A legjobb akciókamerák összehasonlító tesztje és értékelése

Szerző:
arecenzent1

Ebben a cikkünkben a legjobb akciókamerák, avagy sportkamerák kiválasztásával és értékelésével foglalkozunk. Bár hasonló célokra termettek, mint a hagyományos kamerák, és gyakran hasonló paramétereket is kínálnak, összehasonlításunkba mégis csak az akciókamerák elnevezésű típusok kerültek be.

A választás során úgy jártunk el, mint ahogyan egy tájékozott, akciókamerát kereső ügyfél járna el. Az akciókamerákról szóló tesztünkben a legnagyobb hangsúlyt a felbontással kapcsolatos információkra, valamint olyan további információkra fektettük, amelyek közvetlenül befolyásolják a videó minőségét – ide tartoznak többek között például a felvétel szélessége vagy a kamera minősége. Természetesen az akciókamera választása során azon funkciók is nagyon fontosak, amelyekkel a kamera felszerelt, ezért ezeket is figyelembe vettük.

Ezen a honlapon a felhasználók által közkedvelt sportkamerák összehasonlítását is megtalálja. Az interaktív táblázatban nagyon egyszerűen rendezheti a termékeket az egyes paraméterek értékei szerint. Ezt egyszerűen a kiválasztott érték nevére kattintva teheti meg, amely automatikusan a kiválasztott értékhez kapcsolódó méret szerint rendezi a termékeket. Az összehasonlítás az egyes akciókamerák önálló értékelését is tartalmazza, amelyek az egyes modellek nevére vagy az illusztrációs képre kattintva érhetőek el.

Ha nem szeretne az általunk felállított akciókamera ranglétrára hagyatkozni, javasoljuk, hogy olvassa el a Hogyan válasszunk akciókamerát cikkünket, amelyben a legfontosabb jellemzőkkel foglalkozunk.


Legjobb akciókamerák az összehasonlító teszt alapján

Sorrend Termék Érzékelő felbontása (Mpx) Megközelítőleges ár Aktuális ár
Top 1 27 258 690 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 2 12 229 390 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 3 23 180 000 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 4 12 33 000 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 5 20 80 000 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 6 16 17 000 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 7 16 12 500 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 8 16 29 000 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 9 8 38 000 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 10 - 176 990 Ft Mutasd az ajánlatokat

Hogyan válasszunk akciókamerát

Az akciókamerák hatalmas népszerűségnek örvendenek. A piacon hatalmas mennyiségű modellt talál, amelyek a felvett kép minőségében, kivitelükben, formájukban, méretükben, súlyukban, funkcióikban, és természetesen beszerzési árukban is eltérnek egymástól. Van miből választani, a kérdés azonban az, hogy hogyan válasszunk? A következő cikk segítségére lesz az akciókamerák titkainak megismerésében, és lépésről lépésre végigvezeti a kiválasztás folyamatán.

Az akciókamera kiválasztása abból a szempontból egyedi, hogy nem elegendő a videó minőségére és az azzal kapcsolatos paraméterekre összpontosítania, ugyanis további olyan tényezők is döntő fontosságúak, mint a kamera súlya, annak vezérlése, a rögzítés módja és egyebek. Ezeknek a jellemzőknek lehető legpontosabban meg kell felelniük arra a célra, amelyre az akciókamerát használni szeretné. Például síeléshez biztosan nem fog olyan kamerát választani, amelyet nem tud kesztyűben bekapcsolni.

Az akciókamera vásárlásába fektetett gyakran nem kis összeg miatt a rossz választás olyan, mintha az ablakon dobta volna ki a pénzét. Ezért figyelmesen olvassa el útmutatónkat, amelynek köszönhetően biztosan a megfelelő modellt fogja kiválasztani.

