A 10 legjobb felfújható jakuzzik értékelése az összehasonlító teszt alapján

Pihenje ki egy mozgalmas nap fáradalmait, vagy tegye kellemesebbé a nyári estét a mobil pezsgőfürdő használatával. A felfújható pezsgőfürdők előnye mobilitásukban, egyszerű tárolhatóságukban, könnyű karbantartásukban és a már említett árban rejlik. Kiválasztásuk azonban nem biztos, hogy egyszerű, éppen ezért elvégeztük Ön helyett ezt a feladatot és összeállítottuk a mobil pezsgőfürdők összehasonlítását.

A kiválasztás során tájékozott fogyasztóként jártunk el, így elsősorban a pezsgőfürdő fűtőteljesítményére fókuszáltunk, amely befolyásolja a vízmelegítés gyorsaságát, a buborékmasszázs és a szűrőszivattyú teljesítményét.

A felfújható pezsgőfürdőkről alkotott összehasonlításunk a modellek funkcióit is figyelembe veszi, itt azonban ki kell hangsúlyozni, hogy a felszereltség eltérő lehet az egyes gyártóknál. A felsorolt adatok inkább áttekintésként szolgálnak, vásárlás előtt mindig érdemes ellenőrizni a konkrét gyártónál, hogy a kiválasztott pezsgőfürdőhöz valójában mi is tartozik.

A kiválasztott legjobb pezsgőfürdőket három kategóriába osztottuk, mégpedig a legjobb két-, négy és hatszemélyes pezsgőfürdők kategóriájába. Ezekben a kategóriákban gazdagon felszerelt hatékony modellek, de valamivel egyszerűbb, anyagilag előnyösebb variánsok is találhatóak. A témakörben való jobb tájékozódás érdekében figyelmébe ajánljuk a Hogyan válasszunk pezsgőfürdőt megnevezésű cikkünket, amely minden fontos információt tartalmaz, valamint a kiválasztáshoz szükséges általánosabb tippekkel egészíti ki az általunk elkészített összehasonlítást.


Hogyan válasszunk pezsgőfürdőt az összehasonlítás alapján

Sorrend Termék Személyek száma Térfogat (l) Fúvócsövek száma Megközelítőleges ár Aktuális ár
Top 1 6 930 132 254 690 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 2 6 956 140 191 890 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 3 6 956 140 191 890 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 4 6 930 124 477 690 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 5 6 930 132 350 190 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 6 6 1 098 170 303 790 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 7 6 930 130 238 790 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 8 4 600 130 206 890 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 9 4 600 130 190 790 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 10 4 600 130 106 890 Ft Mutasd az ajánlatokat

Hogyan válasszunk felfújható jakuzzit

Manapság az emberek állandóan sietnek valahova, gyakran stresszhatásnak vannak kitéve és ezért a kikapcsolódás kellemes módját keresik. A kikapcsolódás érdekében sokan felkeresik a wellness központokat, ahol a masszázson és szaunán kívül a jakuzzi által nyújtott kikapcsolódást is élvezhetik. Legyen szó akár medencéről, akár kádról, egy olyan pihenési módról van szó, amelynek szinte senki sem tud ellenállni. Nagyon sokan szeretnénk egy ilyen terméket otthonukban tudni, és bármikor használatba venni. Ez is lehetséges, mivel manapság a piacon ezek a pezsgőfürdők nagyon kedvező áron kaphatóak.

Cikkünkben a felfújható jakuzzira összpontosítunk, amelyek a hagyományos jakuzzikkal szemben több előnnyel is rendelkeznek. Először is az árat kell megemlíteni, amely sokszorosan alacsonyabb, mint a jakuzziknál. Ugyanakkor ugyanazt a fényűző élményt éri el a masszázsmedencében is. További vitathatatlan előny, hogy a masszázsmedencék felfújhatóak, így azok mozgathatósága összehasonlíthatatlan a jakuzzik mozgathatóságával. Kültéren és beltéren egyaránt használhatóak, könnyűek, a vizet bármikor ki lehet engedni belőlük, leereszthetőek és áthelyezhetőek. 

