A tesztben szereplő 10 legjobb bébiőr értékelése 2024

A bébiőr a kisgyermekes szülők számára lehetővé teszi, hogy akkor is szemmel tartsák alvó kicsinyeiket, amikor nem tudják teljes mértékben rájuk fordítani figyelmüket. Összehasonlító tesztünkben két típusú bébiőrrel foglalkoztunk – audio és video.

Hogyan hasonlítjuk össze a bébiőröket?

Az audio és videós bébiőrök értékelésénél számunkra fontos tényezőnek számít a jel hatótávolsága és annak titkosítása. Ez magánéletet magánteret és biztonságot eredményez. Továbbá a csatornák számát is értékeltük, melyeken a bébiőr képes jelet sugározni, valamint azt is, hogy rendelkezik-e automatikus beállítással. A jel hatótávolságát szabad térben mértük, beltéren ugyanis a hatótávolság az akadályok számától és típusától függően eltérő lehet.

Fontos volt a szülői egység és a babafigyelő tápellátása, valamint az ehhez kapcsolódó mobilitás is. A videós bébiőröknél a video átvitelének minőségére, annak felbontására, éjszakai fény funkcióra és a zoom funkcióra is összpontosítottunk. Minden egyes modellnél figyelembe vettük a funkciókat, a legfontosabbak közé a következők tartoznak:

 • Figyelmeztetés jelvesztés esetén
 • Jelzés alacsony akkumulátor szint esetén
 • Energiatakarékos mód, VOX mód
 • Éjszakai lámpa
 • Kétirányú kommunikáció
 • Hőmérséklet és páratartalom érzékelő

Amennyiben babamonitor vásárlását tervezi, és szeretne többet megtudni erről a készülékről, Hogyan válasszunk bébiőrt megnevezésű cikkünkben minden fontos dolgot megtudhat.


A legjobb bébiőrök a összehasonlíto teszt alapján

Sorrend Termék Hatótávolság (m) Bébiőr típusa Megközelítőleges ár Aktuális ár
Top 1 400 Képátvitel (videó) 126 690 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 2 300 Klasszikus (audio) 18 490 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 3 - Képátvitel (videó) 22 290 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 4 300 Klasszikus (audio) 28 490 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 5 30 Képátvitel (videó) 62 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 6 300 Képátvitel (videó) 62 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 7 300 Képátvitel (videó) 563 390 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 8 300 Képátvitel (videó) 50 390 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 9 500 Klasszikus (audio) 31 090 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 10 500 Klasszikus (audio) 21 490 Ft Mutasd az ajánlatokat

Hogyan válasszunk bébiőrt

Először is mérlegelje, mit is vár el a bébiőrtől. Csak hallani szeretné, hogy a baba nem-e sír, vagy szeretne néha rápillantani? Fontos döntésről van szó, ugyanis az audio babamonitorok jóval olcsóbbak, mint azon társaik, amelyek videót is képesek továbbítani. A jelátvitel formája egy további fontos paraméter. Itt két mód közül választhat, analóg vagy digitális átvitel, miközben mindegyik más tulajdonságokkal rendelkezik és mindegyiknek más háztartásban veszi hasznát.

Ezáltal áttekintést nyerhet a keresett készülék típusáról, azonban a termékek között így is talál különbségeket. A csatlakoztatási mód különféle típusai közül választhat, a csatornák számára, valamint a mikrofon érzékenységének beállítására is fordíthat figyelmet. Gyakorlati okokból érdemes utána nézni, hogy a bébiőr figyelmeztet-e, ha hatótávolságon kívülre kerül, azonban ma ez már inkább egy magától értetődő funkció.

Azok számára, akik szeretnek körültekintően választani, beiktattunk egy kiegészítő funkciókról szóló fejezetet is. Ezek ugyan nem befolyásolják a készülék általános működését, de a gyermek elalvásánál segítségül szolgálhatnak, figyelik a hőmérsékletet vagy a páratartalmat, sőt még energiatakarékosságra is képesek. Cikkünket természetesen az árakról szóló fejezet koronázza meg, ahol eláruljuk, hogy mennyi pénz szükséges az igényei kielégítésére.

