A tesztünkben szereplő 10 legjobb elektromos (szónikus) fogkefe értékelése 2024

Az elektromos fogkefék egyre népszerűbbek a hagyományos fogkefékkel szemben, azok helyettesítésére szolgálnak és számos előnyük van. Azonban mindenkinek más típus a megfelelő, ezért összehasonlításunkat két kategóriára osztottuk: szónikus és oszcilláló fogkefékre.

Hogyan hasonlítjuk össze az elektromos fogkeféket? 

A választás során elsősorban a rezgések számát és az akkumulátor élettartamát vettük figyelembe. Ezen felül a funkciók kínálatát is szemügyre vettük, különösen fontosnak tartjuk a különböző tisztítási módok közötti választás lehetőségét és az időzítő jelenlétét. A fontos paraméterek összehasonlítása mellett gondosan elolvastuk a felhasználói véleményeket és a szakértői tanácsokat. Magán a kefén kívül a kiegészítő felszereltség is érdekelt bennünket. A gyártók különböző típusú tartozékokat kínálnak az alapcsomaghoz:

 • Töltőállvány
 • Utazó tok
 • Tartalék fej
 • UV sterilizátor
 • Szájzuhany

Azonban nem mindenki fogja használni a tartozékokat, és figyelembe kell venni, hogy a funkciók és egyéb elemek nagyobb választékával az elektromos fogkefe ára is nő. Ha nem biztos a választásban, és szeretne többet megtudni a paraméterekről, akkor a Hogyan válasszunk elektromos fogkefét című cikkünket is olvassa el.


A legjobb elektromos fogkefék az összehasonlítás alapján

Sorrend Termék Típus Tisztítási módok száma Fejek száma a csomagban (db) Megközelítőleges ár Aktuális ár
Top 1 Oszcilláló 2 1 13 890 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 2 Oszcilláló 3 1 21 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 3 Oszcilláló 1 1 15 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 4 Mágneses iO 7 1 99 790 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 5 Szónikus 1 1 25 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 6 Forgó 1 1 10 590 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 7 Szónikus 5 7 29 590 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 8 Oszcilláló 3 1 24 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 9 Szónikus 3 2 54 890 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 10 Szónikus 2 1 16 590 Ft Mutasd az ajánlatokat

Hogyan válasszunk elektromos fogkefét

Ha az elektromos fogkefék termékválasztékával szembesül, aligha fogja tudni kiválasztani a megfelelő típust a téma ismerete nélkül. A következő fejezetek könnyebbé teszik a megfelelő modell kiválasztását. Megtudhatja például, hogy milyen típusú fogkefék és kefefejek állnak rendelkezésre. Megismerheti azok előnyeit és hátrányait, valamint arról is tudomást szerezhet, hogy milyen fogazatra alkalmasak az egyes típusok. Egyeseknek a kerek kefefej, másoknak a hosszúkás típus a megfelelő. A választásra az is hatással lehet, hogy érzékeny-e az ínye vagy sem.

Elmagyarázzuk az elektromos fogkefék alapvető kiegészítő funkcióit, és elmondjuk, hogy a klasszikus fogkefékhez képest milyen költségekre kell számítania. Válassza ki a megfelelő eszközt a fogmosáshoz, és emelje egy szinttel magasabbra a szájhigiéniát.

Hogyan válasszunk elektromos fogkefét – röviden: 

 • Válassza ki a fogkefe típusát – szónikus és oszcillációs rendszerek közül választhat. Ezek legfőképpen a mozgás irányában különböznek egymástól. Az oszcilláló fej forgó mozgást, míg a szónikus fej oldalirányú mozgást végez. Minden az Ön preferenciáitól és érzékenységétől függ.
 • Vegye figyelembe a mozgások számát – ebben az esetben minél több, annál gyorsabb lesz a tisztítás, és annál jobban bejutnak a sörték a különböző résekbe.
 • Akkumulátor üzemideje – egyes modellek több mint két hétig bírják egyetlen töltéssel, másokat néhány használat után újra kell tölteni. Mindkét esetben jól jöhet egy praktikus töltőállvány.
 • Fizessen azokért a funkciókért, amelyeket kihasznál – a mobilalkalmazáshoz való csatlakozás képessége nagyszerű dolog, de ha már előre tudja, hogy amúgy sem használná azt, vegyen egy olcsóbb, kevesebb funkcióval rendelkező modellt. Az időzítőnek azonban alapvető felszereltségnek kellene lennie.
 • A beszerzési ár még nem minden – a kefefejeket rendszeresen cserélni kell. Ezért előre ellenőrizze, hogy mennyibe kerülnek.

