A 10 legjobb trambulin értékelése és összehasonlító tesztje

A trambulin nem csak a szórakozás egyszerű forrása, de az egészségre is jó hatással lehet. A trambulinon való ugrálás pozitív hatásai közé tartozik például a stresszoldás, a vérkeringés támogatása, az izmok erősítése, vagy az egyensúlyérzék javítása. A mai értékelésünkbe a különböző márkájú kültéri trambulinok egyes modelljei kerültek, ezek közül is leginkább a legkeresettebb, 305 cm átmérőjű modellekre összpontosítottunk.

A legfontosabb szempont számunkra az volt, hogy mi megvásárolnánk-e a trambulint és hagynánk-e rajta ugrálni a gyerekeinket – vagyis elég biztonságos-e. Ennek függvényében keletkezett a szerkezet elemeinek értékelés, valamint azok jelentősége az értékelésben. Többek között a választással kapcsolatos szigorú kritériumoknak köszönhető, hogy a tesztbe választott összes trambulin megállta a helyét és minden biztonsági előírásnak megfelel. A trambulinokat tartalmazó tesztben a teherbírással kapcsolatos eltérések is megtalálhatóak, valamint azt is figyelembe vettük, milyen felszereléssel lehet a trambulint beszerezni egyenesen a forgalmazótól.

A legjobb trambulinok választékából a szerkezet biztonságának és stabilitásának értékelése alapján javasoljuk a választást, ezt követően már csak az árat és az olyan részleteket kell figyelembe venni, mint a felszerelés vagy a formatervezés, ami nagyon szubjektív. Amennyiben nem szeretné az általunk összeállított ranglistát követni, áttérhet a Hogyan válasszunk trambulint részletes cikkhez és a cikkben található információk alapján saját maga választhat. Akár így, akár úgy, jó vásárlást és örömteli ugrálást kívánunk.


Hogyan válasszunk trambulint az összehasonlító teszt alapján

Sorrend Termék Kapacitás (kg) Trambulin átmérője (cm) Lábak száma Megközelítőleges ár Aktuális ár
Top 1 150 488 6 129 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 2 120 244 3 53 890 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 3 150 366 4 151 160 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 4 150 305 4 177 980 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 5 150 396 4 165 090 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 6 120 244 3 51 390 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 7 150 457 6 127 890 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 8 150 487 6 141 190 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 9 150 427 4 113 190 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 10 120 305 3 62 590 Ft Mutasd az ajánlatokat

Hogyan válasszunk trambulint

A trambulinok több típusa ismert, cikkünket is ezzel a felosztással kezdjük. Alap felosztásként a használatuk szerinti felosztás szolgál, tehát az szerint, hogy gyerekek, vagy felnőttek bolondozására, vagy pedig jumpingra, a közkedvelt sportra fogják-e használni.

A megfelelő trambulin kiválasztása a biztonságnál kezdődik, amely számos kritériumtól függ. Ezek közé sorolhatjuk a szerkezet és az ugrófelület anyagát, valamint a megfelelő magasságú hálót és különböző kiegészítők jelenlétét. A méretet és teherbírást illetően minden bizonnyal a saját igényei szerint fog választani. Az ugrófelület esetében az átmérőn kívül a felületre és a rugók számára is figyeljen.

Az ár ugyan fontos tényező, a trambulinok esetében azonban a feltűnően alacsony áron kínált modellekre nem árt odafigyelni. Trambulin vásárlásakor egy ismeretlen gyártótól származó „pár forintért“ beszerezhető trambulin esetén megtörténhet, hogy az anyag nem lesz megfelelő minőségű. Ezért a felhasználói vélemények tanulmányozása biztosan hasznára válik a választás során.

