Legjobb fiókos fagyasztószekrények az összehasonlító teszt alapján és azok értékelése 2024

Fagyasztószekrény összehasonlításunkban több mint tíz fiókos modellről készítettünk részletes áttekintést.

Hogyan hasonlítjuk össze a fagyasztószekrényeket?

Az értékelésnél fontos kritériumnak számított a fagyasztó energiahatékonysága, vagyis a fogyasztás és térfogat aránya, amelyet energiaosztály fejez ki. Mivel a fagyasztó egy folyamatos működésű készülék, így a zajszintről sem feledkezhetünk meg. Annak értékét legfőképpen abban az esetben vegye figyelembe, ha egy nyitott konyhás kisebb lakásban lakik. A klímaosztály is fontos szerepet játszott, melynek alapján megállapíthatóak a készülék számára megfelelő feltételek.

Ami magát a fagyasztást illeti, három legfontosabb paramétert értékeltünk, amelyek a következők:

 • fagyasztási teljesítmény,
 • akkumulációs idő,
 • fagyasztási osztály.

Az utolsónak felsorolt érték, tehát a fagyasztási osztály az összes modellnél azonos, így a fagyasztók összehasonlításában szereplő összes termék alkalmas az élelmiszer hosszantartó tárolására. Az értékelést a fagyasztó funkciói is befolyásolták. A fontos tényezők közé tartozik a jegesedést gátló rendszer és a gyorsfagyasztás funkció. Ezeket aztán kiegészíti a jelzés, a belső megvilágítás vagy az antibakteriális kezelés. Egyes modelleknél a felsorolt funkciók közül egy sem található meg, használni azonban lehet őket, csak számolni kell például az igényesebb karbantartással.

Az összes lényeges funkcióról és paraméterről a Hogyan válasszunk fagyasztószekrényt című cikkünkben olvashat bővebben, amely a fagyasztó karbantartásával és az élelmiszerek lefagyasztásával kapcsolatos információkat is tartalmaz.


A legjobb fiókos fagyasztószekrények az összehasonlító teszt alapján

Sorrend Termék Energiaosztály Éves energiafogyasztás (kWh/annum) Űrtartalom (fagyasztótér) (l) Megközelítőleges ár Aktuális ár
Top 1 E 234 238 193 890 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 2 F 208 91 79 390 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 3 E 158 64 77 790 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 4 E 148 34 64 590 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 5 F 215 61 74 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 6 F 328 320 508 790 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 7 E 171,14 103 243 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 8 F 290,78 232 291 190 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 9 E 160 70 80 190 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 10 F 240 173 137 990 Ft Mutasd az ajánlatokat

Hogyan válasszunk fagyasztószekrényt

Ebben a cikkben a fagyasztószekrényekre vagy fiókos fagyasztókra fókuszálunk. Elsősorban megtudhatja, miben is különbözik ez a típus az úgynevezett fagyasztóládáktól, és mik az előnyei és hátrányai. A cikkben továbbá a fagyasztók olyan fontos paramétereivel is foglalkozunk, mint a térfogat, a fagyasztási teljesítmény vagy a fogyasztás. Természetesen a funkciókról és más hasznos elemekről is szó lesz, és az árkategóriákba való besorolás sem hiányozhat.

Hogyan válasszunk fagyasztószekrényt – röviden:

 • Határozza meg, mennyit szeretne a fagyasztóra költeni – Ezután az adott tartományba tartozó, a lehető legjobb paraméterekkel rendelkező modellek között fog válogatni. A legolcsóbb modellek már kb. 85 000 Ft-ért is beszerezhetőek, de akár több százezer forintot is költhet fagyasztóra.
 • Vegye figyelembe ennek a típusnak az előnyeit és hátrányait – Lehet, hogy rájön, hogy a fagyasztóláda előnyösebb választás az Ön számára.
 • Válassza ki a szükséges térfogatot – Válasszon a háztartásban élő személyek száma és más igények alapján, általában egy főre 25 l kapacitást számolnak.
 • Fókuszáljon a legfontosabb paraméterekre – Legfőképpen a fagyasztási teljesítményre, a fogyasztásra vagy az akkumulációs időre.
 • Mérlegelje a további funkciókat és felszereltséget – Figyelembe veheti például a leolvasztó rendszert, a belső megvilágítást, a gyorsfagyasztás funkciót vagy a megemelkedett hőmérséklet jelzését.