Kézi vs. elektromos fogkefe

Az elektromos fogkefék biztosan nem az elmúlt évek forradalmi újítása, mégis a legtöbb ember még mindig a klasszikus kézi fogkefét választja. Azonban melyik a jobb választás? Erre a kérdésre még az elismert dentálhigiéniai szakértők sem tudnak egységes választ adni, így mi sem tudjuk megválaszolni ezt a kérdést, azonban felsoroljuk a modellek néhány előnyét és hátrányát.

Egyes kutatások szerint az elektromos fogkefével történő fogmosás során sokkal több lepedék távolítható el, mint hagyományos kézi fogkefével történő fogmosás során. Ez azonban mindig a megfelelő technikától, a tisztítás idejétől és rendszerességétől függ.

Az igazság azonban az, hogy ha kézi fogkefét használ, sokkal jobban kell ismernie a megfelelő technikát, ugyanis a fogkefe semmilyen módon nem lesz segítségére. Ebből a szempontból az elektromos fogkefe valamivel jobb választás, mivel egyszerűbben használható, a rezgő mozgások elvégzik Ön helyett a munka egy részét. A jobb áttekinthetőség érdekében egy táblázatba foglaltuk az elektromos és hagyományos fogkefék előnyeit és hátrányait. Az, hogy mely típust fogja választani, csupán Önön múlik.

Fogkefe típusa Előnyök Hátrányok
Manuális fogkefe + Alacsony beszerzési ár

+ Formák és keménységek széles választéka

+ Függetlenség a villamos energiától

– A megfelelő tisztítási technikák ismerete szükséges

– Hosszabb tisztítási idő

– Igényesebb használat

Elektromos fogkefe + Egyszerűbb használat

+ Több funkció

+ Rövidebb tisztítási idő

+ Többféle tisztítási mód

– Magasabb beszerzési ár

– Magasabb működési költségek

– Függ a villamos energiától és az akkumulátor töltésétől

Kinek alkalmas az elektromos fogkefe?

Az elektromos fogkeféket ma már szinte mindenki használhatja, ez pedig a különféle típusoknak és a cserélhető fejek típusainak köszönhető. A mozgásukban vagy motoros képességeikben korlátozott idősek számára létfontosságúak lehetnek. Nagyon gyakran gyermekek számára is ajánlják használatukat. Az elektromos fogkefével való tisztítás sokkal szórakoztatóbb lehet számukra, és jobban be tudják tartani a tisztítás rendszerességét és idejét.

Akkor sem kell tartania az elektromos típusoktól, ha rögzített fogszabályzót vagy műfogsort visel. Épp ellenkezőleg, egyszerűbbé és hatékonyabbá tehetik a fogak tisztítását. A parodontális betegségben, ínyérzékenységben vagy egyéb problémákban szenvedőknek azonban különösen óvatosnak kell lenniük. Bár nem tiltott számukra az elektromos fogkefe használata, ügyelniük kell, hogy olyan modellt válasszanak, amely elég kíméletes számukra. A teljes bizonyosság érdekében javasoljuk, hogy konzultáljon egy fogorvossal vagy egy foghigiénés szakemberrel.

Típusok

Ha elektromos fogkefét választ, számtalan különböző modellel találkozhat a piacon. Gyakorlatilag azonban csak kétféle elektromos fogkefe létezik.

 • oszcilláló fogkefék
 • szónikus fogkefék

Mindkét változatnál eltérő méretű kefefejjel és eltérő percenkénti tisztítómozdulattal találkozhat. Ez annak köszönhető, hogy a fogtisztítás nagyon egyéni kérdés, ezért minden ügyfél igényeit ki kell elégíteni.

