Tesztünkben legjobban teljesítő vasalók és azok értékelése 2024

Habár a vasalás nem tartozik a közkedvelt házimunkák közé, időnként egyikünk sem kerülheti el. Annak érdekében, hogy könnyebbé varázsoljuk ezt a tevékenységet, érdemes minőségi felszereltséggel rendelkezni. A piacon hatalmas mennyiségű különbőző modell található, amelyek több vagy kevesebb olyan funkcióval felszereltek, amelyek leegyszerűsíthetik a munkánkat. Összehasonlító tesztünkben legfőképpen a gőzölős vasalókra összpontosítottunk.

A vasalókat összehasonlító tesztünk olyan modelleket részesít előnyben, amelyek közkedveltek a vásárlók körében. Bizonyos különbségek és a különböző típusú vasalók irreleváns összehasonlítása miatt összehasonlításunkban kizárólag gőzölős vasalók szerepelnek, amelyek a legnagyobb népszerűségnek örvendenek a vásárlók körében. Önálló oldalakon olvashat a ruhagőzőlökről és a gőzállomásokról is, amelyek szintén segítségére lehetnek a végtelennek tűnő ruhahalommal.

A vasalókat összehasonlító tesztünkben a legnagyobb figyelmet a gőzteljesítmény kapta, amely közvetlenül hatással van a vasalás minőségére és egyszerűségére. Bizonyos mértékig a további olyan paramétereket is figyelembe vettük, mint a kábel hossza, amely a vasaló mobilitására van hatással, esetleg annak súlya, vagy a víztartály űrtartalma. Összehasonlításunkban olyan funkciók is helyet kaptak, amelyekkel a vasaló rendelkezik, és amelyek bár külön nem igazán fontosak, mégis érdemes megemlíteni őket az összehasonlítás során.

Ezen a weboldalon tehát olyan táblázatot talál, amely összehasonlítja az egyes termékeket és lehetőséget kínál arra, hogy az Ön által kiválasztott paraméterek alapján rendezze azokat. Az egyes modellekről önálló recenziót is elolvashat. Amennyiben nem szeretné követni értékelésünket, esetleg csak meg arról szeretne bizonyosodni, hogy helyesen választott, azonban nem teljesen érti az egyes paramétereket, biztosan értékelni fogja a Hogyan válasszunk vasalót tanácsadást, amelyben az egyes paraméterek részletesebb leírásával foglalkozunk.


Legjobb vasalók az összehasonlító teszt alapján

Sorrend Termék Energiafelhasználás (W) Gőzlövet (g/perc) Tartály űrtartalma (ml) Megközelítőleges ár Aktuális ár
Top 1 3 000 270 300 32 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 2 2 500 220 270 21 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 3 2 800 260 270 29 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 4 2 200 90 220 19 490 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 5 2 200 80 250 7 290 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 6 2 400 180 270 13 490 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 7 1 800 80 200 11 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 8 3 000 270 300 29 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 9 2 800 260 270 20 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 10 2 500 200 330 14 990 Ft Mutasd az ajánlatokat

Hogyan válasszunk vasalót

Összefoglaltuk az összes olyan fontos dolgot, melyet az új gőzölős vasaló megvásárlása előtt tudnia kellene. Olyan tulajdonságok és egyes paraméterek részletes leírásával szolgálunk, melyekről esetleg tudomása sem volt, miközben magasabb szintre emelhetik a vasalást.

Megtudhatja, milyen típusú vasalók találhatóak a piacon, melyik az, amelyik a legjobban illik Önnek, mi mindent befolyásol a vasalótalp és milyen funkciókat várhat el a modern vasalóktól.

Hogyan válasszunk vasalót – röviden:

  • Válassza ki a vasaló típusát – A legelterjedtebbek a gőzölős vasalók. Viszont a kézi gőzölős vasalók és a gőzállomások is nagy népszerűségnek örvendenek. Száraz vasalókkal ma már szinte alig találkozhat.
  • Válasszon megfelelő gőzteljesítményt és gőzlövetet – Minél nagyobbak ezek az értékek, annál könnyebben kivasalja a gyűrött ruhát, akár még több rétegben is.
  • Ügyeljen a vasalótalp anyagára – Minden vasalótalp felület más tulajdonságokat kínál.
  • Ne feledkezzen meg a kényelméről sem – Az alacsonyabb súly és a megfelelő hosszúságú tápkábel jobb kezelhetőséget biztosítanak. A gombok elhelyezkedéséről se feledkezzen meg.
  • Határozza meg az ártartományt – Az ár szerint szintén választhat vasalót. Minden ártartomány más és más felszereltséget és tulajdonságokat kínálhat.