Hogyan válasszunk akciókamerát – röviden:

 • Válasszon megfelelő szerkezetet. A tervezett használatnak megfelelően válasszon ideális szerkezetű és vezérlésű akciókamerát.
 • Határozza meg az ártartományt. Mindenképpen hasznos meghatározni a vásárlásra felhasználni kívánt összeget. A meghatározott árnak köszönhetően egyszerűbben besorolható a felvételek minősége, a funkciók, valamint a kiegészítők.
 • Tekintse meg a felvételkészítéssel kapcsolatos paramétereket. Ha valóban jó minőségű felvételekre vágyik, a lehető legnagyobb felbontást (ideális esetben 4K), valamint az ehhez kapcsolódó képfrissítési frekvenciát válassza, ezen felül a képstabilizálás, a nagyítás és a szög beállítása is hasznos lehet. 
 • Az akkumulátor rendkívül fontos. Az akkumulátor alapvető tulajdonságait is vegye figyelembe (kapacitás és üzemidő). Ha az üzemidő alacsony, érdemes tartalék akkumulátort vásárolni, amelyet a felvételkészítés során cserélhet.
 • Ügyeljen a csatlakoztathatóságra. Fontolja meg, hol szeretné megtekinteni az elkészült felvételeket, és hogyan szeretné csatlakoztatni a kamerát a többi eszközhöz. A kínálatban különböző vezetékes és vezeték nélküli technológiákat talál.
 • Vegye figyelembe a funkciókat és a kiegészítőket. Aszerint, ahogyan a kamerát használni fogja, vegye figyelembe a kamera által kínált funkciókat, valamint az olyan kiegészítőket, mint a tokok, az állványok, a stabilizálók és egyebek.

Miért vásároljon akciókamerát?

Az akciókamerákat gyakran sporkameráknak is nevezik. A felhasználóknak lehetőségük van a tevékenységeket különböző szemszögből, vagy akár szinte saját szemszögéből rögzíteni. Tehát amennyiben szenvedélyes sportoló, aki felvételt szeretne készíteni az olyan sporttevékenységei során, mint például úszás, futás vagy repülés, az akciókamera a megfelelő választás az Ön számára. Az ilyen típusú kamerák előnye, hogy akár a sisakra vagy a ruházatra is rögzíthetők.

Az akciókamera azonban nem csupán sportolóknak lehet hasznos. Autós kamerkánt vagy motorkerékpáros kameraként is használható, így felmentheti Önt a különféle hamis vádak alól. Ilyen esetekre azonban speciális autós kamerát is vásárolhat. Az akciókamerák tehát számos módon használhatók. Röviden szólva, a kamerának lehetővé kellene tennie a tevékenységek soráni felvételkészítést anélkül, hogy Önnek ügyelnie kellene a kamerára, esetleg bonyolultan kellene azt vezérelnie. Videók készítéséhez alkalmas, ezen felül fotózásra is használható.

Első ránézésre úgy tűnhet, hogy a csúcsminőségű okostelefonok nem csupán versenybe szállni képesek az akciókamerákkal, hanem akár helyettesíthetik is azokat. Ennek azonban az ellenkezője igaz. Az akciókamera gyártók védőtokokat is kínálnak, amelyek lehetővé teszik például a víz alatti felvételkészítést, valamint az esésekkel szemben is védik a kamerát.

A kamera teste

Az első dolog, amit figyelembe kell venni az akciókamránál, azok a fizikai paraméterek. Tehát a forma, a súly, valamint a méretek. A hagyományos kameráknál ez csupán másodlagos, azonban az akciókameráknál kulcsfontosságú paraméterről van szó, és ennek alábecsülése azt is jelentheti, hogy tulajdonképpen nem is fogja használni a viszonylag drága kamerát, ugyanis is túl nagy, esetleg túl nehéz is lehet.

Tokkal/tok nélkül

Első ránézésre egy kevésbé fontos tényezőnek tűnhet, amely segítségével azonban gyorsan és egyszerűen kiválaszthatja a megfelelő modelleket. A tok nélküli kamerák valamivel jobb tulajdonságokkal bírnak – már ami a hangfelvételt illeti. Manapság azonban már ez sem törvényszerű. Általánosan elmondható, hogy nem várható el szédítő minőségű hangzás az akciókamerák által felvett felvételeken, elvégre is a rögzített videókhoz gyakran zenét adnak hozzá.