Oszcilláló fogkefék

Ezeket az elektromos fogkeféket gyakran nevezik forgó fogkefének, ami egyébként magából a mozgás irányából ered. Ezeknek a termékeknek az alapja egy adott típusú sörtékkel ellátott kerek fej. Félköríves mozgás érhető el velük. A kisebb fejméretnek köszönhetően minden fog külön-külön tisztítható. Valószínűleg az ilyen típusú fogkefék a legközkedveltebbek. Ehhez többek között az is hozzájárul, hogy elérhető áron kaphatóak. A tartalék kefefejekért sem kell sokat fizetnie.

Az oszcilláló rotációs fogkefe mellett szól, hogy minden fogról külön-külön képes eltávolítani a kellemetlen lepedéket. Rendszeres alkalmazásával a kellemetlen fogelszíneződéstől is megszabadulhat. Másrészről viszont bizonyos hátrányokat is figyelembe kell venni. Ezekre  főként ínybetegségben szenvedőknek, valamint fokozott fogérzékenységben szenvedőknek kell számítaniuk. Számukra az oszcilláló elektromos fogkefék nem jelentenek ideális megoldást.

Szónikus fogkefék

A második típusú elektromos fogkefét rezgő fogkefének nevezik. A hagyományos fogkefékhez hasonló hosszúkás fejre épül. Ahogyan a kategória neve is sugallja, a fogak tisztítása gyengéd rezgések segítségével történik. Ezenkívül ez a technológia a nehezen hozzáférhető területekre is képes vizet befecskendezni a tisztítás során. Ez jobb és hatékonyabb tisztítási folyamatot eredményez.

Egyesek azt állítják, hogy az így áramló víz csiklandozza az ínyt, és szokatlan érzést okoz. Másrészt kiváló tisztító hatást képes elérni. Nem kell nagy mértékű nyomásra vagy összetett mozdulatokra számítania. A szónikus elektromos fogkefék még az ínyproblémákkal küzdők számára is tökéletes választásnak bizonyulnak. A működési elvből adódóan kevesebb fogkrémet is kell használni, ami szintén előnynek számít. Az egyetlen hátránynak a magasabb beszerzési ár említhető meg, amely nem csak magában a fogkefében, hanem a tartalék kefefejekben is megmutatkozik.

Gyerek elektromos fogkefék

Nem egy külön kategóriáról van szó, sokkal inkább az előző kategóriák alkategóriája. A gyermek elektromos fogkefe ugyanis szónikus és oszcilláló is lehet. Ismételten, ez az egyénenkénti preferenciától függ. Az elektromos fogkefék általában kiválóan alkalmasak a gyermekek számára. A legnagyobb probléma a gyermekeknél a rendszeresség, a fogmosás iránti vonakodás és a helytelen technika. Az elektromos fogkefével való tisztítás azonban sok gyermek számára sokkal szórakoztatóbb, és így kedvenc tevékenységükké válik.

A gyerek fogkefék feje és markolata is kisebb, így egyszerűbben használhatóak. A választás során épp olyan paramétereket kell figyelembe venni, mint a hagyományos fogkefék esetében. A gyerek fogkefék esetében azonban a megjelenés is fontos, ugyanis minél jobban fog tetszeni a fogkefe a gyerekeknek, annál inkább fogják majd szeretni annak használatát. Egyes gyerek fogkefék mobilalkalmazással is párosíthatóak, ami még szórakoztatóbbá teszi a fogmosást.

Rezgések száma

Abban a pillanatban, amikor elhatározza, hogy milyen típusú elektromos fogkefefejet válasszon, még egy fontos paraméterre érdemes gondolni, ami összefügg ezzel a területtel. Ez nem más, mint az adott fej percenként elvégzett mozgása. Logikus, hogy minél nagyobb ezeknek a rezgéseknek a száma, annál jobb, ugyanis sokkal gyorsabb és hatékonyabb fogtisztítást biztosíthat.

A mozgások percenkénti száma egy bizonyos szinten összefügg az elektromos fogkefe beszerzési árával. Leggyakrabban a következő paraméterekkel találkozhat.

