A tesztünkben szereplő legjobb akkumulátoros rúdporszívók véleményezése

Az akkumulátoros rúdporszívók olyan takarító segédeszközök, melyeknek legfőbb előnyük a kiváló mobilitásban és egyszerű használatban rejlik. Mindez az akkumulátor töltéséből adódik. Ezek a porszívók leginkább kisebb területek mindennapi takarítására alkalmasak.

Az általunk összeállított, akkumulátoros porszívókat tartalmazó teszt a rúdporszívók legjobb modelljeire összpontosít. A kiválasztott porszívókat két kategóriába soroltuk. Az első kategóriát a klasszikus modellek és a 2 az 1-ben változatok képezik – olyan porszívók, melyeknek a testében önállóan használható kézi porszívó elhelyezett. A második kategóriában törlő funkcióval ellátott közkedvelt porszívók találhatóak. Ezek a modellek is általában 2 az 1-ben szerkezetűek. Minden kategóriában három megkülönböztetett névvel ellátott terméket talál – Top termék, Legjobb ár/érték arány és Igényes felhasználóknak, amely egy megfizethető, mégis minőségi terméket jelent.

Az akkumulátoros porszívókat összehasonlító tesztet a rendelkezésre álló paraméterek elemzése alapján végeztük el, ugyanúgy, ahogy azt egy jól informált vásárló tenné. Ezért az akkumulátorral kapcsolatos olyan paraméterekre összpontosítottunk, amelyek meghatározzák a készülék üzemidejét és jelentős mértékig annak mobilitását is. A gyűjtőtartály térfogatáról és a porszívó által kibocsájtott zajszintről sem feledkeztünk meg. Szintén fontos volt elsősorban a mérettulajdonságok által meghatározott kezelési lehetőségekre fókuszálni. A funkcionális és tartozéki felszereltség is szerepet játszik, amely hozzájárul a kényelmes használathoz és megkönnyíti az egyes feladatokat.

Ez az oldal tehát a szerkesztőségünk által megítélt legjobb akkumulátoros rúdporszívókról nyújt áttekintést. Minden termék az áttekinthető, interaktív táblázatba van elrendezett, melynek köszönhetően a termékek nevére kattintva lehetőség nyílik a kiválasztott érték szerint saját elképzelése szerint rendezni a termékeket. Ezen kívül az akkumulátoros porszívók véleményezését is elkészítettük, melyeket a termék nevére vagy képére kattintva tekinthet meg. Amennyiben az csak tanácsra van szüksége, és maga szeretné kiválasztani az Önnek megfelelő terméket, abban az esetben figyelmébe ajánljuk a Hogyan válasszunk akkumulátoros rúdporszívót címmel ellátott választási tanácsadásunkat.


Milyen akkumulátoros rúdporszívót válasszunk az összehasonlítás alapján

Sorrend Termék Tömeg (kg) Töltési idő (óra) Működési idő (perc) Megközelítőleges ár Aktuális ár
Top 1 2,4 4 60 279 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 2 3,47 6 70 69 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 3 3 4,5 60 324 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 4 3,52 4 45 67 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 5 2,3 6 45 36 090 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 6 1,2 5,5 45 39 430 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 7 2,65 5 80 119 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 8 5,1 3 45 229 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 9 2,63 5 40 159 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 10 2,4 6 50 42 490 Ft Mutasd az ajánlatokat

Hogyan válasszunk akkumulátoros rúdporszívót

Az akkumulátoros porszívók a porszívók számos kategóriának egyike, melyek nem egy háztartás takarítását könnyítik meg. A következő cikk ennek a kategóriának a jellemzőire, valamint a más típusú porszívóktól való eltérésekre összpontosít.

Szemügyre vesszük a porszívózási és a kezelhetőségi lehetőségeket, az akkumulátor üzemidejét, a szűrés típusát vagy a funkcionális felszereltséget, valamint tanácsot adunk a legjobb akkumulátoros rúdporszívó kiválasztásához az Ön preferenciájának és használati céljának megfelelően.

Hogyan válasszunk akkumulátoros rúdporszívót – röviden:

  • Határozza meg a porszívó típusát. Csupán porszívózni szeretne a porszívóval, vegy felmosásra is szívesen használná azt?
  • Gondolja át, hol fogja a porszívót használni. Az akkumulátor üzemidejét és a gyűjtőtartály kapacitását a takarítási felület mérete szerint válassza ki.
  • Ki fogja használni a porszívót? A porszívó méretének és súlyának ettől a tényezőtől kellene függeni.
  • Milyen funkciókra van szüksége? Vásárlás előtt tisztázza, mit is vár el a porszívótól.
  • Háztartásában él allergiában szenvedő? Ennek megfelelő szűrést válasszon. Az allergiában szenvedők és az asztmások számára a HEPA szűrési rendszer a legjobb.