A vasaló típusa

Mindenekelőtt el kell döntenie, milyen típusú vasalót részesít előnyben. A piacon három alapvető típussal találkozhat. A ruhagőzölők a ruha kisimítására használt eszközök különös típusai.

  • Száraz vasalók
  • Gőzölős vasalók
  • Gőzállomások vagy gőzfejlesztők

Száraz vasaló

Olyan termékek, melyek pár évvel ezelőtt még minden háztartásban megtalálhatóak voltak. A száraz vasalók nagyon egyszerűek. Testüket kizárólag a vezérlés, markolat és maga a vasalótalp képezi. A gőzölős vasalókkal ellentétben a száraz vasalókon semmilyen nyílás sem található. Éppen az utolsóként említett tulajdonság jelzi, hogy miért is száraz vasalásról van szó.

A ruhákat kizárólag a meleg vasalótalppal vasalja. Ennek a vasalónak nagyon egyszerű a kezelése. Elegendő csupán bekapcsolni, megvárni, amíg felmelegszik és már vasalhat is. Nem kell vizet tölteni bele, amelynek köszönhetően a száraz vasaló könnyebb is, mint a gőzölős változat. Kisebb változatai az utazás során is hasznosak lehetnek. Ezek megfelelőek a ruhák vasalására, helyet takarítanak meg a poggyászban és a víz utántöltésével sem kell foglalkozni.

Háztartásokban már szinte alig találkozni velük, helyüket átvették a gőzölős vasalók, amelyek számos előnnyel bírnak. Ezek a nehézfém vasalók utódai, amelybe izzó szenet tettek, esetleg a forró főzőlapon melegítették fel őket, hogy megfelelő mennyiségű hőt kapjanak a ruha egyenesre vasalása érdekében.

Gőzölős vasaló

A gőzölős vasalók a leggyakrabban használt modellek, éppen ezért az egész útmutató is leginkább ezekről szól, hogy segítségül szolgáljon a megfelelő termék kiválasztásában. A száraz vasalókkal ellentétben egy fő különbséggel rendelkeznek. A vasalótalpon gőzfuratokkal rendelkeznek, amelyekből szükség esetén megfelelő mennyiségű gőz árad ki, amely benedvesíti a ruhákat és ezáltal megkönnyíti a vasalást. A ruhát így nem kell előre benedvesíteni.

Ezen termékek számos olyan kiegészítő rendszerrel ellátottak, amelyek nem csak megkönnyítik a vasalást, de a vasaló élettartamát is meghosszabbítják, valamint a biztonságra is hatással vannak.

Még mielőtt ennek a terméknek a részletes leírásához fognánk, megemlítjük, hogy a piacon elérhető ezekhez a vasalókhoz hasonló hasznos kiegészítő, az úgynevezett ruhagőzölő. Egy önálló fejezetet ennek a készüléknek is szentelünk.

Gőzállomás

Ebben a kategóriában nem csupán gőzölős vasalót vásárol. Ennek a vasalónak egy gőzállomás a része, amelyre a vasaló helyezhető vasalás közben. Ez egy megfelelő nagyságú tartállyal rendelkező állomás, amely többszörösen nagyobb mennyiségű gőzt termel, mint a hagyományos gőzölős vasaló. A gőzállomás vasalója ráadásul nem tartalmaz víztartályt, tehát könnyebben kezelhető.

A gőzállomás előnye, hogy folyamatosan gőzt termel. A vasalás során ez megfelelő hőmérsékletű és nagy nyomás alatt kerül kibocsájtásra. Ebből egyértelműen kiderül, hogy az ilyen típusú vasalás a drága idő spórolásával párosul és mindenekelőtt olyan helyekre alkalmas, ahol gyakran nagy mennyiségű ruhát kell vasalni. A kiváló gőzteljesítmény, a vasalási hatékonyság és az alacsony súly kombinációja magasabb beszerzési árat eredményez.