Hogyan válasszunk bébiőrt – röviden:

 • Megelégszik a hangátvitellel, vagy látni is szeretné gyermekét? Ez alapján választhat egy olcsóbb audio bébiőrt, vagy egy drágább készülékbe is befektet, amely videofelvételt is biztosít.
 • Mi jelenti a legnagyobb problémát a jelátvitelben? Az analóg modell megbirkózik a nagyobb távolsággal és a fákkal is, a digitális bébiőrök viszont kevésbé érzékenyek a más készülékek által keltett zajokra.
 • Milyen tápellátást szeretne? A baba monitoroknál több lehetőség jön számításba: ceruzaelem, beépített akkumulátor, tápkábel, USB.
 • Szeretné kezelni az érzékenységet és a hangerőt? Ez segíthet, ha a gyermeke nagyon halkan sír, vagy ha szülőként gyakran tartózkodik zajos környezetben.
 • Szüksége van valami egyébre? A bébiőrök számos kiegészítővel rendelkeznek, ezek szükségessége azonban egyéni.

Bébiőr vs. légzésfigyelő

A bébiőr két részből áll – adóból és vevőből. Az adó, azaz a bébi egység a gyermek közelében van elhelyezve, rögzíti a képet vagy hangot és továbbítja azt a vevőbe – szülői egységbe. A bébi egységnek különféle formája lehet – adóvevő, kamera vagy állomás. Gyakran különféle funkciókkal rendelkezik, számos esetben a szülői egységből távvezérelve működik. Egy adóvevőre vagy kis kijelzőre hasonlít. A könnyebb hordozhatóság érdekében kiegészítőkkel van felszerelve – övcsipesz vagy nyakpánt.

Fontos, hogy ne keverje össze a bébiőrt a légzésfigyelővel. Ez egy olyan készülék, amely érzékelőkkel ellátott alátétből áll, melyet a matrac alá helyeznek, és így érzékeli a gyermek lélegzését. Abban az esetben, ha a gyerek nem lélegzik, vagy egy perc alatt ritkán vesz levegőt, megszólal a riasztó. A légzésfigyelő kiegészítőként egyes bébiőröknél is megtalálható, ez azonban kivételes esetnek számít.

Bébiőrök Légzésfigyelők
 • Figyelik a babát, ha az alszik és nem sír
 • Idősebb gyermekeknél használatos még akkor is, ha nem szenvednek egészségügyi problémákban
 • Légzésfigyelő funkcióval ellátott babamonitorok is léteznek
 • Figyelik a baba légzését
 • Koraszülött gyermekeknél alkalmazzák körülbelül 1 éves korig
 • Olyan kombinált légzésfigyelők is léteznek, amelyeka babamonitor funkcióját is képesek ellátni

Audió vagy videó

Az első döntés, amit meg kell hoznia, hogy a gyermekét csak hallani, vagy látni is szeretné. A hagyományos audio készülékek, melyek korábban két adóvevőre hasonlítottak, az utóbbi időben fejlődésen ment keresztül. A mai készülékek sokkal kifinomultabbak és számos funkcióval rendelkeznek. Ezzel később fogunk foglalkozni.

A video bébiőrők a hangon kívül képpel is szolgálnak. Ez a szülői egység kijelzőjén, az okostelefon, vagy tabelten alkalmazásában jelenik meg.

Az audio bébiőrök olcsóbban beszerezhetőek, jobb minőségű jeladást és egyszerűbb működést biztosítanak. Az adóvevőt elég a gyerek közelébe helyezni. Nincs szükség a kamera felvételének beállítására, mint a video bébiőrök esetében. A kamerával ellátott babamonitorok drágábbak és a jel érzékenyebb a környezeti zajokra. Előnynek számít viszont, hogy figyelheti a gyermek viselkedését és környezetét.

