A legjobb automata kávéfőzők összehasonlító tesztje és értékelése

Nem tudja elképzelni az életét egy csésze minőségű kávé nélkül? Azonban a kávé hosszadalmas előkészítése bizonyára Önnek sem nem kellemes körülmény, különösen ha korán reggel kényszerült felkelni. Éppen ilyen az esetekben fogja leginkább értékelni az automatikus kávéfőzőjét, amely Ön helyett mindent elvégez, és csak egy kötelessége marad – nyugodtan élvezni a finom kávéját. A korábban nagyon drága készülékek, amelyek csak éttermi felszerelésekként fizetődtek meg, fokozatosan kellemes, a háztartások számára is elfogadható árszintre kerültek.

Először is fontos, hogy kiválassza a kedvencét az automatikus, a karos és a kapszulás kávéfőzők közül. Legnagyobb kényelmet az automatikus modellek kínálnak. A választáskor legfontosabb szerepet a kávé megfelelő ízének és aromájának – nyomás és hőmérséklet – eléréséhez szükséges paraméterek képezik. Érdemes azonban figyelme szentelni más műszaki információknak is, különös tekintettel a kávéfőzők energiafogyasztásának. A különféle funkciók jelenléte vagy hiánya a kávédarálótól és a csészék melegítésétől, a tejhabosítástól a tisztító és vízkőoldó programokig, szintén befolyásolják a döntéseket. Szintén nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a kávéfőzőnél az elegáns forma és a stílus is fontos szerepet játszik. Az automatikus kávéfőzők egyre népszerűbbek. Nem csoda, mert időtakarékosak, és ugyanakkor ugyanolyan jó kávét készítenek, mint a manuális módszerek. Felkeltettük érdeklődését, de nem biztos abban, hogy a megfelelő modellt választja-e? Olvassa el a Hogyan válasszuk ki az automatikus kávéfőzőt című cikkünket, és minden világos lesz.


A legjobb automata kávéfőzők a felhasználók értékelései és visszajelzései szerint


Hogyan válasszunk automata kávéfőzőt

A kávéfogyasztás népszerűsége egyre növekszik, a kiváló eszpresszóért azonban nem kell mindig kávéházba menni és sok pénzt költeni rá. A kávérajongók egyre gyakrabban készítik el kedvenc italaikat az otthon kényelmében, különböző kávéfajták felhasználásával. A kávékészítés egyik legegyszerűbb, ugyanakkor legkiválóbb módja az automata kávéfőző segítségével történő kávéfőzés. Ennél a kávéfőzési módnál semmilyen rendetlenség nem keletkezik és a kávé elkészítése nem vesz igénybe olyan sok időt, mint amennyi a karos kávéfőző kezeléséhez szükséges. Másrészről pedig nem szükséges a kapszulák beszerzésével foglalkozni, amelyek sokszor költségesek és gyakran nehezebben elérhetők.

A cikkünkben áttekintést készítünk az egyes kávéfőző típusokról, amelyből megtudhatja, hogy mire érdemes ügyelni az automata kávéfőzők kiválasztásánál. Összehasonlítottuk egyes kávéfőzők paramétereit, funkcióit és formatervét és Önnek nem marad más hátra, minthogy mérlegelje, hogy közülük melyek az Ön számára a fontosak és a kevésbé fontosak. Nem utolsósorban összehasonlíthatja az árakat, vagy jobban mondva azt, hogy mennyit hajlandó rá áldozni és milyen eredményre számíthat a pénzéért.

A kávéfőzők alapvető típusai

Elsősorban fel kell mérnünk, hogy milyen kávéfőzőket kínálnak a piacon és mit várhatunk el az automata készülékektől. A kávéfőzők három alapvető típusát különböztetjük meg, a karos-, az automata- és a kapszulás készülékeket. Ezeken kívül találkozhatunk még például csepegtetős kávéfőzővel vagy mokka kancsóval.

Karos

Ez a kávéfőző típus tulajdonképpen a kávézókban használt készülékek kisebb változata. A karos kávéfőzők használata a leginkább munkaigényes és ezért azoknak a kávékedvelőknek jelent ideális megoldást, akik a kávéfőzést egyfajta rituálénak tartják. A karos kávéfőzőkben többnyire nincs sem kávétároló, sem daráló, ezért a kávé előre megőrlik és betöltik a szűrőbe. Ugyanakkor a a kávéfőzőt a kellő mennyiségű vízzel is fel kell tölteni. Automatikusan ez csupán a drágább modelleknél történik, de egyáltalán nem javasoljuk az olcsóbb modelleket, amelyekben nincs automata vízadagolás.

