A legjobb mosógépek összehasonlító tesztje és értékelése

A legelső mosógép kifundálása és azt követő gyakorlati kihasználása a háztartási munkákat tekintve egy nagy előrelépést jelentett. Ugyanis épp a mosást tartották elődeink hosszú ideig a legfárasztóbbnak. Manapság már nekünk természetesnek tűnik, hogy a szennyest beledobáljuk a mosógép dobjába, hozzáadunk egy kis mosószert, majd egyetlen gomb megnyomásával az automatikára hagyjuk a többit. Egyszóval, a modern idők egyik további vívmányáról van szó, ami kényelmünket szolgálja. Épp ezért, fontos, hogy a legmegfelelőbb modellt válasszuk ki…

A mosógépek, feltöltésüket illetően, két csoportra oszthatók fel: elölről tölthetők – ezek általában nagyobb befogadóképességűek és több kifejlesztett funkcióval vannak ellátva, valamint a felülről tölthetők – amelyekkel a munka valamivel komfortosabb. Fontos szempont az igényelt kapacitás, ami elsősorban egy nagyobb háztartásban általában teljes mértékben alapvető kérdés. Valóban kifizetődik részletesen végigböngészni az energetikai címkét, amelyen fel van tüntetve a legjelentősebb információk teljes sora – villamosenergia- és vízfogyasztás, mosás és centrifugálás hatásfoka, zajszint. Amennyiben a kiválasztott modellel elégedettek szeretnénk lenni, nem szabad alábecsülni sem a mosóprogramok számát, sem a nyújtott kiegészítő funkciókat, sem a járulékos tartozékokat.

Korszerűbb mosógép vásárlását fontolgatod? Akkor semmiképp ne egyetlen évi üzemet kibíró háztartási gépet válassz. Hogy a választásod sikerességével elégedett lehess, alaposan fontold meg egyes modellek minden pro és kontra mérlegelését, ne dőlj be a reklámtrükköknek. Ha nincs teljes bizonyosságod, mit is kéne tulajdonképpen szemügyre venni az üzletben, olvass bele cikkünkbe: Hogyan válasszunk mosógépet, amelyikben megtudhatsz egyet-mást a kulcsfontosságú szempontokról.


A legjobb mosógépek a felhasználók értékelései és visszajelzései szerint

Sorrend Termék Energiaosztály Megközelítőleges ár Aktuális ár
Top 1 B 136 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 2 A 129 290 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 3 B 141 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 4 B 146 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 5 A 154 490 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 6 A 150 590 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 7 D 138 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 8 A 135 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 9 B 159 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 10 B 159 900 Ft Mutasd az ajánlatokat

Hogyan válasszunk mosógépet

Nyugodtan állíthatjuk, hogy ma már mosógép megtalálható minden háztartásban. Viszont nem mindenki érti, illetve tudja, mi is várható el egy jó minőségű mosógéptől. Ezért ebben az útmutatóban megnézzük a mosógépeket, kívülről-belülről, szem előtt tartva valamennyi aspektust. Itt megtalálja, milyen funkciók állnak rendelkezésre a mosás megkönnyítéséhez, miképp kellene a mosógépnek megfelelően kifacsarnia, hogy dolgozzon a szárítóval, vagy például miképp kell orientálódni a gép energetikai címkéjén. Megkönnyítjük a döntéshozást, elölről, vagy felülről tölthető mosógépet válasszunk-e, milyen befogadóképességű legyen a mosógép, és hogyan különböztethető meg, energiatakarékos-e a modell.

Elhelyezése

Mosógép kiválasztásakor az első döntést annak elhelyezéséről kell meghozni. A mosógép általában a fürdőszobába kerül, vagy a konyhába, esetleg egy különálló mosókonyhába. Minden esetben meg kell fontolni a mosógép helyigényét. A vásárlók zöme, mivel csak kis fürdőszobával rendelkezik, előnyben részesíti a felülről tölthető típust, vagy az ún. Slim mosógépet, ami csak pl. 50 cm mélységű, de elölről tölthető. Elölről tölthető mosógépek esetén pedig figyelembe kell venni az ajtócska kinyitásához szükséges helyet.

Konyhába inkább az elölről tölthető mosógép felel meg. Főleg abban az esetben, amikor a mosógép a konyhablokk részeként fog szerepelni, ami eszményi megoldásként ajánlkozik. Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet, hogy a felülről tölthető mélysége az esetek túlnyomó részében megegyezik az elölről tölthető mosógépek mélységével, csak valamivel keskenyebbek. Tehát rajtunk múlik, melyik méretet tartjuk mérvadónak. Amennyiben a mélységi méretben kívánunk egy kis helyet megtakarítani, egy Slim modellt választunk (de vigyázni kell az ajtócska kinyithatóságára). Amennyiben inkább az alacsonyabb kivitel mellett döntünk, pl. a mosógép konyhablokk alá történő beiktatásából kifolyólag, az elölről tölthető mosógép lesz a jó döntés. Hogyha minél keskenyebb méretű mosógép kell, akkor a felülről tölthető mosógépet ajánljuk. Ha rendelkezésre áll egy külön mosókonyha, esetleg egy nagyobb méretű fürdőszoba, és nincs probléma a hellyel, azesetben a legjobb egy nagyméretű dobbal felszerelt nagykapacitású mosógépet választani. A továbbiakban a mosógépek típusait és a dob kapacitásának megválasztását vesszük át aprólékosabban.

