A legjobb hűtőszekrények összehasonlító tesztje és értékelése

Manapság már el sem tudjuk képzelni az életet hűtőszekrény nélkül. Lehetővé teszi, hogy ételeket tároljunk benne, valamint hosszabb időn át frissen tartja azokat. Szinte minden konyha részét képezi. A piacon különböző modellek találhatók, amelyek számos funkcióval ellátottak. Ezek azonban egyeseknek fontosak, míg másoknak kevésbé fontosak lehetnek, éppen ezért érdemes időt szánni a kiválasztásra.

A legjobb hűtőszekrényeket tartalmazó összehasonlító tesztünkben több mint húsz, kiváló minőségű kombinált hűtőszekrényt értékeltünk. Tesztünkben ezért hűtőszekrényekre és fagyasztókra vonatkozó paramétereket is talál. Összehasonlító tesztünkben sem amerikai, sem monoklimatikus hűtőszekrényeket nem talál, ugyanis ezeket nem lehet általánosan összehasonlítani a kombinált kivitelű modellekkel. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő amerikai hűtőszekrényekről egy különálló cikkben olvashat.

Értékelésünkben figyelembe vettük az energiaosztályt, valamint a hűtőszekrény fogyasztását, ezen felül az akkumulációs időt, a fagyasztási kapacitást, valamint a fagyasztási időt is értékeltük. A zajszintről sem feledkeztünk meg, amely a hűtőszekrény folyamatos működése miatt rendkívül fontos. Nem értékeltük a hűtőszekrény és a fagyasztó kapacitását sem a klímaosztályt, ezeket ugyanis saját igényei alapján kell kiválasztania.

Természetesen a funkciókat és felszereltséget is figyelembe vettük a hűtőszekrények tesztelése során. Tehát azt, hogy rendelkezik-e kijelzővel, jegesedést gátló rendszerrel, antibakteriális zónával és egyéb hasznos funkciókkal. Ahogyan az űrtartalmat, úgy a hűtőszekrény méreteit is figyelmen kívül hagytuk, ajánljuk azonban, hogy alaposan fontolja meg lehetőségeit, legfőképpen ami a költözést illeti. Számos vásárlóval megtörtént, hogy a hűtőszekrény nem fért be a panelház felvonójába. És amennyiben még mindig akad olyan paraméter, amely jelentése nem egyértelmű az Ön számára, olvassa el Hogyan válasszunk hűtőszekrényt cikkünket.


Legjobb hűtőszekrények az összehasonlító teszt szerint

Sorrend Termék Űrtartalom (l) Megközelítőleges ár Aktuális ár
Top 1 118 123 890 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 2 229 234 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 3 230 163 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 4 43 29 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 5 165 67 000 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 6 165 113 000 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 7 204 140 000 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 8 181 150 000 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 9 261 118 000 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 10 243 207 000 Ft Mutasd az ajánlatokat

Hogyan válasszunk hűtőszekrényt

 

Manapság gyakorlatilag lehetetlenség hűtőszekrény nélkül élni, ugyanis ez az egyik leggyakrabban használt háztartási eszköz. A statisztikai hivatal felmérése szerint 2015-ben a háztartások 91,9% -a rendelkezett hűtőszekrénnyel.

Hűtőszekrényt keres új lakásába, esetleg azon töpreng, vajon érdemes-e még a régi készülékét használnia? A manapság kapható hűtőszekrények eltérő energiaosztályokba és  klímaosztályokba tartoznak, az ajtó nyitásának irányában és egyebekben különböznek egymástól… Hogyan lehet mindebben kiigazodni? És hogyan lehet eldönteni, mi Önnek a legmegfelelőbb?

Ezen kérdésekre szolgáló válaszként elkészítettünk egy áttekinthető cikket, amely segítségére lesz a hűtőszekrény kiválasztása során. Cikkünkből megtudhatja, milyen eltérő típusok kaphatóak a piacon és kinek melyik a legmegfelelőbb. Átvesszük az energiaosztályokat, valamint a további paramétereket és funkciókat. Megtudhatja, mit érdemes figyelembe venni a hűtőszekrény kiválasztása során.

