A legjobb rúdporszívók értékelése az összehasonlító teszt alapján

Bár manapság az akkumulátoros porszívók nagyobb népszerűségnek örvendenek, melyeknek mi is egy külön cikket szenteltünk, azért a hagyományos rúdporszívóknak is meg vannak a kedvelői. Összehasonlításunkban mind a szabványos rúdporszívók, úgy a 2 az 1-ben változatok is megtalálhatóak, melyek a rúdporszívó és kézi porszívó szerepét töltik be. 

Hogyan hasonlítjuk össze a rúdporszívókat?

Összehasonlításunkban a régebbi modelleknél még az energiaosztályról és a hatékonysági osztályról is talál információt, amelyből megtudhatja, hogy a porszívó hogyan működik kemény padlók vagy szőnyegek tisztításánál, illetve, hogy alkalmas-e például allergiások számára. Az újabb modelleknél azonban az energiacímke már nincs feltüntetve, az értékelésnél ezért a porszívó teljesítményére és a szűrés típusára összpontosítottunk, valamint a zajszint is szerepet kapott, amely a rúdporszívók esetében nem tartozik a legalacsonyabbak közé. Az egyes modelleknél a felhasználók tapasztalatait is figyelembe vettük.

A további fontos paraméterek közé a porzsák/portartály térfogata és a készülék hatósugara sorolhatók. A porszívó felszereltségét és funkcióit is figyelembe vettük, tehát azt, hogy például a modell rendelkezik-e:

 • porzsák telítettség jelzővel,
 • szívóerő szabályozással,
 • résfúvókával,
 • kárpit fúvókával,
 • meghosszabbított fúvókával.

A legjobb rúdporszívó kiválasztásához a Hogyan válasszunk rúdporszívót elnevezésű cikkünk is segítségül szolgálhat. Ebben részletes tájékoztatást kap a teljesítményt, szívóteljesítményt és más fontos paramétert illetően.


Legjobb rúdporszívók az összehasonlítás alapján

Sorrend Termék Zajszint (dB) Tömeg (kg) Kapacitás (l) Megközelítőleges ár Aktuális ár
Top 1 79 2,7 0,5 20 390 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 2 82 5 0,44 87 590 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 3 79 2,4 0,5 19 490 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 4 80 5,5 0,77 48 790 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 5 80 7,3 0,64 79 680 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 6 84 5 0,5 54 700 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 7 75 3,34 0,5 46 590 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 8 79 2,4 0,5 20 490 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 9 80 1,7 0,5 29 050 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 10 74 3,6 2,5 41 290 Ft Mutasd az ajánlatokat

Hogyan válasszunk rúdporszívót

A rúdporszívók a hasznos háztartási segédeszközök közé tartoznak, melyek megkönnyíthetik a takarítást. Ahhoz, hogy céljukat jól és megbízhatóan szolgálják, meg kell felelniük néhány alapfeltételnek. Ebben a cikkben egyenként ismertetjük őket és ez által megtudhatja, mire kell figyelnie a rúdporszívó kiválasztásánál.

Elsősorban ejtünk néhány szót ezeknek a készülékeknek a tápellátásáról. Ugyanis ez határozza meg, hogy egy hagyományos rúd porszívóról (vagy vezetékes rúdporszívó) vagy vezeték nélküli akkumulátoros porszívóról van szó. Ez a cikk elsősorban a hálózati csatlakoztatással működő hagyományos porszívókkal foglalkozik. Ezért nagy hangsúlyt kell fektetni a tápkábel hosszára, hogy ne kelljen folyamatosan az egyik csatlakozóból a másikba csatlakoztatni.

A következő fejezetekben leírjuk, hogyan kell a szennyeződés gyűjtésére szolgáló tartálynak, vagy a porszívó szűrőjének kinézni. A teljesítménnyel és a szívóteljesítménnyel is foglalkozunk majd. Végül azt is elmondjuk, általában mibe kerül egy rúdporszívó és melyik árkategóriából érdemes választani.

