A legjobb IPL szőrtelenítők értékelése és tesztje 2024

Az IPL szőrtelenítők a nem kívánt testszőrzet eltávolításának modern és fájdalommentes módját kínálják.

Hogyan hasonlítjuk össze az IPL szőrtelenítőket?

A legjobb IPL szőrtelenítők összehasonlítását két árkategóriára osztottuk, mégpedig a 80 000 Ft-ig terjedő alapkészülékekre, amelyek a kevésbé igényes felhasználók igényeinek felelnek meg, valamint a fejlettebb, 80 000 Ft feletti árkategóriába tartozó modellekre, melyek kiváló felszereltséggel és fejlett funkciókkal rendelkeznek.

Az egyes modellek összehasonlításánál az olyan beállítások testre szabására összpontosítunk, mint az üzemmódok száma és a kezelési módok. Az áramellátás módja, a vezeték nélküli használat lehetősége, az izzó villanások számában feltüntetett élettartama, valamint az alkalmazási felület méretéhez kapcsolódó kiegészítők száma sem kerülte el figyelmünket. Funkciók szempontjából legfőképpen a kővetkezőket vettük figyelembe:

 • Intelligens bőrtónus érzékelő
 • A megfelelő mód automatikus beállítása
 • Automatikus kikapcsolás
 • A villanások intervalluma
 • UV szűrő

Ne feledje, hogy ehhez a szőrtelenítési módszerhez nem minden bőrtónus és nem minden szőrszín alkalmas. A Hogyan válasszunk IPL szőrtelenítőt című cikkünkben leírjuk, kinek ajánlott a villanófényes kezelés. Cikkünkből azt is megtudhatja, hogyan kell helyesen használni az IPL szőrtelenítőt, valamint arról is olvashat, hogy mi a különbség a depiláló és az epiláló készülékek között.


Legjobb IPL szőrtelenítők az összehasonlítás alapján

Sorrend Termék Cserélhető fejek száma Villanások száma Üzemmódok száma Megközelítőleges ár Aktuális ár
Top 1 3 450 000 5 173 760 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 2 1 250 000 5 113 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 3 2 - 2 69 890 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 4 2 400 000 10 150 180 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 5 2 300 000 3 142 960 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 6 1 - 2 42 570 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 7 1 350 000 5 79 510 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 8 3 6 2 124 500 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 9 2 500 000 2 139 190 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 10 4 500 000 2 174 090 Ft Mutasd az ajánlatokat

Hogyan válasszunk IPL szőrtelenítőt

Az IPL intenzív pulzáló fényt jelent, angolul Intense Pulsed Light. Az IPL szőrtelenítő segítségével végzett szőrtelenítést villanófényes szőrtelenítésnek is nevezik, működési elve a széles spektrumú fényimpulzusok elvén alapul. Ezek a bőrön hővé alakulnak át, felmelegítik a szőrszálakat, ezáltal roncsolják annak gyökerét, miközben a környező szövetek sértetlenek maradnak.

Az IPL szőrtelenítés csökkenti a szőrszálak mennyiségét, mivel a kihullt szőrszálak helyére nem nőnek újak. Ahhoz azonban, hogy a szőrszál ne találjon máshol utat, szükséges a szőrtelenítés rendszeres ismétlése, hogy csökkenjen a növekedési hely mérete. A kezelést ajánlott minimálisan négyszer megismételni, két hetes intervallumokban, szükség esetén néhány hónap múlva az egész folyamat újra elvégezhető.

Ennek az eljárásnak az előnye a fájdalommentes szőreltávolítás. Egyes felhasználók véleménye szerint az eljárás során enyhe csípő érzést tapasztaltak, mindenekelőtt a bikini vonalon vagy a hónalj területén, ahol vékonyabb a bőr. Ilyen helyzet esetén segítségül szolgál a villanófény intenzitásának a csökkentése. A szőrtelenítésnek ez a módja egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ezért amennyiben Ön is ez mellett döntött, cikkünkben segítséget nyújtunk a legmegfelelőbb IPL szőrtelenítő kiválasztásához.