Hogyan válasszunk hűtőszekrényt – röviden

  • Válasszon megfelelő űrtartalmat – személyenként számoljon 50 – 70 l űrtartalmat a hűtőszekrényben, míg 25 l űrtartalmat a fagyasztóban.
  • Hasonlítsa össze a fogyasztást – az energiafogyasztás jelentősen befolyásolja a működési költségeket. Ezt az értéket az energiacímkén találja.
  • Gondolja át, milyen funkciókra vágyik – ezek befolyásolják a kényelmes használatot, valamint az élelmiszerek tárolását is. Az egyes funkciókról a cikk különálló fejezetében olvashat.
  • Válassza ki a formatervezést – a hűtőszekrény a konyha nagy részét képezi, így a dizájnt is érdemes figyelembe venni. Általában fehér vagy rozsdamentes acél kivitelre számíthat. Beépíthető hűtőszekrények esetében a formatervezés nem fontos.
  • Határozza meg az árkorlátot – megfelelő felszereltségű minőségi hűtőszekrényt már akár 140 000 Ft érték körül is vásárolhat.

Hűtőszekrény típusok

A hűtőszekrények alapvetően amerikai, egyajtós, kombinált, monoklimatikus és pult alá építhető típusokra oszthatóak. Az egyajtósak továbbá lehetnek fagyasztó nélküliek, kis rekesszel rendelkezők, vagy fagyasztóval kombináltak. Minden típus más és más körülményre alkalmas, általában a területtől és a felhasználási módtól függően. Mindig jobb néhány centiméter tartalékkal számolni, a hűtőszekrény körül lévő szabad tér jobb légáramlást biztosít, így a készülék kevésbé forrósodik fel.

Egy négy- vagy többtagú család akár egy amerikai hűtőszekrényt is kihasználhat, egytagú háztartásba azonban egy kisebb hűtőszekrény is elegendő lesz. A változat kiválasztásakor arra is kell gondolni, hogy milyen gyakran és mennyit főz. Kisgyermekes szülőknek azt is figyelembe kell vennie, hogy az életkor előrehaladtával a gyermek igényei a hűtőszekrényben lévő étel mennyiségével szemben növekedni fognak, ezt már előre figyelembe kell venni az űrtartalom kiválasztása során.

Van még egy tippünk szenvedélyes cukrászoknak, az amerikai hűtőszekrénybe minden probléma nélkül elfér egy nagyobb tepsi is, a monoklimatikus hűtőszekrények szintén ügyesen lehűtik a tepsin lévő tortákat.

Amerikai hűtőszekrények

Az ilyen típusú hűtőszekrények kínálják a legtöbb teret, azonban a legnagyobb igényekkel rendelkeznek. Akár több, mint 400 l űrtartalmat is kínálnak, tehát inkább nagyobb konyhákba alkalmasak, legfőképpen népesebb családoknak megfelelőek. Az amerikai hűtőszekrények előnye a már említett nagy űrtartalom, egyes felhasználók az olyan kiegészítőket is értékelhetik, mint az italadagoló vagy a jégkészítő.

Ezzel azonban a hűtőszekrény hátránya is szorosan összefügg, amely a nagyobb fogyasztásban nyilvánul meg. A jégkészítőt ugyanis nem lehet teljesen leválasztani, ezáltal pedig hideg levegő távozik a hűtőszekrényből. A nagyobb fogyasztás második oka természetesen a hűtőszekrény méreteiben keresendő. Ezen felül gyakran a telepítés is igényesebb.

Kombinált hűtőszekrények

A kombinált hűtőszekrények méreteiket tekintve hasonlóak, mint az egyajtós hűtőszekrények, ez még mindig a leggyakrabban használt típus. A fagyasztó ajtaja elválasztott, így energiát takarít meg. Űrtartalmát tekintve a legtöbb háztartásba megfelelő, ezen felül nem foglal el túl sok helyet. A fagyasztó felül vagy alul elhelyezett is lehet. Gyakran alul található, ezt a vásárlók jobban is kedvelik, mivel a hűtő rész gyakrabban van használatban, a felül elhelyezett hűtőszekrényhez pedig nem kell hajlongani.