Hogyan válasszunk rúdporszívót – röviden:

 • Válassza ki a tápellátás módját – A rúdporszívók tápkábellel vagy akkumulátoros csatlakoztatással rendelkeznek. Az akkumulátoros modellek mozgathatósága jobb, viszont teljesítményük gyakran kisebb.
 • Válasszon a hagyományos modell és a 2 az 1-ben változat közül – Manapság a 2 az 1-ben változat egyre népszerűbb, mivel a rúdporszívó mellett egyben kézi változatra is szert tesz.
 • Válasszon a porzsákos vagy porzsák nélküli változat közül – A porzsákos porszívók nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek, viszont a zsákok vásárlása miatt magasabb működési költséggel kell számolni. A rúdporszívók általában porzsák nélküliek.
 • A szűrő minőségét se becsülje alá – Ez jelentősen befolyásolja a porszívózás hatékonyságát. Az egyes szűrők élettartamukban különböznek egymástól, ezért fordítson kellő figyelmet a megfelelő változat kiválasztására.
 • Ne zavarják össze a teljesítményről és szívóteljesítményről feltüntetett adatok – A minőségi kivitelnek köszönhetően az alacsonyabb teljesítményű porszívó is rendelkezhet nagyobb szívóteljesítménnyel. A porszívó hatékonyságáról a felhasználói vélemények és szakmai tesztek alapján is megbizonyosodhat.
 • Tekintse meg a felszereltséget – A rúdporszívóknál ez nem igazán gazdag, a résfúvóka vagy teleszkópos cső azonban mindig jól jön.

A rúdporszívó kivitele

Szerkezeti szempontból és a felhasználási mód szerint a rúdporszívókat hagyományos modellekre, 2 az 1-ben modellekre és felmosó funkcióval rendelkezők modellekre osztjuk.

 • Hagyományos modellek – Padló porszívózására alkalmas egyszerű rúdporszívók. Amennyiben mást is szeretne végezni egy ilyen típusú porszívóval, pl. kárpitot vagy autót tisztítani, valószínűleg keményen megdolgozik majd ezzel és a hosszú testtel rendelkező készülék nem lesz ideális erre a munkavégzésre.
 • 2 az 1-ben modellek – Ezek a porszívók a rúd és kézi porszívók kombinációja, így számos különböző munka elvégzésére alkalmasak. Padló porszívózásra, valamint autó, kárpit, függöny és hasonlók tisztítására egyaránt használhatja őket. Előfordulhat, hogy teljesítményük kisebb.
 • Felmosó funkcióval ellátott porszívók – Bizonyos értelemben a 2 az 1-ben változatot képviselik, két különböző feladat, porszívózás és felmosás elvégzésére alkalmasak. Sokoldalúságuk előnyt jelent, a választék azonban kisebb.

Tápellátás

A rúdporszívók kétféle tápellátással rendelkeznek – akkumulátoros vagy hálózati tápellátás. A vezeték nélküli kivitel jelentősen növeli mozgathatóságukat, másfelől viszont a teljesítményük gyakran kisebb.

Amennyiben vezeték nélküli porszívót választ, az üzemidőt és a töltési időt figyelembe kell vennie. Javasoljuk, hogy olyan porszívót válasszon, amelynek működési ideje legalább 30 perc, így az egész házat fel tudja majd porszívózni anélkül, hogy fel kellene töltenie a készüléket.

A hálózati tápellátással működő porszívók üzemideje korlátlan és nem kell a feltöltésre várakozni, ezzel szemben viszont a tápkábel kellemetlenséget okozhat Önnek.

Porszívó típusa Jellemzők
Vezeték nélküli (akkumulátoros) porszívók Nagyobb mobilitás, kisebb teljesítménye, nagy felületek porszívózására alkalmas, nem korlátozott a tápkábel által
Hagyományos, vezetékes porszívók Kevésbé mobilisak, azonban rendszerint nagyobb hatékonyságúak, nem kell várni a feltöltésre

Töltési idő

A töltési idő az Ön preferenciáitól függ, de itt is érdemes egy határt megszabni, amit a választáskor nem kellene túllépni. A 10 óránál hosszabb töltési idejű porszívókat semmiképpen sem ajánljuk, ezek csupán akkor megfelelőek, ha például hetente csak egyszer porszívózik. Ilyen hosszú töltési idő mellett a mindennapi porszívózás során ismétlődő kellemetlenségekbe ütközhet.

