A legjobb fehérnemű szárítók összehasonlító tesztje és értékelése

A fehérnemű szárítók a legutóbbi időben a háztartások elengedhetetlen részévé váltak. Nemegy esetben a modern idők előrehaladásának szimbólumaként hozzák fel azokat. Ezeknek köszönhetően, a fehérnemű szárításához már nem kell várni a kedvezőbb időjárásjelentésre, tehát erre a házimunkára az időjárás viszontagságai már nincsenek befolyással. Hogyha ehhez még hozzápárosul az a tény, hogy a ruháink tökéletesen lágyak és selymesek maradnak, nem lehet csodálkozni, hogy úgy kedveltségük, úgy az üzletekben megvásárolható modellek száma egyre nő.

Jelenleg a legnagyobb közkedveltségnek főként a kondenzációs típusú szárítók örvendenek, amelyek a háztartásokban egyöntetűen vezető pozíciót foglalnak el. Ezen kívül még léteznek ventillációs megoldású fogyasztók is, habár azok a mi körülményeinket illetően nem annyira gyakoriak. Vásárláskor kifizetődik szem előtt tartani a gép helyes elhelyezésére helyezett követelményeket, továbbá a lecsapódott víz elvezetésének műszaki megoldását, valamint a gyűjtőtartály tisztításának módját. Semmiképp nem szabad figyelmen kívül hagyni az energetikai címkén feltüntetett információk alapos átböngészését, amelyek közé tartozik az energiafogyasztás, a szárítás hatásfoka, a zajszint, ezeken kívül jelentős szerepet tölt be a megfelelő típusú motor választása, valamint a funkciók, amelyek manapság már egyre inkább elengedhetetlen standard gyanánt szerepelnek.

Fehérnemű szárító megvételét ma már nem egy háztartás fontolgatja. Az energiaéhségükről és az általuk tönkretett ruhadarabok sokaságáról kialakított téveszmék már rég elvesztették hitelességüket. Ezért miért ne engedhetnéd meg magadnak, hogy egy fárasztó munkanap után egy kicsit lazíts? A nehezét végezzék el a korszerű technológiák. Hogyha még nem teljes a kép arról, milyen modellt is válassz, elég, ha beleolvasol cikkünkbe: Hogyan válasszunk fehérnemű szárítót, és sok minden egyből világossá válhat.


A legjobb fehérnemű szárítók a felhasználók értékelései és visszajelzései szerint

Sorrend Termék Éves energiafogyasztás (kWh/év) Megközelítőleges ár Aktuális ár
Top 1 176 250 000 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 2 258 164 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 3 235 159 790 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 4 177 197 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 5 280 250 430 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 6 259 168 920 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 7 194 220 190 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 8 176 282 790 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 9 176 323 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 10 194 261 990 Ft Mutasd az ajánlatokat

Hogyan válasszunk fehérnemű szárítót

A szárítók egyelőre nincsenek a háztartásokban túlságosan elterjedve, de az utóbbi időben közkedveltségük egyre nő. Szárító megvásárlásával helyet és időt takarítunk meg, ráadásul a szárításnak köszönhetően a fehérneműről pl. eltávolíthatók az allergének és a virágpor-szemcsék, úgyhogy az allergiás egyéneknek jó szolgálatot nyújthat. A közvetlen napon történő szárítással szemben, nem kell félni, hogy a ruhanemű színei kifakulnak. Ezen kívül, a fehérneműről eltűnnek a csomók, az állatszőrök, illetve a hajszálak. Esetenként elmaradhat a rákövetkező vasalás is.

Egy jó szárítót kiválasztani bizony nem egyszerű dolog. A „lecsapódott víz gyűjtőedénye“ vagy a „hőszivattyú“ fogalom kiválasztás során bárkit könnyen bizonytalanná tehet. Jelen útmutatónk keretén belül hasznos és praktikus tanácsok találhatók arról, milyen típusú szárítót válasszunk, mekkora befogadóképesség lenne a számunkra a legcélszerűbb, mi mindent képes nekünk nyújtani egy szárító, és mi mindenben válthatja be a hozzáfűzött reményeket.

Szárítók típusai

A szárítók alapvető típusai a ventillációs és a kondenzációs. A különbség a szárítás gyorsaságában, a villamos energia fogyasztásában, és elsősorban a szárításhoz használatos technológiában rejlik. A ventillációs szárítók nálunk már talán nem is kaphatók az üzletekben, de ezzel szemben a kondenzációs típusúak rendkívül elterjedtek. A szárítókat összehasonlító tesztünkben – elterjedtségükre és előnyeikre tekintettel – főleg kondenzációs szárítók találhatók, amelyeket még további felosztásban is feltüntetünk. A harmadik fajta kivitelezés a szárítóval kombinált mosógépek. Ezek azoknak felelhetnek meg legjobban, akik lakásukban hadilábon állnak a helyjel, illetve házukban problémát jelentene két önálló gép elhelyezése. Ezek a kombinált modellek többnyire olcsóbban jönnek ki, mintha a mosógépet és a szárítót külön-külön vásárolnánk meg. Másrészt, sokkal több energiát fogyasztanak, és szembetűnő hátrányuk az eltérő befogadóképesség. Általában ugyanis nem képesek egyszerre megszárítani az általuk kimosott adagot, úgyhogy végezetül nem marad más megoldás, minthogy vagy – észszerűtlenül – kis adagokban végezzük el a mosást, vagy pedig a teljes adag maradékát kiteregetjük a ruhaszárító kötélre.