Fagyasztószerény vs. fagyasztóláda

A fagyasztószekrényen felül a piacon úgynevezett fagyasztóládák is találhatóak. Mi is köztük valójában a különbség?

Fagyasztó típusa Előnyök Hátrányok Rendeltetés
Fagyasztószekrény + Áttekinthetőbb belső elrendezés

+ Szebb formatervezés

+ Kevesebb teret igényel

+ Jobb felszereltség

– Magasabb ár

– Az ételeket adagokra kell bontani

– Rövidebb akkumulációs idő

Általános konyhákba alkalmas
Fagyasztóláda + Hosszabb akkumulációs idő

+ Nagyobb méretű húsok és egyebek is belehelyezhetőek

+ Alacsonyabb ár

– Több helyet igényel

– Az élelmiszerek kevésbé áttekinthető tárolása

– Kevés funkció

Garázsba, folyosóra, kereskedelmi helyiségekbe

Fagyasztószekrények (fiókos fagyasztók)

Az ilyen típusú fagyasztó a hagyományos hűtőszekrényhez hasonlít, tehát egy elölről nyitható függőlegesen álló készülékről van szó. Az ilyen típusú készüléknek a belsejében néhány polc található, amelyek a különféle élelmiszerek tárolására szolgálnak. Általában átlátszó műanyag dobozokról van szó, előnyük a fagyasztó tartalmának nagyobb áttekinthetősége. A fagyasztóládákkal szemben az áruk magasabb, viszont érdekesebb funkciókat kínálnak.

A fiókos fagyasztók elhelyezésük szempontjából további alkategóriákba soroltak.

 • Szabadonálló fagyasztók – Állhatnak a hűtőszekrény mellett, esetleg más helyet is választhat számukra.
 • Beépíthető fagyasztók – Ezek a modellek a konyhai egység szerves részévévé válnak.

Fagyasztóládák

A másik kategóriát a fagyasztóládák képezik. A fagyasztóládák felülről nyithatóak és szélességre általában több helyet foglalnak el, ezért nehezen illeszthetőek be egy modern konyhába. Az ilyen típusú fagyasztók inkább a kevésbé kihasznált helyiségbe illenek, ahol méretüket tekintve nemfognak zavarni.

Ezek a készülékek nem rendelkeznek műanyag fiókokkal, általában drót kosárral felszereltek. Lényegesen több élelmiszer tárolható bennük. Olyan nagyobb darab húsokat is képesek befogadni, amelyek elhelyezése a fiókos fagyasztóknál jelentős gondot okozna. Azzal viszont számolni kell, hogy az élelmiszerek elrendezése valószínűleg kicsit nehezebb feladat, ezen felül az áttekinthetőség sem megfelelő.

Fontos paraméterek a választáshoz

A fagyasztó energiacímkéjén a legtöbb fontos paraméter megtalálható. A jobb felső sarokban található egy QR kód, amelynek köszönhetően eljut az EPREL adatbázisba, vagyis az európai termékadatbázisba, ahol további hasznos információkat talál az adott termékről.

