A legjobb laptopok összehasonlító tesztje és értékelése

Amikor azon tanakodtunk, hogyan kezeljünk egy olyan összetett témát, mint a laptopok összehasonlítása, elképzeltük magunkat az átlagfogyasztó szerepébe, akinek olyan nagy kihívást jelentő feladattal kell megküzdenie, mint a kimeríthetetlen mennyiségű laptop közül kiválasztani a megfelelőt. Ezért választottuk ki azokat a legfontosabb kategóriákat, amelyek alapján a legtöbb vásárló laptopot választ. Az egyes kategóriák ár szerint, valamint típus szerint osztják fel a laptopokat – a típus szerinti felosztás a felhasználás lehetséges módjai szerint csoportosítja az eszközöket.

A kategóriák mindegyikéből kiválasztottuk a legjobb ár/érték arányt képviselő laptopot, a legelérhetőbb terméket, valamint a kategória top termékét. A cél az volt, hogy az elolvasást követően tudja, hogy az adott paraméterekkel rendelkező laptop megfelelő-e az Ön számára. Ehhez az oldalunkon található áttekinthető táblázat is segítségére lesz, amely minden terméket összehasonlít, amely megtalálható a tesztben.

Az értékelésen felül a Hogyan válasszunk laptopot cikknek is hatalmas figyelmet szenteltünk, amelyben a laptop kiválasztása során felmerülő egyes műszaki és egyéb adatokat fogalmaztuk meg érthető módon.


Milyen laptopot válasszunk az összehasonlítás alapján


Hogyan válasszunk laptopot

Az ilyen típusú készülékek összetettsége az, ami miatt a laptopválasztás olyan témává válik, amiről igazán sokáig lehet beszélni. Mivel az útmutató hosszú, már az elején általános tanácsokat adunk a kiválasztáshoz. Az egyes témák, mint például az operációs rendszer kiválasztása, lehet, hogy egyértelmű az Ön számára. Az ilyen fejezeteket bátran átugorhatja, és például kizárólag a grafikáról vagy a processzorról is olvashat.

Az útmutatót úgy fogalmaztuk meg, hogy az érthető és kellőképpen tartalmas legyen az olyan személyek számára, akik bár használják a laptopot, azok működéséhez nem értenek. Cikkünkben fokozatosan megismertetjük Önt a kijelzővel, a feldolgozás minőségével, valamint a laptop belső komponenseivel.

Hogyan válasszunk laptopot – röviden:

 • Rendeltetés – A választás során a legalapvetőbb és legfontosabb paraméter az, hogy milyenek az elvárásai a laptoppal szemben. Az irodai munkához, utazáshoz, játszáshoz vagy videók vágásához használatos laptopok paramétereikben és árukban is különböznek egymástól.
 • Operációs rendszer – Ne csupán a felhasználói kényelem alapján válasszon, hanem a használni kívánt alkalmazásokat is vegye figyelembe. Az operációs rendszerekről bővebben egy önálló fejezetben olvashat.
 • Teljesítmény – A teljesítményt befolyásoló olyan komponenseket, mint a processzor és a grafikus kártya, mindig a felhasználás módja függvényében válassza ki. Az igényesebb szoftverek esetében az interneten feltüntetett a minimális és optimális laptopkonfiguráció.
 • RAM – Az interneten való szörfözéshez 4 gigabájt (GB) RAM is elegendő lehet, irodai felhasználásra a 8 GB számít alapvetőnek, az olyan igényesebb programokhoz, mint például az AutoCAD azonban értékelni fogja a 16 GB-ot.
 • Tárhely – Ha videókat fog vágni a laptopon, akár 1 terabájt (TB) is kevésnek tűnhet, irodai munkához akár 120 GB tárhely is elegendő lehet. A laptopnak mindig SSD lemezzel kellene rendelkeznie.
 • Kiegészítés lehetősége – Arra is gondoljon, ki szeretné-e bővíteni később a laptopot. A kibővítés egyes módjairól az alfejezetben olvashat. 
 • Kijelző – A kijelző méretét a laptop felhasználása függvényében válassza ki. A neten való szörfözéshez 13,3” kijelző is elég, az igényesebb feladatok elvégzésénél azonban a 15,6”, sőt, még az ennél nagyobb kijelző is jól jöhet. A kijelzőnek nem szabadna fényesnek lennie.
 • Billentyűzet – A kisebb laptopok nem rendelkeznek numerikus billentyűzettel, így a számok a SHIFT és a betűk feletti sor egyidejűleges lenyomásával írhatóak le. Amennyiben számokkal dolgozik, ez megkeserítheti az életét.
 • Képátvitel – Ügyeljen az eszköz által kínált csatlakozási módokra. Az internetes böngészéshez nincs szükség külső monitorra, ám az egyes igényesebb feladatok elvégzéséhez fontos lehet.
 • Kapcsolat – A csatlakozók száma is fontos – legfőképpen az USB típusú csatlakozóké. Legalább 2 csatlakozóra lesz szüksége, amelyek az egérre és a hordozható merevlemezre szolgálnak.
 • Akkumulátor üzemidő – Amennyiben utazásai során is szeretné használni a laptopot, értékelni fogja az akkumulátor hosszú üzemidejét. Ebben az esetben ügyeljen a beépített videókártyára, az üzemidőről pedig külföldi webhelyeken olvashat. 
 • Súly – A gyakori hordozásnál a súly döntő paraméter lehet. Ha ritkán fogja hordozni a laptopot, és az többnyire az asztalon fog feküdni, ne fordítson túl nagy figyelmet erre a paraméterre.
 • Hűtés – A felhasználói és szakmai értékelésekben (például a www.notebookcheck.net weben) keresse a Thermal throttling kifejezést. Ez leírja, hogy a laptop túlmelegszik-e, a túlmelegedés ugyanis teljesítmény ingadozást okoz.
 • Szerkezet – A hagyományos laptopokat az utóbbi időben 2az1ben konvertibilis laptopok egészítették ki. A konvertibilis laptop áthajtható és tabletté alakítható, a 2az1ben változattól a a billentyűzet is leválasztható. Teljesen moduláris modellek is kaphatók.
 • Márka – Ha az egyik bevált márka termékéről van szó, ne igazán fókuszáljon a laptop gyártójára. Minden gyártó más árkategóriában kiváló, és a sorrend gyakran változik

Operációs rendszer kiválasztása

 • Windows – Sokoldalúan felszerelt operációs rendszer közepesen bonyolult vezérléssel, az alkalmazásokat és a beállításokat tekintve közepes nyíltsággal, valamint széles termékválasztékkal. Mindenkinek megfelel, aki nem az Apple-t részesíti előnyben.
 • Apple macOS – Irodai és grafikai tevékenységekhez tervezett rendszer. Az M1 processzorral rendelkező Macbookok hosszú akkumulátor üzemidőt és nagy teljesítményt kínálnak.
 • Chrome OS – A Google operációs rendszere, amely csak a Google online alkalmazásainak használatát teszi lehetővé. Előnye a magas akkumulátor üzemidő és a rendszer egyszerűsége. Hátránya a korlátozott használat.
 • Linux – Nyílt rendszer, amely teljesen ingyenes. Nagyon biztonságos, használata azonban nehezebb. Tapasztaltabb felhasználóknak, legfőképpen programozóknak és fejlesztőknek alkalmas.

Az első dolog, amelyet el kéne dönteni a laptop kiválasztása előtt, az annak a használata. Ez azonban az operációs rendszer megválasztásával is együtt jár, amelyek mindegyike más-más előnyökkel jár. A hagyományos laptopok piacán leggyakrabban Microsoft Windows, Apple macOS, Google Chrome OS vagy Linux rendszerrel találkozhat.

A rendszerek többé-kevésbé különböznek egymástól, és a választás csupán az Ön preferenciáin, valamint azon múlik, hogy milyen alkalmazásokat használ, ugyanis nem minden alkalmazás működik az összes rendszeren. Amennyiben Önnek nem számít az operációs rendszer, vagy tudja, hogy hagyományos Windows-ot fog választani, akár át is ugorhatja ezt a fejezetet.

Azt azonban érdemes lehet tudnia, hogy miben térnek el egymástól az egyes rendszerek, ugyanis például a ChromeOS biztosan nem kínálja ugyanazt, mint a Windows vagy a macOS. A Linux operációs rendszer egy teljesen különálló fejezet, amely teljesen más hozzáállást igényel.

Microsoft Windows

A Windows egy olyan klasszikus operációs rendszer, amellyel szinte minden számítógép-felhasználó találkozott már Magyarországon. A legtöbb modell ezzel a rendszerrel ellátott – beleértve az összes árkategóriát és a felhasználási célokat is. Egy ilyen készüléket akár 30 000 Ft alatti, azonban 1 500 000 Ft feletti összegért is vásárolhat.

A Windows operációs rendszerrel ellátott laptopok nem csupán a hardvert tekintve, hanem a kiegészítőkben is eltérnek egymástól. Érintőkijelzős, ujjlenyomat-olvasóval kiegészített, háttérvilágítással ellátott billentyűzettel rendelkező, esetleg levehető kijelzővel ellátott modellek is találhatók a kínálatban.

Ezen felül azonban olyan teljesen átlagos laptopokat is vásárolhat, amely sem a funkciókat, sem a formatervezést illetve nem egyediek. Ez a minőségre és a felhasznált anyagokra is érvényes – kiválóan kidolgozott, fémből készült darabokat, valamint műanyagból készült olcsó modelleket is vásárolhat, amelyeket jobb elkerülni. Legfőképpen azokat a modelleket nem ajánljuk, amelyeknél a pántok olcsó anyagból készültek. Javasoljuk, hogy a pántokat illetően vegye figyelembe a felhasználói véleményeket.

Előnyök

A windows rendszer számos előnnyel rendelkezik. Egyesek számára elterjedtsége, míg mások számára a számos elérhető program lehet kedvező. További előny a más Windows eszközökkel való kompatibilitás, ugyanis ez a rendszer rendkívül elterjedt a felhasználók körében. Ennek köszönhetően valószínűleg nem lesz probléma családtagjára vagy barátjára bízni a laptopot, ugyanis valószínűleg ismeri a rendszert, és tudja, hogyan működik.

Érdekes a lehetőség, hogy bármely árkategóriából és változatból választhat – még ami a teljesítményt vagy a méretet is illeti. Míg az irodai munkához előnyösebb lehet egy macOS eszköz, a játékokhoz a Windows nélkülözhetetlen.

Hátrányok

Mivel a piacon lévő legtöbb készülék ezen a rendszeren fut, a hackerek és a vírusprogramozók is erre specializálódtak, így nagyobb a számítógép megfertőzésének valószínűsége. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy Apple számítógéppel azt csinálhat, amit akar, vírusok mindkét rendszerre léteznek, csak macOS rendszerre egyelőre kisebb mértékben. 