Előny lehet külső mikrofonhoz való hozzáférés lehetősége, amely még a magasabb hangigényű felhasználókat is kielégíti. Ez elsősorban a tok nélküli modelleknél érhető el. A tok a súlyt is növeli, ami nem igazán kívánatos az akciókameráknál.

A tokkal ellátott akciókamerák, amelyet gyakran housing-ként is emlegetnek, másfelől tartósabbak, gyakran az olyan extrém körülményeket is kibírják, mint a nagyon mély víz. Minden jobb minőségű sportkamerának ellenállónak kellene lennie, azonban a tok egyszerűen további védőrétegként szolgál. Az olcsóbb modelleknél az ellenállóság gyengébb lehet, ebben az esetben a tok szintén hasznos lehet. 

TIPP: Még ha a kamera gyártója vízállóságot is garantál, a vízbe merítés előtt olvassa el a garanciális feltételeket.

Tok és nedvesség

A kamera tokba történő helyezése az objektív bepárásodását okozhatja a kemény tok belsejében felcsapódó pára miatt, ami ronthatja a rögzített videó minőségét. Ez a probléma azonban megelőzhető, ha egy párnát vásárol, amely felszívja a felesleges nedvességet.

A kamerán lévő tok általában a hang automatikus leromlásával is jár – ami egyébként sem jó minőségű. Tehát csupán az Ön preferenciáin múlik, hogy a jobb hangot, vagy a kamera ellenállóságát részesíti előnyben.

Méretek és súly

A kamera méretével és súlyával kapcsolatos paraméterek fontos szerepet játszanak. A hagyományos kameráknál gyakran úgy gondoljuk, hogy a nehezebb kamera jobb a képstabilitás szempontjából. A sporkameráknál ez éppen ellenkezőleg érvényes. Mindenekelőtt a kisebb méretek és az alacsonyabb súly értékelendő paraméterek.

Az autós vagy a motoros menetrögzítő kameráknál ez nem bír nagy jelentőséggel, azonban azoknál a kameráknál, amelyeket a sisakra vagy a ruhájára szeretne rögzíteni, biztosan fontos paraméterről van szó. Természetesen nem szeretné, ha korlátozná Önt a mozgásban, felesleges súly lenne, esetleg negatív hatással bírna a sportteljesítményére. Ha sportol, vagy a természetben sétál, szabadnak és kényelmesen szeretné érezni magát.

Forma

Magát a kamera formáját, illetve az objektív elhelyezését is vegye figyelembe. Úgy tűnhet, hogy ez apróság, azonban az eltérő formájú kameráknak megvannak a maguk előnyei és hátrányai. Általánosan a két leggyakoribb változat a következő:

 • Kamerák objektívvel a szélesebb oldalon – fényképezőgépre emlékeztetnek, autóban való használatra alkalmasak, ahol optimálisan követik a szélvédőt
 • Kamerák objektívvel a keskenyebb oldalon – a sisak oldalára való rögzítéshez ideálisak – például síelés vagy kerékpározás során.

Ha a kamerát a sisak elejére szeretné elhelyezni, akkor mindkét típus használható, ebben az esetben inkább a kamera méretei és súlya számítanak.

Felbontás

Ha azt szeretné, hogy az elkészült felvételek szépek és kellemesen nézhetőek legyenek, megfelelő felbontású kamerát kellene beszereznie. Manapság a nagy felbontású készülékek vannak fölényben. A VGA felbontás nem lesz megfelelő, inkább FullHD felbontást kínáló kamerát vásároljon, amelyek akár 1080p-t is kínálnak.

UltraHD, esetleg 4K felbontással is találkozhat. Ez a FullHD-val szemben négyszeresen jobb minőséget kínál. Arra is kell gondolnia, hogy a legnagyobb felbontású kameráknak megfelelő kapacitással és teljesítménnyel kell rendelkezniük, így értelemszerűen a piacon található legdrágább modellek közé tartoznak. Másfelől, az ilyen felbontás egyre népszerűbb, tehát ez egy kiváló befektetés a jövőre nézve (Forrás: Wikipedie).