 • Térfogat – A fagyasztószekrényeknél a háztartás minden tagjára 25 liter térfogatot szoktak számolni.
 • Fagyasztási teljesítmény – Megadja, hogy egy nap alatt hány kg élelmiszert fagyaszthat le, ez az érték leggyakrabban 3-40 kg között mozog, általában arányos a fagyasztó kapacitásával.
 • Energiaosztály és éves fogyasztás – A fagyasztók leginkább D-F energiaosztályba soroltak, egy gazdaságosabb modell választásával évente több ezer forintot is megtakaríthat.
 • Fagyasztási osztály – Megmutatja, hogy a fagyasztó milyen hőmérsékletet ér el, és milyen hosszú idejű tárolásra alkalmas. Ma azonban már általában az összes fagyasztóra a legmagasabb osztály jellemző.
 • Akkumulációs idő – Megmutatja, hogy esetleges áramkiesés idején mennyi ideig marad az étel lefagyasztva. A leghatékonyabb modellek általában egy napig bírják.
 • Zajszint – A legtöbb fagyasztónál nagyon hasonló, általában 40 dB körül mozog.
 • Klímaosztály – Megmutatja, hogy a fagyasztó milyen hőmérsékleti környezetben fog hatékonyan működni. A készülékek java része megbirkózik a 10-43 °C-os hőmérséklet-tartománnyal.

A fagyasztó térfogata

A fagyasztó választása során az egyik legfontosabb paraméter és egyben feltétel a fagyasztó térfogata. Az ideális térfogat meghatározása során érdemes kb. 25 litert számítani egy főre. A szükséges térfogat természetesen egyéni dolog, és gyakran más számos tényező is befolyásolja azt. Az, aki rendszeresen nagyobb mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget fagyaszt le a kertből, minden bizonnyal jobban fogja értékelni a nagyobb kapacitást.

A térfogat kiválasztásánál még egy nagyon fontos dologra érdemes ügyelni, ez pedig nem más, mint ezen adat pontos megjelölése. Két típusú térfogatot különböztetünk meg:

 • Bruttó térfogat – A fagyasztó teljes térfogata. Ez az érték magába foglalja azt a belső teret is, amely nem alkalmas élelmiszerek fagyasztására.
 • Nettó térfogat – Élelmiszerek fagyasztására alkalmas, ténylegesen felhasználható térfogat.

Fagyasztási teljesítmény

Amint az már ennek az elektromos készüléknek a jelleméből is adódik, az egyik legfontosabb paraméter valószínűleg a fagyasztási teljesítmény lesz. Ez az adat jelzi, hogy a fagyasztó egy nap alatt milyen mennyiségű élelmiszert képes lefagyasztani. Ezért nem meglepő, ha a paraméterek mellett olyan adattal találkozik, mint pl. 20 kg/24 óra. Ez azt jelenti, hogy az ilyen fagyasztó 24 óra alatt 20 kg élelmiszert képes lefagyasztani.

A fagyasztási teljesítmény leggyakrabban kb. 3kg/24 órától akár 40 kg/óra tartományban mozog. Az értékek általában a fagyasztó méretével nőnek.

Energiaosztály és éves fogyasztás

Tekintettel arra, hogy a fagyasztó nagyobb elektronikai készülék, amelytől egy bizonyos fagyasztási teljesítmény várható el, ezért ennek megfelelő elektromos áramfogyasztással is számolni kell. Manapság az irányadó éves fogyasztás leggyakrabban 200 és 400 kWh között mozog. A kapacitáson kívül az energiai hatékonyság is befolyásolja a fogyasztást, melyet az energiaosztály fejez ki.

A korábbi A+, A++ stb. jelölést 2021-től a hagyományosabb A-G jelölés váltotta fel, ahol az A a legtakarékosabb terméket jelöli. A modern fagyasztók többsége azonban legfőképpen D-F osztályú. A legmagasabb osztályok egyelőre szabadon maradnak, teret adva a jövőbeli fejlődésnek. Ezért ne ijedjen meg, ha pl. E jelzésű fagyasztóval találkozik, a többi modellel összehasonlítva még mindig egy jó szintről van szó.

