A legjobb akkus fúrógépek az összehasonlító teszt alapján és azok értékelése 2024

Az új technológiáknak köszönhetően az utolsó években az akkus fúrógépek a hobbi felhasználáson kívül a profik szerszámosládájában is megtalálják a helyüket. A legjobb modellek összehasonlításánál nem csupán az akkumulátor feszültségét, de például a motor technológiáját is figyelembe vettük.

Hogyan hasonlítjuk össze a fúrógépeket?

A kiválasztás során a paramétereken kívül a felhasználói értékelés is jelentős szerepet játszik. A hangsúlyt elsősorban azonban a nyomatékra, a fordulatszámra és azok szabályozásának lehetőségére, valamint a moduláris rendszerre helyeztük. A moduláris rendszerű akkus fúrógépek ugyanis ugyanolyan akkumulátorral rendelkeznek, mint az ugyanazon gyártótól származó egyéb szerszámok egész sora.

Professzionális modelleknek legfőképpen azokat nevezzük, amelyek jobb minőségű, szénkefe nélküli motorokat használnak. Ezeket alacsonyabb zajszint, nagyobb teljesítmény és mindenekelőtt hosszabb élettartam jellemzi. Ezért az összehasonlítási tesztünkben ezeknek magasabb pontszámot adtunk, így általában ezek találhatóak az első helyen.

A következő paraméterekkel foglalkoztunk részletesen:

 • Feszültség, kapacitás és az akkumulátor töltési ideje
 • Nyomaték és fordulatszám
 • Tokmány tartomány
 • Fúráskor javasolt maximális furatátmérők
 • Ütés funkció és a sebességszabályozás lehetősége
 • Súly és méretek

Annak érdekében, hogy biztos legyen a megfelelő akkus fúrógép kiválasztásában, elkészítettük Önnek a Hogyan válasszunk akkus fúrógépet elnevezésű cikket.


A legjobb akkus fúrógépek az összehasonlítás alapján

Sorrend Termék Max. fordulatszám (ford/perc) Max. forgatónyomaték (Nm) Alkalmas Megközelítőleges ár Aktuális ár
Top 1 1 400 42 Gipszkartonba, Üvegbe, Fába, Vasba 40 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 2 1 650 50 Gipszkartonba, Betonba, Fába, Falba, Vasba 16 590 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 3 1 600 30 Gipszkartonba, Üvegbe, Fába, Vasba 52 490 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 4 1 750 35 Gipszkartonba, Fába, Vasba 41 090 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 5 1 300 35 Gipszkartonba, Üvegbe, Fába, Vasba 34 790 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 6 1 500 18 Gipszkartonba, Üvegbe, Fába, Vasba 25 220 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 7 1 400 35 Gipszkartonba, Üvegbe, Fába, Vasba 23 190 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 8 1 400 35 Gipszkartonba, Fába, Falba, Vasba 12 490 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 9 1 500 35 Gipszkartonba, Üvegbe, Fába, Vasba 9 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 10 1 250 44 Betonba, Fába, Falba 56 690 Ft Mutasd az ajánlatokat

Hogyan válasszunk akkus fúrógépet

Az akkus fúrógép minden ezermester és profi elengedhetetlen segítőtársa. Tekintettel arra, hogy teljesen más követelmények vonatkoznak az építkezésen használatos akkus fúrókra, mint az otthon használatosakra, a piacon a fúrók széles skálája megtalálható. A végső kiválasztás során számos olyan paraméterrel találkozhat, amelyekben az átlagember nem biztos, hogy kiismeri magát.

Az akkus fúrógép beszerzése során nem csak az akkumulátort kell figyelembe venni, amely ugyan fontossági szempontból lényegében a termék felét tölti ki, de számos más olyan elemre is ügyelni kell, mint például a motor, a tokmány vagy az ütési teljesítmény. Sajnos ebben a szegmensben nem lehet olyan univerzális terméket ajánlani, amellyel minden feladatot el tudna végezni, ugyanakkor az új készülékre nem kellene sokat költenie. Éppen ezért fontos meghatározni a prioritásokat.

Annak érdekében, hogy megkönnyítsük az akkus fúrógép kiválasztását, összefoglaltuk a készülék legalapvetőbb részeinek leírását, így átfogó és világos képet kaphat leendő kéziszerszámáról. A felhasználás célja szerint érdemes a hiteles márkákra összpontosítani, amelyek bizonyos garanciát adnak arra, hogy az adott készüléket nem csak a jótállási idő alatt tudja használni. Vágjunk hát bele a kiváló minőségű akkus fúrógép kiválasztásába.

