A 10 legjobb fűnyíró értékelése az összehasonlító teszt alapján

Minden olyan lelkes kertésznek, aki nagyobb füves területtel rendelkezik, a fűnyírók fontos eszközt jelentenek. Azonban hogyan lehet kiválasztani a megfelelő kerti kisegítőt? Számos fűnyíró típus létezik – a hagyományos fűnyírók a meghajtás alapján három fő kategória sorolhatóak, mégpedig benzines, elektromos vagy akkumulátoros típusok léteznek, tesztünkben mi is ezt a felosztást választottuk. Ezeknél a fűnyíróknál a leggyakoribb fűnyírási mód a rotációs, de például orsós és alternáló fűnyíróval is találkozhat. A fűnyírók tovább például orsós, húros, vagy akár robotfűnyíró típusokra oszthatóak. 

A fűnyírók ezen összehasonlítása a meghajtás szerinti alap felosztáson túl a vágószélességre, állítható vágási tartományra, beleértve a választható magassági szintek számát, vagy azok beállítási módjára is összpontosít. A megfelelő fűnyíró kiválasztásánál a következő tényező a felület mérete, amelyre a fűnyírót tervezték. Nem csak a motor teljesítménye, de az elindítási mód, a súly, a zajszint, és nem utolsó sorban a gyártás során felhasznált anyag is nagyon fontos. A funkcionális felszereltség is szerepet kap, ahol kiértékeltük, hogy a készülék rendelkezik-e mulcsolás lehetőségével, hátsó és oldalsó kidobással, ergonomikus puha markolattal, illetve a vezérlőelemek elhelyezésére is figyeltünk.

Az egyes kategóriákban kijelöltük a Top terméket, a legjobban értékelt terméket, a Legjobb ár/érték arányú modellt, valamint a kedvező áron kapható, mégis jó paraméterekkel bíró Elérhető változatot. Összehasonlításunk az egyes modellek értékelését is tartalmazza, amelyek az egyes modelleket írják le.

A Hogyan válasszunk fűnyírót cikkünkben a választáshoz szükséges fontos paraméterekről, valamint további információkról olvashat. Egy új eszköz megvásárlása befektetés, tehát ha összehasonlításunkban nem talál Önnek megfelelő modellt, esetleg nem érti az összes paramétert, javasoljuk, hogy olvassa el a cikkünket.


Milyen fűnyírót válasszunk az összehasonlítás alapján

Sorrend Termék Meghajtás típusa Munkaszélesség (mm) Gyűjtőkosár térfogat (l) Megközelítőleges ár Aktuális ár
Top 1 Benzines fűnyírók 510 75 154 790 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 2 Benzines fűnyírók 460 65 152 510 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 3 Benzines fűnyírók 530 70 294 580 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 4 Elektromos fűnyírók 320 32 28 190 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 5 Elektromos fűnyírók 370 35 44 290 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 6 Elektromos fűnyírók 450 50 89 790 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 7 Akkumulátoros fűnyírók 400 50 112 390 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 8 Akkumulátoros fűnyírók 320 31 107 290 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 9 Akkumulátoros fűnyírók 420 50 61 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 10 Akkumulátoros fűnyírók 380 40 88 170 Ft Mutasd az ajánlatokat

Hogyan válasszunk fűnyírót

A fűnyíró vásárlása minden esetben egyéni kérdés, és mindenekelőtt függ a kaszálási felület formájától, szerkezetétől és méretétől. Még mielőtt hozzá fogna a konkrét modell kiválasztásához, néhány alapvető kérdést fel kell tennie: Milyen gyakran fog kaszálni? Milyen nagy felületet? Milyen esése van a teleknek? Milyen felosztású a kert?

A probléma ismerete nélkül ezek a válaszok nem lesznek egyértelműek, mégis praktikus útmutatóvá válnak. A következő fejezetek elolvasása után tudni fogja, milyen fűnyírót válasszon.

Rengeteg tanáccsal látjuk el, amelyek alapján képes lesz kiválasztani a fűnyíró típusát, az optimális teljesítményt és a további fontos paramétereket a kényelmes fűnyírás érdekében, ezek közé tartozik például a forgónyomaték, a gyűjtőkosár űrtartalma vagy a vágási szélesség. Vágjunk hát bele és válasszuk ki együtt a fűnyírót lépésről lépésre.