Monoklimatikus hűtőszekrények

Fagyasztó nélküli nagy méretű hűtőszekrényekről van szó, amelyek leginkább kereskedelmi helyiségekben használatosak, háztartásba nem igazán praktikusak. Háztartásba tulajdonképpen csak akkor megfelelőek, ha az adott háztartásban különálló fagyasztó is található. Előnyük nagy űrtartalmuk, tehát több tepsi vagy több hordó sör is elfér bennük.

Egyajtós hűtőszekrények

Amint már említettük is, az egyajtós hűtőszekrények tartalmazhatnak fagyasztót, azonban ez nem feltétel. Amennyiben a hűtőszekrény nagyobb fagyasztóval rendelkezik, azonban csupán egy ajtaja van, a hideg újfent kiszökik a hűtőszekrényből, így a fogyasztás is nagyobb lesz.

Pult alá építhető hűtőszekrények

Apró hűtőszekrények mini fagyasztóval, amelyek legfőképpen irodába vagy kis méretű lakásba alkalmasak. A fagyasztó általában nem megfelelően elválasztott a hűtőtől, rendszerint csupán egy ajtóval rendelkezik, tehát a hideg ennél a típusnál is szökhet. Általában 50 – 80 cm magasak, kevésbé igényes felhasználóknak alkalmasak, például hétvégi házba vagy hideg lakásba megfelelő típusról van szó. Előny a kedvező ár, valamint a minimális energiafogyasztás. Hátrány azonban többek között a magas zajszint is lehet.

Rendeltetés Hűtőszekrény típusa Űrtartalom
1 – 2 személy Irodába Hétvégi házba Pult alá építhető hűtőszekrény 50 – 70 l
Háromtagú háztartás Kombinált hűtőszekrény 150 – 200 l
Négytagú háztartás Kombinált hűtőszekrény 200 és több l
Öt és többtagú háztartás Monoklimatikus hűtőszekrény (különálló fagyasztó) Amerikai hűtőszekrény Akár 400 l

 

Szabadonálló vagy beépíthető

A beépíthető háztartási eszközök elterjedtekké váltak az utóbbi években. Amennyiben konyhája többi eszköze is beépíthető, és ehhez a dizájnhoz szeretné tartani magát, a választás elég egyértelmű. Amennyiben új konyháját rendezi be, szabadon választhat a szabadonálló és beépíthető modellek közül.

A hűtőszekrények beépítése kicsit komplikáltabb, ugyanis szabad légáramlást kell biztosítani annak érdekében, hogy a hűtőszekrény ne melegedjen fel feleslegesen. Emiatt a beépíthető hűtőszekrények kisebbek és keskenyebbek, amely egy egész család számára való ételtárolás esetében nem éppen ideális.

Amennyiben a későbbiekben költözni szeretne, illetve át szeretné építeni konyháját, inkább szabadonálló modellt ajánlunk, amellyel ez a folyamat kevésbé lesz komplikált. Hasonlóképpen, a nagyobb modellre történő csere is egyszerűbb lesz a család bővülése, esetleg életmódváltás esetén. A beépíthető hűtőszekrények egyik további hátránya a szabadonállókkal szemben a rosszabb felszereltség. Amennyiben új technológiákkal rendelkező modern eszközre vágyik, hiába fog a beépíthető modellek közt keresgélni.

Dizájn

A szabadonálló hűtőszekrények esetében a megjelenés is fontos. Amennyiben azt szeretné, hogy minden konyhai eszköz a lehető legjobban hasonlítson egymásra, ez a kérdés is biztosan fontos lesz az Ön számára. A piacon számtalan klasszikus fehér, valamint elég sok rozsdamentes acél kivitelű hűtőszekrény található. Egyre gyakoribbak az üveg felületű hűtőszekrények, amelyek igazán elegánsak. A retro, vintage vagy színes hűtőszekrények külön kategóriát képeznek, ezek konyhája kiemelkedő dizájnos elemei lehetnek.

A hűtőszekrények energiacímkéje

A törvényből adódóan minden hűtőszekrénynek rendelkeznie kell energiacímkével. Ez az energiacímke olyan információkat tartalmaz az eszközről, mint például az űrtartalom, a zajszint, valamint egyéb olyan alapvető paraméterek találhatók rajta, amelyek fontosak a hűtőszekrény kiválasztása során.