Tápkábel

Ha tápkábellel ellátott porszívót választ, akkor elsősorban annak hosszára és a hatósugárra összpontosítson. Javasoljuk, hogy legalább 5 méter hosszúságút válasszon, amely még megfelelő a mindennapi feladatok elvégzésére. Amennyiben nagyobb terület porszívózását tervezi, válasszon legalább 8 m hosszú tápkábelt. A hatósugár a porszívó tényleges hatótávolsága, ami azt jelenti, hogy a tápkábel hosszához a porszívó testének hossza is hozzáadódik.

A portartály típusa és űrtartalma

Ahogy azt már a vásárlási tanácsadónk bevezetőjében elmondtuk, a gyűjtőedény típusa nagyban befolyásolja a porszívó jellegét. A porszívóknál a gyűjtőedény két változata ismert, a hagyományos porszívóknál a porzsák, vagy a modernebb változat, ahol a porzsákot mosható edény helyettesíti.

Porzsákos porszívók

Régebben csak porzsákos porszívókat gyártottak, és ennek a változatnak a mai napig számos támogatója van. A porzsákos porszívók általában nagyobb teljesítményűek és jobban felfogják a szennyeződéseket. Ezeknél a típusoknál a legnagyobb problémát azonban a porzsákok vásárlásával járó költségek jelentik, ugyanis ezeket folyamatosan cserélni kell. Egy zsák ára általában pár száz forint körül mozog és leggyakrabban ötös csomagolásban forgalmazzák őket.

A zsák tartósságát illetően elmondható, hogy azt nagyban befolyásolja annak mérete, de az általános porszívózási gyakoriságnál nagyjából egy hónapot bír ki.

Porzsák nélküli porszívók

Ezeknél a típusú porszívóknál a porzsákot egy tartály helyettesíti, amelybe a szennyeződés gyűlik össze. A porzsák nélküli porszívók legnagyobb problémáját a szűrő berakódása okozza, melyet ismételten tisztítani kell. Mindezek mellett a tartály kiürítése során por száll a levegőbe, ami az allergiában szenvedők számára nem igazán ideális. Más szempontból viszont a porzsák nélküli porszívók környezetkímélőbbek és takarékosabbak, mivel nem kell zsákokat vásárolni.

A portartály térfogata

A porszívók mindkét típusánál fontos a gyűjtőedény, illetve a porzsák térfogatáról érdeklődni. A jól megválasztott kapacitás ugyanis rengeteg munkát takarít meg, a porzsákos porszívók esetében pedig pénzt is, mivel nem kell folyamatosan zsákot vásárolni. A porzsákos porszívók esetében a kapacitást érdemes a következő táblázat alapján kiválasztani:

Porszívózott felület Porzsák űrtartalma
50 m²-ig 2 – 2,5 l
150 m²-ig 2,5 – 4 l
150 m² fölött 4 és több l

Amennyiben porzsák nélküli porszívó vásárlását tervezi, az edény térfogatára nem szükséges nagy gondot fordítani. A gyártók ugyanis az edény ürítését minden porszívózás után ajánlják. Elég, ha az edény mérete egy helység porszívózását kibírja. Függ tehát a porszívózási felület méretétől, de nagyjából 1 liter térfogatú edény választását javasoljuk.

Szűrő

A szűrő közvetlenül befolyásolja a porszívó minőségét. A szűrő a porszívóból visszaáramló levegő szűrésére szolgál, melynek minden szennyeződéstől mentesnek kell lennie. A porszívók többsége többlépcsős szűrési rendszerrel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a kifújt levegő több szűrőn keresztül halad át. A porzsákos porszívók esetében az első lépcsőnek maga a zsák számít a porzsák nélkülieknél pedig az áramló levegő centrifugális ereje.