A munkát egyszerűbbé teheti az ú.n. POD-ok, azaz kávéval töltött párnácskák használata, amelyek használatával a kávéfőző működése a kapszulás kávéfőzőkéhez hasonló. A karos kávéfőző karbantartása és a kávékészítés azonban mindig bonyolultabb lesz, mint a többi típusú kávéfőzőnél. A végén fontos megemlíteni, hogy valószínűleg mindig szüksége lesz egy kávédarálóval is, amellyel kiválóan megdarálhatja a kávét. Másik lehetőség, hogy darált kávét vásárol, ami azonban az arómája elvesztése miatt nem javasolt.

Kapszulás

A kapszulás kávéfőzők kis méretűek, karbantartási igényük rendkívül rendkívül kicsi és legnagyobb előnyük az alacsony beszerzési ár és az egyszerű kezelés. A kávéfőzés csupán a kapszula behelyezéséből és az indítógomb megnyomásából áll. Egyes modellek öntisztító funkcióval ellátottak. A kapszulás kávéfőzők sokoldalúan használhatók, gyakran teát és egyéb italokat is elkészíthetünk velük. A minőségük a kapszulák minőségéhez hasonlóan különböző.

Hátrányuk, hogy az egyes kávéfőzőkben többnyire csak egyetlen márka által gyártott kapszula használható, ezért nagyon fontos, hogy alaposan megfontoljuk a megfelelő típus kiválasztását. Ezen kívül darált kávéból sem főzhetünk benne kávét. További mínusz a kávé magasabb ára, pl. az automata készülékben használt kávéhoz képest, mert a kávé árához itt még hozzá kell adni a kapszula árát is. Nagyobb mennyiségű kávéfogyasztásnál az alacsony beszerzési költségeket felülmúlják az üzemeltetés magasabb költségei. További gond merülhet fel a tejet tartalmazó italoknál. Csak a drágább készülékek vannak felszerelve önálló tejtartállyal. Többnyire kapszulás tejpor kerül alkalmazásra, ennek minősége azonban jóval elmarad a friss tej minőségével szemben.

Automata

Az automata kávéfőzők a kapszulásokkal együtt legkevésbé függenek az emberi beavatkozástól és kávékészítő képességétől.  A készülékben beépített kávédaráló és víztartály, és többnyire tejtartály is található. Egyetlen gomb megnyomásával végbemegy az eszpresszó készítésének összes művelete, egyes modelleknél pedig a cappuccino vagy a caffé latte is elkészíthető ilyen módon, beleértve a kávédarálást a gőzölést és az öntisztítást is.  Ugyanúgy, mint a karos kávéfőzőknél ebben a kategóriában is találunk olyan készülékeket, amelyek kompatibilisak a kávé podokkal.

Az automata kávéfőző kellemes tulajdonsága, hogy a kávét frissen darált kávészemekből készíti, a hátránya viszont az lehet, hogy a kávétároló edény közvetlenül a készülék testében helyezkedik el, aminek következtében hőmérséklet hatásának van kitéve. A készülék emellett nem tartozik a legkisebbek közé, ami miatt a nagy helyigényén kívül a karbantartása is bonyolultabb. Emiatt mindig jobb az öntisztító funkciót tartalmazó változatok választása, vagy az olyan kávéfőzőé, amely saját maga figyelmeztet a tisztítás szükségességére, vagy a vízkőtlenítésre. Az egy csészére számított kávé ár különböző összegű lehet és attól függ, hogy Ön milyen kávét választ. A kész ital minősége a kávészemek minőségénél kezdődik.