 

Lehet, hogy még emlékszik a Windows 95-re, amely telepítése egy egész napot is igénybe vett, másfelől nem kellett frissíteni (akkoriban az internet még nem volt elterjedt). Manapság teljesen más a helyzet, a Windows hátránya a túl gyakori frissítés, amely bizonyos esetekben problémát is okozhat.

Összefoglaló

Windows rendszeren futó készüléket minden felhasználói kategória használhat, éppen ezért nem tudunk általános tanácsot adni. Ezek a készülékek kisebb költségvetéshez, valamint olyan specifikus programok futtatására is alkalmasak, mint az AutoCAD, a szimulációs alkalmazások, a 3D modellezés, vizualizáció, vagy például játékok játszása. A hatékony modellek a videószerkesztés követelményeinek is megfelelnek.

+ A Windows előnyei – A Windows hátrányai
Az emberek körében közkedvelt Gyakori frissítés szükségessége
Számos programot kínál A szoftver nincs mindig összhangban a hardverrel
Lehetőség a rendszer befolyásolására Nagyobb a vírusfertőzés kockázata

Apple macOS

Az Apple macOS rendszere minden olyan laptopon megtalálható, amelyen a hiányos alma logója díszeleg. Egész egyszerűen elmondható, hogy a macOS esetében minden teljesen másképpen van, mint a Windows esetében. Tehát ha a Windows-nál az ablak bezárására szolgáló jel a jobb sarokban van, az Apple-nél azt a bal sarokban keresse. A macOS felhasználói élmény magasabb szintű, de nem minden felhasználó számára alkalmas. Játékok játszására például nem megfelelő.

Előnyök

A rendszer legnagyobb előnye, hogy az együttműködik a laptoppal, ugyanis a gyártó pontosan tudja, hogy a rendszer milyen eszközökön kerül értékesítésre, és úgy alakítja azt át, hogy a laptop komponensei és a rendszer képesek legyenek tökéletesen együttműködni. Nem kell illesztőprogramokat telepítenie, és egyéb beállítások és frissítések sem okoznak problémát. Ennek eredményeként a rendszer a kevésbé erős komponensek ellenére sok esetben gyorsabb és intuitívabb, mint a Windows esetében.

A laptop a dobozból való kicsomagolást követően tökéletesen működik, és tapasztalataink alapján működése még több éves használatot követően is hibátlan. A más Apple készülékekkel való csatlakozás lehetősége, legyen szó iPhone-ról vagy iPad-ről, szintén nagyszerű. Az akkumulátor üzemideje gyakran hosszabb, mint az OS Windows esetében.

Hátrányok

Az Apple műhelyéből származó laptopok drágábbak, még az alacsonyabb konfigurációjú, olcsóbb modell ára is meghaladja a 350 000 Ft-ot. A drágább modellek ennek akár a többszörösébe is kerülhetnek. Ebből egy további hátrány is adódik – azon az áron, amelyen egy Apple laptopot beszerezhet, egy olyan más rendszerrel ellátott laptopot is vásárolhat, amely elméletileg akár 3x akkora teljesítményt kínál.

Ezt bár lehet, hogy a munka során nem fogja érzékelni, játékok játszása, vagy igényesebb programok használata során biztosan értékelni fogja a nagyobb teljesítményt. A programkínálat a macOS esetében sajnos nem túl széles. Az Apple manapság csupán néhány laptop termékcsaládot értékesít, amelyek leginkább méretükben és teljesítményükben különböznek egymástól, a formatervezés rendszerint azonos.

Súlyosabb problémák akkor fordulnak elő, ha Apple-eszköze a jótállási idő letelte után meghibásodik, esetleg az Ön hibájából sérül meg. A javítás rendszerint sokkal drágább, mint más laptopok esetében, és már például a kijelző cseréje is több százezer forintba kerülhet.

Összefoglaló

A MacBookokat olyan felhasználóknak ajánljuk, akik mindenekelőtt irodai munkát végeznek, azonban azoknak is megfelelők, akik fotókat szerkesztenek vagy videókat vágnak. Ezek azok az alapvető tevékenységek, amelyek során értékelni fogja a macOS rendszert, ugyanis az éppen ezekre a feladatokra termett.

+ A macOS előnyei – A macOS hátrányai
Minden konfigurációban gyorsan működik A komponensek ár / érték aránya
Minőségi kivitel Kisebb választék
Kisebb valószínűséggel fertőződik meg vírussal Nem minden program elérhető

Google Chrome OS

Ennél a rendszernél fontos tudatosítani azt, hogy nem olyan, mint a Windows vagy a macOS. Ennek nem az az oka, hogy a készítők ne tudtak volna olyan rendszer készíteni, egyszerűen nem olyannak szánták. A Google vállalat rendszere, amely kizárólag internetes környezetben működik.

A rendszer megjelenésében nem sokban különbözik Windows és macOS versenytársaitól, a kezdőképernyőn, ahogyan a Windows esetében is, az asztal, az ikonok és egy lista látható, azonban minden alkalmazás webes, és amire a rendszer használatához szüksége lesz, az a Chrome böngésző. A rendszer dizájnja a mobiltelefonokból és tabletekből ismert OS Androidra emlékeztet. Magyarországon ez a rendszer nem igazán terjedt el, így kizárólag néhány ilyen rendszerrel ellátott eszköz kapható.

Előnyök

A megoldás legnagyobb előnye a rendszer egyszerűsége és az alacsony ár, amelyért egy ilyen laptop beszerezhető. Az ilyen rendszer tehát főképp azoknak alkalmas, akik legfőképpen az internet böngészésére használják a laptopot, és nincs szükségük bonyolult alkalmazások futtatására. Röviden szólva, elegendő nekik az, amit az internet kínál. Dokumentumok olvasására és írására például a Microsoft Office 365 vagy a Google dokumentumok online változatát használják.

Hátrányok

Hátránya, hogy nem telepíthetőek rá az olyan általános programok, mint például a Microsoft Office vagy az Adobe Photoshop. További hátrány, hogy függ az internettől, ugyanis nem minden internetes alkalmazás kínál lehetősége offline módban történő használatra. Az ilyen rendszerrel ellátott laptopok választéka nem túl széles, így legfőképpen kevésbé hatékony modellek közül választhat, azonban ez megfelel a használat céljának.

Összefoglaló

Olyan személyeknek ajánljuk a ChromeOS rendszeren futó laptopok megvásárlását, akik legfőképpen az internet böngészésére, vagy kevésbé igényes feladatok elvégzésére szeretnék azt használni. Az ilyen felhasználók értékelni fogják az alacsony beszerzési árat, valamint a teljesítményt, amit ezek a laptopok kínálnak. Működésük gyors, kezelésük egyszerű és nem túl igényes.

Az ezzel a rendszerrel ellátott laptopok a tabletekre emlékeztetnek, rendszerint takarékosak, működésük csendes, mivel nem tartalmaznak aktív hűtőket, kivitelük rendszerint kisebb, mint a hagyományos OS Windows laptopok esetében. A laptop és a tablet közötti átmenetnek tekinthetők.

+ A Chrome OS előnyei – A Chrome OS hátrányai
Gyors rendszer Internet nélkül korlátolt használat
Beszerzési ár Az alkalmazások korlátozott választéka
Egyszerű kezelés Kevésbé elérhető Magyarországon

Linux

A Linux operációs rendszer esetében egy szabadon terjesztett nyílt operációs rendszerről van szó, amit nem ajánlunk hétköznapi PC-felhasználóknak. Számos változata elérhető, amelyek más-más funkciókat kínálnak és hatással vannak a rendszer használatára.

Előnyök

A Linux rendszer előnyei közé tartozik, hogy nyílt és elérhető áron kapható. A Linux rendszer ugyanis teljesen ingyenes, bármilyen Windows-ra szánt laptopra telepíthető. A különbség a biztonságban mutatkozik meg, a Linux rendszer használatához nem szükséges vírusirtó használata. Az egyszerű környezetnek köszönhetően a rendszer gyors.

Hátrányok

A szoftver telepítése problémát jelenthet – bármely változatról legyen is szó. A Linuxot inkább irodai munkára, internetes böngészésre és programozásra tervezték. Az egyes gyártók nem látják el megfelelő vezérlőkkel az eszközeiket, így a rendszer nem minden laptopon működik  megfelelően.

Összefoglaló

A rendszer különösen programozók és fejlesztők számára érdekes, akik értékelni fogják az általa kínált funkciókat. Egyszerűségének köszönhetően régebbi laptopokhoz és számítógépekhez is megfelelő. Windows-ról Linux-ra való váltás során egy régi gép jelentősen gyorsabbá válhat, így ingyenesen meghosszabbítható annak élettartama. A rendszer nem alkalmas játékosok vagy speciális igényű programok felhasználói számára.

+ A Linux előnyei – A Linux hátrányai
Alacsony teljesítménykövetelmények Magas szintű informatikai ismereteket igényel
Ingyenesen elérhető rendszer Kevésbé elterjedt
Biztonságos és egyszerű rendszer Kevés alkalmazást támogat

Processzor

 • Magok száma – Befolyásolja a processzor azon képességét, hogy több feladatot végezzen el egyidejűleg. Legalább 2 magos processzort válasszon. Rendereléshez és videók vágásához a lehető legtöbb magot válassza.
 • Órajel  – Alacsonyabb frekvencia (1,2 – 2,2 GHz körül) irodai munkára és az internet böngészésére alkalmas. A magasabb frekvencia rendszerint nagyobb teljesítményt jelent.
 • Generáció – Mindig a lehető legújabb generációs processzort válassza, esetleg egy generációval idősebbet. A laptopok terén nagyon gyors a technológiai fejlődés. 
 • Throttling – A felhasználói vélemények alapján arra fókuszáljon, hogy az adott modell túlmelegszik-e. Ez ugyanis jelentősen csökkentheti a teljesítményt.

A laptop központi agya a processzor, amely gyakran CPU-ként jelölt (központi feldolgozóegység). Éppen ez a legfontosabb a teljesítmény szempontjából. A processzor teljesítményét nem egyszerű meghatározni, ugyanis a gyártók nem adják meg közvetlenül. Szerencsére azonban számos terhelési teszt (benchmark) létezik, amelyek segítségével kiértékelhető a teljesítmény – már amennyiben érti az egyes értékeket.

Alább az egyes alapvető specifikációkról olvashat, amelyek segítségére lesznek a választás során, azonban olyan kevésbé ismert paraméterekről is írunk, amelyek fontosabbak lehetnek, mint a már ismert paraméterek. Az első alapvető fontos tény azonban, amit szem előtt kell tartania, hogy a laptopokba szánt processzorok eltérnek a számítógépekbe szánt processzoroktól. Egy asztali számítógépével megegyező teljesítményű laptop ára sokkal magasabb.