Hogyan válasszunk IPL szőrtelenítőt – röviden:

 • Bizonyosodjon meg arról, hogy az IPL szőrtelenítés megfelelő Önnek – A bőre színe nem túl sötét, melyet a pulzáló fény károsíthatna, vagy éppen ellenkezőleg a szőrszálak túl világos színűek vagy vörösek, melyen az IPL eljárás nem működik. Az ideális a világos bőrszín sötét szőrszálakkal.
 • Válassza ki a villanófény mennyiségét – Ezt az adott testrész és a készülék használati idejének függvényében válassza ki. Az egész testre több villanásra van szükség, mint például az arcra.
 • Válassza ki a villanás intenzitását, esetleg a szintek számát – A kiválasztott területen a bőr vastagságától függően több fokozattal rendelkező IPL szőrtelenítőt válasszon.
 • A kiegészítőket is vegye figyelembe – Az Ön által előnyben részesített, szőrteleníteni kívánt felület szerint válassza ki a görbülettel rendelkező kiegészítőt. A négy centiméteres megfelel a lábnak, az ágyékra és arcra a két centiméteres megfelelőbb. Az ívelt kiterjesztés jobban simul a felülethez.
 • Válassza ki a tápellátás módját – A szőrtelenítés helyétől függően válasszon újratölthető akkumulátorral rendelkező készüléket, vagy állandó hálózati csatlakozással rendelkező eszközt.
 • A választást a kiegészítő funkciók is megkönnyíthetik – Az IPL szőrtelenítők kínálhatnak például intelligens bőrérzékelőt vagy az automatikus kikapcsolás lehetőségét, a bőr biztonsága érdekében hasznos lehet a beépített UV szűrő.

Szőrtelenítő készülékek típusai

Kezdetben helyénvaló volna megismételni a terminológiát, amelyet nem mindig használnak helyesen. Az epilátor nem ugyanaz, mint a depilátor. A depilátor mindössze lerövidíti a szőrszálakat, tehát erre a célra a borotvapenge is tökéletesen megfelel. A depilátor valójában inkább szőrvágó.

A szőrtelenítő készülékek vagy epilátorok hosszútávon hatékonyabb megoldást jelentenek, a sima bőr ugyanis sokkal tovább kitart. A szőrt ugyanis kitépik, vagy gyökerével együtt más módon teszik tönkre.

 • Hagyományos szőrtelenítők – Szőreltávolításra használt készülékek, melyeket gyakran masszázsfejjel és más kiegészítőkkel látnak el.
 • Arcra szánt szőrtelenítők – A hagyományos szőrtelenítő készülék kisebb változata, amely kialakításának köszönhetően követi az arc körvonalait.
 • IPL szőrtelenítők – A pulzáló fény elvén működnek, amely roncsolja a szőrszálat. Az eljárás fájdalommentes és néhány ismétlés után a bőre tartósan sima marad.

Hagyományos szőrtelenítő készülékek

A hagyományos szőrtelenítők feladata a szőrszálak kitépése, amely hosszú távú sima bőrt eredményez. Gyakran több sebességfokozat közül választhat. Használata azonban egyesek számára fájdalmas lehet, ezért számos készülék a szőrtelenítő fej mellett masszázsfejjel is rendelkezik.

Arcszőrtelenítő készülékek

A klasszikus szőrtelenítők egyik ága az arcszőrtelenítő készülék. A működési elvük megegyezik, azonban lényegesen kisebb fejjel rendelkeznek, hogy a szőrtelenítés a kisebb testfelületeken is kényelmes legyen. A felső ajkak, az áll vagy a pajesz szőrtelenítésére alkalmas, a legtöbb készülék arctisztító kefével is felszerelt.

IPL szőrtelenítő készülékek

Az IPL szőrtelenítők működési elve eltér az első két kategóriától, cikkünkben éppen ezzel a típussal foglalkozunk. A szőrszálak eltávolítására villanófényt használnak, amely hővé alakul át, így a szőrszálat a gyökérrel együtt távolítja el, miközben a környező szöveteket nem károsítja.