Elhelyezése – milyen mosógépet válasszak?

  • Nagyon kevés hely kisméretű fürdőszobában, szárító nélkül ᅳ felülről tölthető mosógép
  • Konyhablokkba beiktatható mosógép ᅳ elölről tölthető mosógép
  • Mosógép és szárító emeletes megoldásban ᅳ elölről tölthető mosógép
  • Terjedelmes fürdőszoba, ahová szárító is kerül később ᅳ elölről tölthető mosógép

Mosógépek típusai

Tesztünk céljából, a mosógépeket felső és elülső (oldalsó) feltöltésük szerint osztottuk csoportba. A harmadik eventualitást, tehát a szárítóval ellátott mosógépeket, egyelőre mellékeltük és azokat csak megemlítjük. Alább összefoglalva röviden feltüntetésre kerültek a tesztünkbe beiktatott mosógépek mindkét variánsának előnyei, illetve hátrányai, továbbá az is, mekkora kapacitású dobot válasszunk, és hogy egy jó mosógépnek milyen jellemzőkkel és funkciókkal kellene rendelkeznie.

Mosógép típusa + Előny – Hátrány
Felülről tölthető + A mosás megszakítható, utántölthető vagy kivehető a szennyes

+ Kis helyigény

+ Nem kell lehajolni

– Átlagban véve, a teszt során valamivel rosszabb eredményeket ért el

– Általában kisebb kiszereltségű

– Nem lehet ráállítani szárítót

Elölről tölthető + Általában az ajtócska átlátszó

+ Rá lehet állítani szárítót

+ Konyhablokkba jobban beiktatható

+ Általában a legjobb kiszereltségű

– Több helyre van szükség az ajtócska kinyithatósága miatt

– A felülről tölthető típustól eltérően, többet kell lehajolni

Mosógép szárítóval + Kettő egyben

+ Az elölről tölthető mosógépekkel megegyező előnyökkel

– A szárítás valamivel gyengébb, mint egy önálló szárítóban

– Egyszerre nem képes megszárítani a kimosott adagot

– Nagyobb az energiafogyasztása

Felülről tölthető mosógépek

Mosógép kiválasztásakor a következő mérvadó kritérium a feltöltés módja, tehát, hogy a mosógépbe a szennyest felülről, vagy elölről fogjuk-e berakni. A felülről tölthető mosógépek viszonylag kevesebb helyet igényelnek. Viszonylag azért, mivel ugyan megspórolnak egy kis helyet, ami az elülső kisajtó kinyitásához kellene, másrészt viszont magasságban több helyet foglalnak el (felülről kb. 50 cm-nyi helyre van szükség a kisajtó felnyitásához), nem lehet semmit rárakni (illetve, ha valamit rajtuk tartunk, azt minden egyes mosás előtt le kell venni) és nem iktathatók be a konyhablokkba. Másrészt megfelelő megoldás lehet pl. idős, illetve mozgássérült egyének részére, a mosógéphez ugyanis nem kell lehajolni.

Egyes felhasználók gyakran előnyösnek tartják, ha a mosógépet mosás során ki lehet nyitni és hozzá lehet adni még szennyest. Ez ugyan lehetséges, de nem ajánlatos. A mosási ciklus többszöri megszakítása kárt tehet a mosógép automatikájában. Ezen felül, legtöbbször nem folytatja a beállított programot, hanem elölről indítja a ciklust. Általában véve, a felülről tölthető mosógépek kevesebb funkciót nyújtanak, és az elölről tölthető mosógépekkel szemben sokszor kisebb a teljesítőképességük (pl. centrifugálásnál).

Elölről tölthető mosógépek

Az elölről tölthető mosógépek legtöbbször átlátszó ajtócskával vannak ellátva, aminek köszönhetően szemmel követhető a mosás folyamata (esetleg az eszünkbe juttatja, hogy a mosógép meg van töltve szennyessel). Az elölről tölthető mosógépek standard méretei 60x85x60 cm körül mozognak. Némely modell beiktatható pl. a konyhablokkba, vagy azokra valami letehető – ráállítható mondjuk a szárító. Ezesetben mindkét gépet szintbe kell állítani és megfelelő felületre kell helyezni, mivel működésük mégiscsak egy kis vibrációval jár.