Hogyan válasszunk fűnyírót – röviden:

 • Meghajtás – A telek jellegzetessége alapján válassza ki a megfelelő meghajtást. A benzines fűnyírók nagyobb teljesítményűek és nagyobb kertekhez alkalmasak, ellenben az akkumulátorosok és elektromos gépek kisebb területre alkalmasak. 
 • Teljesítmény és forgatónyomaték – A meghajtással összefügg a teljesítmény és a forgónyomaték is, ami a benzines modelleknél általában magasabb. 
 • Vágási szélesség – Minden terep egyedi. Az olyan nagy és egyenes területekre, amelyeken nem találhatóak egymáshoz közeli akadályok, jobb szélesebb vágási szélességet kínáló modellt választani. A nagyon taglalt felülethez keskenyebb vágási szélesség ajánlott.
 • Anyag – Az acél szerkezet ellenállóbb, de egyúttal nehezebb is. A műanyag alkatrészek nagy száma azonban kevésbé minőséges modellre utal.
 • Funkciók és felszereltség – A kiválasztásnál a vágási magasság és tartomány állíthatósága, a gyűjtőkosár térfogata, mulcsolás lehetősége és hasonlók is szerepet játszanak.
 • Ár – Hasonló felszereltségű, összehasonlítható paraméterekkel rendelkező fűnyíróknál alacsonyabb árat is használhatja kritériumként. 

Meghajtás

Amennyiben egészen az elejétől szeretnénk kezdeni, a fűnyíró meghajtásából kell kiindulnunk. Tehát a fő meghajtó egységtől, amely nem csak a vágás folyamatáért, de a kerti gép esetleges mozgásáért is felelős. 

Ami a meghajtást illeti, a négy következő alapvető típussal találkozhat:

 • benzines
 • elektromos
 • akkumulátoros
 • kézi

A végső választás az Ön igényeitől, valamint a levágni kívánt területtől függ.

Benzines fűnyírók

A benzines, vagy motoros fűnyírókra jellemző, hogy belső égési motorral rendelkeznek, vagyis semmiféle elektromos csatlakozást nem igényelnek. Ez az egyik legfőbb előnyük – jobb mozgástér és egy bizonyos mértékig teljesítmény is, amely nehezebb tereppel is megbirkózik. Amennyiben benzines önjáró fűnyírót választ, a vágás során fizikai erejét is kímélni fogja. 

A benzines fűnyírók sok szempontból kényelmesebbek. A tagolt felületeken viszont akadályt jelenthet a nagyobb súly és az, hogy nehezebb velük megfordulni. Bizonyos kellemetlenségeket okozhatnak a túlzottan ferde területek is, amelyekre a benzin motor nem alkalmas. Az igényesebb karbantartással és a benzin és olaj folyamatos ellenőrzésével is számolni kell.

Modell alapján szinte bármilyen méretű területre alkalmasak, ideális azonban 1 800 m2 méretig, e felett már érdemes megfontolni egy traktor megvásárlását.

Elektromos fűnyírók

Az elektromos fűnyírók kizárólag elektromos árammal műkődnek, vagyis számolni kell a tápkábel csatlakoztatásával. Ez egyeseknek vágás közben gondot okozhat és figyelmetlenség esetén a kábel átvágásának veszélye is fennáll. Veszély hirtelen eső (vagy vizes fű) esetén is fennáll, az ilyen esetekben rövidzárlat vagy veszélyes kisülés kockázata áll fenn. 

Előnyük a kisebb súlyban és a könnyebb kezelhetőségben rejlik. Amennyiben a tápkábelre ügyelni fog, bármilyen tereppel megbirkózik, beleértve a lejtős területet is, ahol a könnyebb elektromos fűnyíróval sokkal egyszerűbb lesz a dolga.

Tekintettel arra, hogy a tápkábelt szüntelenül maga után kell húzni, ezek a készülékek inkább kisebb, legfeljebb 700 m2 területre alkalmasak. Nagyobb kerteknél inkább benzines fűnyíróba éri meg fektetni.

Akkumulátoros fűnyírók

Az akkumulátoros fűnyírók az elektromos fűnyírók egyik ága. Fő meghajtójuk ugyanis egy akkumulátoros motor, melyet rendszeresen tölteni kell.  A kerti technika ezen modelljei bizonyos mértékig az elektromos fűnyírók csendességét és a benzines fűnyírók kábel nélküli működését ötvözik.

