Az összehasonlító teszt legjobb szokaberékpárjainak recenziója

Számos mód létezik arra, hogy átmozgassa testét, és természetesen rengeteg erre szolgáló gépet is vásárolhat. A szobakerékpár a régi klasszikusok közé tartozik. Tulajdonképpen a kerékpározás szimulációjáról van szó, tehát a fő izmok, amelyeket megmozgat, az alsó végtagok izmai. Ezen felül ez egy olyan kiváló kardió edzés is, amely az általános fizikai állapotát is képes javítani.

Szobakerékpárokat tartalmazó összehasonlító tesztünk a vásárlók által legkedveltebb darabokat tartalmazza, ezeket pedig az egyes paraméterek alapján hasonlítja össze.

Összehasonlító tesztünkben az egyes modellek teherbírása, a beállítható fokozatok száma, a funkciók, valamint a lendkerék súlya a mérvadók. További olyan tulajdonságokat is figyelembe vettünk, amelyek közvetlenül hatással vannak a használat minőségére. A kevésbé fontos paraméterek közé az egyes funkciókat, valamint a kiegészítőket soroltuk, amelyekkel a szobakerékpárok rendelkeznek. Bár ezeket a paramétereket kevésbé vettük figyelembe az összehasonlítás során, ezek is helyet kaptak az értékelésben.

A következő oldalon tehát a kiválasztott termékeket tartalmazó áttekinthető táblázatot találja. Az Ön által kiválasztott paraméterre kattintva azon értékek alapján rendezheti a termékeket, amelyek a legjobban érdeklik Önt. Az összes termékről véleményt is alkottunk, amelyek részletesen foglalkoznak az egyes termékekkel. Ezeket a véleményeket a megnevezésre vagy az egyes modelleket ábrázoló képre kattintva olvashatja el. Ha nem szeretne összehasonlításunkra hagyatkozni, esetleg még mindig tanácstalan lenne a választással kapcsolatban, értékelni fogja a Hogyan válasszunk szobakerékpárt cikkünket. Ebben részletesen leírjuk a legfontosabb paramétereket, amelyekre érdemes figyelni a választás során.

A szobakerékpárok legközelebbi alternatívái az elliptikus trénerek és a futópadok. Míg az elliptikus trénerek nem tesznek lehetővé nagy mértékű intenzív mozgást, és inkább az állóképességi kardió edzésre irányulnak, ami nagyon kíméletes az ízületek számára, a futópadok nem olyan kíméletesek az ízületek számára, de sokkal intenzívebb edzést tesznek lehetővé. Ezek összehasonlítását is elkészítettük, amelyet ezen az oldalon olvashat el.


Milyen szobakerékpárt válasszunk az összehasonlító teszt alapján

Sorrend Termék Tömeg (kg) Terhelhetőség (kg) Terhelési fokok száma Megközelítőleges ár Aktuális ár
Top 1 27,3 150 32 152 390 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 2 23 120 8 87 090 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 3 20 120 8 65 890 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 4 20 120 8 58 690 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 5 28,6 150 8 106 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 6 32 140 8 86 390 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 7 16 100 8 58 790 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 8 18,5 110 8 53 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 9 18,5 110 8 53 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 10 21 100 8 74 290 Ft Mutasd az ajánlatokat

Hogyan válasszunk szobakerékpárt

Lehet, hogy úgy gondolja, teljesen mindegy, milyen szobabiciklit vásárol, elegendő bemennie a boltba és megvenni azt, amit először meglát. Ez azonban nincs egészen így. Minden szobakerékpár eltérő paraméterekkel rendelkezik, és más-más felhasználónak ajánlott. Tehát még mielőtt belevágnánk, válaszolja meg a következő kérdéseket:

 • Ki fogja használni a szobakerékpárt?
 • Milyen gyakran szeretné használni azt?
 • Mennyi pénzt szeretne rá költeni?
 • Kizárólag otthon, vagy fitneszteremben fogja használni a szobakerékpárt?
 • Mik az elvárásai a funkciókkal kapcsolatban?
 • Milyen célt fog szolgálni a szobakerékpár?

Ahhoz, hogy megelőzze a hátfájdalmakat, olyan készüléket válasszon, amely megfelel az Ön magasságának, ezzel egyidejűleg arra is figyeljen, hogy az ülés ne csak fel és le lehessen állítható, hanem előre és hátra is. A kormány magasságának is állíthatónak, sőt, ezen felül szükség szerint dönthetőnek kellene lennie. Ha gyakran és hosszabb időn át szeretné használni a kerékpárt, érdemes kényelmes ülést választani. Azt is fontos előre megfontolni, hogy milyen funkciókra vágyik.

