A legjobb matracok összehasonlító tesztje és értékelése

A jó alvás a sikeres nap alapja, ugyanakkor a jó egészség fő feltétele is. A gerinc, az ízületi fájdalmak vagy a fejfájás problémái gyakran a nem megfelelő alvási helyzetből származnak. Ebben kulcsszerepet játszik a megfelelő matrac, amelynek biztosítania kell a regenerációhoz szükséges támogatást, és támogatnia kell az egészségproblémáknak leginkább kitett testrészeket.

A választást példátlanul gondos hozzáállással kell elvvégezni, mivel ebben az esetben valójában az egészségről van szó. A jó választás alapja a matrac megfelelő keménységének kiválasztása, mivel ettől függ a következő választás – mindig az egyén magasságától és súlyától függően. További fontos paraméterek közé tartozik a matrac anyagának típusa, amelynek a test számára nagyon szükséges támogatást kell nyújtania. Ezenkívül érdemes figyelni a matrac teherbírására és élettartamára, méreteire és a rostély típusára, amelyre a kiválasztott matrac lesz elhelyezve. Nem minden anyag alkalmas minden rostélyhoz. Végül, de nem utolsósorban, érdeklődjön a matrac rendeltetése iránt – vajon alkalmas-e egyes személyek vagy párok számára.

Új matrac vásárlását tervezi? Szenteljen elég időt a matrac kiválasztására, és helyezze előnybe az egészségügyi szempontokat és a kényelmet a pénzügyi szempontok előtt. A teste ezért hálás lesz Önnek. Ha mégsem biztos benne, hogyan juthat megfelelő matrachoz, akkor olvassa el Hogyan válasszunk matracot című cikkünket. Itt megtalálja az összes szükséges információt.


A legjobb matracok a felhasználók értékelései és visszajelzései szerint

Sorrend Termék Méretek (cm) Megközelítőleges ár Aktuális ár
Top 1 160 x 200 124 000 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 2 191 x 99 x 25 7 000 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 3 140 x 200 140 000 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 4 152 x 203 x 25 13 000 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 5 180 x 200 65 000 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 6 183 x 203 x 25 12 000 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 7 160 x 200 x 4 32 000 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 8 180 x 200 70 000 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 9 90 x 200 70 000 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 10 160 x 200 x 21 90 000 Ft Mutasd az ajánlatokat

Hogyan válasszunk matracot

Manapság gyakorlatilag senki sem tud meglenni matrac nélkül. A megfelelően megválasztott matrac enyhítheti a hát- és ízületi fájdalmakat, és javíthatja az alvást, míg a rosszul megválasztott matrac negatívan befolyásolhatja a test támasztó rendszerét, ami különösen a gyermekek számára veszélyes. Ezért érdemes a matrac megvásárláskor gondolni arra, hogy ez a befektetés miként befolyásolhatja Önt. A matrac kiválasztásakor ajánlatos figyelembe venni számos alapvető kritériumot, amelyek nagy része a tulajdonos személyétől függ. Ezért nem tanácsos jó áron megvásárolni ugyanolyan a matracot az egész család számára. Éppen ellenkezőleg, minden egyes matracnak ideális esetben a lehető leginkább összeegyeztethetőnek kell lennie a leendő használóval.

Ebben az útmutatóban megtudja, hogyan kell kiválasztani a matracot, különös tekintettel arra, milyen feltételeknek kell a matracnak megfelelnie, és milyenek az ideális paraméterek az egyes felhasználói kategóriákhoz. A matracokat keménységük szerint osztottuk el, ami általában alapvető fontosságú az érdeklődők számára. Összpontosítottuk a leggyakrabban használt anyagokra is, amelyek tulajdonságaik és rendeltetésük szerint egymástól különböznek. Ezenkívül figyelembe vettük például a matracok ideális méreteit és teherbíró képességét, amelyek szintén a használó testalkatától függnek.

A cikk elolvasása után átfogó képet kap az problematikáról, és könnyebb lesz kiválasztania Ön, és szerettei részére a legjobb matracot. Végül is, egészségünk csak egy van, és rajtunk múlik, hogy minden este pozitív vagy negatív irányba befolyásoljuk-e.

A megfelelő matrac kiválasztásának általános szabályai

  • Ideális méretek: 20-25 cm-rel több, mint a test mérete
  • Ideális vastagság: legalább 15 cm, az idősebbeknek inkább 20 és több cm
  • Ideális keménység: súly, alvási helyzet, életkor, a preferenciák szerint, lásd a Keménység fejezetet
  • Ideális anyag: a rostély, a környezet, a preferenciák (pl. természetes anyagok) szerint, részletesebben az A matrac anyaga fejezetben
  • Ideális teherbírás: súly szerint, mindig bizonyos tartalékkal.

A matrac vásárlásával néha valószínűleg új ágy vásárlására is sor kerül. Olyan esetben, ha látogatókra is számít, és a házában nincs elég hely még egy ágyra, akkor van még egy felfújható ágy formájú változat is.

Keménység

A legtöbb kiskereskedő a matracokat keménység szerint négy kategóriába sorolja, lágytól extra keményig. Egyeseknek öt kategóriája van, de ezek gyakran nagyon puha matracok közé tartoznak, amelyek egészségügyi szempontból nem ajánlatosak. Ezért inkább csak négy kategóriás matrac mellett döntöttünk.