Hogyan válasszunk jakuzzit – röviden:

 • Határozza meg a kapacitás. A jakuzzi mérete és űrtartalma függ a medencét használó személyek számától. Ezért fontolja meg, leggyakrabban hány személy fog együtt fürödni.
 • Előre döntse el, hová fogja helyezni a jakuzzit. Ez alapján válassza ki a formát és a méretet. A sarokba szögletes, a kiemelkedő helyekre pedig gömbölyű pezsgőfürdő illik.
 • Minél drágább, annál jobb felszereltséggel ellátott. Határozza meg a megközelítőleges árat, amelyet a jakuzzira szeretne költeni. Számolni kell azzal, hogy az ár az igényesebb felszereltséggel és funkcionalitással is növekszik.
 • Határozza meg a prioritásokat. Egyes jakuzzik gyors vízmelegítést, mások hatékony buborékmasszázst kínálnak, esetleg sós vizet használnak. Minél többet hajlandó a pezsgőfürdőbe befektetni, annál nagyobb a valószínűség, hogy az igényei java részét teljesíteni fogja. Az elérhető áron kapható modellek is nagyon jó paramétereket kínálnak.
 • Ügyeljen a szűrésre. Ennek a medencében található vízmennyiségnek legalább a kétszeresét kellene átszűrnie egy óra alatt. 
 • Olvassa el az összehasonlítást és a felhasználók véleményét, amennyiben azok elérhetőek. A gyártó nem tünteti fel például a zajszintet, amely a pezsgőfürdő esetében zavaró lehet. Ezt a felhasználói értékelésből tudhatja meg. 

Jakuzzi vs. medence

Pezsgőfürdő vásárlásán gondolkodik, de nem tudja eldönteni, hogy a medence, vagy valami jobb mellett döntsön? Ebben az esetben ez a fejezet Önnek szól. Megtudhatja a jakuzzi és a medence közti fő különbségeket, amelyek megkönnyítik a választást.

 • Rendeltetés – Az első döntő szempontnak a felhasználó életkorának kellene lenni. Míg a medencét az egész család, legfőképpen a gyerekek használják, addig a jakuzzi leginkább felnőtteknek ajánlott és a gyerekeknek nem volna szabad sok időt eltölteniük benne. 
 • Felhasználási lehetőségek – Ahogy azt már említettük, a medence jó szolgálatot tesz a gyerekek mókázásához, és képes akár az egész délutánra lekötni őket. Ezzel ellentétben a pezsgőfürdőben még a felnőtteknek sem ajánlott kb. 45 percnél hosszabb időt eltölteni, a gyerekeknek pedig ettől is jóval kevesebb időt ajánlott eltölteniük benne.
 • Idény – A pezsgőfürdőt az év jelentős szakaszában használhatja, amennyiben a hőmérséklet 4 °C fok felett van. Amennyiben a pezsgőfürdőt beltéren használja, vagy téli használatra alkalmas modellt választ, így az egész évben gond nélkül használható. A medence ezzel ellentétben viszonylag rövid idényű, a mi éghajlati körülményeink mellett nagyjából 2-3 hónapig használható, amennyiben nem hideg vizes fürdőzésre szeretné használni azt.
 • Hatások – A gyermeki hancúrozáson kívül és a nagyobb medencék esetén a potenciális sportolási felhasználáson kívül a medencéktől más pozitív hatást ne várjon. Ezzel ellentétben a jakuzzi testi és lelki felfrissülést eredményez és az egészségre is pozitív hatással lehet. 
 • Elhelyezési feltételek– Amennyiben a medencét nem csak a gyerekek szórakozására szánja, hanem aktívabban is ki szeretné használni, abban az esetben nagyobb helyigénnyel kell számolnia. Ezzel ellentétben a pezsgőfürdőt kisebb helyen is teljes mértékben ki tudja használni – beleértve a belteret is. 
 • Karbantartási igények – A medencében a víz karbantartása valamivel egyszerűbb, a pezsgőfürdő meleg vize kedvez a baktériumoknak, így a vizet ismételten cserélni kell. A medencék többségénél a vizet elég egyszer cserélni egy idény alatt. A vegyi kezelés hasonló a medence és a pezsgőfürdő vizénél. 
 • Ár – Amennyiben kisebb, egyszerűbb medencével is beéri, ezt már akár néhány ezer forintért is beszerezheti.  A pezsgőfürdőnél nagyobb befektetéssel kell számolni, még a legolcsóbb modellek is körülbelül 150 000 Ft-ba kerülnek.

Méretek és tápellátás

A megfelelő felfújható pezsgőfürdő kiválasztása nem egyszerű dolog. A piacon számtalan modell található, melyek közül mindegyik valami egyedit kínál, ami Önnek megfelelhet, de másnak már nem. Éppen ezért nagyon fontos nem csak a jakuzzi méretét, de annak felhasználását is mérlegelni. A masszázsmedencék például enyhíthetik a hátfájást, de csak abban az esetben, ha a fúvókák megfelelő pozícióba vannak beállítva. Más típusú jakuzzik legfőképpen a kikapcsolódásra és a barátokkal való üldögélésre szolgálnak.

