozásához fontos egy készlet, az úgynevezett bitek, vagy csavarozó toldalékok beszerzése. Bitek széles választéka áll rendelkezésre, a legkülönfélébb csavarok formája, de a szerszám átmérője és hossza és egyebek szerint is választhat. Legyen szó akár fúróról, akár bitről, soha ne spóroljon velük. A megtakarított pár forint jelentősen megnehezítheti munkáját.

Ár

Egy alapvető akkumulátoros fúrógépet már 7 500 Ft-tól is vásárolhat, azonban egyáltalán nem probléma olyan modellt találni a piacon, amely ára meghaladja a 380 000 Ft-ot. Ez kétségkívül két extrém példa, az egyik esetben minimális teljesítményre, míg a másikban gazdag felszereltséggel kiegészített profi munkaeszközre számíthat.

A legnagyobb hatással az akkus fúrógép árára természetesen az akkumulátor és a motor vannak, azonban a teljesítmény, valamint a kivitel sem elhanyagolhatóak. A kiválasztás során biztosan nem lesz korlátozó egy márka sem, ugyanis számos kiváló minőségű márka található a piacon – Black & Decker, DeWALT, Milwaukee, Metabo, Festool, Narex, Wurth, Einhel, Stanley, Makita, Güde és a Bosch. Ahhoz, hogy legalább egy bizonyos mértékig el tudja képzelni, hogy mit várhat el egy bizonyos összegért, négy árkategóriával készültünk.

Ár 30 000 Ft-ig

Az ilyen összegért megvásárolt eszközök a legelérhetőbb kategóriába sorolhatóak. Ezért az árért nagyobb súlyra kell számítania, ami akár 2,9 kg is lehet, a működési feszültség leggyakrabban 14 V (kivételes esetben több), az akkumulátor töltési ideje pedig 60 – 180 perc. A forgatónyomaték rendszerint 30 – 35 Nm körüli, kivételes esetben több.

Ár 30 000 Ft és 90 000 Ft között

Az árral általában a minőség is nő, és ez az akkus fúró-csavarozókra duplán érvényes. Ez a többletköltség még gyakori munkához is megfelelő asszisztens biztosít a műhelybe. Sok szempontból könnyebb lesz a dolga, ugyanis a 2 kg súly körüli termékek ergonomikusabbak. A feszültség rendszerint 18 – 20 V. Töltés során már nem kell olyan sokat várnia, rendszerint csupán 30-60 percre lesz szükség. Gyakran találkozhat 50 Nm-től nagyobb forgatónyomatékot kínáló modellekkel.

Ár 90 000 Ft és 150 000 Ft között

Ezt az ártartományt a félprofi, esetleg profi kategóriába is sorolhatnánk. Az ilyen típusú akkus fúrógépek súlya kevesebb, mint 1,5 kg. Egy szettben két-három Li-ion akkumulátorra számíthat, amelyek a legjobbak közé tartoznak, amit a piacon találhat. A gyorstöltés már 30 percen belüli töltést tesz lehetővé, az akár 135 Nm forgatónyomaték sokat sejtet. Az ütési teljesítmény, a fordulatszám-beállítás vagy a fordított forgásirány alapvetőnek számítanak.

Ár 150 000 Ft felett

Ez a befektetés akkor lesz kifizetődő, ha minden nap használja az akkus fúrógépet a munkájából kifolyólag. Mindenekelőtt hatékony és márkás szerzsámokról van szó, amelyek a kemény munkával is megbirkóznak. A nagyobb teljesítménynek köszönhetően robusztusabb termékekkel találkozhat, amelyek praktikus fogantyúkat tartalmaznak a könnyebb munkavégzés érdekében. Csavarozás vagy fúrás során aligha találkozik olyan akadályokkal, amelyeket ne tudna leküzdeni.

Tippek akkus fúró-csavarozóval való munkához

Végezetül hoztunk néhány tippet, hogyan használja az akkus fúró-csavarozót, ugyanis annak használata bizonyos mértékig eltér a hagyományos fúró használatától. Ez a rész természetesen főként kezdőknek és ezermestereknek szól, az alapvető szabályokat és munkamenetet tartalmazza:

 • A fúrófejet vagy a bitet mindig megfelelően rögzítse a tokmányba annak érdekében, hogy az nagyobb fordulatszám esetén se tudjon elmozdulni.
 • Akkus fúró-csavarozó használata során fontos, hogy a felületre merőlegesen fúrjon. A ferde furat nem megfelelő, és szükség esetén javításra szorul. Egy ilyen furatot rendkívül nehéz kijavítani. Még mielőtt nekilátna a fúrásnak, érdemes a helyet, ahová a furatot szeretné készíteni, megjelölni, majd ehhez merőlegesen igazítani a fúróhegyet.
 • A furat fúrása elején érdemes először csupán egy kicsit beindítani a gépet és nem túlságosan rányomni azt a felületre. A fúró kisebb fordulaton fog működni és jobban “belekap” az anyagba az adott helyen. Ezt követően a felületre merőlegesen tartva a fúrót gyorsabban is fúrhat.
 • Érdemes először egy gödröcskével kezdeni, vagy kisebb átmérőjű fúrófejet használni, és fokozatosan szélesebbre váltani, így megelőzheti az esetleges megrepedést. Jobb, ha a nagy fúrófejnek nem önmagának kell utat törnie, hanem egyenesen az anyagba mélyedhet. Ez azonban nem minden típusú anyagra érvényes. 
 • Ha törékeny anyagba szeretne fúrni (például kerámia), úgy előzheti meg a repedést, hogy a furat körül lévő helyet még a fúrás megkezdése előtt krepp vagy papír ragasztószalaggal leragasztja. Így a fúrófej nem fog elcsúszni és a ragasztószalag a helyes irány megtartásában is segítségére lesz.
 • Amikor kihúzza a fúrófejet a frissen kifúrt furatból, javasolt működésben hagyni a fúrót, így az könnyebben ki tud jutni a furatból, és el is távolítja belőle a törmeléket.
 • Ha sekély nyílást szeretne kifúrni, távtartó gyűrű lehet segítségére, amelyet szükség szerint a fúrófejre helyezhet. A fúrás során így a gyűrűnél fog megállni. Erre a célra az is kiváló megoldás, ha ragasztószalaggal megjelöli a kifúrni kívánt furat mélységét a fúrófejen, és amint eléri a ragasztószalagot, befejezi a fúrást.
 • Egy adott csavarhoz szükséges megfelelő vastagságú fúrófej kiválasztására létezik egy módszer. Tegye a csavart fúrófej mögé. Ha csak a menet látszik, megfelelő a méret.
 • Ha azt szeretné, hogy a kifúrt anyag mindkét oldalán sima legyen, érdemes a fúrás megkezdése előtt egy darab maradék anyagot illeszteni erre a helyre, így a fúrófej csúcsa továbbhalad ebbe az anyagba, és a furat mindkét széle sima lesz.
 • Fúrás során gyakori probléma a furatból kiáramló por. Szemeit szemüveggel, bőrét pedig kesztyűvel érdemes védeni. A por veszélyes lehet a légzés szempontjából gyakori és hosszú időn át tartó munkavégzés során – használjon ezért szűrőkkel ellátott maszkot. Azt is meg kell akadályozni, hogy a por letelepedjen a helyiségben, ehhez például egy zsákot, papírlapot vagy újságot is helyezhet a kifúrni kívánt lyuk alá. Porszívót is használhat, ennek tömlőjét helyezze a kifúrni kívánt furat alá.
 • A fúrófej mindig csavarozó módban kerül behúzásra a tokmányban. Ha nagy fordulatszám mellett szeretné behúzni a fúrófejet, a tokmány megsebesítheti karját.

Akkus fúró-csavarozókkal kapcsolatos gyakori kérdések

Hogyan és milyen akkus fúró-csavarozót válasszunk?

A megfelelő akkumulátoros fúró-csavarozó kiválasztásának nehézsége azzal együtt nő, hogy milyenek a felhasználó igényei. Míg otthoni használatra teljes mértékig megfelel egy olcsó, legalább 23 000 Ft összegért kapható modell, profi használatra sokkal jobb minőségű, több tízezer forintba kerülő modellre lesz szükség. A forgatónyomatékon és a percenkénti fordulatszámon felül az akkumulátor kapacitására, a tokmány tartományára, a motor típusára, vagy a sebességszabályozásra is fordítson figyelmet. A legjobb akkumulátoros fúró-csavarozókat táblázatunkban találja

Rendelkeznek az akkumulátoros fúrók ütési teljesítménnyel?

Igen, számos minőségi modell kínál ütési teljesítményt. Ennek köszönhetően a fúró erősebb, és például falba is lehet vele fúrni. Azonban az akkus fúrógép még ennek ellenére sem fogja helyettesíteni az erősebb, kábeles fúrógépet.

Az akkumulátoros fúró-csavarozók kiegészítőiről ebben a fejezetben olvashat részletesebben.

Miben jobban a szénkefe nélküli motorok?

A szénkefe nélküli motorok kizárólag drágább modellekben találhatóak meg, profi használatra alkalmasak. A hagyományos villanymotorokkal szemben máshogyan elhelyezettek benne a mágnesek, és több alkatrészt is tartalmaznak. Legnagyobb előnyük az energiatakarékosság, tehát a hosszabb üzemidő. További előny a motor hosszabb élettartama, valamint a kisebb nyomatékveszteség nagy fordulatszám mellett.


Szerinted hasznos volt ez a cikk?
Visszajelzéseidet örömmel fogadjuk.

Akkumulátoros fúrógépek
Átlagos értékelés 4.6 az 5 szavazatból