A mai modern készülékek ráadásul két Li-on akkumulátorral is rendelkezhetnek, melyek kellő élettartammal rendelkeznek, így nem kell attól tartani, hogy a fűnyíró a kert felénél felmondja a szolgálatot. A töltés viszonylag rövid idő alatt megtörténik, egy órás határidőn belül. Egy töltéssel hozzávetőlegesen 2 – 3 kilométert tehet meg. Az akkumulátorcellák korlátozott kapacitásának köszönhetően ezek a fűnyírók maximum 400 m2 területre alkalmasak.

Akku program

Előny, hogy manapság a gyártók különféle, akkumulátorral működő kerti eszközök termékcsaládjait kínálják, legyen szó kaszáról, fűrészről, kerti porszívóról, sövénynyíróról vagy bármi másról. Egy adott akkumulátor típus ennek köszönhetően egy gyártó által gyártott több eszközben is használható, ami rendkívül praktikus. Ezt akku programnak nevezik.

Hátrány, hogy maga az akkumulátor ára gyakran az adott eszköz árával egyenlő is lehet. Ezen felül gyakran találkozhat olyasmivel, hogy maga a fűnyíró (és a további kerti szerszámok) akkumulátor nélkül kerülnek értékesítésre, mivel a vásárlónak már lehet otthon egy olyan akkumulátora, ami megfelel az új eszközbe, így egy további akkumulátor felesleges lenne. Másfelől, ha nem rendelkezik akkumulátorral, a beszerzési ár jelentősen megnőhet.

Kézi fűnyírók

Elektromos, benzines vagy akkumulátoros meghajtás nélküli fűnyírók. Ezek a termékek úgy működnek, hogy maga előtt kell tolnia őket (leggyakrabban orsós fűnyírók). Szerkezetileg ezek nagyon könnyű eszközök, amelyek tökéletes fűnyírást biztosítanak. Tekintettel arra, hogy működésükhez erőkifejtésre van szükség, legfőképpen kis méretű kertek karbantartására alkalmasak.

Fűnyíró típusa

A meghajtástól csupán egy kis lépés a fűnyíró típusa, illetve a vágórendszer kialakítása. Az adott modell szerkezeti kialakításáról van szó. Az alább felsorolt termékek közül mindegyik egy kicsit mást kínál, és általában minden egyes típus megvásárolható mind elektromos, mind benzines változatban. Az, hogy milyen típusú fűnyírót választ, csupán Önön és az Ön preferenciáin múlik.

 • rotációs fűnyírók
 • dobos fűnyírók
 • orsós fűnyírók
 • alternáló fűnyírók
 • húros fűnyírók
 • robotfűnyírók

Rotációs fűnyírók

Valószínűleg a legelterjedtebb fűnyírás, amellyel szinte minden kertben találkozni fog. A fűnyíró alvázában vízszintesen szerelt kés (vagy kések) található, amelyet egy motor forgat. Ez által a mozgás által kerül lenyírásra a fű. Figyelembe véve, hogy a modern fűnyírók állítható magasságúak, Ön is befolyásolhatja a nyírt pázsit magasságát. A fű optimális magassága legfeljebb 8 centiméter.

Dobos fűnyírók

Ezek az eszközök nem forgó kést tartalmaznak, hanem egy speciális dobot, amely az első részen található. A forgó dobban kések találhatóak, amelyek gondoskodnak a fű lenyírásáról. Ezek a fűnyírók rendszerint nem rendelkeznek gyűjtőkosárral, leginkább magas fű nyírására alkalmasak. A vágószerkezet megjelenésének köszönhetően lemezes fűnyírók megnevezés alatt is találkozhat velük.

Orsós fűnyírók

Az orsós fűnyíró bármilyen gyepet képes úgy megnyírni, hogy az úgy nézzen ki, mintha kézi ollóval nyírta volna meg. Ennek köszönhetően gyakran úgynevezett angol gyep karbantartására használják ezt a típust. Az egész vágószerkezet alapja egy tartós kés, amelyhez a vízszintes orsón lévő többi spirálkés csatlakozik, ami megakadályozza a listák kopását. Orsós fűnyírók elektromos, benzines és kézi változatban is kaphatók.

Alternáló fűnyírók

Ahogyan a megnevezésből is egyértelmű lehet, a fűnyíró egy hosszú listát tartalmaz, amelyben két, egymással szemben mozgó pengesor található. Ennek eredményeképpen a fű abban a pillanatban vágódik le, amikor a listával érintkezik. Az ilyen típusú fűnyírókat leggyakrabban egyenes terepen alkalmazzák, ahol nagy méretű területen kell lenyírni a füvet.

