A 10 legjobb elektromos kerékpár értékelése és összehasonlítása

Elektromos kerékpár vásárlása egy olyan személy számára, aki kevésbé jártas ebben a témakörben, egészen nehéz feladat is lehet. Nem ajánlott alábecsülni a választást – már csak azért sem, mivel általában több százezres befektetésről van szó. A piacon hatalmas mennyiségű, különböző típusú és eltérő márkájú elektromos kerékpár található. Az ár gyakran döntő fontosságú a vásárlás során, ez azonban nem ideális hozzáállás. Az egyes modellek szerkezetében, teljesítményében, üzemidejében és felszereltségében is jelentős különbségekre számíthat. A választás leegyszerűsítése érdekében mindent alaposan bemutatunk Hogyan válasszunk elektromos kerékpárt cikkünkben.

Elektromos kerékpárokat összehasonlító tesztünk igazolt márkák modelljeit tartalmazza, a teszt jelentős részét a Cseh Köztársaságban gyártott elektromos kerékpárok teszik ki. A választás során döntő fontosságú volt az elektromos kerékpár teljesítménye és üzemideje, annak szerkezete, valamint felszereltsége is. Az ilyen készülékkel kapcsolatos követelmények természetesen személyenként eltérőek lehetnek, tehát ranglétránkat inkább javaslatként szánjuk. A modelleket női és férfi kerékpárokra osztottuk, azonban figyelembe kell venni, hogy legfőképpen ami az összecsukható kerékpárokat illeti, a férfiaknak szánt modellek nőknek is alkalmasak. Fontos figyelembe venni a kerékpár méretét, az ízlést, valamint az egyéni igényeket. Az összehasonlítás az elektromos kerékpárokról szóló recenziókat is tartalmazza, amelyeket a termék nevére kattintva érhet el.

Amennyiben hagyományos kerékpárra vágyik, a legegyszerűbb, ha megtekinti a róluk szóló cikkünket. Ha azonban az elektromos meghajtást részesíti előnyben, megeshet, hogy az elektromos rollerekről szóló cikkünket is érdemes lenne elolvasnia.


Legjobb elektromos kerékpárok az összehasonlítás alapján

Sorrend Termék Kapacitás (kg) Maximális hatótáv (km) Keret méret Megközelítőleges ár Aktuális ár
Top 1 120 80 L 532 490 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 2 120 80 M 562 890 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 3 120 80 L 532 490 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 4 120 180 M 945 960 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 5 120 80 M 573 640 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 6 120 200 S 778 100 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 7 120 180 L 884 940 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 8 120 200 M 777 310 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 9 120 180 M 778 100 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 10 120 180 M 838 290 Ft Mutasd az ajánlatokat

Hogyan válasszunk elektromos kerékpárt

Az elektromos kerékpárok számos módon használhatók – mindennapi munkába járástól az adrenalintúráig a természetben, mindehhez csupán a megfelelő modell kiválasztása szükséges. Cikkünkben előszört azt tudhatja meg, milyen típusú elektromos kerékpárok léteznek, valamint milyenek azok tulajdonságai.

Olyan fontos paraméterekkel fogunk foglalkozni, mint az akkumulátoros működés, valamint az ezzel kapcsolatos olyan értékek, mint a teljesítmény és a maximális megtehető táv. Azt is megtudhatja, milyen méretű kerékpárt érdemes választani, valamint, hogy milyen kiegészítőkre érdemes figyelni. Végül az árral, valamint a karbantartással is foglalkozunk.

Ne feledje, hogy ahogyan a hagyományos, úgy az elektromos kerékpáron való közlekedés is rizikóval jár. Az esetleges ütközések következményei kerékpáros bukósisakokkal mérsékelhetők.

