A 10 legjobb vízforraló tesztje 2024

Tesztünkbe több mint tíz vízforralót választottunk, és alapos próbatételnek tettünk ki őket. Az egyes modellek más-más anyagokból készültek.

Hogyan hasonlítjuk össze a vízforralókat?

Elsősorban a vízforraló sebességét és hatékonyságát értékeltük, vagyis azt, hogy mennyi idő alatt képes felforralni a vizet, vagy, hogy elég gyorsan készen áll-e a következő használatra. A biztonság sem kerülte el figyelmünket, ezen felül a különféle biztonsági elemeknek és a kényelmes használatnak is figyelmet szenteltünk. Ez magában foglalja az olyan alapvető feladatok egyszerűségét és kényelmét, mint a vízforraló feltöltése, a víz csészébe történő kiöntése vagy a tisztítás.

A zajszint is szerepet játszik. Azoknál a vízforralóknál, amelyek hőmérséklet-szabályozással is rendelkeznek, ezt a funkciót alapos tesztelésnek vetettük alá. Az értékelés során a további funkciókat, a gyártás során felhasznált anyagokat, valamint a tápkábel hosszát is figyelembe vettük. Összességében tehát a paraméterek több fő csoportjával foglalkoztunk:

 • A vízforralás sebessége és hatékonyság
 • Biztonság (például a különféle biztosítékok jelenléte)
 • Kényelmes használat (öntés, töltés, tisztítás)
 • Funkciók és felszereltség (LED megvilágítás, kijelző, hőmérséklet beállítás és hasonlók)

A tesztelés részletes leírását a Hogyan hasonlítjuk össze a vízforralókat című fejezetben találhatja. Amennyiben nem szeretne értékelésünre hagyatkozni, vagy még mindig bizonytalan némely paraméterekkel kapcsolatban, minden bizonnyal értékelni fogja a Hogyan válasszunk vízforralót című vásárlási tanácsadónkat is, ahol részletesen is kielemezzük az egyes jellemzőket.


A legjobb vízforralók az összehasonlító teszt alapján

Sorrend Termék Űrtartalom (l) Anyag Energiafelhasználás (W) Megközelítőleges ár Aktuális ár
Top 1 1,7 Műanyag 2 400 15 590 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 2 1,7 Rozsdamentes acél 2 200 11 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 3 1,7 Rozsdamentes acél, Műanyag 1 800 26 690 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 4 1,5 Rozsdamentes acél 1 800 21 090 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 5 1,5 Rozsdamentes acél 1 800 5 490 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 6 1,7 Üveg 2 200 7 490 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 7 1 Műanyag 1 100 4 290 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 8 2 Üveg 2 200 12 790 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 9 1,7 Műanyag 2 400 16 490 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 10 1,7 Rozsdamentes acél 2 200 20 390 Ft Mutasd az ajánlatokat

Hogyan válasszunk vízforralót

A meleg italok készítésére szolgáló vízforralók nagy múltra tekintenek vissza, viszont az elektromos modellek csak a 19 század végén jelentek meg Angliában. Az első automatizált vízforralót, amely fűtőtesttel és hőmérséklet-szabályozóval is rendelkezett, a Russel Hobbs cég 1955-ben jelentette meg a piacon, modelljei pedig a meleg víz készítés ikonjaivá váltak.

Bár a vízforralók nem tartoznak a bonyolult készülékek közé, szívesen nyújtunk néhány hasznos információt arra vonatkozóan, hogy a kiválasztás során mire kell ügyelni. A következő cikkben információkat talál a felvett teljesítményről, kapacitásról, a felhasznált anyagról és karbantartásról. Továbbá a vízforraló által kínált funkciókról is, vagy az Ön által kiválasztott modell hozzávetőleges áráról olvashat. Bízunk benne, hogy útmutatónknak köszönhetően az új vízforraló kiválasztása gyerekjáték lesz.