Tehát, amennyiben háztartásunk térelrendezése lehetővé teszi két külön gép elhelyezését, a „kettő az egyben“ megoldás helyett ajánlatos inkább a mosógépet és a szárítót külön-külön megvásárolni. Mivelhogy ezek a kombinált háztartási gépek magukban hordozzák úgy a szárítók, úgy a mosógépek jellemzőit, jelen tesztünkben azokkal nem foglalkoztunk – számukra egy további külön kiértékelés került kidolgozásra.

Variáns + Előnyök – Hátrányok
Kondenzációs + Nincs szükség a hőnek a helyiségből történő elvezetésére egy külön csővezetéken keresztül – Magasabb ár

– Nagyobb energiafogyasztás

– Megnövekedhet a helyiség páratartalma

– Időnkét ki kell üríteni a gyűjtőedényt, vagy csatlakoztatni szükséges egy tömlővel a lefolyóba

Ventillációs + Alacsonyabb energiafogyasztás

+ Általában alacsonyabb ár

– Szellőztetett helyiséget kell biztosítani, illetve utólagos építkezési beavatkozásra van szükség

Ventillációs szárítók

A ventillációs szárítókra jellemző alapvető tulajdonság a ruhaneműből elpárologtatott vízgőzt tartalmazó forró levegő csővezetéken keresztüli elvezetése az épületen kívülre. A csővezetéknek tehát csatlakoznia kell a falban kialakított szellőzőnyílásba. Elengedhetetlen előfeltétel, hogy a cső hossza legalább 1,2 m legyen, és hogy a padlótól legalább 30 cm magasságban kerüljön elhelyezésre. Ezen kívül szükséges rendszeresen ellenőrizni, rendben van-e a csővezeték, és ügyelni kell a telepítésével kapcsolatos előírásokra – pl. tilos kéménynyílásba, vagy a klimatizációs rendszerhez csatlakoztatni.

Ez a technológia alacsonyabb villamos energiafogyasztással működik, és a kondenzációs szárítókkal szemben általában vásárlási ára is alacsonyabb – ami előnyére írható fel. Ellenben, a szellőzés bebiztosításához ki kell vezetni a csővezetékét a kültérbe, ami legtöbbször utólagos építészeti beavatkozást igényel – és ez ennek a technológiának a legnagyobb hátránya.

Kondenzációs szárítók

A kondenzáció szárítók elemi jellemzője a kondenzációs technológia, ami ezesetben a vízgőzt tartalmazó forró levegő kültérbe történő elvezetése helyett kerül felhasználásra. A fehérnemű között áramló forró levegő magával viszi a vízgőzt, majd fokozatosan kihűl, és a víz lecsapódik a gyűjtőtartályba. A kihűlt, vízgőztől mentesített levegőt ismételten felhevíti (fűtőbetéttel, vagy hőszivattyúval) és a folyamat ismétlődik. A lecsapódott vizet tartalmazó gyűjtőedényt minden egyes ciklus befejeztével vagy ki kell üríteni, vagy pedig a lecsapódott víz egy tömlőn keresztül közvetlenül a lefolyóba van kivezetve.

A kondenzációs szárítók legfőbb előnyei közé sorolható, hogy működtetésükhöz nincs szükség utólagos építészeti beavatkozásra. És épp a telepítés egyszerűsége az, ami a vásárlók többsége számára az irányadó, mivel az ellensúlyozza a kondenzációs szárítók hátrányait, vagyis elsősorban a valamivel magasabb vásárlási árát és nagyobb villamos energiafogyasztását. Az a véleményünk, hogy a magasabb vásárlási ár manapság már nem jelent annyira égető problémát, mivelhogy a kondenzációs szárítók árai rohamosan esnek.

A kondenzációs szárítók esetén szintén szükséges betartani a telepítésüket érintő alapvető előírásokat – a mosógéptől, mosdótáltól, zuhanyozótól legkevesebb 60 cm távolságban legyen. Ellenkező esetben a szárító által használt környező levegő túlságosan felmelegedhet, ami csökkentené a szárítás hatásfokát, és megnövekedne a villamos energiafogyasztás. Ezen kívül ügyelni kell, hogy a gép a padlón rendesen szintbe legyen állítva, ellenkező esetben a lecsapódott víz gyűjtőedényének szintjelzője helytelenül fog jelezni és vakriadót adhat, hogy az edény már megtelt.

Fűtőbetétes kondenzációs szárítók

Ennél a szárító típusnál a lehűlt levegő felhevítésére fűtőbetét van használva. Ez a villamos energiafogyasztás megnövekedésével jár és ebből kifolyólag a szárító üzemeltetése is költségesebb. A hőszivattyús szárítókkal szemben, ezesetben előnyről is beszélhetünk, mivel a vásárlási ára általában valamivel alacsonyabb, ráadásul a szárítás alapjában véve rövidebb időt vesz igénybe. Karbantartását illetően, előnyt jelent a kivehető gyűjtőedény, ami folyó víz alatt kiöblíthető.

+ Előnyök – Hátrányok
+ A szárítás rövidebb időt vesz igénybe

+ Kivehető a lecsapódott víz gyűjtőedénye

– Magasabb energiafogyasztás

Hőszivattyús kondenzációs szárítók

A szárító kihűlt levegőjének felhevítésére hőszivattyút kihasználni manapság új irányzatnak számít. A fehérnemű szárítási folyamata során használt levegő maradékhője ebben az esetben a kihűlt levegő felhevítésére van kihasználva, és nem kerül elvezetésre a szárítóból a kültérbe, mint ahogy az a fűtőbetétes technológia során történik. A fűtőbetétes szárítókkal szemben, ez többszörös energiamegtakarításhoz vezet.