Hogyan válasszunk elektromos kerékpárt – röviden:

 • Válassza ki az elektromos kerékpár típusát – Döntse el, milyen célokra szeretné elsősorban használni a kerékpárt, tehát hogy inkább munkába járáshoz, a természetben tett túrákhoz, vagy ezek kombinációjához szeretné azt használni. Ez alapján határozza meg, milyen márkájú elektromos kerékpárt választ, és válassza ki a konkrét modellt.
 • Határozza meg az árkeretet – Elektromos kerékpárt már 300 000 Ft körül is vásárolhat, az ár azonban ettől akár sokkal magasabb is lehet. Ettől függenek a további olyan tulajdonságok, mint a teljesítmény, a motor elhelyezése és egyebek.
 • Határozza meg a teljesítményre és az üzemidőre vonatkozó követelményeit – Az egész nap folyamán, vagy csupán egy rövid távon szeretné használni a kerékpárt? Ez alapján válassza ki azt a modell, amely megfelel az Ön igényeinek.
 • Vegye figyelembe a felszereltséget – Az egyes kerékpárok kijelzővel ellátottak, míg mások váltóval rendelkeznek. A felszereltség egy bizonyos szintig függ az ártól, azonban a kerékpár típusától is. A városi modellek esetében a csomagtartót vagy a kitámasztót fogja értékelni, míg a hegyi kerékpárok esetében a 3×7-es váltó lehet hasznos.

Az elektromos kerékpár legfontosabb részei

A szövegben való jobb tájékozódás érdekében először is leírjuk az elektromos kerékpárok legfontosabb részeit, amelyekkel egy átlagos kerékpáron találkozhat. Ide tartoznak:

 • Motor – A meghajtó egység befolyásolja a sebességet, valamint azt, hogy mekkora mértékben kell hozzájárulnia a kerékpár működéséhez. Ennek elhelyezése, valamint teljesítménye is fontos.
 • Akkumulátor – Ez az elektromos kerékpár által maximálisan megtehető távért felelős. Egy önálló fejezetben írunk az akkumulátorok különböző típusairól, valamint annak elhelyezéséről.
 • Vezérlőegység – Az elektromos kerékpár agya, amely az érzékelők információi és a felhasználó által bevitt adatok alapján állítja be a motor teljesítményét, információkat jelenít meg a kijelzőn stb.
 • Vezérlőegység – Információk megjelenítésére szolgál a kijelzőn keresztül, valamint a vezérlőegységgel kommunikál. Leggyakrabban az elektromos kerékpár kormányán elhelyezett.
 • Érzékelők – Rögzítik a sebességgel vagy az erővel kapcsolatos információkat, amelyeket a vezérlőegységbe továbbítanak.
 • Fékérzékelő – A fékek behúzásakor azonnal deaktiválják a motort, ami növeli a fékhatást.

Az elektromos kerékpárok típusai

Elsősorban azt fontos elhatározni, hol, valamint milyen céllal fogja leggyakrabban használni az elektromos kerékpárt. Tulajdonképpen hasonlóan kell döntenie, mint egy hagyományos kerékpár kiválasztásakor. A piacon városi használatra szánt, összecsukható, hegyi használatra szánt, vagy trekking kerékpárokat is talál.

Elektromos kerékpár típusa Rendeltetés Előnyök Hátrányok
Városi Iskolába, munkába járáshoz + Felszereltség (sárvédők, lámpák, kitámasztó, csomagtartó) – Nem alkalmas igényesebb terepre
Trekking Város és természet + Univerzális használat – Korlátozott felszereltség
Hegyi Igényesebb terep, sport és adrenalin túrák + Hidraulikus fékek

+ Váltó több sebességgel

+ Tartós kivitel

– Magasabb beszerzési ár

– Korlátozott felszereltség

Összecsukható Város, kevésbé igényes terepen rövidebb túrára + Alacsonyabb súly, jól tárolható

+ Felszereltség (sárvédő, lámpák, kitámasztó, csomagtartó)

– Rövid maximális megtehető táv

Városi elektromos kerékpár

A városi használatra szánt elektromos kerékpárt mindenekelőtt azon felhasználók fogják értékelni, akik munkahelyükre vagy bevásárolni szeretnének eljutni a kerékpárral. Mivel a városi forgalom gyakran sűrű lehet, előny, ha a kerékpár nem túl nehéz és egyszerűen vezérelhető.