Miben különbözik az akkumulátoros rúdporszívó a többi típustól?

A probléma megfelelő megértéséhez elsősorban is ezeknek a porszívóknak a sajátosságait kell felvázolni. Általánosságban elmondható, hogy fő előnyök a jelentősen könnyebb kezelhetőségük, amely mindenekelőtt az összsúlyban, de a készülék rugalmasságában és a kevésbé hozzáférhető helyek porszívózásának lehetőségében rejlik.

A rúdporszívók gyakran rendelkeznek leválasztható szerkezettel, amely lehetővé teszi a különálló rész akkumulátoros porszívóként való használatát, ami még tovább fokozza a felhasználás sokoldalúságát. Ebből az okból kifolyólag az akkumulátoros porszívókat kisebb helységek és háztartások takarítására tartják alkalmasnak.

Egyes modern készülékek a padló felmosására alkalmas kiegészítőkkel is rendelkeznek. Így nem csak a szőnyeg, de a padló gyors takarítására is lehetőség nyílik.

Töltés és teljesítmény

Természetesen ennek a típusnak is megvannak a maga buktatói. Az első és leggyakrabban említett probléma a hálózati porszívókkal szembeni alacsonyabb teljesítmény. Bár tápkábel nélkül a porszívó mobilitása lényegesen nagyobb, a töltéssel mégis összefüggésben van, hogy az újratöltés szükségessége problémát okozhat. A töltési idő általában néhány órát vesz igénybe, ami legfőképp a működési idővel összehasonlítva nem bizonyul túl praktikusnak, ami nagyjából 30 és 50 perc között mozog.

A porszívó kiválasztásakor a szívóerő paraméterrel, valamint az ezzel kapcsolatos problémákkal is találkozik. A szívóteljesítmény értéke egyelőre nincs megfelelően meghatározva, ezért a gyártók ezt nem is tüntetik fel. Az energiacímkével ellátott modellek esetén a kemény padlóburkolatra vagy szőnyegre érvényes tisztítási osztályra vonatkozó értékek alapján tud tájékozódni. Mivel az akkumulátoros porszívók nem rendelkeznek energiacímkével, így sajnos, nem tartoznak ebbe a kategóriába.

Akkumulátor

A porszívók működtetéséhez a gyártók többsége Li-ion típusú akkumulátort használ. A porszívó vásárlásakor az akkumulátorral kapcsolatban mindenekelőtt annak valós üzemidejére kell odafigyelni. Egyes gyártók a kapacitást mAh-ban (milliamper/óra) tüntetik fel, ahol érvényes, hogy minél magasabb a mAh szám, annál nagyobb az akkumulátor kapacitása.

A számbeli adatokat azonban ebből a szempontból nem lehet teljesen relevánsnak venni, mivel a különféle porszívók más akkumulátor igénnyel rendelkezhetnek, így a nagyobb kapacitással rendelkező akkumulátorok a nagyobb fogyasztású porszívóknál rövidebb üzemidőt eredményezhetnek.

Üzemidő egy feltöltésre

Amennyiben a gyártó az üzemidőt percekben vagy órákban tünteti fel, abban az esetben Önnek nyert ügye van. Az akkumulátoros álló porszívóknál az üzemidő teljes feltöltés esetén általában 30 – 60 perc körül mozog. A 30 percnél rövidebb üzemidőt kínáló akkumulátorok problémákat okozhatnak és ezért vásárlásukat a porszívózásra szánt területre való tekintettel érdemes megfontolni.

A különböző modellek paramétereinek áttekintése során ne feledje, hogy a gyártók általában a leghosszabb üzemidőt, tehát a minimális teljesítményt tüntetik fel.

Azt is figyelembe kell venni, hogy az akkumulátor üzemideje fokozatosan csökken. Jobb tehát olyan modellt vásárolni, ahol az egész lakás porszívózására némi tartalék idő is lesz. Ebből a szempontból is nagyon praktikus cserélhető akkumulátorral rendelkező modellt választani. A csere néhány év működés után valamivel egyszerűbb lesz.

Töltési idő

Egy másik változó, melyet az akkumulátorral kapcsolatban figyelni kell, a töltési idő. Természetesen minél hosszabb ideig töltődik az akkumulátor, annál később lesz kész a munkára. A töltési idő általában 5 óra körül mozog. Azonban olyan modellek is elérhetőek, ahol az akkumulátor három órán belül feltölthető, vagy éppen ellenkezőleg, 8 órás töltési időt igényel.