 • standard fogkefék körülbelül 10 000 mozgás/perc értékkel
 • a legjobb modellek akár 45 000 mozgás/perc értéket is elérnek

Tápellátás

Tekintettel arra, hogy az elektromos fogkefével történő fogmosás során ezt a fogászati készüléket különböző módon mozgatja, dönti és forgatja, nem lenne ideális, ha a tápellátás hálózati kábelen keresztül történne. Még azelőtt belegabalyodna a kábelbe, mielőtt megtisztítaná a fogait. Éppen ezért a tápellátás akkumulátor által történik. Ebben az esetben két eltérő változattal találkozhat.

 • Beépített akkumulátor – Az akkumulátor az elektromos fogkefe testének része. A legtöbb gyártó ezt a megoldást használja. Ezek többnyire nem cserélhető akkumulátorok. Élettartamuk körülbelül 4-5 év.
 • Elemek – Cserélhető elemekkel működő fogkefékkel is találkozhat. Hagyományos AA vagy AAA “ceruza elemekről” van szó. Ezek természetesen tölthetőek is lehetnek.

TIPP: Az akkumulátorok töltése egy speciális „dokkolóállomásban” történik, ahová az elektromos fogkefét fogmosás után helyezheti. A hálózathoz való folyamatos csatlakoztatás használatra való állandó készenlétet eredményez. A feltöltött akkumulátorok élettartama rendszeres tisztítás mellett két hét vagy annál több. A teljes töltési folyamat körülbelül 10-24 órát vesz igénybe.

Funkciók

Az elektromos fogkeféknek számos különböző funkciója lehet. Ezek bizonyos szinten kibővítik a fogkefe használatának módját, esetleg növelik a fogtisztítás soráni kényelmet. Az alábbiakban ezen készülékek leggyakoribb kiterjesztéseiről olvashat.

 • Időzítő – Egy praktikus eszköz, amely hangjelzéssel tudatja Önnel, hogy abbahagyhatja a fogmosást. Ennek az időnek a szokásos időtartama két perc. Azonban olyan fogkefékkel is gyakran találkozhat, amelyek fél percenként jeleznek. Ez egy olyan impulzus lesz az Ön számára, amely tudatja, hogy áthaladhat a következő fogrész tisztítására. Ezt a kiterjesztést gyakran Quadpacer-nak nevezik.
 • 3D tisztítás – A pulzáló mozgások speciális technológiája. Ezeket a foglepedék jelentősebb eltávolítására használják. Rendszeres használat mellett a fogak csúnya elszíneződése is eltűnhet.
 • Nyomásérzékelő – Az elektromos fogkefével való fogmosás egyáltalán nem az erőről, sokkal inkább a megfelelő technikáról szól. A nyomásérzékelő figyelmezteti Önt, ha túl erősen nyomja fogsorára a fogkefét. Ez nemcsak a fogak számára nem kívánatos, hanem a kefefej élettartamát is csökkenti.
 • Fehérítés – Olyan funkció, amely csökkenti a fogakon lévő foltokat, és hozzájárul a fehérebb mosolyhoz.
 • Masszázs – Az elektromos fogkefék egyes termékcsaládjai által kínált programok egyike. Fő előnye az íny frissítő masszírozása.
 • Bluetooth – Vezeték nélküli technológia, amely lehetővé teszi a legfejlettebb elektromos fogkefék okostelefonokkal való párosítását.
 • Sterilizátor – Ez az elektromos fogkefe speciális tartozéka, és nagyon ritkán találkozhat vele. Általában egy dobozról van szó, amelybe tisztítás után helyezheti a fogkefét, és az gondoskodik a kefe sterilizálásról. Gyakran az UV technológiának köszönhetően működik.

Az utazótok egy nagyon praktikus kiegészítő, amely bizonyos fogkefék tartozékát képezi. Ez lehetővé teszi, hogy utazásai során sokkal könnyebben és egyszerűbben magával vihesse a fogkefét. Egy ilyen védőtokba még a tartalék fejek is beleférnek.

Kiegészítők

Az elektromos fogkefék a szájhigiénia egyik legkiválóbb eszközei. Mégis előfordulhat, hogy nem képesek 100%-ban kezelni a fogak közötti nehezebben elérhető területeket. Ezért a fogkefe mellé célszerű további fogápolási kiegészítőket vásárolni. Leggyakrabban a következőkkel találkozhat:

 • fogselyem
 • interdentális fogkefe.