Változat Előnyök  Hátrányok
Audio + Alacsonyabb beszerzési költség

+ Jelstabilitás

– Videó hiánya
Video + Videofelvételek

+ A gyermek környezete is megfigyelhető

– Magasabb beszerzési ár

– Kevésbé stabil jel

Jelátvitel

A készülék által használt technológia befolyásolja a jelátvitelt. Minden változatnak megvan a maga előnye, de hátránya is. Ahhoz, hogy eldöntse, hogy az Ön számára melyik az ideális választás, megkérdezzük, hogy vidéken, vagy sűrűn lakott területen (lakótelepen) lakik-e.

Analóg bébiőr

Az analóg jel (FM) két csatornát használ. Az ilyen technológiát használó bébiőr nagy hatótávolsággal rendelkezik. Jobban megbirkózik az olyan akadályokkal, mint a fa vagy a fal. Ezt legfőképpen azon személyek fogják értékelni, akik nagy lakásban vagy házban élnek, esetleg, akiknek nagy kertjük van. A hátrányt az átvitt jel erős zavarása jelenti. A piacon már rejtett jellel ellátott analóg bébiőrök is megtalálhatóak, biztonsági szintjük viszont elmarad a digitális modellek mögött. Valószínűleg ez az egyik oka annak, amiért a digitális bébiőrök nagyobb népszerűségnek örvendenek.

Digitális bébiőr

A digitális készülékek az analóg jellel ellentétben kevésbé érzékenyek a zavaró körülményekre. Viszont kisebb hatótávolsággal rendelkeznek. Városba és kisebb lakásokba alkalmasak. Amennyiben még mindig tart a lehallgatás vagy a kisugárzott jel zavarásának lehetőségétől, válassza a fejlett, lehallgatásgátló technológiával ellátott digitális bébiőrt. Itt egy rövid bevezetőt talál a leggyakrabban használt változatokhoz.

A-FHSS technológia

Ez az Automatic Frequency-Hopping spread Spectrum rövidítése, ami sokat elárul arról a módról, melyet ez a technológia felhasznál. A készülék folyamatosan több csatorna között váltakozik, így lehetetlenné tesz a készülék nyomonkövetését és lehallgatását. Viszont 2,4 GHz frekvencián dolgozik, ahol a WiFi vagy Bluetooth jellel találkozhat.

DECT technológia

Azon készülékek számára, melyek ezt a technológiát használják, az 1880-1900 MHz frekvenciasáv van fenntartva, ezen kívül az ilyen típusú bébiőrök rejtett jellel működnek. Tehát nem fordulhat elő, hogy a síró gyermeke hangját a környezetében egy más készülékkel, például adóvevővel felfogja. Ezt a technológiát akkor is értékelni fogja, ha a szomszédban szintén található csecsemő, és Ön nem szeretné, ha a két bébiőr zavarná egymást.

Smart bébiőrök

A smart bébiőrök külön kategóriát képeznek. Ezeket agy adóvevő és az okostelefonban vagy a tableten lévő alkalmazás képezi. A kép és a hang az interneten keresztül továbbítható a már említett alkalmazásba. Előnynek számít, hogy szinte bárhonnan megfigyelheti a gyermeket. Hátránya azonban, hogy állandó internetkapcsolatra van szüksége, ami nem biztos, hogy megbízható. Egy bonyolultabb eljárásról van szó, amely hajlamosabb a problémákra. Rossz jeladás esetén például megszakítás jöhet létre.

Hatótáv és csatornák száma

A hatótáv meglehetősen problémás érték. A digitális bébiőrök esetében az analóg bébiőrökkel szemben a hatótáv lerövidült. A továbbított jel legnagyobb ellenségének az akadályok számítanak. Lehet szó akár falról, ajtóról vagy mennyezetről, a jel hatótávolsága beltérben lényegesen gyengébb, mint nyílt téren. Választásnál ezért mérlegelni kell, milyen távolságra lesz a bébiőr a gyermektől. Kisebb lakásban nem volna szabad akadályba ütköznie. Ha azonban nagy lakásban vagy házban él, ezt a kritériumot is figyelembe kellene vennie.