A hőszivattyús szárítók rendkívül takarékosak, és így lehet bennük szárítani érzékenyebb fehérneműt is. Kirívó előnyüknek számít a nagymértékű energiamegtakarítás, viszont – amennyiben a szárító nem rendelkezik öntisztító rendszerrel – hátrányuk, hogy tisztogatni szükséges a szennyeződést felfogó szűrőket és mikroszűrőket. Ráadásul a lecsapódott víz gyűjtőedénye a szárítóban fix rögzítésű, az csak időnkét porszívóval portalanítható, vagy meg kell tisztogatni egy kefével, s ha túl szennyezett, a karbantartási műveletek végrehajtását egy profi szakemberrel szükséges elvégeztetni.

+ Előnyök – Hátrányok
+ Energiatakarékosabb – Minden egyes ciklus befejeztével meg kell tisztogatni a szűrőket

– A lecsapódott víz gyűjtőedénye nem vehető ki

Hibrid kondenzációs szárítók

A kondenzációs szárítók árukínálatában különös helyet foglalnak el a hibrid szárítók, amelyekben egyaránt található fűtőbetét és hőszivattyú. Ezáltal szárítás során megválasztható, hogy az energiatakarékos programot futtatjuk-e, amikor a szárító a hőszivattyút használja, vagy pedig a fűtőbetét beiktatásával – mégha az energiafogyasztás rovására is – inkább a gyorsabb szárítást részesítjük előnyben. Ezeknek a szárítótípusoknak a hátránya, hogy nehezebben hozzáférhetők. Számolni kell a magasabb árral is.

+ Előnyök – Hátrányok
+ Variabilis – Hozzáférhetőség

Szárító elhelyezése

A tervezett elhelyezés alapján kiválaszthatjuk a szárítók sorából a legmegfelelőbbet – nemcsak ventillációs és kondenzációs, hanem elölről, vagy felülről tölthető szárítók is szóba jöhetnek. A piacon megtalálható szárítók között az elölről tölthetők dominálnak. Ennek egyszerű oka van: mosógép és szárító egyszerre történő megvásárlásának esetében – amit nyugodtan mondhatunk klasszikus megoldásnak – magától értetődően kínálkozik, hogy a két gép emeletes elrendezésben, „helyspórolósan“ lesz felállítva. Ilyenkor előnyös az alacsonyabb méretű gépeket keresni.

A felülről tölthető szárítóknál ez a lehetőség elesik, és így mindkét gépet külön-külön le kell állítani a padlóra, egymás mellé. A termékpiacon jelen vannak szárítóval variált mosógépek is. Hogyha jobban megfelel számunkra az elölről tölthető variáns, de a lakásban hadilábon állunk a helyjel, nem kell kétségbeesni. Ugyanúgy, mint a mosógépek esetén, szárítók is kaphatók Slim kivitelben, tehát 50 cm-től kisebb mélységi méretben.

Lecsapódott víz elvezetése, lecsapódott víz gyűjtőedényének tisztítása

Szárító kiválasztásakor felmerül a megoldandó alapvető bizonytalanság: elvezetni a lecsapódott vizet a lefolyóba, vagy a lecsapódott víz kerüljön az öntisztító gyűjtőedénybe? A kondenzációs szárítók tipikus ismertetőjegye egy edényke, amiben a lecsapódott víz gyűlik össze. Egyes modellek lehetővé teszik a lecsapódott víz elvezetését közvetlenül a lefolyóba, és tartozék gyanánt megkapjuk hozzájuk az ehhez szükséges csatlakoztatást, némelyeknél pedig azt külön meg kell hozzá vásárolni.

Kivételt képeznek a lecsapódott víz öntisztító gyűjtőedényével rendelkező modellek, amelyek a lecsapódott vizet felhasználják a gőzfejlesztő átöblítéséhez, és azt általában nem lehet kivezetni a lefolyóba – a víz ebben az esetben a gyűjtőedénybe kerül, amelyet szükséges rendszeresen kiüríteni. Ez a probléma nem érinti az olyan újabb modelleket, amelyek lehetővé teszik egyrészt a lecsapódott víz gyűjtőedényének öntisztítását, másrészt a lecsapódott víz elvezetését a lefolyóba. Ezért jó, ha minden esetben utánanézünk, milyen funkciókat nyújt a szárító és melyikek hiányoznak.

A fűtőbetétes szárítók lecsapódott vizet begyűjtő edénye általában kivehető és kiöblíthető. A hőszivattyús szárítóknál viszont nincs ilyen lehetőség, és a lecsapódott vízzel megtelt gyűjtőedény rendes kitisztításához egy profi szakembert kell hívni. A gyakorlatban tehát a terméktípusok garmadában meg kell hoznunk a döntést: kényelmesebb-e számomra a lecsapódott víz gyűjtőedényét kiürítgetni és nem szeretnék törődni a szűrők, valamint a lecsapódott víz gyűjtőedényének rendszeres tisztogatásával, vagy pedig inkább nem szeretnék törődni a lecsapódott víz gyűjtőedényének kiürítgetésével, hanem inkább rendszeresen tisztogatni fogom a szűrőket és a lecsapódott víz gyűjtőedényét, legrosszabb esetben megoldom annak eldugulását. Alapjában véve, a többség a lecsapódott víz öntisztító gyűjtőedénye mellett fog dönteni, minthogy inkább annak lefolyóba történő elvezetésével foglalkozna. Ezt viszont manapság csak a piacon található márkák néhány típusa teszi lehetővé, és mindkét funkció együttes előfordulása még annál ritkább.