A kávéfőző típusa Előnyök Hátrányok Használat
Karos + Alacsony ár

+ Saját igényeknek és képességeknek megfelelő ár

-Magasabb beszerzési költségek

-Külön kávédarálót kell hozzá vásárolni

-Bonyolultabb használat és tisztítás

– Nagyobb mennyiségű kávé készítése

– A kávéfőzési rituálék kedvelői számára

Kapszulás + Alacsony beszerzési költségek

+ Gyors és egyszerű előkészítés

+Egyszerű karbantartás

-Magasabb ár egy csészére átszámítva

-Egy kapszula márkára korlátozott használat

-Tejpor alkalmazása

-Kisebb mennyiségű kávé fogyasztás

-Kísérletezés a kávéitalokkal és egyéb italokkal

Automata + Teljesen önálló működés

+ Gyors előkészület

+ Alacsony ár egy csészére átszámítva

– Magasabb beszerzési költségek

– Időnként igényesebb karbantartás

– A kávé a kávéfőző testben készül

– Kávéfogyasztás kisebb és nagyobb mennyiségben

– Eszpresszó készítés, tejjel

 

Paraméterek

A kávékészítés két legfontosabb tényezője a nyomás és a hőmérséklet. Az ital elkészítésének a gyorsaságát ezeken kívül befolyásolja a készülék felvett teljesítménye, ez azonban összefügg az energiafogyasztással.

Nyomás és hőmérséklet

A kávékészítés egyik legfontosabb paramétere a nyomás. Megfelelő nyomás nélkül tehát egyszerűen lehetetlen finom kávét készíteni. Kávéházakban 9 bartól nagyobb nyomású kávéfőzőkkel találkozhatunk, viszont a háztartások számára, meglepő módon a 15 bar feletti nyomású készülékek az ideálisak. Ez azért van így, mert a professzionális kávéfőzőktől eltérően, az otthoni készülékekben nincs állandó nyomás, hanem először 0-15 bar közötti nyomásgörbét képez, majd 15-0 közöttit, ami 9 bar átlagos nyomást eredményez. A kávéfőzés ideális hőmérsékletének ezek után a 90 °C körüli (88 és 92 °C közötti) hőmérsékletet tekinthetjük.

Teljesítmény

A kávéfőző a kisebb háztartási fogyasztók közé tartozik, és ebben az esetben a teljesítmény nem alapvető fontosságú. A teljesítmény főleg a készülék bemelegedésének a gyorsaságát befolyásolja, és ha a kávéját a reggeli sietség közepette készíti, válasszon nagyobb teljesítményű készüléket, de valójában ez sem eredményez jelentősebb időmegtakarítást. Az ital minőségére a nagyobb vagy kisebb teljesítmény egyáltalán nincs hatással.

Energiafogyasztás

Kisméretű készülék révén a fogyasztása elhanyagolható. Ha azonban a minél nagyobb energiatakarékosságra törekszik, javasoljuk annak ellenőrzését, hogy a kávéfőző rendelkezik takarékos üzemmóddal, amely ideális esetben még állítható is. Előfordul ugyanis, hogy a kávéfőző túl korán takarékos üzemmódra kapcsol át és Önnek emiatt gyakran kell bekapcsolnia, ami ismételt felmelegítést jelent.

Funkciók és tulajdonságok

A készülék kiválasztásának legfontosabb tényezői között a készülék felszereltsége szerepel. Csak Önön múlik, hogy mely funkciókat részesít előnyben és melyek azok, amelyeket kevésbé fontosnak tart. A tejhabot kedvelők esetében érdemes a tejtartály iránt érdeklődni, vagy azt keresni, hogy a tejhabosítás automatikusan vagy manuálisan történik. A kávé szerelmesei nagy hasznát vehetik a kiváló eredmény eléréséhez szükséges különféle beállítási lehetőségeknek. A gyártók a valódi ínyencek számára kínálják például a csészemelegítés funkciót, amely azonban az átlagos kávéfogyasztók számára készült kávéfőzőknél nem teljesen tökéletes – gyakran találkozunk az alacsony hőmérséklet mellett, hosszú ideig tartó csészemelegítéssel.

Kávédaráló

A kész ital ereje és íze a kávédarálás finomságától függ A víz a finomra darált kávén több ideig folyik át, ezért teljesebb ízt és arómát érhetünk el. A túl finomra darált kávé azonban megéghet és keserűvé válhat. Másrészt viszont a durva őrlésű kávén a víz gyorsabban átfolyik, aminek köszönhetően finomabb ízt kapunk, a nagyon durva őrlésnél pedig már túl gyenge lehet a kávé. A kávédaráló rendszerint már az automata kávéfőző részét képezi, de éppen az ideális eredmény elérése érdekében a legjobb, ha a darálási finomság beállítható rajta. Egyes modelleknél darált kávét is felhasználhatunk a főzéshez, ezt a lehetőséget azonban nem mindegyik készülék nyújtja.