Fúrógép típusok

Fúráshoz több típusú szerszámot is használhat. A piacon akkus csavarozókkal is találkozhat, természetesen azonban az akkus fúrók is egész ügyesen képesek csavarozni (a készülékeket gyakran akkus fúró-csavarozónak is nevezik). Erős, elektromos ütvefúró gépek is léteznek, amelyek kemény anyagokba történő fúráshoz alkalmasak.

Először érdemes röviden meghatározni, mit kínálnak az egyes típusú készülékek. Első ránézésre bármennyire is úgy tűnik, hogy az akkus fúrógép és akkus csavarozó közt minimális a különbség, ennek épp az ellenkezője az igaz, így elengedhetetlen, hogy a szerszám a felhasználási célnak megfelelően legyen kiválasztva. Ennek érdekében egy rövid áttekintést kínálunk Önnek, amely segít eligazodni az alap kérdésben.

Típus Rendeltetés Ideális meghajtás Méretek
Akkus fúrógép Fúrás és csavarozás Kefe nélküli forgó motor Nagyobb
Akkus csavarozó Csavarozás és alkalmi fúrás, leginkább fába Kefe nélküli forgó motor Típustól függően közepestől nagyobbig
Akkus ütvecsavarozó Csavarozás és anyák meghúzása Egyenáramú motor Típustól függően közepestől kisebbig

Akkus fúrógépek

Az akkus fúrógépek mindenekelőtt fém és faanyagok fúrására alkalmasak. Az ütvefúrást kínáló hatékonyabb modellek falban történő fúrásra is képesek. Míg a téglafalba egy olcsóbb akkus fúróval is képes lyukat fúrni, a betonba történő fúrást csak a leghatékonyabb készülékek képesek elvégezni, azonban a furat átmérője korlátozott méretű. Az akkumulátor cellák általában nem képesek a fúrót olyan teljesítménnyel ellátni, mint amilyennel a közvetlen aljzatba csatlakoztatott fúrók rendelkeznek, ezért a falba fúrás problémás lehet.

Az akkus fúrók a csavarozás szempontjából is hasonló helyzetben vannak, ugyanis bár használhatóak csavarozásra, szerkezetük, súlyuk és más szempontok is arra utalnak, hogy amennyiben kimondottan csavarozásra alkalmas eszközt keres, jobban teszi, ha specializált akkus csavarozót választ. Univerzális felhasználásuknál fogva az akkus fúrókat akkus csavarozónak is hívják.

A csavarozás általában alacsony fordulatszámon történik, hogy a csavarfej „ne essen le“. Egyes akkus fúrók azonban nem megfelelő teljesítmény szabályozással rendelkeznek, ezért vagy gyorsan, vagy egyáltalán nem működnek, és közte szinte semmi sebesség nincs. Az ilyen változat csavarozásra egyáltalán nem alkalmas.

Akkus csavarozók

Az akkus csavarozók olcsóbb és kevésbé fejlett készülékek, mint az akkus fúrók, számos szempontból viszont praktikusabbak. Bár nem rendelkeznek olyan univerzális felhasználhatósággal, mint az akkus fúrók, amennyiben kizárólag csavarozásra szeretné használni őket, az akkus csavarozó a legjobb választás lesz. Kisebb méreteit tekintve az ilyen csavarozó használata sokkal kényelmesebb, mint más típusú csavarozóké.

Az akkus csavarozók kiválóan alkalmasak otthoni használatra, ahol például a bútor egyszerű összeszerelésénél használhatóak, de gyártás során is hasznos lehet, ahol gyakran kell nagy mennyiségű csavart behúzni. Az akkus ütvecsavarozók és az akkus csavarozók közt nagy a hasonlóság. Tokmány helyett hatszögletű befogófejjel rendelkeznek a speciális csavarfejekhez, így a készülék használata sokkal kevésbé univerzális. Igazán csak a csavarok behúzására vagy meglazítására szolgálnak.