A vasalás hatékonysága

Az, hogy a vasaló milyen jól fog dolgozni, mindenekelőtt három paramétertől függ. Az egyik a felvett teljesítmény, amely a felmelegedés gyorsaságát adja meg. Magát a vasalást a gőzteljesítmény és gőzlövet befolyásolják. Egyes modellek függőleges vasalási módot is lehetővé tesznek, amely előnyös lehet például függönyök vagy felakasztott ruhák vasalása során. A víztartály űrtartalma is hatással van a vasalásra.

Felvett teljesítmény

A felvett teljesítmény az egyik elsődleges paraméter, melyet a vasaló kiválasztásakor figyelembe kellene venni. A wattban megadott mértékegységtől függ a vasalótalp felmelegedési ideje valamint az energiafogyasztás is.

A manapság kapható vasalók felvett teljesítménye 1 400 W, vagy annál több körül mozog. A 2000 W körüli érték átlagosnak számít. Amennyiben valóban nagy teljesítményű vasalót szeretne, a felvett teljesítmény a 3200 W-ot is elérheti. A felvett teljesítmény szorosan összefügg a vasaló gőzteljesítményével.

Gőzteljesítmény

Tekintettel arra, hogy új gőzölős vasalót választ, a legfontosabbra fog odafigyelni. A gőzölős vasalóknál ez a gőzkibocsátás. Minél nagyobb a gőzteljesítmény, vagyis a kibocsátott gőz mennyisége, annál egyszerűbb és gyorsabb lesz a vasalás.

A gőzölős vasaló többféleképpen is képes gőzt előállítani. Az első a vasalás során biztosított állandó gőzkibocsátás, tehát a távozó gőz mennyisége, amely a vasalót elhagyja, akárhányszor azt a vasalásra szánt felületre teszi. Ebben az esetben 0-50 g/perc teljesítményre számíthat. A vasaló vásárlása során azonban mindenképpen a 30-50 g/perc tartományhoz tartsa magát. Ez általában az alacsonyabb árkategóriájú modellekre jellemző.

A gőz mennyisége általában vezérlő segítségével szabályozható. Meghatározhatja, hogy elegendő-e kis mennyiségű gőz, vagy jól be szeretné nedvesíteni az anyagot, esetleg megelégszik a száraz vasalással és teljesen kikapcsolja a gőzt.

Gőzlöket

A gőzölős vasalók további funkciója a gőzsokk, löket, vagyis a megfelelő gomb megnyomását követő gőz egyszeri kibocsátása. A gőz ebben az esetben nem az egész vasalótalpból, inkább csak annak az első részéből lövell ki. Ez a gőzimpulzus rövid jellegű és a jelentősen összegyűrt anyagok vasalására alkalmas. Az értéke 150-200 g/perc között mozog.

Az elérhető áron kapható, 16 000 – 24 000 Ft tartományba tartozó termékek 180 g/perc értéket kínálnak, amelyet arany középútnak lehet nevezni. Az ettől magasabb értékek csak a termék hasznára lehetnek.

Vasalótalp

A vasalásnak kényelmesnek és komfortosnak kellene lennie. Mindenki azt várja ettől a tevékenységtől, hogy a vasaló egyszerűen fog csúszni a ruhákon, és, hogy a készülék karbantartása minimális és egyszerű. Ahhoz, hogy elérje ezt az állapotot, olyan vasalótalpat kell választania, amely megfelelő mennyiségű és megfelelően elhelyezett nyílásokkal ellátott. Ezeknek a vasalótalp közepén, annak szélein, illetve elejénél kellene lenniük. A felvett teljesítményen, gőzteljesítményen és gőzlöketen felül ez az, ami a legfontosabb paraméterek közé tartozik.

A piacon számos modern felület létezik, amelyek abban különböznek a régebbi változatoktól, hogy nem kell őket folyamatosan tisztítani, valamint, hogy nem karcolódnak meg. A legolcsóbb, alapvető vasalótalpak alumíniumból és rozsdamentes acélból készülnek. Sajnos ezek az anyagok sérülésre hajlamosak, és karbantartásuk sem egyszerű. Ha az arany középutat szeretné választani, válasszon tapadásmentes felületet, tehát Platinumot vagy kerámiát. Ha csúcsminőséget vár el a gőzölős vasalótól, válasszon SteamGlide, Saphir vagy öntisztító vasalótalpat.

Nézzük meg az egyes felületeket egy kicsit részletesebben.