Eszpresszó készítéséhez a legjobb a rétesliszt finomságához hasonlóra darált kávé.

A kávékészítés beállítása

A modernebb készülékek számos beállítási lehetőséget biztosítanak. Beállíthatjuk például a kávé erősségét (ami természetesen a már említett darálási finomságtól is függ), vagy a vízhőmérsékletet. Vagy megválaszthatjuk a kávé adagot, tehát azt, hogy kevesebb vagy több vízzel készüljön. Egyes készülékeknél egyszerre két kávét is készíthetünk, ami kiváló két személy reggelizésénél.

A beállításoknál továbbá kiválaszthatjuk a víz keménységét. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a kávéfőző a víztartályban lévő vizet aszerint vízkőtleníti, hogy milyen keménységű a víz a háztartásban. A vízkeménységet a csomagban, a kávéfőzőhöz csomagolt tesztcsík segítségével állapíthatja meg. A tesztelés módja a kávéfőző használati útmutatójában leírt módon történik, egy egyszerű művelet keretében.

Állítható magasságú kifolyócső

Az automata kávéfőzők  állítható magasságú kifolyócsővel standard módon felszereltek. Erre azért van szükség, mert ha a kifolyócső túl magasan volna, a kávénak a kis eszpresszós csészébe töltése közben a kávé mindenhová szétcsepegne és csak egy része jutna el a megfelelő helyre, azaz a csészébe. Ellenkező esetben pedig, ha a kifolyócső túl alacsonyan volna, a felemelés lehetősége nélkül, nagy mértékben bonyolítaná az olyan kávéféleségek elkészítését, mint a hosszúkávé, vagy a caffé latte és a cappuccino tejes változatai.

Csészemelegítés

A látszólag lényegtelen funkció egyes fogyasztók számára alapvető jelentőségű lehet. A felmelegített csészében egyrészt a kávé nemcsak hogy nem hűl ki olyan gyorsan, de a krémes, gazdag aromájú és ízű habot is tovább megtartja. Azonban vannak olyan fogyasztók is, akik egy idő után abbahagyják ennek a funkciónak a használatát, mert nem zavarja őket, hogy a kávé kissé lehűl és főleg azért, mert a kávéfőző bekapcsolása időt vesz igénybe, amíg a csészemelegítő lap felmelegszik, majd ezt követően az is, amíg a csésze felmelegszik.

Tejhab kézi készítése

Az automata kávéfőző nem jelenti automatikusan a tejhab készítést is. Egyes készülékek azonban az automata tejhabosítást lehetővé teszik.

Forró gőz kibocsátához csaknem minden automata és karos kávéfőző rendelkezik  fúvókával, amelyet a tej kézi habosításához használhat. Ennek az automata tejhabosítással szemben az a hátránya, hogy a megfelelő tejhabosítás nem egyszerű és egy kis gyakorlatot igényel. Ugyanakkor megfelelően gyorsan kell elkészíteni annak érdekében, hogy a tej ne forrósodjon fel túlságosan, hiszen a kávét helyesen úgy kell felszolgálni, hogy azonnal fogyasztható legyen, anélkül, hogy a nyelvét megégetné.

Félautomata és automata tejhabosítás

Egyes kávéfőzőknél a gőzfúvókára egy kis cső kapcsolható rá, amelyet közvetlenül a tejesdobozba lehet bevezetni. A kávéfőző ezt követően már saját maga felhabosítja a kávét és a már csak a tej folyik ki a kiválasztott italhoz, ami azonban nem akadálya annak, hogy kézileg is felhabosítsa a tejet, a kis cső használata nélkül. Más típusú kávéfőzők is hasonló elven működnek, csak nem kell a kis csövet alkalmazni, mert saját tároló edénnyel rendelkeznek, amelyből a készülék saját maga szivattyúzza át a tejet és egy gomb megnyomása után már adagolja is a felhabosított tejet. Ilyen kávéfőzők esetén is megvan azonban a lehetősége annak, hogy a tejet saját maga, kézileg habosítsa fel.