Az elölről tölthető mosógépek alapterülete valamivel nagyobb – ennek köszönhetően biztosabban állnak a helyükön, továbbá gyakran nagyobb befogadóképességűek és – a felülről tölthető mosógépekkel ellentétben – több funkcióval rendelkeznek. A típusajánlat ezeknél a típusú mosógépeknél kifejezetten szélesebb, mint a felülről tölthető mosógépek esetében. Hogyha sokat adunk a különböző apró kiegészítésekre, az elölről tölthető mosógép lesz az igazi. A felülről tölthető mosógépek általában csak alapértelmezett kiszereléssel vannak ellátva, és azoknál nem találunk olyan hasznos apróságokat, mint pl. a gőzfejlesztő, vagy az önműködő mosószer-adagoló. A felső és az elülső feltöltésű mosógép közti kompromisszumot pl. az elölről tölthető Slim kialakítású mosógépek képezhetik.

Az elölről tölthető mosógép gyakran kerül kihasználásra olyan esetekben, amikor ahhoz szárítót is készülünk vásárolni, és a két gép egymásra lesz helyezve. Kaphatók mosógép-szárító kompatibilis szettek is.

Slim mosógépek ᅳ A felső és az elülső feltöltésű mosógép közti kompromisszumot pl. az elölről tölthető Slim kialakítású mosógépek képezhetik. A „Slim“ megjelölés jelentése: a mosógép mélységi mérete kisebb (max. 50 cm). Ennek köszönhetően, kevesebb helyet foglal el. Ezek legtöbbször átlagos vagy kisebb kapacitású mosógépek, korlátozott programajánlattal, illetve kevesebb funkcióval, de a szokásos elölről tölthető modellektől nem sokkal különböznek.

Oldalsó feltöltésű mosógépek

Az interneten olvashatunk bizonyos cikkekben ún. „oldalsó feltöltésű” mosógépekről. Jelenleg azonban ilyen mosógépek gyakorlatilag nem léteznek. Legtöbbször ez alatt a klasszikus elölről tölthető mosógépeket értik, csakhát valaki az „elülső“-t átnevezte „oldalsó“-nak, mivel a mosógéphez „oldalról“ lehet hozzáférni. Olyan elölről tölthető modellek száma, amelyeknek a feltöltőnyílása máshol van, mint az elülső oldalon (értsd: azon a felén, ahonnan a mosógépet programozzuk / kapcsoljuk, tehát ahol a homlokrész található), a múltban is minimális volt, és jelen cikk írásának, illetve az összevetés megtételének idején sem a hazai, sem a külföldi piacon nem találkoztunk egyetlennel sem.

Mosógépek szárítóval

A termékpiacon jelen vannak szárítóval variált mosógépek is. Ez egy jó választás, főleg olyan háztartásokba, ahol nincs egy önálló szárító, sem pl. balkon, sem más, ruhaszárításra alkalmas helyiség. Hátrányuknak mondható, hogy gyakran nem képes egyszerre megszárítani az általa kimosott adagot. Ezzel ellentétben, előnyük a folyamatos program, amelynek futtatásával a szárítás folytatólagosan követi a mosási folyamatot. A szárítóval ellátott mosógépek jelen ismertetőnkbe nem kerültek besorolásra – általában pl. nagyobb az energiafogyasztásuk, valamint nehezebbek és drágábbak is, és a kiértékelésbe be kéne vonni a szárítók jellemzőit is. Így a többi mosógéppel való összehasonlításuk nem sok mindent lenne képes elárulni azokról.

Legfontosabb adatok

A mosógép kipróbálására annak előzetes kiválasztása során nincs lehetőség. Létezik több olyan kritérium, amelyek szerint meg lehet egyszerű módon állapítani, melyik mosógép mos legjobban, és egyben nem fog jelenteni túlságosan nagy megterhelést a családi költségvetésben. A további részekben megtalálja az azokról szóló részleteket és megemlítjük, hol találhatók a mosógépekről további információk. Ezek a táblázatokba foglalt jellemzők, amelyek az egyes mosógép-típusokat ismertető weboldalakon találhatók, többek között jelen ismertető részét is képezik.

Mosógép energiafogyasztása

Mint minden más fogyasztó esetén, a mosógéptől is ugyanúgy megköveteljük, hogy annak üzemeltetése minél alacsonyabb költségeket jelentsen számunkra. 2013-tól kezdődően az EU-n belül tilos A+ alatti energetikai besorolású mosógépek értékesítése. Ma már csak „A“ betűből és egy vagy több „+“ jelből álló megjelöléssel ellátott modellek kaphatók. A legjobb az A+++ energetikai besorolás. Konkrétan, ideális esetben az energiafogyasztásnak nem lenne szabad meghaladnia az egy mosási ciklusra viszonyított 1 kWh értéket, ami a drágább mosógépeknél 0,76 kWh körül mozog. Az egy mosási ciklusra viszonyított vízfogyasztásnak ideális esetben kb. 40 – 50 liternek kéne lennie.

Mosás, centrifugálás

A mosás hatásfoka a mosógép azon adottságát mutatja, milyen mértékben képes megbirkózni még a legkonokabb foltokkal is. A centrifugálás hatásfoka pedig azt, mennyire képes kifacsarni a kimosott szennyest. Az egyes fokozatok betűjellel vannak megkülönböztetve, a legjobb hatásfoki besorolás az „A“, a legrosszabb a „G“. A manapság kapható mosógépeknél gyakorlatilag nem találkozunk másmilyen mosási hatásfokkal, mint a legjobbal. A centrifugálás esetén ezt az értéket fokozottan szem előtt ajánlatos tartani. Továbbá még felhívjuk a figyelmet, hogy az energiafogyasztás, valamint a mosás hatásfokának és a centrifugálás hatásfokának értékei csak tájékoztató jellegűek, pamut öltözékek 60° C melletti mosásához vannak számítva, eltérő program használata esetén azok többé-kevésbé különbözhetnek.

