A 10 legjobb bojler összehasonlító tesztje és értékelése 2024

A magyar háztartások nagy része nem rendelkezik azonnali melegvíz-ellátással, ezért kénytelen felmelegíteni a vizet. Erre a célra bojler használatos.

Hogyan hasonlítjuk össze a bojlereket?

A vízmelegítők összehasonlításánál elsősorban a térfogatra és terhelési profilra vonatkozó paramétereket vettük figyelembe, de az energiahatékonyság értékeléséről sem feledkeztünk meg, beleértve az éves energiafogyasztást, az energiaosztályt és az üzemeltetési összköltséget is. Mindezek mellett az alap funkciókkal kapcsolatos információkkal is foglalkoztunk.

Számos felhasználónak a vízmelegítő elhelyezése is fontos szerepet tölt be. A paraméterek közé ezért a vízmelegítő felfüggesztési módját is besoroltuk, vagyis, hogy a készülék vízszintesen, vagy függőlegesen van-e beépítve, vagy a felhasználó döntésén múlik, melyiket válassza. A termékek értékelése során a felhasználói és szakmai véleményekre is hangsúlyt fektettünk.

Az összehasonlító teszt többek között a következő paramétereket tartalmazza:

 • Űrtartalom literben kifejezve
 • Terhelési profil
 • Vízmelegítő elhelyezése
 • Súly és fizikai méretek
 • Maximális hőmérséklet
 • Túlmelegedés és fagyás elleni védelem
 • Hőmérséklet kijelzés és szabályozás
 • Felvett teljesítmény, energiaosztály és éves költségek

A bojler olyan háztartási eszköz, melyet élete során csak pár alkalommal vásárol. Amennyiben megfelelő modellt választ, az igazán sokáig fogja Önt szolgálni. Ha nem szeretne az általunk összeállított összehasonlítási tesztre hagyatkozni, a kiválasztással kapcsolatos problémákra a Hogyan válasszunk vízmelegítőt című cikkünkben találhat választ.


A legjobb bojlerek az összehasonlító teszt alapján


Hogyan válasszunk bojlert

A bojler (különböző formában) a legtöbb háztartás elengedhetetlen része. Kiválasztása során a kijelölt terméket különféle követelményeknek kell alávetni. Ilyen például hogy Önnek melyik vízmelegítő típus a legmegfelelőbb, hány személy fogja használni, hová helyezi el és mennyi időt szeretne fordítani a rendszeres karbantartásra. Végül, de nem utolsó sorban, a választás attól is függ, mennyit akar és tud egy vízmelegítő megvásárlására fordítani.

Cikkünkben megismertetjük Önt a kombinált, az elektromos és a hőtárolós vízmelegítőkkel. Megismerheti a lényeges különbséget a bojler és az átfolyós vízmelegítő között, valamint az ilyen berendezések energiafogyasztásával kapcsolatos információkról is tudomást szerezhet.

Annak ellenére, hogy a bojler teljesen jelentéktelen és karbantartást nem igénylő terméknek tűnik, érdemes odafigyelni az egyes olyan funkcióira, amelyek kényelmesebbé tehetik a használatot. Tudjon meg mindent, amire szüksége van a vízmelegítő vásárlásával kapcsolatban.

Hogyan válasszunk bojlert – röviden:

 • Kezdjük az űrtartalommal. – Először is meg kell határozni, hogy az adott háztartás igényeinek mekkora bojler felel meg.
 • A mérettől függően válassza ki a típust. – Ha elég kis mennyiségű vagy alkalmi vízfelvétel (például nyaralóban), mérlegelje az átfolyós vízmelegítő megvásárlását, a nagyobb létszámú családnak nagyobb bojlerre lesz szüksége.
 • Ismerje meg az eltérő típusú vízmelegítőket is. – A fürdőszoba, mosókonyha és hasonló helység térbeli adottságai szerint válasszon vízszintes vagy függőleges rögzítésű vízmelegítőt, valamint annak alakját is ehhez igazítsa. Típus szerint választhat elektromos (leggyakoribb), gáz, kombinált vagy hőtárolós bojlert.
 • Összpontosítson az energiahatékonyságra. – Összehasonlításkor ügyeljen a bojler energetikai tulajdonságaira, erről sokat elárul az energiacímke.
 • A funkciók és tartozékok hasznosak lehetnek. – Másodlagos kritériumként használhatja a vízmelegítő funkcionális felszereltségét, vezérlésének módját valamint a további tartozékokat.
 • Ár – A bojler biztosan nem az a berendezés, amelyen érdemes minden áron pár ezer forintot spórolni, a minőséget az alacsonyabb villanyszámlán is észreveszi. Végső soron azonban az árat is figyelembe veheti.