A városi elektromos kerékpárok váza rendszerint alacsonyabb, így megkönnyíti a fel- és leszállást, ugyanis ezt a folyamatot gyakran el fog kelleni végezni. Általában olyan kiegészítő felszereléssel ellátott, mint a beépített lámpák, a csomagtartó vagy a sárvédők. Előny, ha a lánc külső védővel ellátott, amely megakadályozza a ruházattal való érintkezést és annak beszennyezését.

Összecsukható elektromos kerékpár

Az összecsukható változatot legfőképpen azon felhasználók fogják értékelni, akik kis méretű, jól tárolható kerékpárra vágynak, amely szükség szerint hordozható, esetleg tömegközlekedésen is szállítható. Ez a kompakt változat elsősorban a lakóhely körüli kirándulásokhoz vagy munkába járáshoz alkalmas. A rövidebb hatótáv és a gyakran rugó nélküli villa miatt azonban nem ideális hosszabb utakra vagy igényesebb terepen való használatra.

Arról se feledkezzen meg, hogy bár összecsukható elektromos kerékpárról van szó, nehezebb lesz, mint egy hagyományos összecsukható kerékpár, ugyanis magának a motornak is súlya van.

Hegyi elektromos kerékpár

A hegyi elektromos kerékpár a természetben való használatra termett. Gyakran mindenekelőtt olyan felhasználóknak szánt változatról van szó, akik sportos használatra szolgáló kerékpárt keresnek. Erre a célra a hegyi kerékpár gyakran rugós villával, hidraulikus fékekkel és összetettebb elektronikával felszerelt. Fontos, hogy az elektromos rásegítés a lehető legérzékenyebb és leghatékonyabb legyen, ami hozzájárul a maximális vezetési élményhez.

Ezek a modellek gyakran rendelkeznek váltóval, amely rendszerint több fokozatot kínál – akár 7 vagy 10 fokozatról is szó lehet. A tartósság és a minőség is fontos, amely lehetővé teszi az igényes terepen történő használatot.

Trekking elektromos kerékpár

A trekking elektromos kerékpár változat olyan felhasználóknak alkalmas, akik univerzális használatra alkalmas kerékpárt keresnek. A sokoldalúság, az élettartam, valamint a hosszú maximális megtett táv egyaránt fontosak. A természetben, valamint a városban való használatra egyaránt megfelelő. Gyakran rugós villával ellátott modellekről van szó. Elmondható, hogy a hegyi és a városi kerékpárok közötti átmenetről van szó.

Motor elhelyezése

Az elektromos meghajtás általában nem mentesíti teljesen a pedálozás szükségessége alól, azonban jelentősen megkönnyítheti ezt a tevékenységet. A használat ennek köszönhetően komfortosabb, kényelmesebb és kevésbé megterhelő. Erről különösen dombos terepen fog meggyőződni, ahol az elektromos meghajtás segítségével nem kell annyi energiát és erőt kiadnia, mint egy klasszikus kerékpár esetében.

Az elektromos meghajtás képes összehasonlítani több kerékpáros teljesítménybeli különbségeit is. Vannak olyan változatok is, amelyek esetében az elektromos kerékpár pedálozás nélkül mozgatható. Ez például olyan helyzetben történhet meg, ha maga mellett tolja a kerékpárt – a funkció megnevezése WALK.

