A legjobb mobiltelefonok összehasonlító tesztje és értékelése

Egy olyan felhasználó számára, aki nem túl ismeretes a mobiltelefonokat illetően, az okostelefonok összehasonlítása és a megfelelő modell kiválasztása rendkívül nehéz feladat lehet, ugyanis a készülékek széles árkategóriákban kaphatók és számos módon használhatók. Szerkesztőségünk technikával foglalkozó tagjai éppen ezért hoztak létre egy ranglétrát, amely az egyes kategóriák legjobb mobiltelefonjait tartalmazza. A modellek a felhasználás módjában, az árban, vagy az egyes tulajdonságok alapján különböznek egymástól. A további alfejezetekben különböző kategóriás telefonokat talál, amelyeket eltérő felhasználási módokra ajánlunk.

A legjobb telefonok kiválasztása során minden kategóriában pontosan annak megfelelően jártunk el, ahogyan egy tájékozott felhasználó is eljárna, ha saját magának választana készüléket. A speciális típusú telefonok közötti nagy különbségek miatt ezeket külön részekre osztottuk, és különböző szempontok szerint választottuk ki. A fejezetekben szereplő összes telefon önálló recenzióval is rendelkezik, amely a legfontosabb specifikációkat tárgyalja, valamint a készülék előnyeire és hátrányaira összpontosít. Ezek az értékelések a kiválasztott mobiltelefon nevére vagy az azt ábrázoló képre kattintva jelennek meg.


Milyen mobiltelefont válasszunk az összehasonlítás alapján


Hogyan válasszunk okostelefont

A mobiltelefon kiválasztását nagymértékben befolyásolja az elektronikai iparban zajló állandó technológiai fejlődés. A következő cikk az egyes kategóriák olyan aktuális specifikációit tartalmazza, amelyekre érdemes összpontosítani új telefon kiválasztása során.

Maga a problematika rendkívül széleskörű, a piacon számtalan típusú okostelefon érhető el. Ennek köszönhetően a választás során a vásárlók gyakran nehéz helyzetbe kerülnek. Nem hiába olvassuk olyan gyakran: “Minél több lehetőség, annál nehezebb a választás”. Cikkünkben leírjuk, hogyan válassza ki a megfelelő típusú és teljesítményű processzort, operációs rendszert, RAM méretet, kijelzőt, kamerát vagy például akkumulátort. Megpróbáljuk összefoglalni az összes fontos információt, amelyek együttesen átfogó áttekintést nyújtanak, és így jelentősen megkönnyítik a vásárlás soráni döntést.

Rögtön az elején meg kell említenünk, hogy a választás során kulcsfontosságú eldönteni, mire is szeretné tulajdonképpen használni a mobiltelefont. Meg kell fontolnia, hogy az okostelefontól maximális teljesítményt vár el például játékok játszása vagy munkaügyek lebonyolítása során, vagy inkább kizárólag kommunikációs eszközként szeretné azt használni. Amennyiben ezzel tisztában van, áttérhetünk az egyes jellemzők elemzésére.

Hogyan válasszunk okostelefont – röviden:

 • Döntse el, milyen célokra szeretné használni az okostelefont.
 • Fontolja meg, milyen operációs rendszert részesít előnyben.
 • Határozza meg az árkategóriát, amelyből választani szeretene (lásd az árról szóló fejezetet).
 • Értékelje korábbi tapasztalatait, és válasszon ezek alapján a különféle elérhető platformok közül.
 • Olvassa el a kiválasztott modellről szóló felhasználói véleményeket és bizonyosodjon meg arról, hogy jól döntött.

Operációs rendszer

Az operációs rendszer a szakértőket és a laikusokat is két táborra osztja. Az egyes rendszerek támogatói gyakran vakon hirdetik preferenciáikat, és nem hajlandók elismerni más rendszerek előnyeit. Az igazság az, hogy a manapság elérhető operációs rendszerek mindegyike számos előnnyel és hátránnyal bír. Az egyes rendszerek részletes leírása hatalmas terjedelmű lenne, és valószínűleg nem rendelkezne hozadékkal az átlag felhasználó számára. A következő elemzés legalább röviden megemlíti az egyes rendszerek előnyeit és hátrányait, így megkönnyíti a választást.

Huawei és Honor

Egy olyan különlegességgel, mint a Huawei mobile services, amely újonnan megalakult rendszerrel ellátott, nem fogunk külön foglalkozni. A társaságra az amerikai kormány szankciói vonatkoznak, és nem tudja biztosítani az amerikai vállalatok szolgáltatásait, tehát a Google szolgáltatásait sem. A gyártó kénytelen volt kifejleszteni egy saját operációs rendszert, ami önmagában nem rossz, de natív módon nem teszi lehetővé a Google szolgáltatásaihoz és alkalmazásaihoz való hozzáférést. Az olyan alkalmazások azonban, mint a Google Dokumentumok, a YouTube, de a Facebook és az Instagram is, elérhetők. Néhány alkalmazás manuálisan telepíthető a telepítőfájl letöltését követően, ez azonban a legtöbb felhasználó számára nem megfelelő lehetőség.

 

Ez a korlátozás azonban csak a legújabb modellekre vonatkozik; a 2019-ben és 2020-ban piacon lévő legtöbb termék továbbra is támogatja a Google Play szolgáltatást.