Hogyan válasszunk vízforralót – röviden:

 • Számolja ki az ideális űrtartalmat – aszerint, hogy egyszerre hány csészényi meleg vízre lesz szüksége. Több tagú háztartásnak legalább 1,7 l űrtartalom ajánlott.
 • Ellenőrizze a felvett teljesítmény értékét – ez ugyanis hatással van arra, hogy a víz milyen gyorsan fog felforrni. A kisebb modelleknél elég kb. 1 500 W, a nagyobb vízforralóknál a 2 200 W körüli teljesítmény ajánlott.
 • Vegye figyelembe a további funkciókat – például a hőszabályozást és a hő megtartását, a hangjelzést vagy mobiltelefonon keresztül történő vezérlést.
 • Ügyeljen a biztonságra – a vízforraló néhány biztosítékkal, csúszásgátló elemmel vagy szigeteléssel is rendelkezhet, melynek köszönhetően nem égeti meg magát a forró vízforralóval.
 • Válasszon ideális anyagot és kivitelt – üveg, rozsdamentes acél és műanyag anyagok közül választhat, azonban a vízforralót gyakran éppen annak kivitele alapján választják ki. A műanyag vízforralók a legkönnyebbek, az üvegből és rozsdamentes acélból készültek viszont nem szívják magukba a szagokat és élettartamuk is hosszabb.

Méret és űrtartalom

Az első fontos kérdés, melyet fel kellene tennie, hogy milyen gyakran és hány személy számára fogja használni a vízforralót. A háztartásban, vagy pedig egy munkahelyi konyhában fogja használni a készüléket? Csupán saját szükségletre forralja a vizet, esetleg egyszerre több személynek szeretne kávét vagy teát főzni? Ez fontos tényező a vízforraló maximális űrtartalmának kiválasztásához. Amennyiben a vízforralót csak saját maga számára szeretné, akkor a kisebb, 1 liter körüli űrtartalmú modellek valamelyike is megfelelő lehet.

Ennek ellenére felmerül a látogatók lehetősége – éppen ebből kifolyólag néha jobb nagyobb vízforralót választani. A piacon található legnagyobb modellek akár a három liter űrtartalmat is elérik. Az ilyen vízforraló tökéletes a cégek számára, ahol egy időben több ember is szeretne teát vagy kávét főzni. A két vagy több személyes háztartások esetén 1,2 liter vagy annál nagyobb űrtartalmú vízforralót ajánlunk.

A minimális űrtartalom is fontos lehet, különösen, ha gyakran melegít kis mennyiségű vizet. Egyes vízforralók minimális térfogata 0,3 l körül van, tehát kb. egy adag teára elegendő, más modellek elindításához 0,75 l víz is szükséges lehet. A feleslegesen sok víz melegítése időt és energiát pazarol.

Felvett teljesítmény

A felvett teljesítmény egy olyan paraméter, amely az áramfogyasztás mellett azt is meghatározza, hogy milyen gyorsan forr fel a víz. Itt tehát érvényes, hogy minél nagyobb a vízforraló felvett teljesítménye, annál gyorsabban fog felforrni a víz. Az 1 liter űrtartalmú vízforralók számára az 1 500 W teljesítmény is elegendő.

Amennyiben azonban nagyobb vízforralót választ, ajánlott nagyobb teljesítményt is választani. Az ideális teljesítmény, amely az 1,7 l és annál nagyobb vízforralók számára is megfelelő, általában 2 200 W körüli. Amennyiben tehát kiváló minőségű terméket szeretne, amely optimális energiafogyasztással rendelkezik és a gyors vízforraláshoz szükséges minden igényt kielégít, ajánlott a teljesítmény szerint választani és minimálisan erre az értékre törekedni.