Általánosan érvényes, hogy ha gyakrabban szeretné használni a szobabiciklit, mint havi pár alkalom, érdemesebb egy jobb minőségű modellt választani, amely több funkciót kínál, stabilabb és hosszabb élettartamú. Főleg a magasabb vagy nagyobb testsúlyú személyeknek érdemes jobb minőségű készüléket választania, ugyanis így a szobakerékpár használata kényelmesebb lesz, és nem fogja azt olyan hamar megunni.

Hogyan válasszunk szobakerékpárt – röviden:

 • Válassza ki a szobakerékpár típusát a kerékpározási stílus alapján – Kezdőknek és középhaladóknak ülő kerékpárok is elegendőek, a profiknak azonban spinning szobakerékpár javasolt. A háttámlás szobakerékpárok fogyatékkal élőknek vagy rehabilitációs célokra alkalmasak.
 • A szobakerékpárt a felhasználó testfelépítésének megfelelően válassza ki – Ha több személy fogja használni a szobabiciklit, mindig a legmagasabb és legnagyobb súlyú személyt vegye figyelembe annak érdekében, hogy a szobabicikli megfelelő stabilitást biztosítson.
 • Minél több beállítási mód, annál jobb – Egy jó minőségű szobakerékpár ülésének magassága, valamint a kormánytól való távolsága is beállítható, a kormányt szintén be kell tudni állítani a különböző felhasználók igényeinek megfelelően.
 • Határozza meg az Ön által preferált vezérlést és funkciókat – A szobakerékpár fokozatai manuálisan gombok segítségével, vagy elektronikusan állíthatóak be, ahol az előre beállított programok közül választhat. Egy fejlettebb gép az elégetett kalóriákat, valamint a pulzusszámot is képes mérni.
 • A tápellátás is döntő fontosságú lehet – Az akkumulátoros modelleket bárhol elhelyezheti, míg a hálózati tápellátást igénylő modellek esetében az aljzat elhelyezkedése a mérvadó. Az akkumulátorok ismételt vásárlása azonban a szobakerékpár gyakori használata esetén drága lehet.
 • A szervizről és a garanciáról se feledkezzen meg – Ha problémák merülnek fel a szobakerékpárral kapcsolatban, kényelmes, ha igénybe veheti az otthoni szerviz lehetőséget. A hosszabb garancia is jól jöhet.
 • Határozza meg azt az összeget, amit a szobakerékpárra szeretne költeni – Minden egyes árkategória a funkciókat és a kivitelt tekintve is más és más termékeket kínál. A legolcsóbb és egyben legelterjedtebb modellek az ülő szobakerékpárok, amelyek azonban keskenyek és nem megfelelően stabilak lehetnek, így kizárólag időnkénti használatra alkalmasak. 

Szobakerékpárok vs spinning szobakerékpárok

Először is fontosnak tartjuk a kerékpáros mozgást alkalmazó sporteszközök nómenklatúrájának meghatározását. Mind a klasszikus szobakerékpárokkal, mind professzionálisabb eszközökkel találkozhat, amelyeket spinning szobakerékpárok néven ismertek. Amikor e két különböző gép közül választ, a választás során az alapvető használat célját, a felhasználó fizikai állapotát, magasságát és súlyát, egészségi állapotát és az edzés formájára vonatkozó elképzeléseket kell figyelembe venni.

Szobakerékpár

A szobakerékpárok könnyebb edzésformát kínálnak, túlsúlyos személyeknek vagy rosszabb fizikai állapotú személyeknek alkalmasak, akik javítani vagy fenntartani szeretnék fizikai állapotukat. A szobakerékpár ergonómiailag úgy van kialakítva, hogy egyenesen üljünk rajta, a kormány magasabban van, mint a nyereg, így az ágyéki és a nyaki gerinc nincs leterhelve. Gyakran ajánlják ezeket az eszközöket olyan embereknek, akik mozgásszervi problémákkal kuzdenek – különösen a gerinccel kapcsolatban. A szobakerékpárok kíméletes edzési módot kínálnak, a fizikai erőnlét fenntartására, a test feszesítésére, valamint fogyásra is alkalmasak.