A gyártók szabvány szerint a nyílt téri hatótávolságot 300 m-ben, a beltérit pedig 50, esetleg 60 m-ben adják meg. Egyes modelleknél ez a távolság valamivel rövidebb lehet, másrészt viszont a piacon olyan bébiőrök is találhatóak, melyeknek a hatótávolsága nyílt téren 3 000 m.

A jel minőségére nem csak a hatótávolság van hatással. A csatornák száma is fontos szerepet játszik, mivel nem megfelelő körülmények között a készülék automatikusan más csatornára tud váltani. Minél több csatornás egy bébiőr, annál könnyebben találja meg azt az optimális csatornát, amelyen a jel erős és zavaroktól mentes lesz. A piacon digitális bébiőrök is találhatóak, melyek 4, de akár 120 csatornával is rendelkeznek. Azok a modellek, melyek 3 000 m hatótávolságot tesznek lehetővé, több mint 300 csatornát használnak.

Jelvesztés vagy lemerült akkumulátor

Ahhoz, hogy száz százalékosan biztos legyen abban, hogy meghallja gyermeke sírását, biztosnak kellene lennie abban, hogy a szülői egység rendelkezik tartalék akkumulátorral és, hogy a bébiegység jeladásának tartományában tartózkodik. Egyes termékek mindkét tényt képesek felügyelni Ön helyett. Amennyiben a jeladáson kívül tartózkodik, vagy az akkumulátor lemerül, erre a tényre a készülék fényjelzéssel vagy hangjelzéssel figyelmezteti.

Tápellátás

A bébiőr kiválasztásánál a szülői egység és bébi egység tápellátása is a fontos paraméterek közé tartozik. Egyes termékek cserélhető ceruzaelemmel vagy pedig újratölthető belső elemmel működnek, míg mások működése kizárólag hálózati tápellátáshoz van kötve. Az újabb modelleknél már számítógépre vagy powerbankra csatlakoztatott USB kábelen keresztül történő töltéssel is találkozhat. A bébiőr így mozgathatóbbá válik és vigyázhat például a kertben, babakocsiban alvó gyermekére, míg Ön a család többi tagjának a konyhában készíti az ebédet.

A tápellátásra minden egységnél külön oda kell figyelni. A szülői egység általában elemes működésű. A bébi egységnél viszont a kábelen és az elemes tápellátáson kívül USB csatlakoztatással is találkozhat. Ebben az esetben viszont ügyelni kell arra, hogy a kábel ne kerüljön a gyermek közelébe. Amennyiben sok időt tölt a kertben, sátorban, vagy egyszerűen olyan helyen, ahol nem áll rendelkezésére aljzat, azt javasoljuk, hogy olyan bébiőrt válasszon, amely mindkét egység esetében lehetővé teszi az elemes működést.

Az audio bébiőrök működése általában elemmel megoldott, míg a video bébiőröknél ez ritkábban fordul elő. A kameráknak gyakrabban erősebb, hálózati tápellátásra van szükségük.

A mikrofon érzékenysége és a hangerő

A bébi egységen található mikrofon érzékenységének beállítását legfőképpen akkor fogja értékelni, ha gyermeke túl halkan sír, vagy ha a paplan legkisebb susogását is hallani szeretné, vagy épp ellenkezőleg, ha csak a hangos sírást szeretné hallani. A szülői egységen történő hangszabályozás abban az esetben nyújt segítséget, ha hangosabb környezetben tartózkodik és szeretné elfojtani a környező zajokat. Egyes modellek egy vagy több diódával is fel vannak szerelve, melyek figyelmeztetik a bejövő hangra és annak intenzitására.

Funkciók és felhasználói kényelem

Az egyes termékek funkcionalitása eltérő. Ebben a fejezetben elmagyarázzuk az egyes funkciókat, hogy legyen elképzelése arról, hogy mi az Önnek megfelelő és mit várhat el termékétől.

