A legjobb vasalók összehasonlító tesztje és értékelése

Habár a vasalás nem tartozik a közkedvelt házimunkák közé, időnként egyikünk sem kerülheti el. Annak érdekében, hogy könnyebbé varázsoljuk ezt a tevékenységet, érdemes minőségi felszereltséggel rendelkezni. A piacon hatalmas mennyiségű különbőző modell található, amelyek több vagy kevesebb olyan funkcióval felszereltek, amelyek leegyszerűsíthetik a munkánkat. Összehasonlító tesztünkben legfőképpen a gőzölős vasalókra összpontosítottunk.

A vasalókat összehasonlító tesztünk olyan modelleket részesít előnyben, amelyek közkedveltek a vásárlók körében. Bizonyos különbségek és a különböző típusú vasalók irreleváns összehasonlítása miatt összehasonlításunkban kizárólag gőzölős vasalók szerepelnek, amelyek a legnagyobb népszerűségnek örvendenek a vásárlók körében. Önálló oldalakon olvashat a ruhagőzőlökről és a gőzállomásokról is, amelyek szintén segítségére lehetnek a végtelennek tűnő ruhahalommal.

A vasalókat összehasonlító tesztünkben a legnagyobb figyelmet a gőzteljesítmény kapta, amely közvetlenül hatással van a vasalás minőségére és egyszerűségére. Bizonyos mértékig a további olyan paramétereket is figyelembe vettük, mint a kábel hossza, amely a vasaló mobilitására van hatással, esetleg annak súlya, vagy a víztartály űrtartalma. Összehasonlításunkban olyan funkciók is helyet kaptak, amelyekkel a vasaló rendelkezik, és amelyek bár külön nem igazán fontosak, mégis érdemes megemlíteni őket az összehasonlítás során.

Ezen a weboldalon tehát olyan táblázatot talál, amely összehasonlítja az egyes termékeket és lehetőséget kínál arra, hogy az Ön által kiválasztott paraméterek alapján rendezze azokat. Az egyes modellekről önálló recenziót is elolvashat. Amennyiben nem szeretné követni értékelésünket, esetleg csak meg arról szeretne bizonyosodni, hogy helyesen választott, azonban nem teljesen érti az egyes paramétereket, biztosan értékelni fogja a Hogyan válasszunk vasalót tanácsadást, amelyben az egyes paraméterek részletesebb leírásával foglalkozunk.Hogyan válasszunk vasalót

Bár a vasalás nem tartozik a közkedvelt tevékenységek közé, mégis elmondható, hogy nélkülözhetetlen. Ahhoz, hogy a lehető leginkább megkönnyítse a dolgát, érdemes megfelelő eszközt vásárolni, amely segítségére lesz a ruhák vasalása során. Ennek köszönhetően Ön kellemesebb tevékenységekkel és családjával töltheti idejét.

Összefoglalót készítettünk a legfontosabb dolgokról, amelyeket tudnia kell, mielőtt új gőzölős vasalót vásárol. Részletesen leírjuk a tulajdonságokat és az egyes paramétereket, amelyekről esetleg nem is tudott, mégis egy újabb szintre emelhetik a vasalást.

Hogyan válasszunk vasalót – röviden:

  • Válassza ki a vasaló típusát – száraz vasalók, gőzölős vasalók és gőzállomások közül választhat.
  • Válasszon megfelelő gőzteljesítményt és gőzlövetet – minél nagyobbak ezek az értékek, annál egyszerűbben kivasalható a gyűrött ruha – akár még több rétegben is.
  • Ügyeljen a vasalótalp anyagára – minden egyes vasalótalp kissé eltérő tulajdonságokkal rendelkezik.
  • A kényelemről se feledkezzen meg – az olyan intelligens funkciók, mint a csöpögésgátló rendszer vagy az öntisztítás kényelmesebb használatot tesznek lehetővé. Az alacsonyabb súly, valamint a megfelelően hosszú tápkábel jobb manipulációt biztosítanak.
  • Határozza meg az ártartományt – Az ár szerint szintén választhat vasalót. Minden ártartomány más és más felszereltséget és tulajdonságokat kínál.