Biztonság

A prioritások egyike természetesen a biztonság. Alapvető elemnek számít például az a biztosíték, amely kikapcsolja a vízforralót, ha a víz eléri a forráspontot. A manapság beszerezhető vízforralók viszont számos további biztonsági elemmel is rendelkeznek:

 • Automatikus kikapcsolás üres vízforraló esetén – Amennyiben víz nélkül kapcsolja be a vízforralót, a tűz megelőzése érdekében minden vízforralónak automatikusan ki kellene kapcsolnia. A vízforralók többségénél ez 30 másodpercen belül meg is történik.
 • Automatikus kikapcsolás az alapról történő eltávolítás esetén – Minden vízforraló kikapcsol az alapról történő eltávolítás után, de egyes mechanikus kapcsolóval rendelkező modelleknél a kar „bekapcsolva” pozícióban marad, és fennáll annak a veszélye, hogy a vízforralót ebbena bekapcsolt állapotban helyezi vissza az alapra. Az említett biztosítékkal rendelkező modelleknél nincs lehetőség a vízforraló alapon kívüli bekapcsolására, a kar automatikusan visszaáll a „kikapcsolva” pozícióba.
 • Automatikus kikapcsolás a forráspont elérésekor nyitott fedél esetén – A nyitott fedéllel történő kikapcsolással inkább a hőmérséklet-érzékelővel rendelkező modellek rendelkeznek, az egyszerűbb vízforralók gőz érzékelővel vannak felszerelve, melyek a fedél kinyitásakor nem működnek ideálisan, így gyakran nem kapcsolnak ki és tovább melegítenek.
 • Gyerekzár – Egyes modelleknél gyerekzár is található, amely védi a vízforralót a kíváncsi gyerekek kezei elől.
 • Csúszásgátló elemek – A vízforralók többsége csúszásgátló alappal rendelkezik, amely megakadályozza a konyhaszekrényen történő csuszlogást.
 • Dupla köpeny – A dupla köpennyel ellátott vízforralók nem túl gyakoriak, azonban valójában az egyetlen variánsról van szó, amely a víz forrása után nem forrósodik át. Ennél a típusnál tehát nem áll fenn az égési sérülés veszélye.

Technikai normák

A vízforralók biztonsági zálogaként a műszaki normáknak megfelelő tanúsítvány szolgál. Ezek az elektromos készülékek működés közbeni felülvizsgálatukra és ellenőrzésükre, valamint a hőberendezések tűzbiztonságára ügyelnek. Vásárláskor mindenképpen érdemes utána nézni, hogy az adott vízforraló megfelel-e a szükséges előírásoknak, és inkább érdemes kicsit többet befektetni, mint egy olcsóbb, de esetleg veszélyesebb terméket megvásárolni.

Kezelés és kényelmes használat

Sokan közülünk naponta többször is használja a vízforralót, ezért ideális lenne, ha annak kezelése és müködése minél egyszerűbb lenne. Ezért érdemes a vízforraló vásárlásakor odafigyelni az olyan buktatókra, amelyek felelslegesen megnehezítenék a készülék használatát.

A fedél nyitása

A vízforraló fedelének egy kézzel nyithatónak kellene lennie, erre a célra általában a fogantyúban elhelyezett gomb szolgál. Előnynek számít, ha a fedél kinyitásakor elkerüli a párával való érintkezést, ezért nem megfelelő, ha a nyitást elősegítő gomb a fedél tetején található, vagy a fedél nem nyílik ki magától és a nyitást kézzel kell elősegíteni.

A nyitási szög is fontos lehet, a kényelmes feltöltés és tisztítás érdekében a fedélnek legalább derékszögben ki kellene nyílnia. A nyitásnak gördülékenynek kellene lennie, hogy a forró víz ne fröccsenjen ki, a legtöbb vízforralónál azonban a fedél kipattan.