Spinning szobakerékpár

A spinning kerékpárok a kerékpározás legélethűbb szimulációjára szolgálnak, rendszerint drágább sporteszközökről van szó. A nehézségi fokozat pontosabban beállítható, a készüléket sportos típusú kerékpározásra tervezték legfőként olyan kerékpárosoknak, akik szezonon kívül hiányolják a kerékpározást és dolgozni szeretnének erőnlétükön. Az állóképesség javítására és intenzív edzésre, fogyásra, valamint a vádli, a fenék és a comb erősítésére tervezettek.

A felhasználó sportosabb és élvezetesebb pedálozási élményben részesül. A felhasználó üléspozíciója sportosabb, a kormány a nyereggel egy szinten, vagy akár a nyereg alatti szinten van. Ezért nem megfelelő megoldás hátfájós emberek számára. Rendszerint edzőcipőben használatosak.

Szobakerékpárok típusai

Alapvetően a szobakerékpároknak három típusát különböztetjük meg. Ezek között a funkciókat és a beszerzési árat tekintve is nagy a különbség. Még mielőtt szobakerékpárt vásárolna, jól gondolja át, hogyan szeretné azt használni, mennyi hellyel rendelkezik otthon, hol tudja tárolni, és ki fogja használni, ugyanis nem minden típus alkalmas mindenkinek.

Ülő szobakerékpárok

Klasszikus szobakerékpár. Ezzel a típussal már a legtöbben találkoztunk. A legelterjedtebb és a legkeresettebb típus. Olcsóbb, egész jól tárolható és egyszerűen vezérelhető.

Az ülő szobabiciklik a kerékpárok kiváló alternatívái. Hasonló elven működnek. A test formálására és a fizikai állapot javítására alkalmasak. Kezdőknek és haladóknak is megfelelőek. A fekvő szobakerékpárokkal ellentétben jobban tárolhatóak, így egyszerűbben elférnek a helyiségekben.

Spinning szobakerékpárok

A spinning kerékpárok egyre népszerűbbek. Rengeteg sportoló jár órákra a fitneszközpontokba. Amennyiben már van egy kis tapasztalata és tudja, hogyan kell hatékonyan használni a spinning kerékpárt, akkor akár otthonra is nyugodtan vásárolhat egy ilyen készüléket.

Épp olyan jól tárolhatók, mint az ülő szobakerékpárok, azonban a rajtuk való edzés hatékonyabb. Ideális segítők kerékpárosoknak a téli hónapok során. Hátrányuk, hogy beszerzési áruk magasabb. Kezdőknek, haladóknak és profiknak is alkalmasak.

Fekvőkerékpárok/Rekumbens

Fekvőkerékpárok vagy rekumbens kerékpárok. Fogyatékkal élők, sérülésből lábadozók és olyan kezdők számára alkalmasak, akik sem futópadot, sem szobakerékpárt nem használtak még. Előny, hogy nagyon kényelmes, hátrány, hogy nagy helyre van szüksége, így nem tudja bárhol elhelyezni.

Az ilyen típusú szobakerékpáron egy kényelmes ülésen ül, az egész háta a háttámlának dől, és akár órákat is tekerhet anélkül, hogy háta megfájdulna. Nagyon kényelmes pozícióról van szó, intenzív edzéshez azonban nem megfelelő. Ez a típus drágább is.

Szobakerékpár típusa Rendeltetés Előnyök Hátrányok
Ülő szobakerokpár Kezdők és haladók Jól tárolható, hatékony edzés, ár Kevésbé kényelmes
Spinning szobakerékpár Kezdők, haladók, kerékpárosok Hatékony edzés, jól tárolható Magasabb ár
Fekvő szobakerékpár Fogyatékkal élők, sérülésből lábadozók, kezdők Kényelem, megfelelő sérülés után Kevésbé hatékony, nagyobb méretek

 

Ki fogja használni a szobakerékpárt

Rengeteg szobabiciklinél beállítható az ülés és a kormány magassága, ez azonban nem minden esetben nagy tartomány. Egy kislánynak teljesen más szobakerékpárra lesz szüksége, mint egy két méter magas férfinak. Ha már úgy dönt, hogy pénzt fektet egy ilyen készülékbe, érdemes figyelni ezekre a paraméterekre annak érdekében, hogy beállíthassa a kerékpárt. Csak így fogja élvezni az edzést, és így lesz az hatékonyabb és egészségesebb is.

A felhasználó magassága

Bár az olcsóbb szobakerékpárok ülésének magassága beállítható, ha teljesen felhúzza az ülést, a szerkezet nem minden esetben tart jól, és mozoghat is. Minden szobakerékpár más magassághoz alkalmas, ezt érdemes betartani. A 190 cm-től magasabb személyeknek kiváltképp ügyelnie kellene erre a paraméterre.