Fagyasztási osztály

A fagyasztási osztályt, melyet néha fagyasztási teljesítménynek is hívnak, csillagokkal jelölik. A manapság kapható fagyasztók többsége a legmagasabb osztályba (négy csillag) tartozik, az alacsonyabb osztály inkább a kis fagyasztóval ellátott hűtőknél található. A csillagok számáról tudható, hogy a fagyasztó milyen hőmérsékletet ér el, és milyen hosszú ideig tárolható benne az élelmiszer.

Osztály Hőmérséklet Tárolás időtartama
* Kb. -6 °C Pár nap
** Kb.  -12 °C Pár hét
*** Kb. -18 °C Pár hónap
**** Kevesebb, mint  -18 °C Hosszú ideig

Akkumulációs idő

Az akkumulációs idő azt az időt fejezi ki, amelynél az élelmiszer áramkiesés vagy a fagyasztó kikapcsolása esetén kiolvad. Ebből logikusan következik, hogy minél magasabb ez az érték, annál jobb. Néhány órás és néhány napos tárolási idővel is találkozhat, a fiókos modelleknél ez az idő leggyakrabban 5 és 25 óra között mozog.

Zajszint

Akár csak a hűtőszekrények, a fagyasztók is a folyamatosan működő készülékek közé tartoznak, ezért a zajszint ezek esetében is nagyon fontos. A garázsban elhelyezett pultos fagyasztóknál valószínűleg nem fog ezzel annyit foglalkozni, azonban a konyhában elhelyezett fagyasztóknál a magasabb zajszint már zavaró lehet. A leghalkabb modellek nem érik el a 40 dB-t, a leggyakoribb zajszint a 42 dB.

Az energiahatékonysághoz hasonlóan a fagyasztók zajszintjét is osztályokba sorolják, az osztályok A-D tartományban mozognak, ma leggyakrabban C vagy D osztállyal találkozhat.

Klímaosztály

A klímaosztály határozza meg, hogy az adott modell milyen környezetbe alkalmas. Itt elsősorban a környezeti hőmérsékletre gondolunk. Ennek növekedésével ugyanis a teljes energiafogyasztás is nőni fog.

A modern fagyasztóknál előfordulhat, hogy csak egy klímaosztályba vannak besorolva, esetleg egyszerre többel is le vannak fedve, így viszonylag széles felhasználhatósággal rendelkeznek. A környezeti hőmérséklettől függően a klímaosztály alapvetően négy csoportra osztható fel:

 • SN osztály – vagy szubnormális, 10 °C – 32 °C környezeti hőmérséklet tartományhoz alkalmas
 • N osztály – vagy normál, 16 °C – 32 °C környezeti hőmérséklet tartományhoz alkalmas
 • ST osztály – vagy szubtrópusi, 18 °C – 38 °C környezeti hőmérséklet tartományhoz alkalmas
 • T osztály – vagy trópusi, 18 °C – 43 °C környezeti hőmérséklet tartományhoz alkalmas

Az általános tapasztalatok alapján elmondható, hogy minél hűvösebb a helység ahová a fagyasztót helyezi, az annál gazdaságosabban fog működni. Azonban a klímaosztály tartományainak a betartása rendkívül fontos, mivel a túl alacsony hőmérséklet sem kedvez a működésnek. Feltétlenül kerülje el bármilyen fűtőtest közvetlen közelségét. Egyúttal tartsa be az alap követelményt, vagyis a fagyasztó mögött legalább 30 cm szabad hely maradjon.

Funkciók és felszereltség

A fagyasztó felszereltsége nem csak a használat kényelmét, de az egész készülék hatékonyságát is növeli. A változatosabb funkciók kínálatával azonban általában az ár is növekszik, ezért előre fontolja meg, hogy melyik funkciót fogja ténylegesen használni.