Az olyan típusú kávéfőzők esetén, ahol a habosítás csak automatikusan történik, egyetlen gombnyomásra, ügyelni kell arra, hogy a gomb lenyomása után a kifolyó csőből azonnal folyni kezd. Tapasztalataink szerint ez az átlagfogyasztókat egyáltalán nem zavarja, de ha Önnek nem felel meg az, ahogyan a kávéfőző a tejet habosítja, nem fogja tudni azt kézileg megtenni, a saját elképzeléseinek megfelelően. A kávéfőző kiválasztása előtt ezért javasolt annak tisztázása, hogy igényli-e a tej kézi habosítását, vagy ez szükségtelen, és megelégszik az automata habosítással. A kettő kombinálása talán a legjobb megoldás.

Az automata és félautomata tejhabosításnál a kávéfőző alaposabb tisztításával kell számolnunk minden tejes ital készítés után.

Forró víz funkció

A kávéfőzővel teát is készíthet, hiszen az automata kávéfőzők túlnyomó része képes forró vizet kibocsátani a gőzölőfúvókán keresztül. Ehhez elegendő megnyomni a megfelelő gombot és a kávéfőző rövid időn belül megtölti a csészét forró vízzel a tea vagy egyéb ital elkészítéséhez. Teát csak az olyan kávéfőzőkkel készíthetünk, amelyek forró gőz kivezetésére szolgáló fúvókával felszereltek a tej kézi habosításához.

Az automata kávéfőző tisztítása és vízkőmentesítése

Az automata kávéfőző egy remek és igénytelen segítőtárs. Igénytelensége ellenére azonban időnként ezt a készüléket is meg kell tisztítani. A gép által megdarált és átszűrt kávét például valahol el kell helyezni. A kávéfőzők többsége ezért figyelmeztet a kávézacc tároló kiürítésére, de ugyanúgy jelzik a víz utántöltés vagy a kávéfőző belső alkatrészei tisztításának szükségességét. További szükséges művelet a vízkőtlenítés, amelyet havi egy alkalommal javasolt elvégezni.

Egyes kávéfőzők automata vízkőmentesítő rendszerrel felszereltek, ami azt jelenti, hogy Önnek csak a használati útmutató szerinti egyszerű műveleteket kell elvégeznie, néhány nyomógomb megnyomásával. A használathoz azonban vízkőmentesítőre van szükség, amely vagy a csomagolás részét képezi, vagy pedig külön be kell szerezni. A kávéfőző tisztításánál a használati útmutató szerint járjon el és ne használjon hozzá az útmutatóban javasoltaktól eltérő eszközöket.

További funkciók

Egyes készülékek kevésbé megszokott funkciókkal is rendelkeznek. Ezek egyike az időzítő, amelynek segítségével beállíthatjuk a kávékészítés idejét így reggel úgy ébredhet, hogy már elkészült a frissen főtt kávéja. Egy további kiváló funkció az Aróma rendszer, amelynél a kávéfőző még a kávékészítés előtt kis mennyiségű forró vízzel előgőzöli a frissen darált kávét, lehetővé téve ezzel a kávé arómájának és ízének jobb kioldódását.

A drágább modelleknél ezen kívül beállítható a kedvenc italai elkészítésének a paraméterei is. Reggel ennek köszönhetően nincs szükség a kávéfőző átállítására, csupán kiválasztja a megfelelő profilt és a kávé elkészítését egyetlen gombnyomással elindíthatja. A technológiai újítások között szerepel például a kávéfőző mobil telefon vagy táblagép segítségével történő kezelése. Az egyetlen, amire ezek a készülékek még nem képesek, hogy tálcán az asztalhoz hozzák a kávét.

Formaterv, konstrukció és különféle italfajták

A kávéfőző nem tartozik a szekrényben tárolt készülékek közé. Ezért a legjobb, ha olyat választunk, amelyik jól beleillik a konyha környezetébe. A gyártó még mindig az olyan hagyományos színekhez ragaszkodnak, mint a fekete, a fehér és az ezüst szín, de a piacon egyre gyakrabban jelennek meg extravagáns darabok is. Fokozottan ügyeljen azonban arra, hogy a formatervezett termékeknél az ár egy jelentős tételét a készülék külalakja (illetve a népszerű formatervező aláírása a készüléken) teszi ki, míg maga a kávéfőző nem ér el olyan minőséget, amilyet ugyanabba az árkategóriába tartozó, más készülékek elérnek.