A felhasználó súlya

Minden készüléknek megvan a maga maximális terhelhetősége. Ezért hát ha nehezebb személy ül a szobakerékpárra, az egyszerűen tönkremehet. A szobakerékpárok teherbírása rendszerint 100 kilogramm körüli. A robusztusabb modellek akár 180 kilogrammig terhelhetőek. Ha egy olyan szobakerékpárt szeretne beszerezni, amelyet többen fognak használni, a legnehezebb személy súlyát érdemes figyelembe venni.

Minél nagyobb a tartalék a maximális terhelhetőségig, annál kevésbé van leterhelve a gép és annál hosszabb élettartamra számíthat. Általában olyan modellt ajánlott vásárolni, amelynek terhelhetősége 20%-kal nagyobb, mint a legnehezebb felhasználó súlya.

Természetesen minden gépnek van egy bizonyos tartaléka, így ha 100 kilogramm súlyú személy ül egy olyan szobakerékpáron, amely terhelhetősége 100 kilogramm, az nem jelenti azt, hogy az a szobakerékpár azonnal tönkremegy. A gép azonban nagyobb terhelésnek lesz kitéve, és valószínűleg rövidebb időn belül kell majd újat vásárolnia.

Szerkezet

A legkényelmesebb és leghatékonyabb használathoz természetesen a szobakerékpár szerkezete is fontos. Most megnézzük a szobakerékpár egyes részeit, és a legfontosabb elemekre fogunk összpontosítani – az ülésre, a kormányra, a pedálokra, valamint a szobakerékpár keretére.

Ülés

Az ülés a szobakerékpár típusától függ. Az ülő szobakerékpárok esetében az ülés szélesebb, a fekvő kerékpároknál székre hasonlító ülést talál, míg a spinning kerékpároknál a hagyományos kerékpároknál is használatos ülésre számíthat. Mivel hosszabb időn át fog rajta ülni, fontos, hogy az ülés kényelmes legyen, így Ön a kerékpározásra figyelhet majd. A zselés ülés ideálisnak számít, ugyanis ez puha és kiválóan alkalmazkodik.

Fontos, hogy az ülést igényei szerint be tudja állítani. Az olcsóbb modelleknél kizárólag a nyereg magassága állítható. A drágább szobakerékpárok ülése a kormányhoz közelebbre, és attól távolabbra, tehát horizontálisan is beállítható. Ez a funkció főként azért hasznos, mivel ha több, eltérő magasságú felhasználó fogja használni a kerékpárt, mindenki a saját igényeinek megfelelően állíthatja be a szobakerékpárt.

Kormány

Nem csak az ülés, hanem rendszerint a szobakerékpár kormánya is beállítható, ami rendkívül fontos a megfelelő ülőhelyzet és kényelmes használat érdekében. A kormány helyes pozíciója megóvja Önt a hát- és nyakfájástól. Az is fontos, hogy a kormány jó tartást biztosítson.

Ha gyakran izzad a keze, érdemes kerékpáros kesztyűt használnia. Így kezei nem fognak csúszni, sőt, mivel a verejték a kesztyűben marad, még higiénikusabb is. Ne feledje el azonban használatot követően kiszárítani a kesztyűt.

Középterhelés

Ez egy olyan eszköz, amely az Ön mozgásának erejét a pedálok és a hajtókarok segítségével átviszi a lendkerékre. Az árkategóriától függően a középterhelés két alapvető típusát különböztetjük meg. Ha Önnek fontos, hogy élvezze az edzést, a csapágyas változatot kellene választania.

 • Csapágy nélküli változat – egy darabból hajlított pedálforgattyú, olcsóbb, beállítást igényel, gyorsan elhasználódik, magasabb zajszintű, rövidebb élettartamú és cserét igényel
 • Csapágyas változat – a hajtókarok különállóak és egy négyszögön keresztül csatlakoznak egymáshoz, hasonlóan a hagyományos kerékpárhoz, csendesebb és karbantartásmentes rendszer, nagyobb tartósság és hosszabb élettartam, drágább megoldás.

Pedálok

A szobakerékpár pedáljai nem sokban különböznek a hagyományos keréken található pedáloktól. Behúzható pánttal ellátottnak kellene lenniük, amely ott tartja lábát, ahol annak lennie kell, és nem engedi meg, hogy az elcsússzon. A hagyományos kerékpárral ellentétben nem áll fenn a leesés veszélye, így a pántok biztonságosak. Abban az esetben, ha ez a rendszer nem megfelelő az Ön számára, leveheti a pántokat, vagy meg is fordíthatja a pedált.