Processzormagok

Eredetileg a processzorok egymagos chipek voltak, amelyek csak egy információfolyamot tudtak feldolgozni, a többi feladatnak pedig várnia kellett, amíg sorra kerül. 2005-ben az AMD vállalat előállt az úttörő Athlon 64 processzorral, amely már 2 magos volt. Ez a történelem során először tette lehetővé a multitaskingot. Egyszerűen fogalmazva, egy számítógép két folyamatot képes egyszerre végrehajtani.

Manapság a 2 magos processzor alapvetőnek számít, miközben a processzorok magasabb sorai minden magot 2 szálra (thread) osztanak. Minden ilyen szál két információszállal tud dolgozni, így a kétmagos processzor 2 információ helyett akár 4 információt is képes egyszerre feldolgozni.

Egyszerű alkalmazásokhoz egy kétmagos processzor is elegendő, ezek irodai használatra alkalmasak. Az általános – igényes feladatokhoz ideális 4-6 magos processzor választása. A profi processzorok 6 vagy több maggal si rendelkeznek, ezek olyan igényes felhasználóknak alkalmasak, akik kihasználják a többmagos teljesítményt.

Egymagos teljesítmény

A többmagos processzorok különböző módon optimalizáltak, és míg az AMD az elmúlt években vezető szerepet tölt be a többmagos teljesítmény terén, az Intel többnyire az egymagos teljesítmény terén jár az élen, mindez pedig a nagyon magas órajelnek köszönhető. E tekintetben viszont váltakozó a helyzet, mert a teljesítmény nem csak a magok számán és az órajelen múlik.

Az egymagos teljesítmény különösen fontos az olyan játékhoz, amely általában továbbra is az egy mag lehető legmagasabb teljesítményét részesíti előnyben, még akkor is, ha a legújabbak játékok már a több maggal is megbirkóznak. Egyes speciális alkalmazások, mint például az Autodesk Engineering Suite, szintén előnyben részesítik az egyetlen mag legnagyobb teljesítményét.

Többmagos teljesítmény

A többmagos teljesítmény alapvető meghatározó paramétere a magok száma. Azon alkalmazások, amelyek úgy lettek programozva, hogy korlátlan számú processzormagot használjanak, sokkal gyorsabban futnak. Rendszerint videószerkesztő programokról, valamint különböző szimulációs programokról van szó (Excel, Ansys, Matlab és egyebek).

TIPP: 2021 májusában a többmagos teljesítmény inkább az AMD processzorokra jellemző, azonban 2021 őszén az Intel egy érdekes processzort tervez kiadni big.LITTLE névvel. Ennek jelentősen növelnie kellene a többmagos teljesítményt, valamint csökkentenie kellene az energiafogyasztást.

Órajel

A frekvencia, vagy órajel gigahertzben (GHz) van feltüntetve, azaz, hogy másodpercenként hány milliárd műveletet végez el. A leggyorsabb processzorok manapság az 5 GHz-t is elérik. A CPU órajele a három meghatározó teljesítményparaméter egyike, beleértve az IPC-t (az utasítások száma 1 megahertzenként) és a magok számát. Az IPC-nek nincs rögzített mértékegysége, és számos változótól függ, így azt soha nem fogja megtalálni a paraméterek között.

Thermal throttling

A processzorok működésük során hatalmas mennyiségű hőt generálnak. Az asztali számítógépeknél ez a probléma egyszerűen orvosolható, ugyanis minden esetben vásárolhat jobb processzor hűtőt, amely elvezeti a felesleges hőt. A laptopoknál a hűtés a gyártó által a szerkezetbe épített hűtőre korlátozódik. Előfordulhat, hogy ez nem kínál megfelelő teljesítményt, különösen akkor, ha a laptop külön (dedikált) grafikus kártyával rendelkezik.

Amennyiben a laptop használata során jelentősen csökken a teljesítmény és az eszköz zajos kezd lenni, a processzor túlmelegedése léphet fel, ezt szakmai nyelven Thermal throttling-nak nevezik. Ebben az esetben a hűtő nem képes megfelelő mennyiségű hőt elvezetni, és a laptop úgy próbál meg védekezni, hogy csökkenti a processzor teljesítményét, így az kevesebb hőt generál és gyorsabban képes lehűlni. Amint csökken a hőmérséklet, a teljesítmény megnő.

A dobozból kicsomagolt új laptopok rendszerint nem küzdenek ezzel a problémával, és amennyiben mégis, érdemes reklamálni az eszközt. Ha régebbi laptopja küzd ezzel a problémával, kitisztíttathatja azt. Ezért általában a szervizben sem kell sokat fizetnie, azonban ha tapasztalt felhasználó, Ön is meg tudja tisztítani a YouTube-n található utasítások segítségével. A laptop jótállási idő alatt történő szétszerelése azonban sértheti a garanciális feltételeket. 

Tipp: Azt, hogy a laptop túlmelegszik-e, vásárlás előtt is ellenőrizheti a www.notebookcheck.net weben, ahol számos recenziót olvashat. Természetesen nem található recenzió a piacon lévő összes modellre.

Intel processzorok

A legtöbb laptop agyát Intel processzor képezi. Az Intel Core™ a leggyakoribb, jelenleg a tizedik és tizenegyedik generáció használatos. Az Apple 2020-ban kezdett áttérni saját Apple Silicon M1 processzoraira, és az új MacBookokat már nem Intel processzorokkal gyártják. Az Intel az utolsó olyan gyártó, aki önmaga gyártja a processzorokban használatos szilícium chipeket.

Míg az asztali gépek kategóriájában nagyon feszült a helyzet, a laptopok terén már régóta az Intel a legjobb megoldás a processzorok legújabb generációiban található erősebb integrált grafikus kártyáknak köszönhetően. Az alábbi sorokban az Intel jelenlegi (2021 május) processzorsorozatára koncentrálunk.

Az Intel processzorok felosztása

Az Intel a Core processzorokat két alapvető sorozatra osztja. Az irodai munkára és a dedikált grafikus kártyát nem igénylő munkára tervezett sorozat 6 számjegyű jelöléssel rendelkezik, amely G betűvel és számmal végződik. Ilyen például az Intel Core i7 – 1165G7. Az első két szám a processzor generációját jelzi, minél magasabb a második számpár, annál hatékonyabb a processzor. A G betű utáni magasabb érték hatékonyabb beépített grafikus kártyát jelent.

A második termékcsaládba tartozó processzorok egy kétjegyű generációs számmal és egy háromjegyű számmal jelöltek, amely a teljesítményt és a konfigurációt jelzi. Ez után a megjelölés után U, H vagy HK jelzések találhatók. Az U megjelölésű processzorok irodai munkára és utazáshoz használt laptopokba alkalmasak, a H hatékony osztályba szánt. Ide tartozik például a Core i7 – 11800H. A HK a hatékonysági osztályt, valamint az overlock lehetőségét jelzi. A T termékcsalád még nagyobb energiatakarékosságot biztosít, az Y termékcsalád pedig a lehető legtakarékosabb.

 • Intel Core i3: Az Intel Core processzorok legolcsóbb változata. Kevesebb processzormaggal rendelkezik, mint a magasabb termékcsaládba tartozó modellek. Irodai alkalmazásokhoz ajánlott.
 • Intel Core i5: Processzor, amely már igényesebb feladatok elvégzésére is képes, mégis elérhető. A legjobb ár/érték aránynak számít. A játékokon felül CAD alkalmazásokra és igényesebb programokhoz is megfelelő.
 • Intel Core i7: Rendszerint 4 vagy 8 processzormaggal rendelkeznek. Igényes alkalmazásokhoz és igényes játékokhoz alkalmas. Nem kínál olyan jó ár/érték arányt, mint az i5, azonban amennyiben Önnek az ár nem számít és nagyobb teljesítményre vágyik, ez a termékcsalád a megfelelő az Ön számára.
 • Intel Core i9: A legfejlettebb Intel termékcsalád akár 10-12 processzormaggal, a legigényesebb felhasználóknak alkalmas. A processzorok magas órajelet kínálnak, kiválóak rendereléshez, videók vágásához, CAD alkalmazásokhoz, valamint a legigényesebb játékok játszásához.
 • Intel Pentium / Celeron: A legolcsóbb laptopokba helyezett processzorok, amelyek ára körülbelül a 175 000 Ft-ot éri el. Ennél többet nem is érdemes költeni egy ilyen processzorral rendelkező laptopra. Kevésbé igényes irodai használatra alkalmas.
 • Intel Xeon: A munkaállomásokhoz tervezett szerverprocesszorok specifikus kínálata elsősorban a megbízhatósággal és a számítások alacsony hibaarányával tűnik ki. Játékok játszása és általános használat esetén nem fogja kihasználni a processzor előnyeit, azonban ha igényes alkalmazásokkal és grafikával szeretne dolgozni, 3D modelleket szeretne renderelni, ez a modell egy lehetséges választás az Ön számára. Az ilyen processzorral ellátott laptopok nagyon drágák.

AMD processzorok

A 2019-es és 2020-as év fordulóján az AMD kiadta az első olyan mobil processzorokat, amelyek felvehetik a versenyt az Intellel a laptopok terén. Ha AMD processzorra vágyik, akkor a 4000-es termékcsaládra, vagy az attól újabbakra fókuszáljon. A 3000-es termékcsalád még nem volt versenyképes. Az 5000-es termékcsalád tökéletes választás, ezek a processzorok ugyanis a legtöbb paraméterben felülmúlják a 10. generációs Intel processzorokat (2021. május).

Az AMD processzorok felosztása

A processzorok a modellszám után H vagy U megjelöléssel ellátottak. A H-s megjelölésű processzorok nagy teljesítményt igénylő játékokhoz alkalmasak, míg az U termékcsalád takarékosabb változat, hosszabb akkumulátor-üzemidőt garantál. A HS termékcsalád a H takarékosabb változata, azonban mégis sokkal jobb teljesítményt, kínál, mint az U termékcsalád.

 • Ryzen 3: Az AMD processzorok legolcsóbb változata, irodai munkára alkalmas, azonban nem túlságosan éri meg. Az ár/érték arányt tekintve jóval elmarad az Intel Core i3-tól.
 • Ryzen 5: A hatmagos processzorok érdekes termékcsaládja, amely több mint érdekes változata az Intel processzoroknak. Igényes alkalmazásokhoz is megfelelő, általában gaming laptopokban található.
 • Ryzen 7: Magasabb AMD processzorkonfiguráció laptopokhoz. A nyolc mag elegendő teljesítményt kínál többmagos feladatokhoz, az ár/érték arány jobb, mint az Intel esetében. A konkurens gyártó legjobb termékcsaládjával azonban nem szállhat versenybe. Igényes játékokhoz és igényes programokhoz megfelelő.
 • Ryzen 9: A legigényesebb felhasználóknak alkalmas, legfejlettebb AMD processzor-termékcsalád. Nyolc mag, magas frekvencia és IPC – ezek összessége olyan számítási teljesítményt kölcsönöz a processzornak, ami még a legerősebb 10. generációs Intel Core i9 processzorokat is felülmúlja.