HEPA szűrő

A mai porszívók többsége ehhez az alapvető szűrési rendszerhez kiegészítő szűrőket is használ, akár szövetből vagy szivacsból készült mikroszűrők formájában, vagy modernebb és jobb minőségű HEPA szűrő formájában, amely a porszemcsék jelentős százalékát képes felfogni.

Az allergiában szenvedők és légúti problémákkal küszködők számára nagyon célszerű a HEPA szűrőket választani, és fokozott figyelmet szentelni a HEPA szűrők egyes szintjeihez rendelt számozásnak. Minél magasabb a szűrő neve mellett található szám, annál tökéletesebb szűrési rendszert várható a porszívónál. A legújabb porszívók HEPA 14 szűrővel rendelkeznek.

EPA és ULPA szűrők

Kissé zavaró lehet, ha a HEPA rövidítés mellett EPA és ULPA jelöléssel is találkozik. Mit is jelent ez a pár betű? Valójában a HEPA szűrő új elnevezése, bizonyos hatékonysággal. Korábban a HEPA szűrőket 10-től felfelé jelölték, ma a 10 – 12 számmal ellátott szűrők EPA, 15-től felfelé pedig ULPA rövidítést kaptak. Továbbra is ugyanarról a szűrőtípusról van szó, csak a jelölés új.

Még nem találkozott az ULPA szűrővel? Ennek az oka az, hogy a mai porszívók számára ez a típusú szűrő túlságosan hatékony és a nagy légellenállás miatt csökkentené a porszívó teljesítményét. Az alábbi táblázatban megtekinthető az egyes szűrési szintek hatékonysága, vagyis az, hogy a szűrő a 01- 0,3 mikrométer nagyságú mikrorészecskék hány százalékát képes felfogni.

Szűrőcsoport Szűrési osztály Hatékonyság (%)
EPA E 10 min. 85
EPA E 11 min. 95
EPA E 12 min. 99,5
HEPA H 13 min. 99,95
HEPA H 14 min. 99,995
ULPA U 15 min. 99,9995
ULPA U 16 min. 99,99995
ULPA U 17 min. 99,999995

Vízszűrő

A vízszűrő rendszerrel ellátott porszívók egy teljesen speciális rendszernek számítanak. Ennél a típusnál a felszívott szennyeződés a víztartályba kerül. Ez egy nagyon jó módszer az allergiában szenvedők számára, ugyanis a helyiségekbe kizárólag a tiszta levegő kerül vissza, és mivel az ilyen típusú porszívó nem tartalmaz porzsákot vagy portartályt,a tartály kiürítésekor sem kavarodik fel a por.

Méretek és súly

A rúdporszívók általános jellemzője a kompaktság és a kis súly. Ha ezt a változatot választja, szinte biztos lehet abban, hogy a méretet és a súlyt tekintve nem fog rosszul választani. 

Ha ezt a változatot választja, a méreteket és a súlyt tekintve nem hozhat rossz döntést. Ha többemeletes házban fogja használni a porszívót, esetleg egy idősebb személy fogja kezelni azt, különös figyelmet kell fordítani a készülék súlyára.

Szerencsére a gyártó szinte mindig feltünteti a műszaki leírásnál a pontos súlyt, így a választás egyáltalán nem nehéz. Csupán arra kell figyelnie, hogy ne tévessze össze a csomagolás és maga a készülék méreteit és súlyát, ami legfőképp abban az esetben történhet meg, ha interneten vásárol.

Boltban történő vásárlás esetén javasoljuk, hogy minden egyes modellt próbáljon ki, tartsa az egyes modelleket hosszabb időn át a kezében, ugyanis még egy látszólag könnyű porszívó is nagyon nehézzé válhat, ha hosszú ideig dolgozik vele. 