A fagasztás hatékonysága

 • AllFrost – Egyenletes fagyasztás a fagyasztó minden részében. Nincs szükség az élelmiszer áthelyezésére. Minden egyformán van lefagyasztva.
 • SuperFrost – Gyors fagyasztás, melynek során a belső hőmérséklet jelentősen csökken. Abban a pillanatban, amikor az élelmiszerek lefagyasztása megtörtént, a rendszer automatikusan kikapcsolja ezt a funkciót. Ez a funkció Frostmatic néven is ismert.
 • FrostSafe – Ez a funkció megakadályozza az élelmiszerek kiolvadását az ajtók rövidebb vagy hosszabb idejű nyitva tartása során. A kívülről áradó jelentősen melegebb levegőnek nem lesz hatása a fagyasztott élelmiszerre.
 • Ventilátor – A levegő keringésével segít fenntartani az egyenletes hőmérsékletet a fagyasztó belsejében.

Kényelmi elemek

 • NoFrost – Ezt a funkciót fagymentes rendszernek vagy Frost Free-nek is nevezik. Ez a rendszer bármilyen nem kívánt jegesedés kialakulását megakadályozza. Ennek köszönhetően nincs szükség rendszeres leolvasztásra.
 • Jelzés – Egyes fagyasztók hang vagy fényjelzéssel ellátottak. Ez akkor indul be, ha az ajtó hosszabb ideig nyitva van, esetleg a belső hőmérséklet emelkedésére kerül sor.
 • Jégkészítő – Ez a kiegészítő mindenekelőtt a magasabb osztályba tartozó fiókos fagyasztóknál található meg. Ez leggyakrabban az ajtón található nyílás, melyet a jégkészítő számára jelöltek ki. A jeget a fagyasztó kinyitása nélkül tudja a pohárba tölteni.
 • Antibakteriális kezelés – Biztonságosabb környezetet biztosít az élelmiszerek tárolására.
 • Ajtónyitás irányának megváltoztatása – Számos fagyasztó lehetőséget nyújt az ajtónyitás irányának megváltoztatására, melynek köszönhetően a fagyasztó jobban illeszkedik a konyhájába.

Ár

A fagyasztó típusa, valamint az általa kínált funkciók rendszerint visszatükröződnek az árban. A jobb áttekinthetőség érdekében ezért a fagyasztókat a piackutatás alapján több árkategóriába soroltuk:

 • 170 0000 Ft-ig – A legolcsóbb fagyasztók akár már 85 000 Ft-ért is beszerezhetőek, ezek azonban rendszerint olyan kis modellek, amelyek egy-két személynek alkalmasak. Ezek a fagyasztók általában nem kínálnak érdekes elemeket, rendszerint gyengébb paraméterekkel rendelkeznek, ez legfőképpen a nagyobb fogyasztásban vagy a rövidebb akkumulációs időben mutatkozik meg. 170 000 Ft-ért már jobb paraméterekkel rendelkező nagyobb fagyasztókat is vásárolhat.
 • 170 000 Ft-tól 350 000 Ft-ig – A középkategóriából a legtöbb felhasználó tud választani. A 260 000 Ft körüli áron kapható készülékek nagy teljesítményt, takarékosabb működést, hosszú akkumulációs időt és olyan érdekes funkciókat kínálnak, mint a fagymentes rendszer vagy a gyorsfagyasztás funkció.
 • 350 000 Ft felett – A legdrágább modellek ára több százezer forint is lehet. Ilyen befektetésért cserébe érdekes felszereltségre számíthat, amely akár teleszkópos síneket vagy jégkészítőt is magába foglalhat. Az ebbe a kategóriába tartozó termékek paraméterei jobbak, mint az előző kategóriák esetében, azonban a különbség rendszerint nem olyan drámai, hogy megérje egy ilyen készülékbe fektetni.

A fagyasztó karbantartása

Ahogyan más nagy méretű készülékek, úgy a fagyasztók is rendszeres karbantartást igényelnek, valamint néhány olyan alapvető szabályt is be kell tartani, amelyeknek köszönhetően azonos teljesítményű működésre és hosszabb élettartamra számíthat.