A centrifugálásra főleg a szárítók tulajdonosainak kellene odafigyelniük. A szárítás legalább 1200 ford/perc intenzitású centrifugálást igényel. Centrifugáláskor előnyös, ha a fordulatszám beállítható. A szárítók tulajdonosai részére az 1200 ford/perc érték ugyan egy nagyszerű eredmény, olyan kényesebb dolgok mosásakor, amelyeket nem szükséges szárítóban szárítani, de értékelik a fordulatszámok csökkentésének lehetőségét. Tudnivaló, hogy amikor a legkedvesebb ujjasát magas fordulatszámon végzett facsarást követően kiveszi a mosógépből, az ugyan szárazabb lesz, de valószínűleg annál gyűröttebb (arról nem is szólva, hogy a magas fordulatszám kényesebb dolgok esetén érthetően kevésbé kíméletes, és ezáltal pl. az anyag csomósodását idézheti elő). Némely mosógépek 1600 vagy akár 1800 ford/perc intenzitást is képesek nyújtani. Viszont ilyen hirtelen centrifugálást szokásos használat során gyakorlatilag nem választunk, és ez a választás csak fölösleges pénzkidobást jelentene.

Mosógép energetikai címkéje

Mosógép kiválasztásához nagyon jó segítséget nyújt az energetikai címke, amelyen fel vannak tüntetve a mosógép legfontosabb jellemzői. Aki energetikai címkével már találkozott pl. valamilyen más háztartási gép kiválasztása során, azt elolvasni nem lesz számára probléma. Azoknak, akik ezzel még nem ismerkedtek meg, összeállítottunk egy áttekintést:

  1. a) Energetikai hatásfokba való besorolás (energetikai besorolás) – A mosógép energiakihasználásának hatásfokát jelzi, tehát a kapacitásához viszonyított energiafogyasztást. A legjobb az A+++ besorolás.
  2. b) Évi energiafogyasztás és
  3. c) Évi vízigény

– Ezekből az adatokból megközelítőleg kiszámítható, mennyit fog költeni egy év alatt a mosógép üzemelésére. A számadatok évi 220 mosási ciklusnak – tehát egy mosógép által minden hétköznapon végzett mosásnak – felelnek meg.

  1. d) Mosógépbe feltölthető szennyes mennyisége – Azt adja meg, milyen max. mennyiségű szennyest lehet egyszerre a mosógépbe feltölteni. A feltölthető szennyes mennyiségéről egy további külön fejezetben adunk közelebbi tájékoztatást.
  2. e) Centrifugálás hatásfoka – Betűkkel jelölik, „A“-tól „G“-ig. A legjobb az „A“ besorolás, ami azt jelzi, hogy a kifacsart szennyes maradék víztartalmának 45 %-nál kevesebbnek kéne lennie. A mosás hatásfoka az energetikai címkén nincs megadva, mivel a piacon megtalálható, 3 kg-on felüli befogadóképességű gép mindegyikének meg kell felelnie az „A“ besorolásnak.
  3. f) Zajszint mosáskor és centrifugáláskor – A mosás és centrifugálás során kibocsátott zaj szintjét jelenti. A zajszintnek egy külön fejezetet szentelünk, amelyben rámutatunk, mekkora zajszinteket ajánlatos kerülni, valamint, hogy melyikek a szokásosan előforduló zajszintek.

Zajszint

A mosógép a háztartási gépek közül az egyik legzajosabb, és aránylag gyakran használjuk, nemegy háztartásban akár naponta is. Tehát minden felhasználónak érdeke, hogy a zajszintre fókuszáljon, és megpróbáljon megtalálni egy minél csendesebb modellt. Főleg akkor, ha a mosást gyakran este, vagy netán éjjel végzi. A csúcsminőségű termékek mosáskor akár 50 dB alá is juthatnak, ezzel ellentétben az olcsóbb kategóriába tartozó mosógépek viszont többször meghaladják a 60 dB értéket is. Facsaráskor ezek az értékek 70 – 80 dB között mozognak. Ez kis különbségnek látszódik, de tudnivaló, hogy a hallható zajszint decibel-értéke nem emelkedik egyenletesen, hanem minden egy decibellel megnövekedett zaj-érték valamivel erősebben hangzik.

Mosógépek jellemzői, funkciói

Az alapvető adatokon – mint pl. a centrifugálási besorolás – túl, kiválasztáskor az is felkeltheti érdeklődését, hogy konstrukcióját és kiszereltségét illetően mi mindent képes a mosógép felajánlani. Tehát nézzük meg, milyen befogadóképességű mosógép lesz számunkra a legalkalmasabb, és hogy milyen funkciók könnyíthetik a mosást.