RAM

A RAM valójában nagy sebességű tároló, amely a számítógép közvetlen hozzáférésű memóriáját képezi. Ebbe a memóriába menti el a laptop azokat az adatokat, amelyekkel jelenleg dolgozik, így egyszerűen hozzáférhet azokhoz. Ha a RAM túlterhelt, a laptop a belső tárhelyet használja, ami sokkal lassabb folyamat. A belső tárhellyel ellentétben a RAM-ban lévő adatok törlődnek a számítógép kikapcsolását követően.

 • 4 GB RAM – Az interneten való böngészéshez alkalmas, ha a böngészőben kevesebb ablak van megnyitva. Szövegszerkesztőben való egyszerű írásra is, valamint főleg otthoni használatra megfelelő.
 • 8 GB RAM – Ez a mennyiségű RAM a legtöbb felhasználó számára megfelelő a gördülékeny irodai munkához, valamint az igényesebb alkalmazások alapvető használatához. Ez a méret játékok játszására is megfelelő.
 • 16 GB RAM – Megfelelő méret kezdő tervezők és grafikusok számára, valamint egyéb igényesebb alkalmazások futtatására.
 • 32 GB és több – A 32 GB-os RAM a legtöbb szakember igényeit is kielégíti, még nagyon igényes feladatok elvégzésére is képes. Egy laptopnál nincs értelme 64 GB RAM-nál nagyobb méretet választani.

Manapság valószínűleg még fontosabb paraméter, mint a processzor, ugyanis nagyban befolyásolja a laptop működésének sebességét. Az elfogadható felhasználói élmény érdekében ne válasszon kevesebb, mint 4 GB RAM-ot. Amennyiben normál módon, gyorsan szeretne dolgozni, és az internetet is szeretné használni, a 4 GB a minimum.

Abban a pillanatban, amikor több programot szeretne futtatni és az interneten is szeretne böngészni, legalább 8 GB RAM-os laptopot válasszon. Profi használatra a 16 GB RAM, és attól több a megfelelő.

RAM sebesség

Az általános jellemző a DDR generáció. Manapság a legtöbb laptop DDR4 változattal ellátott (magasabb szám újabb és hatékonyabb változatot jelent), az idősebb generációkat kerülje el. Az újabb generációk magasabb órajellel dolgoznak.

Az órajel megahertzben (MHz) van megadva, és azt jelzi, hogy milyen sebességgel képes feldolgozni a RAM az információkat. A magasabb órajel gyorsabb működést jelent, a 2020-as évben az optimális sebesség 2 666 – 3 200 MHz tartományba esik.

A 2021-es év végén, vagy a 2022-es év elején az első DDR5 változatoknak is meg kellene jelenniük. Ennek a változatnak 4 800 – 7 200 MHz (elméletileg akár 8 400 MHz) frekvenciát kellene elérnie. Érkezését a 12. generációs Intel processzorok érkezéséhez igérték, amelyek 2022 első felében látnak napvilágot.

RAM bővítése

A RAM a laptop alaplapjára lehet rögzítve, a processzor szerkezetében lehet elhelyezett, vagy slotban is el lehet helyezve. Az alaplapra rögzített modulokat LPDDR-nek nevezik, és nem bővíthetők. Amennyiben azonban a laptop SO-DIMM DDR4, vagy csupán DDR4 elnevezésű RAM-mal ellátott, akkor a RAM mérete a jövőben egyszerűen bővíthető egy nagyobb modulus megvásárlásával.

Bővítés esetén meg kell nézni a gyártói kézikönyvben vagy az internetes fórumokon, hogy a RAM  mely modulokkal bővíthető. A moduloknak azonos memóriamérettel, frekvenciával és feszültséggel kell rendelkezniük minden slotban. Az úgynevezett Latency (késleltetés) megőrzése is rendkívül fontos (például CL 17-17-17-39). Ha a jövőben bővíteni szeretné a laptopot, arról is bizonyosodjon meg, hány RAM-slottal rendelkezik a laptop, és ezekből mennyi szabad. Azt is ellenőrizze, hogy a laptop szétszerelése nem érvényteleníti a garanciát.

Merevlemez

 • SSD meghajtó – Ügyeljen arra, hogy a laptop mindig legalább 120 GB méretű SSD meghajtóval rendelkezzen. Ha csupán HDD található benne, lassan fog működni.
 • HDD merevlemez – Lassabb merevlemez jó ár/érték aránnyal, nagy tárhellyel. Nem ajánljuk az olyan laptopok megvásárlását, amelyek csak HDD merevlemezzel rendelkeznek.
 • eMMC – Lassabb, mint a SATA lll típusú SSD, sokkal gyorsabb, mint a HDD, az eMMC-k olcsóbb laptopokban találhatók. Gyártási költségeik alacsonyak, azonban kevés tárhelyet kínálnak.

Leggyakrabban két típussal találkozhat – SSD (egyszerűen fogalmazva ez egy gyors meghajtó mozgó alkatrészek nélkül) és HDD (lassú merevlemez, amelyben egy lemez forog). A lassú meghajtó azt jelenti, hogy bármilyen munka a fájlokkal, valamint az egyszerű irodai munka sokkal tovább tart, mint az SSD esetében – az időbeli különbség attól függ, hogy melyik SSD technológiával hasonlítjuk össze a sebességet. A fő különbség a fájlmásolás, a telepítés és a rendszerbetöltés sebességében van.

Tárhely mérete Rendeltetés
120 – 256 GB Interneten való szörfözés

Irodai munka

256 – 512 GB Irodai munka

Kisebb játékok, filmek, igényesebb programok

1 TB (1024 GB) és több Játékok, filmek, igényesebb programok

Professzionális munkavégzés

SSD

Az SSD varázsa elsősorban a fájlokhoz való hozzáférés sebességében és a zaj hiányában rejlik. A HDD-vel szemben, amely mozgó részeket tartalmaz, ebben semmi sem forog.

A leglassabb SSD meghajtó sebessége is 350 – 500 megabájt/másodperc. Ez elméletileg egy Full HD minőségű film átvitelénél 8 – 12 másodpercnyi időt jelent. A M.2 PCIe 4.0 típusú leggyorsabb SSD akár 7 GB elolvasására képes másodpercenként, ugyanennyi idő alatt akár 5,5 GB írására képes. Ez több, mint 40x nagyobb teljesítmény, mint a HDD lemez esetében. A 4K minőségű film átvitele így csupán néhány másodpercet vesz igénybe.

Érdekesség: A valódi sebességkülönbség HDD és SSD között még nagyobb, ugyanis a technológia az IOPS paraméterben, azaz a másodpercenkénti véletlenszerű olvasások számában tér el. A nagyobb szám azt jelenti, hogy a lemez gyorsabban megtalálja a szükséges adatokat. A HDD merevlemezek esetében az IOPS értéke több száz, míg az SSD esetében több százezer.

SSD technológia

A piacon 2,5”, M.2 és U.2 típusú meghajtókkal találkozhatunk. Ebben az útmutatóban az M.2-es lemezekre fogunk összpontosítani, amelyek optimális és gyors változatnak számítanak. A 2,5” lemezek SATA lll csatlakozással rendelkeznek, elméleti sebességük határértéke körülbelül 600 MB/s. A legolcsóbbak sebessége 500 MB/s körüli.

Ha az M.2 meghajtókat nézzük, akkor fontos ellenőrizni, hogy a meghajtón nincs-e SATA III interfész, amely korlátozná a sebességet. A gyors M.2 meghajtók NVMe PCIe 3.0 interfésszel rendelkeznek, amely akár 4 000 MB/s sebességet is lehetővé tesz. Ez az az érték, ami érdekes lehet az Ön számára, ugyanis az alkalmazások és a játékok egyre nagyobbak, és a 100 GB méretű program sem egyedi manapság. Azok a meghajtók még gyorsabbak, amelyek támogatják a PCIe 4.0-át, elméletileg a 8 000 MB/s sebességet is elérik.

Tipp: Régi laptopja már túlságosan lassú? Ellenőrizze, hogy rendelkezik-e SSD meghajtóval, és amennyiben nem, vásároljon egyet az egyik elektronikai szaküzletben (a régebbi laptopok csupán a SATA II/SATA III interfészt támogatják, ezért 2,5” formátumú SSD-t válasszon). Ennek az újításnak köszönhetően laptopja akár ötször gyorsabb is lehet.

HDD

Egy olyan öreg technológiáról van szó, amely alacsony árának köszönhetően érdekes. Nem javasoljuk, hogy olyan laptopot vásároljon, amely csupán HDD merevlemezzel ellátott.

A HDD lemezek maximális sebessége körülbelül 160 MB/s, és ezt az értéket is ritkán érik el. A HDD és az SSD közti különbség, ami a sebességet illeti, akár negyvenszeres is lehet. Különbség a szekvenciális olvasásban is lehet, amely a lemez válaszidejére van hatással. A HDD merevlemezek további hátránya a relatív nagyobb energiafogyasztás, sőt, működésük hőt és zajt is generál.

Merevlemez kapacitása

Az SSD meghajtók esetében találkozhat a kapacitást illető problémákkal, ugyanis a technológia gyártása sokkal drágább, mint a HDD esetében. Tehát amennyiben gyors működésre és több, mint 500 GB kapacitásra vágyik, fel kell készülnie, hogy ez többe fog kerülni, mint például egy 1 TB kapacitású HDD-vel ellátott laptop. Nem ajánljuk a 240 GB-tól kevesebb kapacitás választását, ugyanis maga a rendszer 25 GB tárhelyet igényel.

Az egyes laptopoknál, legfőképpen a gaming laptopoknál, két lemezt használnak. Az egyik egy kisebb kapacitású SSD, amely a rendszerre, a kulcsfontosságú programokra és folyamatokra használatos, a másik egy nagyobb HDD merevlemez, amely olyan fájlok tárolására szolgál, amelyekkel a programoknak nem kell dolgozniuk, így nem lassítják a laptop működését. Ilyen esetben a HDD a fényképek, videók és egyéb fájlok tárolására szolgál.

Ez a kivitel azonban manapság már háttérbe szorul, és a jövőben a HDD szép lassan eltűnik majd. A felhasználók mindig keskenyebb laptopokra vágynak majd, az SSD meghajtók pedig idővel elérhetőbbé válnak. Emellett a játékok és különösen a szakmai programok igényei egyre magasabbak lesznek. Például a 4K vagy 8K videókkal történő munka esetén a gyors fájlolvasás elengedhetetlen.