Hogyan válasszunk trambulint – röviden:

  • Kompromisszum nélkül iktassa ki a rossz szerkezetű termékeket – a megfelelő trambulin galvanizált vagy horganyzott acélból készül. A biztonságot a tanúsítvány alapján is ellenőrizheti.
  • Figyeljen a rugókra – acélból kellene készülniük, jól le kellene lenniük fedve, és minél nagyobb számban kell jelen lenniük.
  • Az ugrófelületnél vegye figyelembe az anyagot – annak tartósnak és simának kellene lennie, hogy az ugráló személyek ne horzsolják le magukat.
  • A méretet igazítsa lehetőségeihez – a trambulin körüli szabad térről se feledkezzen meg és arra is figyeljen, hogy az ugrófelület mérete a védőgallér miatt valamivel kisebb az átmérőnél.
  • A felső hálónak jó minőségűnek kellene lennie – tehát megfelelően magas, tartós és mindkét oldalon rögzített.
  • Hangolja össze a részleteket – derítse ki, hogy a trambulinhoz beszerezhetőek-e további szükséges kiegészítők és állítsa fel anyagi igényeit. 

Rendeltetés

A trambulin kiválasztása során érdemes eldönteni, mire fogja azt használni és ki fogja a legtöbb időt rajta tölteni. A gyerekeknek szánt trambulin biztosan nem jó választás jumping-hoz.

Kültéri trambulinok

Amennyiben olyan kerti trambulint szeretne vásárolni, amelyet a szabadtérben helyez el és a gyerekek is használhatják, olyan modellt válasszon, amely megfelelő átmérővel rendelkezik. Ezek a trambulinok lágyabb anyagból készültek és érzékenyebb rugókkal rendelkeznek, amelyről a kisebb súlyú gyerekek könnyebben elrugaszkodhatnak. A biztonság érdekében mindig védőhálóval felszerelt trambulint kellene választania, amely arra szolgál, hogy a gyerekek ne essenek ki és ne sérüljenek meg ugrálás közben.

Süllyesztett kültéri trambulinok

Az emberek többsége a trambulinokat, mint föld felettieket ismeri, ugrófelületük általában 60 – 80 cm magasan helyezkedik el. Az utóbbi években azonban egyre gyakrabban jelennek meg a süllyesztett modellek. Az ugrófelület mindössze úgy 20 cm-re a föld felett található.

A gyártók ezeket a süllyesztett trambulinokat biztonságosabbaknak tartják, mivel a váratlan szerencsétlenség esetén nem esik nagy magasságból. Azonban a süllyesztett modelleknél sem volna szabad megfeledkezni a biztonsági hálóról, mivel az ugrófelületen kívülre történő esés ebben az esetben is veszélyes lehet – legfőképpen akkor, ha a trambulin kemény felületen áll. 

Ezek a modellek praktikusabbak. A hagyományosak alatt nehezen hozzáférhető fű nő, a lábak stabilitása aggodalomra adhat okot, ráadásul túl magasak lehetnek és akadályt jelenthetnek a fáknak. A süllyesztett trambulinok helyet spórolnak, főleg ami a magasságot illeti. Az összeszerelésük azonban gondot okozhat, mivel a trambulin alatt 75 cm mély lyukat kell ásni, és ez már bizonyos időt és energiát vesz igénybe – főként a méretesebb modellek esetében.

Lakásba alkalmas trambulin

Otthoni használatra mindenesetre kisebb trambulint válasszon, amely inkább kisebb gyerekek számára felel meg. Ezek a trambulinoknak átmérője általában 1 m és minden oldalról kisebbek. Teherbírásuk általában 20-30 kg között mozog, így a gyerekek elég hosszú ideig játszhatnak rajta, míg kinövik. Ezek a trambulinok azonban nem rendelkeznek védőhálóval, így számolni kell azzal, hogy a gyerekek még akkor sem játszhatnak rajta felügyelet nélkül, ha a trambulin minőségi anyagból készült. 

Jumpingra használható trambulin

A jumping egy modern sportág, amelynek során kapaszkodóval ellátott trambulint használnak. Ezeket a trambulinokat gyerekek, nők és férfiak ritmikus zene kíséretében történő testedzésre használják. Ezáltal javul a testtartás és megerősödik a mélystabilizáló rendszer. A jumping fitnesz trambulinok sport áruházakban és az interneten is viszonylag könnyen beszerezhetőek. Mivel azonban nagy trendről van szó, számos hamisítvány is megjelent a piacon, amelyek hátterében egy egyszerű gyerek trambulin áll, amely első használata akár nagyon rosszul is végződhet.