Dob űrtartalma

Kiválasztáskor egyik fontos tényező a dob kapacitása. Egy magányos egyénnek vagy egy kétszemélyes háztartásnak elegendő lesz egy kisméretű, kb. 4 kg befogadóképességű mosógép, egy négy- vagy több tagot számláló családnak pedig a legmegfelelőbb egy nagyobb mosógép, amibe belefér 6 kg és annál több szennyes. Általában véve, inkább egy nagyobb kapacitású mosógépet érdemes vásárolni, mint egy kisebbet, ugyanis a dobot nem lenne szabad feltölteni befogadóképességének kb. 80 %-ánál telibbre, hogy maradjon elegendő hely a szennyes forgatásához, ami előfeltétele a hatékony mosásnak. Időnként szükséges kimosni nagyobb méretű darabokat is, pl. takarókat. Viszont, ha a dobot csak mondjuk félig töltjük fel, a mosás nem lesz takarékos. A háztartás egyéni követelményeihez (kisgyermekes család esetén több a szennyes, vagy ha otthon kell mosni pl. a munkaruhákat) saját megfontolásunk szerint kell igazodnunk.

Családtagok száma egy háztartáson belül Mekkora befogadóképesség szükséges
1-2 családtag Elegendő 4-5 kg kapacitás
4 és több családtag 7 kg és annál nagyobb kapacitás szükséges

Alapvető funkciók, kiszereltség

A mosógépek standard funkciói közé tartozik általában a gyerekekkel szembeni zárolás és a késleltetett indítás. A gyerekekkel szembeni zárolás lehetőségét a háztartások zöme nyugodt szívvel mellőzheti, viszont kisgyermekes családnál elengedhetetlen. A késleltetett indítás a mosógépet tulajdonképpen bizonyos mértékben függetlenné teszi. Kimossa a szennyest akkor is, amikor senki sincs otthon, ennélfogva nem kell a napirendünket a mosógép kezeléséhez igazítani – a gép igazodik mihozzánk. Továbbá, a mosógép kezelését megkönnyíti a kivilágított dob és az LCD vagy LED kijelző. Apró segítséget jelent a szennyes mosásának befejezésére figyelmeztető hangjelzés is.

Fuzzy logic

Manapság aránylag kedveltté vált a Fuzzy logic funkció (ill. hasonló típusú, mennyiséget figyelő automatika), ami a víz köbtartalmát szabályozza a szennyes mennyiségétől függően, ami által csökken a vízigény és az energiafogyasztás. Figyeli a szennyes összsúlyát és aszerint választja meg a programot. De viszont ilyen esetben sem, amikor a mosógép rendelkezik ezzel a kiváltsággal, nem ideális alultölteni. A funkció által lehetővé tett megtakarítás ugyanis ennek dacára nem elégséges mértékű ahhoz, hogy egy kisebb adag szennyes mosása kifizetődő lehessen. Ezért jó, ha alaposan megfontoljuk, milyen befogadóképességű dob lesz az, ami nekünk megfelel.

Hatodik érzék

A hatodik érzék hatása a Fuzzy logic funkcióhoz hasonlítható, viszont a hatodik érzéket nem csupán a szennyes összsúlya befolyásolja. Mosáskor megválasztható a ruha anyaga is, és a mosógép önállóan megválasztja a hőfokot, a mosás időtartamát, valamint a centrifugálás fordulatszámát. Problémásak lehetnek olyan típusú ruhadarabok, amelyek erősen színt eresztenek. A mosógép azokat mindaddig mosni fogja, mígcsak a kifolyó vizet tisztának nem találja. Ezzel a ruhák színei feleslegesen kifakulhatnak, ezenfelül a mosógép ilyenkor több vizet és energiát fogyaszt.

Mosószer önműködő adagolása

A helytelenül adagolt mosószer negatívan befolyásolhatja a mosás eredményét. Túl kicsi adag nem mossa ki a szennyest megfelelően, az eltúlzott mennyiség pedig meghosszabbítja a mosás időtartamát – ezáltal a mosógép több vizet és energiát fogyaszt. Ráadásul a mosópor-maradékok rajta maradhatnak a ruhadarabokon és bőrbántalmakat okozhatnak. Ezért némely mosógép-típusok el vannak látva önműködő mosószeradagolással. A mosószert és az öblítőszert időnként utána kell tölteni a mosógép belsejében található edényekbe, és a gép a szert önműködően beadagolja a szennyes mennyiségétől, annak szennyezettségétől, és a ruha anyagától függően.