Amennyiben nem tervezzük, hogy a szárítót csatlakoztatnánk a lefolyóhoz, ajánlatos utánanézni a lecsapódott vizet összegyűjtő edény űrtartalmának – mégiscsak nem mindegy, milyen gyakorisággal fog kelleni azt kiürítgetni. A szokásos űrtartalom négy liter körül van, persze itt is érvényes, hogy minél nagyobb, annál jobb. Jó, ha a szárító gyűjtőedényén van vízszintjelző, ami legtöbb esetben egy jelzőlámpácska.

Szárító funkciói

Kiválasztáshoz nem csupán a szárítók alapvető jellemzői az irányadóak, hanem az is, hogy mi mindent képes tulajdonképpen a gép nyújtani, és hogy milyen a kezelése. Ezért most nézzük meg azokat a legfontosabb funkciókat, amelyekkel egy jó szárítónak rendelkeznie kéne.

Biztonság

Hogyha kisgyermekek is vannak a családban, az alapvető funkciók egyike, amelyet szem előtt kell tartani, a gyermekzár, amely megakadályozza, hogy a gyermek bújócskázzon a szárító dobjában, még mielőtt az beindulna, valamint, hogy a szárítót gyermek ne tudja önállóan beindítani.

Adagfigyelő automatika

A mosógépekhez hasonlóan, a korszerű szárítóknál szintén használatos különböző kiállítású adagfigyelő automatika. Ez lehet Fuzzy Logic funkció, 6. érzék, vagy egyéb megoldás – a szárító egyszerűen leméri a mosni kívánt szennyes súlyát és aszerint választja meg a mosás időtartamát, valamint a hőfokot. Ezzel egyrészt a feleslegesen hosszú ideig tartó szárítással járó költségeket takaríthatunk meg, másrészt nem kell aggódni a mosási program lefutása után is nedvesen maradt fehérnemű miatt.

Kiszárítottság-érzékelők

A korszerű szárítók el vannak látva a maradék nedvességet figyelő érzékelőkkel is, amelyek beleszólnak a program futtatási idejébe. Sőt, egyes modelleknél a maradék nedvesség szintje beállítható, és a fehérnemű pontosan olyan mértékben lesz megszárítva, amilyenre óhajtjuk.

Vasalás nélkül, gőzfejlesztő funkció

A még célszerűbb kiszerelésű, kiegészített funkciókkal rendelkező modern szárítók többek között egy speciális funkciót is kínálnak, ami a fehérnemű mérsékeltebb összegyűrődését eredményezi, de ennek ellenére a vasalás több esetben mégsem mellőzhető. Mindenesetre ez attól függ, milyen anyagból vannak a ruhák, valamint, hogy milyen hosszú ideig hagyjuk a dobban a megszárított fehérneműt. Ami a vasaló programokat illeti, egyes szárítók mindjárt két fajtával is szolgálnak: a Könnyű vasaló program, valamint a Vasaló program. A Könnyű vasaló program már szárítás során mérsékeli a fehérnemű összegyűrődését.

A Vasaló program használható ahhoz a fehérneműhöz is, ami a szárítón kívül volt megszárítva. A dobba vízgőzt vezet be, és ezáltal elősegíti a fehérneműn keletkező hajlatok kisimítását. Ebből a szemszögből a leghatékonyabbak a gőzfejlesztő funkcióval ellátott szárítók, amelyek a fehérneműt gyakran már valóban „kivasalják“. Ráadásul egyes szárítóknál megtalálható a Refresh funkció is, amelynek köszönhetően felfrissíthetők a túl száraz ruhadarabok is. Kihasználható pl. egy füstös kávéházból hazaérve a nadrág „szagtalanítására“ és „gyűrődésmentesítésére“, amit nem szeretnénk azonnal kimosni, csak felfrissíteni.

Késleltetett indítás

Egy rendkívül közkedvelt funkció, amit manapság a szárítótól megkövetelnek, a Késleltetett indítás. A szárítás olymódon időzíthető, hogy épp akkor fejeződjön be, amikor hazaértünk a munkából. Egyrészt nem kell várni, míg a szárítás be nem fejeződik, másrészt a megszárított fehérnemű nem marad benne a dobban túlságosan hosszú ideig – azáltal csak feleslegesen gyűrődne; ezzel ellentétben, hogyha a fehérneműt még melegében összehajtogatjuk, gyakran a kisebb ráncok kisimulnak, és nem kell törni a fejünket a vasalás miatt.

Kinyitás, vezérlés

Sokaknak közülünk nem mindegy, hogyan nyitható a szárító ajtócskája – jobbra, balra, hány fokban. Egyes szárítók esetén megválasztható a kilincs elhelyezése is – ez hasznos lehet pl. ha a szárító rá van állítva a mosógépre, és előnyösebb, ha a kilincs inkább az ajtócska alján lesz. Fontos az LCD kijelző megléte is, amin kiírásra kerülnek a legfontosabb információk. Van, aki elengedhetetlennek találja a hangjelzést, vagy, hogy a dob ajtócskája átlátszó legyen, esetleg, hogy a szárító rendelkezzen belső megvilágítással.