Ahogy azt már említettük, ezek a trambulinok fogantyúval vagy kapaszkodóval felszereltek, amelyek általában eltávolíthatóak. A jobb modellek esetében a kapaszkodó a felhasználó magasságához állítható, így egy jó minőségű trambulinon szinte bármilyen magasságú és súlyú gyerek és felnőtt válthatják egymást (ezeknek a trambulinoknak a teherbírása eléri, sőt akár meg is haladhatja a száz kilogrammot).

Szerkezettel kapcsolatos fontos kritériumok

Konstrukce představuje alfu a omegu bezpečnosti trampolíny. Zde se nevyplácí slevovat z požadavků, protože nekvalitní provedení může mít při souhře nešťastných okolností nedozírné následky.

Rám trampolíny

A szerkezet a trambulin biztonságának alfája és omegája. Itt nem érdemes engedni a követelményekből, mivel a rossz minőségű kivitelezés szerencsétlen körülmények összjátékában beláthatatlan következményekkel járhat.

Acél szerkezet

Teljesen mindegy, hogy egy nagy kültéri trambulint, vagy egy edzésre alkalmas kis trambulint szeretne. A legideálisabb anyag, amelyből a trambulin szerkezete készülhet, kétségkívül az acél. Az alumínium vázat mindenképpen felejtse el. Az alumínium nem rendelkezik olyan tulajdonságokkal, mint az acél, nem olyan stabil, nem büszkélkedhet magas teherbírással és nem áll ellen a külső tényezőknek.

A kültéri trambulinok acél keretének is olyan kezelést kellene kapnia, hogy a kellemetlen időjárásnak is ellenálljon, és ne kezdjen el rozsdásodni az első eső után. Két lehetőség áll rendelkezésére:

  • Galvanizáció – olyan eljárás, amely során az eredeti anyagot más anyaggal vonják be, amely javítja a módosított fém tulajdonságait, valamint luxus kivitellel látja el azt, az eljárás különösen előnyös, mivel még régebbi acélszerkezetek helyreállítását is lehetővé teszi. Csak abban az esetben védi meg a szerkezetet, ha a fém szakszerűen és hatékonyan van megmunkálva.
  • Fekete porfesték – a második lehetőség a keret fekete porfestékkel történő kezelése. Ez egy környezetbarát kezelés és mivel festékről van szó, nem kell tartani egészségügyi kockázatoktól. Ez a festék mechanikailag ellenálló, ezért nem lehet könnyen letörölni vagy lekaparni, valamint a rozsdásodással szemben ugyanolyan jó védelmet nyújt, mint a galvanizálással ellátott acél. 

Kivitel

A trambulin kiválasztásának a kialakítástól is függenie kellene. Ha nem bízik azokban a csövekben, amelyekből a szerkezet áll, akkor nem érdemes kockáztatni. Az olcsó trambulinok keskeny acél csövekből is készülhetnek, amelyek más termékek hulladékaként keletkeztek. Az ilyen csövek veszélyesek.

Mindig nézze meg az egész szerkezetet, hogy az biztonságos-e és minőségi hegesztéssel rendelkezik-e. A szerkezetnek nagy nyomást kell kibírnia, amely különösen a hegesztési varratokat viseli meg. Amennyiben a varratok nem jó minőségűek, hamar pattogni kezdenének és ezzel az egész trambulin szerkezetét veszélybe sodorják. Ha ez az Ön trambulinjánál jelentkezne, jogában áll másikat igényelni.

Rudak

A rudak tartják a felső hálót, tehát legfőképpen a biztonság szempontjából fontosak. Természetesen ezekre is érvényes az anyag minőségéről és kiviteléről említett szabály. Ezt követően ellenőrizze, hogy a rudak egész a földig vezetnek-e, vagy az felett végződnek. A földig érő rudak növelik az egész trambulin stabilitását és csökkentik annak kockázatát, hogy a rúd az esetleges ütközés esetén kilazul.

A rúdra történő esésből származó baleseteket a védőburkolat is kiküszöböli. Ez lehet műanyagból, de még jobb a puha hab réteg.