Energiaosztály

A bal felső részen lévő színes sávok és a jobb felső sarokban lévő fekete dobozban lévő betű jelzik az energiaosztályt. Az energiaosztály betűkkel jelölt, a legjobb A, míg a legrosszabb G. A manapság kapható modellek legtöbbje az E és az F osztályokba tartozik, egyes modellek a D osztályt képviselik. A legjobb energiaosztályokba csupán néhány modell tartozik. A jobb osztályok azon jövőbeli modellekre várnak, amelyek várhatóan még takarékosabbak lesznek.

Az energiaosztályok 2021-ben változtak meg, mindaddig a hűtőszekrények A-val és néhány +-szal jelöltek voltak. Ez a rendszer azonban áttekinthetetlen volt és nem tükrözte a modern eszközök fogyasztásának csökkenését. Az újabb, takarékosabb eszközök megjelölésére sem volt további tér, a legtöbb hűtőszekrény ugyanis az A+++, esetleg az A++ energiaosztályba tartozott.

Éves energiafogyasztás

Ahogyan a legtöbb eszköznél, úgy a hűtőszekrényeknél sem szabad figyelmen kívül hagyni az energiafogyasztást. A hűtőszekrény általában több éven át folyamatosan működik, éppen ezért fontos nagy figyelmet fordítani erre a pereméterre. A fogyasztás jól meghatározott feltételek szerint kerül kiszámításra, és a gyakorlatban némileg eltérő adatra lehet számítani. Ezt befolyásolja például a környezeti hőmérséklet vagy a hűtőszekrény megtöltöttsége, valamint olyant ovábbi funkciók is, mint a jégkészítő.

Az energiafogyasztás mértékegysége a kWh. Ahhoz, hogy jobban el tudja képzelni a költségeket, csak szorozza meg a kilowattórák számát annyi forinttal, amennyi a szolgáltatója díjszabása egy kWh-ért.

A hűtőszekrény és a fagyasztó felhasználható űrtartalma

Az energiacímkén az űrtartalommal kapcsolatos információról is olvashat, ami egy rendkívül fontos paraméter. A hűtőszekrény és a fagyasztó űrtartalma külön-külön van megadva, mindkettő literekben van mérve. Személyenként általában 50 – 70 l űrtartalmat kell számítani a hűtőszekrényben, valamint 20 l űrtartalmat kell számítani a fagyasztóban. Az űrtartalmon felül a polcok szélességét, valamint a hűtőszekrény belső elrendezését is érdemes figyelembe venni. A szélesebb polcok praktikusabbak, ezekre ugyanis akár tálakat vagy tepsiket is helyezhet.

Zajszint

Tekintettel arra, hogy a hűtőszekrény szinte folyamatosan működésben van, nem szabadna túl hangosnak lennie. Minél csendesebb a működése, annál jobb, egy kis lakásban nagyon zavaró lehet egy hangos hűtőszekrény. A halkabb modellek zajszintje 40 dB, vagy még ennél is kevesebb. Természetesen ideális az adott modell zajszintjét személyesen kipróbálni, illetve elolvasni más vásárlók véleményét.

Zajszint osztály

Elég nehéz lehet egy konkrét érték, a decibel szerint elképzelni a zajszintet. Az egyszerűbb tájékozódás érdekében megtekintheti a zajszint osztályt, amely A-D csoportokra osztja az eszközöket. A legtöbb modell a C osztályba tartozik.

QR-kód a készülék adatbázisára mutató hivatkozással

Minden energiacímke egy olyan QR kóddal ellátott, amely a termék európai adatbázisába juttatja, ahol további információkat olvashat az adott termékről, valamint megtekintheti annak adatlapját és energiacímkéjét. A hűtőszekrények esetében megtudhatja, milyen típusú világítás használható az adott modellnél, tartalmaz-e nulla fokos rekeszt, sőt, még az is feltüntetett, hogy mekkora ezen rekesz űrtartalma. Minden termékhez tartozik terméklap, amely több nyelven elérhető. 