Videókártya

Amíg az információkat a processzor dolgozza fel a számítógépben, addig a grafikus számításokról és az adatok képpé alakításáról a videókártya gondoskodik. Ez lehet dedikált (önálló) vagy beépített (a processzor része). A beépített videókártyák előnye, hogy kevés energiát igényelnek, azonban igényesebb grafikai feladatokhoz szüksége lesz egy dedikált változatra.

 • Beépített videókártya (a processzoron) – Az interneten való szörfözésre, irodai munkára, valamint fotók szerkesztésére is megfelelő. Az Intel legújabb, Xe jelöléssel ellátott beépített videókártyái vagy az UHD 700 termékcsalád kevésbé igényes játékok játszására is alkalmasak.
 • Dedikált videókártya (önálló) – Játékok játszását, valamint igényesebb 3D alkalmazások futtatását egyaránt lehetővé teszi. A legtöbb professzionális programhoz elengedhetetlen.

Amennyiben sem igényes játékokat nem készül játszani, sem 3D programokat, és egyéb, grafikára igényes programokat nem szeretne futtatni, nem lesz szüksége önálló videókártyára. Ha a gyártó önálló (dedikált) videókártyával látja el a laptopot, az árban, az akkumulátor üzemidejében, valamint az eszköz súlyában és vastagságában is jelentkezik.

Ha játékok játszására és igényes grafikai tevékenységekre szeretné használni a laptopot, valószínűleg nem fogja zavarni, hogy nagyobb összeget kell invesztálnia a videókártyába. Ebben az esetben önálló videókártyával ellátott laptopot keressen. A videókártyák esetében nem fogjuk részletesen szétírni az egyes paramétereket, kizárólag azok hatékonysági osztályát, valamint az alkalmazásokkal való kombatibilitásokat fogjuk megemlíteni.

Nvidia

Az Nvidia videókártyák a lehető legjobbak videókártyák manapság (2021 május). Maga az Nvidia megjelölés azonban még semmit sem jelent, a gyártó kártyái a teljesítmény és a használat alapján 4 önálló osztályba oszthatók. Az alábbi táblázatban az egyes termékcsaládok összehasonlítását találja.

GPU termékcsalád Rendeltetés Teljesítmény Ár Játékok Igényes 3D számítások
MX

(MX450)

Alapvető grafikai munka Alapvető 320 00 Ft-tól Rossz Nagyon rossz
GTX

(GTX 1650 Ti)

Játékokhoz Alacsony- közepes 320 000 Ft-tól Elfogadható Alapvető
RTX

(RTX 3060)

Játékokhoz Magasabb – magas 405 000 Ft-tól Átlagon felüli Magasabb
Quadro

(Quadro T2000) 

Munkához Magasabb- magas 580 000 Ft-tól Optimális

A gaming videókártyák megjelölése GTX, az újabb generáció esetében pedig RTX. Ezzel ellentétben a munkára használt professzionális videókártyák megjelölése Quadro. Ezek CAD és szimulációs alkalmazásokhoz használhatók, leginkább a mérnökök és tudósok körében elterjedtek.

Teljesítményüket illetően a munkára szánt kártyák gyengébbnek tűnhetnek, mint a játékra szánt modellek, sőt, áruk is gyakran túlzásnak tűnhet. A valóságban azonban az Nvidia zárolja a GTX és RTX termékcsalád modelljeit, tehát nem teszi lehetővé a Quadro címke nélküli grafikus kártya-illesztőprogramok számára, hogy kihasználják a CAD alkalmazásgyorsítás előnyeit. Valójában a Quadro kártyák előnyei a CAD-alkalmazások számára kulcsfontosságúak.

Nvidia teljesítményosztályok

A modell jelölésén felül az Nvidia a teljesítményt illetően is osztályozza a videókártyákat – az alapján, hogy mi van a modellszám után írva. A teljesítmény általi különbségeket, amelyeket a userbenchmark weben is megtalál, az alábbi táblázatban tekintheti meg. A Max-Q megjelölés a modell csökkentett teljesítményét jelenti az energiahatékonyság növelése és a kevesebb hőtermelés érdekében.

Figyelmeztetjük, hogy előfordulhat, hogy a webhelyen feltüntetett adatok nem egyeznek a valósággal – mindez attól függ, hogy milyen kártyát használ. A teljesítménynövekedés azonban mindig megfelel a táblázatban feltüntetettnek (a százalékok változhatnak).

RTX 2070 Max-Q (mobile) RTX 2070 Super Max-Q (mobile) RTX 2070 (mobile) RTX 3060 (mobile) RTX 2070 Super (mobile) RTX 3070 (mobile) RTX 3080 (mobile)
90% z RTX 3060 (mobile) 96% z RTX 3060 (mobile) 97% z RTX 3060 (mobile) Alapértelmezett érték 100% 110% z RTX 3060 (mobile) 123% z RTX 3060 (mobile) 149% z RTX 3060 (mobile)

A helyzet a RTX 3000 termékcsalád megjelenését követően komplikálódott. A RTX 3060, 3070 és 3080 modellek jelentek meg, miközben 28 teljesítményváltozatuk létezik. Ez attól függ, hogy mennyi elektromos árammal látja el a laptop a kártyát. Ezt a megoldást a gyártók az Nvidiával együttműködve hozták létre a hűtés optimalizálása érdekében. Egy klasszikus szavaival élve tehát: „Nem minden autó egyforma, hiába van 4 kereke.”.

AMD

Az AMD-nek nincs (2021 májusában) egyetlen olyan videókártya modellje sem a laptop divízióban, amelyet érdemes lenne megemlíteni, sem az ár/érték arányt, sem ami a teljesítményt illeti. Az AMD le van maradva a mobileszközök szegmensében, de ez a jövőben változhat. 

Jelenleg (2021 májusában) az AMD legerősebb mobil grafikus kártyája az RX 5600M, amely alacsonyabb teljesítményű, mint az Nvidia GTX 1660 Ti (alacsonyabb középosztályú Nvidia).

Intel

2020-ban a processzorgyártásról híres Intel bemutatta a laptopokhoz szánt első önálló grafikus kártyát, az Intel Xe MAX-et. Ez nem rendelkezik a játékosoknak szánt teljesítménnyel, inkább az ultrabookok szegmensébe tartozik. Azonban számos olyan előnyt kínál, mint például a nagyon gyors videókódolás. Ami a játékteljesítményt illei, az Nvidia MX sorozatú videókártyáitól is elmarad.

Tipp: Az Intel önálló videókártyák megjelenése 2021 vége felé várható. Nagy játékteljesítmény és a Ray Tracing támogatása várható, azonban az nem teljesen világos, hogy ezek a kártyák mikor lesznek használatosak a laptopokban.

Játékteljesítmény

A videókártya gyártói számos olyan paramétert tüntetnek fel, mint például a chip órajele, a memória mérete vagy a magok száma, ami a játékosokat egyáltalán nem érdekli. Rendben, a memória mérete még egész fontos paraméter, és ha újabb játékokat szeretne játszani, legalább 6 GB memóriára lesz szüksége.

A FPS száma, tehát a képkoca száma másodpercenként az adott játéknál, alapvető paraméter. A YouTube-on számos olyan videót talál, amelyek tesztelik bizonyos videókártyák vagy laptopmodellek teljesítményét a legnépszerűbb játékok játszása során.

Másfelől muszáj megemlítenünk, hogy a másodpercenként megjelenített képek számára a videókártyán felül a processzor, valamint a RAM frekvenciája is hatással vannak. Ha a processzor jelentősen kisebb teljesítménnyel bírna, mint a videókártya, az negatív hatással lehetne a megjelenítés sebességére. Ez a hatás azonban rendszerint az asztali számítógépeknél jelentkezik, ahol nagyobbak lehetnek a különbségek.

TIPP: A MacBookok nem alkalmasak játékok játszásához.

Kijelző

Minél nagyobb kijelző, annál jobb felbontásra is szükség lesz, ez azonban nem mindig van így. A mobiltelefonokhoz képest kisebb a jelentősége a megfelelő technológia kiválasztásának, mivel a kijelzők nem annyira variálhatók. Nem szabad azonban alábecsülni a kijelző felületi kezelését, a frissítési gyakoriságot és fényerőt. Ezeket a paramétereket a következőkben részletesebben is elemezzük.

A kijelző képátlója

A kijelző mérete az egyik alapvető dolog, amellyel tisztában kell lennie a választás során. Ennek az az oka, hogy a kijelző méretétől a teljesítmény, a súly és az laptop ár/érték aránya is függ. Ha gyakran hordozza a laptopot, és utazásai során is használja azt, kisebb méretű kijelzőt fog értékelni, amelyhez kisebb súly és hosszabb akkumulátor üzemidő (nem feltétlenül) társulnak.

Ha a laptop javarészt az asztalon lesz, értékelni fogja a nagyobb méretű kijelzőt, és az akkumulátor üzemideje sem lesz döntő tényező. A laptop kijelzőjének mérete hüvelykben van megadva, egy hüvelyk körülbelül 2,54 centiméternek felel meg. A legelterjedtebbek a 13,3“ és 15,6“ méretű kijelzők. Ezen felül 10, 12, 14 és 17 hüvelyk méretű laptopokkal is találkozhat.

Általánosan elmondható, hogy minél nagyobb kijelző, annál nagyobb a laptop súlya, valamint feltételezhetően annál jobb minőségű komponensekre számíthat. Egyszerűen szólva nagyobb kijelző = nehezebb laptop = nagy komponensek, amelyek olcsóbbak = jobb ár/érték arány.

Az egyes kijelzőméretek összefoglalása:

 • 10 – 12,5 hüvelyk méretű kijelző: A legkisebb kijelzőméret, általában nagyon kicsi, utazásra alkalmas laptopokról van szó, amelyek súlya alacsony általában 1 kilogramm körüli. Alacsony teljesítményre számíthat, legfeljebb kevésbé igényes irodai feladatok elvégzésére, multimédiás tartalom megjelenítésére, vagy az internet böngészésére használható. Hosszabb akkumulátor üzemidőre számíthat. Nem rendelkezik numerikus billentyűzettel.
 • 13,3 – 14,1 hüvelyk méretű kijelző: A kis méret, súly és megfelelő teljesítmény, valamint a kedvező ár ideális kombinációja. Régebben probléma volt megfelelő teljesítményű 13 hüvelyk méretű laptop beszerzése, manapság azonban 220 000 – 370 000 Ft-ért már vásárolhat olyan eszközt, amely igényesebb alkalmazások futtatására is képes. Bár a teljesítmény megfelelő lehet, igényes játékok játszására ne számítson. Az ilyen típusú laptopok egyszerű munkára és a multimédia megjelenítésére alkalmasak. A numerikus billentyűzetet ebben az esetben is feleslegesen keresné.
 • 15,6 hüvelyk méretű kijelző: A legközkedveltebb méret a felhasználók körében. Általában nehezebb laptopokról van szó, amelyek már nem igazán megfelelőek az iskolába vagy a munkahelyre való mindennapos hordozásra, azonban sokan mégis ilyen célra használják őket. A legjobb ár/érték arányt kínálják. Az ilyen méretű modellek közt gyakran talál olyan darabokat is, amelyek olyan videókártyával rendelkeznek, amely igényesebb játékok játszására is alkalmas.
 • 17 – 18 hüvelyk méretű laptop: Ez a méret leginkább azoknak megfelelő, akiknek a laptop kizárólag az asztalon van, és csak nagyon ritkán viszik azt magukkal. Nagy, nehéz laptop, általában megfelelő teljesítménnyel. Gyakran gaming laptopokról, vagy igényes feladatok elvégzésére alkalmas laptopokról van szó. Annak köszönhetően, hogy a komponensek nagyok és nehezek is lehetnek, az ilyen laptop kiváló ár/érték aránnyal bír. A professzionális számítógépek esetében megeshet, hogy jobban megéri egy olyan asztali számítógépet vásárolni, amely ugyanazt a teljesítményt kínálja, mint egy ilyen laptop.