Rugók

A rugók a trambulin fontos részét képezik. Éppen ezeknek köszönhető a trambulin igazi rendeltetése. A megfelelő rugóknak acélból kellene készülniük, legjobb a galvanizált felületű, hogy ne álljon fenn a rozsdásodás esélye, azonban még így is előfordulhat, hogy némelyik annyira elfárad, hogy már nem rugózik, kinyúlik, vagy más módon sérül. Éppen ezért általában minden méretű tartalék rugó beszerezhető.

Rugóvédők

Ami viszont igazán nagyon fontos, a rugók belső védelme, vagyis a védőburkolat, amely megakadályozza a külső hatások által okozott sérüléseket, és ami a legfontosabb – megakadályozza, hogy bárki is ráessen a rugóra és megsérüljön. Ennek a burkolatnak tehát nem csak az időjárással, hanem a mechanikai sérülésekkel szemben is ellenállónak kell lennie.

A rugóknak felülről és az oldalsó részekről is takarva kellene lenniük, és mindennek össze kell lenni varrva, erősen egymáshoz rögzítve. Egyes modelleknél csak ponyvával vannak letakarva, ez azonban nem tart kellőképpen és ugrálás közben elcsúszik, így az ugrófelületen rés keletkezhet. Az ilyen trambulinon nem nehéz egészen a rugókig csúszni, ami fájdalmat okozhat, sőt, a nem megfelelő rugók ebben az esetben meg is sérülhetnek.

A burkolatnak mesterséges anyaggal bevont minőségi hálóból kellene készülnie. Két leggyakoribb lehetőséggel találkozhat.

  • PVC – Minőségi, tartós anyag, amelyet előnyben kellene részesíteni.
  • PE (polietilén) – Ebben az esetben számolni kell azzal, hogy az anyag hamar tönkremegy, kifakul és megrepedezik. Amennyiben jelentősen sérül, el kell gondolkodni egy új beszerzéséről.

Rugók száma

A rugók száma felől is érdeklődhet. A piacon különböző számú rugóval ellátott trambulin található. Általánosságban érvényes, hogy minél nagyobb ezek száma, annál jobb az ugrófelület rugózása. 

A lábak száma és azok formája

A támasztólábak hordozzák a teljes szerkezet súlyát, sőt, még a trambulinon ugráló személyek súlyát is. Tudatosítani kell, hogy a lábakra nehezedő súly az ugrálás miatt még nagyobb. Éppen ezért minél nagyobb számban kellene jelen lenniük, minél nagyobb az ugrófelület, annál több rugónak kellene lennie. Az értékelésünkben említett közepes méretű trambulinnál 3 – 4 pár a szabványos.

A párat két láb jelenti, amelyeket lent két függőleges rúd köt össze. Ez a forma az U betűhöz hasonlít és megakadályozza a lábak földbe süllyedését.

Ugrófelület

Részben az ugrófelület a felelős az ugrálás nyújtotta élményért. Éppen ezért érdemes annak anyagát, formáját és méretét is szemügyre venni.

Anyag

Az ugrófelület leggyakrabban polipropilén szálból készül (a jellemzőkben PP vagy PP MESH jelölés alatt található). Olyan könnyű anyagról van szó, amely a mechanikai sérüléseknek és a kémiai hatásoknak is ellenáll. Ezek a szálak simák, kíméletesen hatnak az emberi bőrre, így esés esetén nem áll fenn horzsolás vagy égési sérülés esélye. Ennek az érzékeny szálnak az egyetlen hátránya, hogy a nem megfelelő eljárás estén a szálak visszafordíthatatlan deformálódására kerül sor.

Forma

Helytakarékossági okokból néha a trambulint is formája szerint szükséges kiválasztani. A piacon különböző méretű trambulinok találhatóak, ezek formája leggyakrabban kör, ovális, négyzet alakú vagy más szögű.