Bojler vagy átfolyós vízmelegítő

A meleg víz minden ingatlan kényelmes használatának elengedhetetlen része. A víz melegítésére alkalmas megfelelő készülék kiválasztásánál két különböző terméket jelölő kettős terminológiával találkozhat. A „Hogyan válasszunk vízmelegítő“ című cikkünk bevezetőjét azzal kezdjük, hogy felvázoljuk a bojler és az átfolyós vízmelegítő közti különbséget.

Bojler

Az a termék, amellyel ez a cikk elsősorban foglalkozik, és amelyikkel valószínűleg a leggyakrabban találkozunk. Igen, ez az a nagy méretű henger, amely a falra vagy bárhová máshová van rögzítve. Egy nagy acél tartozék, amely elegendő vízmennyiséggel büszkélkedhet és gyakran tároló rendszerű bojlernek is nevezik. Térfogata általában 50 litertől felfelé terjed. A legtöbb háztartásnak a 100 l vagy 120 l térfogatú bojler a legmegfelelőbb.

Használata különösen a nagyobb létszámú, vagy a nagyobb melegvíz-szükséglettel rendelkező családoknak alkalmas. Bizonyos mértékig előnyére szolgál, hogy a tárolós vízmelegítés és az olcsó áram tarifa kombinációja viszonylag gazdaságossá teheti az üzemeltetést. Melegvíz-forrásként a helyiség fűtésére is szolgálhat, például központi fűtés formájában.

A bojler azonban negatív tulajdonságokkal is rendelkezik. Addig, amíg a meleg víz a csövekbe eljut, jelentős hőveszteség jön létre. Nagyobb mérete egyeseknek zavaró lehet, mivel tárolására külön helységre van szükség, vagy esetleg a fürdőszoba jelentős részét elfoglalja. Az a tény sem elhanyagolható, hogy a meleg víz elfogyasztását követően egy bizonyos ideig várni kell, amíg a víz újra felmelegszik.

Átfolyós vízmelegítő

A másik említett termék az átfolyós vízmelegítő. Ez első ránézésre teljesen más benyomást kelt, mint a bojler. Mivel ez a készülék más elven működik, ezért ez nem rendelkezik olyan nagy terjedelemmel. Az átfolyós vízmelegítőt közvetlen a csaptelep közelében helyezik el.

A rajta átfolyó víz azonnal felmelegszik, nem tárolódik. A kisebb méret is ennek köszönhető. Ez a tulajdonság folyamatos melegvíz ellátást biztosít, minimális hőveszteség mellett. Azzal viszont számolni kell, hogy az átfolyásos vízmelegítőnek minden csaptelepnél ott kell lennie, nem úgy, mint a bojler esetében, ahol az egész ingatlanra elegendő egy készülék, amely megfelelő elosztórendszerrel van felszerelve.

A további negatívum a magasabb fogyasztás, mivel ennél az eljárásnál intenzív és gyors melegítés jön létre. Talán ez az oka annak, hogy az átfolyós vízmelegítő a kevésbé frekventált helyek, mint például a nyaralók vagy hétvégi házak, esetleg az olyan helységek részét képezi, ahol nem túl gyakran engedik a vizet, vagy a bojler elosztó vezetékeit nehéz és költséges lenne oda beszerelni.

Bojlerek típusai

Ha az Ön választása a hagyományos bojlerra esik, mindenképpen folytassa az olvasást. Most ugyanis az egyes bojlerek közti különbségekre fogunk összpontosítani. Négy alap típust különböztetünk meg:

 • kombinált bojler
 • hőtárolós bojler
 • elektromos bojler
 • gázbojler

Bár első ránézésre ugyanarról a készülékről van szó, az egyes típusok működési elvükben különböznek egymástól.