További funkciók

Némely modell apró kiegészítéseket is felkínál, mint pl. gőzfejlesztő, ruha belocsolása, vagy esetleg csatlakozás a Wi-Fi hálózathoz, amin keresztül vezérelhető a mosási ciklus pl. mobiltelefonnal. A gőzfejlesztőt kihasználó program a ruhanemű felfrissítéséhez szolgál, kisimítja a gyűrődéseket, valamint semlegesíti a szagokat, illetve az allergiás reakciót kiváltó anyagokat. Tehát kihasználható pl. lágy fehérnemű tisztításához, ami egy füstös kávéházban magába szívta a szagot. Ennél a módszernél szót kap az antibakteriális hatás is, amit értékelhetünk ágynemű és hasonló szennyes mosásakor. A gőzben végzett tisztítás sokkal takarékosabb, kíméletesebb és hatékonyabb, mint a vizes mosás. Lehetséges, hogy a jövőben már csak gőzös mosógépeket fogunk használni.

Mosógép motorja

Az üzletekben leggyakrabban három meghajtási típussal találkozhatunk. A mosógép motorja főleg a zajszintet és az energiafogyasztást befolyásolja. Jelen ismertetőnkben a motorok típusait nem értékeljük, mivel az értekezések már – kiértékelési tényezőként – magukba foglalják úgy a zajszintet, úgy az energiafogyasztást.

Klasszikus motor

Négy alkotóelemet tartalmaz: motor, ékszíj, szíjtárcsa, dob. A dob tengelyén kívül van elhelyezve, és a modernebb típusoktól eltérően kevésbé hatékony. A motor elektromos táplálása szénkeféken keresztül történik. Ez a típusú motor a modernebb típusokkal szemben zajosabb és nagyobb az energiafogyasztása is. Ráadásul a szénkeféket időnként le kell cserélni, ami további költségeket jelent.

Inverteres motor

A klasszikus típussal megegyező alkotóelemekből áll, elhelyezése szintén azonos. Vezérlése viszont elektronikus és ebből adódóan egyenletesebb. A típussal klasszikus szemben, a mosógép zajszintje és energiafogyasztása alacsonyabb. Ráadásul inverteres meghajtásra a gyártók aránylag gyakran nyújtanak meghosszabbított – akár 10 évnyi – garanciát.

Direct drive motor

Direct drive meghajtást legtöbbször a drágább, csúcsminőségű mosógépeknél alkalmaznak. Az előző két meghajtási típustól eltérően, ez a meghajtás közvetlenül a dob tengelyén található. Ennek köszönhetően, nincs szükség sem ékszíjra, sem szíjtárcsára – a dob közvetlen meghajtású. Egyrészt sokkal jobban vezérelhető, másrészt stabilabb is, mint a többi meghajtási típus, továbbá kisebb mértékű rezgés keletkezik, csendesebb a futása és magasabb hatékonysággal működik.

Vezérlés

A mosógép kényelmes használatához minden esetben fontos szerepet játszik a minél egyszerűbb kezelés és az érthetően összeállított használati utasítás. Egyszóval, a mosógép vezérlésének lehetőleg minél erősebben intuitívnak kell lennie, hogy a munkát könnyítse, ne pedig keserítse. Előnyös, ha van egy kijelző, amely áttekintést ad a mosás folyamatáról, a ciklus futási idejéről, illetve a fellépő hibákról.

Az érthetőség és az egyszerűség értelmezése aránylag szubjektív lehet, ezért jelen ismertetőnk tartalmaz a – mosógépet rövid vagy hosszú távon üzemelő – felhasználóktól kapott értékeléseket is, akik a vezérlés átláthatóságát gyakran megemlítik visszajelzéseikben, és azok alapján tisztább képet kaphatunk a mosógépek használatáról. Nem árt, ha a mosógépet szemrevételezéses kiértékelésnek is alávetjük, pl. fotó alapján. Így konkrétabb elképzelésünk lehet a mosógép kezelőlapjának áttekinthetőségéről. Mégiscsak nem éppen eszményi, ha minden egyes mosás alkalmával elő kell venni a kézikönyvet, és azt böngészve keresgélni, mit is jelentenek az egyes – számunkra hieroglifáknak tartható – szimbólumok.

Legkedveltebb mosógép márkák

A hazai piacon több tíz gyártótól származó mosógéppel találkozhatunk. Mi ezek közül kiválogattuk a legkedveltebbeket, és azokról külön cikkekben adunk rövid áttekintést. Olvassa el, melyek az egyes márkák tipikus jellemzői, milyen árszinten mozognak, és hogy azoknál miféle technológiát alkalmaznak. Megemlítünk a márkával kapcsolatos történelmi adatokat is.

Whirlpool mosógépek

Az amerikai Whirlpool márkájú mosógépek piacunkon a legkedveltebbek közé sorolhatók. A termékajánlatban az önállóan elhelyezett, elölről tölthető típusok dominálnak. De találhatók ott felülről tölthető modellek is. A Whirlpool márkájú modellek csendes üzemelésükkel és nagymértékű energiamegtakarításukkal büszkélkedhetnek.

LG mosógépek

A koreai LG márka egyrészt klasszikus mosógépeket, másrészt ún. Slim modelleket jelentet meg a piacon. Kizárólag az elölről tölthető mosógépekre fókuszál. A modellek zöme A+++ energetikai besorolású, tehát rendkívül takarékos. Kiemelkednek befogadóképességükkel, ami akár 12 kg is lehet, tehát megfelelnek népesebb családok számára.