A matrac keménységének kiválasztásakor számos tényezőt kell figyelembe venni, az egyik legfontosabb a testsúly. Az kisebb súlyú emberek lágyabb matracot is választhatnak, a nagyobb súlyú embereknek keményebb matracra van szükségük, amely a testnek megfelelő támasztékot nyújt. A nők általában a lágyabb matracokat kedvelik, a férfiak gyakran a keményebb változatot választják. A legnépszerűbb a 2. és a 3. keménységi fok, amelyek kielégítik az érdekelt felek legszélesebb körét.

A matracok keménységi táblázata

Keménység Testsúly Alvástípus Jellemzők
  1. sz. keménység (nagyon puha) 70 kg-ig oldalán (könnyebb alvás) nő, idősebb személy
2. sz. keménység (puha) 70 – 100 kg oldalán, váltakozó helyzetben
3. sz. keménység (kemény) 120 kg-ig hason, váltakozó helyzetben férfi
4. sz. keménység (nagyon kemény) 150 kg-ig háton fekve férfi

Ez az útmutató csak tájékoztató jellegű, és általános preferenciákon alapul. A puha matracok általában jobban megfelelnek nőknek és idősebbnek, vagy ízületi problémákkal küzdő személyeknek. A keményebb matracokat többnyire a férfiak kedvelik. Ami a terhelhetőséget illeti, az gyártónként változhat. Általában minden matracnak adva van a sajátos teherbíró képessége. Többnyire azonban a nehezebb embereknek keményebb matracokat kell választaniuk, amelyek megfelelő támaszt nyújtanak, és kevésbé kopnak.

1. sz. keménységi fok

A legpuhább matracok általában latexből vagy poliuretán habból készülnek. Nagyon rugalmasak és alkalmazkodó-képesek. Nem hoznak létre ellennyomást a testtel szemben, aminek köszönhetően megelőzik az felfekvéseket és lazítják az izmokat. Kevésbé alkalmasak nagyobb testsúlyú aktív embereknek, ellenkezőleg, nagyon jó választás lehet idősebb, mozgásképtelen, valamint ízületi fájdalmakban szenvedő személyek számára..

2. sz. keménységi fok

A második keménységi szint a legnépszerűbb az vásárlók körében. Számos változatban gyártják, beleértve poliuretán, szendvics, rugós és hideg habból készült matracokat. Még mindig a spektrum lágyabb részéhez tartoznak, így rugalmasak és jól alkalmazkodnak a testhez. A legpuhább matracokkal összehasonlítva azonban jobb támaszt nyújtanak a gerincnek. Azoknak ajánljuk, akiknek a testsúlya nem lépi túl a száz kilogrammot, és akik inkább a puhább ágyat helyeznék előnybe.

3. sz. keménységi fok

Ezek kissé keményebb matracok, különösen fiatalabb és nagyobb testsúlyú egyének számára. Elegendő támaszt nyújtanak, de csak akkor válassza ezeket, ha a keményebb fekvőhelyet kedveli. Főleg szendvicses, vagy rugós szerkezetűek.

4. sz. keménységi fok

Nem olyan népszerűek, mint a 2. és 3. keménységű matracok. Általában nagyon tartós poliuretán habból készülnek, gyakran kókuszrost felhasználásával. Jó szolgálatot tesznek a nagyobb súlykategóriákban, a férfiak gyakrabban választják, mint a nők. Ugyanúgy, mint az 1. keménység, a 4. keménység alapvetően szélsőséges megoldás, tehát valóban kemény éjszakai fekvőhelyet képvisel.

A dupla matracok keménysége

Kétszemélyes matrac vásárlásakor nem kell kétségbeesnie, ha Ön és partnere más keménységű matracot szeretne. A piacon már vannak kétféle keménységű matracok, amelyeknél a matrac egyik oldala puhább, a másik pedig keményebb. Úgyhogy mindenki saját igényei szerint választhat.

Keménység az alvásmódnak megfelelően

A matrac keménységének kiválasztásakor a kritériumok egyike lehet a túlnyomó alvási mód.

a) Ha háton fekve alszik

Ha szeret hátán fekve aludni, feltétlenül válasszon keményebb matracot. Ez a súlyát alvás közben elosztja és rögzíti a gerincet egyenes helyzetben. Így nem jön létre elhajlás, például az ágyéki részben.

b) Ha egy oldalán fekve alszik

Ha egy oldalán fekve alszik, akkor a matrac bizonyos részei nagyobb terhelést viselnek, mint a többiek. Nagyobb a terhelés például a csípő, a váll és a térd környékén. Az ilyen alvók számára jobb a közepesen kemény, esetleg lágyabb matrac, amely alkalmazkodik a test vonalához, és ugyanakkor elegendő mértékben támogatják azt.

c) Ha hason fekve alszik

A közepes keménységű matracot azok a felhasználók is értékelni fogják, akik alvás közben jobban szeretik a hasi helyzetet. Ez is kényelmesen alkalmazkodik a testhez, ugyanakkor vízszintes helyzetben is rögzíti.

d) Ha alvás közben változtatja a pozíciókat

Ilyen esetben ideális a közepes keménységű matracok választása.

A matrac anyaga

A matracok viszonylag sokféle anyagból készülnek.  Vannak köztük korszerűbbek, rendelkeznek különböző funkciókkal, és a felhasználók számára más előnyöket kínálnak. A szöveg további részében megtudhatja, mely anyagok alkalmasak mindennapi alvásra, és melyeket érdemes vásárolni alkalmi alváshoz, például vendék-matracként.

Latex matracok

A latex matracok a lágyabbak közé tartoznak, általában 1. és 2. fok közötti merevséggel készülnek. Nagyon kényelmesek. Nagy rugalmasságuknak köszönhetően jól alkalmazkodnak a test alakjához, jó tartósság és a paraméterek stabilitása is jellemzik őket. A nagyobb merevség érdekében kókuszrostot, PUR vagy HR hablapot helyeznek a középső részükbe.

