A 10 legjobb beépíthető sütő értékelése az összehasonlító teszt alapján

A sütőket összehasonlító tesztünkben részletesebben a különböző beépíthető árkategóriákba tartozó modellekkel foglalkoztunk (amennyiben nem beépíthető sütőre vágyik, inkább tűzhelyet keressen). Egy pár eset kivételével a modellek legfőképpen a felszereltségükben és a kevésbé fontos elemeikben térnek el egymástól, így elmondható, hogy az összehasonlításunkban szereplő olcsóbb modellek is igazán jól teljesítettek. Az értékelésben a kezdetekben a sütő energetikai tulajdonságaira figyeltünk, tehát az energiaosztályra és a fogyasztásra. Néhány kivételtől eltekintve minimális volt a különbség a sütők között, így gyakorlatilag mindegyik az A energiaosztályba tartozik.

Ezt követően nagy hangsúlyt fektettünk a sütés változékonyságára, azaz a sütési programok és a hőforrások számára is. Néhány modell kivételével, amelyekben nincs kör alakú fűtőelem, minden sütő képes teljes értékű forrólevegős sütésre. A sütők összehasonlítása ezen felül az olyan kiegészítő funkciókra is ügyel, mint a gyorsfűtés, a különböző öntisztító rendszerek (pirolízis, katalízis), vagy a tisztítást megkönnyítő programok (AquaClean), amelyek a drágább és közepesen drága modellekben is megtalálhatók.

Az értékelésbe nem foglaltuk bele a sütő térfogatát, mivel ez egy rendkívül egyedi kritérium. A felszereltség kategóriában legfőképpen a kényelmere és a biztonságra ügyeltünk. Jó hír, hogy minden sütő hideg ajtókkal rendelkezik, így nem kell attól tartania, hogy figyelmetlenség miatt megégetné magát. Nem minden modell büszkélkedhet gyerekzárral, azokat, amelyek nem rendelkeznek ezzel a kiegészítővel, nem javasoljuk kisgyermekes családok háztartásába.

Azt is értékeltük, hogy a sütő csupán egy, kettő, vagy egyetlen teleszkópos sütősínnel sem rendelkezik, hány réteg üveggel ellátott (a szigetelés miatt), valamint, hogy rendelkezik-e kényelmes ajtócsukással és benyomható gombokkal. Az értékelésbe a belső megvilágítást, a kijelzőt, valamint az időzítőt is belefoglaltuk, ezekkel azonban az összes értékelt sütő rendelkezik.

A méreteket nem értékeltük, ugyanis azok nincsenek hatással a készülék minőségére, valamint, szinte az összes sütő egyforma, a különbség rendszerint csupán néhány milliméter. A vásárlás előtt természetesen arról szóló cikkünket is érdemes elolvasni, hogy hogyan kell kiválasztani a sütőt. Az általunk tesztelt sütőkről alkotott véleményekről is olvashat.


Milyen beépíthető sütőt válasszunk az összehasonlító teszt alapján

Sorrend Termék Teljesítmény (W) Űrtartalom (l) Tömeg (kg) Megközelítőleges ár Aktuális ár
Top 1 3 650 73 33 99 890 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 2 3 650 73 33 119 590 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 3 2 900 71 26,9 94 890 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 4 3 650 73 43 267 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 5 3 650 73 40,5 207 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 6 3 500 65 41 99 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 7 3 600 77 41 119 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 8 3 600 77 40 202 890 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 9 3 400 71 40 142 890 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 10 3 500 77 42 134 990 Ft Mutasd az ajánlatokat

Hogyan válasszunk sütőt

A sütő a konyhai helyiségek nélkülözhetetlen készülékeinek csoportjába tartozik. Manapság az elektromos készülékek a legnépszerűbbek, amelyek a Statisztikai Hivatal szerint 2015-ben a háztartások 78%-ának részét képezték. Ez a cikk a sütők összehasonlításának kiegészítése, és teljes mértékben bevezeti Önt a helyes sütő kiválasztásának teljes folyamatába.

A következő sorokban azokra a sütőkre koncentrálunk, amelyekkel a jelenlegi piacon találkozhat. Megmutatjuk a megfelelő irányt és felvázoljuk a főbb különbségeket a gáz- és elektromos sütők használata között, szót ejtünk a forrólevegős sütés vagy gőzsütés sajátosságairól is.