Felvett teljesítmény és teljesítmény

Amint már a bevezetésben is említettük, a felvett teljesítmény nem annyira fontos paraméter, mint ahogyan azt néha állítják. Ez azonban nem azt jelenti, hogy teljesen figyelmen kívül hagyható. Ahhoz, hogy jól tudjon tájékozódni a témakörben, fontos tudatosítani, hogy mi a különbség a felvett teljesítmény és a szívóteljesítmény között, ugyanis mindkettőt emlegetik, és mégis hatalmas lehet köztük a különbség. A felvett teljesítmény egyszerűen a motor működéséhez szükséges energia mennyisége.

A szívóteljesítmény ekkor egy sokkal reálisabb érték, amely kifejezi a porszívó azon teljesítményét, amellyel valóban képes felszívni a szennyeződéseket. A nagyobb teljesítmény (W-ban megadva) logikusan jobb teljesítményt jelent. Ez azonban nem minden esetben érvényes, ugyanis több paramétert is figyelembe kell venni. Ha a porszívója nem a legerősebb motorral, de jó minőségű szűrővel és jó tömítéssel rendelkezik, ugyanolyan eredményeket érhet el, mint egy sokkal erősebb motorral rendelkező porszívó.

Megemlítenénk, hogy érdemes legalább 300 W teljesítményt kínáló porszívót választani. Azt is tanácsos megnézni, hogy a kiválasztott porszívó rendelkezik-e teljesítmény-szabályozással, amihez vásárláskor ragaszkodni kell.

Energiacímke

Figyelmeztetés: 2019 februárjában az Európai Bizottság úgy döntött, hogy hatályon kívül helyezi a porszívók címkézéséről szóló rendeletet. A gyártók és a kiskereskedők ezért mindaddig nem használhatják az energiafogyasztási címkéket, amíg nem találnak az energiahatékonyság mérésére megfelelő módszert. A következő fejezetben szereplő információk ezért olyan címkékre vonatkoznak, amelyek jelenleg érvénytelenek, de legalább iránymutatásul szolgálhatnak. A további fejleményekről folyamatosan tájékoztatni fogjuk Önöket.

A porszívók energiacímkéjén megtalálható a porszívó energiaosztálya, a hozzávetőleges éves fogyasztás, a zajszint, a porkibocsátási osztály, a szőnyeg porszívózásának hatékonysági osztálya, valamint a kemény padló porszívózásának hatékonysági osztálya. Általánosságban elmondható, hogy a rúdporszívók e tekintetben lényegesen rosszabbul teljesítenek, mint a hagyományos porszívók, azonban ebben a kategóriában is van néhány ígéretes kivétel. A rúdporszívók energiacímkéje azonos a hagyományos porszívók címkéjével.

Porkibocsátási osztály

Néha a kifúvott levegő tisztasági osztályának is nevezik, a porszívó szűrésének hatékonyságát jelzi. Erre a paraméterre legfőképpen az allergiában szenvedőknek, az asztmásoknak, valamint a kisgyermekes családoknak kell ügyelniük. Rossz hír, hogy a legtöbb rúdporszívó nem ér el kimagaslóan jó eredményeket ebből a szempontból. A besorolás ismét A-G, a fent említett felhasználói csoportok számára nyugodt szívvel csak az A osztályt ajánlanánk, de a legtöbb rúdporszívó gyengébb besorolású.

Energiaosztály és fogyasztás

Az energiaosztály A-G betűkkel jelölt, az A osztály számít a legjobbnak. Az éves fogyasztás azt az energiamennyiséget jelzi, amely egy 87 m2-es terület évi 50 alkalommal történő porszívózásához szükséges, és kilowattban van megadva. Az egyes porszívók fogyasztása közötti különbségek általában pár száz forint, így ha nem ragaszkodik a leggazdaságosabb modellhez, egész nyugodtan rosszabb energiaosztályba tartozó változatot is választhat.

Porszívózás hatékonysági osztály szőnyegen és kemény padlón

Az energiaosztállyal összhangban a két osztály esetében is A-G minősítést találunk. Mindig az a legjobb, ha az otthon található burkolat típusa szerint választ, mivel kevés porszívó teljesít jól mindkét kategóriában. Olyan modellekkel is találkozhat, amelyeknél a minősítés helyett az egyik osztálynál egy piros jel található. Ez azt jelenti, hogy a porszívó nem alkalmas az adott padlótípusra (természetesen használható az adott felületre, azonban az eredmény kétséges).