SMART funkciók

A háztartási gépek egyre gyakrabban párosíthatók az okos készülékekkel – ez eredményezte, hogy a szárítóknál is megjelentek pl. a SMART funkciók. Az ilyen gépek egyszerűen csatlakoznak a telefonhoz, laptophoz, vagy más készülékhez. Nemcsak a távvezérlés jelent előnyt, hanem pl. a hibák és a felmerülő problémák kiértékelése, valamint a szárító vezérléséhez szükséges új programok, tippek, ajánlások letöltése is az internetről, és mindezek megtalálhatók egyetlen mobil alkalmazásban.

Energetikai címke

Lényegében a legfontosabb jellemzők, amelyekre szárító – mégha csak interneten keresztüli – kiválasztásakor fókuszálnunk szükséges, megtalálhatók a gép energetikai címkéjén. A címkén feltüntetett adatokat egy független labor ellenőrzi, tehát azok nagy valószínűséggel pontosak. Hogy a betű- és számjelzések között képesek lehessünk tájékozódni, röviden nézzük meg, mi minden található ezen a címkén, és hogy azok alapján mi vonható le.

Energetikai besorolás

A színes sávokkal szembeni oldalon látható egy fekete mezőben elhelyezett nagy betű – ez a szárító energetikai hatásfokát adja meg. A mosógéphez hasonlóan, a szárító esetén is a legjobb az A+++ besorolás. Igaz, még kaphatók ugyan olcsóbb kategóriás „B“ és annál alacsonyabb besorolású szárítók is, ajánlatosabb viszont egy energiatakarékos üzemű gépbe befektetni. Nem kivétel, hogy egy drágább gép egy cikluson belüli fogyasztása pl. 1,2 kWh, míg az olcsóbb szárító energiaigénye eléri, illetve meg is haladja a 3 kWh-ot, ami nála akár háromszoros üzemköltségeket jelenthet.

Évi energiafogyasztás

Már az energetikai besorolásnál említést tettünk az energiafogyasztásról, ezúttal az egész évi energiaigényről ejtünk pár szót. Mértékegysége az egy óránkénti kilowatt, ebből a mutatóból könnyen kiszámítható, milyen összeget fog egy évben felemészteni a szárító üzemeltetése. Elég, ha az évi fogyasztást (kWh) megszorozzuk az aktuális díjszabással (Ft/kWh). A szárítók évi fogyasztása 160 ciklushoz van viszonyítva, az egy ciklusra eső fogyasztás tehát megállapítható, ha az évi fogyasztást elosztjuk 160-nal.

Amennyiben valakinek valóban szívügye a takarékos üzemmód, akkor nem elegendő csupán megvásárolni egy kisfogyasztású szárítót. Legelőnyösebb, ha a szárítóval rendelkező mosógépet egy egésznek tekintjük. Így elsősorban kifizetődő lesz az energiatakarékos mosógép, másodsorban pedig fontos, hogy a mosógép képes legyen megfelelő fordulatszámmal dolgozni. A max. 1 000 ford/perc fordulatszámon centrifugáló mosógépek manapság már nem számítanak kivételnek az üzletekben. A felhasználók többségének ilyen centrifugálás elegendő. A szárító hatékony kihasználáshoz viszont a fehérneműt legalább 1 200 ford/perc fordulatszámon kellene kifacsarni. Ellenkező esetben a fehérnemű túlságosan nedves marad, a szárítás nem teljes, vagy túlságosan hosszú ideig tart és túl költséges. Egyes mosógép típusoknál pl. 1 600 ford/perc fordulatszámmal is találkozhatunk. Ekkora forgási sebességet már nem mindenki használna ki – a fehérnemű többnyire túlságosan összegyűrődik, a finomabb ruhadarabok pedig elszakadhatnak.

Szárító zajszintje

A szárító egyik további hangadó jellemzője, a többi nagyobb háztartási géphez hasonlóan, a zajszint. Nem feltételezhető, hogy a szárító működése teljesen zajmentes lesz, de minél kevesebb zajt ad ki, annál komfortosabb lesz a használata. A szárítók zajszintje átlagosan 64 dB körül van – a könnyebb megértéshez: ez a szint a hangos beszéd (60 dB) és az erős közúti forgalom zaja (70 dB) közötti intervallumba esik. Ha biztosra tudjuk, hogy a szárító gyakran lesz használva az éjjeli órákban, ajánlatos a minél alacsonyabb zajszintre fókuszálni, máskülönben terhünkre lesz.

Szárító befogadóképessége

A dob űrtartalmát irányozottan a háztartás tagjainak száma alapján válasszuk meg. Az üzletekben a legkeresettebbek a 3 – 8 kg befogadóképességű szárítók. Egy- vagy kéttagú háztartásba egy kb. 6 – 7 kg kiskapacitású szárító lesz a legjobb, de egy négytagú család már inkább egy nagyobb, 8 kg és annál nagyobb befogadóképességű szárítót fog igényelni. Igénytelen szingliknek elég egy 3 kg kapacitású szárító is. De többnyire jobb, ha előrevetítjük a dolgokat és gondolunk a jövő időszakra is, tehát inkább valamivel nagyobb befogadóképességű – pl. 6 kg – szárítót vásároljunk, amit ki fogunk tudni használni ágynemű és hasonló nagyméretű darabok szárítására is. Nem árt figyelembe venni a háztartás egyedi követelményeit sem. Egy kisgyermekes családban valószínűleg nagyobb mennyiségű szennyes halmozódik fel, mint egy csak felnőtt személyekből álló háztartásban. Fontos, hogy azt összevessük jelenlegi mosógépünk kapacitásával, nehogy olyan helyzetbe kerüljünk, hogy csak a kimosott adag egyharmadát leszünk képesek megszárítani.