Google Android

Jelenleg a leggyakrabban használt mobiltelefon operációs rendszerről van szó. Ez az operációs rendszer freeware, ami annyit tesz, hogy a gyártó semmilyen díjat nem számít fel a használatáért. Ez erős játékossá teszi az Androidot a mobiltelefonok piacán, másfelől számos hátránnyal is bír.

Az operációs rendszerek fejlődésével előfordulhat, hogy az újabb mobiltelefonokba nem lesz telepíthető. A laikus szavaival élve a Google, mint gyártó, nem kötelezheti az egyes mobiltelefon gyártókat arra, hogy az Android legújabb verzióját telepítsék a készülékekre, ami tulajdonképpen azt eredményezi, hogy a piacon olyan mobiltelefonok is találhatók, amelyek több éves, elavult Android rendszeren futnak. Ami a gyártók általi szabad választást illeti, egy további olyan probléma is felmerül, hogy az egyes modellek nem kompatibilisek az adott Android típussal, ami jelentősen lelassítja a készülék működését.

Alkalmazások elérhetősége

Az Android, mint operációs rendszer, természetesen számos előnnyel is bír. Elsőként az alkalmazások elérhetősége említhető meg. Az Android, mint a legelterjedtebb rendszer, logikusan a lehető legnagyobb kompatibilitást kínálja az alkalmazásokkal, amelyeket a hivatalos Google Play áruházból tölthet le, azonban az alternatív forrásokból való letöltés is hatalmas előnynek számít. Tagadhatatlan előny a telefon közvetlen csatlakoztatása a számítógéphez, valamint a tárolt adatok problémamentes szerkesztése és megtekintése. Az Android számtalan lehetőséget kínál a különböző beállításokhoz és módosításokhoz is, így lehetővé teszi, hogy pontosan az Ön igényei szerint szabja személyre a készüléket.

Mivel nyílt forráskódú, így lehetővé teszi az egyes gyártók fejlesztőinek, hogy kiterjesztéseket hozzanak létre az eredeti rendszerhez. Ennek köszönhetően olyan rendszerek jönnek létre, mint például a MIUI a Xiaomi-tól. Ezek gyakran olyan fejlett, vagy teljesen új funkciókat kínálnak, amelyek az alapvető rendszeren nem érhetőek el. Az úgynevezett “tiszta” Android azonban mindig egy picivel gyorsabb lesz (kevesebb teljesítményre van szüksége).

Összességében az Androidot ezen tulajdonságainak köszönhetően nyitottabb, elérhetőbb és praktikusabb operációs rendszerként tartják számon, mint a konkurens rendszereket. Amennyiben a nyitottságot részesíti előnyben és számos alkalmazást szeretne telepíteni és használni, valamint nem zavarják Önt az esetleges problémák a kompatibilitással, az Android ideális választás az Ön számára.

+ Az Android előnyei – Az Android hátrányai
Számos elérhető alkalmazás A rendszer nem minden esetben működik jól a hardverrel
Egyszerűen csatlakoztatható PC-hez Az új modellekben gyakran a rendszer elavult változata van használatban
Saját igényei szerint állíthatja be a telefont A rendszer nyitottsága magában hordozza annak kockázatát, hogy vírusokkal fertőzi meg a telefont 

Apple iOS

Az Apple által gyártott mobil eszközökben használatos. Fő jellemzője, hogy az Androiddal ellentétben zárt forráskódú. Az iOS nem teszi lehetővé az alkalmazások telepítését a saját forrásától eltérő forrásokból, és alacsonyabb elterjedtsége miatt általában kevesebb alkalmazást támogat. Míg az Apple eszközök közötti kapcsolat jobb, mint más rendszerek esetében, a fájlok iPhone-ról Windows eszközökre történő átvitele meglehetősen nehéz lehet.

Ez a tény egyrészt azt jelenti, hogy a felhasználók nem válogathatnak akkora mennyiségű alkalmazásból, másfelől a kalózkodás szinte lehetetlen, ami azt jelenti, hogy az ehhez az operációs rendszerhez kifejlesztett alkalmazások támogatással ellátottak, valamint gyakran sokkal jobb minőségűek, mint a más operációs rendszerekhez készült alkalmazások. Általánosságban elmondható, hogy az Apple iOS legnagyobb előnye az operációs rendszer és a telefon teljes kompatibilitása. Az iOS, ahogyan már említettük is, kifejezetten az Apple eszközökhöz készült, ami csúcsminőségű teljesítményt és nagy akkumulátor üzemidőt jelenet.

Az ilyen operációs rendszeren futó eszközök azonban általában magasabb beszerzési áron kaphatók, belső tárhelyük nem bővíthető, ami a korábbi zártsággal együtt valószínűleg a legnagyobb problémát jelenti a felhasználók körében. Amennyiben az ár nem kulcsfontosságú az Ön számára és tökéletes hardver-szoftver összhangra vágyik, az iOS pontosan azt kínálja Önnek, amire vágyik. Az Apple telefonok teljesítménye valóban tökéletes, és bár ennek a rendszernek is megvannak a maga hátrányai, az ár ebben az esetben kiváló minőséget jelent.