Vasalók típusai

Mindenekelőtt el kell döntenie, milyen típusú vasalót részesít előnyben. A piacon három alapvető típussal találkozhat.

  • Száraz vasalók
  • Gőzölős vasalók
  • Gőzállomások

Száraz vasalók

Olyan termékek, amelyek pár évvel ezelőtt minden háztartásban megtalálhatók voltak. A száraz vasalók rendkívül egyszerűek. Testükön kizárólag vezérlés, markolat és maga a vasalótalp található. A gőzölős vasalókkal ellentétben a száraz vasalókon semmiféle nyílás nem található. Éppen az utolsó említett tulajdonság jelzi, hogy száraz vasalásról van szó.

A ruhákat kizárólag a meleg vasalótalppal vasalja. Az ilyen típusú vasaló kezelése nagyon egyszerű. Elegendő bekapcsolni, várni, amíg felmelegszik, és már vasalhat is. Nem kell vizet beletöltenie, így a száraz vasaló könnyebb is, mint a gőzölős változat. Utazásnál is hasznos lehet, mégpedig legfőképpen kisebb változatainak köszönhetően. Ezek megfelelőek a ruhák vasalására, helyet takarítanak meg a bőröndben, sőt, még a víz utántöltésével sem kell foglalkoznia. Háztartásokban már szinte soha nem találkozik velük, ugyanis a gőzölős vasalók, amelyek számos előnnyel bírnak, átvették helyüket.

A nehéz fém vasalók utódairól van szó, amelyekbe forró szenet helyeztek, esetleg forró főzőlapon melegítették fel őket annak érdekében, hogy egyenesre vasalják a ruhákat.

Gőzölős vasalók

A gőzölős vasalók a leggyakrabban használt modellek, éppen ezért szól leginkább ezekről a típusokról az egész útmutatónk, hogy segítségére legyen a választásban. A száraz vasalókkal ellentétben egy fő tulajdonsággal rendelkeznek – a vasalótalpon gőzfuratok találhatók, amelyekből szükség esetén megfelelő mennyiségű gőz távozik, amely benedvesíti a ruhákat, és sokkal egyszerűbbé varázsolja a vasalást. Ennek köszönhetően nem kell előre benedvesítenie a ruhákat.

Az ilyen termékek számos kiegészítő rendszert tartalmaznak, amelyek nem csupán leegyszerűsítik a vasalást, hanem a vasaló élettartamát is meghosszabbítják, valamint a biztonságra is hatással vannak.

Még mielőtt az ilyen típusú vasalók részleteire fókuszálnánk, megemlítenénk, hogy a piacon az ilyen típusú vasalókhoz hasonló hasznos segítő is létezik, amely nem más, mint az úgynevezett ruhagőzölő. Egy önálló fejezetben erre a termékre is kitérünk.

Gőzállomás 

Ebben a kategóriában nem csupán gőzölős vasalóról van szó. Egy olyan gőzállomást is tartalmaz, amelyre a vasaló helyezhető a vasalás során. Ez egy olyan állomás, amely kellően nagy tartállyal rendelkezik ahhoz, hogy a víz többszörösen nagyobb mennyiségű gőzt termeljen, mint egy hagyományos gőzölős vasaló. A gőzállomás vasalója ezen felül víztartályt sem tartalmaz, tehát könnyebben kezelhető.

A gőzállomás előnye, hogy folyamatosan gőzt generál. Ez a vasalás során megfelelő hőmérsékletű, és nagy nyomás segítségével kerül kibocsátásra. Ebből egyértelmű, hogy ez a típusú vasalás nem csak a drága időnket képes megtakarítani, hanem mindenekelőtt olyan helyekre is megfelelő, ahol gyakran kell nagy mennyiségű ruhát kivasalni. A kiváló gőzteljesítmény és vasalási hatékonyság alacsony súllyal és magasabb beszerzési árral kombinált.