A szőrszálakat először le kell borotválni és az IPL szőrtelenítőt a sima bőrfelületen kell használni. Ez tönkreteszi a szőrszálak gyökerét, vagyis a növekedés helyét. A folyamatot néhány hetes időközönként többször meg kell ismételni (a gyártó utasítása szerint), hogy a kiválasztott területen minden olyan helyet lefedjen, ahonnan a szőr nő. Néhány ismétlés után a végleges sima bőr garantált lesz.

Kinek alkalmas az IPL szőrtelenítés?

A villanófényes szőrtelenítés sajnos nem mindenki számára alkalmas. Ez a bőr és szőr tónusától függ. A következő táblázat megmutatja, hogy az IPL szőrtelenítés mely bőrszínhez alkalmas és melyikhez nem.

Bőrszín A használat alkalmassága
Nagyon világos Igen
Világos Igen
Barna Igen
Sötét Nem

A sötét bőr túl sok melanint tartalmaz, amelyre az impulzusfény reagál. Ezért égetheti a sötét bőrt. Az Ön szőrzetének színétől is függ, hogy az IPL szőrtelenítés megfelelő-e Önnek, és mennyire lesz hatékony. Ezt az alábbi táblázatban foglaltuk össze.

Szőrszálak színe A használat alkalmassága
Világos szőke Nem
Sötétszőke Igen
Világosbarna Igen
Sötétbarna Igen
Fekete Igen
Vörös Nem
Ősz Nem

 

A túl világos, ősz vagy vörös szőrökben nincs elég melanin ahhoz, hogy a villanófény roncsolni tudja őket. A szőrtelenítés ebben az esetben nem biztos, hogy hatékony lesz. Az IPL szőrtelenítés a bőrfelület és a szőr színének kontrasztján alapul. Ha a bőre világosabb és a szőrszálak sötétek, az IPL szőrtelenítő számára ez a legideálisabb és a szőrtelenítés ez esetben lesz a leghatékonyabb.

Arra is gondoljon, hogy az év során a bőr és a szőrszálak színe változik, ennek oka lehet például napozás. Ekkor a villanó fény nem ér el olyan hatást, mint télen, mikor a kontraszt szembetűnőbb. Az IPL szőrtelenítés nem ajánlott, amennyiben ekcémával, bőrkiütésekkel, napallergiával küzd, esetleg bőrrákban szenved. Közvetlen tetoválásra, anyajegyre vagy szeplőre sem alkalmas. Ezeket elég sebtapasszal leragasztani, a pulzáló fény így nem tud kárt tenni bennük.

IPL szőrtelenítők teljesítménye

A szőrtelenítés hatékonysága függ a készülék paramétereitől. Ebből a szempontból a következő kritériumokra kellene odafigyelnie:

 • A villanásszámok mennyisége – A készülék izzójának élettartamát jelenti, gyakran százezres nagyságrendben, amely elég az egész test többszöri IPL szőrtelenítésére akár több felhasználó számára is.
 • Fényintenzitások száma – A fény intenzitásának beállítására szolgál, a lábakra erősebb villanásokat használhat, míg azokon a helyeken, ahol vékonyabb a bőr, gyengébb villanás is elég.
 • Kezelési módok – Gyakran találkozhat kettős kezelési móddal, a villanások kézi vagy automatikus továbbításával a készülék bőrön való mozgatása során.
 • A szőrtelenítés időtartama – Egyes gyártók feltüntetik az IPL szőrtelenítés időtartamát. Igazodásként, a láb térdtől lefelé való IPL szőrtelenítése 15 percnél többet nem vehetne igénybe.

A kibocsátott villanófények száma

A kibocsátott villanófények száma adja meg a készülék élettartamát. Ezt a villanófények mennyisége korlátozza, ugyanis az izzó csak korlátozott számban képes előállítani ezeket. A számok leggyakrabban több százezres nagyságrendűek, általában 100 000 – 350 000 tartomány között, találkozhatunk azonban gyengébb, például mindössze 2 000 villanás számmal rendelkező készülékekkel is.  A legtöbb IPL szőrtelenítőnél azonban az izzónak cserélhetőnek kellene lennie.