Szánjon nagy figyelmet a kávéfőző méreteinek, mert minden kávéfőző eltérhet a felépítésében – a piacon láthatók magas, széles, keskeny, rövid és mély formájú kávéfőzők. Ezért érdeklődjön főleg a készülék magassága, szélessége és mélysége iránt és jól mérje meg a helyet, ahová a kávéfőzőt elhelyezni szeretné. Arra is gondoljon, hogy a kávéfőzők hálózati tápkábele rendszerint 1,2 m hosszú, így a helyét a csatlakozó alj közelében érdemes kialakítani, vagy hosszabbító kábelt kell alkalmazni.

A szerkezet szempontjából a kávéfőző két leglényegesebb eleme a kijelző és a levehető víztartály, illetve a tejtartály. A kijelző nagyban megkönnyíti a készülék kezelését és a kávéfőző ideális paramétereinek a beállítását, és a készülék a kijelzőn keresztül jelzi azt is, hogy a kávéfőzőt ki kell tisztítani. A levehető tartály megkönnyíti a folyadékok utántöltését és ugyanúgy a tisztítást is. A készülék űrtartalmát a napi kávéfogyasztásnak megfelelően válassza ki. Egytagú háztartás esetén fölösleges 2 literes víztartállyal felszerelt kávéfőzőt választani, hiszen ebben többnyire csak a vízkő rakódik le.

Ellenkező esetben, ha naponta nagyobb mennyiségű kávét fogyaszt, vagy egyszerre több személy részére készít kávét, nem megfelelő olyan kávéfőzőt választani, amelynek a víztartálya 1 literesnél kisebb. A kávétároló tartály méretét is a kávéivás gyakoriságának és a személyek számának megfelelően válassza ki. Annak érdekében, hogy jobban el tudja képzelni azt, hogy egy csésze kávé elkészítéséhez mennyi kávéra és vízre van szüksége, elkészítettünk egy táblázatot a legkedveltebb kávéitalok feltüntetésével.

 

Típus Kávémennyiség (g) Vízmennyiség (ml)
Eszpresszó 7 20 – 30
Ristretto 7 20
Lungo 7 80
Doppio (dupla eszpresszó) 14 50
Americano 7 Eszpresszó 40 – 80 + víz 20 – 60

Tejhab készítés

Bizonyára észrevették, hogy a kedvelt kávéital recepteknél a tejhabbal is gyakran találkozunk. Egyes automata kávéfőző fajták automatikusan felhabosítják a tejet, míg mások erre a célra gőzkimenettel felszereltek és gyakran előfordul, hogy egy modellben mindkettővel találkozunk. Nemcsak az automata tejhabosítás nélküli modelleknél jelent előnyt, ha tudja kezelni a gőzfúvókát, hiszen egyes felhasználók számára az automata gép által készített tejhab egyáltalán nem felel meg és a habosítást inkább saját maguk végzik. Ezért elkészítettük Önnek a tejhabosítás néhány változatát annak érdekében, hogy rövid idő alatt képes legyen olyan kiváló tejhabot készíteni, mintha azt a saját kedvelt kávézójában készítették volna.

A tej fajtája – a baristák többsége kiváló zsíros tej alkalmazását javasolja, de egy kis gyakorlattal bárki képes az alacsonyabb zsírtartalmú tejből , vagy a tej növényi eredetű alternatíváiból is képes tejhabot készíteni. A hab azonban nem lesz olyan jó minőségű, mint a magasabb zsírtartalmú tejből készült habnál. Amennyiben a növényi tejeket részesíti előnyben, a piacon elérhetők a közvetlenül tejhabosításra készült változataik.

Tejtartály – a legjobb változat rozsdamentes acélból készült, ennek köszönhetően jól megbecsülheti a habosítási időt (a későbbiekben pontosítjuk).

Hőmérséklet és térfogat – a habosítás előtt a tejet jól hűtse le, javasoljuk, hogy a kancsót kb. félig töltse fel.

A fúvóka elhelyezkedése –  többnyire azt írják elő, hogy a fúvókát merítsük kb. egy centiméterrel a tej szintje alá, de van, aki úgy használja, hogy a fúvóka csupán érinti a tej szintjét.  A kancsót tartsa vízszintesen, a fúvókát támassza meg a kiöntő csőrön, kb. 45°-os szög alatt. Ne irányuljon a kancsó közepébe, inkább egy kicsit oldalra.

Mozgatás a habosítás közben – a kancsó mozgatása gyakorlat és szokás kérdése, van aki körkörös mozgatást javasol, míg mások a művelet közben tiltanak bármilyen mozgatást. Fontos, hogy a tej a kancsóban örvényt képezzen, ami nélkül nem képződik kiváló tejhab.