Elmagyarázzuk, miért fontos a megfelelő teljesítmény, valamint azt is, hogy milyen adatokat kellene figyelembe vennie az energiacímkén. Eláruljuk, melyek a sütők gyártására használt legelterjedtebb anyagok, és milyen funkciókat kínálnak a sütők leggyakrabban. Természetesen az egyes árkategóriákról is szólunk, és egy pár praktikus tanáccsal is ellátjuk Önt a sütő használatával és tisztításával kapcsolatban.

Hogyan válasszunk sütőt – röviden:

 • Válassza ki a megfelelő áramforrást – a legtöbb vásárló az elektromos típust választja az egyszerű hőszabályozás miatt, azonban a gázos típusnak is megvannak a maga pártfogói.
 • Válassza ki a megfelelő típust az elhelyezés alapján – annak érdekében, hogy a lehető legjobban illeszkedjen a konyhájába.
 • Határozza meg a megfelelő méretet – mind a méret, mind a térfogat szempontjából.
 • Tekintse meg az energiacímkét – ezen olyan adatokat talál, mint az energiaosztály, valamint az egyes programok soráni fogyasztás.
 • Ne feledkezzen meg a funkcionális felszereltségről – számos programmal és biztonsági biztosítékkal találkozhat.
 • Határozza meg a formatervezésre vonatkozó követelményeket – a szín, valamint a gyártási anyag is változó.
 • Határozza meg az ártartományt – a térfogat, a programok száma, valamint a további követelmények alapján.

Sütő típusok

Alapvetően a sütőket gáz- és elektromos sütőkre oszthatjuk fel, amelyeknek külön altípusai vannak, mint például a forrólevegős sütők vagy gőzsütők. Ebben a részben bemutatjuk az egyes változatok sajátosságait, előnyeit és hátrányait.

Sütő típusa Előnyök Hátrányok
Gáz + Általában olcsóbb

+ Kevésbé szárítja ki az ételeket

− Rosszabb hőszabályozás

− Kevés funkció

Elektromos klasszikus melegítéssel + Jó hőszabályozás

+ Olcsóbb, mint a forrólevegős típus

+ Kevésbé szárítja ki az ételeket

− Mindig csak egy tepsit használhat

− Kevesebb program

Elektromos forró levegővel + Több tepsin lévő ételt is képes egyenletesen átsütni egyidejűleg

+ Számos program

+ Takarékosabban süt

− Jobban kiszárítja az ételeket

− Valamivel nagyobb beszerzési ár

Elektromos gőz főzéssel + Egészségesebben süt

+ Az ételek lédúsabbak lesznek

− Magas beszerzési ár

Gázsütők

Manapság nem igazán találkozhat beépíthető gázsütővel, gáztűzhely azonban korlátozott számban elérhető. Cikkünkben ezért legfőképpen az elektromos sütők tulajdonságaival fogunk foglalkozni. Általánosságban elmondható, hogy a gázsütő aligha tudja felvenni a versenyt az elektromos változattal – sem a hőmérséklet szabályozásában, sem a funkciók terén.

A gázsütőben a fűtés alulról vagy felülről, esetenként mindkét oldalról egyszerre történik. Az elektromos sütőkkel ellentétben ezek a modellek rosszabb hőszabályozást tesznek lehetővé, rendszerint nem kínálnak forrólevegős sütést.

Másfelől, léteznek olyan személyek, akiknek megfelelnek a gázsütők, ennek például az is lehet az oka, hogy nem szárítják ki az ételeket, esetleg a kisebb hőveszteség miatt.

Elektromos sütők

Manapság sokkal gyakrabban találkozhat a konyhákban elektromos sütőkkel, mint a gázzal működő társaikkal. Elektromos sütő esetén a hőmérséklet pontosabban beállítható, a hőmérséklet 35 °C-tól egészen akár 275 °C-ig is beállítható.