Az alábbi táblázatban az általános kijelzőméreteket hasonlítjuk össze. Figyelmeztetjük, hogy általánosításról van szó, természetesen léteznek nagy teljesítményű, mégis kis méretű laptopok, azonban ezek ára igazán magas is lehet. Természetesen nagy méretű laptop is kínálhat gyenge teljesítményt.

Mi várható el az egyes kijelzőméretű laptopoktól:

Kijelző mérete Általános teljesítmény A komponensek általános ár/érték aránya Általános súly

(kilogramm)

Általános hordozhatóság Általános akkumulátor üzemidő
10 – 12,5 hüvelyk Nagyon alacsony Általában rossz kb. 1 Kiváló Hosszú
13,3 – 14 hüvelyk Alacsony-közepes Közepes 1 – 2 Hosszú – közepes
15,6 hüvelyk Közepes-magas 1,5 – 3 Jó, rosszabb Közepes – rövid
17 – 18 hüvelyk Magas 2,5 – 4 Rossz Rövid

Felbontás

A nagyobb felbontásnak köszönhetően több ablak fér el a képernyőn, és a textúrák is sokkal simábbak lesznek, a legnagyobb felbontásoknál még az egyes pixeleket sem lehet felismerni, minden természetesnek és letisztultnak tűnik. A felbontás ugyanis azt jelenti, hogy hány képpontból áll a képernyő.

A valóságban azonban a 15,6” méretű kijelző esetében nem igazán van értelme nagyobb felbontásnak, mint a Full HD (1920 x 1080 képpont), a 4K felbontásnak (3840 x 2160 képpont) semmi értelme, ugyanis feleslegesen leterheli a videókártyát és csökkenti az akkumulátor üzemidejét. Ha 15,6” és nagyobb méretű kijelzőkről beszélünk, a 2K az optimális érték, tehát a QHD felbontás, amely a Full HD és a 4K közöttinek számít.

A felbontás tehát nem olyan fontos paraméter, ha legalább Full HD. Az ettől kisebb felbontást próbálja meg elkerülni. Az egyes képpontok az ilyen felbontás alatt jól felismerhetők, a kijelzőn lévő ikonok pedig nagyok. A szöveg olvashatósága rosszabb. Ebben az esetben a kis méretű, 12 hüvelykes laptopok kivételt képeznek, azok esetében alacsonyabb felbontás is elegendő.

 • 1366 x 768 (HD): Rendszerint olcsó laptopoknál használatos, manapság a legkisebb érték, amely a laptopok esetében tolerálható, ezt az értéket azonban még kevésbé igényes felhasználóknak sem ajánljuk. Az interneten való szörfözésre, és egyszerű irodai munkára alkalmas.
 • 1920 x 1080 (Full HD): A legjobb felbontás 15,6” képátlójú laptopokhoz. A kijelző megfelelő finomságban jeleníti meg a képet, multimédia megjelenítésére, játékok játszására és igényesebb munka elvégzésére egyaránt alkalmas.
 • Retina kijelző: Az Apple laptopok egyedileg megjelölt kijelzője, amely felbontása 2560 x 1600 vagy 3200 x 1800. Ezen a felbontáson nehéz felismerni az egyes képpontokat, minden szépen jelenítődik meg, filmek nézésére és igényesebb grafikai használatra is megfelelő.
 • 2560 x 1440 (QHD): A Retina kijelzőhöz hasonló felbontás, QHD-ként megjelölt, az Apple-től eltérő márkák laptopjain használatos. Extrém pixelsűrűség, ezt a felbontást a profik is értékelni fogják. Ideális 15,6 hüvelykes és nagyobb laptopok számára.
 • 3840 x 2160 (4K/Ultra HD): Az ilyen felbontású kijelző nagyon lágy képet biztosít. Ez a megoldás csak a grafikusok vagy más olyan szakemberek számára költséghatékony, akik ilyen megjelenítési minőséget használnak munkájukhoz. Ha 4K felbontással rendelkező laptopot vásárol, és játszani szeretne rajta, vagy igényes alkalmazásokat szeretne futtatni, hatékony videókártyára lesz szüksége (RTX).

Kijelző technológia

A kijelzőkön alkalmazott különböző technológiák eltérő mennyiségű megjelenített színt és fényerőszintet kínálnak, és minél nagyobb a fényerő, annál jobb. A nagyobb fényerőnek köszönhetően a kijelző közvetlen napfényben is olvasható. A kijelző technológiájával kizárólag abban az esetben kéne foglalkoznia, ha haladó felhasználó, ugyanis a manapság használt technológiák mind alkalmasak a legtöbb felhasználó számára, akik nem is veszik észre a különbséget.

A legtöbb laptop IPS technológiát használ, amely kiváló betekintési szögeket kínál. Csak ritkán találkozhat OLED technológiával, amely jobb kontrasztarányt (jobb minőségű kép) kínál, azonban a laptopok esetében ez még csak kezdetleges fázisban van, és az OLED kijelző még 4K felbontásnál is kissé szemcsés lehet. A fent felsoroltaktól eltérő technológiákat kerülje el.

Matt vagy fényes kijelző

A fényes kijelző rendszerint jobb színeket és sötétebb feketét kínál, azonban a fényes környezetben megjelenő fényvisszaverődések kellemetlenek lehetnek. Jó eredmények kizárólag sötétben érhetők el, tehát amennyiben éjjeli bagoly, ez nem jelenthet problémát. Az egyes fényes kijelzővel ellátott laptopok fényvisszaverő védelemmel ellátottak, amely csökkenti a kijelző fényvisszaverő képességét. Ez arany középosztályt jelent. Érintőképernyő esetében a kijelző szinte minden esetben fényes.

A matt kijelzők nem hoznak létre fényvisszaverődéseket, valamint az ujjlenyomatok is kevésbé láthatóak rajtuk. A színek, főként a fekete megjelenítése azonban rosszabb. Az ilyen típusú kijelző tisztítása is nehezebb, a lefröcskölés vagy a leöntés foltokat okozhat.

Olyan személyeknek tudjuk ajánlani a fényes kijelzőt, akik leggyakrabban filmeket vagy fotókat szeretnének nézni, esetleg az internet böngészésére használnák a laptopot. A matt kijelző munkára és játékok játszására használt laptopokhoz alkalmas. A legtöbb kijelző manapság matt, esetleg fényvisszaverő kezeléssel rendelkezik.

Frissítési frekvencia

A frissítési frekvencia paraméter egyre fontosabbá válik, különösen azon játékosok számára, akik értékelik a népszerű játékok zökkenőmentesebb működését. A frissítési frekvencia hertzben (Hz), azaz a másodpercenkénti frissítések számában van megadva. Fontos azonban megjegyezni, hogy a nagy frissítési frekvenciához jó minőségű videókártya is szükséges, amely másodpercenként elegendő képkockát (FPS) produkál a játékhoz.

Ha ugyanis a legújabb játékokat közepes kategóriába tartozó videókártyával játssza, megeshet, hogy nem éri el a megfelelő megjelenítési tulajdonságokat. Vásárlás előtt ezért bizonyosodjon meg arról, hogy a videókártya megfelelő az Ön által játszott játékokhoz és a frissítési frekvenciához. Bár nagy probléma nem keletkezne, de minek vásárolna 120 Hz-s monitort, ha csupán fele annyi frekvenciát használna ki.

Színek megjelenítése

A laptopoknál meg kellene lennie adva, hogy hogyan jelenítik meg a színeket – bár ez a feltétel nem mindig teljesül. Ez a paraméter az AdobeRGB színtér százalékában van megadva, és grafikai munka esetén a lehető legközelebb kell lennie a 100%-hoz. A hagyományos gaming laptopok csak 75% körüli értékeket képesek elérni, ezért nem biztos, hogy alkalmasak a grafikai munkára

Ennek a mutatónak az a célja, hogy a színek a nyomtatás után is azonosak legyenek, mint amilyennek a monitoron látszanak. Ha azonban ez az arány alacsony (akár 90%), akkor olyan színekkel dolgozik, amelyek a valóságban teljesen másképp néznek ki. Szemléltetésképpen, az a fényes sárga szín, amelyet egy gaming laptop monitorján láthatunk, megeshet, hogy egy minőségi monitoron, esetleg a nyomtatást követően narancssárgán jelenik meg.

Kapcsolat

Még a legerősebb laptop működése sem lesz megfelelő, ha az internethez való csatlakozás lassú lesz, nem fog rendelkezni Bluetooth-tal, vagy csupán egy USB 2.0 csatlakozóval lesz felszerelve. A kapcsolat ezért rendkívül fontos paraméter, és a vásárlás előtt mindig ellenőrizze le annak érdekében, hogy ne történjen meg, hogy nem lesz hová csatlakoztatnia az egeret. Az egyes fogalmakat az alábbiakban részletezzük.

 • Külső monitor – Ha külső monitort csatlakoztat a laptopjához, nagyobb munkaterületre tehet szert és leegyszerűsítheti munkáját. Ezt a képátvitelre szolgáló csatlakozók teszik lehetővé.
 • USB – Ez a csatlakozó adatátvitelre, valamint például egér vagy billentyűzet csatlakoztatására szolgál. Az eszköznek legalább 2 ilyen csaltakozóval kellene rendelkeznie.
 • Internet – Ha nem érhető el WiFi, és kizárólag internetes kábel áll rendelkezésére, Ethernet (RJ-45) csatlakozóra lesz szüksége. Az USB hálózati kártya alternatív lehetőségként szolgál.
 • Memóriakártya olvasó – Ha szeret fotózni, esetleg a fotózásból él, szüksége lesz egy ilyen csatlakozóra. Az olvasó külön is megvásárolható és USB segítségével csatlakoztatható a laptophoz, ebben az esetben azonban nem fogja tudni másra használni az USB csatlakozót.
 • Hang – Ha kedveli a vezetékes fülhallgatókat, akkor Jack 3,5 mm csatlakozóra lesz szüksége. Abban az esetben, ha a laptop rendelkezi USB-C csatlakozóval, lehetősége van redukció megvásárlására.