Kombinált bojlerek

Ennek a terméknek már a neve is sokat elárul. A kombinált bojler két különböző energiaforrást képes felhasználni. Segítségével a használati víz felmelegítése következik be. Az egyik vagy másik forrás szüneteltetése esetén a vizet gond nélkül tovább melegítheti. Az ilyen készülék egyetlen hátrányát a magasabb beszerzési ár jelenti.

Tárolós bojlerek

A tárolós bojler egy olyan termék, amely ugyan nem melegíti fel a vizet, de képes összegyűjteni a más hőforrásból származó maradék hőt. Ennek segítségével tartja melegen a vizet. Így tehát például a szoláris rendszerből, hagyományos kazánból, hőszivattyúból és más forrásból származó maradékhő hatékonyan és gazdaságosan felhasználható. Ezt a modellt is magasabb beszerzési ár jellemzi.

Elektromos bojlerek

Ez a modell minden bizonnyal nem igényel hosszabb leírást. Az elektromos bojler az elektromos áramnak köszönhetően melegíti fel a vizet. Esetében előnynek számít az alacsonyabb villamos energia díj, amely csökkenti a vízmelegítési költségeket. Az elektromos bojlerek esetében semmilyen veszélytől nem kell tartania, amely korábban a régebbi gázbojlerekhez társult. Legideálisabb felhasználása az esti órákban ajánlott, amikor a vizet alacsony energia díjak mellett melegíti. A piacon kapható legelterjettebb típusról van szó.

Gázbojlerek

A gázbojler működési elve megegyezik az elektromos bojleréval. A víz melegítése az égő gáz segítségével jön létre. A jelenlegi termékek teljesen biztonságosnak mondhatóak. Ezt elsősorban az automatikus gyújtás, a piezoelektromos gyújtás, a biztosítékok és a rendszeres műszaki ellenőrzés kötelezettsége befolyásolja.

Űrtartalom

A bojler kapacitása, vagy űrtartalma, esetleg térfogata lényeges paraméter. A túlméretezés és alulméretezés sem kívánatos. Ha nagy bojlert választ, megnőnek a használati víz melegítésének költségei, melyet nem használ el. Kis bojler vásárlása esetén viszont zuhanyzás közben melegvíz hiánnyal fog küzdeni, így kénytelen lesz megvárni, míg a víz felmelegszik. Egyes kétkamrás termékeknél a tartály teljes térfogata fel van tüntetve, máshol ezek a paraméterek külön kerülnek bemutatásra.

A bojler megfelelő térfogatának a kiválasztásához néhány dolgot vegyen számításba. Próbálja saját magát vagy háztartását melegvíz- fogyasztás szempontjából jellemezni. Milyen gyakran zuhanyozik? A fürdőkádat is megtölti? Háztartásának hány tagja van? Az edényt meleg folyóvíz alatt mosogatja, vagy háztartása mosogatógéppel is felszerelt? Az ezekre a kérdésekre adott válaszok útmutatót adnak arra vonatkozólag, hogy milyen fogyasztással kellene számolnia. A kis bojlerek ugyanis csak a kevésbé igényes háztartásoknak felelnek meg.

Az alábbiakban a minimális értékek találhatók:

A háztartás tagjainak száma Javasolt minimális űrtartalom
1 – 2 személy 50 – 120 l
3 – 4 személy 120 – 250 l
5 és több személy 250+ l

 

A legtöbb esetben természetesen jobb az egyéni értékelés. Például az eddigi vízfogyasztás segíthet pontosabb eredményt kapni. Ezt az éves számlájából tudhatja meg.

Terheléso profil

A bojlerek többségénél találkozhat a “terhelési profil“ paraméterrel. Ez szorosan összefügg a bojler űrtartalmával, de a felfűtési idő sebességével és az energiaigénnyel is. Ez a paraméter világosabb képet ad arról, hogy az adott bojlert milyen terhelésre tervezték és szánták. A terhelési profilt leggyakrabban XXXS-től XXXL értékig terjedő tartományban tüntetik fel (esetleg akár 4XL), miközben a rendszer hasonló, mint a ruhaméretek jelölésénél használt.

A 3XS jelölésű bojler alap átfolyós vízmelegítőnek is nevezhető, kis űrtartalommal rendelkezik és csupán egy mosogatót képes ellátni meleg vízzel (35 °C). Ezzel szemben a 3XL jelzéssel ellátott nagy berendezések 8 zuhanyzót és további mosdókat is képes ellátni meleg vízzel, miközben a vízhőmérséklet magasabb (55 °C).