A spinning kerékpárokon egyedi rendszer talál. Ehhez azonban speciális cipőre lesz szüksége, nem vehet fel bármilyen edzőcipőt hozzá. Ezt a rendszert rendszerint profik használják, így egy átlagos felhasználónak teljesen feleslegesnek bizonyul. Ennek ellenére nyilvános edzőtermekben találkozhat vele. Fontos, hogy tartós cipőt viseljen, amely megfelelően tartja lábát, így nem áll fenn a sérülés veszélye. Soha ne használja a szobakerékpárt cipő nélkül!

A pedálok anyaga is fontos. Ha intenzívebben edz, válasszon fém pedálokat, ezek ugyanis tartóssabbak. Időnkénti edzéshez műanyag pedálok is megfelelőek.

A szobakerékpár kerete

A szobakerékpár kerete nagyban befolyásolja annak árát. Minél olcsóbb a szobakerékpár, a keret rendszerint annál keskenyebb. Ezzel gyakran az alacsonyabb teherbírás is összefügg.

Ha a szerkezet túl keskeny, a szobakerékpár kevésbé stabil, így nem alkalmas magasabb vagy nehezebb személyeknek. Egyenesen kell rajta ülnie annak érdekében, hogy ne inogjon meg. Könnyen felborulhat. Ezért mindig jobb olyan gépet választani, ami jobb minőségű és stabilabb. Az olcsóbb kereteken az ülés rendszerint nem állítható be horizontálisan.

A szobakerékpár egy olyan befektetés, amely hosszú évekre szól, és ha be szeretne szerezni egy sajátot otthonába, érdemes egy jobb minőségű modellt választania.

Lendkerék

A lendkerék egy rendkívül fontos paraméter. A szobakerékpár kiválasztása során mindenekelőtt a lendkerék súlyát kell figyelembe vennie, ugyanis minél nehezebb ez a komponens, annál simább lesz a tekerés. A tekerés folyamatosságán felül a pedálterhelés változtatásának lehetőségét is biztosítja, így egy nem elég nehéz lendkerék azt is jelentheti, hogy csak kis tartományban állítható a terhelés.

Ezért azt javasoljuk, hogy olyan modellt válasszon, amely lendkereke legalább 5 kilogrammos, hogy elkerülje a mozgás elakadását, és hogy az Ön szükségleteinek megfelelően korrigálni tudja a terhelést. Ha sportosabb típus és gyakrabban szeretné nehezebb terhelés mellett használni a szobakerékpárt, akár 9 kg-os lendkerékkel ellátott modelleket is talál a piacon.

Ezenkívül kétféle lendkerék közül választhat:

 • Szabadfutással – kiterjesztett rendszer, amely a hagyományos kerékpárhoz hasonló, abbahagyhatja a pedálozást és a lendkerék tovább forog, így megpihenhet, majd úgy kezdheti újra a pedálozást, hogy a lendkerék már mozog
 • Szabadfutás nélkül – a pedálok közvetlenül összekötöttek a lendkerékkel, így nem lehet azonnal abbahagyni a pedálozást (hasonlóan, mint a váltó nélküli gyerek kerékpár esetében), a pedálok addig mozognak, míg a lendkerék le nem áll, rendszerint a spinning szobakerékpárokra jellemző

Kerekek

Mivel a szobakerékpárok nem a legkönnyebb gépek, mozgatás során értékelni fogja, ha a készülék kerekekkel ellátott. Rendszerint a szobakerékpár első részén találhatóak meg, így elegendő megemelni a szobakerékpár hátsó részét, és egyszerűen áthelyezheti a készüléket. Ezt a segítőt legfőképpen akkor fogja értékelni, ha a szobakerékpárnak nem lesz egy tartós helye, és gyakran fogja azt mozgatni a használatot követően.

Beállítható lábak

Időnként megtörténhet, hogy a talaj, ahová a szobakerékpár helyezve lesz, nem egyenletes. Ahhoz, hogy ez ne korlátozza a szobakerékpár használatát, a legtöbb modell hátsó részén olyan lábak találhatóak, amelyekkel kiegyenlítheti az egyenetlenségeket és stabilitást biztosíthat a szobakerékpár számára. Táblázatunkban A padló egyenetlenségeinek kiegyenlítése név alatt található meg.

Fékrendszer

A szobakerékpárok többsége mágneses fékrendszerrel ellátott.Csendes fékezést biztosít, és a rendszer általában nagyon hosszú élettartammal rendelkezik. A jobb minőségű és drágább szobakerékpárok indukciós fékkel rendelkeznek, amely még nagyon nagy sebességnél is jól működik, és valamivel jobb, mint a mágneses fékrendszer.