Nem ajánlatosak nedves környezetbe, a matracok nagy része természetes anyagokból készült és kevésbé légáteresztők. Azoknak sem javasoljuk, akik éjszaka túlzottan izzadnak. Nem nagyon állnak ellen az atkáknak, tehát ez allergiások számára sem a legjobb választás. Ez azonban a gyártótól függ, némelyikük ezeket a problémákat a természetes anyagok megfelelő arányának használatával oldja meg. A matracokat jobb lamellás rostélyra helyezni, a szilárd lemez nem jó megoldás.

Rugós matracok

Manapság, bár veszítik a népszerűségüket, a hátunkba nyomódó kilazult rugók kora óta azonban a rugós matracok alakja alapvetően változott. Rugalmasak, és így jól alkalmazkodnak a test alakjához. Ha jól rögzített, úgynevezett szórórétegük van, aminek köszönhetően nem áll fenn a rugók kellemetlen nyomásának veszélye a matrac felületén.

A rugós matracok három alapcsoportra oszthatók:

  • klasszikus rugós alapú matracok
  • zsebrugós matracok
  • mikrotáskás rugós matracok.

Hagyományos rugós alapú matracok esetében a rugókat kiegészítő rugókkal kötik egymáshoz, és így nem lazulhatnak ki. A táskás matracoknál minden rugónak külön textil tokja van. Ez segít a testsúly egyenletesebb elosztásában. A mikrotáskás matracok 90×200 cm-es méternél akár ezer rugót is tartalmaznak. Ezen felül még textil tokba is vannak helyezve. Ezek is tökéletesen elosztják a test súlyát, de lágyabbak, tehát nem alkalmasak nagyobb testsúlyú egyének számára.

Nem alkalmasak lamellás rostélyokhoz főleg a pozicionáló rostélyokhoz. Kiváló légáteresztő képességüknek köszönhetően sokkal jobban kombinálhatók szilárd rostéllyal.

Habmatracok

A habmatracok különféle típusú, különböző tulajdonságokkal rendelkező habokból készülnek. Ezeket gyakran kölcsönösen kombinálni is lehet. Ezeknek a matracoknak közös vonása a sokféleség. Nemcsak különböző merevségi fokozatúak, hanem bármilyen típusú lamellával és rácsos rostéllyal kombinálva is alkalmazhatók.

a) PUR matracok

A poliuretán matracok a piacon a legnépszerűbbek közé tartoznak. Sokféle keménységi változatában léteznek, rugalmasak és stabil méretűek. Általában tartósabb habból készülnek, amelyek hosszú élettartamot biztosítanak, ugyanakkor lehetővé teszik, hogy ezeket a matracokat nagyobb testsúlyú emberek is használják.

b) Biohab-matrac

A legújabb újdonságok egyike a piacon a biohab matrac. Előállításuk alapvető nyersanyaga a természetes olajokból, például a szójababból készült kivonat. Erről tanúskodik különösen az ökológiára gyakorolt ​​pozitív hatásuk. A szerves habmatracok nagyon rugalmasak és tartósak. Kiváló ortopédiai tulajdonságokkal is rendelkeznek. Néha ricinusolajat is használnak a gyártásukhoz. Az ilyen keverékkel ellátott matracok jobban ellenállnak a mikrobáknak, penészgombáknak. A szerves habmatracok általában bármilyen ráccsal kombinálhatók.

c) HR (hideg hab) matracok

A hideg hab nagyobb pórusú, mint a hagyományos PUR hab. Ezáltal jobban lélegzik, nagyobb rugalmassággal és méretstabilitással rendelkezik. Jól szellőző, így jól eloszlatja a hőt és csökkenti az atkák előfordulását. Tökéletesen alkalmazkodik a testhez. Egy matracon gyakran használnak különböző merevségű habot, így zónákat hoznak létre. Lehetőség van a hideg hab kombinálására klasszikus PUR- vagy memóriahabbal is, ezáltal tovább javítva a végtermék tulajdonságait.

d) Memóriahab matracok

Ezek a matracok kiváló választás azok számára, akik érzékenyek a nyomásokra, és hát-, illetve ízületi fájdalmakban szenvednek. A memóriahab a keménységét a hőmérséklet szerint változtatja. A testhő a memóriahabot lágyítja és ezíltal ideálisan alkalmazkodik a test vonalaihoz. Ugyanakkor stabilizálja a testet és azt alátámasztja. Pozitív hatása van a vérkeringésre és az alvás minőségére, és jó hatása lehet a hátfájdalmakra is. Időnként úgynevezett masszázscsomókat alakítanak belőle, amelyek növelik a véráramlást a bőr felső rétegében. Nagyon hasznos azok számára, akik felfekvésekben szenvednek.

Speciális matractípusok

A matracokkal kapcsolatban találkozhatunk olyan kifejezésekkel, mint a szendvicsmatrac, organikus matrac vagy zónás matrac. Mit jelentenek ezek a kifejezések? A szendvicsmatracok két anyagból készülnek, ami javítja azok minőségét és tartósságát. Ez lehet például PUR és HR habból készült matrac. A természetes matracok ígérik, hogy a felhasznált anyagot az ökológiai előírásoknak megfelelően gyártották. Aztán vannak még természetes anyagokból készült matracok. Ezek azt ígérik, hogy a gyártás folyamán nem használnak szintetikus anyagokat. Ez lehet például valamilyen típusú biohab matrac.