A trambulin és az ugrófelület mérete

Jegyezze meg, hogy minél nagyobb a trambulin, annál nagyobb az elrugaszkodási felület és ezzel együtt több a lehetőség és jobb a felfüggesztés. Ezért ideális a legalább 300 cm átmérőjű kültéri trambulinokra összpontosítani. Ügyeljen viszont arra, hogy ez a méret nem az ugrófelület méretét, hanem az egész szerkezet méretét jelenti. Ebből a számból legalább 30 cm-t ki kell vonni, amely a rugóknak, külső védőrésznek és a háló rögzítésének van fenntartva. Ezek után nagyobb áttekintése lesz az ugrófelület méretét illetően. 

Sok gyártó több méretben is gyártja az egyes modelleket. Amennyiben tehát az összehasonlításunkban szereplő valamelyik trambulin elnyerte tetszését, azonban az átmérője nem felel meg Önnek, próbáljon alternatívát keresni.

Elhelyezés

A trambulin körül mindig legalább 1 méter szabad területnek kell lennie. Ez a kültéri, szobai és fitnesz trambulinra egyaránt érvényes. Biztonsági okokból ez a javasolt távolság más trambulintól vagy tárgyaktól annak érdekében, hogy minden biztonsági szabály ellenére a trambulinból kiesve senkinek se essen bántódása, valamint, hogy a trambulinra semmi ne essen rá és ne veszélyeztesse azt – különösen használat közben.

Személyek száma és teherbírás

A teherbírás vagy kilogrammokban, vagy létszámban van feltüntetve. Ha létszám szerint választ trambulint, amennyiben a gyártó nem tüntette fel, milyen személyekkel számol, tévedés jöhet létre. Amennyiben például a trambulin teherbírása 180 kg, két 100 kg súlyú felnőttnek már nincs helye rajta, viszont 40 kg-os gyerekből négyet is elbír.

A biztonság igazolása

Mindig érdeklődjön azt illetően, hogy a trambulin rendelkezik-e biztonsági tanúsítvánnyal. A tanúsítvány nélküli trambulinok ugyan gyakran olcsóbbak, mivel nem hiteles márkáktól származnak, viszont akár sokkal veszélyesebbek is lehetnek. A hiteles márkák közé például a Marimex tartozik. Leggyakrabban a TÜV tanúsítvánnyal vagy ČSN EN 1176 szabvánnyal találkozhat.

Tartozékok és pótalkatrészek

Az elején fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az összes kiegészítőt és pótalkatrészt legjobb annál a gyártónál megvásárolni, akitől a trambulin származik. Ennek köszönhetően az összeszerelés és az alkatrész cseréje is egyszerűbbé válik, és biztos lehet abban, hogy minden tökéletesen illeni fog. A legtöbb gyártó esetében nem jelent problémát a tartozékok beszerzése. A boltok természetesen azonban univerzális rugókat és ponyvákat is kínálnak, melyeknél nem nagy hangsúlyt fektetnek a márkára. Leginkább a védőhálók és az ugrófelület kompatibilitására kellene fokozott figyelmet fordítani.

Védőháló

Két típusú védőháló létezik. Az egyik az ugrófelület körüli, ez az úgynevezett felső védőháló, míg a másik az ugrófelület alatti, ez az úgynevezett alsó védőháló.

Felső védőháló

A védőháló legfőképpen a gyermekes családok számára fontosak, amelyek védenek a trambulinból való kieséssel szemben. Egy esetleges trambulinon kívüli esés súlyos sérüléseket okozhat, ezért ne felejtse el bezárni az ajtót. A bejárat különböző kivitelű lehet, miközben a védőanyaggal bevont cipzár a legjobb megoldás. A tépőzárral ellátott bejárat esetén megtörténhet, hogy az időjárás miatt nem fog megfelelően működni, később esetenként szét is kapcsolódhat.

Az ilyen hálónak tartósnak kell lenniük annak érdekében, hogy ne szakadjon el, ha valaki nekitámaszkodik, és legfőképpen azért, hogy stabilan tartsák a trambulint és az esés esetén se forduljon fel. Magasságának ideális esetben két méter körülinek kellene lennie. Megfelelően magasnak kell lennie annak érdekében, hogy senki se tudjon kiugrani vagy átugrani rajta. A nagy szemű hálókra, illetve a nem megfelelően rögzített hálókra is ügyeljen (például a kizárólag kötéllel történő megkötés).