Az emberi test teljes szőrtelenítésére 300 és 500 villanás szükséges. Amennyiben az eljárás az első évben hétszer, nyolcszor ismétlődik, ahogyan javasolt, az ezt követő évek során pedig egyszer vagy kétszer ismétlődik meg, ez így három év alatt 12 szőrtelenítési folyamatot tesz ki, ami maximálisan 6 000 villanást eredményez. A modellek többségénél a villanásszám egy emberre számítva több mint elegendő.

Ha a készülék elvégezte a munkáját, megszabadította Önt a szőrtől és már nem lesz rá szüksége, bátran megoszthatja másokkal, így a belé fektetett nagyobb invesztíció már jobban megtérül. Érdemes megemlíteni, hogy a szőrtelenítésnek ez a fajtája nőknek és férfiaknak is alkalmas.

A fényintenzitások száma

Mivel a bőr vastagsága eltérő a testen, hasznos lehet, ha az IPL szőrtelenítő nagyobb számú fényintenzitással rendelkezik. Az ideális mennyiség a 3, egyes készülékek 5 beállítási módot kínálnak. A lábakra a legnagyobb fokozatot is használhatja, az érzékenyebb területre, mint a hónalj, az arc vagy a pajesz alacsonyabb beállítás ajánlott.

Az első használat előtt, lehetőség szerint a lábon próbálja ki a legalacsonyabb fokozatot, hogy megtudja, hogy az eljárás nem irritálja a bőrét, nem éget vagy csíp. Ezt követően növelheti a fokozatot, azonban ne feledje, hogy a szőrtelenítésnek fájdalommentesnek kellene lennie. A fényvillanás teljesítményét joul/cm2 (J) egységben mérik. Minél nagyobb az intenzitás, annál kevésbé alkalmas a vékony bőrre. Ebből az okból kifolyólag több fényintenzitási fokozatból lehet választani.

Kezelési módok

Egyes készülékek többféle kezelési módot kínálnak, ugyanis mindegyik más kezelési felületre alkalmas. Általánosságban érvényes, hogy a jobb minőségű készülékek a bőrön való mozgatás során tökéletes szőrtelenítést érnek el, amely ráadásul kevesebb időt vesz igénybe. Itt viszont a másodperces villanási intervallum a mérvadó, amely a fejlettebb készülékeknél szabályozható.

Más típusoknál minden villanás után meg kell állni és a villanást kézzel előidézni. Ez a mód az igazán sima bőr érdekében a nehezen hozzáférhető helyekhez vagy területekhez ajánlott, ahol több szőr található.

A szőrtelenítés időtartama

Az IPL készülék kiválasztásakor döntő paraméter lehet az idő, amely az egyes testrészek, például a láb teljes szőrtelenítésére alkalmas. A szőrtelenítés a lábszáron és a vádlin nem tarthatna tovább 15 percnél, a jobb minőségű készülékek ezt 8 perc alatt is elvégzik. A kisebb testfelületen, mint az arc, a hónalj vagy a pajesz, a szőrtelenítési idő nagyságrendileg néhány perc, melyek azonban összeadódnak. Az alapos szőrtelenítésre azonban ajánlott több időt rászánni, legfőképpen az első használat során.

Alkalmazási felület és tartozékok

A készülék sebessége a szőrtelenítés során a felület méretétől is függ, amelyen a fény áramlani fog. A nagyobb felület egyenlő lehet a gyorsabb szőrtelenítéssel, azonban fontos, hogy az egész felület érintkezzen a bőrrel, különben nem biztos, hogy a szőrtelenítés hatékony lesz.

A lábakra a 4 cm2 körüli felület ideális, a kisebb területekre, mint az ágyék vagy hónalj, 3 cm2, a meg kisebb területekre pedig a 2 cm2 alkalmas. A lábakat természetesen két centiméteres tartozékkal is szőrtelenítheti, az eljárás viszont így sokkal tovább fog tartani.