Feltöltés

A vízforraló feltöltésénél előnyös, ha a fedél megtartja a nyitott pozíciót és nem kell azon aggódnia, hogy a helytelen helyzetből kifolyólag a vízforraló fedele lecsapódik. A vízszint jelző skála is viszonylag fontos. Ennek ideális esetben jól láthatónak kellene lennie, valamint mindkét oldalon jelen kellene lennie, hogy bal és jobb kezesek egyaránt használni tudják a készüléket. A gyakorlatban azonban a vízszint skála gyakran a fogantyú alatt, esetleg a vízforralón belül található. Előnynek számít, hogy ez nem zavarja a készülék kivitelét, viszont ez a kényelmes használat rovására megy.

Egyes felhasználók előnyben részesítik, ha a készüléket a fedél nyitása nélkül, a kiöntő csőrön keresztül tudják feltölteni. Erre a célra a csőrnek megfelelő nagyságúnak kell lennie, azonban a nagyobb csőrnél is fennáll a túltöltés veszélye, mivel például a vízszűrőben található szűrő nem engedi át elég gyorsan a vizet.

Kiöntés

A kiöntés a másik olyan dolog, amely a kivitel rovására megy. Minél jobban lekerekített a vízforraló kialakítása, annál jobban meg kell azt dönteni a víz csészébe való kiöntéséhez. Egyes modelleket gyakorlatilag fejtetőre kell állítani ahhoz, hogy az utolsó csepp vizet is kiönthesse belőle. Ez az egyenesebb falú vízforralóknál is előfordulhat, mivel belsejük esetlenül van kalakítva és a víz egyes helyeken megszorul.

Azoknál a vízforralóknál, ahol a torok a kifolyó csőrrel egy szintben van, nagyobb az esély, hogy a víz a fedél illesztésein is átfolyik. Ez a gyakorlatban általában semmi szörnyűt nem jelent, viszont előfordulhat, hogy nehezebben talál a csészébe, vagy ezeken a helyeken vízkő maradványok is távozhatnak.

Tisztítás

Kevesen súrolják a vízforraló belsejét, a felhasználók többsége tisztításához savas oldatot használ. Abban az esetben is előnyös, ha a vízforraló nyaka szélesebb, amennyiben kézzel is szeretné kitisztítani azt. A karbantartás érdekében előnyös, ha a szűrő eltávolítható, átöblíthető és könnyen visszahelyezhető.

Szintén előnynek számít, ha a vízforraló belseje sima. Minél több az érzékelő, tagoltság és hozzáférhetetlen hely, a vízkő annál könnyebben le fog rakódni. A vízforraló kiválasztásánál érdemes például a fűtőtest típusára is odafigyelni, amely vagy a vízforraló aljába, vagy látható helyen elhelyezett.

Zajszint

A kényelmes használat tekintetéből a zajszintről sem szabad megfeledkezni. Korán reggel bekapcsolni egy olyan vízforralót, amely csaknem 80 dB zajszintet bocsát ki, nem a legkellemesebb ébredések közé tartozik, és a családtagok sem lesznek hálásak érte. A vízforralónak a lehető leghalkabbnak kellene lennie. Tesztelésünk alapján megállapíthatjuk, hogy az igazán csendes vízforraló 60-65 dB zajszintet ér el.

Amennyiben korán reggel kel, és senkit sem szeretne zavarni, azt is vegye figyelembe, hogy a vízforraló rendelkezik-e hangjelzéssel és, hogy azt ki lehet-e kapcsolni.

Anyag és formatervezés

A tényleges vásárlás előtt ajánljuk kiválasztani az anyagot, amiből a vízforralónak készülnie kellene. Jelenleg a piacon számos, különböző anyagból készült vízforraló található. A műanyag és rozsdamentes acél változat a domináns, de üvegből vagy kerámiából készült termék is vásárolható.

Minden fent említett anyagnak megvan a maga előnye, de a hátránya is. Különösen a rozsdamentes acél, üveg és kerámia modellek esetében kell arra gondolni, hogy használatuk után túlságosan forróak és fennáll az égési sérülés esélye. A gyakorlatban gyakran találkozunk ezen anyagok kombinációjával is.