 • Kétirányú működés – Ez a funkció lehetővé teszi, hogy ne csak hallja gyermekét, de beszélgessen is vele. Ha meghallja az Ön hangját, megnyugtathatja és elaltathatja. Ez önálló alvásra való szoktatás esetén lehet hasznos. A szülők ezt a funkciót egymással való kommunikáció esetén is használhatják.
 • Éjjeli lámpa – Ha gyermeke fél a sötétben, biztosan jó szolgálatot tesz az éjjeli lámpa, amely távolról is vezérelhető. A szülők éjjeli etetés során is használhatják, ha nem akarják az egész helységet bevilágítani.
 • Altató mód – Egyes termékek több, előre beállított altató dallal rendelkeznek, melyekkel távolról lejátszva altathatja gyermekét. Más termékek saját mp3 fájlok lejátszását is lehetővé teszik. Gyermekének így lejátszhatja kedvenc meséjét, vagy egy felvételt az édesanya szívveréséről. Az újabb modellek csillagos ég projektorral is rendelkeznek. Ez megnyugtatja a gyerekeket, ugyanakkor érdekes élményt nyújt számukra és fejleszti is őket.
 • Energiatakarékosság – A készülék hosszantartó használata esetén is megtakarítható energia. Ehhez két rendszer járul hozzá. A VOX rendszer kikapcsolja a kijelzőt és a hangot és csupán a hang vagy mozgás érzékelése esetén reagál, ezáltal energiafogyasztás csökkentést eredményez. Egyúttal a készülék által keltett elektromágneses szmogot is csökkenti. Ha a gyermek nyugodtan van, a bébiőr nem közvetít. A Smart EKO rendszer csökkenti a jel átvitelhez szükséges energiát, különösen rövid távolság esetén.
 • Érzékelők – A hőmérséklet, páratartalom de a levegő minősége is nyomon követhető különböző érzékelőkkel, melyekkel a készülék fel van szerelve. Így távolról is megtudhatja, milyenek a feltételek azon a helyen, ahol a gyermeke tartózkodik. A szennyezőanyag érzékelő figyelmezteti Önt például a szén-monoxidra, amely a kazán meghibásodása következtében jöhet létre. Így időben észlelheti a problémát és biztonságba helyezheti gyermekét. A piacon olyan modellek is találhatóak, melyek a levegőben észlelt szennyező anyagok esetében azonnal bekapcsolják az integrált ionizátort.
 • Figyelmeztetés – A rezgés a szülők értesítésének egyik módja. Egyes bébiőrök rezgéssel figyelmeztetik a szülőt, ha hangot vagy mozgást érzékelnek, ha a szülői egység hatótávolságon kívülre kerül, vagy ha az akkumulátor merül. Az újabb készülékek az etetési időre vagy pelenkacserére is figyelmeztetnek.
 • Éjszakai látás – A videó bébiőrök éjjeli látással rendelkeznek. Ennek köszönhetően gyermekét akkor is figyelemmel kísérheti, ha a helyiségben, ahol alszik, sötét van. Ez egy infravörös dióda, amely nem vakítja el a gyermeket, mégis lehetővé teszi a megfigyelését.
 • Forgatható kamera – Egyes video és smart bébiőrök forgatható kamerája távolról vezérelhető. Ez lehetővé teszi például a játszó gyermek vagy nagyobb tér megfigyelését.
 • Csatok, kapcsok – A bébi egység rögzítésére vagy a szülői egység egyszerűbb hordozhatóságára szolgálnak (például nyak körül vagy a derékszíjon).
 • Az adó és vevő megkülönböztetése – Egyes gyártóknál a bébi egység és szülői egység szinte teljesen egyforma. Vannak, akiknek ez tetszik, gyakorlati szempontból viszont jobb némi eltérés, hogy ne történjen csere és a gyermek ne maradjon felügyelet nélkül.
 • Tartós szerkezet – Ez jelentős előny. A masszívabb bébiőröknél kisebb a veszély, hogy a gyermek összetöri, ha véletlenül eléri. Kisebb eséseket is kibír.

A legközkedveltebb bébiőr márkák

A babamonitorok számos különböző olyan márka kínálatában megtalálhatóak, amelyek a gyermekek és szüleik számára készült termékekre összpontosítanak. A legismertebbek közé tartozik a Philip Avent és a Vtech.