A matracok zónázása azt jelenti, hogy a matrac több zónára van osztva, amelyek keménysége különbözik egymástól. Így a test nagyobb támaszt kap a kritikus pontokban, mint például a fej, a vállak és a csípő. A zónás matracok nem alkalmasak gyermekek vagy kisebb növésű emberek számára. Az egyes zónák elrendezése nem biztos, hogy megfelelne a testrészeik elrendezésének.

Matrac vásárlásakor különbséget kell tenni az egészségi és az ortopéd matracok közt is. Az ortopéd matrac küldetése a csontrendszer támogatása és általában véve a helyes súlyeloszlás. Az egészségi matracok viszont néhány tanúsítvánnyal büszkélkedhetnek, például hypoallergén hatásukról vagy hosszabb ideje ágyban fekvő emberek számára való alkalmasságukról.

Méretek és hordképesség

A matrac megfelelő méretének kiválasztásának alapja az, hogy a matrac hosszának meg kell haladnia a tulajdonosát 20-25 cm-rel. A szélesség bizonyos mértékben egyedi, általában legalább 90 cm egyszemélyes ágyon. Kétszemélyes ágnál mindkét matrac szélessége csak 80 cm. Manapság azonban nem jelent problémát bármilyen méretű matrac előállítása. A matracok minimális magassága 15 cm. Vékonyabb matracok esetében azok minősége kétesebb, mivel fennáll annak a veszélye, hogy gyorsabban begyűrődnek. Ezenkívül előfordulhat, hogy nem nyújt megfelelő támaszt egyes testrészek számára. Az idős személyek számára ajánlatos legalább 20 cm vastagságot választani, ahonnan könnyebben fel tudnak kelni. Ez természetesen az ágy teljes magasságától is függ.

Az matrac terhelhetőségét maguk gyártók határozzák meg. Ez az adat segít tájékozódni abban, hogy milyen súlykategóriájú matracról van szó. Ajánlatos ennek alapján tájékozódni, mert még egy viszonylag kemény matrac is lágynak tűnhet egy nagyobb súlyú ember számára, és fordítva. Általában ajánlott inkább valamivel keményebb matrac vásárlása. A gyártó által megadott súlykategória mindig a maximális, tehát a matrac vásárlásakor nem jó ötlet bizonyos tartalékot megtartani azzal, hogy a matrac minél hosszabb ideig megőrizze pozitív tulajdonságait.

Ha franciaágyra választ matracot, lehet, hogy tétovázik, egy vagy két külön matracot vásároljon. A dupla matrac megtévesztő lehetőség, és csak az azonos súlykategóriába tartozó partnerek számára lesz tökéletes. Ezenkívül a férfiak és a nők általában más keménységű matracokat részesítik előnyben. Ezért jobb választás a két különálló matrac. Amint a keménységről már említettük, ma már vannak két különböző keménységű zónával ellátott matracok is. Így a partnerek ugyanolyan típusú matracokat választhatnak, amelyeket azonban úgy állítanak be, ahogyan az nekik kényelmesebb.

A matrac élettartama

A megfelelően kiválasztott matrac tíz-tizenöt évig is jól szolgálhatja tulajdonosát. Ilyen idő elteltével az anyag tulajdonságai általában gyengülnek, ezért a matracot ajánlatos kicserélni. A minőségcsökkenést felismerheti a matrac lágyulása vagy akár tartós deformációja révén, ez különösen akkor látható, amikor az ágyéki térségben van a legnagyobb terhelés. Rugós matracok esetén a rugóknak a felületre való áthatolása lehetséges, ismét elsősorban az ágyéki zónában. Noha a matrac jó állapotban képes több mint tíz éven keresztül is jól szolgálni, általában igaz, hogy ortopédiai és higiéniai szempontból tanácsos a matracot kb. hétévente cserélni.

Egyes gyártók 15 vagy akár 25 éves garanciát kínálnak matracokra. Ez meglehetősen félrevezető lehet, mivel az aktívan használt anyag egyszerűen elhasználódik. A gyártó panasz esetén esetleg nem ismeri el a normál kopást, ezért az ilyen hosszú garanciák inkább reklámozási trükknek számítható.

Egyéb tényezők a matrac kiválasztásához

Ahogy a bevezetőben írtuk, a matrac kiválasztása kimondottan egyedi folyamat, és a méretek, az anyag és a teherbíró képesség mellett gyakran összpontosítani kell más jellemzőkre is, például a felhasználó életkorára.

A felhasználó ételkora

A gyermekeknek megfelelő fejlődésük érdekében minőségi, közepes keménységű matracra van szükségük. Az ilyen matrachoz antibakteriális anyagból készült, mosható huzatra is szükség van. Vagy vannak olyan matracok, amelyek kimondottan antibakteriális anyagból készülnek. Későbbi életkorban azután a matracot kicserélheti zónás matracra.

Fiatalabb személyek általában a keményebb fekvőhelyet részesítik előnyben, minél idősebb egy ember, annál jobban tud aludni puhább ágyban, amely kíméletesebb az ízületetekhez. A matracot ajánlatos a tulajdonos speciális egészségügyi problémáihoz is igazítani.

Minőségi tanúsítványok

Matrac esetén jó ötlet inkább valamivel többet fizetni a minőségért. Ez a sokévi jó alvás érdekében tett befektetés, az egészségtelen alvás ugyanis az egészségre negatív hatással lehet. Vásárlásánál tehát feltétlenül keresse a minőségi tanúsítványokat. A gyártók ezeket többnyire közzéteszik a honlapukon, vagy kérésére szívesen kézbesítik.  A matracok területén a legismertebb tanúsítványok az Ergocheck, az EUROLatex Eco Stnadard, az ÖkoTest Standard 100, a Burea Veritas és mások, például a matracok klinikai vizsgálatából származó bizonyítványok.