+ Az Apple iOS előnyei – Az Apple iOS hátrányai
A hardver és a szoftver közötti kiváló kompatibilitás Magas beszerzési ár
Kiváló minőségű alkalmazások és nagy teljesítmény Kizárólag az Apple termékeken érhető el
Kiváló minőségű videók és fotók Kevesebb alkalmazás áll rendelkezésre, valamint bonyolult csatlakozás a PC-hez

Kijelző

 

A számos elérhető lehetőség miatt a kijelző kiválasztása rendkívül bonyolult feladat. A megfelelő kijelző kiválasztása nem csupán annak méretének meghatározása. A manapság kapható kijelzők számos technológiát és felbontást kínálnak, erről nem szabadna megfeledkezni választás során. Most fokozatosan átvesszük az egyes specifikációkat, amelyekre ügyelni kellene.

A kijelző képátlója hüvelykekben

Számos vásárlónak a kijelző képátlója döntő fontosságú adat új készülék választása esetén. A kijelző mérete ugyanis közvetlenül hatással van a telefon méretére, valamint annak súlyára. A kijelző átlója a két végpont (sarok) közötti átlós távolság hüvelykben megadva.

A nagyobb kijelző természetesen több lehetőséget kínál a különböző feladatokhoz (akár filmnézésről, játékok kényelmes játszásáról vagy munkaügyi felhasználásról legyen szó). Másfelől, a nagy kijelzővel rendelkező mobiltelefonok a kezelés szempontjából nem igazán praktikusak, méreteiknek köszönhetően nehezebbek is. A megfelelő képátló tehát mindenekelőtt attól függ, mire szeretné használni a telefont.

Kijelző felbontása

A kijelző felbontása képpontokban (pixelekben) van megadva, a kijelzőn megjeleníthető maximális számukat fejezi ki. A képpontok száma és a kijelző átlója közötti arány tehát jelzi a kijelzőn megjelenített kép finomságát. Az okostelefonoknál jelenleg használt legalacsonyabb felbontás 320 x 480 képpont. A 1280 x 720 képpont felbontású kijelzők, amelyek megfelelnek a HD Ready szabványnak, egészen jó minőséget kínálnak.

Az 1920 x 1080 képpont, vagy annál nagyobb felbontású kijelzők, amelyeket úgynevezett Full HD kijelzőknek neveznek, nagyon magas színvonalat és a legmagasabb megjelenítési minőséget garantálják. Még nagyobb felbontású, QHD néven ismert kijelzők is elérhetők, azonban a kijelző méretei miatt ezek az értékek jelentéktelenek. Érdemes még megemlíteni, hogy a nagyobb felbontás nagyobb fogyasztást is eredményez, tehát ebben az esetben is érdemes tisztázni az Ön preferenciáit.

A kijelző finomsága

A kijelző finomsága jellemzi legjobban a kijelző minőségét az egyes képpontok láthatósága szempontjából. Ez a képpontok számának (felbontás) és a megjelenítési területnek az arányát jelzi, és PPI egységekben (Points Per Inch, azaz a képpontok/hüvelyk száma) van megadva. A magasabb érték finomabb megjelenítést jelent, tehát az egyes képpontok kevésbé láthatóak. 350 PPI, vagy ennél nagyobb érték már jónak tekinthető, a cikk írásakor (2020 október) a piacon elérhető legmagasabb érték 650 PPI körüli.

A kijelző technológiája

A piacon kapható eszközök különböző technológiákkal rendelkeznek, és ezek mindegyikének megvannak a maga előnyei és hátrányai. Az alábbiakban röviden a megfelelő megjelenítési technológia kiválasztására összpontosítunk.

 • TN / TFT – a manapság elérhető technológiák közül a legrégebbi. Megjelenítési tulajdonságai manapság elég rosszank számítanak.
 • IPS – a mobiltelefonok kijelzőjénél leggyakrabban használt technológia. Az LCD kijelzők mellékága, amely szolíd megjelenítési minőséget, hosszú élettartamot és alacsonyabb beruházási költségek kínál. Legfőképpen az olcsó és középkategóriás telefonokban használatos. Számos enyhén fejlettebb változata ismert, ilyenek például az LTPS vagy a PLS.
 • OLED – több olyan kivitelben is kapható, mint például az AMOLED, a P-OLED, SAMOLED és a Super-AMOLED. Az IPS és a TN kijelzőkkel ellentétben nem az egész kijelző világít, hanem kizárólag azok a részek, amelyeknek világítania kell, így a fekete valóban fekete lesz. Ennek köszönhetően jobb kontrasztra és takarékos fogyasztásra lehet számítani. Az ilyen kijelzők azonban kizárólag a drágább modellekben találhatók meg.

Összecsukható kijelzők

2018-ban megjelent az első összecsukható kijelzővel ellátott okostelefon. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy kétszer akkora kijelző kerüljön a telefonra, miközben maga a telefon félbehajtható, így megőrzi kompakt méretét. 2020-ban az ilyen funkcióval rendelkező legolcsóbb telefonok ára 400 000 Ft-nál kezdődött, míg a legdrágább ilyen készülék árán akár egy autó is vásárolható.

RAM

A RAM és a processzor együttese biztosítják az alkalmazások futását a készüléken, ezen felül azonban az operációs rendszer működéséről is gondoskodik. Nagyon fontos megkülönböztetni a RAM-ot a belső tárhelytől, amelyet a későbbiekben fogunk említeni.

RAM mérete Használat
2 GB és több A készülék elsősorban kommunikációra és az internet böngészésére alkalmas.
4 GB és több Igényes játékok játszása és több alkalmazás használata.
6 GB és több Magasabb felhasználási igények, a háttérben tíz, vagy annál több alkalmazás is fut.
8 GB és több Professzionális használat, több tíz alkalmazás futtatása, igényes játékok játszása.