Vasalási hatékonyság

 

Az, hogy milyen jól fog dolgozni a vasaló, mindenekelőtt három paraméteren múlik. Az egyik a felvett teljesítmény, amely a felmelegedési időt adja meg. Magára a vasalásra a gőzteljesítmény és a gőzlövet vannak hatással. Az egyes modellek függőleges vasalást is lehetővé tesznek, amely például függönyök vagy felakasztott ruhák esetében lehet hasznos. A vasalásra a víztartály űrtartalma is hatással van.

Felvett teljesítmény

Az egyik elsődleges paraméter, amelyet figyelembe kéne vennie a vásárlás során, az biztosan a felvett teljesítmény. A wattban megadott érték megmutatja, hogy mennyi idő alatt melegszik fel a vasalótalp a kívánt hőmérsékletre, tehát mennyi időn belül tudja teljes mértékben kihasználni azt. Az energiafogyasztásról is tanúskodik.

A manapság kapható vasalók felvett teljesítménye 1 400 W, vagy több. A 2 000 W-ig terjedő értékek elfogadhatónak számítanak. Amennyiben valóban nagy teljesítményű vasalóra van szüksége, ez az érték a 2 600 W-ot is elérheti. A felvett teljesítménnyel természetesen az energiafogyasztás is nő. A felvett teljesítmény szorosan összefügg a vasaló gőzteljesítményével.

Gőzteljesítmény

Tekintettel arra, hogy új gőzölős vasalót választunk, a legfontosabbról sem szabad megfeledkeznünk. Ez a gőzölős vasalóknál természetesen a gőzkibocsátás. Minél nagyobb a gőzteljesítmény, illetve a kibocsátott gőz mennyisége, annál gyorsabb és egyszerűbb lesz a vasalás. Ezzel a már korábban említett felvett teljesítmény is összefügg.

A gőzölős vasaló több módon is képes gőzt előállítani. Az első a vasalás során biztosított állandó gőzkibocsátás, azaz a gőz mennyisége, amely a vasalót minden alkalommal elhagyja, amikor a vasalótalp használatban van. Ebben az esetben 0–50 g/perc teljesítmény várható el. Ügyeljen arra, hogy a vásárlás során legalább 30–50 g/perc tartományba eső értéket válasszon. Manapság nem érdemes ettől kisebb értékkel rendelkező vasalót vásárolni.

Gőzlöket

A gőzölős vasalók további funkciója a gőzlöket, vagyis a vezérlőelem megnyomását követő gőz egyszeri kibocsátása. Ebben az esetben a gőz nem a vasalótalp egészéből, inkább csak az első részéből lövell ki. Ez az impulzus rövid távú, és a jelentősen összegyűrt ruhadarabok vasalására használatos. Értéke 100–200 g/perc között mozog. Az elérhető áron kapható, 15 000 – 20 000 Ft tartományba tartozó vasalók körülbelül 150 g/perc értéket kínálnak, ami arany középútnak tekinthető. Az ettől esetlegesen magasabb értékek kizárólag a hasznára lehetnek.

A hatékony vasalás másik lehetősége

A gőzkibocsátással még a függőleges gőzölés is összefügg – ezzel a manapság kapható egyes modellek már rendelkeznek. Ezen funkcionalitás kihasználása egyértelmű – öltönyök és függönyök vasalása, miközben függőlegesen tartja a vasalót.

Annak érdekében, hogy a gőzölés a lehető leghatékonyabb legyen a vasalás során, érdemes olyan vasalókat választani, amelyek vasalótalpa megfelelő mennyiségű gőznyílással rendelkezik. A nyílások megfelelő elhelyezése olyan praktikus és nem feltűnő fogantyúkkal lehet kiegészített, amelyek a gőz jobb eloszlatására szolgálnak.

A gőzölés időtartamáról egy bizonyos mértékig a víztartály is tanúskodik, amely általában 200 ml-től egészen akár több, mint 470 ml is lehet. Minél több időt tölt vasalással, annál nagyobbnak kéne lennie a tartály űrtartalmának annak érdekében, hogy ne kelljen gyakran újratöltenie a vizet.