Zajszint

A porszívó zajszintjét decibelben adják meg, és a több dB magasabb zajszintet jelent. A zajszint rendszerint a porszívó árával függ össze, a drágább modellek általában csendesebbek, mint az olcsóbb modellek. A porzsák is bizonyos szinten összefügg a zajszinttel. A porzsák nélküli porszívók rendszerint hangosabbak, mint a porzsákos típusok.

Ezek a szabályok azonban nem univerzálisak, és nem minden esetben érvényesek. Szerencsére a porszívógyártók kötelesek feltüntetni a zajszintet az energiacímkén, így egyértelmű információ áll rendelkezésünkre. A szabvány szerint a 80 dB körüli, vagy annál alacsonyabb zajszintű készülékek csendes porszívónak számítanak. A 80 dB feletti zajszintű készülékek zajosabbnak minősülnek.

Tartozékok és kiegészítő funkciók

A porszívó tartozékai szintén nagyon fontosak. Számos felhasználó elégedett az univerzális fúvókával, azonban a nagyobb választék hatékonyabb és kényelmesebb tisztítást tesz lehetővé. Amennyiben tehát új porszívót készül vásárolni, vegye figyelembe az otthonában lévő azon helyiségekben lévő burkolat típusát, amelyekben porszívózni szeretne, és ez alapján válassza ki az egyes tartozékokat, amelyekről részletesebben alább olvashat.

Tartozékok

A porszívógyártás trendje manapság egyértelműen a különböző célokra szánt speciális tartozékok létrehozásának irányába mutat. A porszívók felszereltségében például a következők találhatóak:

 • Résfúvóka – szűkített, nehezen hozzáférhető területek porszívózásához alkalmas
 • Padlófúvóka – a legsokoldalúbb, kemény padlóra és szőnyegre egyaránt használható
 • Parketta fúvóka – mindenekelőtt kemény padlókra alkalmas
 • Turbófej – valójában egy speciális fúvóka, amelyet szőnyegek porszívózására terveztek. A kefe belsejében lévő forgó hengerek forgó mozgással húzzák ki a szőnyegből a szőrt, a hajat vagy más, hasonló szennyeződéseket. A turbófej olyan háztartásokba alkalmas, amelyekben háziállatokat tartanak.
 • Teleszkópos cső – az újabb robotporszívók szerkezete változatosabb, ugyanis a tulajdonos magasságához igazíthatóak, mivel olyan teleszkópos csövet tartalmaznak, amely használata során nem kell hajlongani, vagy amely függönyök porszívózásakor képes meghosszabbítani a hatótávolságot.
 • Hajlítható rész – A rugalmas illesztés megkönnyíti a bútorok alá és más, nehezebben hozzáférhető helyekre való bejutást.

Funkciók

A porszívók általában nem tartoznak a sok funkcióval rendelkező készülékek közé, a rúdporszívókra ez duplán érvényes. Találhatóak azonban olyan hasznos elemek, melyek növelik a használat kényelmét.

 • Porzsák/gyűjtőedény telítettségét jelző indikátor – Viszonylag alapvető funkció, amellyel a porszívónak rendelkeznie kellene. Amennyiben a zsák egy bizonyos mértékig megtelik, az indikátor egy speciális jelzőn jelzi a porzsák vagy gyűjtőedény cseréjének szükségességét.
 • Teljesítmény-szabályozás – Bár a túl nagy szívóerő a rúdporszívóknál általában nem jelent problémát, de egyes erősebb modelleknél jól jön a szívóerő szabályozásának lehetősége. Ennek köszönhetően hatékonyan porszívózhatja a kemény padlót és a szőnyeget anélkül, hogy a porszívó például túlságosan a padlóhoz tapadna. Egyes drágább modelleknél az adott felület típusától függően automatikus szívóerő szabályozással is találkozhat.