Az olcsóbb változatok szalagfékes vagy fékpofás fékrendszerrel ellátottak. Ezek olcsóbbak, zajosabbak és nem kínálnak olyan hosszú élettartamot, mint az előző két változat. Azoknak alkalmasabbak, akik nem túl gyakran szeretnék használni a szobakerékpárt.

Általában érdemes mágneses vagy indukciós fékrendszerbe fektetni, ezek ugyanis jobban dolgoznak és hosszabb élettartamot garantálnak. Ha rendszeresen szeretné használni a szobakerékpárt, a befektetés egy bizonyos idő elteltével megtérül. Ezek a modellek csendesebbek is, így nem lesz probléma tekerés közben filmet nézni vagy zenét hallgatni.

Fokozatok beállítása

A szobakerékpár terhelése kézzel vagy elektronikusan szabályozható. Kézzel beállíthatja, hogy milyen terhelést szeretne, és ha csökkenteni vagy növelni szeretné azt, ismét megérinti a gombokat, és kiválasztja, hogy mi felel meg Önnek. A gombok helyett néha kézzel állítható karok állnak rendelkezésre.

Az elektronikus terhelésvezérlés egy kicsit intelligensebb. Kiválaszthat egy képzeletbeli útvonalat, és a szobakerékpár a kiválasztott nehézségtől függően magasabb vagy alacsonyabb terhelést állít be. Ezt a gépezetet ergométer néven is megtalálhatja. Az elektronikus rendszerek általában kézi beállításokra is átállíthatók.

Ha egyedül edz otthon, és nincs tapasztalata, jobb, ha elektronikus vezérlésű gépet választ,így a szobakerékpár fogja Önt edzeni. Hatalmas előny, hogy ha ez nem felel meg Önnek, bármikor válthat kézi vezérlésre. Ezt a kézi vezérlésű gépeknél nem teheti meg. Azoknál azonban a beszerzési ár kecsegtetőbb.

Tápellátás

A választásnál a szobakerékpár tápellátásának módját is figyelembe kell venni. Az áramforrás a kijelző működéséhez, valamint a további kiegészítő funkciókhoz fontos.

Hálózati tápellátás

Azok a szobakerékpárok, amelyek számítógépét ezzel a módszerrel látják el energiával, azzal az előnnyel járnak, hogy megtakarítják a drága akkumulátorok állandó cseréjének költségeit. Másrészt az áramforráshoz való csatlakozás szükségessége erősen korlátozza a mobilitást, ez pedig azt jelenti, hogy a gépet csak aljzat közelében lehet működtetni.

Akkumulátoros tápellátás

Ha akkumulátoros működést választ, a szobakerékpár mobilitása szinte határtalan lesz. Így a kerékpárt bármilyen módon mozgathatja, még olyan helyekre is teheti, ahol nincs hálózati áramellátás. Másrészt ebben az esetben figyelembe kell venni az új akkumulátorokra fordított állandó kiadásokat, amelyek természetesen folyamatosan lemerülnek és cserére szorulnak, ami sem gazdasági, sem ökológiai szempontból nem ideális. 

Szobakerékpár funkciói

Gyakorlatilag minden szobakerékpár méri a sebességet, a megtett távolságot, az időt és az elégetett kalóriákat. Az egyes jobb minőségű modellek és természetesen a drágább gépek számos edzési programot is kínálnak. Beállíthat például egy útvonalat, amely automatikusan állítja be a nehézségi szintet. Azt is kiválaszthatja, milyen edzési módra vágyik. Ez attól függ majd, hogy az Ön célja a fogyás, a fizikai erőnlét javítása vagy csak a test bemelegítése. Az egyes szobakerékpárok ilyen programokat is kínálnak.

Pulzusmérés

Az egyes készülékek olyan érzékelővel felszereltek, amelyeket a fülére csíptethet, és amelyek mérik a pulzusát. Az érintésérzékelő egy további rendszernek számít, amelyet a kezére kell helyezni, és ott érzékeli a pulzusszámot. A módszerek egyike sem kényelmes, folyamatosan figyelnie kell arra, hogy óvatosan mozogjon. Sőt, nem is túlságosan megbízhatóak.

A mellkasi pánt sokkal jobb megoldásnak bizonyul. Ezt a mellkasára kell erősítenie, az adatok innen vezeték nélkül kerülnek átvitelre a számítógépre, és tökéletesen pontosak. Hátrány lehet, hogy a pánt kellemetlen érzést kelt a testen. Egy bizonyos idő elteltével azonban megszokja és szinte észre sem fogja venni, hogy viseli.