A felhasználói memória teret kínál a fájlok telefonban történő tárolására, míg a RAM azt a kapacitást fejezi ki, amellyel a telefon képes kezelni ezeket a fájlokat. Leegyszerűsítve elmondható, hogy a RAM esetében nagy sebességű memóriáról van szó, amelybe a készülék elmenti a jelenleg szükséges alkalmazásokat. Ennek köszönhetően lényegesen gyorsabban fér hozzájuk, mintha a mobiltelefon tárhelyét kellene használnia. A megfelelő RAM kapacitás kiválasztása során érvényes, hogy minél nagyobb RAM, annál több alkalmazást lesz képes gyorsan kezelni a telefon. Ennek fényében a megfelelő RAM méret attól függ, hogy mire szeretné használni a telefont.

RAM mérete

Amennyiben két olyan telefont hasonlít össze, amelyek RAM kapacitása megegyezik, mindkét készüléke teljesen más teljesítményt nyújthat. Ezért ne csak a kapacitásra figyeljen, hanem további tényezőket is vegyen figyelembe. Manapság a 3 GB-tól nagyobb RAM számít átlagosnak, nem ajánljuk olyan készülékek megvásárlását, amelyek RAM kapacitása nem éri el a 2 GB-ot.

Azon telefonok, amelyek RAM kapacitása nem éri el a 2 GB-ot, nem működnének folyamatosan, inkább csak szenvednének, ugyanis ez a kapacitás nem elegendő. Manapság a középkategóriás telefonok 4 – 6 GB körüli RAM kapacitással rendelkeznek, ez a kapacitás a legtöbb felhasználónak elegendő.

Processzor

A telefon processzora elengedhetetlen elem a teljesítmény szempontjából. Meghatározza a telefon általános működését, gondoskodik az alkalmazások problémamentes működéséről, frekvenciája határozza meg a telefon válaszának sebességét. A processzor frekvenciája gigahertzben (GHz) van megadva, ami fordításában másodpercenkénti több milliárd művelet jelent. Általánosan érvényes, hogy minél nagyobb frekvencia és minél több processzormag, annál hatékonyabb processzor.

Nagyon laikus szempontból elmondható, hogy ha a telefon feldolgoz egy feladatot, akkor felosztja a feldolgozási műveletet az egyes magok között, és ezáltal felgyorsítja annak végrehajtását. A számítógépekkel ellentétben ez az alkalmazások túlnyomó többségére igaz. A nagyobb számú processzormag azonban nem feltétlenül jelenti a mobilkészülék gyors teljesítményét, ugyanis a processzor gyártóját és annak pontos típusát is figyelembe kell venni. Cikkünk írásakor (2020 október) a világ leggyorsabb processzora a Qualcomm 865+, amelynek processzor frekvenciája meghaladta a 3 GHz -et, míg a leghatékonyabb processzor az Apple A12Z, amely frekvenciája 2,4 GHz. A processzorok teljesítményének összehasonlításához például a Versus.com webet használhatja.

A processzor kiválasztása során a telefon további jellemzői is igazán fontosak, ugyanis a különböző telefonok alapvető működéséhez eltérő processzor kapacitás szükséges. Ezért nagyon nehéz megfogalmazni a megfelelő teljesítményt és a magok ideális arányát, mindig szükség van a modell közvetlen ellenőrzésére és annak kiderítésére, hogy a processzor hogyan tud reagálni a különböző helyzetekre. A teljesítmény egyszerű összehasonlításához az AnTuTu web használható.

Kamera

Korábban a kamera kizárólag a drágább modellekben volt megtalálható és átlagon felüli felszereltségnek számított. Manapság épp ellenkezőleg, egy jó kamera alapvetőnek számít az okostelefonoknál. A kamera felbontása megapixelekben van kifejezve. A fotók minősége leginkább pontos optikával és hatékony szenzorral garantált, amelynek nem feltétlenül kell sok megapixelesnek lennie.

A fotózási képesség releváns összehasonlítását a DXOMARK webhelyen találja, valamint az egyes modellekről szóló véleményekben is olvashat róla. Nem csupán a megapixelek számára, hanem az objektív méretére, a szenzor minőségére, valamint a minőségi vakura is ügyelnie kellene a választás során. A drágább készülékek optikai képstabilizálással és fényrekesszel is rendelkeznek. Ezek a funkciók rendkívül fontosak a fotózás és videókészítés során.

Objektív

A legtöbb készülék több kamerával rendelkezik, ezek száma általában 2, azonban akár 4 is lehet. Az eltérő gyújtótávolságoknak köszönhetően a kamerák mindegyike más funkciót lát el. A legtöbb esetben nagy felbontású alapvető kamera, távol lévő objektumok vagy makró fotók fotózására szolgáló, nagy gyújtótávolságú teleobjektív, épületek, természet vagy sport fotózására szolgáló nagylátószögű objektív, és egy speciális 4. szenzor áll rendelkezésre, amely mélységélességet biztosít (rögzíti a háttér és a fotózott objektum közötti távolságbeli különbségeket, lehetővé téve a háttér elmosódását).