AEG mosógépek

A német AEG márka, általában véve, a rendkívül közkedvelt háztartási gépek sorába tartozik, ami a mosógépek esetében is érvényes. Az árukínálatban a klasszikus elölről tölthető mosógépek viszik a prímet. Nem hiányzik belőle azonban a felülről tölthető, vagy a Slim variáns sem. A gyártó négy termékcsaládon belül kínál fel 6 – 10 kg kapacitású gépeket. A legújabb modellek el vannak látva gőzfejlesztővel is. Az árszint ebben az esetben eléggé széles mértékű.

Beko mosógépek

A török Beko márka, általában véve, mindenekelőtt a minél alacsonyabb árra fókuszál, és ehhez tartja magát a mosógépek esetében is. Elsősorban klasszikus, önállóan leállított, kizárólag elölről tölthető mosógépeket kínál fel. A gépek szokásos kapacitása 6 – 7 kg körül van. A modellek zöme A+++ energetikai besorolású. Ezek árban igénytelen mosógépek.

Bosch mosógépek

A német Bosch márka főleg klasszikus elölről tölthető modelleket gyárt. Kínálatukban azonban megtalálhatjuk a Slim modelleket, valamint a felülről tölthető mosógépeket is. Valamennyi modell energiatakarékos, A+++. besorolású. A mosógépek befogadóképessége 5 – 9 kg között mozog. Általában véve, a Bosch márkájú mosógépek kitűnő funkciókkal rendelkeznek, ehhez idomulnak persze az árak is, amelyek valamivel magasabbak.

Electrolux mosógépek

A svéd Elektrolux márka a rendkívül közkedvelt háztartási gépek sorába tartozik, és nemcsak hazai berkekben. A termékajánlat a klasszikus elölről tölthető mosógépeket részesíti előnyben. De találhatók itt felülről tölthető típusok, továbbá gépek Slim kivitelben, vagy konyhablokkba beiktatható mosógépek, valamint szárítóval kombinált modellek is. Ami az energiafogyasztást illeti, ezek takarékos mosógépek, A+++ energetikai besorolással. Kapacitásuk eléri a 7 – 10 kg mennyiséget.

Indesit mosógépek

Az olasz Indesit márka 5 – 8 kg szennyes kimosására alkalmas mosógéptípusokat kínál. Kivételesen találkozhatunk 9 kg kapacitású modellel is. Ezek elsősorban mind klasszikus, szabadon felállított, elölről tölthető mosógépek. Az Indesit márkájú mosógépek előnye, hogy energiatakarékosak: A++ vagy A+++ energetikai besorolásúak.

Samsung mosógépek

A gigantikus koreai Samsung cég által gyártott márkák kizárólag elölről tölthető, szabadon felállított modellek. Az egyes modellek 5 – 9 kg közötti kapacitással rendelkeznek. A modellek zöme az A+++ energetikai besorolás alá tartozik. El van látva egy sor különböző funkcióval és apró kiegészítésekkel. A Samsung cég rögvest 11 termékcsaládot kínál fel.

Zanussi mosógépek

Ez az olasz márka csak a szabadon felállított mosógépekre fókuszál. Árukínálatukban úgy az elölről, úgy a felülről tölthető modellek egyaránt megtalálhatók. Energiaigényüket tekintve, ezek a modellek nem érik el a legjobb osztályzatot – közülük még a legtakarékosabb modellek sem tartoznak az A++ energetikai besorolás alá. Ezen kívül, aránylag zajosak. Árban viszont elfogadható márkáról beszélhetünk.

Gorenje mosógépek

A Gorenje márka Szlovéniából származik. Külalakjában már első látásra különbözik a többi márkától. A szokásos fehér lakkozású modellek mellett itt sorakoznak a fekete, narancssárga, piros, vagy egyéb színárnyalatban kivitelezett variánsok. Mindegyik elölről tölthető. Helyszűke esetére a Slim modelleket kínálják. Befogadóképességük 6 – 9 kg között van. Ezek a mosógépek energiatakarékosak: A++ és A+++ energetikai besorolás alá tartoznak.

Mosógép karbantartása

Még ha arról többen el is felejtkeznek, a mosógép sem teljesen karbantartásmentes gép, és ha szeretnénk, hogy rendesen végezze munkáját több éven keresztül, megkövetel egy kis törődést, ami szerencsére nem túlságosan bonyolult – a mosógép rendszeresen tisztántartására elegendő havonta pár percnyi idő. Ezzel ellentétben, egy hosszú ideje elhanyagolt mosógép kitisztítása eltarthat órákig, és az eredmény így is bizonytalan. A túlszennyezettség nemcsak a mosógép élettartamát rövidíti le, hanem az sem biztos, hogy a kimosott ruha abból kivéve maradéktalanul patyolattiszta és illatos lesz.