Elsősorban fontos, hogy ne nyitogassa gyakran a fagyasztót és ne szellőztesse azt, így ugyanis csökken a hőmérséklet és felborulhat a fagyasztó belsejében lévő klíma, ennek következtében nagyobb fogyasztásra és jegesedés kialakulására is számíthat. Ezért javasoljuk, hogy a fagyasztó kinyitása előtt gondolja át, mire van szüksége, hogy az ajtó ne legyen a szükségesnél hosszabb ideig nyitva. Ebben például az üvegajtó lehet segítségére, amelynek köszönhetően anélkül is fogja tudni, hogy mi rejlik a fagyasztójában, hogy kinyitná azt.

Leolvasztás

A fagyasztó leolvasztását elég évente kétszer elvégezni, tehát nem gyakori kötelességről van szó. A megfelelő leolvasztáshoz elegendő néhány lépés:

1) Vegye ki és válogassa szét az élelmiszereket

Az első fázisban ki kell üríteni a fagyasztót, és mindent, ami lejárt szavatosságú vagy több mint egy éve a fagyasztóban van, könyörtelenül ki kell dobni. Ebből a célból előnyös, ha az élelmiszereken fel van tüntetve a fagyasztóba helyezés dátuma. Jó ötlet, ha a fagyasztóba visszatenni kívánt élelmiszereket újságpapírba vagy konyharuhába csomagoljuk, így az tovább lefagyasztva marad. Az élelmiszerrel együtt a tárolásra szolgáló kosarakat és fiókokat is távolítsa el.

2) Szabaduljon meg a jegesedéstől

Ha a fagyasztó rendelkezik lefolyócsővel, készítsen elő egy vödröt vagy más edényt. Ellenkező esetben helyezzen rongyot vagy ruhát a fagyasztó alá, hogy felfogja a vizet. Nem ajánlott erővel eltávolítani a jeget, és forró hajszárító használata sem javasolt, így ugyanis megsérülhet a fagyasztó belső felülete. Ha fel szeretné gyorsítani a leolvasztás folyamatát, használjon forró vízbe mártott törölközőt vagy egy tál forró vizet és egy műanyag spatulát.

3) Mossa ki a fagyasztót

A jegesedés eltávolítását követően a fagyasztót meg kell mosni és ki kell tisztítani. Ehhez ecetes vizet, fertőtlenítőszert vagy fagyasztó tisztítására szolgáló készítményt is használhat. Vegyi termékek esetén javasoljuk, hogy a fagyasztót alaposan tisztítsa meg vízzel, mivel az élelmiszerekkel érintkezik.

A fagyasztóval együtt az összes kosarat és fiókot is mossa ki, ezt követően mindent alaposan szárítson meg, ideális esetben hagyja magától megszáradni az egyes részeket – minél több nedvesség marad a fagyasztó belsejében a bekapcsolás idején, annál gyorsabban fog újra jegesedés kialakulni.

4) Ellenőrizze a szigetelést

A fagyasztó tisztítása során ne felejtse el kimosni és ellenőrizni a tömítést, amely baktériumokat szaporíthat, és sérülés esetén nem megfelelő szigetelést biztosít. Évente egyszer érdemes kiporszívózni a fagyasztó hátsó részét, így eltávolítható a por, aminek következtében a fogyasztás nem fog növekedni.

5) Helyezze vissza az élelmiszereket

A tiszta és száraz fagyasztót újra bekapcsolhatja maximális teljesítmény mellett, és visszahelyezheti bele az élelmiszereket. Az egyes modelleknél a gyorsfagyasztás funkciót is használhatja.

Fagyasztókkal kapcsolatos gyakran ismételt kérdések


Szerinted hasznos volt ez a cikk?
Visszajelzéseidet örömmel fogadjuk.

Fagyasztószekrények
Átlagos értékelés 4.4 az 8 szavazatból