A rendszeres fogtisztítás mellett ideális évente legalább kétszer felkeresni a fogorvost, korlátozni a dohányzást és a túl sok cukros folyadék fogyasztását. Így tökéletesen fehér mosoly érhető el.

Üzemeltetési költségek

Mielőtt elektromos fogkefét vásárolna, tudnia kell, hogy ezek a fogászati eszközök magasabb kezdeti költséggel járnak. Ezen felül a fejek cseréjére is pénzt kell költenie. Ahogyan a hagyományos fogkefét is rendszeresen cseréljük, úgy az elektromos fogkefe fejét is 2-3 havonta cserélni kell. Ebben az esetben nagyon hasonló vagy csak kissé magasabb költségekkel kell számolnia. A fent említett intelligens szálak tájékoztathatják Önt a csere szükségességéről.

 • klasszikus kefefej kb. 1 100 Ft és több
 • forgó kefefej kb. 1 600 Ft és több
 • szónikus kefefej 2 700 Ft és több

Ár

Most koncentráljunk egy kicsit jobban az új elektromos fogkefék árára. Ha e tekintetben minőségre, praktikus funkciókra és hosszú élettartamra vágyik, összpontosítson olyan márkákra, mint a Braun, az Oral-B, a Philips, a Panasonic, a Procter&Gamble, a Violife, a Dr. Mayer és a VitalCare. A következő fejezet az elektromos fogkefék beszerzési ár szerinti összehasonlítását tartalmazza.

TIPP: A klasszikus fogkefével ellentétben egy elektromos fogkefét az egész család használhat. Reggeli fogmosás során nincs más teendője, mint kicserélni a kefefejet, a család minden tagjának saját kefefeje lesz. Ebben az esetben mindenképpen válasszon drágább modellt, amely több tartozékkal és hosszabb akkumulátor-élettartammal rendelkezik, és a fejek tárolására szolgáló tárolórekeszekről se feledkezzen meg.

Ár 16 000 Ft-ig

Természetesen nem várhat el kiváló minőséget kevés pénzért. És ez az elektromos fogkefékre is érvényes. A gyerek fogkefék ára körülbelül 3 000 Ft-nál kezdődik, és a felnőtteknek szánt modellek is csupán pár ezer forinttal drágábbak. Ezek minden esetben rotációs fogkefék, amelyek nem éppen kíméletesek a rendszeres fogmosás során.

Ár 16 000 – 32 000 Ft között

Ezzel a kezdeti befektetéssel kicsit több típusú modell közül választhat. 32 000 Ft-ért a szónikus fogkefék alapmodelljei közül is választhat, amelyek kíméletesebbek és hatékonyabbak is. Ezzel együtt nagyobb percenkénti mozgásszámra is számíthat, amely akár a 20 000 mozgás/perc értéket is elérheti.

Ár 32 000 – 65 000 Ft között

Ebben az árkategóriában biztos lehet abban, hogy a vásárolt fogászati készülék kíméletes lesz a fogakhoz. Számos olyan továbbfejlesztett funkcióra is szert tehet, mint például a 3D technológia, az időzítő, a nyomásérzékelő, valamint a fogak fehérítésének és masszírozásának képessége. Mind a szónikus, mind az oszcilláló kefék több mint 30 000 mozdulat/perc sebesség elérésére képesek. Akkumulátoros és elemre működő változatokkal is találkozhat.

Ár 65 000 Ft felett

Ha több, mint 65 000 Ft-ot költ elektromos fogkefére, biztos lehet abban, hogy fényűző minőségű fogtisztításra tesz szert. A Phillips márka egyértelműen vezető szerepet tölt be a 160 000 Ft körüli magasabb árak terén, ahol az olyan funkciók mellett, mint a szájzuhany, a Massage program vagy a Bluetooth, a remekül kidolgozott megjelenést is értékelni fogja.

Elektromos fogkefékkel kapcsolatos gyakran ismételt kérdések


Szerinted hasznos volt ez a cikk?
Visszajelzéseidet örömmel fogadjuk.

Elektromos fogkefék
Átlagos értékelés 4.8 az 12 szavazatból