Szenzorok

Méretüket a gyártó gyakran nem tünteti fel, azonban fontos legalább azt megemlíteni, hogy a nagyobb méretű szenzor jobb minőségű felvételeket biztosít. Egy igazán jó minőségű szenzor mérete 1/2.00″-nél kezdődik, 2020 októberében az okostelefonokon lévő legnagyobb szenzor mérete 1/1.33″, ez azonban még mindig 4x kisebb, mint az ASP-C fényképezőgépben lévő chip. Egy fotómobiltól tehát egyértelműen nem várható el az a minőség, amelyet egy fényképezőgép képes nyújtani.

Vaku

A mai okostelefonok LED dióda formájában kínálnak vakut a felhasználóknak, amely nem kínál olyan erős megvilágítást, mint a fényképezőgép vakuja, de funkcióinak köszönhetően zseblámpaként is használható. Külsők vakuk is megvásárolhatók, amelyek csatlakoztathatók a telefonhoz.

Általánosan elmondható, hogy az átlagos mobiltelefonok, amelyekkel alapvető minőségű felvételek készíthetők, körülbelül 12 Mpx felbontást kínálnak, ez alatt az érték alatt kizárólag rosszabb minőségű kamerákról van szó. Amennyiben valóban jó minőségű fotókat szeretne készíteni, legalább 24 Mpx felbontású kamerát kéne választania. Ez alól az iPhone készülékek kivételt képeznek, amelyek a kiváló minőségű optikának és chipnek köszönhetően 12 Mpx mellett is egyedi minőségű felvételek készítésére képesek. Az előlapi kameráról se feledkezzen meg, amely a manapság rendkívül közkedvelt szelfik készítésére, valamint videohívások lebonyolítására egyaránt használható.

Felhasználói memória

Kevesebb, mint 4 GB 8 GB körül Nagyobb, mint 32 GB
Kizárólag a legolcsóbb telefonoknál találkozhatunk ekkora mérettel, már egy pár alkalmazás telepítése során is problémák akadhatnak. Minimális érték, amennyiben multimédiás célokra szeretnénk használni a telefont. Ekkora méretű tárhely alsó határnak tekinthető, amelyhez tartania kellene magát. Megfelelő alapot kínál fényképek, zene és alkalmazások tárolására.

Amint már korábban is említettük, a felhasználói memória tulajdonképpen a telefon tárhelyének kapacitását jelöli. Ebbe a memóriába kerülnek mentésre a telepített alkalmazások, a letöltött fájlok, a fotók vagy a zene, valamint maga az operációs rendszer is. A memória kapacitása gigabájtokban (GB) van megadva, több GB nagyobb tárhelyet jelent.

Manapság nagyon ritkán találunk olyan telefont, amely belső tárhelye kevesebb, mint 4 GB, azt javasoljuk, hogy legalább 8 GB méretű tárhellyel rendelkező telefont válasszon. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a telefongyártók alapvetően telepítenek a telefonba néhány alkalmazást, tehát már az első használat előtt a tárhely egy jelentős része használatban lehet. Ha multimédiás eszközként szeretné használni telefonját, válasszon legalább 16 GB, vagy inkább 32 GB méretű tárhellyel rendelkező modellt. A legjobb mobiltelefonok akár 256 GB kapacitást is kínálhatnak, amely egy átlag felhasználó számára szinte kimeríthetetlen.

Ezen a ponton még azt is fontos megemlíteni, hogy az egyes telefonok (például az Apple márka termékei) nem kínálnak lehetőséget a tárhely memóriakártyával történő bővítésére. Tehát amennyiben az Ön által kiválasztott telefon nem kínál megfelelő méretű tárhelyet, és a tárhely nem is bővíthető, alaposan fontolja meg, hogy megéri-e megvásárolni az adott készüléket.

Nyomógombos telefonok

A nyomógombos telefonok esetében egy kicsit más a helyzet, ugyanis ezek vagy nem rendelkeznek kamerával, vagy rossz minőségű kamerával rendelkeznek. Ebben az esetben nem kell nagy figyelmet fordítani a belső tárhelyre, ugyanis a 4 GB méret is tökéletesen elegendő.

Akkumulátor

Az akkumulátor kapacitása milliamperóra (mAh) értékben van megadva. Minél több mAh, annál hosszabb üzemidőt kínál az adott telefon, azonban két telefon, amely bár azonos mAh kapacitású akkumulátorral, mégis eltérő felszereltséggel rendelkezik, teljesen más üzemidőt kínálhatnak. Ez mindenekelőtt attól az energiától függ, amelyet a telefon felhasznál. Ez például a kijelző mérete és típusa, valamint az egyes szoftver és hardver komponensek (mindenekelőtt a processzor) takarékosságán múlik.

Az akkumulátor kapacitásának kiválasztása

Az akkumulátor kapacitásának megfelelő értéke nem határozható meg, a legtöbb modell manapság 4 000 mAh körüli kapacitást kínál, azonban olyan modelleknél, amelyek nagy fogyasztást igényelnek, akár 6 000 mAh kapacitású akkumulátorral is találkozhat. A 2 500 mAh kapacitás alatti akkumulátorok kizárólag minimális fogyasztású modellek esetében használatosak, az ilyen modellek vásárlását mindenképpen meg kellene fontolnia. A nyomógombos telefonok ismét kivételt képeznek, ugyanis azok az alacsony teljesítménynek és a kis kijelzőnek köszönhetően kevesebb energiát igényelnek. Az 1 500 mAh kapacitású akkumulátorral rendelkező nyomógombos telefon üzemideje biztosan hosszabb lesz, mint a 4 000 mAh kapacitású akkumulátorral rendelkező okostelefon üzemideje.