Ezek becsült terhelési értékek, amelyek mégis átfogóbb képet nyújtanak a felhasználónak arról, hogy milyen bojlert vásároljon annak függvényében, hogy hány mosdóval, zuhanyzóval esetleg fürdőkáddal ellátott az otthona.

A bojler formája és elhelyezése

Az új bojler vásárlásakor a készülék elhelyezése a további fontos kritériumok közé tartozik. Az átfolyós vízmelegítő elhelyezés adott. A csap fölé szerelik, vagy a mosogató alá rejtik, tehát lényegében a vízkifolyó részét képezi.

A hagyományos bojlernél ez egy kicsit más lehet. Elsősorban meg kell említeni, hogy a bojlert célszerű a vízvételi ponthoz minél közelebb elhelyezni. Tehát a vízcsap közelébe. Ezt a követelményt már az ingatlan építése során figyelembe kell venni, amikor az épület közepén a bojler elhelyezésére pl. egy külön helyiséget hozhat létre.

A minimális hőveszteség érdekében a bojlert ajánlott a kimenettől mért két méter távolságba elhelyezni. Ez természetesen nem mindig reális, és ezért a hőveszteség gyakran elkerülhetetlen. Ami a bojler formáját illeti, választhatunk gömbölyű vagy lapos bojlert. A víztároló tartályok gyártására leggyakrabban alumínium vagy rozsdamentes acél anyagot használnak. Utóbbi természetesen előfeltétele a hosszabb élettartamnak.

Vízszintes bojler

A legnagyobb előnyt a szabad hely hatékony kihasználása jelenti, amelyre nem vonatkoznak olyan magas követelmények. Más szempontból viszont a vízszintes bojlerek a hideg és meleg víz keverésére alkalmas kis felület miatt kevésbé hatékonyak.

Függőleges bojler

Sokkal gyakrabban találkozhat vízszintes kivitellel. Függőleges, vagy felfüggeszthető bojlerekről van szó. Ezek hatékonyabbak, másrészt viszont telepítésükhöz sok helyre van szükség. Ez azonban a helység elrendezésének szempontjából, ahová a bojlert elhelyezi, individuális lehet.

Fontos paraméterek

A bojler kiválasztásakor olyan műszaki jellemzőkkel találkozhat, amelyek nagymértékben összefüggnek az energiahatékonysággal. A fogyasztással és felvett teljesítménnyel kapcsolatos adatok elárulják, mennyi pénzt kell készíteni a vízmelegítéssel kapcsolatos költségekre. A tájékozódásban az energiacímke nyújt nagy segítséget. A felfűtési idő hosszáról se feledkezzen el tájékozódni.

Felvett teljesítmény és fogyasztás

A bemeneti teljesítmény megmutatja, hogy a bojler az adott időben mennyi áramot vesz fel a hálózatból, értékét wattban fejezik ki. A piacon általában 1 500 és 2 500 W teljesítmény tartományba eső termékekkel találkozhat. A jól érthetőség érdekében, a vízmelegítés költségeihez hozzájárul a fogyasztás. Ezt egyszerűen kiszámolhatja a bemeneti teljesítmény és felfűtési idő szorzatával.  Az energiafogyasztást gyakran kilowattórában fejezik ki (kWh). Egy kWh egy 1 000 W teljesítménnyel rendelkező bojler egy órán át tartó működésének felel meg.

Reálisabb példát mutat be egy erősebb, 2 kW teljesítményű bojler, amely feleannyi ideig, vagyis 30 percig működik. Egy kilowattóra áram díja Magyarországon változó, és nagyban függ attól is, hogy csúcsidőben vagy völgyidőszakban működik a bojler.

A gyártók leggyakrabban 1 000 – 5 000 kWh közötti éves áramfogyasztást jelölnek meg, ez az érték azonban nagyban függ a tartály térfogatától és a háztartás vízfogyasztásától.