A hálónak kellően feszesnek kellene lennie, valamint a trambulin alsó és felső részéhez is tartósan kellene lennie rögzítve, a felső részén egy kötélnek kellene lennie, amely egy acél rúdhoz, tehát a trambulin szerkezetéhez rögzített.

TIPP: Ha teljesen biztos szeretne abban lenni, hogy a trambulin bejárata biztonságos, olyan hálót válasszon, amelynél a cipzár olyan hozzáadott csatokkal ellátott, amelyek belülről kapcsolhatóak be. Ha a cipzár véletlenül megsérülne, és fennállna a trambulinból való kiesés veszélye, ez egy másodlagos védelemnek számít.

Elhelyezés a rudak előtt, vagy a rudak mögött?

A felső háló kétféleképpen lehet rögzítve. Az alsó rész a rugó előtt lehet rögzítve, így elkerülhető, hogy az ugráló személy véletlenül ráugorjon. Ez a megoldás a legbiztonságosabb, azonban van egy fontos feltétele – a rugóvédőnek megfelelően bevarrtnak kell lennie, hogy az ugrófelület és a háló vége közt ne jöjjön létre rés, amelybe például becsúszhat a gyermek lába.

A következő megoldás, amikor a háló a rugó előtt vezetett. Tehát a rugó nincs elválasztva az ugrófelülettől, így a trambulinon lévő személynek önmagának kell ügyelnie arra, hogy ne ugorjon rá. Ebből kifolyólag ez a megoldás idősebb gyerekeknek ajánlott. Ehhez az a tény is hozzájárul, hogy a rugó mögött elhelyezett hálóval ellátott trambulin optikailag nagyobbnak tűnik. A biztonság érdekében azonban ellenőrizze, hogy a rugó megfelelően összevarrt-e.

Háló elhelyezése Főbb tulajdonságok Rendeltetés
A rugó előtt + A gyerek nem ugorhat rá a rugóra

− A belső tér kisebb

Kisebb gyerekeknek
A rugó mögött + A trambulin tágasabb

− A gyereknek kell ügyelnie a rugóra

Nagyobb gyerekeknek és felnőtteknek

Alsó védőháló

Arra, hogy milyen fontos a a trambulin fő része, tehát az ugrófelület körüli védőháló, valószínűleg minden értékesítő felhívja a figyelmét. Azonban akkor is bárki megsérülhet, ha a trambulin alatt tartózkodik, miközben abban valaki ugrál. Ahhoz, hogy megakadályozza, hogy a gyerekek vagy az állatok a trambulin alá kerüljenek, olyan védőhálót is beszerezhet, amely egészen a földig ér.

Lépcsők

Mivel a trambulin több, mint egy méterrel a föld felett van, valahogyan bele is kell jutni. Ez lehet, hogy a felnőttek számára nem jelent problémát, a gyerekeknek azonban igen. Ennek érdekében lépcsőket vásárolhat a trambulinhoz, érdemes az eredeti, a modellel kompatibilis lépcsőt megvásárolni. Természetesen a lépcső később is megvásárolható, azonban fennáll a veszélye, hogy ez nem lesz teljesen kompatibilis a modellel és nem fog teljesen illeszkedni hozzá, lehet, hogy instabil lesz, és így nehezebbé válhat a trambulinra való belépés.

Most összefoglaljuk, hogyan kell kinéznie a megfelelő lépcsőnek. A megfelelő lépcsőt, avagy létrát aszerint kell kiválasztania, hogy ki fogja használni a trambulint. Ha kizárólag felnőttek fogják használni, akkor elegendő két fokkal rendelkező lépcső. Ha úgy tervezi, hogy később gyerekek is fogják használni a trambulint, érdemes 3 vagy 4 lépcsőfokkal rendelkező lépcsőt választani annak érdekében, hogy ne legyen nagy távolság az egyes lépcsőfokok közt.