Előnyük abban rejlik, hogy a csapásoknak vagy ütéseknek köszönhetően ezt a tevékenységet sokkal hatékonyabban végzik el. Így sokkal nagyobb erőt fejtenek ki, mint egy azonos hatékonyságú fúró. Ez a készülék kisebb erőfeszítéssel nagyobb csavarokat is képes behúzni (például fém csavarozása esetén). Abban az esetben is segítségül szolgál, ha sérült fejű csavart szeretne eltávolítani.

Akkus ütvecsavarozók

Az ütvecsavarozók speciális eszközök. Ezek általában (de nem feltétlenül) valamivel kisebb kialakításúak. Figyelembe véve a paramétereket illető információk sokaságát, számos felhasználó úgy gondolja, hogy az akkus fúrók vagy ütvecsavarozók hasonlóak. A piacon gond nélkül talál olyan akkus csavarozót, amely nagyobb nyomatékkal rendelkezik, mint az ütvecsavarozó. A lényeg azonban a működési elven van. Míg a csavarozók és fúrók hagyományos rotációs meghajtásúak, addig az ütvecsavarozók más meghajtással ellátottak. Ez forgás közben szó szerint a hajtótengelyre hat.

Miben rejlik az ilyen meghajtás előnye? Nem csavarja ki a kezét. Ha egy akkus csavarhúzóval 80 Nm-et szeretne behúzni, a tenyérre gyakorolt nyomás óriási lenne. Ezzel szemben az ütvecsavarozó sajátos működési módjának köszönhetően nem terheli a kezet.

Ütvefúrók

Bár az egyes jobb minőségű akkus fúrók rendelkeznek ütvefúró funkcióval, amely megkönnyíti a falba történő fúrást, általában jobb erre a célra specializált elektromos készüléket választani, amely általában lényegesen nagyobb teljesítményt kínál, így egy ilyen készülékkel a falba fúrás sokkal kényelmesebb és gyorsabb.

Az ütvefúrók esetében tehát nem egy önálló típusról van szó, inkább egy ütvefúró mechanizmussal kiegészített fúrógépről, amely elengedhetetlen, amennyiben a fúróval kemény falba szeretne fúrni. Tesztünkbe kizárólag külső áramforrás segítségével működő (nem akkumulátoros) fúrók kerültek, mégpedig a lényegesen nagyobb teljesítmény miatt, amely jelentősen megkönnyíti a munkavégzést.

Szerkezet

A szerkezetet illetően mindenekelőtt az akkus fúrógép súlyára és a markolat precíz kidolgozására ügyeljen. A hangsúlyt a kézbe illő ergonomikus kialakításra kell helyezni. A gyártási anyagokat tekintve általában a kemény műanyag és a puha anyag kombinációjáról van szó, amely elnyeli a kellemetlen rezgéseket.

Ami az említett súlyt illeti, tulajdonképpen elmondható, hogy minél alacsonyabb a kiválasztott fúró súlya, annál egyszerűbb lesz annak a kezelhetősége. Ezzel egyidejűleg viszont a teljesítmény is alacsonyabb lesz és az akkumulátor üzemideje is rövidebb. A tisztánlátás érdekében elmondható, hogy az akkus fúrók súlya általában 1,5 és 2,5 kg között mozog.

Motor típusa

Bár ennél a terméknél nem a legalapvetőbb tényezőről van szó, a vásárlókat az akkus fúrógépet működtető motor is érdekelni fogja. Igaz, hogy egy bizonyos mértékig a motor teljesítménye adja ennek a terméknek a gyakorlati lehetőségeit.  Két típusú motorral találkozhat.

 • hagyományos villanymotorok
 • szénkefe nélküli motorok

Ha a modern megmunkálás útjára szeretne lépni, akkor az akkus fúrógép vásárlásakor a szénkefe nélküli motorokat részesítse előnyben, amelyek sok esetben felülmúlják a hagyományos villanymotorokat.

Hagyományos villanymotorok

Előnyök Hátrányok
+ Alacsonyabb beszerzési ár – Rövidebb akkumulátor-élettartam

– Rövidebb élettartam

Nagyon elterjedt megoldás, mágneseket tartalmaz, mégpedig az álló részen (állandó mágnesek) és a forgó részen (tápfeszültség mágnesek) is. A feszültség kialakulásához szénre van szükség, amely idővel elhasználódik, vagyis elég. Ez a rész a leghajlamosabb a különféle meghibásodások kialakulására.