A matrac tárolási módja

Nem ajánlatos a matracot szilárd lapra helyezni, ami akadályozza a jó szellőzést, és nem igazán alkalmas az egészséges alváshoz. Erre jobban használhatók a lécből vagy előre rugózott lécből készült rostélyok. A rostélyfokok távolsága legfeljebb 4 cm lehet, maguknak a rostély léceinek szélessége cca. 5 cm. Vannak beállítható rácstávolságú rostélyok, amit főleg hosszú ideig fekvő betegek vagy idős emberek értékelik nagyra.

A matrac használata

A matrac kiválasztásakor a használat várható gyakorisága is döntő jelentőségű. Hideg habból, biohabból vagy latexből készült matracok vagy táskamatracok a legmegfelelőbbek mindennapi alvásra használt frekventált helyekre, például hálótermekbe vagy akár hálószobákba. Ezek a matractípusok mindennapi használat esetén is hosszú élettartammal és ideális tulajdonságokkal büszkélkedhetnek. Ha például víkendházba, vagy vendégszobába való matracot keres, akkor megfelelnek a poliuretán matracok, vagy egyes szendvics- vagy rugós matracok is.

Bizonyos termékek esetében a matrac élettartama változhat, tehát ez csak általános javaslat. De minden esetben alapvető feltétel, hogy a matrac megfeleljen az Ön igényeinek. Helytelen választás és használat esetén még a minőségi matrac is viszonylag gyorsan elveszíti alakját és minőségét.

Mi a teendő az új matrac megvásárlása után??

Az első néhány éjszaka az új matracon az alvás kényelmetlen lehet, egy ideig eltarthat, amíg a test hozzászokik az új helyzethez. Ez az érzés különösen akkor fordul elő, ha rossz minőségű vagy nem megfelelő matracról váltott a megfelelő matracra. Azonban körülbelül két hét elteltével mindenki meg szokta szokni az új matracot. Ha két hét után még mindig nem alszik jól, akkor a matrac valamilyen okból alkalmatlan lehet, vagy lehet ez más külső hatás következménye is. Javasoljuk, hogy olvassa el a cikkünkben a jobb alváshoz kapcsolódó tippeket is.

Azonban a matrac sem teljesen karbantartásmentes. Megvásárlása után a higiéniai tulajdonságok fenntartása érdekében továbbra is rendszeres ápolásra van szükség. Különösen fontos a matrac huzatának rendszeres mosása vagy tisztítása. Ebből az okból kifolyólag az eltávolítható huzat általában jobb megoldás, amelyet csak bedob a mosógépbe, és nincs szükség bonyolult és általában tökéletlen tisztításra kefe vagy szivacs segítségével. Ajánlatos a matracot időnként szellőztetni, ideális esetben havonta egyszer megfordítani, ami által meghosszabbodik az élettartama. Látszólag ez a lehetőség kettős merevségű matracoknál nem lehetséges, mivel minden partner eltérő keménységű oldalt használ. De a megoldás nyilvánvaló, a matracot csak fordítsa meg, és cserélje ki. Mindenki jól jár, és a matracok ugyanakkor nem kopnak egyoldalúan. A matrac karbantartásáról a következő fejezetben olvashat bővebben.

A matrac karbantartása

Megfelelő karbantartás esetén a matrac tíz évig is jól használható (habár ideális körülbelül hét év elteltével cserélni). Tehát hogyan kell törődni a matraccal? Ez nem nagy tudomány. Ebben a cikkben megtudhat néhány tippet, hogyan kell a matracot megfelelően kezelni, hogy az a lehető leghosszabb ideig eltartson.

Szellőzés és forgatás

Amint azt a matrac kiválasztásáról szóló fejezetben már említettük, az egy oldalon alvás és az ágy rendszeres beágyazása a matracnak nem használ. Mindenkinek van kedvenc alvási pozíciója, és a test nyomása különböző helyeken eltérő. A matrac terhelése így egyenetlen. Ezután ezeken a helyeken puhulni kezd, esetleg deformálódik. Ezért rendszeresen meg kell fordítani, ideális esetben kb. havonta egyszer. Nem jó ötlet azonban a matracot mindjárt reggel, egész éjjeli alvás után megfordítani. Mindenki többé-kevésbé izzad, és a matracnak először lehetőséget kell adni hogy kiszáradjon, különben befülledhet .

A matrac száradását elősegíti az előzetes szellőztetés. Ez megakadályozza a mikroorganizmusok és gombák szaporodását is a matracon. Az utolsó pont természetesen az ágyneműk és a matrachuzat (ha eltávolítható) rendszeres és alapos mosása.

A matrac tisztítása

A például a kiömlött teából vagy ételből származó foltok eltávolítását nagyban megkönnyíti az eltávolítható huzat. Legalább 50 ° C hőmérsékleten, ideális esetben ennél többnél ajánlatos mosni, hogy a mosás által el lehessen eltávolítani a lehető legtöbb mikroorganizmust. Egyes matracoknak nincs eltávolítható huzatuk, ilyen esetben csak kézi tisztításról lehet szó. Ez azonban nem tökéletes és nem távolítja el a mikroorganizmusokat. Éppen ellenkezőleg: a matrac feleslegesen átnedvesedhet, ami a penész vagy gomba szaporodását eredményezheti. Ezért határozottan javasoljuk, hogy inkább vásároljon bevont matracot, vagy esetleg készítsen hozzá huzatot utólag.