Vízforraló anyaga Előnyök Hátrányok
Műanyag + Alacsony ár

+ Alacsonyabb hőfok használat után

+ Könnyű

– Olcsó kialakítás

– Időnként szag vagy utóíz

Rozsdamentes acél + Elérhető ár

+ Kellemetlen szagok és utóíz nélkül

+ Illik a konyhába

– Látható ujjlenyomatok

– Nagyon forró a használat után (kivéve a dupla falú modellek esetében)

Üveg + Színes megvilágítás

+ Áttekinthető vízszint

– Vízkő lerakódás

– Nagyon forró a használat után

Kerámia + Szép formatervezés

+ Alacsony zajszint

– Magas ár

– Kevesebb elérhető modell

– NAgyon forró a használat után

 

 • Műanyag – Az ebből az anyagból készült vízforralók a legolcsóbbak közé tartoznak. Áruk néhány ezer forintnál kezdődik. A kínálatban különböző színben és mintában találhatóak. A könnyű és tartós szerkezet előnynek számít. Néhány felhasználónak zavaró lehet az olcsó kivitel és egyes esetekben a műanyag utóíz is jelen van. Ez gyakran többszöri használat után sem tűnik el.
 • Rozsdamentes acél – A rozsdamentes acél vízforralók stílusos kivitelűek és viszonylag jól karbantarthatóak. Az ujjlenyomatok azonban nyomot hagynak rajta. Kivitelükben gyakran hasonlítanak a többi konyhai eszközhöz és ennek köszönhetően számos konyhába jól illenek. A rozsdamentes acél vízforralók sem tartoznak a drágák közé.
 • Üveg – Az üveg vízforralók elegáns kivitele számos felhasználót beszerzésükre késztet. A háttérmegvilágítás kombinációjával nagyon hatékony készülékről van szó. Mindig jól látható, mennyi víz található a vízforralóban. Az igényesebb karbantartás viszont hátránynak számít. A vízkő ugyanis nagymértékben lerakódik az üvegen, ami esztétikai szempontból hatalmas hátránynak számít. A dizájnos megvilágítással ellátott vízforralók ráadásul valamivel drágábbak is.
 • Kerámia – A kerámia vízforralók legfőképpen a retro stílust kedvelőknek alkalmasak. Ezek gyakran rendkívüli kivitellel rendelkeznek. Előnyük a hangelnyelő képesség, más vízforralókkal ellentétben forrás közben tehát semmilyen hangot sem adnak ki. Mindezek mellett képesek hosszabb időn át melegen tartani a vizet.

A vízforraló formája

A különböző anyagon és díszítésen kívül a vízforralók formája is eltérő. Az elektromos vízforralók a retro vízforralók alakját is magukra ölthetik, tehát amennyiben Ön a vintage stílus kedvelői közé tartozik, a piacon számos érdekes modellt talál ebben a stílusban.

A fogyasztás miatt az utóbbi években a vízforralók formája is megváltozott. Míg azelőtt a vízforralók inkább hosszúkásak és magasak voltak, manapság az energiatakarékosság miatt inkább alacsonyabbak és szélesebbek. Ez a forma az alul elhelyezett fűtőelemből áradó hő jobb felhasználását és elosztását teszi lehetővé.

A piacon a különböző stílusok bő választéka található, így akár a legbohókásabb színt is választhatja. Amennyiben igazán stílusos darabot szeretne beszerezni, számolnia kell a magasabb beszerzési árral. Az ilyen vízforraló ára akár több tízezer forintba is kerülhet.