A tartozékokat, amelyeket az IPL szőrtelenítő kínál, annak függvényében válassza ki, hogy milyen területet kíván szőrteleníteni. Minden tartozék más ablakkal rendelkezik, ezért a készülék, ha csak egy tartozékkal rendelkezne, nem biztos, hogy minden testrészre megfelelne. A tartozékok különféleképpen íveltek, hogy jobban illeszkedjenek az arra szánt felülethez. Például az arcra szánt tartozék fej általában lapos.

Tápellátás

Az IPL szőrtelenítőknél leggyakrabban három típusú tápellátással találkozhatunk:

 • Akkumulátoros
 • hálózati
 • Kombinált

Akkumulátoros

Az újratölthető akkumulátorral történő működtetés akkor lehet hasznos, ha nem akar arra gondolni, milyen távol lesz a szőrtelenítés során az aljzattól. Azonban számolni kell a rövidebb működési idővel, legfőképpen a legmagasabb fokozat esetén. Ezt percekben, vagy a kibocsájtott villanások számában adhatják meg. Bizonyosodjon meg arról, hogy ez elég lesz a kívánt testrész szőrtelenítésére.

Hálózati

Az IPL szőrtelenítők egész sora mindössze hálózati csatlakoztatásról működik. Előnynek számít, hogy nem kell várni a készülék feltöltésére, és rettegni annak lemerülésétől. Másrészt viszont munka közben aljzat közelében kell lenni, amely helykorlátozást eredményezhet. Ráadásul a szőrtelenítés a hosszú kábellel nem biztos, hogy kényelmes lesz, a kábel összegabalyodhat.

Kombinált

A kombinált IPL szőrtelenítők a hálózatra csatlakoztatva is működnek, viszont állandó töltés nélkül is jól szolgálnak. Az ilyen készülékek előnye a korlátlan mobilitás.

Funkciók és kiegészítők

A szőrtelenítés alap funkcióján kívül egyes IPL szőrtelenítők sokkal többet is képesek nyújtani. Számos közülük fokozott biztonságot nyújt például UV szűrő használatával, automatikus kikapcsolással, vagy bőrtónus érzékelővel.

 • Intelligens bőrtónus érzékelő – Intelligens funkció, melynek segítségével a készülék saját maga felismeri bőre tónusát és képes értékelni az IPL szőrtelenítés alkalmasságát az Ön számára. A fejlettebb készülékek ezek alapján képesek az optimális fényerő beállítására.
 • UV szűrő – A beépített UV szűrő védi a bőrt a káros UV sugárzással szemben, melyet az IPL szőrtelenítő létrehozhat. Javasoljuk, hogy ellenőrizze, hogy a készülék rendelkezik-e legalább egy arcra alkalmas tartozékkal.
 • Automatikus kikapcsolás – Egyes IPL szőrtelenítők képesek egy bizonyos idő elteltével kikapcsolni, ezáltal is takarékoskodnak az energiával és biztonságot garantálnak.
 • Védőszemüveg – A csomagolás esetenként védőszemüveget is tartalmaz, amely megvédi a szemét az erős fényvillanásoktól. Ezeknek az előfordulása azonban igen ritka. Az IPL technológia ugyanis egyre fejlettebb és a fénynek nem volna szabad károsítani a szemet, amennyiben nem fog közvetlen bele nézni.

Ár

Bár egyesek az IPL epilátorokat általában nagyobb befektetésnek tartják, az árkülönbségek is nagyobbak közöttük. Megmutatjuk, hogy milyen teljesítményre és funkciókra számíthat a különböző árfekvésű készülékek esetében.