Ez különösen fontos a kisgyermekeknek szánt matracok esetében. Ezen túlmenően nem árt beszerezni speciális huzatot, amely egy irányban vízálló – kiömlött folyadékok vagy éjszakai kellemetlenségek esetére. A huzat mosásán kívül a matracot rendszeresen porszívózni is kell. Ez mindenekelőtt a légutak számára kedvező, mivel a porszívózásnak köszönhetően a gyermek éjjel nem lélegez be port. Ugyanakkor védeni kell a matracot is, hogy a por és a szennyeződés ne kerüljön a matrac belső töltelékébe.

Lehúzható huzat nélküli matrac tisztítása

Ha nem inkább a lehúzható huzattal rendelkező matracot helyezi előnybe, akkor a nem eltávolítható huzatban hagyja, és így a matrac a huzattal együtt szennyeződhet. Ilyen esetben egyszerű megoldás enyhe tisztítószerbe mártott nedves ronggyal tisztítani. El kell kerülni azonban az anyag átázását, csak a huzat felületét kell tisztítani, a víz nem kerülhet be a matracba. Az ilyen tisztítás után a matracot hagyja alaposan kiszáradni, lehetőleg friss levegőn. Szárításkor jó az matracot forgatni, és legalább egy órán át szellőzni hagyni.

Nem megfelelő eszközök

Különösen a habmatracok, de más anyagokból készült matracok is nagyon érzékenyek lehetnek a vegyszerekkel szemben. Tisztításkor ezért gondosan kell kiválasztania a megfelelő tisztítószert. Vigyázzon, nem tartalmaz-e maró- vagy éppen fordítva – ragadós összetevőket. Az ilyen anyagok károsíthatják a habot, reakcióba léphetnek azzal, vagy lezárhatják a belső pórusokat, ami csökkenti a matrac szellőzőképességét. Megárthat a túl magas hőmérséklet is, nem mindig érdemes a matracot fűtőberendezésre helyezve szárítani. Különösen a szintetikus anyagok nagyon rosszul viselik a forró radiátor hatását.

A rostély kiválasztása

A jó alvás alapja nemcsak a jó minőségű matrac, hanem a jól megválasztott rostély is. Azonkívül nem minden matrac alkalmas bármilyen rostélytípushoz (bár a habmatracok általában univerzálisak). A matracot 7–10 évente cserélni kell, a rostély sokkal hosszabb ideig használható. Ezért a matrac vásárlását érdemes alaposan meggondolni.

Rostély vagy szilárd lemez?

A legtöbb matrachoz határozottan a rostélyt ajánljuk. A szilárd lemez kedvelőinek inkább a rugós matracokat ajánljuk, amelyek a szilárd lemezen jól fognak működni. A rostélyhoz képest a szilárd lemeznek több hátránya van. Nem légáteresztő, és a matracot dohosodás, penész és mikrobák szaporodásának veszélye fenyegeti. Ezért ha szilárd lemezt használ, javasoljuk, hogy helyezzen nagyobb hangsúlyt a matrac alapos szellőztetésére, hogy elkerülje a nedvesség felhalmozódását.

Azonkívül a szilárd lemezek nem rugalmasak, ami a hát szempontjából ártalmas lehet. Nem alkalmazkodik a testhez, mint egy rostély, ami kedvezőtlen hatással lehet az egészségére. Azonkívül rövidül a matrac élettartama, amely kemény felületre való nyomás esetén gyorsabban elhasználódik. Az egyetlen elfogadható megoldás a nyaralók, ahol csak alkalmilag használják őket, és nem okozhatnak túl nagy károkat az egészségre.

Lécek, lamellák, vagy lemezek?

A rostély kiválasztásakor választhat a léces, a lamellás és a lemezes rostély között. Választania a rostélyra helyezendő matraca szerint kell, vagy szintén egyéb várható kritériumok alapján. Ezért a következő sorokban elemezzük az egyes rostélytípusok tulajdonságait.

a) Léces rostély

A léces rostély általában lucfából készül, ez a piacon az legolcsóbbak egyike. Nem olyan rugalmas, mint a lamellás rostély. Éppen ezért különösen alkalmasak hab- vagy táskamatracokhoz, amelyek jól idomulnak, és nem szenvednek annyira a keményebb felületektől. A gyártók a léces rácsot általában gyermekeknek vagy 60 kg-nál kisebb súlyú személyeknek ajánlnak. Vannak olyan típusok is, amelyek magasabb terhelést is kibírnak, de a választás során erre a szempontra kell összpontosítani. Fontos, hogy az egyes lécek közötti hézag ne legyen nagyobb, 6 cm-nél, különben a matrac deformálódhat.

b) Lamellás rostély

A lamellás rostélyok valószínűleg a legnépszerűbbek, és sokféle változatban léteznek. Meghosszabbítják a matrac élettartamát, rugalmasak és légáteresztők. A normál egyszemélyes ágy számára ideális legalább 28 lamella, legfeljebb 5 cm távolsággal. Általában véve: minél több lamella, annál kényelmesebb a rostély, de természetesen vannak kivételek is.

A lécek általában nyír- vagy bükkfából készülnek, rugalmas rögzítéssel. Egy ilyen lamella-rostély jól alkalmazkodik a testhez és jól szinkronizál a matraccal. A lécek többnyire textil tokkal vannak ellátva. A minőségi lécek általában megerősített ágyéki részekkel rendelkeznek, és fordítva: lágyabb lamellák a váll és a lábak területén vannak elhelyezve. Teherbírásuk eléri a kb. 150 kg-ot, leggyakrabban 80-130 kg-ot. Ideális kombinálni őket latex- vagy habmatraccal, a rugós matracok ezekhez éppen ellenkezőleg, nem annyira megfelelőek.

c) Lemezrostély

Lécek vagy lamellák helyett ezt a rostélyt számos összekapcsolt lemez alkotja. A gyártók szerint jobb kényelmet nyújtanak, mivel a pontnyomáshoz jól alkalmazkodnak. Azt állítják, hogy alkalmasak minden típusú matrachoz. A legtöbb ilyen rostély pozicionáló. Hátrányuk azonban a magasabb vételár és a viszonylag alacsony elérhetőségük a piacon.