Felszereltség és funkciók

A manapság kapható vízforralók egyszerű modellekre, melyek egyszerűen egy gombnyomással melegítik a vizet, valamint fejlettebb vízforralókra oszthatóak fel, melyek valamivel szélesebb funkció-választékkal szolgálnak. A vízforraló alap felszereltsége közé a következők tartoznak:

 • Forgó alap –⁠ Napjaink elterjedt kialakítása, melynek köszönhetően a vízforralót az alapon bármilyen irányban elhelyezheti, ugyanis az 360°-ban forgatható
 • Vízszint jelző skála – Lehetővé teszi a vízszint megfigyelését a vízforralóban, elhelyezkedhet a vízforraló oldalán, a fogantyú alatt, vagy a vízforraló belsejében.
 • Szűrő – Felfogja a vízkő apró részecskéit. Leggyakrabban műanyagból vagy rozsdamentes acélból készül, a fémből készült szűrők tartósabbak és hosszabb élettartamúak.
 • Hely a tápkábel tárolására – Általában az alap alsó részén található, egyes vízforralóknál úgy fejlesztették ki, hogy egész a dugóig feltekerhető legyen és ebben az állapotában biztonságosan tartson. Ez a kezelést és a tárolást is megkönnyíti.
 • Fényjelzés – Jelen lehet jelzőlámpa, színes LED megvilágítás (az üveg vízforralók esetében) vagy kijelző (a drágább modellek esetében) formájában.

A fejlettebb funkciók közé tartoznak:

 • Hangjelzés – A kívánt hőmérséklet eléréséről értesít. Ezzel a funkcióval általában a műszakilag fejlettebb vízforralóknál találkozhat, ez gyakran kikapcsolható.
 • Hőszabályozás – A hőmérséklet-szabályozással ellátott vízforralóknál lehetőség nyílik a kívánt hőmérséklet beállítására, amely hasznos lehet a különböző fajta teák készítésénél.
 • Hőmérséklet megtartása – Egyes vízforralók a kívánt hőmérséklet elérése után képesek megtartani a víz hőmérsékletét, egyes esetekben akár több órán keresztül is.
 • Teaszűrő – A hőmérséklet-szabályozással és megtartással együtt a vízforralót teafőzővé alakítja át, amely különösen a szórt teák készítéséhez alkalmas.
 • Smart funkció – Például a Bluetooth csatlakozás, amely lehetővé teszi a vízforraló mobil alkalmazáson keresztül történő vezérlését.

A vízforraló karbantartása

Új vízforraló, különösen az olcsóbb, műanyag modellek vásárlása során ajánljuk a vizet néhányszor felforralni, majd ezt követően kiönteni. Előfordulhat ugyanis, hogy az első használati ciklusok után a vízbe kellemetlen szagok és illatok szabadulnak fel. Egyes modelleknél ez sajnos többszöri használat után is megmarad.

A vízkő egy további olyan probléma, amely a vízzel kapcsolatba kerülő különféle háztartási eszközökben létrejön – megtaláljuk a mosógépben, a mosogatógépben, eltömíti a zuhanyrózsát és természetesen a vízforralón is megjelenik. Lerövidíti a készülékek élettartamát és ráadásul az energiafogyasztást is növeli. Hogyan szabadulhatunk meg tőle?

A vízkő eltávolítása

A legfontosabb megemlíteni, hogy ne hagyja a vizet a vízforralóban egész nap. Amennyiben ez bevett szokásának számít, a vízforraló gyakoribb tisztításra szorul. Amennyiben háztartásában kemény a víz, a probléma még intenzívebben jelentkezik. A vízkő meghosszabbítja a víz felmelegedéséhez szükséges időt, valamint a túlmelegedés és a vízforraló visszafordíthatatlan károsodásának veszélye is fennáll. A vízkő darabkák ráadásul az italába és ételébe is bele kerülhetnek. Létezik azonban néhány mód a vízkő eltávolítására:

 • Citromsav – Készülék- és környezetkímélő eljárás. A vízforralót a vízszint jelző skála legmagasabb szintjéig megtöltjük vízzel, hozzáadunk egy kanál citromsavat, majd felforraljuk. Az oldatot hagyjuk egy órán keresztül hatni. Ezután átöblítjük a vízforralót, és legalább még egyszer tiszta vízzel átforraljuk, hogy a szennyeződések maradványai is távozni tudjanak.
 • Ecet – A vízkő eltávolításának további módja, ha a vízforralóba ecetet és vizet öntünk 1:1 arányban, majd felforraljuk azt. Hagyja hatni az oldatot következő napig, majd ezt követően a lerakódás maradványait törölje le szivaccsal, vagy régebbi fogkefével. A biztonság kedvéért főzze át a vízforralót tiszta vízzel.
 • Speciális tisztítók – Drogériákban vagy szaküzletekben beszerezhetőek, tabletta vagy folyadék formában kaphatóak. Hatékonyságukban lényeges különbség nincs, nagyrészük citromsav vagy szóda alapú, vegyszer hozzáadásával.

Speciális vízforralók

Bár úgy tűnhet, hogy a vízforralók fajtái között nincs nagy különbség, a piacon mégis speciális változatai is megtalálhatóak ennek a hasznos segítőnek.

Automata vízforralók tea áztatásához

Nem létezik jobb tea készítő. Ezek a vízforralók nem csak teaszűrővel, de számos más funkcióval és beállítással is rendelkeznek, amelyeknek köszönhetően tökéletes teát készítenek Önnek. Beállíthatja a víz hőmérsékletét, a tea intenzitását valamint az automatikus indítást egy bizonyos időpontra. A teaszűrő az ilyen típusú vízforralóban kezdetben a felső részben helyezkedik el ahol nem érintkezik a vízzel. Ezáltal az elkészítés előtt akár néhány órával is szórhat bele teát. A vízforraló a megadott időben belemártja a szűrőt a vízbe és a szükséges áztatási időn át ott tartja azt.

Intelligens vízforralók

Az intelligens vízforraló fogalma alatt olyan készüléket értünk, amely az okostelefonban található alkalmazáson keresztül vezérelhető. A vízforralókat sem kerülte el ez a divat, ezért a polcokon már Bluetooth csatlakozással ellátott termékek is megtalálhatóak. Az ilyen modellt alkalmazáson keresztül egyszerűen párosíthatja az okostelefonnal és akár távolról is vezérelheti azt.

A Hi-tech háztartásokban az ilyen előny biztosan megtalálja a helyét. A telefonon figyelemmel kísérheti a fokozatosan növekvő hőmérsékletet, beállíthat egy konkrét hőmérsékletet, ahol a vízforralónak le kell állítani a melegítést, vagy meghatározhatja, milyen hőfokon tartsa a vizet. Az érdekesség kedvéért a vízforraló használatának a gyakoriságát is figyelemmel kísérheti, tehát az alkalmazás segítségével ellenőrizheti a napi vízfogyasztását.

Utazó vízforralók

Az utazó vízforraló alatt olyan termékeket értünk, melyek kis, kb. 0,4 – 0,8 liter űrtartalommal rendelkeznek. Ez a mennyiség maximum kettő – három csésze megtöltésére elég, tehát igazán minimalista megoldásról van szó. Az ilyen vízforralók hagyományos aljzattal és az autós aljzathoz alkalmas adapterrel is rendelkeznek, tehát a kávéhoz vagy teához való vizet utazás közben is el tudja készíteni. Számolni kell azonban azzal, hogy itt a víz hosszabb idő alatt forr fel. A kis méretek nagy előnynek számítanak, egyes modellek akár összecsukhatóak is lehetnek.

Vezeték nélküli vízforralók

Kiegészítésként megemlítjük a „vezeték nélküli” vízforraló fogalmát is. Azonban nem olyan termékekről van szó, amelyek teljesen vezeték nélkül képesek felforralni a vizet, egyetlen akkumulátor sem képes értelmes időn belül felforralni a vizet. Ezek olyan vízforralók, amelyek alappal rendelkeznek (leggyakrabban központi csatlakozóval), amelyre magát a vízforralót ráhelyezi.