A hagyományos villanymotorok előnyei közé mindenekelőtt az alacsonyabb beszerzési ár tartozik. Másrészt viszont a hátrányokról sem szabad megfeledkezni.  Míg az egyik hátrányt már említettük, a másik a jelentős energiaveszteség, amely általában a rövidebb akkumulátor üzemidőben jelenik meg.

Szénkefe nélküli villanymotorok

Előnyök Hátrányok
+ Hosszabb akkumulátor-élettartam

+ Nagyobb nyomaték nagyobb fordulatszámon

– Magasabb beszerzési ár

A szénkefe nélküli motorokat inkább a közép és magasabb kategóriájú akkus fúrógépekben alkalmazzák, beleértve a profi munkaeszközöket is. A kialakítás technológiája ebben az esetben egy kicsit eltérő. Az állandó mágnesek a forgó részen, a tápfeszültség mágnesek pedig az álló részen helyezkednek el. Több elektronikus alkatrészre is számíthat, melyek az akkus fúrógép működésében és vezérlésében vesznek részt.

Igaz, hogy a szénkefe nélküli motorok drágábbak, ezzel szemben azonban egy újszerű kivitelt kap, amely alacsonyabb működési költségeket vagyis kisebb akkumulátor fogyasztást eredményez, amely meghosszabbítja a fúró akkumulátorának élettartamát, miközben a teljesítmény változatlan marad. További jelentős előny a villanymotor hosszabb élettartama, amely ennek a technológiának a felhasználása mellett kevésbé használódik el, valamint a nagyobb forgatónyomaték nagyobb fordulatszám mellett. Más szóval, a szénkefe nélküli fúrógép nagy sebesség mellett is nagyobb erőt biztosít, mint a hagyományos fúrógép.

Akkumulátor

Az akkumulátor az akkus fúrógép nem csak elengedhetetlen, de a leglényegesebb része is. Tulajdonképpen a készülék szívéről van szó, amely nélkül a munkagép azonnal abbahagyja a működését. Az akkumulátor jelentősen befolyásolja az akkus fúrógép beszerzési árát. A nagyobb akkumulátor üzemidő általában drágább készülékre utal.

A megfelelő akkus fúrógép kiválasztása során az akkumulátorral kapcsolatban három paramétert kellene figyelembe venni.

 • akkumulátor típusa
 • akkumulátor feszültsége
 • akkumulátor kapacitása

Az akkumulátor típusa

Az egyes gyártók termékkínálatát tanulmányozva három különböző típusú akkumulátorral találkozhat, ezek közül mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya.

 • Ni-Cd akkumulátor – régebbi modell, amellyel kivételes esetekben egyes olcsóbb akkus fúrógépeknél találozhat. Annak ellenére is, hogy a teljes lemerülés határáig használhatóak voltak, legfőképpen a korlátozott élettartamban tükröződő kisebb kapacitás miatt került ki a forgalomból. Az ilyen típusú akkumulátorok gyártása és forgalomból történő kivonása jelentős környezeti terhelést jelentett. Az akkumulátorok ezen típusának értékesítését az Európai Unió 2017-ben betiltotta.
 • Ni-Mh akkumulátor – újabb régi típusú akkumulátor, amely kíméletesebb volt a környezethez és nagyobb kapacitással rendelkezett, mint a Ni-Cd akkumulátor. Mondhatni, valamit valamiért. Ennél az akkumulátornál is léteznek negatívumok, mégpedig alacsonyabb feszültség formájában. Manapság a Ni-Mh akkumulátorok is ritkaságnak számítanak.
 • Li-ion akkumulátor – modern típus, amely az előző modellek összes hiányosságát kipótolta. A drágább modellekben találhatóak. Ennek oka az alacsony súly, nagy teljesítmény és a karbantartást nem igénylő kivitel. A Li-ion akkumulátorok miatt akkor sem kell aggódnia, ha azokat nem használja rendszeresen. Az ilyen állapot nem tesz kárt bennük, míg egyes akkumulátorok használaton kívül elvesztik kapacitásukat.
 • XR Li-ion / LiHD akkumulátor – a legmodernebb típus, amely a Li-ion akkumulátorok felépítésén és anyagán alapul. Az akkumulátorcellák szerkezeti elrendezésének megváltoztatásával és egyéb módosításokkal lényegesen hosszabb akkumulátor élettartamot és különösen nagyobb kimeneti teljesítményt sikerült elérni. Vitathatatlan előnyei miatt magasabb beszerzési árral is rendelkezik.