Rozsdamentes acél

A rozsdamentes acélt leggyakrabban az olcsóbb vasalómodelleknél használják. Első pillantásra ez egy fényes felületről van szó. Ez bár szépen néz ki, karbantartása igényesebb. Ezt csak speciális pasztákkal szabad elvégezni, amelyeket a vasaló bekapcsolásakor kell felvinni a rozsdamentes acél vasalótalp felületére.

A rozsdamentes acél nagy hátránya, hogy könnyen karcolódik, például gombok vagy cipzárak által, ezektől a karcolásoktól pedig nehéz megszabadulni. Minél több karcolás ôesz a rozsdamentes acél felületen, annál nehezebben csúszik majd a vasaló a ruhán, és annál bonyolultabb lesz a vasalás.

Alumínium

A rozsdamentes acél képzeletbeli utódja az alumínium, amely leggyakrabban Aluminium vagy Durasteel néven fordul elő. Bár ez a rozsdamentes acél kissé továbbfejlesztett változata, még mindig ugyanazon problémákkal küzd. Igen, kevesebb pénzt kell fizetnie egy alumínium felületű gőzölős vasalóért, másfelől óvatosnak kell lennie, ugyanis a puhább gyártási anyag miatt nagyobb az esélye a karcolások kialakulásának. Ennek eredményeképpen a ruhaneműn való csúszás nehezebbé válik, ami megnehezíti a vasalást.

Bár Cimrman Jára nagy jövőt jósolt ennek az anyagnak, napjainkban ez már inkább a múlté.

Kerámia

A kerámia olyan anyag, amelyet számos ágazatban alkalmaznak, a gasztronómiától egészen a vasalókig. Ebben az esetben egy közepes minőségű termékről van szó, amely számos előnnyel bír a rozsdamentes acéllal és az alumíniummal szemben. Maga az összetétel jobban ellenáll a karcolásoknak, elkerülve a felületi tapadással kapcsolatos problémákat. A kerámiánál értékelhető, hogy a hőelosztás az egész felületen azonos, ami hatékonyabbá teszi a vasalást.

Sajnos a kerámiának is megvannak a maga hátrányai. Erős ütés esetén ugyanis a peremek megpattanhatnak, letörhetnek. Éppen ezért a kerámiával óvatosan kell bánni.

Találkozhat egy speciális kerámia felülettel a TEfal gyártótól, amely megnevezése Ultragliss Diffusion. Abban különbözik a hagyományos kerámia felületektől, hogy kettős kerámiaréteggel ellátott.

Tapadásmentes felület

Ezen a néven egy univerzális gyártási anyagot képzelhet el, amelynek összetételét minden vasgyártó a saját igényeihez igazítja. Ezek általában különböző fémek ötvözetei, amelyekben a tapadásgátló tulajdonságok dominálnak. Sajnos nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy melyik tapadásmentes felület jó, és melyik rossz. A kiválasztási folyamat fő szempontja továbbra is a vételár. A legtöbb esetben minél drágább a termék, annál jobb annak minősége.

Platinum

Speciális, szabadalmaztatott vasalótalp, amely ellenáll a karcolásoknak, és amely kizárólag a Rowenta termékeinél található meg. Tulajdonképpen jobb minőségű rozsdamentes acélról van szó, amely kemény és ellenálló. A Platinum vasalótalp hosszú élettartama azonban magasabb beszerzési árat von maga után.

SteamGlide

A Philips márka speciális vasalótalpjáról van szó. Felváltja az elavult Careeza technológiát. Ez a felület elméletileg ellenállóbb a karcolásokkal és az ütésekkel szemben. Ugyanakkor jól tapad a vasalt ruhaneműhöz, és megkönnyíti a ruhákon való csúszást.

Autoclean Catalys

A Tefal márka szabadalmaztatott terméke. A vasalótalp egyedi Palladia réteggel ellátott, amely számos pozitív tulajdonsággal bír, és öntisztításra is képes. Mindössze a levegő és a hő kombinációjára van szükség, amelyek a vasalásnál gyakoriak. A vasalótalp nem ragad, és minden típusú anyagon rendkívül egyszerűen csúszik. A gyártó szerint ezek a tulajdonságok a termék egész élettartama alatt fennálnak.