Méretek és mélység

A masszázsmedence kiválasztásánál ügyeljen a megfelelő méretekre, a belső és külső méret eltérő. Nem kell nagy különbségnek lenni, de egyes medencéknél 40 cm is lehet, így előfordulhat, hogy végül vagy túl kicsi vagy túl nagy medencére tesz szert, és nem lesz elegendő helye hozzá. 

A méret választásnál tehát minimálisan két tényezőt vegyen figyelembe – hány személy fogja használni a jakuzzit, és mennyi helyet tud számára elkülöníteni. A jakuzzik külső mérete általában 120 cm – 204 cm-ig átmérőjű. A méretek függnek a termék típusától és a gyártótól is.

A méretekkel szorosan összefügg a medence magassága is, amely azt jelenti, hogy a teste mennyire fog elmerülni a vízben. Általánosságban a medence legalább 80 %-át ajánlott megtölteni vízzel, ellenkező esetben előfordulhat, hogy a vízszint a fúvókák számára nem lesz megfelelő, esetleg a medence nem fog kellőképpen szilárdan állni és a felfújható szerkezet kellemetlenül megdől majd. A magasság leggyakrabban 70 cm körül mozog

Forma

A felfújható pezsgőfürdőket többféle kivitelben gyártják, így a piacon különféle formákkal találkozhat – kerek, ovális, négyzet, téglalap, sokszög és egyéb alak. A megfelelő forma kiválasztása során különösen a tervezett elhelyezési teret kell figyelembe venni. A négyzet alakú pezsgőfürdőt például a falhoz helyezheti, a kerek formájú kitűnően illik a magasabb helyekre.

A négyzet alakúak általában nagyobb teret és kényelmi lehetőséget kínálnak, míg az ovális formák karbantartása egyszerűbb, mivel semmi nem rakódik le a sarkakban.

Teljesítmény

A teljesítmény egy voltban megadott érték. Egy általános felhasználónak ez az adat semmit sem mond, azonban azt jelzi, hogy mennyit fog fizetni a termék használatáért, valamint arra is vonatkozik, hogy hol fogja tudni elhelyezni a készüléket. Felfújható pezsgőfürdők esetében rendszerint 220-240 V-ról van szó, tehát kompatibilisek a szabványos háztartási konnektorral.

Személyek száma

A felfújható jakuzzik különböző méretben elérhetőek, a mérettől függ, hogy hány személy használhatja egyidejűleg őket. Ez a szám elárulja, mennyi ember fér el a pezsgőfürdőben, valamint azt is jelzi, hogy személyre tervezték alakították ki műszakilag a jakuzzit. Természetesen ez a szám csak javaslat, ugyanis különbség, hogy a pezsgőfürdőt 4 kisgyerek, vagy 4 felnőtt férfi használja.

2 személy

A két személyes felfújható jakuzzik olcsóbban, valamint magasabb áron is beszerezhetőek. Különböző formájú szabványos méretű medencékről van szó – lehet ovális, négyzet vagy egyéb sokszög. Ügyeljen a jakuzzi megfelelő méreteire, ugyanis a szerkezet és a később használható belső tér méretei eltérőek. Két személy számára legalább 146 x 85 x 68 cm méretű jakuzzit javaslunk, ahol az első két adat a termék hosszát és szélességét jelzi, míg a harmadik adat annak magasságára utal. A két személyes pezsgőfürdők űrtartalma rendszrint 650 l körüli.

4 személy

Ha 4 személyes pezsgőfürdőt keres, ismét több árkategóriából választhat, az ár legfőképpen az anyagtól, a márkától és egyebektől függ. A legkeresettebb méretről van szó. Ami a méretet illeti, olyan terméket kellene vásárolnia, ahol a belső átmérő legalább 150 cm (ha kerek modellről van szó, a szögletes forma esetében a szélességnek azonosnak kellene lennie, mint a hossznak). A 4 személyes felfújható jakuzzi űrtartalma rendszerint 800 liter körül mozog.

6 és több személy

Teljesen mindegy, hogy mennyi pénzt szeretne költeni a felfújható pezsgőfürdőre. Akár hat személyes jakuzzi is beszerezhető kedvező áron, akár 30 000 Ft körül is. Ezen jakuzzik belső átmérője azonban meghaladja a két métert, ezzel minden esetben számolnia kell. Ezt leszámítva semmiben sem különböznek az előző típusoktól, értelemszerűen csak az energia- és tisztítószerek fogyasztásával kapcsolatos költségekben különböznek a többi modelltől. A funkciók és a felmelegítés sebessége gyártótól függően rendszerint azonosak, mint kisebb társaiknál.