Az ügyesebb ezermesterek szükség esetén maguk is megváltoztathatják az akkumulátor típusát. Az interneten számos video található, amely inspirációként szolgálhat. Azonban mindig ügyeljen az áramütés veszélyére.

Bármilyen típusú akkumulátor mellett is dönt, gondoljon arra, hogy a kényelmes és folyamatos munkához legalább két darabra van szükség. Az egyikkel fúr, a másik addig töltődik. Az akkus fúrók döntő többsége kivehető akkumulátor rendszerrel rendelkezik. Az akkumulátor fogyó eszköz, amely idővel veszít a minőségéből, ezért kerülje azokat a termékeket, amelyek beépített akkumulátorral ellátottak. Az ilyen modellben az akkumulátor csere vagy lehetetlen, vagy megerőltető.

Az akkumulátor feszültsége

Az akkumulátor további fontos étéke, amely a fúrás vagy más munka elvégzése közbeni kényelemmel függ össze. A feszültséget voltban fejezik ki, rövidítése V. Ha megnézi az elérhető termékeket, a növekvő árral az egyes termékek akkumulátorának feszültsége is megnő. Ez rendszerint 3,6 és 36 V tartományban mozog. Az otthoni használatra a 12 V körüli feszültség is elegendő lesz. Egy ilyen fúrógép erejét úgy tesztelheti, ha fúrás közben nem sikerül kézzel megállítani a tokmányt.

A feszültséggel egy bizonyos mértékig az akkus fúrógép teljesítménye is összefügg. A legerősebb akkus fúrógép villanymotorának problémamentes és megfelelő működéséhez nagyobb feszültségre van szükség. Ügyeljen az értékesítők gyakori trükkjére – egyesek ugyanis a paraméterek közé a maximális feszültséget, míg mások az átlag feszültséget írják. A feszültség értéke minden más elektromos egységhez hasonlóan a működés során ingadozik. Így előfordulhat, hogy a 20 V feszültséggel rendelkező fúró nem lesz olyan hatékony, mint a 18 V-os. Ezt az adatot érdemes alaposan leellenőrizni.

Az akkumulátor kapacitása

Kapacitás Használat
> 1.5 amperóra (Ah) Otthoni vagy alkalmi professzionális használat
> 3.0 amperóra (Ah) Professzionális vagy igényes otthoni használat

Az akkus fúró paraméteri közt található ezen adat egy dologra utal. Minél nagyobb a cella kapacitása, annál hosszabb ideig képes működni a fúró, mielőtt az akkumulátort tölteni kellene. A kapacitás mértékegysége az amperóra, amelyet Ah rövidítéssel jelölnek. Az 1,5 Ah kapacitású akkumulátorok átlagosnak számítanak, amelyek időnkénti otthoni használatra alkalmasak. Ha 3 Ah kapacitású akkumulátort választ, egy nélkülözhetetlen segítőtársra talál a profi munkálatok során.

TIPP: Az akkumulátor nagyobb kapacitása általában a készülék nagyobb teljesítményét is jelenti. Az 1.5 és 5 Ah-os akkumulátor között lényegesen nagy lehet a különbség.

Töltő

A töltő az akkumulátor elengedhetetlen része. Egy olyan készülék, amely feltölti az akkumulátort, amikor annak energiára van szüksége. Két típusú töltő közül választhat:

 • hagyományos töltő,
 • gyorstöltő.

Egy hagyományos töltő egy átlagos akkumulátort 3-5 óra alatt képes feltölteni. A gyorstöltők ezt egy óra, vagy még annál is kevesebb idő alatt képesek elvégezni. Így a munkája során valóban semmi sem fogja akadályozni. A végleges idő természetesen az akkumulátor kapacitásától és a töltő típusától is függ. Az ilyen típusú kiegészítő rendszerint információs diódákkal ellátott. Ezek jelzik a töltési folyamatot illetve a töltési állapotot.

Fordulatszám és nyomaték beállítása

Az akkus fúrógép kiválasztása során vegye figyelembe a fordulatszám sebességének és a nyomaték beállításának lehetőségét. Olyan paraméterekről van szó, amelyek kihatással vannak a kényelmes, gyors és pontos munkavégzésre. A sebességet illetően rendszerint három tipusú eszközt különböztetünk meg

 • Egysebességes akkus fúrógépek – egy sebességgel rendelkező fúrók, amelyek csavarozásra és fúrásra egyaránt alkalmasak.
 • Kétsebességes akkus fúrógépek – olyan modellek, amelyeknél az alacsonyabb sebességet csavarozásra, a magasabb fordulatszámon működő magasabb fokozatot pedig fúrásra használhatja.
 • Többsebességes fordulat – ez a kivitel inkább a profi szerszámokra jellemző. A helyzettől függően, szükség szerint állíthatja be az ideális sebességet.