Vasalótalp

A ruhák vasalását a kényelemmel és a komforttal kéne ötvözni. Ettől a tevékenységtől mindenki elvárja a vasaló egyszerű csúszását a ruhákon, valamint a minimális karbantartási követelményeket. Ahhoz, hogy elérje ezt az állapotot, megfelelő vasalótalpat, valamint megfelelően elhelyezett nyílásokat kell választania. Ezeknek a felület közepén, szélein és elülső részén kellene lenniük. A felvett teljesítményt, a gőzteljesítmény és a gőzlöketet követően valószínűleg ez a legfontosabb paraméter.

Számos felület létezik a piacon, amelyek abban különböznek a régiektől, hogy nem kell őket rendszeresen tisztítani, valamit nem is karcolódnak meg. Az alapvető típusok közé a rozsdamentes acél és az alumínium tartoznak, amelyek esetében pénzt takaríthat meg, azonban ne számítson hosszú élettartamra. Amennyiben az arany középutat szeretné választani, olyan tapadásmentes felületek közül válasszont, mint a Platinum vagy a kerámia. Amennyiben csúcsminőségű vasalóra vágyik, SteamGlide, Saphir, esetleg öntisztító vasalótalpat válasszon.

Most nézzük meg alaposabban az egyes vasalótalp típusokat.

Rozsdamentes acél

A rozsdamentes acél a leggyakrabban használt típus az olcsó vasaló modelleknél. Első ránézésre egy fényes felületről van szó. Ez ugyan szépen néz ki, karbantartása mégis rosszabb. Kizárólag speciális pasztákkal tisztítható, amelyeket akkor kell felvinni a vasalótalpra, amikor a vasaló bekapcsolt állapotban van. A rozsdamentes acél nagy hátránya, hogy például a gombok vagy cipzárak által egyszerűen megkarcolódik, és ezektől a karcolásoktól aligha tud majd megszabadulni. Minél több karcolás lesz a rozsdamentes acél felületen, annál rosszabbul fog csúszni a ruhákon, és a vasalás annál komplikáltabb lesz.

Alumínium

A rozsdamentes acél képzeletbeli utódja az alumínium, amellyel leggyakrabban Aluminium vagy Durasteel néven találkozhat. Ez a rozsdamentes acél kissé továbbfejlesztett változata, azonban hasonló hátrányokkal rendelkezik. Igen, az alumínium vasalótalppal ellátott vasalóért kevesebbet kell fizetnie, másfelől óvatosnak kell lennie, ugyanis a puhább gyártási anyagnak köszönhetően több karcolásra kell számítania.

Kerámia

A kerámia olyan anyag, amelyet számos iparágban használnak, a gasztronómiától egészen a vasalókig. Ebben az esetben középosztályról van szó, amely fölényben van a rozsdamentes acélhoz és az alumíniumhoz képest. Maga az összetétel nagyobb karcállóságot ígér, így elkerülve a felületi tapadással kapcsolatos problémákat. A kerámiánál értékelhető a hő egyenletes eloszlása ​​a teljes felületen, ennek köszönhetően megfelelő hatékonyságú vasalást eredményez. Sajnos a kerámiának azonban hátrányai is vannak. Ezek közé tartozik, hogy fennáll a veszélye annak, hogy amennyiben nagyobb ütés éri egy másik felület által, a vasalótalp szélei leválhatnak. A kerámiával óvatosan kell bánni.

A kerámia felület egyik ágát például a Tefal gyártó készítette, aki Ultragliss Diffusion névre keresztelte. A legalapvetőbb különbség a klasszikus kerámia felülethez képest a kettős réteg, amelyet magára a vasalási felületre feszítenek.

Tapadásmentes felület

Ez alatt a megnevezés alatt olyan univerzális gyártási anyagot képzelhet el, amely összetételét minden egyes gyártó a saját elképzelései szerint állít össze. Általában olyan fémek különböző ötvözeteiről van szó, amelyek tapadásmentes tulajdonságokkal büszkélkedhetnek. Sajnos nem egyértelmű, hogy mely tapadásmentes felület jó, és melyik nem az. A választás során az alapvető kritérium továbbra is az ár marad. Általánosan érvényes, hogy minél nagyobb a beszerzési ár, annál jobb a minőség.