A motor többféleképpen lehet elhelyezett a kerékpáron. Leggyakrabban:

 • Az elülső keréken
 • A hátulsó keréken
 • A kerékpár közepén
Motor elhelyezése Előnyök Hátrányok
Az elülső keréken + Egyszerű telepítés

+ Alacsony ár

– Az első kerék terhelése magas

– Nem alkalmas igényes terepre

A hátsó keréken + Forgatónyomaték jobb átvitele

+ A kerékpár egyszerűen kezelhető

+ Igényesebb terepre alkalmas

– A hátsó kerék hamar elhasználódik

– A hátsó kerék cseréje bonyolult

A kerékpár középső részén + Optimális egyensúly

+ Gyors és egyszerű asszisztencia

– Magasabb beszerzési ár

– Rövidebb élettartamú lánc

Motor az első keréken

Az első keréken elhelyezett motor leggyakrabban a városi kerékpárok esetében figyelhető meg. Előnye legfőképpen az egyszerű felszerelés és az alacsony beszerzési ár, a hátul elhelyezett akkumulátorral kombinálva a kerékpár jó egyensúlyt biztosít. Hátrányai legfőképpen az elülső kerék terhelésével kapcsolatosak. Emiatt például csuszloghat, így ha például a járdaszegélyre szeretne felmenni, egy kicsit nehezebb lesz a dolga. A kerékpár igényesebb terepre sem alkalmas, leginkább aszfalton használható.

Motor a hátsó keréken

Egy további lehetőség a motor hátsó keréken történő elhelyezése. Ez a változat a nyomaték jobb átvitelét garantálja (nem csúsznak a kerekek). Ami a természetben való használatot illeti, egy előnyösebb változatról van szó, éppen ezért leggyakrabban hegyi kerékpárokon és trekking kerékpárokon találkozhat ilyen elhelyezéssel. A kerékpár kezelése kevésbé igényes, az első kerék könnyebb, tehát alkalmas terepen történő használatra.

Hátrány a hátsó kerék gyorsabb elhasználódása, amely a motor elhelyezése miatt általában kiegyensúlyozatlan. A hátul elhelyezett motornak köszönhetően a kerék cseréje is nehezebb, ehhez ugyanis egyedi kulcsra lesz szüksége.

Motor a kerék középső részén

A motor elhelyezésével kapcsolatos utolsó lehetőség a kerékpár közepén elhelyezett motor. Ami a kerékpár egyensúlyát illeti, ez a változat kínálja a legjobb értékeket. Takarékosabb energiafelhasználás mellett is elérheti a maximális sebességet. Azonban magasabb árral kell számolnia, mint az előző két változatnál. Leggyakrabban hegyi kerékpárokon találkozhat ilyen elhelyezéssel, azonban egyéb, drágább modelleken is megtalálható.

A motor teljesítménye

Lehet, hogy úgy gondolja, a legjobb, ha a lehető legnagyobb teljesítményű elektromos kerékpárt választja, azonban ez nem mindig jó hozzáállás. Bár akár 500, vagy több W teljesítményt kínáló motorral is találkozhat, az egyes jogszabályok csak 250 W-os maximális teljesítményű elektromos kerékpárok használatát engedélyezik. A nagyobb teljesítményű modelleket már elektromos motorként kell regisztrálni, használatuk feltétele a megfelelő vezetői engedély.

Létezik azonban egy kitérő, hogyan használhat nagyobb teljesítményű elektromos kerékpárt vezetői engedély nélkül. Ez az ún. offroad móddal rendelkező kerékpároknak köszönhetően lehetséges. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kerékpár teljesítménye például 350 vagy 500 W, amely mesterségesen 250 W-ra csökkentett. Az aszfalton kívül így bekapcsolhatja az offroad módot és kihasználhatja a kerékpár maximális teljesítményét.

Nagyobb teljesítményű modell beszerzésének még akkor is megvannak a maga előnyei, ha nem is tervezi kihasználni a maximális teljesítményt. Az ilyen motor teljesítményének mesterséges csökkentése miatt a motor rendelkezik tartalékkal, így nem kopik annyira, mint a teljes fordulatszámon működő modell.