A sebességet általában egy vezérlőgomb segítségével fokozatosan szabályozhatja, esetleg korlátozott sebességtartomány is beállítható. Az univerzális készülékeknél egy nagyon fontos paraméterről van szó. Az egysebességes akkus fúrógépek akár 500 fordulatot is elérhetnek egy perc alatt, a kétsebességes határa akár az 1700 fordulatot is elérhetik egy perc alatt.

A beállítás során általában érvényes, hogy alacsonyabb fordulatszám esetén a fúró nagyobb erőt fejt ki (csavarozáshoz és nagyobb átmérők fúrásához alkalmas), ezzel ellentétben nagyobb fordulatszám esetén a kifejtett erő csökken (kisebb átmérőjű lyukak fúrására).  A munka során ügyeljen a magas fordulatszámra, ez a csavarozás során tönkreteheti a csavar fejét.

Forgatónyomaték

A forgatónyomatékot gyakran csak nyomaték vagy meghúzási nyomatékként emlegetik. Leggyakrabban maximális nyomaték megnevezés alatt van feltüntetve, ami azt a maximális nyomaték erőt jelenti, amelyet a készülék képes kifejteni. Számos akkus fúrógép és csavarozó olyan karikával is rendelkezik, amely segítségével a forgatónyomaték beállítható. Ez rendszerint a tokmány felett helyezkedik el.

A forgatónyomatéknál általában több fokozat közül választhat. Amennyiben univerzálisabb készüléket keres, válasszon nagyobb forgatónyomaték-tartományt kínáló modellt, amellyel az akkus fúrógép erejének első osztályú szabályozását éri el. A csavarozáshoz kisebb sebesség is elég, hogy a menetet vagy a csavar fejét feleslegesen ne rongálja meg. A túl nagy erő eltörheti a csavart. A fúrás során a nyomatékot növelheti. Az alábbiakban praktikus ajánlásokat talál a meghúzási nyomatékra vonatkozóan:

 • csavarok puha anyagokban – 5 – 20 Nm,
 • furatok 10 – 20 mm átmérőig akár 55 Nm,
 • fúrás kemény anyagokba – 55 Nm felett.

Fordított menetirány

A fordított forgásirány olyan fontos funkció, amely a legtöbb akkus fúrógépnél megtalálható. A hagyományos forgásirány az óramutató járásával megegyező irányba történik – a fúrók és csavarok menetiet úgy gyártják, hogy a fúrás vagy a meghúzás ebben a menetirányban történik. Néha azonban az ellenkező irányú forgás is hasznos lehet, amelynek segítségével a csavarokat könnyen kicsavarozhatja. A fordított menetirány kényelmesebb tokmány kilazítást tesz lehetővé.

Akkus ütvefúró

Az akkus fúrógépek ütvefúró funkcióval is rendelkezhetnek, ahogy ezt már fent meghatároztuk. Az akkus fúrógépek olcsóbb modelljeinél általában fúró funkció található, amely főként az olyan anyagok megmunkálására alkalmas, mint a fém, a fa vagy a műanyag. Amennyiben ezek a készülékek jobb minőségűek, a falba is képesek lyukat fúrni, azonban ha rendszeresen szeretne falba lyukat fúrni, érdemes akkus ütvefúró csavarozót vásárolnia.

Ez a funkció nem helyettesíti teljes mértékben az erős kábeles elektromos fúrók, vagy a pneumatikus ütvefúró ütési teljesítményét. Azonban kisebb ütések segítségével képes átjutni a falon. Az igazán durva munkához a bontókalapács is hasznos lehet, amely például régi falak eltávolításában, vagy a falban hornyok kialakításában is segítséget nyújt.