A habosítás befejezése – ahogyan már említettük, a tejhabosításnál fontos szerepe van a hőmérsékletnek. Az a pillanat, amikor a fúvókát ki kell kapcsolni, akkor következik be, amikor a kancsó olyan hőmérsékletű lesz, amelyet a keze már éppen csak elvisel. Először kapcsolja ki a fúvókát, majd ezután lassan húzza oldalra a kancsót. Ezt követően koppintsa az asztalhoz, így eltávolítja a nagyobb buborékokat. A habosítás után ne feledkezzen meg a fúvóka alapos megtisztításáról, hogy a csőben maradt tej ne induljon romlásnak.

A legkedveltebb automata kávéfőző márkák

Az automata kávéfőzők gyártásával számos régebbi és új cég is foglalkozik. A legismertebb gyártókról önálló cikkeket állítottunk össze. Az alábbiakban röviden bemutatjuk az egyes márkákat.

De’Longhi kávéfőzők

Az olasz De’Longhi vállalat több, mint 200 modelljével van jelen a kávéfőzők hazai piacán. A legnagyobb számú termékcsoport az eszpresszógép, de foglalkoznak automata, karos és kapszulás készülékek gyártásával is. A megszokott teljesítmény 1400 W körüli. Az eltérések azonban jóval markánsabbak, ezért a készülékek között találhatók 1000 W teljesítménnyel rendelkezők, de akár 1800 Wattosak is. Az ár-intervallumok is meglehetősen szélesek.

Krups kávéfőzők

A Krups márka alatt főleg eszpresszógépeket találunk, de gyártanak automata és kapszulás kávéfőzőket is. Karos gépeket azonban nem találunk ennek a német cégnek a portfóliójában. Az egyes modellek felvett teljesítménye 1400 és 1850 W közötti, míg a gőznyomás 14 bar és 19 bar határértékek között alakul. A készülékek ára különböző.

Philips kávéfőzők

A Pihilips holland óriásvállalat a hazai piacon elsősorban félautomata eszpresszógépeket és teljesen automata és csepegtetős kávéfőzőket forgalmaz.  A kávéfőzők kezelése tekintetében a paneles készülékek töltenek be vezető szerepet. A szivattyú standard értékű, 15 bar nyomású gőzt képes fejleszteni. Az 1850 W gyors kávéfőzést biztosít.

Jura kávéfőzők

A svájci Jura társaság már megalakulásától a luxus minőségű háztartási gépek gyártásával foglalkozik. Résztvett a teljesen automata kávéfőzők fejlesztésében, amelyek jelenleg a társaság egyedüli termékét képezi. A kínálat hozzávetőlegesen 40 modellből áll. A készülékek legnagyobb felvett teljesítménye 1450 Watt, a gőznyomás pedig 15 bar.

Nivona kávéfőzők

A fiatal, Nivona márka Nürnbergben jött létre 2005-ben és azóta automata kávéfőzőket gyárt kiváló minőségben. A hazai piacon jelenleg kb. 30 modellükkel találkozhatunk. A készülékek teljesítménye rendszerint 1450 Watt, míg a nyomás értéke 15 bar.

Modellválasztás az automata kávéfőzők közül

Annak érdekében, hogy a kávéfőző kiválasztását megkönnyítsük Önnek, lépésről lépésre vezetjük Önt. Kávéfőző modellként egy olyan készüléket választottunk ki, amelyen megmutatjuk Önnek, hogy melyek a jó megoldások és mit lehetne jobban elkészíteni. Az általunk modellként választott kávéfőző a magasabb átlagárba tartozik, az összehasonlításunkban azonban egyaránt találhat rosszabb és jobb modelleket.

Philips Saeco HD 8917/09 Incanto kávéfőző

Ezen a modell értékű kávéfőzőn megtanulhatja az egyes paramétereknek a jelentőségét.

1. Típus: automata

Olyan automata kávéfőző, amely 4 féle italt képes önműködően elkészíteni. Ez az automata kávéfőzők világában aránylag kevés, hiszen egyes modellek akár kétszer nagyobb mennyiségű italkülönlegesség elkészítésére képesek.