A pulzusszám figyelése a hatékony edzés, és különösen a fogyás szempontjából hasznos. Létezik egy olyan pulzusszám, amely a fogyás szempontjából ideális, és a terhelést érdemes ennek függvényében csökkenteni vagy növelni. Sokan tévesen azt hiszik, hogy minél gyorsabban tekernek, annál többet fognak fogyni. Annak érdekében, hogy ezt elkerülje, használjon pulzusmérőt az edzései során.

Számítógéphez vagy telefonhoz való csatlakozás

Az egyes gyártók lehetővé teszik, hogy telefonhoz vagy számítógéphez csatlakoztassa a szobakerékpárt. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy visszanézze az edzéseit és az azokból készített grafikonokat. Segítségére lesz az eredményei ellenőrzésében, és annak megtervezésében, hogy milyen irányban szeretné folytatni az edzést a jövőben.

Nagyon érdekes a szobakerékpár vagy edzőgép okostelefonhoz, tablethez és számítógéphez való csatlakoztatásának lehetősége, így a csatlakoztatott eszköznek köszönhetően a világ különböző útjain valódi pályán kerékpározhat. Léteznek olyan alkalmazások, amelyek lehetővé teszik, hogy például a Google Maps segítségével virtuálisan bejárjon egy adott útvonalat. A kijelzőn látni fogja a virtuális utat, a szobakerékpár pedig a terep alapján állítja be a nehézséget.

A virtuális kerékpározás valóban lehetővé teszi egy adott útvonalon való kerékpározás nagyon valósághű szimulációját. Nem probléma például a Tour de France egy szakaszát beállítani, és úgy tenni, mint a világ legjobb versenyzőivel versenyezne. Sőt, akár headsetet is használhat, és élvezheti a virtuális valóság előnyeit. Olyan gondolatok és tervek is vannak, hogy a kerékpárversenyek egyes szakaszait virtuálisan rendezzék meg.

Anyag és formatervezés

Általánosságban elmondható, hogy az anyagok az áraknak megfelelően változnak. A legolcsóbb szobakerékpárokon a legtöbb elem műanyagból készült. Ez az alacsonyabb ellenállás és élettartam miatt gyorsabb elhasználódáshoz vezethet. Az ár növekedésével a fém részek száma is megnő, a gép így többet fog kibírni. Egy ilyen szobakerékpár az intenzív edzést is kibírja és stabilabb is. A drágább és fényűzőbb modellek könnyű és még tartósabb ötvözetekből készülnek.

Az egyes felhasználóknak a gép formatervezése is fontos. Ez főleg akkor jellemző, ha a szobakerékpár a ház vagy lakás egy szobájának részét képezi majd. Ha nem tudja szekrénybe vagy máshová rejteni a szobabiciklit, fontos, hogy annak megjelenése elegáns legyen. Gyakran találkozhat fekete-ezüst, esetleg szürke vagy fehér színben pompázó modellekkel. A szobakerékpár formája, valamint a lendkerék tokja is fontos szerepet játszanak a formatervezésben.

Szerviz és garancia

Ez nem szabály, de manapság elég gyakori, hogy a gyártók meghosszabbított garanciális időszakokat kínálnak. A szobakerékpárok szokásos jótállási ideje két év, de találhat olyan kereskedőket, akik három-öt évig vállalnak garanciát. Ne feledje, hogy a szobakerékpár olyan gép, amely hosszú távú, ismétlődő igénybevételnek van kitéve, ezért néha érdemes hosszabb garanciaidőre beruházni.

A pótalkatrészek elérhetősége szintén egy olyan fontos paraméter a kiválasztás során, amelyet vásárlás előtt ellenőrizni kell. Az egyik döntő tényező a szerviz megvalósításának módja. Bizonyos esetekben, ha a szobakerékpár szervizelésre szorul, szét kell szerelnie és el kell küldenie a kereskedőhöz vagy egy szervizközpontba. Azonban, különösen a drágább modelleknél, lehetősége nyílik arra, hogy egy szerviztechnikus közvetlenül az otthonába menjen, hogy kijavítsa a hibát, vagy elvigye az egész készüléket.