Ár 80 000 Ft-ig

A legolcsóbb modelleket akár 30 000 Ft alatt is beszerezheti. Ezek azonban legfőképpen egy kiterjesztéssel ellátott kisebb készülékek, amelyek kevesebb villanást biztosítanak. Az olcsóbb IPL szőrtelenítők esetében azt javasoljuk, hogy minden paramétert alaposan vizsgáljon meg és olvassa el a felhasználói véleményeket, így megtudhatja, hogy a készülék hatékony-e. Azonban már 80 000 Ft alatt is vásárolhat hatékony készüléket. Ebben az ártartományban leggyakrabban hálózati tápellátást igénylő modellekkel fog találkozni, amelyek rendszerint csupán egy kiterjesztést kínálnak, amely mérete körülbelül 3-4 cm2.

Ár 80 000 Ft felett

A magasabb árkategória sokkal szélesebb választékot kínál. Az IPL szőrtelenítők több különböző testrészhez való tartozékkal, többféle tápellátási móddal, több fokozattal és több funkcióval rendelkeznek. A legtöbb készülék képes magától felismerni az Ön bőrtónusát, és így beállítani a legmegfelelőbb fokozatot. Az UV-szűrő vagy az automatikus kikapcsolási funkció is gyakran megtalálható ezekben a készülékekben.  A legdrágább készülékek akár 250 000 Ft-ba is kerülhetnek, azonban ezek sem rendelkeznek különleges funkciókkal.

Hogyan kell megfelelően szőrteleníteni az IPL készülékkel

Ahogy a cikkben már többször is említettük, az IPL szőrtelenítők jelentősen eltérnek más szőrtelenítési eljárásoktól. Az eredmény ugyanis nem észlelhető közvetlenül az alkalmazás után, a folyamatot többször meg kell ismételni. Magát az alkalmazást sem érdemes alábecsülni. A készülék pontos használatáról a következő sorok megfelelő tájékoztatást adnak.

 • Távolítsa el a szőrt a szőrteleníteni kívánt felületről. Kihangsúlyozzuk, hogy ajánlott szőrtelenítési eljárást alkalmazni, tehát leborotválni például borotvapengével, hogy a szőrök csupán le legyenek rövidítve. Gyökerestől való eltávolításuk utána az IPL készülékkel történő szőrtelenítés nem lesz olyan hatékony. Kerülje a vegyi készítmények használatát is, mivel ezek után a villanások irritálhatják bőrét.
 • Az első használat előtt próbálja ki a készüléket olyan helyen, ahol a bőr vastagabb, például a lábon, kezdetkor használja a legalacsonyabb fokozatot. Az alkalmazásnak nem volna szabad sem viszketni, sem égetni.
 • Az intenzitást csökkentheti vagy növelheti a bőre árnyalatának megfelelően, valamint attól függően, hogy éppen milyen területen használja a készüléket. Az automatikus bőrtónus felismeréssel rendelkező eszközök képesek Ön helyett kiválasztani az  Önnek legmegfelelőbb beállítást.
 • A tartozéknak az egész alkalmazási felületen simulni kell a bőrhöz. Az eszköz által kínált kezelési módtól függően a készüléket lassan mozgassa a bőrön, vagy minden villanás előtt állítsa meg.
 • Az eljárás során minden területet csak egyszer szabad szőrteleníteni, hogy a villanófény ne irritálja a bőrt.
 • Javasoljuk, hogy az IPL szőrtelenítőt ne használja közvetlen fénynél, és még akkor se nézzen közvetlenül a készülékre az egyes villanások alatt, ha az alkalmazási felület közel van a bőrhöz. A kibocsátott fény károsíthatja a szemét. Alternatívaként használhat védőszemüveget is.
 • Az eljárást követő néhány napban ajánlott a közvetlen napfény kerülése.
 • Az IPL szőrtelenítő eljárást a látható eredmény érdekében meg kell ismételni, az adott készüléktől függően legkorábban két hét elteltével. A szőrszálak látható csökkenése azonban nagy valószínűséggel csak néhány kezelés után várható, általában több hónap múlva.

IPL szőrtelenítőkkel kapcsolatos gyakran ismételt kérdések


Szerinted hasznos volt ez a cikk?
Visszajelzéseidet örömmel fogadjuk.

IPL szőrtelenítők
Átlagos értékelés 4.6 az 7 szavazatból