Saphir

Az egyik legjobb vasalótalp a piacon, amely a Braun gyártótól származik. A Saphir első pillantásra a rozsdamentes acélra hasonlít, azonban egy sokkal keményebb ötvözetről van szó. Ezt az is bizonyítja, hogy a vasalótalp klasszikus drótszivaccsal tisztítható. Ezt a tartósságot kétségtelenül pozitívan befolyásolja a gyémántporos csiszolás, így a vasalótalp normál körülmények között soha nem fog megkarcolódni. Ebben az esetben is érvényes, hogy a minőségért felárat kell fizetni.

Durilium

Jelenleg a piacon kapható egyik legfejlettebb vasalótalp, amellyel a Tefal márkájú vasalók rendelkeznek. Jól csúszik, ezen felül a sérüléseknek is kiválóan ellenáll. Előnye, hogy öntisztító, amellyel jelentősen leegyszerűsíti a karbantartást.

Eloxal

A felület kezelt alumíniumból készült, amely keményebb, mint a rozsdamentes acél. A felület ezáltal ellenáll a sérüléseknek, jól vezeti a hőt és nagyon csúszós.

Kiegészítő rendszerek

A gőzölős vasaló manapság egy olyan modern és intelligens háztartási segítőnek tekinthető, mindez pedig nem csak a fent említett technikai paramétereknek, hanem a rengeteg intelligens rendszernek is köszönhető. Manapság teljesen megfeledkezhetünk az olyan “buta” vasalókról, amelyeket ki kell húzni az aljzatból, vagy, amelyek kellemetlen foltokat hagynak a ruhákon.

Ha biztonságos asszisztenst keres vasaláshoz, válasszon olyan modellt, amely automatikus kikapcsolás rendszerrel ellátott. A vasalás során számos gondot megelőzhet a csepegésgátló rendszer, a készülék élettartamát pedig a vízkőoldó rendszer hosszabbíthatja meg. Bármilyen további funkció átlagon felülinek számít.

Anti-Drip csepegésgátló rendszer

Rögtön az elején bemutatunk egy olyan funkciót, amely segít elkerülni a nem kívánt vízfoltok kialakulását a vasalt ruhán. A csepegésgátló rendszer ma már a modern gőzölős vasalók szerves része. Ennek aktiválását a vasaló hőmérséklet-szabályozó rendszere végzi. Rendszerint kék vagy piros mező, esetleg hagyományos módon, áthúzott gőzjel jelzi.

A vasaló akkor képes gőzt előállítani, ha megfelelő hőmérsékletűre hevült. Ha ez nem következik be, a rendszer bekapcsol. A hideg vasaló ugyanis nem lenne képes gőzzé alakítani a vizet, így víz folyna ki a vasalótalp felületén át.

Vízkőmentesítő rendszer

Minden minőségi vasalónál alapfelszereltség, Anticalc vagy Calc clean néven ismert. Olyan rendszer, amely hatalmas előnnyel jár – nem kell desztillált vizet töltenie a vasalóba, azonban akár csapvizet is használha anélkül, hogy a vasalóban vízkő rakódna le. Olyan helyeken, ahol nagyon kemény a víz, mindig jobb keverni a vizet.

A vízkőtelenítő rendszer lehet kémiai vagy mechanikus. Az eredmény mindkét esetben aoznos. Vagy a víz válik lágyabbá, vagy a vízkő kerül megzavarásra, tehát biztos lehet abban, hogy a vasalója nem fog eltömődni egy bizonyos idő elteltével. Az eltömődés alacsonyabb gőzkibocsátást okoz, így az egész vasalási folyamat nehezebbé válik. Egy év használat után akár 30%-os teljesítménycsökkenés is bekövetkezhet.

Bár szinte minden vasalómodell fel van szerelve ezzel a rendszerrel, a víz kezelésénél egy fontos szabályt kell betartania. Abban a pillanatban, amikor befejezi a vasalást, önte ki a vasalóban maradt vizet. Még a vízkőmentesítő rendszer sem tudja megakadályozni az algák képződését a vasalóban maradt vízben, ami negatív hatással lehet a gőzkibocsátásra vagy elszíneződött foltokat okozhat a ruhákon.

Vízkőmentesítő gomb

A legalapvetőbb vízkőoldó rendszer. Amikor a vasaló felmelegszik, és Ön megnyomja ezt a gombot, a vasaló belső részén lévő vízkő felszabadul. Ez aztán a forró vízzel és a gőzzel együtt kijut a vasalóból a vasalótalpon lévő gőzfuratokon át. Az egész folyamatot ezért mosogató vagy mosdó felett kell elvégezni.