A motor teljesítményének növelése

 

Manapság már olyan módosított modellekkel is találkozhat, amelyek teljesítménye meghaladhatja a 700 W-ot, így ezek a kerékpárok akár a 70 KM/óra sebességet is elérhetik. Ilyen módosításokat azonban nem igazán tudunk javasolni. Elsősorban, egy ilyen modellel minden egyes használat, valamint esés is kockázatosabb, a következmények pedig súlyosabbak lehetnek. Ezen felül a módosításokkal elveszíti a garanciális jogot, sőt, kárt is tehet a kerékpárban, ami egy több százezres terméknél nem éppen kívánatos.

Pedálozás érzékelő

A pedálozás érzékelő érzékeli, hogy éppen pedáloz-e, és ha igen, milyen frekvenciával. Ezt az információt továbbítja a vezérlő egységbe, amely ennek megfelelően állítja be az asszisztálás mértékét. A piacon két típusú érzékelőt talál, torziós érzékelőt és a sebesség érzékelőt.

 • Sebességérzékelő (mágneses, diódás) – a legegyszerűbb változat, észleli, hogy a felhasználó pedáloz-e, és ha igen, milyen frekvenciával teszi azt. Nem észleli rögtön az első pedálozást, késleltetéssel kell számolni a rásegítés bekapcsolását illetően. Az ilyen típusú érzékelő szabadidős használatra alkalmas, leggyakrabban városi vagy összecsukható kerékpárokon találhatóak meg.
 • Torziós (erő, nyomás, nyomaték) érzékelők – bonyolultabb és jóval drágább változat, a pedálozás erejét, valamint a lánc feszességét is figyeli. Már az első pedálozásra reagál, érzékenyebben képes beállítani a motor sebességét. A torziós érzékelő gyakran trekking vagy hegyi kerékpárokon található meg.

Akkumulátor

Az akkumulátor az egész elektromos kerékpár szíve. Mindenekelőtt a kapacitása fontos, ettől függ a kerékpár maximális hatótávja, ami természetesen az Ön által választott rásegítéstől is függ. Ezt követően természetesen az akkumulátor élettartama, vagyis az is fontos, hogy hány töltési ciklust képes kezelni.

Manapság leggyakrabban a lítium akkumulátorok vannak használatban. Pontosabban a Li-Pol, Li-Ion, vagy LiFePO4 változatok. Jó ár-érték arányt, súlyt, élettartamot és teljesítményt kínálnak. Az élettartam azonban elsősorban attól függ, hogyan használja és hogyan gondoskodik róla. Az élettartam leggyakrabban 15 000 – 25 000 km között mozog.

Ahhoz, hogy az akkumulátor a lehető legtovább bírja, jó, ha minden egyes használatot követően a maximális értékig feltölti azt. A töltésnek megszakítás nélkül kellene végbemennie. Arra is érdemes gondolni, hogy nem jó, ha az akkumulátor teljesen lemerül. Télen ne tegye ki azt 0 fok alatti hőmérsékletnek, ugyanis ez negatív hatással bír az élettartamra, valamint a túl magas hőmérséklettel szemben is érdemes védeni.

Az akkumulátor rendszerint a következő részeken elhelyezett:

 • A kerékpár vázán
 • A nyeregcsövön
 • A csomagtartón

Akkumulátor a kerékpár vázán

Elég gyakori, és talán a legoptimálisabb változat a vázon történő elhelyezés, esetleg a vázba való beépítés, amilyen az összecsukható kerékpároknál is található. Ez az elhelyezés számos előnnyel bír, például a kerékpár súlypontja nincs megzavarva, az összhatás kellemes, valamint a kerékpár formatervezése is zavartalan.