Ami az űrtartalmat illeti, a 6 személyes pezsgőfürdő űrtartalma 930  litertől egészen 1200 literig terjedhet.

Személyek száma Javasolt magasság Belső átmérő Űrtartalom
2 68-70 cm 95 cm 650 l
4 70-80 cm 120 cm 800 l
6 70-80 cm 145 cm 950 l

A táblázatban szereplő adatok tájékoztató jellegűek. Nem kell minden áron ragaszkodnia hozzájuk. Természetesen érvényes, hogy minél több hely, annál jobb. Másfelől, egy nagyobb méretű jakuzzi üzemeltetése és megtöltése is drágább. Sőt, kisebb mennyiségű víz gyorsabban felmelegszik.

Elhelyezés

Ha azon gondolkodik, hogy milyen felfújható jakuzzit vásároljon, arra is gondoljon, hol szeretné azt elhelyezni. Nem muszáj csak beltéren vagy kültéren elhelyeznie, át is helyezheti, csupán néhány dologra kell gondolnia. Az első az, hogy a felfújható pezsgőfürdőt tartós, sima és kiegyensúlyozott felületen kell elhelyezni. Ebből kifolyólag sem a homokos felület, sem a gyep nem bizonyulnak megfelelőnek.

Ha az apró egyenetlenségeket alátéttel szeretné kiegyenesíteni, gondoljon arra, hogy az alátétnek ellen kell állnia a nedvességnek, máskülönben bepenészedhetne és tönkre tehetné a pezsgőfürdőt. Az alátét csempe is lehet, azonban a biztonságra ügyelni kell – a padló soha ne legyen csúszós.

Ügyeljen a nehéz súlyra

Ha otthonába szeretné beszerezni a pezsgőfürdőt, és például a téli kertben, vagy más, ehhez hasonló helyen szeretné azt elhelyezni, először ellenőrizze, milyen a helyiség padlójának teherbírása. Ha öregebb házban lakik, és nem tudja ezt az adatot, konzultáljon egy építőmérnökkel, esetleg előre meg is beszélheti a helyiség ideális kialakítását.

A probléma abban rejlik, hogy maga a felfújt jakuzzi nem túl nehéz, súlya csupán pár tíz kiló, azonban ha megtölti azt vízzel, annak súlya az egy tonnát is meghaladhatja. Ehhez hozzá kell adnia a jakuzzit használó személyek súlyát is. Ebből kifolyólag biztosan nem tanácsos az erkélyre vagy egyéb, olyan kevésbé tartós teraszra helyezni a jakuzzit, amelynek nem tudja a teherbírását.

Csatlakozás

Ha beltérben szeretné elhelyezni a jakuzzit, vízellátásról és vízelvezetésről, valamint elektromos csatlakozóról is gondoskodnia kell. Bár a megtöltés és a leeresztés kerti tömlővel is megoldható, a víz még így is kifolyhat néha, és a leeresztett pezsgőfürdőben is maradhat víz, amelyet valahová ki kell önteni, így a lefolyónak egyszerűen elérhetőnek kellene lennie. Áram nélkül a pezsgőfürdő többé-kevésbé használhatatlan lesz, ideális, ha a csatlakozó közel van, hogy könnyen ellenőrizhető legyen.

Arra is nagyon kell ügyelnie, hogy a környezet, ahol a jakuzzi elhelyezett, magasabb páratartalmú lesz. Azoknak a helyiségek és terek, ahol a jakuzzi található, megfelelő szellőzést kell biztosítani. Az is ideális, ha ennek a helyiségnek a falait nedvességálló csempe borítja.

Hőmérséklet

A kültéren elhelyezett jakuzzik nem alkalmasak egész éves használatra. Az edzett szintetikus anyag ellenére sem biztos, hogy a jakuzzi túléli a téli időszakot, ha a hőmérséklet nulla alá esik, az ajánlott minimális hőmérséklet ugyanis legalább 4 ° C. Ha télen is használni szeretné a jakuzzit, egyedi thermo alátétre és hőszigetelő ponyvára lesz szüksége, azonban még ez sem biztosítja 100%-ban, hogy a pezsgőfürdő túléli a telet.