Szerkezeti szempontból, a funkciók, valamint az étel elkészítésének módja alapján több típusú elektromos sütőt különböztetünk meg:

 • Elektromos sütő klasszikus melegítéssel
 • Elektromos sütő forró levegővel
 • Elektromos sütő gőzsütéssel

Elektromos sütő klasszikus melegítéssel

A gázsütő kialakításának alapjához közeledő sütőmodell is inkább csak felső és alsó fűtéssel rendelkezik, ventilátor nélküli. Az egyetlen különbség az, hogy ebben az esetben az energiaforrás az elektromosság. A statikus fűtésnek köszönhetően ételek grillezésére is alkalmas.

Elektromos sütő forró levegővel

A forrólevegős sütő a hagyományos elektromos sütőn alapul. Ezen felül azonban számos ventilátorral rendelkezik, amelyek az egész térben szétoszlatják a meleg levegőt, így a sütő képes egyenletesebben elkészíteni az ételt. A forrólevegős sütésnél csökkentheti a hőmérsékletet, amivel energiát takaríthat meg. Ezen felül gyorsan felmelegszik, így nem kell használat előtt sokkal korábban bekapcsolni a sütőt.

Gyártótól függően előfordulhat, hogy különböző típusú forrólevegős sütőkkel találkozhat.

 • Forrólevegős sütő kerek fűtőelemmel – drágább típusú termék, amely a sütő minden részében azonos hőmérsékletet garantál.
 • Forrólevegős sütő ventilátorral – olcsóbb megoldás. A ventilátor egy bizonyos mértékig elmarad a kerek fűtőelemmel szemben, különösen, ami az állandó hőmérsékletet, vagy az elkészítés sebességét illeti. Ideális megoldás kevésbé igényes szakácsoknak.

Elektromos sütő gőzsütéssel

Ha az egészséges főzés szerelmesei közé tartozik, akkor a harmadik elektromos sütő típus, tehát a gőzzel való sütést kínáló sütő keltheti fel az érdeklődését. Ahogy már a nevéből is egyértelmű, az étel felső oldalról történő melegítéséről van szó gőz segítségével, amelynek köszönhetően a szervezet számára előnyös vitaminok és ásványi anyagok jobban megmaradnak az élelmiszerekben.

Ezek a termékek természetesen drágábbak, azonban az elkészített zöldség, halak vagy hús íze páratlan lesz – ehhez a számos praktikus program is hozzájárul. Kiválasztásuk során fontos fejben tartani, hogy a gőzzel történő főzés nem képes ropogós kérget létrehozni az étel felületén, ezért néhány ételt érdemes gőz nélkül elkészíteni.

Elhelyezés

Az általunk ismert klasszikus sütő csak beépíthető változatban létezik. A „szabadonálló sütő” kifejezés alatt egy kisebb változatú sütőt (ún. asztali sütőt, amelyről egy önálló összehasonlítást készítettünk), esetleg egy tűzhely részeként szereplő sütőt kell elképzelni. Ezeket a változatokat a következő sorokban fogjuk részletezni.

Beépíthető (klasszikus) sütők

Olyan termékek, amely elhelyezése már a névből egyértelmű. A beépíthető sütő olyan termék, amely a konyhapult egy részébe építhető, ahol biztosítani kell a beépítéshez szükséges teret. Első ránézésre biztosan elegáns megoldásról van szó. A legkisebb részletekig összeolvadhat a konyha további elemeivel. A sütőt ezen felül a megfelelő magasságba helyezheti, így nem fog kelleni lehajolni az ételek elkészítése során.

A beépíthető sütők is feloszthatóak:

 • Klasszikus beépíthető sütő – önállóan működő elem, amely bárhová elhelyezhető a konyhapultban.
 • Polivalens beépíthető sütő – bár önálló termék, ez a sütőmodell egy főzőlapszabályzóval is fel van szerelve. Éppen ezért a polivalens sütők az azonos kivitelű főzőlap alatt elhelyezettek. Ennek köszönhetően mindkét háztartási eszközt egy helyről irányíthatja – a sütőről.

A beépíthető sütők cikkünk további részében fő témává válnak, ennek oka pedig rendkívül egyszerű, nagyobb irántuk a kereslet.