Akkumulátor a nyeregcsövön

Az akkumulátor a nyeregcsövön is elhelyezhető. A vázon való elhelyezéshez hasonlóan, a súlypont ebben az esetben sincs megzavarva. A kerékpár azonban hosszabb. Az ily módon elhelyezett akkumulátorral rendelkező elektromos kerékpárok kizárólag egyetlen váltóval felszereltek, tehát például 1×8 sebességfokozatot kínálnak, míg a három váltóval rendelkező kerékpárok például 3×9 sebességfokozatot is kínálhatnak. Ez a változat leggyakrabban a városi és az összecsukható kerékpárokon érhető el, ahol a terep nem igényel több fokozatot.

Akkumulátor a csomagtartón

Az akkumulátor a csomagtartóra is helyezhető. Előnye az egyszerű kezelés. Az ilyen típusú kerékpárokat leggyakrabban utazáshoz, vagy városban való használatra tervezték. Ebből kifolyólag mindenekelőtt városi vagy trekking kerékpárokról van szó.

Hatótáv

A hatótáv megnevezés alatt azt a távolságot kell érteni, amelyet a kerékpár képes megtenni pedálozás segítségével, mielőtt az akkumulátor teljesen lemerülni. A hatótávra az akkumulátor, valamint további olyan tényezők is befolyással vannak, mint a terep, a kerékpározás stílusa, a felhasználó súlya, a rásegítés mértéke, valamint az időjárási viszonyok.

A hatótáv problematikája az autóhoz hasonlítható. Itt is egy bizonyos időbe telik, míg megtanulja az optimális vezetési stílust. Az elektromos kerékpár használatához is egy kis gyakorlatra lesz szüksége. Ha a kerékpározás során a maximális ráségítést fogja használni, biztosan rövidebb távot fog megtenni, mintha csak alacsonyabb mértékű rásegítést választana.

Minél nagyobb az akkumulátor kapacitása, annál hosszabb távot képes megtenni. Például 15 Ah kapacitású akkumulátornál a maximális hatótáv 120 km körüli. A 9 Ah kapacitású akkumulátorral ellátott kerékpárral 40 – 70 km távot lesz képes megtenni egy feltöltésre. A lehető legnagyobb hatótávot a megfelelő gumiabroncsok kiválasztásával, azok megfelelő felfújásával, a fékrendszer beállításával és az elektromos kerékpár általános jó műszaki állapotával érheti el.

Vezérlőpanel

Az első kormányon olyan vezérlőpanelt talál, amely segítségével információt gyűjthet a kerékpározásról, a megtett kilométerekről, vagy a kerékpározás időtartamáról. Ezen felül azonban a töltöttségi szintről és az akkumulátor állapotáról is tudni fog. A panel segítségével beállíthatja az elektromos rásegítés mértékét is. A kerékpárok rendszerint 3-5 ilyen szintet kínálnak. Minél több lehetséges szint elérhető, annál nagyobb eséllyel fogja tudni beállítani az Önnek megfelelő rásegítést.

Maga a meghajtás teljesen kikapcsolható, ezt követően azonban számolnia kell azzal, hogy az egész rendszer nehezebb, tehát nem lesz olyan egyszerű a kerékpározás, mint egy hagyományos kerékpáron. Az elektromos kerékpár leginkább bekapcsolt elektromos rásegítéssel történő használatra termett. Sőt, az első pár használatot követően rájön, hogy nem is akarja majd kikapcsolni a rásegítést.

A panelt a felhasználó technikai képességei szerint is kiválaszthatja. Nagyon egyszerű modellek is léteznek, amelyek egy gomb segítségével vezérelhetők, esetleg multimédiás LCD kijelzővel rendelkező modelleket is talál, amelyek több funkciót kínálnak. Csupán Önön múlik, mely vezérlési típus a kényelmesebb az Ön számára, az egyszerűbb modellek például idősebbeknek vagy olyan felhasználóknak alkalmasak, akik nem szeretnének felesleges bonyolult beállításokkal foglalkozni a kerékpározás során.