Anyag

A jakuzzi kiválasztását az anyag is befolyásolni fogja, amelyből a termék szerkezete készült. A leggyakrabban a következő anyagokkal találkozhat:

Rhino Tech anyag

Rhino Tech anyagot nem csak a drágább, hanem az olcsóbb modelleken is talál, tehát abban az esetben is találkozhat vele, ha nem szeretne túl sokat jakuzzira költeni. Ez egy rendkívül felhasználóbarát anyag, amelyet az egész világon használnak. Tartós szerkezetű, ellenáll az UV sugárzásnak, a fagynak és a karcolásoknak. Rendszerint hat rétegből áll:

 1. Védőréteg (UV sugárzás, fagy és a karcolások ellen)
 2. Új generációs PVC
 3. Megerősítés
 4. Laminált szövet
 5. Megerősítés
 6. Új generációs PVC

 

A Rhino Tech anyag ezen felül ártalmatlan az egészségre és környezetbarát, ezeket a tulajdonságokat több tanulmány is alátámasztja. Kategóriáját tekintve a “Premium PVC” megnevezés alá sorolt.

Laminált PVC

A laminált PVC általában háromrétegű PVC-t jelent. Ez a három réteg a következőkből áll:

 1. Rendkívül tartós PVC
 2. Tartós háló belső réteg
 3. Rendkívül tartós PVC

 

A fejlettebb modellekben ez a laminált PVC is tartalmaz UV sugárzás elleni védelmet, amely a degradációt, azaz az anyag károsodását okozza. Nem egy külön rétegről, hanem inhibitorról, azaz egy adalékokkal ellátott felső rétegről van szó.

I-Beam szerkezet

Az I-Beam szerkezet a teljes szerkezet belső kamráinak szabadalmaztatott szerkezete. Egy levegő általi megerősítésről van szó, amelynek köszönhetően nyugodtan nekidőlhet a pezsgőfürdő szélének, esetleg rá is ülhet arra anélkül, hogy az egész felborulna vagy kifolyna belőle a víz. Ezt az előnyt legfőképpen a gyermekes családok fogják értékelni – akár a biztonság miatt, akár azért, mert ez megnehezíti a medence tönkretételét.

Szűrés

A szűrés minden medencénél döntő fontosságú, ezért a felfújható pezsgőfürdőhöz is érdemes beszerezni. Nélküle a víz hamar bezöldülhet és büdössé válhat. Ez nem csupán nem higiénikus, hanem magát a jakuzzit is tönkreteheti. Tekintettel arra, hogy akár 800 liter víz tölthető a medencébe, ennek a víznek az elsődleges gondozása a szűrés.

A szűrés elsősorban mindig aszerint válassza ki, hogy hány litert képes óránként átszűrni (néha m3-ben van megadva). Olyan hatékony szűrőrendszerek is léteznek, amelyek akár 1400 l/óra teljesítményt biztosítanak. Ez majdnem kétszer képes átszűrni a jakuzziban lévő vizet óránként. A minimum azonban, ha a szűrőrendszer legalább egyszer képes óránként átszűrni a vizet.

A jakuzzi szűrőrendszere lehet homokos vagy patronos. A legtöbb modell esetében patronos szűréssel találkozhat, a homokos változat csupán a drágább modelleknél érhető el – ezeknél sem jellemző.

Homokszűrés

A homokszűrés egy olyan hatékony rendszer, amely a jakuzzi vizéből úgy szívja ki a szennyeződéseket, hogy átszűri azokat a homokon, majd visszajuttatja a tiszta vizet a jakuzziba. Az ilyen típusú szűrés megfelelő hatékonyságú ahhoz, hogy olyan tartozékok csatlakoztatását is lehetővé tegye, mint a napkollektoros melegítő vagy a medence tisztító porszívó. A homokszűrés csökkenti a víz használatára szüksége kémiai anyagok használatát, ezért gazdaságosabb.

Előnyök

 • A homokot csupán 2-3 évente kell cserélni
 • Nagyobb medencékhez is alkalmas hatékony szűrés
 • Egyszerű karbantartás
 • Egyszerű és gazdaságos – megtakaríthat a vegyszereken

Hátrányok

 • Magas beszerzési ár

Patronos szűrés

A patronos szűrés olcsóbban beszerezhető. Egy patron betétből és egy pumpából áll. Az első típusú szűréssel szemben igényesebb karbantartást igényel, a víz ugyanis egy papír betéten van átvezetve, amely felfogja a szennyeződéseket. Megtörténhet, hogy a víz nagyobb mértékű szennyezettségénél a betétet gyakrabban, tehát egy idény alatt akár többször is ki kell cserélni.

Felfújható jakuzzik esetében nem kell attól tartania, hogy túlságosan gyakran kellene cserélni a betétet. A takaróponyvának köszönhetően, amely minden jakuzzihoz tartozék, kisebb az esély arra, hogy a víz nagyon szennyezett lesz. A patronos szűrés legfőképpen olyan medencékhez alkalmas, amelyek mérete legfeljebb 8 m3, tehát 8 000 liter víz. Éppen ezért felfújható pezsgőfürdő esetében gyakran a csomag részét képezik.