Szabadonálló sütők (asztali sütők, tűzhelyek)

Ilyen megnevezés alatt azon sütőket kell elképzelni, amelyek a tűzhely részét képezik, tehát egy olyan konyhai eszközről van szó, amely főzőlapot és sütőt is tartalmaz. Az eszköz legfőbb előnye, hogy mobilis, másfelől a megjelenés nem biztos, hogy mindenkinek megfelelő. A tűzhelyet ugyanis a konyhapult két része közé kell behelyezni.

Szabadonálló sütő néven még önálló, szabadonálló sütőkkel is találkozhat. Ezek rendszerint kisebbek, és leggyakrabban a konyhapulton elhelyezettek. Kivitelüket tekintve leginkább nagy méretű mikrohullámú sütőre emlékeztetnek, funkcióikat tekintve azonban a klasszikus sütők funkcióit kínálják. Egyes esetekben a felső oldalon két főzőzónával is rendelkeznek. Az ilyen termékek leginkább nyaralóba, esetleg olyan hasonló helyiségekbe alkalmasak, ahol csupán időnként lesznek használva. 

Méret

A sütő mérete kétféleképpen is értelmezhető. Az első minden kétség kívül a külső méretezés. A beépíthető sütők esetében ez általában egyértelmű. Rendszerint szabványos 60 x 60 centiméteres sütőkkel találkozhat, azonban olyan kompaktabb méretű sütők is léteznek, amelyek kevesebb helyet foglalnak el, ezek mérete 45 x 60 centiméter. Szabadonálló sütő, illetve tűzhely esetében 50 vagy 60 centiméter szélességre számíthat.

Önnek azonban sokkal alapvetőbb adat a sütő térfogata, ami már arányosan megmutatkozik a különféle ételek elkészítésének gyorsaságában, kényelmében és komfortjában. Ezt a paramétert a háztartásban élők számától függően közelítse meg, de azt is vegye figyelembe, hogy milyen gyakran fogja használni a sütőt. Általános szempontból egy sütő térfogata három különböző kategóriába sorolható.

 • Sütők 45 liter térfogatig – egy – két személy számára
 • Sütők 45 – 70 liter térfogat közt – kisebb családoknak, akik kevésbé gyakran használják ezt a háztartási eszközt
 • Sütők 70 liter térfogat felett – négy és többtagú családoknak, akik rendszeresen sütnek

Ebből a felosztásból helyesen megállapítható, hogy a sütő térfogatának növelése gasztronómiai szempontból sokkal több lehetőséget kínál. Például több ételt is készíthet egyszerre. Másfelől, a kisebb tér gyorsabban felmelegszik, ami az energiafogyasztáson tükröződik majd.

Energiacímke

Ahogyan más nagy háztartási eszközök, úgy a sütő is kötelezően ellátott energiacímkével, amelyről minden fontos információt megtudhat a fogyasztással kapcsolatban. Bár a piacon az elektromos sütők vannak többségben, érdekesség képpen a gázsütőkre vonatkozó adatokat is feltüntetjük. A két típus közti különbség valóban minimális.

 • Energiaforrás – A címke felső részében egy ikon található, amely azt jelöli, hogy a sütő elektromos vagy gáz.
 • Energiaosztály – A színes csíkokat és fekete betűket tartalmazó részben megtudhatjuk a sütő energiaosztályát. A legjobb energiaosztály az A+++, legfőképpen akkor érdemes egy ilyen típusba fektetni, ha gyakran szeretné használni a sütőt és szeretne takarékosabb megoldást választani.
 • Kapacitás – A jobb alsó részen a sütő kapacitásáról szóló információ található. Azt, hogy mi alapján válassza ki a sütő kapacitását, már említettük a sütő mérete résznél.
 • Fogyasztás – A jobb alsó sarokban a sütő fogyasztásáról olvashat, amely egy ciklusra értendő. Fent az általános sütésre vonatkozó fogyasztás, míg lent a forrólevegős sütőre vonatkozó fogyasztás van feltüntetve. A fogyasztás kWh-ban van megadva, a gázsütőknél ezen felül MJ-ban (megajoule) megadott értéket is talál.

Funkciók

Bármilyen típusú sütőmodellt is válasszon, a választás során mindig nézze meg a kiegészítő funkciók és a rendszerelemek listáját, ugyanis ezek egyszerűbbé, komfortosabbá és kényelmesebbé teszik az ételek elkészítését.