Vízkőmentesítő pálca

A pálca a vasaló belső részében, a gőzkészítő alatt helyezkedik el, ahol felfogja a vízben lévő szennyeződéseket. Ezt időnként ki kell húzni, le kell öblíteni, majd ecetben vagy citromlében kell áztatni. Mivel a pálca egészen kicsi, tisztítását gyakrabban kell elvégezni, mint a vízkő szűrőjének tisztítását.

Vízkő szűrő

A gőz egyedi szűrőn halad át, amely felfogja a vízkő részecskéit. Ennek következtében nem jönnek létre üledékfoltok a vasalt ruhákon. A szűrőt elég időnként kivenni a vasalóból és leöblíteni, ezen felül új szűrő is vásárolható, ami hasznos lehet erős szennyezettség vagy elhasználódás esetén.

A vasaló automatikus kikapcsolása

Az egyik praktikus biztonsági rendszer, amely megvédheti Önt a gép vagy a vasalt ruha nem kívánt lángra kapásától. Ez a funkció rendkívül egyszerűen működik – ha mozdulatlanul hagyja állni a vasalót, egy bizonyos idő elteltével a rendszer automatikusan kikapcsolja a vasalót anélkül,hogy bárki fizikailag kihúzta volna a kábelt az aljzatból. Ez megakadályozza az esetleges balesetet vagy tüzet.

Rendszerint 8 perc elteltével kapcsolja ki a rendszer a vasalót abban az esetben, ha a vasaló függőleges helyzetben található. Ha vasalótalppal lefelé hagyja a vasalt ruhán a készüléket, a rendszer 30 másodperc elteltével kikapcsolja a készüléket, ugyanis ebben az esetben nagyobb a tűzveszély.

A vasalás közbeni biztonságot nemcsak az automatikus kikapcsolás, hanem a termék fizikai felépítése is fokozza. Egyes vasalók csúszásmentes alátéttel vagy egyedi lábakkal felszereltek, amelyek védenek a vasaló felborulásával szemben.

Keskeny orr

Az egyes modelleknél észreveheti, hogy azok elülső része keskeny. Olyan egyedi szerkezetről van szó, amely elősegíti a nehezen hozzáférhető részek vasalását. Ezt leginkább ingek gallérjai és a gombok körüli vasalás esetén fogja értékelni.

A kialakításon felül a gőzfuratok száma és formája is fontos. Így nagyobb a gőzkibocsátás a még könnyebb vasalás érdekében.

Függőleges vasalási mód

A függőleges vasalási mód a piacon kapható számos modellnél elérhető. Ennek a funkciónak a használata egyértelmű – öltönyök és függönyök vasalása, miközben a vasaló fejét függőleges helyzetben tartja. Ez a funkció kizárólag korlátozott ideig, rendszerint néhány gőzlöket erejéig használható. Amennyiben Önnek jobban megfelel a függőleges vasalási mód, javasoljuk, hogy ruhagőzölőt vásároljon, amely erre a célra termett és jobb eredményeket biztosít.

Ahhoz, hogy a gőzölés a lehető leghatékonyabb legyen a vasalás során, érdemes olyan vasalókat választani, amelyek vasalótalp a megfelelő mennyiségű gőzfurattal ellátott. A gőzfuratok megfelelő elhelyezésén felül a vasaló olyan praktikus és észrevétlen hornyokkal is rendelkezhet, amelyek hozzájárulnak a gőz jobb eloszlatásához.

A vasaló kezelése

A vasaló használatának kényelmét és a könnyű kezelhetőségét két paraméter befolyásolja közvetlenül – a vasaló súlya, valamint a tápkábel hossza. A funkciókon és a különböző rendszereken felül ezekre az értékekre is érdemes figyelmet fordítani annak érdekében, hogy ne lepődjön meg, amikor kicsomagolja új vasalóját annak dobozából.

A vasaló súlya

Az egyes modellek súlya 800 gramm és 1,9 kilogramm között mozog. Bár ez nem tűnik túl nagy súlynak, a vízzel való megtöltést követően, valamint a hosszú időn át tartó vasalás során keze megfájdulhat. Ha gyakran tervez vasalni, vagy nem szeretne nehéz vasalóval dolgozni, könnyebb modellt válasszon. A könnyű vasaló lehetővé teszi, hogy úgy használja hosszabb időn át a készüléket, hogy keze ne fáradjon el.