Tömítés

A mosógép ezen alkotórészének kellene leggyakrabban időt szentelni, eszményi esetben minden egyes mosást követően. Az ajtócska körüli gumitömítésbe ugyanis por, textilfonálka, hajszál, különböző apró dolgok tapadnak. Ráadásul mosás után abban még víz is maradhat, ami előfeltétele a baktériumok és a penész sikeres szaporodásának, valamint kellemetlen bűzt kezd árasztani. Amennyiben az ilyen komplikációkat meg szeretnénk előzni, legcélszerűbb minden egyes mosás után leszedegetni a rátapadt apróságokat, a tömítést letörölni nedves szivaccsal vagy ronggyal, majd szárazra törölni. A leülepedett szennyeződés jól eltávolítható egy kefével, besegíthetünk egy kis ecettel vagy fertőtlenítővel. Nem jó ötlet a mosógép ajtócskáját mosás után becsukni, legjobb, ha azt legalább résre nyitva hagyjuk, hogy a gép belső tere ne párolódjon be.

Mosószer-adagoló fiók

A mosószer és az öblítőszer adagoló fiókját elég megtisztítani hónaponként egyszer, vagy ha észrevesszük, hogy nem néz ki valami csábítóan. Rendszeres tisztításhoz elég, ha a fiókot kivesszük, forró vízzel leöblítjük, majd esetleg ronggyal megtöröljük. A leülepedett szennyeződés jól eltávolítható egy kefével, a vízkő feloldható az arra alkalmas vízkőeltávolítóval (vagy ecettel), esetleg a rések vagy a fúvókák kitisztításához használhatunk egy gombostűt vagy egy fogpiszkálót. Ezt követően, a fiókot ajánlatos szárazra törölni, vagy nyitva hagyni, hogy kiszáradhasson (ez megtehető mosást követően is). Az adagoló karbantartásának figyelmen kívül hagyása – ugyanúgy, mint a gumitömítés esetén – előfeltétele a baktériumok és a penész sikeres szaporodásának, ráadásul a mosószer és a lágyítószer leülepedett maradékai foltot hagyhatnak a ruhaneműn.

Kifolyó szűrő

A mosógép kifolyó szűrője megkívánja, hogy havonként kétszer-háromszor figyelmet szenteljünk neki. Az ajtócska gumitömítésének tisztításával szemben, itt egy kissé igényesebb beavatkozásra van szükség, amelynek lépései minden konkrét mosógép használati utasításában megtalálhatók, és amivel bárki képes könnyen megbirkózni. Röviden: elég kivenni a kifolyó szűrőt (ajánlatos az ablakocska alá egy törölközőt vagy egy rongyot odakészíteni, hogy ne folyjon szét a maradék víz), megtisztítani a hajszálaktól, textilfonálkáktól és egyéb szennyeződéstől, átöblíteni, majd visszatenni a helyére.

Dob

Természetesen senki sem számol azzal, hogy minden egyes mosás után kitisztítja, vagy szárazra törli a mosógép dobját. Viszont a legkevesebb, amit a mosógép minél hosszabb élettartamának fenntartása érdekében megtehetünk, hogy évente néhányszor (van, aki félévenként, van, aki minden hónapban – ez attól függ, milyen gyakran mosunk a géppel, illetve, ez mindenki saját belátása szerint tegye meg) futtatunk egy rövid programot üres mosógéppel, amikoris beléadagolunk a speciális mosógép-tisztító szerből, ami a gép gyomrában sikeresen elvégzi munkáját. Továbbá, ajánlatos a kimosott adagot minél rövidebb ideig benne hagyni a gép dobjában, hogy az ne legyen kitéve az egyoldalú terhelésnek.

Új technológiák

Az akkoriban áttörést jelentő Smart funkciók ma már hovatovább minél gyakrabban megtalálhatók a háztartási gépeknél, és a mosógép beindítható akkor is, ha éppen nincs otthon senki. Tanácsot ad a hiba azonosításához, vagy éppen önállóan letölt további mosási programokat. Tehát még merre lehetne ennél tovább, előbbre lépni?

Mosás (szinte) víz nélkül

Az egyik érdekes irányzat a gőzben történő mosás, ami a jövőben talán felválthatja a vizes mosást. Gőzfejlesztő funkcióval már manapság el van látva nem egy mosógép.

A mosáshoz használatos víz megtakarításához vezető további lehetőség a polimer golyók kihasználása. Erről a technológiáról a külföldi szerverek már 2014-ben hírt adtak, manapság pedig ki is használják úgy a hotelek, mint az ipari mosodák; a háztartásokba még egyelőre nem jutott el. A polimer golyók magukba fogadják a szennyeződést, ezáltal állítólag megtakarítható a mosáshoz használatos víz akár 80 %-a, mosószer 50 %-a, és villamos energia 50 %-a. Ráadásul kiküszöbölik a mosott holmi összeszíneződését, aminek köszönhetően nem szükséges külön-külön mosni a fehér és a színes szennyest. A mosási ciklus befejeztével a golyók a dob nyílásain keresztül visszakerülnek a tárolóba, és készen állnak a következő használatra.

 


Szerinted hasznos volt ez a cikk?
Visszajelzéseidet örömmel fogadjuk.

Mosógépek
Átlagos értékelés 4.6 az 118 szavazatból