Ciklus futási ideje

Az energetikai címke tájékoztat a referens ciklus időtartamáról is, ami természetesen az egyes programokon belül változó, ezért ez az adat inkább csak tájékoztató jellegű. Amennyiben azonban a minél rövidebb szárítási időtartamot szeretnénk, azt meg lehet tárgyalni. Mindamellett ajánlatos a program futási ideje helyett inkább a vízgőz lecsapódási hatásfokára fókuszálni.

Hevítési mód megjelölése

A szöveg bal oldalán látható ábra szerint felismerhető, gáz- vagy elektromos fogyasztóról van-e szó. Az esetek túlnyomó többségében a szárítók elektromos hevítésűek, gázt kihasználó módszerrel valószínűleg egyáltalán nem találkozunk.

Vízgőz lecsapódási hatásfoka

Vízgőz lecsapódási hatásfokának besorolása alatt arról kapunk információt, milyen a szárító tömítésének tökéletessége, illetve, hogy mennyi nedvesség szivárog belőle ki. A besorolás betűjelzésű, „A”-tól „G“-ig; minél magasabb besorolás, annál kevesebb nedvesség. A szárítás működési köre persze nem hermetikusan zárt, és a nedvesség egy bizonyos százaléka valószínűleg kiszivárog minden szárítóból. De mindenesetre a lehető legjobb vízgőz lecsapódási hatásfokkal rendelkező szárítóba érdemes inkább befektetni – ugyebár senki nem akar otthonában annyira párás levegőt, mintha egy trópusi őserdőben lenne, amihez párosulnak az atkák rohamos elszaporodásával, vagy a penész vidám virágzásával, illetve ilyen-olyan további „csemegékkel“ járó problémák.

Motor típusa

Szárító kiválasztása során valószínűleg kétfajta motor közül fogunk választani – szénkefés és inverteres. Szénkefés motorral a régebbi gyártású modelleknél találkozunk. Villamos betáplálásuk szénkeféken keresztül történik. A szénkefés motor előnye az alacsonyabb vételár, viszont a szénkefék elhasználódnak, valamint a motorban súrlódás lép fel, ami rontja a futás folyamatosságát és lerövidíti a motor élettartamát.

Az inverteres modellekben nincsenek szénkefék, így futásuk folyamatosabb, takarékosabb és csöndesebb. Ugyan valamivel drágábbak, de van egy jó hírünk is: a gyártók többsége az inverteres motorra hosszabbított (akár 10 évnyi) garanciát nyújt.

Tartozékok

A kellékek közé tartozó, illetve utólagosan megvásárolható érdekes tartozék a szárítókosár, amelyet be lehet helyezni a dobba, és ami szárítás során nem forog, úgyhogy lehetővé teszi a legfinomabb ruhadarabok, cipők, plüss játékok vagy gyapjútakarók gyűrődés- illetve szakadásmentes szárítását.

Hogyha a szárítót helyszűke miatt a mosógépre szeretnénk ráhelyezni, ajánlatos az ún. köztes darab beiktatása. Egyes szárítókhoz ez kellékként már mellékelve van, esetleg utólagosan megvásárolható. A köztes darab megnöveli a torony stabilitását, és gyakran van benne egy eltolható lap, amelyre a szárító feltöltésekor letehető a ruhakosár, illetve a szárítás befejeztével arra rárakható a fehérnemű.

Közkedvelt szárító márkák

Jelen értekezés összeállításának időpontjában a piacon jelenlévő megközelítőleg 40 különböző márkájú gyártótól származó szárító modell közül választhatunk. A legközkedveltebbekből kidolgoztunk külön-külön weboldalakat, ahol megtalálhatók szárítók az adott márka összehasonlításaiból, valamint tájékoztatás a gyártóról.

Bosch márkájú szárítók

A legismertebb márkák közé tartoznak. Az AEG márkával karöltve első helyen állnak a hazai piacon, legalábbis ami az üzletek termékajánlatát illeti. A Bosch szárítók jelenleg 4 modellcsaládot alkotnak. Legmarkánsabb előnyüknek számít a rendkívül alacsony energiafogyasztás és a nagyobb befogadóképesség.

AEG márkájú szárítók

Annak a valószínűsége, hogy valaki szárító vásárlásakor AEG márkára bukkan, nagyon is magas. Az üzletekben ugyanis az AEG modellek – a Bosch márkájú szárítókkal karöltve – a leggyakrabban vannak jelen. Az AEG modellek termékajánlata széleskörű, jelenleg 2 modellcsaláddal találkozhatunk.

Samsung márkájú szárítók

Ez a gigantikus koreai cég, amely elsősorban a mobiltelefonok piacának élvezetője, szintén kirukkolt fehérnemű szárítókkal, mégha korlátozott számban is, amelyek leginkább a magasabb árkategóriába tartoznak, viszont bizonyos funkcióikkal és az általuk használatos technológiájukkal egyedülállóknak számítanak.