Rögzítő horgony

A trambulinhoz is beszerezhető rögzítő horgony készlet. Ez a rögzítés jobb stabilitást kölcsönöz a trambulinnak, valamint a helyén tartja azt kedvezőtlen időjárás esetén – az erős szél vagy az eső is képesek elmozdítani a trambulint. Ez a horgony értelemszerűen acél csavarokkal a földbe rögzített, amelyeknek legalább 40 cm hosszúnak kellene lenniük. Az ezekhez rögzített pántok tartják a helyén a trambulint. Tulajdonképpen hasonló rendszerről van szó, mint a sátrak esetében, amelyeket “le kell cövekelni”, hogy ne repüljenek el.

Rugóvédő

Akár azért nem elégedett trambulinja rugóvédőjével, mert rájött, hogy annak nem olyan a kivitele, mint amilyenre vágyik, akár tönkrement, szinte minden méretű trambulinhoz vásárolhat új rugóvédőt.

Takaróponyva

A trambulint nem csak akkor érdemes letakarni, ha üdülni megy, hanem akkor is, ha hosszabb időn át nem használja azt. Ez a tél folyamán is takaróelemként szolgálhat abban az esetben, ha nincs lehetősége, esetleg kedve szétszedni a trambulin szerkezetét és beltéren tárolni azt. A jó minőségű anyagokból készült trambulinnak ellen kellene állnia a napnak és a kedvezőtlen időjárási viszonyoknak, azonban a kiegészítő védelem a trambulin hasznára válhat és meghosszabbíthatja annak élettartamát.

Trambulin sátor

Az úgynevezett trambulin sátor egy további olyan kiegészítő amellyel találkozhat. Ezek a sátrak az ugrófelület fölé elhelyezettek, és védik az ugrófelületet a kedvezőtlen időjárási viszonyokkal szemben. Lehet, hogy azt kérdezi, mire szolgálnak a sátoron lévő szúnyoghálók. Ezek azért vannak, mivel a sátor tetőként is használható. Ennek köszönhetően olyan búvóhelyként szolgál a gyerekeknek, így akkor is játszhatnak a trambulinban, ha éppen nem ugrálni szeretnének benne – a sátrak azonban nem elég magasak ahhoz, hogy ugrálni is lehessen alattuk, erre ügyeljen.

Egyebek

Ha olyan trambulinja van otthon, amely már jó pár éve szolgálja Önt, és némely részei már elhasználódtak, bármelyiket lecserélheti. Akár a rugóról, akár a rugóvédőről vagy az ugrófelületről is legyen szó. Ennek köszönhetően az öreg trambulin rögtön újjá változik, valamint biztonságosabbá is válik.

Érdemes azonban kiszámolni, hogy megéri-e lecserélni a régi trambulin egyes részeit – különösen abban az esetben, ha nem ugyanattól a gyártótól szerzi be az eredeti alkatrészeket. Eltérő gyártók esetében probléma lehet az összeszereléssel, ennek köszönhetően problémák léphetnek fel a trambulin stabilitásával, ami veszélyessé válhat az ugrálás során.

Ár

A trambulinok ára eltérő. Ha olyan modellel találkozik, amely átmérője meghaladja a két métert, és a csomag minden kiegészítőt tartalmaz, valamint az ára 45 000 Ft körüli, nem kellene gondolkodnia ennek a megvásárlásán. Az ilyen trambulinok olyan olcsó anyagokból készültek, amelyek nem bírnak ki sokat, és terhelés alatt pár hónapon belül értéküket vesztik és veszélyessé válnak.

Az egyéb árkategóriájú trambulinok között a fő különbség az lehet, hogy kizárólag magáról a trambulinról van szó, esetleg az ár tartalmazza az olyan tartozékokat és felszereléseket, mint például a lépcsőfokok, hálók stb.

Általánosan elmondható, hogy egy legalább három méteres, elfogadható minőségű kültéri trambulin árának alsó határa 60 000 Ft. Gondosabb választás esetén egy olyan trambulin, amely a tartozékokat is tartalmazza, akár 150 000 Ft-ba is kerülhet.

Trambulinnal kapcsolatos gyakran ismételt kérdések


Szerinted hasznos volt ez a cikk?
Visszajelzéseidet örömmel fogadjuk.

Trambulinok
Átlagos értékelés 4.5 az 8 szavazatból