Ezért azt javasoljuk, hogy mindenképpen jól fontolja meg a fő használati célt, valamint az időt, amelyet minden működés előtt a feltöltésre várva várakozással tölt. Az üzemidőt az akkumulátor feszültsége is befolyásolja. Erre a szívóerő is hatással van. Tehát a nagyobb feszültséget kínáló porszívó erősebb és jobban megbirkózik a szennyezett padlóval.

A gyűjtőtartály térfogata

Nagyon fontos paraméter, amely az összegyűjtött szennyeződés mennyiségét fejezi ki, amely a porszívóban elfér. Az akkumulátoros porszívók esetében porzsákos modellek szinte nem is találhatóak. Általánosságban elmondható, hogy minél gyakrabban és minél nagyobb területen használja a porszívót, annál gyorsabban megtelik a gyűjtőtartály, ebből kifolyólag a tartálynak minél nagyobbnak kellene lennie.

Az általánosságban elmondható, hogy az állóporszívók gyűjtőtartályának térfogata az eltérő szerkezeti megoldások miatt az esetek döntő többségében kisebb, mint a hagyományos porszívóknál. Éppen ezért a kiválasztás során ragaszkodni kellene a legalább 0,5 literes mérethez, amely a hagyományos használatnál a határértéket jelenti.

Különösen az allergiában szenvedőknek kellene fokozott figyelmet fordítani a tartály ürítésének a módjára. Néhány porszívó kényelmes, egygombos ürítést kínál. Ebben az esetben egyáltalán nem kerül érintkezésbe a porral és a szennyeződéssel.

Zajszint

Bár első pillantásra úgy tűnhet, hogy másodrendű paraméterről van szó, amely nem befolyásolhatja a vásárlási szándékot, ennek épp az ellenkezője igaz. A magasabb zajszinttel rendelkező porszívók jelentősen zavarhatják a közelükben történő mindennapi tevékenységeket, a magasabb zajszint pedig nyilvánvalóan nem kívánatos.

Az akkumulátoros álló porszívó zajszintje általában 60 és 90 dB között mozog. Leggyakoribbak azonban a 80 dB körüli értékekkel fog találkozni. A nagyobb áttekintés érdekében érdemes megemlíteni, hogy ez a zajszint például a vízforraló forráskor kiadott hangjával hasonlítható össze.

Funkciók és felszereltség

A hagyományos porszívókhoz hasonlóan az állóporszívók felhasználásának jelentős részét funkcionális felszereltségük képezi. A porszívók számos olyan dologgal rendelkeznek, melyek jelentősen megkönnyíthetik működésüket. A következő sorokban a legfontosabbakra összpontosítunk.

Tartozékok

A tartozékok minden porszívó szerves részét képezik, segítségükkel különböző helyek porszívózására nyílik lehetőség. Az egyes porszívók alapvető felszereltségéből nem hiányzik például a nehezen hozzáférhető és szűk helyek porszívózásához alkalmas résfúvóka, vagy a padlótisztító fej. Közkedvelt ráadás lehet a szőnyegtisztító turbó kefe. Az általánosságban azonban elmondható, hogy az akkumulátoros modelleknél nem találkozik olyan kínálattal, mint a hagyományos változatoknál.

Nedves porszívózás

Az ezzel a funkcióval rendelkező porszívók a folyadékot is felszívják így nedves padlótisztításra is alkalmasak. Használhatja például a kiömlött folyadékra is.

Feltörlés/felmosás

Egyre közkedveltebbek azok a porszívók, melyek egy lépésben képesek porszívózni és felmosni is. Ehhez elég egy speciális tartozék – víztartály, és a megfelelő textília. A takarításnak ez a fajtája leginkább a hagyományos felmosás kiegészítésére alkalmas. A mindennapi takarításra azonban megfelel. Különösen a kisgyermekes szülők és a kisállat tartók értékelik nagyra.

LED világítás

Különösen az álló porszívók drágább darabjai rendelkeznek saját LED diódával, amely rávilágít a porszívó rúdra így jobb áttekintést eredményezve a sötét helyeken, ahová a természetes fény nem jut el.

2 az 1-ben

Az akkumulátoros álló porszívók kategóriájának különlegessége a szerkezet részre bonthatósága, miközben az egyik különálló kézi akkumulátoros porszívóként használható. Ez a legnehezebben hozzáférhető helyek vagy kis helyek, mint például az autó beltere, kanapé redői és hasonlók takarítására alkalmas.

Méretek és súly

A rúdporszívók jellegzetessége, hogy jól tárolhatóak és egyszerűen kezelhetőek. Leggyakrabban olyan készülékekkel találkozhat, amelyek hossza és szélessége 25 centiméter körüli. Ami a magasságot illeti, az leggyakrabban egy méter. Természetesen általában elvárt, hogy a méretek a lehető legkisebbek legyenek, azonban azt is figyelembe kell venni, hogy a készülék magassága az Ön magasságához mért legyen. Ebből kifolyólag érdemes mindig személyesen kipróbálni a porszívó szerkezetét.