UTP csatlakozó (Ethernet)

A laptop WiFi vagy Ethernet csatlakozó segítségével képes csatlakozni az internethez. Bár ez a legtöbb olvasó számára furcsának tűnhet, a méretmegtakarítás miatt egyre több laptop készül Ethernet csatlakozó nélkül. Amennyiben szüksége van egy ilyen típusú csatlakozóra, vásárlás előtt bizonyosodjon meg arról, hogy a laptopon található-e ilyen.

Fontos megemlíteni, hogy a vezetékes kapcsolat minden esetben stabilabb, gyorsabb, és kisebb késést biztosít, mint a WiFi-n keresztüli kapcsolat. A legtöbb online játékot játszó játékos ezért, amennyiben lehetséges, vezetékes kapcsolatot használ.

Tipp: Nem kell aggódnia, ha hálózati csatlakozó nélküli modellt választott. A piacon számos olcsó külső hálózati kártya kapható, amelyek USB port segítségével csatlakoztathatók, és a vezetékes kábel redukció segítségével történő csatlakoztatására szolgálnak.

WiFi

Jelenleg a laptopokban leggyakrabban használt WiFi kártyák a WiFi 5 (802.11ac) és a WiFi 6 (802.11ax) szabványok. Ha egy modell régebbi technológiával rendelkezik, fontolja meg annak megvásárlását, mert a WiFi kapcsolat lassabb és kevésbé stabil lesz.

Tipp: Nem működik a WiFi kártyája? Próbálja újratelepíteni a WiFi illesztőprogramokat (drivers), és végezzen további diagnosztikát. A Windowsnak magának kellene gondoskodnia a frissítésről a Windows Updaten keresztül. Ha ez mégsem történik meg, az útmutatót megtalálja az interneten. Ha a kártya ezt követően sem működik, a legtöbb közepesen drága és drága Windows laptop esetében kicserélhető.

Képátvitel

Lehet, hogy még emlékszik a régi laptopok vagy monitorok VGA csatlakozójára, amely két csavarral volt kiegészítve. Ezt a külső monitor csatlakoztatására szolgáló csatlakozót később HDMI (trapéz) és Displayport váltotta fel (hasonlóan a HDMI-hez, csak az egyik sarok ferde). A VGA-val ellentétben ezek a csatlakozók sokkal nagyobb adatmennyiséget képesek szállítani, ezért elengedhetetlenek a 2K (QHD – 2560 x 1440 px) és 4K (UHD – 3840 x 2160 px) monitorok csatlakoztatásához.

Ma még változatosabbak a monitorcsatlakozási lehetőségek, és például az USB-C csatlakozó is használható képátvitelre, ha a laptop, a kábel, a processzor és a monitor támogatja ezt a funkciót. Az alábbiakban a képátvitel egyes módszereit nézzük meg. A fenti listából jól látható, hogy a külső monitor támogatása nagyszámú paramétertől függ. Általában azonban egy külső monitor csatlakoztatása nem okoz gondot.

HDMI

A képátvitelre alkalmas csatlakozók közül az első valóban modern változat a HDMI. Ez kép, valamint hang átvitelére egyaránt alkalmas. Így ha hangszórókkal ellátott monitort vagy tévét csatlakoztat laptopjához, nem kell második kábellel foglalkoznia. Külső 4K monitorok csatlakoztatásakor azonban ügyeljen a HDMI generációjára. A piacon HDMI 1.2 – HDMI 1.4 változatokat talál, amelyek bár képesek továbbítani a képet, kizárólag Full HD felbontásra alkalmasak (esetleg a 2K-hoz megfelelőek).

4K monitor csatlakoztatásához HDMI 2.0-t, vagy olyan újabb változatot válasszon, amely 60 hertz (Hz) frekvencián képes továbbítani a 4K képet. A 60 Hz-nél nagyobb frissítési frekvenciájú 4K gaming monitorokhoz Displayportra lesz szüksége.

USB-C

Néhány modern laptop rendelkezik képátviteli funkcióval USB-C kábelen keresztül. Ezt a funkciót azonban a monitornak is támogatnia kell. Előnye, hogy a kis teljesítményű laptopok alacsony energiaigényűek, és (kölcsönös támogatással) képesek a monitorról USB-C kábelen keresztüli töltésre is. Ezzel jelentősen csökkenthető a laptop körüli kábelek száma.

Hangátvitel és Bluetooth

A legtöbb laptop testén 3,5 mm-es jack csatlakozó található a fejhallgatónak és a hangszóróknak, néhánynak pedig külön mikrofoncsatlakozója van. Ha vezetékes fülhallgatót használ, akkor szüksége lehet erre a csatlakozóra.

A vezeték nélküli fülhallgatók, valamint egyéb eszközök csatlakoztatására a Bluetooth áll rendelkezésére. Ez az egyes generációkban különbözik egymástól, és amennyiben lehetséges, a laptopnak Bluetooth 5.0, vagy újabb változattal kellene rendelkeznie. Ha Önnek ez nem olyan fontos paraméter, akkor a 4.2 változat is megfelelő lehet. Bluetooth használatával a fülhallgatón felül egér vagy billentyűzet is csatlakoztatható, sőt, adatátvitelre is alkalmas. Ez az átvitel azonban egészen lassú, tehát manapság szinte senki sem használja.

Adatcsatlakozók

Mindig legyen legalább 2 USB-csatlakozó a laptop oldalán. Ezek külső adattároló, valamint egér csatlakoztatására szolgálnak. 3 csatlakozót arany középútnak vélünk, ekkora mennyiség ugyanis külső billentyűzet, egér és tárhely (például Flash disk) csatlakoztatását is lehetővé teszi egyidejűleg. A típusokkal az alábbiakban foglalkozunk.

USB 2.0

Régebbi generációs USB-csatlakozó, amely 60 MB/s (megabájt/s) elméleti adatátviteli sebességet tesz lehetővé. Egy ilyen csatlakozó nem alkalmas adatátvitelre, ugyanis több mint 10-szer lassabb, mint az új generációk. Perifériák (egér, billentyűzet) csatlakoztatására viszont kiválóan alkalmas.

USB 3.0 és újabbak

A klasszikus „lapos” USB újabb generációja az USB 3.0-tól 3.2-ig terjedő jelölést viseli, és a csatlakozó alakjában is eltérhet. Az USB 3.2-t általában USB-C csatlakozónak nevezik. Az USB 3.0 jelentősen növeli az átviteli sebességet az USB 2.0-hoz képest, az átviteli sebesség elméletileg akár tízszer gyorsabb is lehet.

Az USB-C akár 2500 MB/s sebességet is elérhet, azaz 42-szer gyorsabb, mint az USB 2.0. Ezek az értékek azonban elméletiek, és a gyakorlatban eltérőek lehetnek. Az azonban továbbra is igaz, hogy ezek a csatlakozók lényegesen gyorsabbak, mint a régebbi generációk. A laptopnak legalább egy USB 3.0 csatlakozóval (egy USB 2.0 csatlakozóval kombinálva), valamint egy USB-C csatlakozóval kellene rendelkeznie.

Thunderbolt 4.0

Ránézésre pontosan úgy néz ki, mint az USB-C kábel, azonban akár 4x gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé. A nagy adatáramlásnak köszönhetően külső videókártya csatlakoztatására is használható. Ne tévessze meg azonban az azonos alakú csatlakozó, csak akkor fogja kihasználni a Thunderbolt 4.0 előnyeit, ha azt a laptop és a kábel is támogatják.

Memóriakártya olvasó

Ha fotóz, esetleg tablettel vagy egyéb eszközzel rendelkezik, annak tárhelyét memóriakártya (SD) képezi, így értékelni fogja a memóriakártya olvasót. Ez elengedhetetlen fotósok és operatőrök számára. Ha azonban laptopja nem rendelkezik ilyen olvasóval, Önnek mégis szüksége lenne rá, ne essen kétségbe. Elektronikai szaküzletben vásárolhat külső olvasót, amelyet USB használatával csatlakoztathat a laptophoz.

CD / DVD meghajtó

A manapság kapható laptopok szinte egyike sem tartalmaz CD/DVD meghajtót. A gyártók évekkel ezelőtt fokozatosan vezették be ezt a kompromisszumot, hogy helyet takarítsanak meg a laptopban. A meghajtó a készülék térfogatának több mint 10%-át foglalta el. A felhasználók már egyre kevesebb CD-meghajtót igényelnek a laptopokhoz, de az asztali számítógépekhez is.

Tipp: Ha mégis szüksége lenne CD/DVD meghajtóra, az egyes gyártók értékesítenek külső meghajtókat, amelyeket USB kábel segítségével csatlakoztathat a laptophoz – a kábel néha tartozék, esetenként azonban külön kell megvásárolni.

Billentyűzet és érintőpárna

A billentyűzettel és az érintőpárnával (touchpad) szinte minden árkategóriában foglalkozni kell, ugyanis a különbségek hatalmasak. Nem biztos, hogy egy kiváló komponenseket tartalmazó, jó áron kapható laptop a legjobb, ugyanis lehet, hogy rossz rajta dolgozni. Először is győződjön meg arról, hogy szüksége van-e numerikus billentyűzetre (a jobb oldali rész számokkal) és háttérvilágításra.

Ügyeljen a billentyűzet lokalizációjára, ugyanis az egyes billentyűk eltérő módon lehetnek elhelyezve a billentyűzeteken. Bár a Windows esetében beállíthatja a billentyűk elhelyezését, a billentyűn lévő nyomtatás megmarad. Ha gyakran dolgozik az esti órákban, akkor a billentyű háttérvilágítását is értékelni fogja, amely az orientációban lesz segítségére. A háttérvilágítás rendszerint kikapcsolható, így nem kell attól tartania, hogy állandóan világítani fog.

Az érintőpárna az egeret helyettesíti, az egyes eszközökön jobban működik, míg másokon rosszabbul. Ebből a szempontból az Apple laptopok számítanak ergonómiai legendának, ugyanis kiváló kialakítású érintőpárnát és billentyűzetet kínálnak. Ha a laptop nem rendelkezik numerikus billentyűzettel, akkor az egyes modellek háttérvilágítással ellátottak az érintőpárna részén, amely így numerikus billentyűzet céljára használható, ezen felül akár érintőkijelzővel is rendelkezhetnek.