Merev vagy pozicionáló?

A pozicionáló rostély különösen alkalmas egészségügyi problémákkal küzdő emberek számára. Többnyire a háti és a lábi résznél van pozicionálási lehetőség. Mindenképpen figyelemre méltó olyan személyek részére is, akik nem szenvednek egészségügyi problémáktól, mivel kiválóan alkalmasak pihenésre, és megfelelő támogatást nyújtanak a hát számára, például olvasás közben. A lábak emelt része viszont segít lazítani a sportolóknak és támogatja a szív- és érrendszert. Egészséges embereknek a szilárd rostély az is jó szolgálatot tesz, sőt többnyire még olcsóbb is.

Fekvőbetegek számára az pozicionáló rostély magától érthetően szükséges dolog. Ilyen esetben helyénvaló egy elektromosan állítható rostély vételének mérlegelése. Idős vagy fogyatékos ember tehát nem függ más személy jelenlététől, és az ágyat gombnyomással maga is be tudja állítani. Ezen rostélyok hátránya természetesen a magasabb ár.

Földön alvás

Az inspiráció például Japánból vagy a történelemből származik, sok ilyen alvásmód támogatója olyan időszakokra hivatkozik, amikor nem volt ágy, és a földön történő alvást az emberek számára természetesnek tartja. A földön való alvásnak, szőnyegen vagy anélkül, vannak lelkes támogatói és ellenfelei, még a szakértők körében is. Az ilyen típusú alvás potenciális előnyei általában a hátfájás kiküszöbölése, a jobb testtartás, a vérkeringés serkentése és az alvásminőség általános javulása. Egyes szakértők azonban figyelmeztetnek a súlyosbodó fájdalmakra, különösen olyan helyeken, mint a farcsont vagy a lapocka. A földön való alváskor, azonkívül az alvó közelebb van a szennyeződésekhez és porhoz, aminek negatív hatása lehet, különösen az allergiásokra. Azonkívül a padlón alvás nem ajánlott az időskorúak, a mozgáskorlátozottak (a padlóról nehezebb felkelni) és a hidegérzékeny emberek számára.

Alvópadok a földön

Ha fontolgatja a földön való alvást, akkor nem kell azonnal olyan szélsőséges helyzetbe kerülnie, mint a csupasz talajon való alvás. Számos többé-kevésbé megfelelő alvópad használható, amivel a földön aludhat, csak ki kell választani a legmegfelelőbbet.

Matracok – A költözés során sokan valószínűleg aludtak csak úgy, egy padlóra helyezett matracon. Ez a módszer összehasonlítható a matrac szilárd lemezre helyezésével, tehát hosszú távon negatív hatással lehet különösen a matrac élettartamára, amint azt a Rostély vagy szilárd lemez? című szakaszban említjük.

Futon – A futon ággyal valószínűleg Japánban találkozhat, ahol ez nagyon gyakori. Ez egy szilárdabb matrac, amely leggyakrabban természetes alapanyagokból készül, rendszerint tatamival (alapja leggyakrabban szalma) kombinálva. Ha egy futon ágyat teljesen alátét nélkül használ, annak élettartama csökkenhet, különösen a párolgás és a penészképződés kockázata miatt stb.

Egyéb alternatívák – A földön való alváshoz különféle szőnyegeket, jógaszőnyegeket, masszázs szőnyegeket és egyebeket is használhat, a leglelkesebb rajongók ezután választhatják a csupasz talajt.

A párna kiválasztása

A párna célja a fej alátámasztása és a gerinc természetes helyzetben tartása. Ezért a párna kiválasztásakor az egyik legfontosabb kritérium az alvási helyzet. A párna alakját és anyagát tetszése szerint választhatja, amiről az alábbiakban lesz szó.

Alvási helyzet

A háton alváshoz ideális párna nem lesz optimális azok számára, akik inkább az oldalukon alszanak. Természetesen sokan vannak olyanok is, akik gyakran változtatják az alvási helyzetüket. Határozzuk meg hát, mely párna felel meg a kedvenc alvási helyzetéhez.

a) Ha háton fekve alszik

Ha háton fekve alszik, a legfontosabb dolog az, hogy a párna alátámassza vállát és nyakát. A párnának magasabbnak és közepesen puhának kell lennie, hogy a hátgerinc megfelelő helyzetben maradjon.

b) Ha hason fekve alszik

A hason alvás a háton alvás ellentéte, valamint a párnának meglehetősen lágynak és alacsonynak kell lennie, hogy elkerüljük a fej természetellenes döntését.

c) Ha egy oldalán fekve alszik

Az egy oldalon történő alváshoz jó választás az olyan anatómiai alakú párna, amely a fejét a megfelelő magasságban tartja. Ugyanúgy, mint a háton fekve alváskor, a magasabb párna is jobb, de ezúttal legyen inkább keményebb.

d) Ha alvás közben változtatja a pozíciókat

Mint már említettük, minden alvási helyzetnek megvannak a sajátos igényei. A pozíciók változtatáskor ezért érdemes közepes magasságú és közepes keménységű párnát választani, amely többé-kevésbé megfelel minden alvási helyzetnek.