Az alapból vezet a tápkábel, amellyel nem kell külön foglalkozni, egyszerűen csak csatlakoztatja és a vízforraló kezeléséről már nem kell gondoskodnia. Korábban olyan modellek is léteztek, melyek a tápkábellel egyenesen a vízforraló testéhez voltak csatlakoztatva, de ma már gyakorlatilag minden modern vízforraló vezeték nélküli.

Ár

Ami gyakran meghatározza a választásunkat, az az ár. A pénz fontos szerepet játszik az életünkben, ezért olyan készüléket választunk, amely megfelel a költségvetésünknek. Egy vízforraló esetében azonban nem kell aggódnunk a kifizetett összeg miatt. A vízforralók árai néhány ezer és több tízezer forint között mozognak.

Három- négyezer forintért kisebb műanyag vízforralók vásárolhatóak, amelyeknek kisebb az energiafogyasztása. Ezek alkalmasak lehetnek például kisebb konyhákba, garzonlakásokba, irodákba vagy lakókocsikba. Ha igazán minőségi modellre vágyik, akkor többet kell fizetnie. Egy vízforraló esetében sem érdemes spórolni.

Ár 8 000 Ft-ig

Legfeljebb 8 000 Ft-ért kisebb, legfeljebb 1,7 literes vízforralók kaphatók, amelyek maximális teljesítményfelvétele 2200 W. A legtöbbjük műanyagból készült. Ezeket a vízforralókat olyan fogyasztók számára tervezték, akiknek szerényebbek az igényeik. Ha igazán jó minőségű vízforralót szeretne vásárolni, akkor inkább fizessen többet.

Ár 8 000 – 16 000 Ft között

8 000 és 16 000 Ft között olyan nagyobb vízforralókat is választhat, amelyek bemeneti teljesítménye legalább 2000 W. Az olcsó műanyagot többnyire rozsdamentes acél vagy annak műanyaggal való kombinációja váltja fel. Azoknak alkalmasak, akik nem tudnak többet erre a készülékre fordítani, de mégis minőségi vízforralót szeretnének vásárolni, amely tartós.

Ár 16 000 Ft felett

16 000 Ft felett kerámiából vagy üvegből készült vízforralót is vásárolhat, amelynek bemeneti teljesítménye 2200 W. Ilyen áron hőmérséklet szabályozást vagy a hőmérséklet kijelzését kínáló modellt is vásárolhat. Érdekes kialakítású vízforralók közül válogathat, amelyek még az igényes vásárlóknak is megfelelnek.

Megfelelő vízhőmérséklet az italok elkészítéséhez

Ha tea- vagy kávé ínyenc, akkor a lehető legmagasabb színvonalon elkészített italokat szeretné élvezni. Az egyik leggyakoribb hiba a kezdők körében, hogy minden italra automatikusan forró vizet öntenek. Ez egyes teákhoz valóban megfelelő, másoknál azonban elvonja az aromát, és kissé csípős ízt hoz létre. A kávébabokat újra megégeti, és az eredmény kesernyés ízű lesz.

Az italok és a megfelelő hőmérsékletek spektrumát több csoportba rendeztük, amelyeket az alábbi táblázatban talál. A teák esetében azonban ne lepődjön meg, ha a csomagoláson kissé eltérő hőmérsékleteket talál. Olyan sokféle tea létezik, hogy itt nem kerülhetjük meg a kis egyszerűsítést.

Elkészíteni kívánt ital Megfelelő vízhőmérséklet (°C)
Kávé (szűrt, instant) 90–93
Kávé („török”) 100
Kínai zöld teák 80
Japán zöld teák 60–70
Fekete teák 100
Gyümölcsteák 100
Gyógyteák 100
Oolong 85–95
Rooibos 95–100
Fehér és sárga teák 80
Instant italok 80

Vízforralókkal kapcsolatos gyakran ismételt kérdések


Szerinted hasznos volt ez a cikk?
Visszajelzéseidet örömmel fogadjuk.

Vízforralók
Átlagos értékelés 4.9 az 7 szavazatból