A porszívó tárolása

A hagyományos porszívókkal szemben a rúdporszívók előnye mindenekelőtt a tárolhatóságban rejlik, egyes modellek a falra is akaszthatók (vagy akár a szekrénybe). A töltőállomás általában a függesztő rendszer részét képezi, így nem fordulhat elő, hogy elfelejti feltölteni a porszívót.

Egyes porszívók a függesztés lehetősége mellett vízszintes parkolási móddal is rendelkeznek, népiesen szólva támasz nélkül is képesek megállni. Ez hasznos lehet a porszívó tárolásánál, vagy amikor egy pillanatra félbe kell szakítani a porszívózást és nem szeretné a porszívót a falnak támasztani. Csekély, de értékes előny lehet az összecsukható fogantyú, amely, amennyiben hely szűkével küszködik, értékes centimétereket takarít meg.

Ár

A porszívók ártartománya általában igen széles, és ugyanez a rúdporszívókra is igaz. Tanácsadásunk utolsó részeként arról kínálunk áttekintést, hogy mit várhat el az egyes árkategóriákba tartozó modellektől. Ezek a javaslatok természetesen nem érvényesek minden modellre, legfőképpen arra szolgálnak, hogy megértse a problémát és egyszerűbben tudja kiválasztani az Önnek megfelelő modellt.

Ár 48 000 Ft-ig

Az ebbe a kategóriába tartozó porszívóktól alapvető felszereltséget, kisebb űrtartalmú portartályt vagy porzsákot, kevésbé jó minőségű szűrést és kisebb teljesítményt várhat el. Ezen porszívók hátránya leginkább magas súlyuk és nagy zajszintjük lehet.

Ügyeljen a hatékony és minőségi szűrésre. Ha a porszívók ebben az alacsony árkategóriában nagyon nagy teljesítményűek, de rossz minőségű szűrővel rendelkeznek, a végeredmény nem lesz túl jó. Ezek a porszívók legfőképpen olyan átlagos háztartásokba alkalmasak, ahol nincs háziállat vagy allergiában szenvedő személy. Ha a porszívóval szemben támasztott követelményei meghaladják az alapkövetelményeket, válasszon a magasabb árkategóriába tartozó készülékek közül.

Ár 48 000 Ft – 96 000 Ft között

Az ebbe az árkategóriába eső rúdporszívók rendszerint megfelelő térfogatú portartállyal, minőségi szűréssel, kiváló teljesítménnyel és elfogadható zajszinttel rendelkeznek. A középkategóriában rendszerint megfelelő felszereltségre is számíthat. Szinte biztos lehet abban, hogy a porszívó több fúvókával is ellátott.

Ezek a porszívók számítanak a legalkalmasabb választásnak az ár/érték arányt tekintve. A kiváló szűrésnek köszönhetően általában a háziállatokat tartó háztartásokba és az allergiában szenvedők számára is alkalmasak.

Ár 96 000 Ft felett

Ebben a kategóriában már a legjobb felszereltségű porszívókra lehet számítani. A legtöbb HEPA szűrőt, nagyon nagy kapacitású portartályt, kiváló teljesítményt és nagyon alacsony súlyt kínál. Számos kiegészítő funkcióra és komponensre számíthat. Ezek a porszívók olyan otthonok számára alkalmasak, ahol a legmagasabb igényekkel kell szembenézni. Legyen szó akár a háziállatok szőréről vagy allergiában szenvedő családtagról, mindenről tökéletesen gondoskodnak.

Amennyiben az ár nem döntő fontosságú a választás során, biztosan kiváló minőségre számíthat. Az árat tekintve jellemzően nincs felső határ, mivel egyes extrém körülményekre tervezett készülékek ára akár igen magas is lehet.

Rúdporszívókkal kapcsolatos gyakran ismételt kérdések


Szerinted hasznos volt ez a cikk?
Visszajelzéseidet örömmel fogadjuk.

Rúdporszívók
Átlagos értékelés 4.8 az 6 szavazatból