Platinum

Olyan vasalótalp, amelyet kizárólag a Rowenta márka kínál. Egyedi, a vállalat által szabadalmaztatott felületről van szó, amely ellenáll a karcolásoknak. Tulajdonképpen jobb minőségű rozsdamentes acélról van szó, amely kemény és ellenálló egyben. A Platinum hosszú élettartama azonban nagyobb beszerzési költségekkel jár.

SteamGlide

Ebben az esetben a Phillips műhely vívmányáról van szó. A vasalótalp egy elavult változata Careeza néven ismert. A felület jobban ellenáll az ütéseknek és a karcolásoknak. Olyan anyagról van szó, amely kiválóan tapad a vasalt ruhákhoz. Semmiféle ráégés és bonyolult tisztítás. A kiváló keménységű minőségi anyag biztosítja, hogy a vasaló még kis erőfeszítés esetén is szépen fog csúszni.

Autoclean Catalys

A Tefal márka szabadalmaztatott terméke. A vasalótalp egyedi Palladia réteggel ellátott, amely nagyon előnyös tulajdonságokkal rendelkezik és képes önmagát tisztítani. Kizárólag levegőre és hőre van szüksége, amelyek általánosan is a vasalás feltételei. A vasalótalp nem ragad oda semmihez, bármilyen anyagon rendkívül egyszerűen csúszik. A gyártó kijelenti, hogy ezek a tulajdonságok a termék teljes élettartama alatt biztosítottak.

Saphir

A piacon található egyik legjobb vasalótalp, amelyet a Braun gyártó vezénylete alatt hoztak létre. A Saphir első ránézésre a rozsdamentes acélra emlékeztet, azonban egy sokkal keményebb ötvözetről van szó. Ezt bizonyítja a vasalótalp hagyományos drótkefével való tisztításának lehetősége is. Kétségtelen, hogy a gyémántporos csiszolás pozitív hatással van erre az ellenállásra, így normál körülmények között soha nem fogja megkarcolni a vasalótalpat. Ebben az esetben is érvényes, hogy a minőség a magasabb beszerzési árban mutatkozik meg.

Kiegészítő rendszerek

A gőzölős vasalóra manapság az otthon modern és intelligens segítőjeként tekinthetünk, ehhez azonban nem csupán a fent említett műszaki adatok, hanem számos beépített rendszer is hozzájárul. Manapság megfeledkezhet a “buta” vasaló vásárlásáról, amelyet ki kell húznia a hálózatból, és amely kellemetlen nedves foltokat hagy a ruhán.

Amennyiben biztonságos társat keres a vasaláshoz, ne feledkezzen meg az automatikus kikapcsolás rendszerről. A csöpögés elleni rendszer számos terhet leemel a válláról a vasalás során, míg a vízkőmentesítő rendszer meghosszabbíthatja a termék élettartamát. Bármilyen további funkció egy bizonyos szinten átlagon felülinek tekinthető.

Anti-Drip csöpögés elleni rendszer

Kezdetben ismerkedünk meg azzal a funkcióval, amellyel elkerülheti a nem kívánt vízfoltokat a vasalt ruhán. A csöpögés elleni rendszer manapság minden modern gőzölős vasaló részét képezi. Aktiválása a vasaló testén lévő szabályozó elemmel végezhető el. Rendszerint piros és kék mezővel jelölt. Amennyiben a vasalótalp megfelelően felforrósodott, már képes gőzt előállítani. Ha ennek az ellenkezője igaz, a rendszer aktiválódik. Ennek oka teljesen nyilvánvaló. A hideg vasaló nem volna képes gőzzé alakítani a vizet, és a vasalótalpon lévő nyílásokon át vízszivárgás jönne létre.

Vízkőmentesítő rendszer

Minden minőségi vasaló standard felszereltsége, amely megjelölése Anticalc vagy Calc clean. Olyan rendszer, amelynek egy hatalmas előnye lesz az Ön számára – nem kell desztillált vizet használnia a vasalóba, ugyanis abba közvetlenül a vízcsapról folyó víz is megfelelő, mégsem fog kialakulni vízkőlerakódás.