Előnyök

 • Alacsonyabb beszerzési ár
 • Ideális legfeljebb 8 000 l űrtartalmú medencékhez
 • Alacsonyabb energiafogyasztás

Hátrányok

 • A betét az idő elteltével eldömődhet – ilyenkor ki kell cserélni vagy meg kell tisztítani

Funkciók

Amint már említettük is, a jakuzzi beszerzése előtt meg kell határozni, mire fogja azt használni. Ha csak szórakozni szeretne és buborékos vízben szeretne üldögélni, valószínűleg olcsóbb modellek közt fog keresgélni. 

Fúvókák

Egy kifinomultabb rendszerért, amely főleg fúvókákat tartalmaz, amelyeknek köszönhetően élvezheti a talpmasszázst és a teljes testmasszázst, beleértve a nyaki gerincet is, egy kicsivel többet kell majd fizetnie. Ne gondolja azonban, hogy minél több fúvóka, annál jobb. Sokan a fúvókák számára alapoznak, azonban azok mérete, elhelyezése és típusa sokkal fontosabb. Az olyan jakuzzikat részesítse előnyben, amelyek a levegő fúvókán felül hidromasszázsra szolgáó fúvókával is ellátottak. Kizárólag így garantálható a megfelelő hidroterápia.

Melegítés

Szereti a meleg vizet? Akkor mindenképpen olyan modellt válasszon, amely képes felmelegíteni a vizet. Enélkül gyakorlatilag hideg vízben fog ücsörögni. Abban az esetben, ha a jakuzzi fűtéssel is ellátott, a meleg víznek köszönhetően gyakorlatilag egész évben használható – téôen ügyeljen arra, hogy a pezsgőfürdők nem bírják a fagyokat, és károsodhatnak.

Ha télen szeretné használni a jakuzzit, tartós szerkezetű modellt válasszon. A fűtés intenzitása számos pezsgőfürdőnél szabályozható, ez pedig hatalmas előnynek számít.

A víz felfűtése wattokban van megadva. A jobb elképzelés érdekében általában megadják, hogy óránként hány fokot melegszik fel a víz (pl. 2-2,5 °C óránként). Érdemes azt is megfigyelni, hogy milyen maximális hőmérsékletűre képes melegíteni a jakuzzi a vizet.

HWT/HWS – Vízlágyítás

A HWT, avagy Hard Water Treatment egy olyan rendszer, amely lágy vizet biztosít a jakuzziban. Ennek köszönhetően nem csak meghosszabbítja a pezsgőfürdő élettartamát, hiszen nem rakódik le a vízkő a csövekben és a szűrőkben, hanem a bőrét is kíméli. A lágyabb víz ugyanis kíméletesebb az emberi bőrrel szemben, mint a kemény víz.

SWS – Fertőtlenítés

Az úgynevezett Salt Water System rendszer a só fertőtlenítő tulajdonságait használja fel, így olyan vegyszerek jelenléte nélkül használhatja a pezsgőfürdőt, amelyek irritálják a bőrt és a légutakat. Egy Salt Water System rendszerrel ellátott jakuzzi beszerzése nem csak érzékeny bőrű embereknek lehet hasznos, hanem olyan gyermekes szülőknek is, akik szeretnék a lehető legkevesebb vegyszernek kitenni gyermekeiket.

Tartozékok

A pezsgőfürdő kényelmes és biztonságos használatához számos kiegészítő is hozzájárul, amelyek vagy a csomag részét képezik, vagy külön megvásárolhatóak. A legfontosabb elemek közé a vezérlőpanel, az alátét és a védőponyva tartoznak, azonban olyan kiegészítőkkel is találkozhat, mint például a fejtámla.

Vezérlőpanel

A vezérlőpanel olyan elengedhetetlen kiegészítő, amely minden jakuzziban alapvetőnek számít. Az egyes modellek csupán gombokat, míg mások egy egész LCD kijelzőt tartalmaznak, amely vízhatlan és olyan egyszerűen kezelhető, mint egy mobiltelefon.

Takaró ponyva

Ha a jakuzzihoz jár valamilyen kiegészítő, ez az esetek többségében takaróponyva, amely akár hőszigetelő is lehet. Levehető, így nem fog zavarni a használat során. Ez a ponyva nagyon fontos és teljes mértékig alapvető felszereltségnek számít, azonban külön is megvásárolható. Ha a pezsgőfürdő használaton kívül van, a ponyva véd a szennyeződésekkel szemben, amelyek súlyosan károsíthatnák a jakuzzi belső felületét. Ugyanakkor a rovarok sem hullanak a vízbe, ezek ugyanis a későbbiekben nagyon kellemetlenné tennék a pihenést.