Whirpool márkájú szárítók

Az amerikai Whirlpool márkás szárítók piacunkon eléggé elterjedtek. Mindemellett ez a cég a háztartási gépeket gyártó vállalatok közül világviszonylatban a legnagyobb. Szárítókat két termékcsaládon belül kínál fel: Standard és Sumpreme Care. Ami a befogadóképességüket illeti, ez a márka 7 és 10 kg közötti kapacitású modellekkel szolgál, úgyhogy azok mellett házaspárok vagy több tagú háztartások egyaránt letehetik a voksot.

Candy márkájú szárítók

Ennek az olasz márkának a modelljei semmiben sem térnek el a standardtól. Termékkínálatukban „B“ és „A++“ energetikai osztályba besorolt, elölről tölthető kondenzációs szárítókat találunk. Az üzemelésük közben keletkező zaj szintje szintén átlagosnak mondható. A Candy márkás szárítók különlegessége, hogy nagyobb ajtócskájuk van, és hogy azoknál be van iktatva a Mix & Dry program. Három termékcsaládon belül választhatók: Grand’O Evo, Grand’O Comfort és Grand’O Vita.

Gorenje márkájú szárítók

A Gorenje márka Szlovéniából származik. Szárítóik külalakjukban már első látásra különböznek a többi márkától. A szokásos fehér lakkozású modellek mellett itt sorakoznak a fekete, piros, narancssárga, vagy zöld színárnyalatban kivitelezett variánsok. A Gorenje gépek kapacitása inkább alacsonyabbnak mondható, 7 – 9 kg körül mozog. A modellek három termékcsaládba vannak felosztva, ebből kettőben csupán egy-egy darabbal képviselve.

Beko márkájú szárítók

A török Beko márka, amely az európai háztartáscikk-piacon bronzérmes, mindenekelőtt a minél alacsonyabb árra fókuszál, és ehhez tartja magát a szárítók esetében is. Meg kell említeni, hogy a cég nem kizárólag a szárítók gyártására fókuszál, ebből kifolyólag csak elvetve jelentet meg néhány kondenzációs modellt. Elsősorban 7 – 8 kg befogadóképességű termékei vannak. Energetikai besorolásuk A++ és A+++. Ezesetben két termékcsaládból lehet választani, Dryers és Superio megjelöléssel.

Siemens márkájú szárítók

Ettől a gigantikus német gyártótól származó termékek a piacon kapható leghalkabb üzemű modellek közé tartoznak. Legtöbbjük zajszintje nem haladja meg a 65 dB alatti szintet. Ezeknek a fogyasztóknak egyik további előnye az energiatakarékosság – legtöbbjük A++ és A+++ energetikai besorolású. A Siemens szárítókat inkább az igényesebb vásárlók figyelmébe ajánljuk. Az egyes modellek három termékcsaládba vannak felosztva: IQ 300, IQ 500 és IQ 700.

Electrolux márkájú szárítók

A svéd Elektrolux márka a rendkívül közkedvelt háztartási gépek sorába tartozik, és nemcsak hazai berkekben. Szárítóik árkategóriája közepes. Kizárólag önállóan leállított modelleket kínál fel. Kitűnnek energiatakarékosságukkal: A++ és A+++ osztályba vannak besorolva. Modelljeik két termékcsaládban képviseltetik magukat: Delicate Care és Perfect Care.

LG márkájú szárítók

Az LG dél-koreai vállalatcsoport képes bebiztosítani a háztartási gépek komplett ellátását, amiből a fehérnemű szárítók sem hiányoznak. Több mint kétszer tíz modell büszkélkedik 7 és 9 kg közötti befogadóképességgel, alacsony energiafogyasztással és rendkívül csöndes üzemeléssel. Az üzletekben két termékcsaládba felosztva jelennek meg, amelyek az eredeti piacon történt megjelenésük időszakából származnak, illetve azokra építenek.

Szárító modell kiválasztása

Most lépésenként átvesszük a szárító megválasztását. A cikk alapjául egy alacsony árkategóriás szárítót választottunk, hogy konkrétan rámutathassunk, mi a pozitív és mi a kerülnivaló, esetleg, hogy hogyan lehet valamit jobban megoldani. Áttekintésünkben megtalálhatók sokkal tökéletesebb szárítók is, de azok vételára a legtöbb esetben kisebb-nagyobb mértékben magasabb. Másrészt, ajánlatos mindenesetre szem előtt tartani a további időszakban felmerülő üzemeltetési költségeket, aminek köszönhetően a magasabb vételár végezetül kifizetődhet.

Candy SLC D813B-S márkájú szárító

Egy alacsony árkategóriás konkrét szárító példáján keresztül megmutatjuk, miképp értékelhetők ki lépésenként annak jellemzői.

1. Típus: kondenzációs

Ez a Candy szárító kondenzációs elven működik, tehát ezúttal nem lesz szükség a falon történő utólagos építkezési beavatkozásra, ami egy ventillációs szárító esetében elengedhetetlen. A csomagolás tartalmazza a lecsapódott víz elvezetéséhez szükséges csatlakoztató készletet is, így – mivel lehetőség van a víz lefolyóba való elvezetésére – nem kell állandóan a gyűjtőtartály kiürítgetésével törődni. Van egy kisebb hátránya: szárításhoz nem használ hőszivattyút. Vagyis, üzemelése nem annyira takarékos, hatékony és kíméletes, mint egy hőszivattyúval ellátott szárítóé.