Akkumulációs idő

Az akkumulációs idő jelzi, mennyi ideig maradnak lefagyasztva az élelmiszerek áramkiesés esetén. Jelzi, hogy mennyire jól szigetelt a fagyasztó. Minél magasabb ez az érték, annál jobb, az általunk értékelt egyes hűtőszekrények akár 35 órás akkumulációs időt kínálnak, amelyet legfőképpen olyan személyek fognak értékelni, akik gyakran tartózkodnak házon kívül.

Fagyasztási kapacitás és fagyasztási teljesítmény

Azt gondolhatja, hogy két azonos dologról van szó, ez azonban nincs így. A fagyasztási kapacitás azt jelzi, hány kilogramm ételt képes a fagyasztó lefagyasztani egy nap alatt. Ez az érték általában 2 – 24 kg között mozog.

A fagyasztási teljesítmény ezzel ellentétben azt jelzi, hogy a hűtőszekrény fagyasztója mennyire képes lefagyni, és ezért milyen tárolásra alkalmas. Általában egy-négy csillaggal jelölt, fagyasztási osztály néven is megjelenhet. A manapság kapható hűtőszekrények többsége a legmagasabb fagyasztási osztályba tartozik, ennek köszönhetően hosszú távú tárolásra alkalmasak. Csupán néhány kisebb, pult alá építhető hűtőszekrény rendelkezik gyengébb fagyasztóval, ezek a már lefagyasztott élelmiszerek rövid távú tárolására alkalmasak.

Csillagok száma Tárolás időtartama Hőmérséklet
* Néhány nap – 6°C
** Néhány hét – 12°C
*** Néhány hónap – 18°C
**** Hosszú távú tárolás – 24°C

 

Klímaosztály

A klímaosztály jelzi az ideális hőmérséklet -tartományt abban a helyiségben, amelyben a hűtőszekrény található. Amennyiben az a hőmérséklet, amelybe a hűtőszekrény ajánlott, és a helyiség tényleges hőmérséklete jelentősen eltér, a hűtőszekrény feleslegesen sok áramot fogyaszthat, valamint nem biztos, hogy megfelelően fog hűteni. Négy klímaosztály létezik, néhány hűtőszekrénynél több klímaosztály is fel lehet tüntetve. Ebben az esetben a hűtőszekrény az egész hőmérséklet -tartományban működik. Például az N-ST-T klímaosztályba tartozó hűtőszekrény +16 és + 43 °C közötti tartományban működik.

Klímaosztály Hőmérséklet
SN (bővített mérséklet hőmérséklet) +10 – +32°C
N (mérsékelt hőmérséklet) +16 – +32°C
ST (szubtrópusi hőmérséklet) +18 – +38°C
T (trópusi hőmérséklet) +18 – +43°C

 

Funkciók

Az alapvető paramétereken felül a hűtőszekrény kiválasztása során a funkciók, valamint további olyan kiegészítők kínálatát is ajánlatos figyelembe venni, amelyeket a hűtőszekrény-gyártók a jövőbeli felhasználóknak készítettek. A funkciók és kiegészítők nem csupán növelik a hűtőszekrény funkcionalitását – mint például a ventilátor -, hanem a karbantartást is egyszerűbbé tehetik, valamint nagyobb tisztaságot is biztosíthatnak. Erre például az antibakteriális védelem, vagy a No Frost funkciók ideálisak.

Jegesedést gátló rendszer

A No Frost rendszernek köszönhetően a hűtőszekrényben nem jön létre olyan jegesedés, amelyet hosszú órákon át lenne szükséges eltávolítani. Így időt és energiát takarít meg a tulajdonosok számára. Még az automatikus leolvasztás sem annyira hatékony, mint ez a funkció.

Ventilátor

A ventilátor általában a hűtőszekrény hátsó részében található, a hideg levegő egyenletes áramlását teszi lehetővé. Ennek köszönhetően az élelmiszerek hosszabb időn át frissek maradnak.