Ár

Először is döntse el, hogy mennyi pénzt szeretne fektetni a szobakerékpárba. Érdemes tudatosítani,hogy a szobakerékpár hosszú éveken át fogja Önt szolgálni, és lehet, hogy többen is fogják használni. Nem egy olyan készülékről van szó, amelyet pár éven belül lecserél majd. Ezzel egyidejűleg a beszerzési ár nem a legalacsonyabb, így érdemes megfontolni, hogy mely modell a legmegfelelőbb Önnek annak érdekében, hogy ne bánja meg döntését.

Ár 80 000 Ft-ig

Biztosan nem éri meg a legolcsóbb modelleket megvásárolni. Elfogadható minőségű szobakerékpárokat 80 000 Ft felett talál. Rendszerint azonban nagyon keskeny vázzal rendelkező modellekről van szó, amelyek nem túl stabilak. Főként azoknak megfelelőek, akik ritkán szeretnék használni a szobakerékpárt, alacsonyabbak és súlyuk sem túl nagy. Az ebbe a kategóriába sorolható szobakerékpárok szinte kizárólag csak otthoni használatra alkalmasak.

Ár 80 000 Ft és 140 000 Ft között

Az ebbe a tartományba tartozó gépek általában jobb minőségűek, szélesebb kialakításúak és hosszabb élettartamúak. Ha úgy gondolja, hogy hetente csupán két alkalommal fogja használni a szobakerékpárt, akkor ez az árkategória ideális az Ön számára, és nem szükséges drágább gépbe beruháznia.

Ár 140 000 Ft és 240 000 Ft között

Az ebbe a kategóriába tartozó szobakerékpárok szinte profi gépek. Minőségi szerkezetűek, számos funkcióval felszereltek, az ülés és a kormány is beállítható rajtuk, élettartamuk pedig nagyon hosszú. Rendszerint minőségi pulzusmérést kínálnak, tehát mellkasi övvel kiegészítettek. Ha hetente többször szeretné használni a kerékpárt, akkor érdemes beruházni egy ilyen árkategóriájú gépbe.

Ár 240 000 Ft felett

A profi szobakerékpárok ára 240 000 Ft-nál kezdődik. A legjobb minőségű anyagokból készültek, minden típusú edzésre megfelelőek. Kerékpárosoknak és igényesebb sportolóknak alkalmasak, edzőterembe is megfelelőek. Csupán szabadidős használatra felesleges egy ilyen drága készüléket beszerezni.

Hogyan kell helyesen használni a szobakerékpárt

Annak érdekében, hogy a szobakerékpáron végzett edzés a lehető leghatékonyabb legyen, tudnia kell, hogyan kell helyesen használni ezt az eszközt. Íme néhány tipp arra vonatkozóan, hogyan igazítsa a szobakerékpárt az Ön stílusához, és hogyan találja meg a legmegfelelőbb edzésformát.

 1. Állítsa be a szobakerékpárt kényelmes pozícióba a nyereg és a kormány magasságának, dőlésének és távolságának beállításával. Az üléspozíciónak kényelmesnek kell lennie, a lábaknak pedálozáskor enyhén behajlítottnak kell lenniűk, a kezével pedig el kellene érnie a kormányt.
 2. Minden gyakorlat előtt alaposan nyújtson, melegítse be az izmait, hogy felkészítse a testét a mozgásra és a terhelésre, és ne sérüljön meg feleslegesen
 3. Tűzze ki az edzés célját. Ezt Ön is megteheti, például kilométer- vagy kalóriakeret beállításával, vagy választhat az előre beállított programok és útvonalak közül.
 4. Kezdetben lassabban kellene tekernie, alacsonyabb terhelés mellett, majd fokozatosan kell növelni a intenzitást. Ha egy előre meghatározott programot követ, győződjön meg arról, hogy az nem túl nehéz már az elején.
 5. A terhelést menet közben is enyhén megváltoztathatja, hogy például az emelkedőn vagy lejtőn való haladást szimulálja. Eközben ügyeljen arra, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszon.
 6. Az edzésnek úgy kellene végződnie, ahogyan kezdődött – tehát lassan, a terhelés fokozatos csökkentésével. Akár szabadfutással is mehet, lazítsa el izmait.
 7. Az edzés befejeztével újra nyújtson, és stabilizálja légzését.
 8. A szobakerékpárt egy edzési formaként használja, és iktasson be más típusú edzéseket is. Például a stepper vagy a súlyzós edzés is hasznosak lehetnek.

Szobakerékpárokkal kapcsolatos gyakran ismételt kérdések


Szerinted hasznos volt ez a cikk?
Visszajelzéseidet örömmel fogadjuk.

Szobakerékpárok
Átlagos értékelés 4.9 az 7 szavazatból