Húros fűnyírók

Ezek a modellek szinte teljesen azonosak a fűkaszákkal. Kézi eszközök, amelyek hevederekkel kiegészítettek a kényelmesebb munkavégzés érdekében. A fűnyírásról ebben az esetben a gyorsan forgó húr gondoskodik. Ez az erősebb fűszálakkal és az ágakkal is megbirkózik. A húros fűnyírók elsősorban kertek és a kerítés és szegélyek melletti, valamint más olyan területek karbantartására alkalmas, ahol a hagyományos fűnyíró nem fér el.

Robotfűnyírók

Nagyon egyedi és modern eszközök, amely hasonló elven működnek, mint a rotációs fűnyírók. Kiváltságuk egy bizonyos szintű önállóság. Ezek az eszközök nagyon hasonlítanak a robotporszívókra. A robotfűnyíró vezérlőegységgel van felszerelve, és az Ön beavatkozása nélkül képes karbantartani a füvet. Sőt, még a töltőállomásra is képes önmaga visszatérni. Az ilyen típusú termékek legfőképpen rendszeres karbantartásra, tehát a gyep gyakoribb vágására alkalmasak. Egyenes terepekre ideálisak.

Teljesítmény és forgatónyomaték

Ha tisztában van azzal, milyen típusú és meghajtású fűnyíróra vágyik, akkor szem előtt kell tartania, hogy a teljesítmény és a forgatónyomaték is viszonylag fontos paraméternek számítanak a választásnál. Olyan értékekről van szó, amelyek egyenes arányban összefüggenek a lenyírni kívánt terület méretével, valamint az olyan tulajdonságokkal, amelyekkel a következő fejezetekben fogunk foglalkozni.

Ami a teljesítményt illeti, fontos tudni, hogy minél nagyobb területet szeretne karbantartani, annál nagyobb teljesítményt kínáló eszközt válasszon. A teljesítmény az, amely képes a magasabb fűvel is megbirkózni, jobban dolgozik a szélesebb vágószélességgel, és praktikus segítség lehet az önjárás esetén.

Ahhoz, hogy legalább nagyjából el tudja képzelni, felsoroljuk azokat a teljesítményértékeket, amelyekkel az elektromos és benzines fűnyírók esetében találkozhat. Az értékeket néha lóerőben adják meg, amely megjelölése HP (1 HP = 0,75 kW).

 • Elektromos fűnyírók – teljesítmény 1 000 W – 2 300 W
 • Benzines fűnyírók – teljesítmény 1 500 W – 6 500 W

Az önjáró funkcióval rendelkező fűnyírók esetében a teljesítmény a sebességre is hatással van. Ez rendszerint 3 km/óra értéktől egészen 5 km/óra értékig terjed. Érdemes megtudni, hogyan kell beállítani az önjárás sebességét.

Sajnos fogyasztóként számos problémával találkozhat a teljesítménymérés során. A gyártók ugyanis többféle módon is bemutathatják ezeket az információkat. A névleges teljesítmény például eltér a hagyományos munkateljesítménytől, és így tovább. Ezért ha a gyártók nem ugyanazon szabványoknak megfelelően tüntetik fel a teljesítményt, több modell összehasonlítása ez alapján a kritérium alapján szinte lehetetlen. 

Nem törvényszerű, de az erősebb motor általában hangosabb, ez legfőképpen a benzines fűnyírókra jellemző. Manapság 93 dB alatti értékekkel találkozhat, azonban ez az érték akár 93 dB – 100 dB körüli is lehet.

Forgatónyomaték

A forgatónyomaték egy további rendkívül fontos paraméter. Ez bizonyos mértékig hatással van arra, hogy a fűnyíró maximum milyen magas füvet képes levágni. Ezt az értéket sajnos nem minden esetben tüntetik fel a gyártók. Ebben az esetben a következő szabályhoz tarthatja magát:

2x forgatónyomaték newtonméterben = a fű maximális magassága centiméterben

Ezt egy konkrét példán is meg tudjuk mutatni. Ha 8 Nm forgatónyomatékot kínáló fűnyírót választ, egy ilyen eszközzel legfeljebb 16 centiméter magas füvet lesz képes lenyírni.

Gyártási anyag

A kerti fűnyíróknál nem csupán a motor részét, hanem a tokot is szemügyre kell venni, amely alatt található a motor, illetve a vágórész. Leggyakrabban három típusú gyártási anyaggal találkozhat.