Most megismertetjük Önnel a (legfőképpen elektromos) sütők legelérhetőbb felszereltségét:

 • Teleszkópos sütősín – lehetővé teszi probléma nélkül kihúzni a tepsit a sütőből anélkül, hogy az kiesne a kezéből. A tartós sütősínek biztosítják az étellel teli tepsit, így biztonságosan ízesítheti az ételeket anélkül, hogy megégetné magát.
 • Sütő megvilágítása – beépített világítás, amely lehetővé teszi a sütési folyamat szemmel tartását csukott ajtók esetén is.
 • Multiflow 360°– speciálisan lekerekített szerkezet és forró levegős rendszer. Ideális változat tökéletesen átsült ételek készítéséhez.
 • 3D sütés – az új rendszer akár három különböző étel elkészítését teszi lehetővé anélkül, hogy az ízek keverednének és az egyes kulináris folyamatok meg lennének zavarva.

Felmelegítés módja

Az egyes felmelegítési módok is érdekesek. Az elektromos sütők gyakran rendelkeznek olyan speciális programokkal, amelyek hús, zöldség és egyéb élelmiszerek elkészítésére szolgálnak. Ezen felül ismerünk még:

 • Grill – funkció, amely lehetővé teszi, hogy a behelyezett ételek a felső fűtőelem által legyenek grillezve.
 • Keep Warm – az optimális hőmérséklet fenntartása, amelynek köszönhetően az étel még akkor is meleg marad, ha nem fogja azonnal tálalni. Tányérok előmélegítésére is alkalmas.
 • Kiolvasztás – olyan funkció, amelynél a ventilátor kíméletesen és lassan képes bármilyen ételt kiolvasztani.
 • Jet – a sütő villámgyors felmelegítése,amely értékes időt képes megtakarítani.
 • Infrasütés – az ételek elkészítéséről többek között egy ventilátor gondoskodik, amelyen keresztül egy speciális grillezési folyamat zajlik. Legfőképpen húsok elkészítésénél használatos.

Tisztítás

Ahogyan más konyhai eszközök, így a sütő is gondoskodást és tisztítást igényel. Az étel időről időre fröcsöghet, néha valami leéghet és a zsiradék is lerakódhat. Az olcsóbb modelleknél rendszeres tisztításra számíthat, amennyiben ezt el szeretné kerülni, egy öntisztító funkcióval rendelkező modellt válasszon. A pirolízis és a katalízis öntisztításnak számítanak, ezen felül a sütők olyan tisztítást megkönnyítő programokkal is rendelkezhetnek, mint például az AquaClean.

 • Pirolízis tisztítás – olyan folyamat, amely során a sütő 500 °C-ra melegszik fel. Ilyen állapotban minden szennyeződés elég, ezt követően ezeket letörölheti.
 • Katalízis tisztítás – ezzel a funkcióval azok a sütők rendelkeznek, amelyek speciális zománcozott béléssel felszereltek, amelyre ráragad a zsiradék. Ezt követően ez a zsiradék a folyamat során elpárolog – folyamatosan, a tisztítást nem kell bekapcsolni.
 • AquaClean, EcoClean… – az ilyen megnevezésű rendszerek nem tisztítják a sütőt, csupán megkönnyítik annak tisztítását. Leggyakrabban olyan programról van szó, amelyet ha elindít, egy vízzel telített edényt kell a sütő belsejébe helyeznie, és a gőz feloldja a szennyeződéseket. Egy kis erőfeszítéssel normál sütőknél is hasonló eredményt érhet el, ha sikerül beállítania a megfelelő hőmérsékletet.

Fejlett funkciók

A modern technika kedvelői számára a sütő gyártók érdekes lehetőséget készítettek, mégpedig az eszköz WiFi-hez való csatlakoztatását, amely segítségével a felhasználó kommunikálhat a sütővel, beállíthatja rajta az egyes sütési programokat, beállíthatja az időzítőt vagy recepteket küldhet a sütőbe, amelyek megjelennek a vezérlőpanelen.