2. Feltöltés: elölről

A szárító szokásosan, elölről tölthető fel. Ebből adódóan, ráhelyezhető a mosógépre, amivel hely takarítható meg. A piacon az elölről tölthető szárítók viszik a prímet.

3. Dob űrtartalma: 8 kg

A 8 kg-os kapacitás kielégítő egy klasszikus négytagú család számára, ahol nincs probléma a rengeteg felhalmozódó szennyessel. Ugyanúgy kihasználhatják ott is, ahol hárman vannak, illetve házaspárok is. Egy magányos egyénnek vagy egy kétszemélyes háztartásnak elegendő lesz egy kisebb, pl. 6 – 7 kg kapacitású.

4. Lecsapódott víz gyűjtőtartályának űrtartalma: 5,5 l

A szárító víztartályának űrtartalma 5 literen felül van, tehát teljes mértékben kielégítő. Nem hiányzik sem a tartály megtelését jelző lámpácska, sem a szűrő eldugulását indikáló érzékelő. Ebből a szempontból a szárító rovására nem írható fel semmilyen hiányosság.

5. Funkciók: időzítő, kijelző, gyermekzár

A szárító rendelkezik az alapvető funkciókkal: időzítővel, gyermekzárral és kijelzővel. Itt nem található sem gőzfejlesztő program, sem adagfigyelő automatika – ezek többnyire a drágább árkategóriás szárítók kiszerelésében vannak jelen. A dob ajtócskája átlátszó, de a belseje nincs kivilágítva. Gyűrődés meggátlásához alapértelmezett összeállítású programot kínál fel. Amennyiben egy „okosabb“ gépre vágyunk, valószínűleg mélyebben bele fog kelleni nyúlnunk a pénztárcánkba. De ez a szárító a legalapvetőbb szükségleteket képes kielégíteni.

6. Energetikai besorolás: B

Az Energiafogyasztásban (8. alpont- lásd lejjebb) feltüntetettek szerint, itt bizony van mit behoznia a szárítónak. Hogyha egy valóban energiatakarékos gépet szeretnénk, „A“ és annál magasabb besorolású után kell néznünk.

7. Vízlecsapódás besorolási hatásfoka: C

Hatásfokot illetően, ez a szárító átlagos. Ha nem várunk el a géptől kiemelkedő teljesítményt, meg lehet ezzel is elégedni. De mindenesetre érdemesebb egy minél magasabb vízlecsapódási hatásfokkal üzemelő szárítót vásárolni – a hatékonyabb szárítás megtakarítja egy szárítóprogram futási idejét, és így csökken az energiafogyasztás.

8. Évi energiafogyasztás: 561 kWh

A takarékos szárítók egy ciklusra eső energiafogyasztása 180 – 230 kWh. Vagyis, ez a szárító többszörösen nagyobb mennyiségű energiát emészt fel. Hosszabb távon ez jelentős különbséget jelent. Tehát, amennyiben valamivel drágább, de fele annyi energiafogyasztású szárítót felhajszolnunk, a befektetett költségek megtérülhetnek mondjuk már egy évi használat után.

9. Zajszint: 69 dB

Egy további jellemző, ami ennek a szárítónak a hátránya, a túl zajos üzem. A szárítók átlagos zajszintje 65 dB körül van, ráadásul minden egyes további decibel érték az ilyen jellegű gépeknél azonnal felismerhető. Ezért szükséges megfontolni, milyen távolságban lesz elhelyezve a szárító a pihenősaroktól, illetve a hálószobától, és hogy milyen gyakran lesz bekapcsolva az éjjeli órákban. A zajszintről az ezen a weboldalon fentebb található „Hogyan válasszunk fehérnemű szárítót” külön cikkünkben írtunk.

A szárítás jövője

A jövőben a fehérnemű szárítók, ahogy azokat manapság ismerjük, idejétmúltak lesznek. A Tennessee állambeli Oak Ridge városban tevékenykedő Nemzeti Laboratórium tudósai a fehérnemű szárításához kifejlesztettek egy teljesen újfajta, ultrahangos technológiát. A szárító a víz kimosott szennyesből mechanikus úton történő elkülönítéséhez magas gyorsaságú rezgést használ. Az ultrahangos szárítás során a víz a ruhaneműből apró cseppek formájában elkülönül. A hevítéses szárítással szemben, amikor tulajdonképpen csak a vizet párologtatják el, ezzel az új módszerrel a vízcseppek magukkal ragadnak más anyagokat is, pl. a mosószer maradékait. Az ultrahangos szárítás nemcsak gyorsabb (tesztek során a fehérnemű kb. 50 perc alatt száraz lett), hanem energiaigényt illetően összehasonlíthatatlanul hatékonyabb is – az energiamegtakarítás elérheti akár a 70 %-ot. Ráadásul, mivel ennél a módszernél nincs jelen magas hőmérséklet, ultrahanggal sokkal több, mondhatnók bármilyen fajta textília szárítható, mint amennyi manapság lehetséges.

Ultrahangos szárítók háztartási használatra egyelőre nem léteznek, de fejlesztésük a jövőt illetően feltartóztathatatlan, és ezért lehetséges, hogy már néhány év elteltével a kimosott szennyesünk megszárításához hidegszárítókat fogunk használni.


Szerinted hasznos volt ez a cikk?
Visszajelzéseidet örömmel fogadjuk.

Fehérnemű szárítók
Átlagos értékelés 4.9 az 9 szavazatból