Inverteres kompresszor

Az inverteres kompresszornak számos előnye van a hagyományos kompresszorral szemben. Önállóan állítja be a sebességet, csökkenti az elhasználódást, így hosszabb élettartamot biztosít. Kisebb súlya szintén előnynek számít, ezt a hűtőszekrény mozgatásakor fogja értékelni. A gyártók az ilyen kompresszorra gyakran 10 éves kiterjesztett garanciát kínálnak.

Nyitás irányának változtatása

A nyitás irányának ellenkező oldalra való megváltoztatása nagyobb kényelmet biztosít a tulajdonosoknak. Az egyes hűtőszekrényeknél ez a módosítás egyszerűbb, míg másoknál bonyolultabb, az amerikai hűtőszekrényeknél természetesen ilyesmi szóba sem jöhet, ugyanis azon típusoknál az ajtó mindkét irányba nyílik.

Kijelző

Ez számos eszköz vezérlésében segítségére lehet. A világ folyamatosan fejlődik, tehát manapság számos hűtőszekrény rendelkezik kijelzővel.

Antibakteriális védelem

A hűtőszekrény belső felületének, valamint az ajtó tömítésének felületi kezeléséről van szó, amely megakadályozza a baktériumok, gombák és más kórokozók terjedését. Az élelmiszerek így lassabban romlanak, azok kontaminációjának kockázata kisebb. Az antibakteriális védelem elsősorban a kisgyermekes szülőknek lehet hasznos, azonban természetesen bárki más is kihasználhatja.

Nulla fokos rekesz

A nulla fokos rekesz egy olyan egyedi rekesz, amelybe hideg levegő áramlik, és a nulla közelében tartja a rekeszben lévő hőmérsékletet. Olyan gyorsan romló élelmiszerek tárolására szolgál, mint például a friss hús vagy a friss zöldség, ugyanis így az élelmiszerek tovább frissek maradnak. Az ilyen rekesszel rendelkező hűtőszekrények ideálisak a főzés és a grillezés szerelmeseinek, akik mindig a lehető legfrissebb hozzávalókkal szeretnének dolgozni.

Állítható páratartalmú fiók

Egy további egyedi fiókról van szó, ebben állítható a páratartalom mértéke, zöldségek és gyümölcsök tárolására szolgál. A szabályozott páratartalomnak köszönhetően az élelmiszerek hosszabb időn át frissek és ropogósak maradnak. Különböző marketing nevekkel ellátott rekeszről van szó – Bio Box, Bio Fresh, Crispy Box, Fresh Balance és egyebek. A zárt szellőzőnyílások zöldségek tárolására, míg a nyitott szellőzőnyílások gyümölcsök tárolására alkalmasak.

Szuper hűtés és szuper fagyasztás

Ezek a funkciók lehetővé teszik nagyobb mennyiségű élelmiszer szuper hűtését vagy szuper fagyasztását. Egy bizonyos időre csökkentik a hőmérsékletet, így megakadályozva a környező ételek felmelegedését. Ezt a funkciót nagyobb mennyiségű étel egyidejűleges tárolása során fogja értékelni – például a heti bevásárláskor, illetve betakarításkor.

Különálló szabályozás

Különálló szabályozás alatt a fagyasztóhoz és a hűtőszekrényhez szolgáló önálló termosztátokat kell érteni. Mindkét részben önállóan állítható be a hőmérséklet, így a hűtőszekrény hatékonyabban használható. Ennek köszönhetően megteheti, hogy például kizárólag a fagyasztót használja (a hűtőszekrény leolvasztása során).

Polcok elhelyezésének megváltoztatása

Nagyobb edényt, magasabb palackot, vagy esetleg egy tortát a hűtőszekrénybe helyezni néha nagy gondot jelent. Ebben a polcok, valamint az ajtóban lévő rekeszek elhelyezésének megváltoztatása lehet segítségére, amelyek tetszőlegesen elhelyezhetők, így akkora tér hozható létre, amekkora térre Önnek éppen szüksége van.

Jelzés nyitott ajtó esetén

Az egyes hűtőszekrények optikai- és hangjelzéssel jelzik, ha a hűtőszekrény ajtaja nyitva van. A nem megfelelően becsukott ajtó a hideg levegő kiszökését, ennek következtében pedig az élelmiszerek megromlását eredményezheti.