Ha a csomagban található ponyva nem hőszigetelt, olyan thermo tokot is vásárolhat, amely a ponyva alá, a víz felületére helyezhető.

Alátét

A szigetelő alátétet is érdemes megemlíteni, amely néhány jakuzzi modell esetében a csomag tartalma. Olyan alátétről van szó, amely szilárdan a medencéhez rögzíthető, és elszigeteli a padlót a medence aljától, valamint egy olyan alátét is, amelyhez a felső burkolat is rögzítve van (ezért magának a medencének nincs további fogantyúja vagy kivezetése a felső burkolat rögzítéséhez).

Manométer

A manométer a nyomás mérésére szolgál a pezsgőfürdő felfújása során. Ennek köszönhetően nem történhet meg, hogy a jakuzzi nem eléggé lesz felfújva, illetve az sem történhet meg, hogy a nagy nyomás által megsérül az anyag. Érdemes rendszeresen ellenőrizni a nyomást, amely legfőképpen a külső hőmérséklet miatt emelkedhet vagy csökkenhet.

Táska

A táska, amelyben a pezsgőfürdő például a téli idény alatt tárolható, szintén nagy előnynek számít. Az ilyen táska gyakran egy speciális kezeléssel ellátott, amely megakadályozza, hogy a nedvesség a medencébe jusson, így nem kell attól tartania, hogy tavasszal penészt talál. Ezen felül a táskát a jakuzzi áthelyezése során is használhatja – akár teljesen új helyre viszi, akár a nyaralójában szeretné használni azt. A táskában semmi baja sem történhet a jakuzzinak, sőt, szállítása is egyszerűbb.

Oktató videó

Bónuszként egyes e-shopok és gyártók oktató DVD-ket kínálnak, ahol mindent megtudhat a medence felépítéséről és szétszereléséről. Mindent megtudhat a medence és a benne lévő víz karbantartásáról, valamint arról is, hogy hogyan érdemes tárolni azt. Ezt a DVD-t minden kezdő számára ajánljuk.

Az egyetlen hátrány az lehet, hogy az ilyen jellegű DVD-k nem egy bizonyos típusú jakuzzira vonatkoznak. Az információk azonban nem sokban különböznek egymástól, csupán arra kell figyelnie, hogy ugyanazon típusról beszéljenek a videóban – legalább, ami az anyagot, valamint a tisztítószerek adagolását illeti – ugyanis az egyes modellek űrtartalma eltérő lehet.

Egyebek

Ami a szerkezetet illeti, egy speciális felfújható pad is beszerezhető, amit azonban csak bizonyos típusú pezsgőfürdőkhöz gyártanak. Olyan lépcsők is léteznek, amelyek egyszerűbbé teszik a jakuzziba való bejutást – például gyerekek számára. Ha már a gyerekekről beszélünk, egy olyan speciális zár is beszerezhető, amellyel lezárható a felső ponyva, így a gyerekek nem fogják tudni levenni azt és nem is tudnak beleesni a pezsgőfürdőbe.

A jakuzzi megtöltéséhez vagy leengedéséhez egy szivattyú hasznos lehet, ennek a feladata, hogy az egyik pontról a másikra szállítsa a vizet.

Ár

Új pezsgőfürdő kiválasztásakor érdemes szemügyre venni, hogy mit kínálnak az egyes árkategóriák, és, hogy van-e köztük jelentős különbség. Az árak összehasonlítását követően azonban észrevehető, hogy a különbségek nem annyira markánsak. Olcsóbb pezsgőfürdőt már 130 000 Ft-ért is vásárolhat, míg a legrdágábbak ára a 600 000 Ft-ot is meghaladhatja. Nem akkora az árak közti különbség, mint más termékeknél.

A kérdés csupán az, hogy miért kerülnek az egyes modellek kétszás, míg mások négyszáz ezer forintba. Minden a márkában, a formatervezésben, a kiegészítőkben és a felszereltségben rejlik. A 150 000 forintért kapható jakuzzihoz például lehet, hogy nem fog tudni padot vásárolni, nem lesz rajta LCD kijelző, azonban minden olyannal felszerelt, amely a használathoz szükséges.