Az egyes okostelefonok problémája abban rejlik, hogy az akkumulátor nem bír ki túl sokat aktív használat mellett. Ez abban az esetben lehet probléma, ha Ön hosszabb ideig tartózkodik olyan helyen, ahol nincs áramellátás. Ilyen esetekben hasznos, ha magánál tart egy powerbankot vagy egy napelemes töltőt, amelyek segítségével elektromos áramhoz való csatlakozás nélkül töltheti fel készülékét. A legtöbb eszköz energiatakarékos móddal is rendelkezik, amelynek köszönhetően az akkumulátor üzemideje akár az ötszörösére is növelhető.

Gyorstöltés

A QuickCharge /Gyorstöltés funkció is jelentősen megkönnyítheti az életét. Az egyes okostelefonok akár egy óra alatt is feltölthetők. A töltés sebessége wattokban (W) van megadva, a nagyobb érték nagyobb töltési sebességet jelent. Az általános érték gyorstöltés esetén 15 W, esetenként azonban az akár 65 W-ot is elérheti (2020 októberében). A tervek szerint a 2021-es évben megjelennek az első olyan telefonok, amelyek a 100 W-nál nagyobb teljesítményű töltőket is támogatják. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az akkumulátor kevesebb, mint 25 perc alatt feltölthető lesz.

Szerkezet

Gyakran előfordul, hogy az okostelefonok kapcsán tévesen feltételezik, hogy a műanyag szerkezet gyenge minőségű, és csak a legalacsonyabb árkategóriájú telefonokhoz kapcsolódik. Ez az állítás azonban korántsem igaz és nem általánosítható. Tény, hogy a műanyag sokkal olcsóbb, mint a többi felhasznált anyag, azonban kényelmes tartást és ellenállóságot biztosít a karcolásokkal és az esésekkel szemben.

A fém is hasonló, ugyanis ellenáll az eséseknek, azonban kevésbé ellenálló a karcolásokkal és a látható ujjlenyomatokkal szemben. A következő gyakran használt anyag az üveg, amelyet kizárólag a drágább modelleknél használnak. Elegáns, azonban kevésbé praktikus. Egyszerűen károsodik esés esetén, láthatóak rajta az ujjlenyomatok, ami szintén nem kívánatos. A fém és az üveg telefonok jobban csúsznak a kézben való tartás során.

Elvileg nem lehet megállapítani, hogy az anyagok közül melyik tartozik magasabb vagy alacsonyabb árkategóriához, ugyanis minden egyes felhasználónak más anyag felel meg, és a gyártók is ehhez tartják magukat, akik akár műanyag szerkezetű telefont is gyárthatnak a jobb gyakorlatiasság érdekében.

Érdekes megoldás

Esztétikai szempontból újdonság és meglehetősen érdekes kivitel – átlátszó hátlappal rendelkező okostelefon. Az ilyen telefonoknál a hátlap alatt lévő komponensek láthatóak – ezek egyébként rejtettek.

Szerkezet típusa Előnyök Hátrányok
Műanyag szerkezet Ellenálló, jó tartást biztosít Nem igazán elegáns megjelenés
Üveg szerkezet Elegáns kivitel, vezeték nélküli töltés lehetősége Látható ujjlenyomatok, sérülés kockázata esés esetén
Fém szerkezet Tartós anyag, elegáns kivitel Kisebb kényelem a telefon tartása során

Ellenálló szerkezet

Alapvetően strapabíró telefonokra és vízálló telefonokra oszthatók. A fő különbség abban rejlik, hogy míg a strapabíró telefonok első ránézésre masszívabb szerkezetűek, az eséseket és az ütéseket is kibírják, a vízálló telefonok első ránézésre nem különböztethetők meg a hagyományos okostelefonoktól. A szerkezet tartóssága IP szabvány szerint meghatározott, amely jelzi a por és a víz behatolásával szembeni ellenállóságot bizonyos körülmények között.

Ezzel szemben az esés elleni védelemre és más paraméterekre a MIL-STD-810 katonai szabvány vonatkozik. Ahogy azt a laikus közönség gondolhatná, azok a telefonok, amelyek megfelelnek ezeknek a szabványoknak, nem csupán a legmagasabb árkategóriába tartoznak. A jól működő strapabíró telefonok gyakran a középső árkategóriába is sorolhatók. Például ha attól tart, hogy hogyan viselné telefonja az igényes munkakörülmények közötti használatot, a strapabíró szerkezet megfelelő megoldás lehet az Ön számára. A vízállóság esőben történő használat, esetleg víz alatti fotózás esetén jelenthet megoldást.

Felhasználói vélemények

Új okostelefon vásárlása során hatalmas előnynek számít, hogy annak minőségét az elérhető felhasználói vélemények alapján ellenőrizze. Ezek a vélemények a telefon hátrányait és előnyeit is leírják. Ahogyan már említettük is az előző fejezetekben, az interneten akár a telefon által készített fotókról is találhatunk véleményt, így nagyon egyszerűen tisztázhatjuk, mit várhatunk el az adott eszköztől.

Ahogyan a legtöbb multimédiás eszköznél, a mobiltelefonoknál is érvényes, hogy a szépnek tűnő paraméterek nem mindig jelentenek csúcsminőségű teljesítményt – például az egyes alkatrészek rossz kompatibilitása miatt. Ezért határozottan javasoljuk, hogy a választás előtt vegye figyelembe azon felhasználók tapasztalatait, akik már megvásároltak az Ön által kiválasztott okostelefont, ugyanis nagyon jó visszajelzéseket tudnak adni.