Váz és teherbírás

A váz kiválasztásánál fontos meghatározni, hogy a felhasználó nő vagy férfi lesz. A piacon nőknek és férfiaknak megfelelő vázzal rendelkező kerékpárokat egyaránt találhat. Uniszex, tehát univerzális típusú vázakkal is találkozhat. Ha tudja, hogy mindenekelőtt a városban fog kerékpározni, érdemes alacsonyabb vázzal rendelkező kerékpárt választani, máskülönben a gyakori fel- és leszállás nehézkes lehet.

A váz magassága rendszerint a felhasználó magasságától függ, hüvelykekben vagy a ruháknál ismert XS-XL méretezésben van megadva. A méretek azonban eltérőek lehetnek az egyes gyártóknál. Természetesen a végtagok hossza is befolyásolja a választást, így ez a tanács nem teljesen 100%-os, de a legtöbb esetben egész jól eltalálhatja a megfelelő méretet. A trekking elektromos kerékpároknál inkább magasabb váz választását javasoljuk.

Testmagasság (cm) Váz magassága (hüvelyk)
150 – 155 15 – 16
155 – 160 16
160 – 165 16 – 17
165 – 170 17 – 18
170 – 175 18 – 19
175 – 180 19 – 20
180 – 185 20 – 21
185 – 190 21 – 22
190 – 195 22 – 23
195 és több 23 és több

Ami a teherbírást illeti, a kerékpárok manapság általában 110 – 150 kg körüli teherbírást kínálnak, tehát kellő variálhatóságúak, így a nagyobb súlyúak is könnyen találhatnak nekik megfelelő kerékpárt. Az egyes gyártók kifejezetten a nagyobb teherbírású modellekre specializálódtak, így akár 170 kg teherbírású kerékpárokat is talál a kínálatukban.

Felni mérete

A kiválasztás során fontos a megfelelő kerékméret kiválasztása. Ez az érték hüvelykben van megadva, a hegyi kerékpároknál leggyakrabban 26″, 27,5″ és 29″, míg a városi és a trekking kerékpároknál 28″ mérettel találkozhat. Az összecsukható és a gyerek kerékpároknál a 12″, 14″, 16″, 20″ és 24″ méretek a legáltalánosabbak. A 29″ méret 170 cm-től magasabb személyeknek alkalmas, ezzel ellentétben a 26″ méret gyerekeknek, valamint alacsonyabb személyeknek megfelelő.

A felni kiválasztása során azonban nem csupán a felhasználó magassága, hanem a terep és a kerékpározás stílusa is döntő fontosságú. A nagyobb kerék jobban képes leküzdeni az akadályokat és nagyobb táv megtételére képes egyetlen pedálozásra. A kisebb kerék ideális változó dinamikájú kerékpározáshoz, tehát amennyiben gyakran változtat irányt vagy sebességet, mint például a városban való kerékpározás során.

Anyag

Ha a váz anyagáról van szó, a modellek többségénél „dural” megnevezéssel találkozhat, ami a gyakorlatban Al 6061 alumíniumnak felel meg. A „dural” megjelölés ebben az esetben kicsit vitatott, egyes források szerint csak a kettővel kezdődő alumíniumvegyületek nevezhetők durálnak, amelyekre jellemző a nagy szilárdság és keménység, de kevésbé ellenállóak a korrózióval szemben.

A gyakorlatban azonban a dural kifejezés lényegében minden szilárd alumíniumötvözetet magába foglal. A drágább elektromos kerékpár modelleknél karbonvázas kialakítással is találkozhat, amely kisebb súlyával és nagyobb tartósságával fogja lenyűgözni.

A komponensek minősége

Nem csupán a váznál kellene az anyagra gondolni, amelyből a termék készült. Ez a további olyan komponensekre is érvényes, mint az első villa, a nyeregcső vagy a kormány, amelynél ismét a karbon a leggyakrabban használt anyag, amely rugalmas és enyhén elnyeli a rezgéseket.