Néha lehetőség van a jakuzzi személyre szabására, így például olyan színű lehet a medence külseje, amilyet Ön szeretne, ezért azonban természetesen felárat kell fizetnie. Ezek a lehetőségek azonban egyediek, és az esetek többségében meg kell elégednie a gyártó által meghatározott színekkel. Akár elegáns fekete-fehér, fekete-szürke, barna vagy elegáns gyöngyház árnyalatok keverékéről legyen szó, mindenki fog tudni választani, és valószínűleg nem az lesz a legfontosabb, hogy milyen színű a termék. Azok számára azonban fontos lehet, akik ügyelnek a részletekre.

Telepítés

A jakuzzi telepítésekor a legegyszerűbb követni az útmutatót, ahol minden részletesen le van írva. Annak érdekében, hogy el tudja képzelni a telepítési folyamatot, néhány pontban összefoglaljuk az egész menetét:

 1. Mindent készítsen elő – a pezsgőfürdőt ott szerelje össze, ahol használni szeretné, ideális, ha alátétet is helyez alája. Óvatosan bánjon a palásttal és ne hagyja azt a földön, nehogy megsérüljön. A pezsgőfürdő csomagolását tartsa meg.
 2. Szerelje össze a vezérlőegységet – szükséges a vezérlőegység és a pezsgőfürdő vezérlőpanel csatlakoztatása, az eljárás módja a kézikönyvben található.
 3. Fújja fel a jakuzzit – az elektromos pumpa néhány perc alatt képes elvégezni a felfújást, a végső felfújást a kézi pumpa végzi. Fontos, hogy ne fújja fel túlságosan a pezsgőfürdőt, egy manométer lesz segítségére a nyomás szabályozásában.
 4. Csatlakoztassa a vezérlőegységet – ez kívülről csatlakoztatható a pezsgőfürdőhöz, annak belsejében a szűrőt helyezheti el.

A sikeres telepítést követően érdemes előkészíteni a jakuzzit az első használatra. Ehhez van pár hasznos tippünk:

 • Ellenőrizze a nyomást és a szelepeket.
 • Töltse meg meleg vagy langyos vízzel a jakuzzit, tartsa be a MIN, MAX jelöléseket.
 • Állítsa be a megfelelő hőmérsékletet, kapcsolja be a fűtést és fedje le a pezsgőfürdőt.
 • Ideális esetben azonnal töltsön fertőtlenítőt a vízbe, használata előtt érdemes letusolni.

Karbantartás

A jakuzzi karbantartása nem tér el a medencék karbantartásától. Gondoskodni kell róla, hogy a víz tiszta maradjon, és ne szaporodjanak el benne az algák.

A víz minőségének ellenőrzése

Hetente egyszer ellenőrizni kell a víz lúgosságát és oxigén- vagy klórtartalmát, az alkalmazott fertőtlenítéstől függően. A tesztelésre speciális szettek szolgálnak. Ha a víz nem felel meg a követelményeknek, akkor a tulajdonságait a megfelelő eszközökkel kell módosítani. A felhasznált kémia mennyisége akár felére is csökkenthető az ozonátornak köszönhetően. Az ózon elpusztítja a mikroorganizmusokat, és kíméletesebb a bőrrel szemben, mint más vegyszerek.

A szűrés karbantartása

A karbantartás másik fontos pontja a szűrés. A felfújható pezsgőfürdőknél általában patronos szűrő használnak. A papír szűrőbetétet legalább havonta egyszer kell cserélni. Ez természetesen a víz szennyezettségétől függ. Élettartama egy bizonyos mértékig meghosszabbítható, ha rendszeresen tisztítja azt, azonban ez a folyamat sem ismételhető meg sokszor, tehát időnként muszáj kicserélni a szűrőt.

A felület és a szerkezet karbantartása

Mielőtt eltenné télre a pezsgőfürdőt, alaposan meg kell azt tisztítani a szennyeződéstől, faggyútól és lerakódásoktól. Erre olyan speciális termékeket használhat, amelyek képesek eltávolítani ezeket a szennyeződéseket. A felületét meleg, mosogatószeres vízzel és kendő használatával tisztíthatja meg. Kerülje azonban az éles kefék vagy más olyan eszközök használatát, amelyek károsíthatják a felületet.

A mechanikai szennyeződést a jakuzzi ponyvával történő letakarásával célszerű megelőzni. Ezen kívül néhány ponyva hőszigetelő réteggel ellátott, ami megakadályozza, hogy a felmelegített vízből hő távozzon. A nagyobb szennyeződéseket szűrővel vagy medence tisztító porszívóval lehet eltávolítani.

Pezsgőfürdőkkel kapcsolatos gyakran ismételt kérdések


Szerinted hasznos volt ez a cikk?
Visszajelzéseidet örömmel fogadjuk.

Mobil pezsgőfürdők
Átlagos értékelés 4.8 az 8 szavazatból