Egyebek

Ez a fejezet néhány másodlagos, de mégis nagyon fontos fogalmat tárgyal, amelyek jelentősen befolyásolhatják az új mobiltelefon kiválasztását.

Jel

Mobiltelefon választása során feltétlenül figyelembe kellene vennie, hogy az milyen mobilhálózatokhoz képes csatlakozni. Jelenleg 4 típusú mobilhálózatot különböztetünk meg.

 • 3G: A 3G kapcsolat 2020-ban még mindig elérhető volt, azonban 2021-ben tervezik kikapcsolni. Éppen ezért nem javaslunk olyan eszközt vásárolni, amely kizárólag a 3G hálózatra képes csatlakozni.
 • 4G: Ez a hálózat a gyors adatkapcsolat lehetőségét kínálja. A 4G hálózatokat néha összetévesztik az LTE kifejezéssel. A cikk írásakor (2020 október) a 4G és LTE hálózatok elérhetősége alapvetőnek számít.
 • 5G: 2020-ban megkezdődött az 5G hálózat fokozatos bevezetése. Az év végén ez a hálózat korlátozott mértékben állt rendelkezésre, különösen a nagyvárosokban volt elérhető. A 4G hálózathoz képest többszörösen megnövelt átviteli sebességet kínál.
 • LTE: Nem éri el a 4G sebességet, ezért valójában csak egyfajta köztes szakasznak számít, amelyet néha 3,5G-nek is neveznek. Ne tévessze meg az a marketingfogás, amely mindkét technológiát ugyanazon a szinten emlegeti. Néha azonban LTE jelöléskor valójában 4G hálózatról van szó.

SIM

Érdekesség: Tudta, hogy a SIM-kártya az SD-kártyával ellentétben nem tárolóeszköz, hanem mikroszámítógép saját processzorral?

A hagyományos méretű SIM-kártya, amelyet valószínűleg már megszokott a régebbi telefonmodelleknél, az új okostelefonokban már nem használatos. A manapság gyártott telefonok micro-SIM vagy nano-SIM kártyákat támogatnak. Mindkét formátum a hagyományos SIM-kártya kisebb változata. Amennyiben idegenek Önnek ezek a fogalmak, ne essen kétségbe. A legtöbb mobilszolgáltató vagy ingyenesen a szükséges méretűre vágja a SIM-kártyát, vagy megfelelő méretűre cseréli azt.

A SIM-kártyákkal kapcsolatos problémák esetén érdemes megemlíteni, hogy számos modell dual SIM lehetőséget kínál, tehát több SIM-kártya is behelyezhető a készülékbe egyidejűleg. Ezt a lehetőséget például abban az esetben fogja kihasználni, ha az egyik kártyát mobil adatforgalomra, míg a másik kártyát hagyományos hangüzenetekre szeretné használni, illetve, ha munkaügyei miatt egyszerre több szolgáltató szolgáltatásait kell igénybe vennie.

eSIM

Fokozatosan bevezetik az úgynevezett eSIM kártya használatának lehetőségét. Ha készüléke támogatja ezt a szabványt, akkor anélkül használhatja a SIM-kártyát, hogy fizikailag be kellene helyeznie ezt a készülékbe. Az eSIM kártya kizárólag virtuális, és Magyarországon is fokozatosan nő a népszerűsége. Az ilyen kivitel előnye, hogy nagyon kis méretű eszközökbe, például okosórákba is behelyezhető.

Szenzorok

A telefon szenzorai olyan érzékelők, amelyek további funkciók használatát teszik lehetővé. Új okostelefon kiválasztása során gyakran elhanyagolják őket, azonban szerepük kulcsfontosságú lehet.

 • Gravitációs érzékelő: Ez az érzékelő az összes okostelefon abszolút alapját képezi, lehetővé teszi, hogy a képernyő a külső mozgás függvényében forduljon el.
 • Giroszkóp: Pontosabb mozgásmérést biztosít, mint a gravitációs érzékelő, és elengedhetetlen ahhoz, hogy mozdulatokkal vezérelje (rázással) a telefont és játsszon vele.
 • Közelségérzékelő (proximity): Lehetővé teszi a kijelző automatikus lezárását az objektumhoz való közeledés esetén. Elsősorban arra használatos, hogy lezárja a képernyőt, amikor az a fülhöz közelít annak érdekében, hogy ne bontsa véletlenül a hívást fülével.
 • Time of Flight érzékelő: Infravörös jel segítségével méri az akadályoktól való távolságot. Azok az eszközök, amelyek rendelkeznek ilyen érzékelővel, lehetővé teszi a mélységélesség jobb érzékelését a fotózás során.
 • Fényérzékelő: Lehetővé teszi a kijelző fényerejének automatikus csökkentését és növelését a környezetnek megfelelően. Ezért amikor sötét helyen tartózkodik, a kijelző fényereje automatikusan csökken, és fordítva.
 • Ujjlenyomat olvasó: Ez az érzékelő a magasabb árkategóriába tartozó telefonok doménje, mindenekelőtt a biztonsághoz járul hozzá. Leggyakrabban vagy a telefon előlapján, az úgynevezett “Home Button” gombban, vagy a telefon hátlapján elhelyezett. Beállítást követően biztonsági kód használata helyett az ujjlenyomat-olvasóval oldható fel a telefon.
 • Egyéb érzékelők: Természetesen más érzékelők is használatban vannak, számos szolgáltatás kihasználását teszik lehetővé. Ezek közé az érzékelők közé sorolható a páratartalom mérő, a légnyomásmérő, a lépésszámláló és a digitális iránytű (mágneses érzékelő) is.