Az akkus fúró tokmánya

A tokmány minden akkus fúrógép elengedhetetlen és fontos része. Ez a fúró első része, ahová bitek és más olyan kiegészítők helyezhetőek, amelyekre az éppen elvégzendő munkálatok során szükség lesz. Az ilyen modern akkus készülékeknél elfelejtheti a hagyományos tokmányt, amelynél a lazításhoz vagy behúzáshoz speciális bilincsre volt szükség. A modern tokmányok teljesen más elv alapján működnek. Az akkus fúró beszerzése során itt is van választási lehetősége.

 • Gyorsbefogó tokmány – valószínűleg a leggyakrabban megtalálható modell, amely az olcsóbb és középkategóriás szerszámokban is megtalálható. A tokmányt elegendő kézzel kicsit megtartani és kis fordulat mellett az adott elemet rögzítheti vagy kilazíthatja.
 • Kulcsos tokmány – az ilyen típusú tokmány akkor működik, amikor a fúrógép leáll. A tokmány része egy speciális foglalat, amely segítségével a fúrófejet vagy más kiegészítőt egyszerűen bebiztosíthat vagy megengedhet. Az akkus fúrógépek szegmensében nem található meg.

Tokmány méretet annak függvényében válasszon, hogy mire fogja a leggyakrabban használni az akkus fúrógépet – illetve a nyílás méretét is vegye figyelembe, amelybe a szorító eszközöket helyezi. Általában 1-13 milliméter tartománnyal találkozhat.

Felszereltség

Az akkus fúrógépek formájukban nagyon hasonlóak, azonban a konkrét gyártók különböző kidolgozásainak köszönhetően néhány készülék kiegészítő funkcióval vagy praktikus tartozékkal is rendelkezik. Az alábbiakban bemutatjuk, miről is lehet szó.

 • LED világítás – az akkus fúrógép első részében nem feltűnő, tartós és főleg kellőképpen hatékony LED világítás helyezkedik el. Az akkus fúrógép működése közben automatikusan bekapcsol, amely főleg a rossz fényviszonyok mellett, vagy a nehezen hozzáférhető helyeken javítja a látási körülményeket.
 • Külső markolat – egyes esetekben a fúró az első részhez rögzíthető markolattal is kiegészíthető. Ön így a markolatnál és fogantyúnál fogva kényelmesen megfoghatja a gépet és fúrás során nagyobb nyomást fejthet ki. Ez a lehetőség legfőképpen az ütvefúrók esetében hasznos. Ez a fogantyú gyakran távtartóval is rendelkezik, amely konkrét mélységű lyukak fúrására szolgál.
 • Vízmérték – praktikus segítőtárs a fúrás során. A fúrógép testén vízmérték található, amely szerint tájékozódhat, hogy pontosan merőlegesen fúr-e.
 • Felakasztásra szolgáló hurok – további praktikus kiegészítő, amely segítségével a fúrót nem kell minden egyes lyuk kifúrása vagy csavar behúzása után hatótávolságon kívül elhelyezni. Egyszerűen csak a munkaruhájához vagy a derékszíjához rögzítheti.
 • Bittartó – egy olyan kiegészítő, amely lehetővé teszi, hogy a csavarozáshoz szükséges minden eszköz azonnal a keze ügyében legyen
 • Hordozható koffer – a jobb minőségű akkus fúrógépek szettben, töltővel és akkumulátorral/akkumulátorokkal együtt kerülnek forgalomba. Általában mindez egy hordozható kofferben van elhelyezve, ahol a fúró tartók, bitek és más munkatartozékok számára is gyakran akad hely.
 • Tartalék akkumulátor – a drágább készülékek gyakran kettő és annál több akkumulátorral rendelkeznek. Ennek köszönhetően a fúrót folyamatosan használhatja, és nem kell annak feltöltésére várnia.
 • Sarokrögzítő/saroktokmány – érdekes kiegészítő, amely még a nehezen hozzáférhető helyeken is lehetővé teszi a fúrást és a csavarozást. A tokmányba kell helyezni, és ahogy a neve is utal rá, még a sarokban is lehetővé teszi a fúrást.

Fúrófejek és bitek

Természetesen azon is sok múlik, hogy milyen anyagba szeretne fúrni. A fúrók egész sora létezik, de a gyártási anyag a mérvadó. Nem minden anyag alkalmas minden típusú munkára. A fúrás előtt mindig át kellene gondolni, milyen fúrófej megfelelő az adott munkára. A nem vas alapú fémek, mint a cink, sárgaréz, réz és hasonlók fúrására a gyorsacélból készült fúrófejek használata javasolt.