Nem érvényes azonban, hogy a nehezebb vasaló automatikusan nehezebb vasalást is jelentene. Ha az Ön által kiválasztott modell nehezebb, mint szeretné, tekintse meg annak paramétereit – legfőképpen a vasalótalp felületét és a gőzellátás erejét.

Egy sima, például Durilium, Eloxal vagy kerámia vasalótalppal rendelkező vasaló jobban csúszik a ruhákon, így Ön nem fárad el túlságosan vasalás közben. Az erős gőzkibocsátás gyorsabb és jobb minőségű vasalást biztosít, így nem fog kellenie túlságosan sokáig használni a vasalót.

Tápkábel hossza

A tápkábel hosszának megfelelőnek kellene lennie ahhoz, hogy elérjen az aljzattól a vasalódeszkáig, és, hogy minden irányban kényelmesen tudja használni a vasalót. Ha azonban az Ön által kiválasztott vasaló kábele rövidebb, mint amilyennek lennie kellene, ne szomorkodjon. A piacon számos olyan vasalódeszka létezik, amelyek aljzattal ellátottak, ami megoldhatja az Ön problémáját.

Ez az aljzat hosszabbítókábelként szolgál a vasaló és egy normál hálózati aljzat között. Az kábel hossza az egyes modelleknél 1,5 és 3 méter között mozog. Azoknak, akik nem szeretik az elektromos kábeleket, vezeték nélküli vasalót érdemes vásárolniuk, amelyeket egy töltőállomáson lehet feltölteni. Ezek azonban nem túl elterjedtek.

Víz utántöltése

A víz utántöltésével kapcsolatban több olyan paraméter is van, amelyekre jó, ha odafigyel. Főként akkor, ha sok olyan ruhát szeretne vasalni, amelyekhez több gőzre lesz szüksége. A tartály térfogata lényeges az újratöltés gyakorisága szempontjából, amely 200 ml-től 470 ml-ig terjed, esetleg attól nagyobb is lehet. Ne feledje azonban, hogy a víznek is súlya van, és ha már egyébként is nehéz modellt használ, a vízzel megtöltött nehéz modell használata is nehezebb lesz.

Ahhoz, hogy a víz kényelmesen a vasalóba tölthető legyen, megfelelő méretű nyílásra van szükség. Az egyes vasalók lehetővé teszik, hogy közvetlenül a csapról töltse után a vizet, más modellekbe tölcsér segítségével önthet vizet. Az egyes modelleknél olyan kifolyót is talál, amely visszatartja a vizet utántöltés során, és véd a túlcsordulással szemben erősebb áramlás esetén.

Az utántöltés során ügyelni kell a víz maximális mennyiségére. Ebben a vasaló oldalán található skála lesz segítségére. Ezek az egyik, vagy akár mindkét oldalon is megtalálhatóak, ami a legjobb megoldás – főleg balkezesek számára. Léteznek olyan modellek is, amelyek nem az oldalukon, hanem a nyíláson rendelkeznek skálával. Ennek hátránya, hogy a víz mennyisége nem igazán jól látható. Így gyakran nem is lát bele a nyílásba az utántöltés során.

Használat közbeni kényelem

Már a vasaló kiválasztása során ügyelnie kell arra, hogy milyen lesz annak használata. Fontos a fogantyú anyaga, elhelyezése, a fényjelzés intenzitása, a hőszabályozó vagy a gőzszabályozó kivitele, valamint a gombok elhelyezése.

A gőzlöket gombjai rendszerint egymás mellett elhelyezettek a vasaló felső részén. A modern modelleknél azonban más elhelyezéssel is találkozhat, így a gombok akár a markolat alján is lehetnek. Így ez könnyen megnyomható a használat során – ez a legtöbb felhasználónak kényelmesebb megoldás, főként azoknak, akik kezei kisebbek.

Közkedvelt vasaló márkák

A gőzölős vasalók szinte minden háztartásban megtalálhatóak. Ezért elsősorban olyan márkák kínálják őket, amelyek számos más háztartási készülék gyártásával is foglalkoznak. A legközkedveltebb márkák közé a Tefal és a Philips tartoznak. Ezekről többet is megtudhat a következő fejezetben.