Philips Avent bébiőrök

A népszerű Philips márka Avent márkanév alatt árul termékeket csecsemők és szüleik számára. A bébiőrök mellett kínálatukban cumisüvegek, cumik, mellszívók, cumisüvegmelegítők és még sok más is megtalálható.

Az Avent bébiőrök minőségük miatt nagyon népszerűek a szülők körében. A hangátvitelre alkalmas alapmodellek és a fejlett videós bébiőrök közül is választhat. Néhányuk olyan különleges funkciókat kínál, mint például az éjszakai égbolt kivetítése. Egy másik különleges funkció az intelligens bébiőr, amely a képet az alkalmazásba és a szülői egységbe is továbbítja. Számos pótalkatrész is rendelkezésre áll. Árban a márka bébiőrjei inkább a közép- és felső kategóriába tartoznak.

Vtech bébiőrök

A cseh Vtech gyártó legtöbb bébiőrét videoátvitelre tervezték. A vállalat azonban több audio modellt is kínál. A videó bébi monitorok sajátos megjelenésűek, amelyek különböző állatokra hasonlítanak.

Ár

A bébiőrök ára körülbelül 12 000 Ft-tól egészen 170 000 Ft-ig terjed. Az ár a felhasznált technológiától, a funkcióktól, a felszereltségtől és a kivitel minőségétől függ.

Ár 17 000 Ft-ig

Ha legfeljebb 17 000 Ft-ot szeretne bébiőrre fordítani, analóg vagy digitális jelátvitelre számíthat kevésbé neves gyártótól. Eg yilyen modell rendszerint csupán alapfelszereltséget kínál. Ebben a kategóriában aligha találkozhat videót szolgáltató modellel.

Ár 17 000 Ft – 50 000 Ft között

Ha jobb minőségű készülékre vágyik, és videó által szeretné figyelni gyermekét, választhat az ebbe a kategóriába eső termékek közül. Ezek többnyire digitális hangátviteli eszközök, nagyobb hatótávolsággal. Többnyire több funkcióra is számíthat – éjszakai lámpa, kétirányú hangátvitel és egyebek.

Ár 50 000 Ft – 83 000 Ft között

Magasabb árért jobb minőségű videós bébiőrt vásárolhat, amely számos funkciót kínál. Ilyen árért akár smart bébiőrt is vásárolhat. A nagy márkák, illetve a kisebb gyártók közül is válogathat.

Ár 83 000 Ft felett

A legdrágább kategóriába azok az intelligens készülékek és videós bébiőrök tartoznak, amelyek sok funkcióval, nagy kijelzővel, nagy hatótávolsággal és kiváló minőségű kivitelezéssel rendelkeznek. Akár egy kettős készüléket is választhat – egy klasszikus és egy intelligens bébiőr kombinációját. Gyermekét nemcsak a szülői egység kijelzőjén, hanem okostelefonján vagy tabletjén lévő alkalmazáson keresztül is figyelemmel kísérheti.

Hová helyezze a bébiőrt?

A bébiőr elhelyezése a szobában nem mindig egyszerű dolog. Ha a bébi egységet mindig a hálózatra kell csatlakoztatni, akkor a konnektor közelségét kell figyelembe venni. A bébiőr a padlóra is elhelyezhető a kiságy alatt, de a videót továbbító készülékkel folyamatosan szemmel kell tartania a babát. Több lehetőség is van.

 • Az ágyra – Talán a leggyakrabban alkalmazott módszer. Azonban mindig úgy kell elhelyezni, hogy a baba ne érje el, nehogy véletlenül leejtse.
 • Asztalra vagy a polcra – Olyan univerzális lehetőség, amely előnye, hogy a babamonitort nem kell sehova sem felszerelni vagy felragasztani.
 • Falra – Ezt a lehetőséget akkor használja, ha nincs más lehetőség. Itt is speciális tartozékokra van szükség, hogy szilárdan tartsa a készüléket.

Bébiőrökkel kapcsolatos gyakran ismételt kérdések


Szerinted hasznos volt ez a cikk?
Visszajelzéseidet örömmel fogadjuk.

Béboőrök
Átlagos értékelés 5 az 6 szavazatból