A párna alakja

A választás többnyire klasszikus téglalap alakú párna és valamilyen anatómiai alakú párna között történik. A klasszikus párnák továbbra is népszerűek és minden alvási helyzetben használhatók, inkább csak magasságban vagy merevségben különböznek egymástól. Különösen az egyoldali vagy háton alváshoz azonban jobb választás az anatómiai párna, amely jobban támogatja a fejet és a vállakat stabil helyzetben.

A párna anyaga

A párna anyagának megválasztásakor az elsőrendű szempont az egészség. Ezért vegye figyelembe, hogy például szüksége van-e a nyaki gerinc jobb rögzítésére, vagy szenved-e tollakkal vagy más természetes anyagokkal szembeni allergiában.

a) Tollpárna

Ma ezzel a korábban népszerű töltelékkel csak ritkán fog találkozni, ezt az anyagot fokozatosan felváltják újfajta anyagok, például mikroszálak vagy memóriahabok. A toll előnye, hogy ismételten pelyhesíthető, és a párna alakját az saját igényei szerint állíthatja be. Egyébként ez nem túl hálás anyag, különösen karbantartása szempontjából. Az a döntés, hogy a tollpárnát a mosógépbe dobná, nem a legjobb ötlet, a tollpárna tisztítását inkább szakemberekre kell bízni. Ezenkívül a atkák szaporodása miatt a tollak nem alkalmasak allergiások számára.

b) Műszálas párna

A piacon választhat poliészter, poliuretán és más műszálas anyagok közt. Előnyük általában a légáteresztés és a tartósság, moshatóság és hogy alkalmasak allergiások számára is.

c) Memóriahab

Az anatómiai párnák többnyire memóriahabbal vannak töltve, de apróra vágva klasszikus alakú párnákban is használják. A memóriahab előnye, hogy alkalmazkodik a test alakjához és ellenáll az atkáknak.

d) További anyagok

Természetesen a töltelék kínálata nem ér véget tollakkal, műszálakkal és habbal, találkozhat például gyapjúval, növényi magokkal vagy selyemmel töltött párnákkal is. A természetes anyagok szerelmeseinek itt is van bő választékuk.

Tippek a jobb alváshoz

Éjszaka csak forgolódik, reggel fáradtan ébred, nem alszik, fáj a háta, vagy a feje? Első és legfontosabb dolog: győződjön meg arról, hogy jó matraca van-e. A tökéletes matrac beszerzése megoldhatja ezeket a problémákat. De ahhoz is kell némi idő, az is eltarthat akár két hétig is. Biztos abban, hogy megfelelő matraca van? Ehhez adunk néhány tippet az alvás javításához.

Hosszabb nappali szundítás

Rövid szundítás napközben felfrissítheti az embert, és új energiát adhat neki. A nappali alvás azonban nem lehet hosszabb egy óránál. Ilyen hosszú nappali alvás után előfordulhatnak problémák a későbbi, esti elalvással. Reggel aztán újra fáradtan kel, fáradt a nap folyamán, ami arra készteti, hogy ismét lefeküdjön. Ily módon belekerülhet a szétszórt életmód ördögi kerekébe. Hogy mi innen a kiút? Szundítson egyet, ha szükséges. Vagy ne tegye azt, hanem inkább sétáljon friss levegőn, és este megszokott időben menjen lefeküdni.

A kávé barát, vagy ellenség?

A nap folyamán a fáradtságot elűzhetjük nemcsak alvással, hanem koffein tartalmú italokkal is. Sok ember a reggelit nem tudja elképzelni reggeli kávé nélkül. A koffeinről azonban ismert, hogy az alvást zavarja. A reggeli kávéért ugyan nem fizet túl magas adót, ám problémák okozhat a napi több csésze kávé. Érezheti úgy, hogy normálisan alszik. A koffein azonban növeli a rövid éjszakai ébredések gyakoriságát, amiről általában nem is tudunk, de rontják az alvás minőségét. Ezért ideális minimalizálni a délutáni kávét, vagy helyettesíteni egészségesebb változattal, például teával vagy koffeinmentes kávéval.

Nehéz ételek

Nem véletlenül mondják, hogy az utolsó ételt legalább két órával lefekvés előtt kell fogyasztani. Teli gyomorral nemcsak nehéz elaludni, hanem romlik az alvás minősége is. Az emésztés ugyanis energiaigényes folyamat, és a test az éj folyamán pihenés helyett az emésztéssel foglalkozik. Ezért azt javasoljuk, hogy tartsa be a megfelelő időtartamot a vacsora és az alvás között. Ideális esetben választhat könnyebb ételt is, a káposzta és a gombóc esetében reggel a test minden bizonnyal nem fog köszönetet mondani.

Televízió, mobiltelefon és aggodalmak

Ennek egyike sem tartozik a hálószobába. A televízió késlelteti az alvást, és sokan rászoktak arra, hogy a televíziót még alvás közben is bekapcsolják. A zaj azonban zavarja az alvást, mivel a hallás alvás közben is működik. A test mindig éber, mert felveszi a külső hangérzékelést, és nincs esélye a teljes értékű pihenésre. Mobiltelefon használata lefekvéskor aggodalmakkal terheli az agyat. Amikor valaki állandóan valamin gondolkodik, nehezen alszik el. Ezért jó lefekvés előtt megnyugodni, például rövid sétával, pihentető fürdővel vagy jó könyvvel, és aztán lefeküdni tiszta fejjel.


Szerinted hasznos volt ez a cikk?
Visszajelzéseidet örömmel fogadjuk.

Matracok
Átlagos értékelés 4.8 az 28 szavazatból