A kobalt vagy titán fúrófejek a nemesfémek és acél fúrására alkalmasak. A fába történő lyukak fúrására központosító heggyel ellátott fúrófej megfelelő. Ezek puhábbak, és ha például kőbe szeretne velük fúrni, tönkreteszi őket. A kőbe és falba történő fúrásra keményfém betéttel ellátott, vagy gyémánthegyű speciális fúrószár használható.

A különféle csavarok csavarozásához fontos egy jó, úgynevezett bit vagy csavarhúzó készlet beszerzése. Bitek igazán széles választéka áll rendelkezésre, a különféle csavarok formája, de a szerszám átmérője és hossza szerint, valamint számos egyéb szerint is választhat. Legyen szó akár fúrófejekről vagy bitekről, soha ne spóroljon rajtuk. A megtakarított pár forint jelentősen megnehezítheti munkáját.

Ár

Manapság már akár 8 000 Ft-ért is vásárolhat egy alapvető akkus fúrót, azonban az egyes modellek ára akár 400 000 Ft is lehet. Ez kétségtelenül a két véglet, ahol egy minimális teljesítményű terméket kapunk, vagy egy professzionálisan megtervezett terméket rengeteg tartozékkal.

Természetesen az akkumulátor és az elektromos motor befolyásolja leginkább az akkus fúrógép árát, de a készülék általános teljesítménye és a teljes feldolgozás is fontos. A fúrógép kiválasztása során biztosan nem lehet csupán márka szerint választani, hiszen a piacon több mint elég tapasztalt gyártó van jelen: Black & Decker, DeWALT, Milwaukee, Metabo, Festool, Narex, Wurth, Einhel, Stanley, Makita, Güde és Bosch. Hogy legalább alapvetően képet kapjon arról, hogy mit kaphat egy adott árért, négy árkategóriába soroltuk az egyes termékeket.

Ár 30 000 Ft-ig

Egy ilyen áron kapható termék minden bizonnyal a piacon elérhető legolcsóbbak közé tartozik. Ennél az árnál figyelembe kell venni a nagyobb, akár 2,9 kg-os súlyt, az általában 14 V körüli (kivételesen több) üzemi feszültséget és a hosszabb, kb. 60-180 perces akkumulátor-töltési időt. A nyomaték általában 30-35 Nm körüli, csupán kivételes esetekben magasabb.

Ár 30 000 – 95 000 Ft között

A minőség általában az árral együtt emelkedik, és ez kétszeresen igaz az akkumulátoros fúrókra. Ez a többletköltség biztosítja, hogy minőségi segítője legyen a műhelyben és a gyakoribb munkákhoz. Sok szempontból pénzt takaríthat meg, mert a 2 kg körüli fúrók ergonomikusabbak. A normál feszültségtartomány 18 és 20 volt közötti. Töltéskor nem kell olyan sokáig várnia, csak körülbelül 30-60 percet. Elég gyakoriak az 50 Nm feletti nyomatékkal rendelkező eszközök.

Ár 95 000 – 160 000 Ft között

Ez az árkategória legalább félprofi és profi közötti árkategóriának mondható. Az ilyen típusú akkumulátoros fúrógépek tömege 1,5 kg alá esik. A készlet két-három Li-ion akkumulátort kínál, amelyek a piacon kapható legjobbak közé tartoznak. A gyors töltést biztosító, 30 perc alatti feltöltés és az akár 135 Nm-es nyomaték szinte magától értetődő. Az ütvecsavarozás, a fokozatmentes fordulatszám-beállítás vagy a fordátott menetirány itt alapfelszereltségnek számítanak.

Ár 160 000 Ft felett

Ez a befektetés a szakmai életében is érvényesül, ahol napi szinten dolgozik az akkumulátoros fúróval. Ezek mindenekelőtt nagy teljesítményű és márkás szerszámok, amelyek ellenállnak a durva kezelésnek és a keményebb munkakörülményeknek. A nagyobb teljesítmény mellett robusztusabb termékekkel is találkozhat, amelyekhez praktikus fogantyúk tartoznak, hogy könnyebb legyen a használatuk. Csavarozás vagy fúrás közben aligh

Akkus fúrókkal kapcsolatos gyakran ismételt kérdések


Szerinted hasznos volt ez a cikk?
Visszajelzéseidet örömmel fogadjuk.

Akkus fúrógépek
Átlagos értékelés 4.7 az 7 szavazatból