GPS

A GPS navigáció és egyebek a legtöbb mobileszköz részét képezik. Szinte az összes mobiltelefon rendelkezik navigációval, ha a telefon csatlakoztatott az internethez. Ez a navigációs módszer azonban korántsem olyan pontos és megbízható, mint a valódi GPS. Éppen ezért kellene a választás során olyan telefont választania, amely közvetlenül beépített GPS modulussal ellátott, így az esetleges navigáció esetén nem lesz szükséges az internethez csatlakoznia.

A kijelző méretének, a minőségi hangszóróknak és a kényelmes vezérlésnek köszönhetően a telefonokban lévő navigáció teljes értékűnek tekinthető, tehát ha navigációra is szeretné használni telefonját, ragaszkodjon ahhoz, hogy a GPS a telefon beépített része legyen, mivel ezzel jelentős befektetéseket spórolhat meg, ugyanis nem lesz szüksége önálló navigációra. Miért teszik lehetővé a gyártók, hogy egyszerre több navigációs rendszert is használjon? Ennek oka a hely pontosabb meghatározásának képessége a több forrásból származó adatgyűjtés alapján.

A 2020-as évben 4 navigációs rendszer állt rendelkezésre, miközben mindegyik más nemzet vagy intézmény alá tartozik. Ezek listáját alább találja

 • GPS – A legrégebbi nyilvánosan elérhető navigációs változat a hétköznapi felhasználók számára. Előnye, hogy szinte az összes eszközön elérhető, hátránya azonban, hogy kevésbé pontos és lassabban képes meghatározni a helyzetet. A rendszert az amerikai hadsereg kezeli, így nem garantált.
 • GLONASS – Az orosz navigációs rendszer szintén világszerte elérhető, a többi rendszerhez képest a legkisebb pontosságot biztosítja.
 • Galileo – Európai navigációs rendszerről van szó, amely az egyetlen, amely teljesen polgári igazgatású. A közigazgatási központ Csehországban található. Az összes navigációs rendszer közül a legpontosabb (2020 októberében).
 • Egyéb rendszerek – Néhány nagy és gazdaságilag erős ország saját navigációs rendszereket épít, de ezek általában kizárólag lokálisak. Ide tartozik például a BeiDou (Kína), a NavIC (India) vagy a QZSS (Japán)
Navigációs rendszer Pontosság a civil szektorban
GPS kb. 3,6 méter
GLONASS kb. 4,5 – 7,4 méter
Galileo kb. 1 méter

Wi-Fi

A Wi-Fi-hez való csatlakozás szinte az összes manapság kapható okostelefonon elérhető. A különbségek az egyes Wi-Fi változatokban találhatók. Manapság a Wi-Fi 5 változat az általános (vagy 802.11ac), amely maximális átviteli sebessége 165 MBps. 2020-ban fokozatosan elkezdték bevezetni a Wi-Fi 6-ot (802.11ax), amely akár 10x gyorsabb átviteli sebességet biztosít. Amennyiben nagy méretű fájlok átvitelére van szüksége, válassza inkább a 802.11ax változatot.

Bluetooth

Ahogyan az előbb említett Wi-Fi, úgy a Bluetooth is szinte az összes telefon részét képezi. Ezen technológia segítségével ingyenesen vihet át adatokat az eszközök között, esetleg külső eszközökhöz is csatlakoztathatja a telefont. A legújabb és leggyorsabb Bluetooth technológia a v5.0, azonban általános felhasználásra a régebbi változatok is megfelelőek (például 4.2).

NFC

Ez egy olyan technológia, amely hasonló alapon működik, mint a fent említett Bluetooth. Egy vezeték nélküli rendszerről van szó, amely az adatok egyik eszközről a másikra történő átvitelére szolgál. Az NFC azonban lényegesen kíméletesebb az akkumulátorra és nagy adatátviteli sebességet kínál. Az NFC lehetővé teszi mobiltelefon vagy okosóra fizetésre történő használatát (a bankkártya helyett). NFC használatával gyorsan olyan eszközöket csatlakoztathat az okostelefonhoz, mint például a vezeték nélküli fülhallgató. Tehát amennyiben drágább mobiltelefont készül vásárolni, az NFC-nek elérhetőnek kellene lennie.

Infraport

Szintén két eszköz közötti adatátvitelre használatos, az utóbbi időben azonban kevésbé gyakori a fent említett, nagyobb kényelmet nyújtó technológiák miatt. Az infravörös port segítségével történő adatátvitel sokkal lassabb, ezen felül szükséges, hogy a két eszköz egymás felé nézzen, csupán nagyon rövid távolságon képes működni. Előnye, hogy egyes készülékek, legfőképpen a televíziók távirányítója helyettesítésére használható.

Mobiltelefonokkal kapcsolatos gyakran ismételt kérdések


Szerinted hasznos volt ez a cikk?
Visszajelzéseidet örömmel fogadjuk.

Mobiltelefonok
Átlagos értékelés 4.6 az 49 szavazatból