Ami a súlyt illeti, a rúdporszívó súlya rendszerint körülbelül 2 – 5 kilogramm. Az alacsonyabb súlyú modellek kezelése egyszerűbb, azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy a minőséggel és a kiegészítők számával rendszerint a súly is megnő, így gyakran éppen a legjobb minőségű termékek a legnehezebbek. Az összecsukható szerkezet is gyakori, amely lehetővé teszi a markolat behajlítását, így a porszívó kisebb térben is tárolható.

Szűrés

Az egyik fontos paraméter, amelyet mindenképpen érdemes figyelembe venni a vásárlás során, az a szűrés. Ennek típusától függ a porszívózás hatékonysága, a szennyeződések eltávolítása, valamint a kifújt levegő minősége. Mivel a rúdporszívók nem rendelkeznek enegriacímkével, amelyeken fel lenne tüntetve a kifújt levegő osztálya, nem léteznek pontos értékek, amelyek alapján választani lehetne. Így kizárólag a szűrés típusa alapján lehet választani.

Az akkumulátoros porszívóknál három típussal találkozhat leggyakrabban:

  • Ciklon szűrés – Egy olyan modern szűrésről van szó, amely a centrifugálás elvén működik. A beszívott levegő nagyon gyorsan forog, így elválasztja a szennyeződéseket. A szűrés gyakran multiciklonos, tehát több kamrába osztott, ennek köszönhetően pedig sokkal hatékonyabb. Általánosan nagyon hatékony szűrésnek számít.
  • HEPA filtr – A piacon kapható leghatékonyabb szűrés. A konkrét típus szerint a por-, és egyéb részecskék akár 99,99 %-át képes eltávolítani. A legmegfelelőbb asztmában szenvedők, allergiások és érzékeny emberek számára.
  • Háromrétegű mosható szűrő – Ez a szűrő is hatékony, a por és egyéb allergének, mint a szőr vagy a pollen akár 90 %-át képes felfogni. Előnye, hogy mosható, így kevésbé gyakran kell újra cserélni.
  • Mosható habszűrő – A szűrő előnye szintén moshatóságábanr ejlik, amely meghosszabbítja élettartamát. Nem annyira hatékony, mint a többi szűrő, ezért az ilyen típusú szűrővel ellátott porszívók nem alkalmasak allergiában szenvedőknek.

Ár

A döntés és a vásárlás során a készülék beszerzési ára is fontos paraméternek bizonyul. Bár nem minden esetben érvényes, hogy a magasabb ár jobb minőséget is jelent, általánosan feltételezhető, hogy az egyes árkategóriák bizonyos minőségi színvonalat kínálnak. Mit is várhat tehát az egyes áraktegóriákba sorolható porszívóktól?

Ár 45 000 Ft-ig

Ebben az árkategóriában általában olyan készülékek találhatóak, amelyek kisebb térbe alkalmasak. Rendszerint kevesebb mennyiségű tartozékot kínálnak az alapvető felszereltségben, ennek köszönhetően használatuk kevésbé változatos. A rövid akkumulátor üzemidő, vagy a nagyon hosszú töltési idő hátránynak számítanak. A gyűjtőtartály térfogatára is érdemes ügyelni.

Az alacsonyabb árkategóriákba sorolható porszívók általában kisebbek és könnyebbek, ebből kifolyólag könnyebben kezelhetőek is. Ritkábban találkozhat olyan modellel, amely kézi porszívóvá alakítható.

Ár 45 000 Ft fölött

Az ebbe az árkategóriába tartozó modellek nagyobb felületekre alkalmasak. Rendszerint megfelelő számú tartozékkal ellátottak, amelyek számos módon történő felhasználást tesznek lehetővé. Alapveőnek számít, hogy a szerkezet kézi porszívóvá alakítható, így úgynevezett 2 az 1-ben készülékről van szó.

A gyűjtőtartály mérete, valamint a töltési idő sem szabadna, hogy gondot okozzanak. Gyakran találkozhat felmosás lehetőségével is. Másfelől, mivel nehezebb anyagokból készült, több komponensből álló továbbfejlesztett szerkezetre számíthat, a készülék kezelése bonyolultabb lehet.

Akkumulátoros porszívókkal kapcsolatos gyakori kérdések


Szerinted hasznos volt ez a cikk?
Visszajelzéseidet örömmel fogadjuk.

Akkumulátoros rúdporszívók
Átlagos értékelés 4.5 az 11 szavazatból