Felmelegítési idő

Az energetikai paraméterekkel és az űrtartalommal nagyban összefügg a felfűtési idő. Leggyakrabban érvényes, hogy a nagyobb bojlerek energiaigényesebbek, mivel nagyobb mennyiségű vizet kell felmelegíteniük, és a hőfokot meg is kell tartaniuk. Míg egy 50 l űrtartalmú bojler a vizet 15-ről 65 °C-ra nagyjából egy és fél óra alatt melegíti fel a, egy 200l-es készülék esetében ez 6 óra hosszig is eltarthat, azonban ez mindig az adott termék bemeneti teljesítményén múlik. Ezért érdemes megfelelő méretű bojlert választani az Ön igényeinek megfelelő teljesítménnyel, hiszen senki sem szeret túl hosszú ideig várakozni a meleg vízre.

Csúcsidő és völgyidőszak

Ha bojler tulajdonosa, a csúcsidőt és a völgyidőszakot is kihasználhatja. Ezzel elég sok pénzt tud megtakarítani, ugyanis a völgyidőszakban használt áram ára rendszerint alacsonyabb. Régebben használták az éjszakai áram kifejezést, de ez egy elavult fogalom, és manapság az alacsony tarifát a nap különböző időszakaiban használják.

Ha a fogyasztó fűtésre vagy melegvíz-előállításra használ villamos energiát, azaz rendelkezik például bojlerrel, elektromos fűtőberendezéssel vagy hőszivattyúval, akkor két tarifát is igénybe vehet (a készülékek beszerelését ellenőrzési jegyzőkönyvvel kell dokumentálni). A völgyidőszakos alacsony tarifát ezután az energiaelosztó távolról aktiválja. Az adott forgalmazó általában a honlapján tájékoztat a díjszabásról.

Szemléltetésképpen egy példa: ha a mosogatógépet vagy a mosógépet alacsony díjszabású időpontban kapcsolja be, akár a villanyszámla árának felét is megtakaríthatja. Jó ötlet, ha egyeztet az áramszolgáltatóval, hogy megtudja, milyen időközönként lép fel az alacsony tarifa, és ennek megfelelően működtesse a nagy fogyasztású készülékeket. Például a késleltetett indítás funkció, amellyel a legtöbb készülék már rendelkezik, hasznos lehet erre a célra.

Energiacímke

Az elektromosan működő bojler és az átfolyós vízmelegítő is olyan készülék, amelyet szintén megfelelő energiateljesítményre vonatkozó információkkal kell ellátni. Az információk bizonyos mértékig megmondják, hogy éves üzemeltetés esetén mekkora lesz a termék hozzávetőleges fogyasztása. Az egyes termékek külön címkével ellátottak, ahol mindent megtalál, amire szüksége lehet. A vízmelegítő címkézési kötelezettsége egy európai uniós irányelv alapján áll fenn.

 • Terhelési profil – Alapvetően jelzi, hogy a bojlert milyen intenzív használatra szánják. A ruházathoz hasonló módon van jelölve. Az átfolyós vízmelegítő 3XS profilú, míg a 3XL profilú akár 12 zuhanyzó ellátására is alkalmas.
 • Energiaosztály– A+-tól F-ig terjedő skálán fejezi ki, hogy mennyire energiaigényes a bojler. Például egy B kategóriás bojlerrel akár több tízezer forintot is megtakaríthat évente egy C kategóriás bojlerhez képest.
 • Éves fogyasztás – Kilowattórában határozza meg a bojler működtetéséhez szükséges várható éves villamosenergia-fogyasztást.
 • Zajszint beltéri környezetben – A bojelrek viszonylag csendes készülékek, de folyamatosan működnek. A címkéről könnyen leolvasható, hogy hány decibel zajszint mellett működik az adott modell. A 15 dB érték a hangosabb légzés zajának felel meg.
 • Csúcsidőn kívüli működés – Ha az érmeóra szimbólum fel van tüntetve a készüléknél, lehetősége van arra, hogy a bojler kizárólag csúcsidőn kívül, tehát völgyidőszakban működjön.

Energiaosztályok

Alapvetően 2017-től a bojlerek hatékonyságát a legjobb A+-tól az A,B,C,D,E,-n át a legrosszabb F-ig terjedő skálán értékelik. Az idő előrehaladtával egyre hatékonyabb és gazdaságosabb bojlereket gyártanak. A leggyakrabban az A+, A, B és C energiaosztályzatokkal találkozhat. Idővel a különböző szabályozások teljesen megszüntették a D és E osztályba tartozó termékeket. Az energiaosztály nagyon fontos szerepet tölt be a bojlereknél, és évente több mint 15 000 forintot takaríthat meg a B és C osztályok közötti különbséggel.