Tipp: Vásárlás előtt ellenőrizze a felhasználói véleményeket és győződjön meg arról, hogy a felhasználók nem panaszkodnak az érintőpárnára vagy a billentyűzetre. Ha több vélemény elolvasását követően egyetlen ilyen problémával sem találkozott, valószínűleg minden rendben lesz.

Hangzás

Magáról a hangkimenetről hangszórók gondoskodnak, általában a laptop mindkét oldalán kettő található, de ne számítson káprázatos hangminőségre. Ráadásul az egyes laptopok még sztereó hangzást sem kínálnak. Azonban olyan típusú laptopok is léteznek, amelyeknél a hangzás prioritásnak számít. Az ilyen eszközök jobb minőségű sztereó hangszórókkal rendelkeznek és elmondható, hogy részben a mélynyomót is képesek szimulálni a basszusvonal fokozása érdekében.

Bár a gyártók gyakran emlegetnek olyan hangzatos hangszórógyártókat, mint a Hartmann Kardon, a Bang and Olufsen vagy a JBL, a minőségi beszállító még mindig semmit sem jelent a laptop szegmensben. Számos olyan laptoppal találkoztunk, amelyek ára meghaladja az 700 000 Ft-ot, és megerősíthetjük, hogy a magas ár nem garantálja a kiváló hangminőséget. Ezt csakis saját tapasztalattal tudja ellenőrizni.

Rendszerint a gaming laptopok kínálnak kiváló hangzást, de ez sem szabály. Ha nagyon fontos Önnek ez a paraméter, olvassa el a felhasználói véleményeket, és ha teheti, próbálja ki a laptop hangzását a szaküzletek egyikében. Néhány modell stúdióban rögzített hangzását a YouTube-n is megtalálja. Az általános felhasználók számára azonban a hangzás több, mint megfelelő.

Szerkezet

Teljesen műanyagból készült, műanyag és fém kombinációjából készült, valamint teljesen fémből készült szerkezettel is találkozhat. Egyértelmű, hogy a fém szerkezetű modellek jobb minőségűek, kisebb a kockázata a pántok sérülésének, és általában tartósabbak és vonzóbbak is. Súlyuk azonban nem minden esetben nagyobb, mint a műanyagból készült modelleknek.

Az anyagon felül azonban arra is érdemes figyelni, hogy egyszerűen hozzáférhet-e a laptop “belsejéhez”, és mennyire egyszerű például RAM hozzáadása egy laikus számára. Az egyszerű kinyitás a laptop tisztítását, illetve haladóbb felhasználók számára a processzor és a grafikus kártya cseréjét is leegyszerűsíti. Ilyen esetekben a kinyitás rendszerint egy gomb vagy pár csavar segítségével történik.

A szerkezeti kivitel szempontjából a HP ProBook termékcsalád volt a legjobb, manapság azonban más a helyzet és nem tudunk egy konkrét gyártót ajánlani, ugyanis minden modell eltér egymástól.

Tipp: A szerkezet és az upgrade szempontjából az Eurocom jól áll, laptopjai ugyanis kiváló szerkezetűek, egyszerűen kinyithatók, néhány modell asztali számítógépekbe alkalmas processzorral ellátott, amely a videókártyával együtt cserélhető. Ennek köszönhetően ideális például professzionális használatra.

Webkamera

A webkamera manapság szinte egyetlen mobil eszközből sem hiányzik, ezt a trendet még a laptopok sem kerülték el. A beépített kamerák, amelyek például videohívásokhoz használhatók, mindenekelőtt a laptop monitorja felett elhelyezettek, és nem sokban térnek el egymástól. Legfőképpen a laptop keretébe épített kis objektívről van szó, amely első pillantásra alig észrevehető. Ezek a kamerák nem túl jó minőségűek, de ez nem is meglepő, ugyanis elsősorban vizuális kommunikációra használatosak.

Adatvédelmi okokból egyes modellek webkamera fedéllel is ellátottak, amivel letakarható az objektív, így akarata ellenére senki sem nézheti Önt. Ez a lehetőség azon felhasználók számára lehet érdekes, akik magánéletük védelme érdekében leragasztják a webkamerát.

Tipp: Ha megkérdőjelezhető webhelyeket vagy felnőtteknek szóló webhelyeket keres fel, mindig takarja le a webkamerát. Egy képzett hacker a tudta nélkül is lefilmezheti Önt.

Súly

Azt, hogy milyen a laptop súlya, legfőképpen abban az esetben lesz fontos, ha napi szinten magával fogja hordozni. Mindennapi hordozás esetén a laptop súlyának 1 – 2 kilogramm köztinek kellene lennie. Ha hordozni szeretné a laptopot, azt is jó tudni, mennyi az adapter súlya, amely a laptopot tölti. Az egyes modellek közti különbség akár több száz gramm is lehet, ami befolyásolhatja az össz súlyt.

A súly legfőképpen a laptop méretétől függ, tehát amennyiben 17” méretű kijelzővel rendelkező laptopot választ, nem igazán fog könnyű modellt találni.

Akkumulátor üzemidő

Ahogyan az alacsony súlyt, úgy a hosszú üzemidőt is értékelni fogja a gyakori utazások esetén. Ebben az esetben azonban ne hagyatkozzon arra az értékre, amit a gyártó megad. Ajánljuk, hogy olvasson el néhány felhasználói értékelést, esetleg nézzen meg egy-két videóértékelést a YouTube-on. A gyártók ugyanis gyakran eltúlozzák az üzemidőt, vagy gyakran irreális körülmények között, tehát nullás terhelés esetén elérhető üzemidőt tüntetnek fel. A valós üzemidő kevesebb, mint amit a gyártó feltüntet.

A jó üzemidőt kínáló laptopoknál akár 20 órás üzemidőre is számíthat normál terhelés esetén, a legerősebbeknél, amelyek nem utazásra készültek, maximum négy óra üzemidőre lehet számítani, miközben a laptop automatikusan csökkenti a komponensek teljesítményét. Alacsony súly és hosszú üzemidő általában a 10“ – 14“ méretű laptopoktól várható el.

Repülőgéppel történő utazás

Gyakran utazik laptopjával a repülőgépen? Akkor ügyelnie kell a következő paraméterre. Ez a maximális akkumulátorkapacitás, amelyet egy repülőgépen szállíthat. Ennek az az oka, hogy a repülőgép fedélzetére maximum 99,99 wattóra (Wh) akkumulátorkapacitású eszközt vihet magával.

Ha a laptopot a fedélzet alatti feladott poggyászba teszi, akkor annak kikapcsolt állapotban kell lennie. Ezek a feltételek a világ egyes pontjain változhatnak, azonban a maximum általában 99,99 Wh.

Komponensek cseréjének lehetősége

Az előző fejezetekben már megemlítettük, hogy lehet-e cserélni a komponenseket. Ha azonban szándékosan ugrott erre a fejezetre, itt egy összefoglalót talál. A legtöbb Windows laptopnál az egyes komponensek rendszerint cserélhetők vagy bővíthetők, az Apple eszközök azonban nem kínálnak ilyen lehetőséget. Éppen ezért mi a Windowsra összpontosítunk.

Bármely komponens cseréje előtt, már azok megvásárlásakor győződjön meg arról, hogy kompatibilisek az Ön laptopjával. Ezt a kézikönyvekben, a gyártó támogatásában vagy az interneten keresztül ellenőrizheti (YouTube video oktatóanyagok).

Mi cserélhető általában

 • Régi akkumulátor újra, kompatibilis.
 • Régi HDD merevlemez új SSD 2,5” formátumú, SATA III meghajtóra.
 • SSD/HDD cseréje nagyobb kapacitásúra.
 • M.2 formátumú, NVMe PCI-e kapcsolatú SSD meghajtó azonos formátumú és nagyobb sebességű vagy kapacitású meghajtóra.
 • Második RAM slot hozzáadása, amennyiben a laptopban csak egy van előre telepítve. Ez csak abban az esetben kivitelezhető, ha a RAM a slotban van (SO-DIMM megjelölés). Mindkét RAM modulnak azonosnak kell lennie (azonos frekvencia, feszültség, memória és Latency).
 • WiFi kártya abban az esetben, ha nem működik.

Mi cserélhető ritkábban

 • Processzor (csak a számítógépekhez tervezett processzorral rendelkező laptopok esetében).
 • Videókártya (kizárólag olyan laptopok esetében, amelyek önálló videókártyával rendelkeznek).

Ha kipróbálhatja a laptopot

Ha már kinézett egy laptopot és lehetősége van barátjánál vagy egy szaküzletben kipróbálni azt, javasoljuk, hogy több olyan fontos paraméterre is ügyeljen, amelyeknek köszönhetően gyorsan megtudhatja, hogy alkalmas-e a laptop az Ön számára. A legelső dolog természetesen a megjelenés, ez azonban korántsem a legfontosabb. Sokkal fontosabb kipróbálni, hogy általános használat során a laptop nyikorog-e, hogy tartósnak-e hat, esetleg hajlik-e, valamint, hogy jó benyomást kelt-e.

Fontos, hogy a szerkezetet illetően különös figyelmet fordítsunk a kijelzőre – mennyire dönthető, jól tart-e a pánt, és a kijelző nem esik spontán előre vagy hátra, illetve nem rázkódik-e kellemetlenül pl. vonattal történő utazás során. A megtekintési szögeket és a megjelenítés minőségét is ellenőrizze.

Ezen felül a billentyűzetet is érdemes kipróbálni, hogy kényelmes-e az írás rajta – azonban arra is godoljon, hogy egy kis időbe telik, amíg az ember megszokja az új billentyűzeten történő írást. Szóval nem arról van szó, hogy csinál-e gépelési hibákat, sokkal inkább arról, hogy az egyes billentyűk jól lenyomhatók-e, a billentyűk közötti tér behajlik-e, valamint, hogy milyen minőségű a billentyűzet a háttérvilágítása. Az érintőpadot is próbálja ki, hogy ujjai képesek-e simán csúszni rajta.

Mit keressen a felhasználói véleményekben

Legfőképpen arra ügyeljen, hogy a felhasználók észleltek-e problémákat az alábbi paraméterekkel kapcsolatban. Azonban kizárólag azokra a paraméterekre figyeljen, amelyek fontosak az Ön számára, és mérlegelje, hogy egy adott felhasználói vélemény értékes-e.

 • Processzor túlmelegedése
 • Rövid akkumulátor üzemidő
 • A monitor pántjának nyikorgása
 • Rossz minőségű vagy alacsony fényerejű kijelző
 • Zajos működés
 • Problémák az érintőpaddal vagy a billentyűzettel
 • Szerkezeti problémák
 • Fényes monitor

Laptopokkal kapcsolatos gyakran ismételt kérdések


Szerinted hasznos volt ez a cikk?
Visszajelzéseidet örömmel fogadjuk.

Laptopok
Átlagos értékelés 4.6 az 42 szavazatból