A vízkőmentesítő rendszer lehet kémiai vagy mechanikus. Az eredmény mindkét esetben azonos. A víz vagy meglágyul, vagy a vízkő feltörik, tehát biztos lehet abban, hogy a vasaló hosszabb használat után sem tömődik el. Az eltömődés kisebb gőzteljesítménnyel jár, ez pedig rendkívül megnehezíti az egész vasalási folyamatot. Egy éves használatot követően akár 30 %-os teljesítménycsökkenésre is lehet számítani.

Még annak ellenére is, hogy szinte az összes vasaló modell rendelkezik ezzel a rendszerrel, a vízzel való manipuláció során egy fontos dolgot szem előtt kéne tartania. Abban a pillanatban, amikor kivasalja a ruhákat, öntse ki a fennmaradt vizet a tartályból. Ugyanis még a vízkőmentesítő rendszer sem tudja megakadályozni az algák képződését az állóvízben, ami negatív hatással lehet a gőzképződésre, vagy színes foltokat okozhat a ruhán.

A vasaló automatikus kikapcsolása

Egy praktikus biztonsági funkció. Védelmet nyújthat a készülék vagy a vasalt ruhanemű véletlen kigyulladásától. Ez a funkció rendkívül egyszerűen működik – abban a pillanatban, amikor mozdulatlanul hagyja a vasalót, majd ezt követően eltelik egy bizonyos idő, a vasaló automatikusan kikapcsol anélkül, hogy fizikailag le lenne választva a hálózatról. Így képes megakadályozni a balesetet vagy a tüzet.

A vasalás soráni biztonságról nem csupán az automatikus kikapcsolás, hanem a termék fizikai felépítése is gondoskodhat. Az egyes vasalók csúszásgátló alátétekkel, esetleg olyan speciális lábakkal felszereltek, amelyek megakadályozzák a felborulást.

Steam tip – meghosszabbított vasalócsúcs

Rendszer, amelyet gyakran Double Active Calc-nak is neveznek. Egy olyan funkcióról van szó, amely a vasaló egy adott modelljének fizikai módosításával jár. A Steam tip egy meghosszabbított orr, amelyben nagyobb méretű gőznyílások találhatók. A vasaló alakjának és a nagyobb mennyiségű gőznek köszönhetően még a nehezebben hozzáférhető helyek is kivasalhatók.

A vasaló kezelése

A kényelmes használatra és az egyszerű kezelésre két paraméter is közvetlenül hat – a vasaló súlya, valamint a tápkábel hossza. A funkciókon és a különböző rendszereken felül ezért ezekre az értékekre is érdemes ügyelni annak érdekében, hogy a vasaló dobozból történő kivételét követően ne érje kellemetlen meglepetés.

A vasaló súlya

Az egyes modellek súlya 700 grammtól 1,5 kilogrammig terjed. Még amennyiben ez nem is tűnik nagy súlynak, vízzel való megtöltést követően egy hosszabb vasalás közben karja elkezdhet fájni. Amennyiben gyakran tervez vasalni, vagy tudja, hogy kezei gyengébbek, válasszon könnyebb modellt.

Tápkábel hossza

A tápkábel hosszának megfelelőnek kellene lennie annak érdekében, hogy elérjen az aljzattól a vasalódeszkáig, valamint, hogy minden irányban kényelmesen tudja kezelni. Azonban ha az Ön által kiválasztott vasaló rövidebb tápkábellel rendelkezik, mint az aljzat és a kedvenc vasalási pont közötti távolság, nem kell búslakodnia. A piacon aljzattal rendelkező vasalódeszkák is találhatók, így rendkívül egyszerűen megoldhatja problémáját. Ez az aljzat hosszabbító kábelként szolgál a vasaló és a hálózati aljzat között. Az egyes modellek esetében a kábel hossza 1,5 méter és 3 méter közötti. Azok, akik nem kedvelik a kábeleket, vezeték nélküli vasalót is vásárolhatnak, amely önálló állomáson tölthető fel.