A bojler terhelési profilja

Tulajdonképpen egyetlen betű segítségével tudatja, hogy a bojler csupán egy mosdóhoz, egy egész háztartás vagy egy egész lakóház számára alkalmas. A terhelési profilokat az alábbi táblázat részletezi.

Terhelési profil Felhasználási példa
3XS 1x mosdókagyló 35 °C-os vízzel
XXS 1x mosdókagyló 40 °C-os vízzel
XS 1x zuhanyzó
S 1x mosdókagyló 35 °C-os vízzel

1x zuhanyzó

M 1x mosdókagyló 55 °C-os vízzel

2x zuhanyzó

L 1x mosdókagyló 55 °C-os vízzel

1x zuhanyzó

1x fürdőkád

XL 1x mosdókagyló 55 °C-os vízzel

1x zuhanyzó

3x fürdőkád

XXL 1x mosdókagyló 55 °C-os vízzel

1x zuhanyzó

3x fürdőkád

3XL Lakóházak
4XL Lakóházak

Funkciók és kiegészítők

A bojler első pillantásra egy egyszerű eszköznek tűnik, amelynek egyetlen célja van: a vízmelegítés. És ez így is van. Azonban még ezeknél a termékeknél is találkozhat olyan láthatatlan funkcióra és kiegészítőre, amelyek hozzájárulnak a problémamentes működéshez és meghosszabbíthatják az általános élettartamot.

 • H˝iszabályozás – Lehetőséget kínál a kívánt hőmérséklet kézi beállítására. A piacon lévő termékek túlnyomó többsége rendelkezik vele.
 • Fagyásgátló biztosíték (Anti-Freeze) – A bojler rendszeresen egy kis időre kapcsol be, és felmelegíti a vizet, ha a hőmérséklet 5 °C alá csökken. Ez biztosítja, hogy a víz ne fagyjon be, és a tartály belső burkolata ne sérüljön meg.
 • Túlmelegedés elleni védelem – Olyan funkció, amely kikapcsolja a bojlert a maximális hőmérséklet elérésekor, vagy ha a bojler bekapcsolásakor nincs víz a bojlerben.
 • Anti-Legionella – Ez a funkció elpusztítja a nem kívánt Legionella vízbaktériumot. Általában úgy működik, hogy a melegítések közötti hosszabb szünet után ismételten magasabb hőmérsékletre melegíti fel a vizet. A Legionella számára ideális környezet a nem megfelelően keringtetett, 20-45 °C hőmérsékletű víz, így a bojler ezen funkciója bizonyos időközönként ciklikusan a bojlerben lévő vizet 70 °C körüli hőmérsékletre melegíti fel, hogy eltávolítsa a baktériumokat.
 • Ellenőrző lámpák és jelzők – A modern bojlerek kijelzőkkel és panelekkel is fel vannak szerelve, amelyek a víz hőmérsékletéről, a fűtési folyamatról és egyéb adatokról tájékoztatnak. A LED és a hangjelzések sem kivételek.
 • Biztonsági szelep – A bojler egy olyan része, amely visszacsapószelep néven is ismert. Erre az elemre azért van szükség, hogy megakadályozza a nem kívánt víz visszaáramlását a vízvezetékbe. Ezenkívül ez az alkatrész szabályozza a víz kibocsátását a fűtési folyamat során, amikor a víz kitágul.
 • Intelligens fűtés (ECOtronic rendszer) Az intelligens rendszer képes megtanulni a bojler felhasználóinak szokásait. A funkció ezután automatikusan beállítja a kívánt hőmérsékletet, és a megfelelő időben elvégzi a vízmelegítést.

Karbantartás

Ha hosszú élettartamot és problémamentes működést vár el a megvásárolt bojlertől, nem szabad elhanyagolnia a berendezés rendszeres karbantartását és szervizellenőrzését. A vízkőlerakódást célszerű többször is eltávolítani. Próbálja meg eltávolítani minden lehetséges részből. Ez az eljárás különösen fontos az olyan ingatlanok esetében, ahol nagyobb a vízkeménység.