Ionizátor és szagtalanító

Ez a két rendszer segít megsemmisíteni a kellemetlen szagokat, és így megtartani a friss levegőt a hűtőszekrény belsejében. Megakadályozza az olyan ételek szagának átvitelét, mint a halak vagy az érlelt sajtok.

Wi-fi csatlakozás

Ahogyan számos más háztartási eszköz, úgy az egyes hűtőszekrények is képesek kapcsolódni a Wi-Fi-hez. Ennek köszönhetően az eszköz akár mobiltelefonnal is vezérelhető. Beállíthatja például a hőmérsékletet, esetleg távolról is bekapcsolhatja a szuper hűtés funkciót.

Hűtés az ajtóban

Az egyes modellek nem csupán a hátsó részükön, hanem az ajtóban is rendelkeznek hűtéssel. Ez az innováció lehetővé teszi az egész tér hőmérsékletének kiegyenlítését, valamint a konstant hőmérséklet megtartását.

 

Ár

A hűtőszekrények ártartománya viszonylag széles, körülbelül hetven ezer forinttól egészen több százezer forintig terjed. A növekvő árral általában csökken a hűtőszekrény fogyasztása, ezzel egyidejűleg nő a funkciók kínálata.

A következő árkategóriák tájékoztató jellegűek, ugyanis olyan akcióra is rábukkanhat, hogy az egyébként 150 000 Ft-ba kerülő hűtőszekrényt csupán 70 000 Ft-ért értékesítik. Éppen ezért fontos először kiválasztani a hűtőszekrényt és olyan portálokon összehasonlítani az árukat, mint például az arukereso.hu, vagy mások.

Ár 70 000 Ft-ig

Ebben az árkategóriában legfőképpen kis, egyajtós hűtőszekrényeket talál, amelyek például irodába alkalmasak. Ezen modellek többsége rosszabb energiaosztályba tartozik. Zajszintjük gyakran meghaladja a 40 dB-t, valamint sok funkcióra sem számíthat, tehát nem számítanak teljesértékű modelleknek a háztartásba.

Ár 70 000 Ft-tól 150 000 Ft-ig

Száz ezer forint körül már nagyobb kombinált hűtőszekrény is beszerezhető. Az egyes modellek még antibakteriális védelemmel, illetve No Frost technológiával is rendelkeznek. Ezek azon még mindig nem a legtakarékosabb modellek. A zajszint azonban már alacsonyabb, akár 40 dB zajszint alatti modellek is találhatóak ebben a kategóriában. Ezek közt a modellek közt már akadnak nagyobb családnak megfelelő darabok is.

Javasoljuk azonban, hogy alaposan mérlegelje az ilyen hűtőszekrénnyel kapcsolatos költségeket, és azt, hogy nem érdemes-e befektetni egy drágább, de gazdaságosabb megoldásba.

Ár 150 000 Ft-tól 300 000 Ft-ig

Valószínűleg ez az árkategória lesz a legközkedveltebb és a legtöbbet értékesített. Legfőképpen kétajtós kombinált hűtőszekrényeket tartalmaz, ebben a kategóriában már a legjobb energiaosztályba tartozó modelleket is talál. Amennyiben nem vágyik amerikai hűtőszekrényre, illetve fényűző dizájnos darabra, hanem inkább olyan klasszikus hűtőszekrényt szeretne családjának, amely takarékos, valószínűleg ebből a kategóriából fog választani.

Ár 300 000 Ft felett

300 000 Ft felett már jégkészítővel és egyéb funkciókkal ellátott amerikai hűtőszekrényeket vásárolhat. Olyan teljes funkcionális felszereltségre számíthat, mint a No Frost rendszer, a nulla fokos rekesz és egyebek. Az ilyen nagy méretű hűtőszekrényeket legfőképpen nagy családoknak, valamint olyan kulináris rajongóknak ajánljuk, akiknek nagy térre van szükségük a hozzávalókra, majd az elkészült ételekre.

Hűtőszekrényekkel kapcsolatos gyakran ismételt kérdések


Szerinted hasznos volt ez a cikk?
Visszajelzéseidet örömmel fogadjuk.

Hűtőszekrények
Átlagos értékelés 4.6 az 52 szavazatból