 • ABS műanyag – olcsóbb változat, amely súlya alacsonyabb, élettartama rövidebb. Leggyakrabban elektromos fűnyíróknál használatos.
 • Fém – robusztusabb és nehezebb anyag, tartósabb, azonban gyakoribb karbantartást igényel. Fém tokkal benzines fűnyíróknál találkozhat.
 • Ötvözetek  – az alumínium és a rozsdamentes acél valószínűleg a legdrágább dolgok, amit manapság a piacon talál. Nagy ellenállóság, alacsony súly, hosszú élettartammal és minimális karbantartási igénnyel ötvözve.

A fűnyíró teste kerekeket is tartalmaz, ezek szintén eltérő típusú anyagokból készülhetnek. A műanyag kerekek olcsóbbak. Ezek élettartama a tereptől és a fűnyírás gyakoriságától függ. Ne számítson azonban két-három évnél hosszabb élettartamra. Sokkal tartósabbak és kényelmesebbek a golyóscsapágyakkal ellátott kerekek, ezek azonban természetesen drágábbak is.

Végül, de nem utolsósorban a fűnyíró szerkezete egyenesen arányos a termék súlyával. A legkönnyebb elektromos fűnyírók súlya körülbelül 10 kg. A benzines motorral ellátott modellek súlya akár a 30 kg-ot is meghaladhatja. A kivitel és a kidolgozás függvényében az egyes modellek súlya akár az 55 kg-ot is elérheti.

Vágási szélesség és vágási magasság

A vágószélesség egy rendkívül fontos paraméter a fűnyíró kiválasztása során. Nem kell vakon kitalálnia a pontos méretet, ez ugyanis legfőképpen a kert területétől függ. Ez határozza meg, hogy mennyi pénzt érdemes fektetni egy adott vágószélességű fűnyíróba. Ahhoz, hogy leegyszerűsítsük a választást, egy praktikus felosztást készítettünk.

Kert területe Vágószélesség
200 m2-ig 32 cm
350 m2-ig 40 cm
500 m2-ig 40 – 45 cm
1000 m2-ig 45 – 53 cm
Nad 1000 m2 több, mint 53 cm

A vágószélesség természetesen aszerint is meghatározható. hogy mennyire taglalt a kertje. Az ideális méret olyan, amely lehetővé teszi, hogy kényelmesen elférjen a ház körüli egyes elemek közt.

A legtöbb fűnyírón beállítható a vágási magasság. Ez az egyes kerekek magasságának beállításával oldható meg, azonban kényelmesebb megoldás, ha egy kar segítségével az egész gép magassága beállítható. A leggyakoribb vágási magasság tartomány körülbelül 25-80 mm. Jelenleg a készülékek többféle magassági szintet kínálnak, az egyes modellek aszerint is kiválaszthatók, hogy hány magasság állítható be rajtuk. Általában 5 – 8 magassági szint állítható be rajtuk.

Kosár űrtartalma

A fűnyíró adott típusának és munkaszélességének megválasztása összefügg a kosár űrtartalmával is, amelybe a levágott füvet gyűjtik. A méret egyenesen arányos a fenti értékekkel. A kisebb fűnyíróknál a kosár űrtartalma legfeljebb 55 liter. A nagy modellek akár a 70 literes értéket is meghaladhatják. Minél nagyobb a kosár űrtartalma, annál ritkábban kell kiürítenie azt.

Érdekes funkció a kosár töltöttségi szintjének mutatója is, amely jobb modelleknél fordul elő. Ez néha megkönnyítheti a munkáját.

Fűnyíró választása során a kosár anyaga is döntő fontosságú lehet:

 • textil – előnye, hogy jobban szellőzik
 • műanyag – legfőképpen a könnyebb karbantartást fogja értékelni.

Funkciók és felszereltség

Fűnyírót alapvető felszereltséggel, azonban olyan felszereltséggel is vásárolhat, amely sokkal jobb kihasználást tesz lehetővé, illetve megkönnyíti a fűnyíróval való munkát. Ismerkedjünk meg a legáltalánosabb felszereltséggel:

 • Önjárás – főként a benzines fűnyírók kiváltsága, amelyek a fűnyíró indító gombja mellett egy olyan vezérlőelemmel is rendelkeznek, amely lehetővé teszi az előre-hátra haladás beállítását. Ez a tulajdonság megkönnyíti a fűnyírás közbeni munkát, mivel nem kell maga előtt tolnia a fűnyírót, ugyanis az képes önmaga járni.
 • Mulcsolás – az ezzel a mechanizmussal ellátott kerti fűnyírók képesek apró darabokra felaprítani a füvet, majd szétszórják azt a gyepen, amely az így levágott fűből gazdag tápanyaghoz jut. A mulcsolás tulajdonképpen egyfajta műtrágyaként szolgál. Ideális legfeljebb 2,5 cm magas fűhöz.
 • Oldalsó kidobás – a fűnyírók nem csupán a gyűjtőkosárba képesek gyűjteni a levágott füvet, hanem a kosáron kívül, oldalt is képesek kidobni azt.
 • Összecsukható fogantyú – ezzel az előnnyel nagyobb variálhatóságot és nagyobb elhelyezhetőséget biztosít a fűnyírónak, amely így kényelmesebben szállítható.
 • A vágási magasság karral történő beállítása – egy vezérlőelem segítségével beállíthatja a vágás magasságát, ami sokkal kényelmesebb, mint a kerekek egyesével történő beállítása.
 • Elektromos indítás – azon fűnyírók, amelyek rendelkeznek ezzel a funkcióval, egy gomb segítségével beindíthatók. Ez a funkció nagyon kényelmes és megkönnyíti a fizikailag megerőltető indítási folyamatot.

Azt javasoljuk, hogy olyan termékeket keressen a piacon, amelyek megfelelnek a biztonságos üzemeltetés követelményeinek. Ezt műszaki szabványok szabályozzák, amelyek közül a kerti szerszámokra a mezőgazdasági gépek biztonságára vonatkozó szabványok vonatkoznak. Az elektromos fűnyírókra konkrétan az elektromos készülékekre vonatkozó biztonsági követelmények érvényesek. Az akkumulátoros fűnyírókra, valamint azok akkumulátoraira megint más szabályok vonatkoznak.

Ár

Kerti fűnyíróra pár tízezer forintot, azonban pár százezret is áldozhat. A beszerzési költségek mindig az Ön által preferált eszköz típusától függenek. Ha a fenti információk alapján eldöntötte, milyen fűnyíró a megfelelő Önnek, most egy olyan praktikus felosztást hozunk, amely alapján megtudhatja, mit várhat el az egyes ártartományokban.

Ár 150 000 Ft-ig

Verhetetlenül a legkeresettebb árcsoport, melyen belül akkumulátoros, elektromos, benzines és kézi fűnyírók vásárlására is lehetőség van. Leggyakrabban rotációs modellekről, esetleg orsós modellekről van szó. Tekintettel a beszerzési árra, rendszerint legfeljebb 46 cm-es vágási szélességre, valamint legfeljebb 55 liter űrtartalmú kosárra számíthat. A teljesítményt illetően 1 800 –  2 400 W értékre számíthat. Műanyag és fém anyagokkal fog találkozni, a fűnyírók súlya a típustól függően általában legfeljebb 28 kg.

Ár 150 000 – 290 000 Ft között

Ilyen összegért legfőképpen olyan benzines modelleket vásárolhat, amelyek vágási szélessége 50 centiméter körüli. Az önjárás funkcióval ellátott modellek teljesítménye nagyobb, 3 500 W körüli, a gyűjtőkosár űrtartalma pedig 65 liter körül van. Ezen paraméterek növekedése miatt a súly is nagyobb, körülbelül 40 kg. Az önjárás sebessége 4,5 km/óra körül mozog.

Ár 290 000 – 440 000 Ft között

Ebben a kategóriában nem csak rotációs fűnyírókat, hanem dobos fűnyírókat is vásárolhat. A vágási szélesség akár 58 centiméter is lehet. Automata, illetve robotfűnyírókat is vásárolhat ekkora összegért. A gyártási anyag gyakran alumínium.

Ár 440 000 Ft felett

Ebben az árkategóriában szinte profi eszközöket is vásárolhat, amelyek nagy vágási szélességet, valamint akár 70 liter feletti űrtartalmat is kínálnak. A nagy teljesítmény meghaladhatja a 4 500 W-ot, az önjárás sebessége 5 km/óra is lehet, ezek a modellek leggyakrabban nagy, 2 200 m2 feletti területekre alkalmasak. A súly természetesen megfelel a felszereltségnek, tehát akár 55 kg, és attól több is lehet, ezt azonban a praktikus önjárás kompenzálja.

Fűnyírókkal kapcsolatos gyakran ismételt kérdések


Szerinted hasznos volt ez a cikk?
Visszajelzéseidet örömmel fogadjuk.

Fűnyírók
Átlagos értékelés 4.8 az 8 szavazatból