Az új sütőmodellek egy ügyes segítővel, mégpedig az úgynevezett hőszondával ellátottak. A felmérések szerint a hőszondával rendelkező sütőben a vásárlók 70 százaléka nem használja a szondát, és ez nagy kár. A hőszonda segítségével ugyanis elkerülheti, hogy odaégjen vagy nyers maradjon az étel.

Ez egy hőérzékelőkkel ellátott pálcika, amelyet egyszerűen be kell helyezni például a sült húsba, ahol a hőmérséklet szabályozására szolgál. Amikor a szonda érzékeli az ideális hőmérsékletet az étel belsejében, egy jelet küld a sütőnek és kikapcsolja azt. Természetesen tudni kell, hogy egy adott ételhez milyen az ideális belső hőmérséklet. Egyes sütőmodellek előre meghatározott termikus üzemmódokkal rendelkeznek.

Formatervezés és gyártási anyag

A megvásárolni kívánt sütő megjelenését tekintve számos változat közül választhat. Az alapvető gyártási anyag az acél és a pléh, üveggel kombinálva. Az alapvető formatervezésen felül kevésbé tipikus kivitellel is találkozhat, ahol a rozsdamentes acélon felül például fa imitáció is dominálhat. A szín is választható, amely leggyakrabban fekete vagy fehér.

A sütő elülső oldala rendszerint üveg felületű, ennek köszönhetően anélkül ellenőrizheti az étel elkészítésének folyamatát, hogy ki kellene nyitnia a sütő ajtaját. A gyártók manapság a megfelelő biztonságra is gondolnak, ebből kifolyólag az üveg speciálisan hűtött, így csökken a külső hőmérséklete, amely így elgfejjebb 60 °C, vagy kevesebb. Ez megvéd az esetleges égési sérülésekkel szemben.

Ár

A piacon számos változatú beépíthető és szabadonálló sütőt talál, a választék valóban széles, így biztosan minden vásárló megtalálja azt, amit keres. Az ár természetesen nem csupán a teljesítmény, hanem a funkciók és a konkrét gyártó függvényében is változik. Az igazolt gyártók közé a következők tartoznak – Amica, Beko, Bosch, Mora, Miele, Candy, Gorenje, Whirpool, Zanussi, Siemens, Electrolux, Brant és egyebek.

Hogy legyen elképzelése, milyen sütőre számíthat egy adott árkategórián belül, olvassa el a következő alapvető felosztásunkat.

Ár 150 000 Ft-ig

Ha nincsenek nagy igényei a kapacitás terén, és az alapvető felszereltséggel is megelégszik, probléma nélkül talál megfelelő modellt ebben a kategóriában. Ebben a kategóriában leginkább beépíthető modelleket talál. Leggyakrabban “A” energiaosztályba tartozó darabokról van szó, a felszereltséget tekintve grillre, ventilátorra, kijelzőre, beállítható időzítőre, és számos esetben forrólevegős sütésre számíthat. Az ilyen sütők térfogata 58 – 67 liter körül mozog.

Ár 150 000 – 450 000 Ft között

Ezért az árért igazolt minőségre számíthat, csúcsminőségű kivitelű márkás termékek kerülnek előtérbe. Gyakran találkozhat A+ energiaosztályba tartozó termékeket, Nagyobb, akár 71 literes űrtartalomra, valamint olyan kényelmi funkciókra is számíthat, mint a kerek fűtőelem, az öntisztító program, a forgó nyárs, valamint a hűtött ajtó és a kiolvasztás.

Ár 450 000 Ft felett

Ha több, mint 450 000 Ft-ot szeretne költeni a beépíthető sütőre, akkor csupán pár márka terméke marad a kínálatban, ezek között is a Miele márka lesz a domináns, az ő modelljeik ára akár a 2 000 000 Ft-ot is meghaladhatja. Lényegében véve ezek már egy bizonyos szinten otthoni használatra szolgáló kombi gőzpárolók. Ezek a legjobb sütők olyan kiváló funkciókkal rendelkeznek, amelyeket főként az igényes vásárlók és a sütés szerelmesei fognak kihasználni.

Sütőkkel kapcsolatos gyakran ismételt kérdések


Szerinted hasznos volt ez a cikk?
Visszajelzéseidet örömmel fogadjuk.

Sütők
Átlagos értékelés 4.9 az 7 szavazatból