A fékek és a rugózás szintén fontos szerepet töltenek be. A fékek kiválasztásánál, legfőképpen a hegyi kerékpároknál érdemes hidraulikus tárcsaféket választani, amely a leghatékonyabb. A városi vagy a trekking elektromos kerékpároknál hagyományos V-fék is elegendő lehet, amely előnye, hogy a hidraulikus fékekkel szemben könnyebb.

Ami a rugózást illeti, az első villának rugósnak kellene lennie, a drágább modelleknél teleszkópossal is találkozhat. A legjobb modellek intelligens rugózási rendszerrel felszereltek, amely az egyenetlen terepviszonyoknak megfelelően állítja be a rugózás mértékét.

Kiegészítők

Ami a kiegészítőket illeti, az elektromos kerékpárok nem sokban különböznek a hagyományosoktól. A felszerelést illetően sárvédőre, kitámasztóra, csomagtartóra, valamint további olyan hasznos kiegészítőkre számíthat, amelyeket már említettünk az egyes típusú elektromos kerékpárok felsorolásánál. Létezik azonban néhány olyan kiegészítő, amelyeket nem talál meg egy hagyományos kerékpáron: 

 • Kijelző – Segít az elektromos kerékpár vezérlésében, kényelmesebbé varázsolja a rásegítés kiválasztását, valamint informál például a megtett távról, a sebességről vagy az akkumulátor állapotáról.
 • USB csatlakozó – Lehetővé teszi a telefon, lejátszó, GPS navigáció vagy egyéb hordozható eszköz töltését közvetlenül kerékpározás közben. Ennek következtében nem történhet meg, hogy elveszne, mobiltelefonja pedig lemerülne.

Ár

Az elektromos kerékpár kiválasztása során természetesen az árról sem feledkezhetünk meg, ugyanis nem éppen kis befektetésről van szó. Az árak rendszerint pár százezer forinttól kezdődnek, és az eltérő ártartományokban eltérő modellek kaphatóak. Foglaljuk össze röviden, mire számíthat az egyes árkategóriákban.

300 000 Ft-ig

300 000 Ft-ért alapvető elektromos kerékpárt, esetleg összecsukható kerékpárt szerezhet be. Biztosan fog tudni választani ebből a kategóriából, ha rövidebb távra keres kerékpárt, és nincs szüksége nagy teljesítményre.

300 000 – 430 000 Ft között

A 300 000 – 430 000 Ft közötti kategóriában alapvető hegyi és trekking elektromos kerékpár modelleket talál. Az ebbe a kategóriába eső városi kerékpárok a jól felszerelt modellek közé tartoznak, és amennyiben hatékonyabb városi kerékpárt keres, valószínűleg ebben a kategóriában fog rábukkanni.

430 000 – 580 000 Ft között

430 000 Ft felett nagyon jó összecsukható és trekking elektromos kerékpárokat talál, a kategóriába tartozó egyes hegyi kerékpár modellek szintén jó tulajdonságokkal bírnak. Amennyiben azonban minden szempontból tökéletes hegyi kerékpárra vágyik, valószínűleg még pár százezer forinttal többet fog kelleni költenie.

580 000 Ft felett

580 000 Ft felett, akár hegyi kerékpárt, akár más kategóriájú kerékpárt keres, valóban csúcsminőségű modellt vásárolhat. A legjobb elektromos kerékpárok akár több, mint 1 100 000 Ft-ba is kerülhetnek, tehát kizárólag Önön múlik, mennyire elfogadható az Ön számára ez a befektetés. 

Az elektromos kerékpárokkal kapcsolatos gyakran ismételt kérdések


Szerinted hasznos volt ez a cikk?
Visszajelzéseidet örömmel fogadjuk.

Elektromos kerékpárok
Átlagos értékelés 4.7 az 13 szavazatból