Tefal vasalók

A népszerű háztartási készülék márka több tucat gőzölős vasaló modellt kínál, amelyeket két csoportra oszthatunk – gyakori vasaláshoz, illetve időnkénti vasaláshoz szánt termékek. A gyakori vasalásra szánt fejlett vasalók nagyobb teljesítményt kínálnak, robusztusok, és mindenekelőtt egyedi vízkőmentesítő rendszerrel felszereltek. Ezek a vasalók rendszerint drágábbak is, áruk akár a 16 000 Ft-ot is eléri, sőt, az egyes modellek ára akár kétszer ennyi is lehet. Az időnkénti használatra szánt vasalók kisebbek, teljesítményűk kisebb és nem rendelkeznek egyedi funkcióval. Az alacsonyabb árkategóriában találhatóak meg.

Philips vasalók

A Philips márka is olyan vasalókat kínál, amelyek igazán közkedveltek a vásárlók körében. Árukat tekintve a középkategóriába, vagy a drága modellek közé sorolhatóak, modelltől függően. Rendszerint erős felvett teljesítmény és gőzkibocsátás jellemzi őket. Egyedi vízkőmentesítő rendszerrel rendelkeznek, amely nem tömíti el a vasalót és nem hoz létre foltokat a ruhákon.

Vasalók ára

A fent leírt vasalók műszaki paramétereiből és rendszereiből nyilvánvaló, hogy a piacon meglehetősen széles a termékválaszték, nemcsak a konkrét márkák, hanem az árkategóriák tekintetében is. Általánosságban elmondható, hogy a vasalók a beszerzési költség alapján négy csoportra oszthatóak.

Ár 8 000 Ft-ig

A legolcsóbb modellekről van szó, amelyek kisebb mennyiségű ruha időnkénti vasalására alkalmasak. Rendszeres vasaláshoz nem elég a teljesítményük, használatuk nem kényelmet. A vasalótalp gyakran kerámia, azonban rozsdamentes acél vasalótalppal ellátott modellekkel is találkozhat. A gőzkibocsátás ereje átlagon aluli. Ezen vasalók előnye, hogy könnyűek és olcsók. Gyakran azonban vízkőmentesítő rendszerrel és automatikus kikapcsolással sem rendelkeznek.

Ár 8 000 – 16 000 Ft között

Az ebbe a kategóriába tartozó vasalók alacsonyabb gőzteljesítményt kínálnak, amely értéke 100 – 150g/perc. Bár a teljesítmény lehet megfelelő, a beszerzési ár egy fontos paraméterben mégis megmutatkozik. Ez nem más, mint a vasalótalp, amely gyakran alumínium vagy kerámia. A vízkőmentesítő rendszer alapvetőnek számít, azonban ezen felül semmi extrára ne számítson.

Ár 16  000 – 50 000 Ft között

Arany középút, ezeknél a modelleknél a gőzlöket meghaladja a 200 g/perc értéket, modernebb vasalási módra lehet számítani. Ha nagyobb összeget szánt a vasalóra, ez a vasalótalp anyagában fog megmutatkozni. Ebben az esetben ugyanis Saphir, Durilium vagy Eloxal anyagokra számíthat, ezen felül az öntisztítás is magától értetődő lesz. A függőleges vasalási mód, illetve az automatikus kikapcsolás szinte minden modellnél alapvető felszereltség.

Ezek a vasalók gyakran rendelkeznek vízkőszűrővel. Bár az ebbe az árkategóriába tartozó modellek általában nagyobbak és nehezebbek, a sima felületnek és az erősebb gőznek köszönhetően kezelésük gyerekjáték.

Ár 50 000 Ft felett

Csúcsminőségű termékekről beszélünk, amelyek mindenekelőtt a piacon kapható legellenállóbb vasalótalppal rendelkeznek, minden karcolásnak ellenállnak. A felvett teljesítmény meghaladja a 2 800 W-ot. Ergonomikus kivitelre számíthat az egyszerűbb vasalás érdekében. Ha eléri 65 000 – 80 000 Ft-os vételárat, gőzölős vasalórendszerre, tehát egy hatékony gőzállomással ellátott vasalóra számíthat. A legjobb vasalók ára akár a 150 000 Ft-ot is elérheti.

Vasalókkal kapcsolatos gyakran ismételt kérdések


Szerinted hasznos volt ez a cikk?
Visszajelzéseidet örömmel fogadjuk.

Vasalók
Átlagos értékelés 4.9 az 19 szavazatból