Néhány évente a magnézium anódot is cserélje ki. Minden folyamatot a lehető legnagyobb gondossággal kell elvégezni, hogy a bojler egyetlen alkatrésze se sérüljön.

A termék élettartama egyedi kérdés, és bizonyos mértékig nemcsak az Ön által elvégzett ellenőrzésektől és szervizelési beavatkozásoktól, hanem a felhasznált gyártási anyagtól is függ. A zománcozott bojlerek körülbelül 10-15 éves élettartamot kínálnak. A rozsdamentes acélból készült modellek akár 15-20 éves élettartammal is büszkélkedhetnek.

Hogyan engedje le a bojlert

 • A bojler karbantartását a leeresztés után kell elvégezni. Soha ne felejtsd el ezt az alapvető lépést.
 • A bojlert előre engedje le, így a víz képes lesz kihűlni. Ezt követően kapcsolja ki az áramellátást, vagy válassza le a bojlert a hálózatról.
 • Ezt követi a vízellátás elzárása, hogy a bojler ne töltődjön tovább. Ezzel egyidejűleg nyissa meg a melegvíz csapot, hogy az összes víz kifolyjon a bojlerből. Ha a bojler biztonsági szeleppel felszerelt, azt is nyissa ki.
 • A készülék kitisztítását követően töltse azt fel újra vízzel. A víz feltöltése az előző eljárás fordítottja – zárja el a biztonsági szelepet és a csapot, nyissa meg a vízellátást a bojlerhez, csatlakoztassa az áramellátást, és hagyja, hogy a készülék feltöltődjön vízzel és a benne lévő víz felmelegedjen.

Ár

A bojlerek és az átfolyós vízmelegítők meglehetősen specifikus termékek. Viszonylag korlátozott számú vállalat gyártja őket. Ha a vásárlás során a régóta bevált minőséget szeretné választani, összpontosítson a következő márkákra: Ariston, Dražice, Mora, Sencor, Tatramat, Q-Termo, Ferroli, Galmet, Vaillant, Tesy, Quantum, Regulus és egyebek.

A bojlerek és átfolyós vízmelegítők beszerzési költsége változó. Azért, hogy alapvető képet kapjon a termékek áráról, alább szemléltetjük az egyes árkategóriákat.

Ár 165 000 Ft-ig

A készülékek ára körülbelül 25 000 Ft-tól kezdődik. Egy ekkora összegért rendszerint csupán átfolyós vízmelegítőt vásárolhat. A tárolótartályosok ára nagyjából 50 000 Ft-tól kezdődik. A legtöbb esetben ezek kisebb, néhány tucat literes kapacitású termékek. Csak ritkán emelkedik a teljes kapacitás 100-150 liter fölé. Ezek leggyakrabban a falon függőlegesen és vízszintesen elhelyezett elektromos bojlerek.

Ár 165 000 Ft és 330 000 Ft között

Ennél az árnál már nem kell az átfolyós vízmelegítőkre korlátozni a választást, ugyanis jobb minőségű bojlert is vásárolhat. Az elektromos típusú vízmelegítők keverednek a gázüzeműekkel, és a kombináltak sem kivételek. A termékek térfogata körülbelül 150-300 liter.

Ár 330 000 Ft és 660 000 Ft között

Ebben a kategóriában az igényesebb felhasználók is megtalálják a számukra megfelelő modellt. Ekkora összegért legfőképpen nagy méretű vertikális bojlereket, tárolós bojlereket vásárolhat, amelyek nagyobb tárhelyet igényelnek. Erről az űrtartalom is árulkodik, amely 300 – 750 liter körüli.

Ár 660 000 Ft felett

A 800 liternél nagyobb űrtartalmú, kondenzációs tulajdonságokkal rendelkező bojlerek és a napenergia-forrás lehetősége bizonyos felsőbb színvonalat képviselnek. Választhat helyhez kötött gázbojlereket és elektromos bojlereket is. A legdrágább modellek ára akár a 4 000 000 Ft-ot is meghaladhatja.

Bojlerekkel kapcsolatos gyakran ismételt kérdések


Szerinted hasznos volt ez a cikk?
Visszajelzéseidet örömmel fogadjuk.

Bojlerek
Átlagos értékelés 4.6 az 14 szavazatból