2. Nyomás és hőmérséklet 15 bar, beállítható

A kávéfőző képes akár 15 bar nyomás kifejtésére, ami megszokott érték a háztartási kávéfőzők esetében. A vízhőmérsékletet három előre beállítható változatból választhatja ki. A hőmérséklet beállítás lehetőségét a jobb minőségű kávéfőzők standard módon kínálják. Az olcsóbb változatoknál ezzel ritkán találkozunk.

3. Energiafelvétel: 1850 W

Az automata kávéfőzők esetében a felvett teljesítménynek nincs különösebb jelentősége. A nagyobb felvett teljesítmény csupán a készülék gyorsabb bemelegedését eredményezi, és a kávéfőzésre nincs semmilyen hatással. Ez esetben a felvett teljesítmény 1850 W, ami a többihez képest magas érték. Kedvenc kávéjának az elkészítése így csak kis időt vesz igénybe-

4. A víztartály térfogata: 1,8 l

A víztartály 1,8 liter víz befogadására alkalmas, amely praktikus használatot tesz biztosít a víz gyakori utántöltése nélkül. Ezért kiválóan alkalmas irodában vagy otthoni használathoz és bárhol, ahol nagyobb mennyiségű kávét fogyasztunk. A kisebb tartályok inkább csak kis háztartásokba vagy időnkénti kávéfőzéshez alkalmasak. A konkurens gyártóknál ennél magasabb értékekkel is találkozhatunk. Ez azonban egy olyan paraméter, amely egyéni elbírálás tárgyát képezi.

5. A kávétároló edény kapacitása 250 g

A szemes kávé tároló tartály akár 250 g kávét is befogad, ami egy megszokott méret, de a mérete ismét csak egyéni elbírálás alá esik.

6. A kávézacc gyűjtő kapacitása:15 csésze

Az átlagon felüli, 15 csészének megfelelő kapacitásnak köszönhetően nincs szükség a tárolóedény gyakori ürítésére. Ennek ellenére a kifőzött kávét nem javasolt sokáig az edényben tartani, ezzel elejét veheti penészesedésnek.

7. Energiafogyasztás

Ez a kávéfőző, a készülékek többségéhez hasonlóan energiatakarékos üzemmódban is működik. Egy idő elteltével a kávéfőző befejezi a melegítést és látszólag kikapcsol. Ezzel áramot és pénzt takarít meg.

8. A darálás beállítása: 5 darálási fokozat

A darálás területén ez a készülék kisebb teljesítményű. Csupán 5 darálási finomság választható. A konkurens kávéfőzők akár 10-nél is több lehetőséget kínálnak. Azonban csak Önön múlik, hogy ezt használni fogja, vagy a darálót nem szeretné átállítani.

9. A kávékészítés beállítása

A kávé erősségét, a többi készülékhez hasonlóan saját igényeinek megfelelően állíthatja be. A vízkeménység szintén beállítható az összes készüléknél. A darált kávé használata azonban már nem mindegyik készüléknél lehetséges. Ennél a kávéfőzőnél azonban felhasználhatja például a régebbi kávékészleteit, vagy az ajándékba kapott kávét is használhatja benne.

10. A kifolyónyílás magasságának beállítása: igen

Amennyiben különböző nagyságú adag kávét készít, rendkívül hasznos lehet a beállítható magasságú kifolyócső. Ez a funkció az összehasonlításunkban szereplő összes kávéfőzőnél megtalálható.

11. Tejhabosítás: automata kávéfőző

A készülék gőzfúvókát nem tartalmaz. A tej tehát manuálisan nem habosítható fel, így hát az automata habosításra kell hagyatkoznia. Ezt egyes felhasználók hiányolhatják.

12. Forró víz kibocsátás: igen

A készülékek többségéhez hasonlóan, forró víz kibocsátó fúvókával ez a gép is felszerelt. Ennek köszönhetően a készülékkel teát is készíthet és a termoszát is feltöltheti forró vízzel.

13. Tisztítás és karbantartás: automatikus

Minden kávéfőzőt ki kell tisztítani és a mészkövet el kell távolítani belőle. A modellek többsége, a jelen modellt is ide értve, olyan automata programmal ellátott, amely ezt a kellemetlen feladatot elvégzi Ön helyett.


Szerinted hasznos volt ez a cikk?
Visszajelzéseidet örömmel fogadjuk.

Automata kávéfőzők
Átlagos értékelés 4.5 az 85 szavazatból