Ár

A fent leírt műszaki paraméterek és a vasaló rendszerek alapján egyértelmű, hogy a piacon viszonylag széles a kínálat – nemcsak az egyes márkák, hanem az árkategória tekintetében is. A vasalók a beszerzési árat tekintve alapvetően három kategóriába csoportosíthatók.

Ár 7 000 Ft és 14 000 FT között 

Az ebbe a kategóriába tartozó gőzölős vasalók általában kisebb gőzteljesítményt és 100 – 150 g/perc körüli gőzlöketet kínálnak. Bár a teljesítménynek nem kell elmaradnia a drágább modellek teljesítményétől, a vételár azonban egy kulcsfontosságú területen mégis tükröződik. Ez pedig nem más, mint a vasalótalp, amely általában alumínium vagy kerámia. A régebbi modellek sem képeznek kivételt, amelyek vasalótalpa rozsdamentes acél. A vízkőmentesítő rendszer alapvetőnek számít, bármilyen további kiegészítő azonban kizárólag pár modell esetében érhető el.

Ár 14 000 Ft és 40 000 Ft között

Arany középút, ezeknél a modelleknél a gőzlöket meghaladja a 200g/perc határt, valamint sokkal modernebb vasalási módot kínál. Amennyiben nagyobb összeget szeretne vasalóra költeni, számíthat arra, hogy ennek előnye a vasalótalpban fog megnyilvánulni. Saphir vagy automatikus öntisztító vasalótalpra számíthat. A függőleges gőzölés és az automatikus kikapcsolás valószínűleg a kategóriába tartozó összes modellen megtalálhatók.

Ár 40 000 Ft felett 

Ezek a termékek mindenekelőtt a piacon lévő legtartósabb vasalótalpnak köszönhetően, amely mindenféle karcolásnak ellenáll, csúcsminőségűnek számítanak. Az ebbe a kategóriába tartozó modellek felvett teljesítménye meghaladja a 2 800 W-ot. A könnyebb vasalás érdekében ergonomikus kialakításra is számíthat. Amennyiben 55 000 – 70 000 Ft körüli beszerzési árról beszélünk, már gőzállomásokról, tehát egy hatékony gőzgenerátorral ellátott vasalókról van szó. A legjobb vasalók ára akár a 120 000 Ft-ot is meghaladhatja.

Vasalókkal kapcsolatos gyakran ismételt kérdések

Hogyan és milyen vasalót válasszon?

Először is válassza ki, milyen típusú vasaló elégíti ki leginkább igényeit – száraz vasalók, gőzölős vasalók, gőzállomások, valamint ruhagőzölők közül választhat. A hagyományos gőzölős vasalóknak megfelelő gőzteljesítménnyel és gőzlökettel kellene rendelkezniük, így könnyítik meg a ruhák vasalását. A vasalótalp anyaga is fontos annak érdekében, hogy az a lehető legegyszerűbben csússzon a ruhák felületén. Az olyan kiegészítő funkciókra is ügyeljen, mint a vízkőmentesítés, a csöpögés elleni rendszer, az automatikus kikapcsolás, esetleg a meghosszabbított vasalócsúcs, amely nehezen elérhető helyek vasalását is lehetővé teszi. A kényelmes használat érdekében a vasaló súlya is fontos. A legjobb vasalókat összehasonlításunkban találja.

Milyen típusú vasalók léteznek?

A legáltalánosabbak a gőzölős vasalók. Ezek régebbi változatai a száraz vasalók, amelyek működésükhöz nem használnak vizet. A vasalók alternatívája a függőleges ruhagőzölők és a gőzállomások is.

Milyen funkciókkal rendelkeznek a vasalók?

A hagyományos vasalók lehetővé teszik a hőmérséklet, valamint a gőz intenzitásának beállítását. A gőzlöket egy további funkció, amely során egy gomb megnyomását követően a vasaló nagyobb mennyiségű gőzt bocsát ki. A modern vasalók vízkőmentesítést is lehetővé tesznek, amely leegyszerűsíti a vasaló karbantartását.


Szerinted hasznos volt ez a cikk?
Visszajelzéseidet örömmel fogadjuk.

Vasalók
Átlagos értékelés 4.7 az 42 szavazatból