Ahhoz, hogy megértse a videó minőségét jelző adatokat a kereskedelmi címkéken, a felbontás gyakran egyetlen számmal van megadva, mint például 1080p, amely a képátlón lévő képpontok számát határozza meg (tehát azt, hogy a kép hány sorból áll). Ez például a YouTube-ról is ismert adat. A következő táblázatban feltüntetjük az egyes felbontásokat, a hagyományos 16:9 képarányhoz viszonyítva.

Felbontás Képarány Kereskedelmi megnevezés
144p 144 x 256
240p 240 x 426
360p 360 x 640 nHD
480p 480 x 848
720p 720 x 1280 HD
1080p 1080 x 1920 FullHD
2160p 2160 x 3840 4K UltraHD
4320p 4320 x 7680 8K UltraHD

Az egyes gyártók megapixelekben is feltüntetik a felbontást. Ne hagyja azonban, hogy ez az adat megtévessze Önt, ugyanis ez csupán az elkészült fotók felbontását jelzi, a videofelvételekhez semmi köze. Ha nem szeretné fotók készítésére használni az akciókamerát, ami nem igazán praktikus, azt javasoljuk, hogy ne fordítson túl nagy figyelmet erre az adatra, és elsősorban magának a videónak a paramétereire összpontosítson.

 

A minőség ellenőrzésének legegyszerűbb módja, ha saját szemével bizonyosodik meg arról, hogy milyen minőségű videót képes készíteni az adott kamera. Az interneten hatalmas mennyiségű ilyen videó elérhető, a legtöbb elterjedt modellhez legalább egy pár videót biztosan fog találni.

Bitráta

Pusztán a felbontás nem döntő fontosságú, ugyanis a bitrátát is figyelembe kell venni. A nagyobb bitrátával rendelkező kamerák részleteket tudnak átvinni a chipre anélkül, hogy fennállna a kompresszió veszélye. A legáltalánosabb bitráta 20 MB/s körüli, az egyes kamerák a 30 MB/s bitrátát is túlléphetik, de épp ellenkezőleg, az is megeshet, hogy a kamera a 10 MB/s értéket sem éri el. A magasabb bitráta természetesen nagyobb kapacitást igényel, azonban megéri, ugyanis éles részletekkel telített minőségi képet biztosít.

Kodekek

Akciókamera beszerzése során azon kodek típusát is figyelembe kell venni, amelyet az adott kamera használ. A kodekek (az angol coder és decoder összetételéből származik) egyszerűen olyan számítógépes programokként írhatók le, amelyek képesek átalakítani egy adatfolyamot vagy jelet. A kodek titkosított formában tárolja az adatokat továbbítás vagy titkosítás céljából, azonban gyakrabban az eredeti forma, vagy annak nagyon hasonló másának megszerzésére használják, amely megtekintésre vagy további manipulációra használatos.

 • Kodek H.264 – 2003 óta többnyire ez van használatban
 • Kodek H.265 – 2013-ban hagyták jóvá, jelentősen hatékonyabb a bitráta használatát tekintve, HEVC-ként is jelölt (High Efficiency Video Coding), mostanában egyre gyakrabban használatos az akciókamerákban

Már az eredeti H.264 kodek is képes volt jobb minőségű videók készítésére többszörösen alacsonyabb bitrátával. A H.265 az előző változathoz képest azonos videominőség mellett akár a felére képes csökkenteni a bitrátát. A videó így sokkal kevesebb tárhelyet foglal a lemezen vagy más tárhelyen. Azonos bitráta mellett sokkal jobb minőségű felvételek elkészítésére képes. A H.265 kodeket egészen 8K minőségig lehet használni.

Ügyeljen azonban arra, hogy annak az eszköznek, amelyen az akciókamerából származó videót szeretné feldolgozni, meghatározott kodekekre lesz szüksége. A Windows-nak a Microsoft kodekére lesz szüksége, ennek ára azonban csupán pár ezer forint, valamint az operációs rendszer szükség esetén, internetkapcsolat létrejöttét követően automatikusan felajánlja a vásárlás lehetőségét.

Interpoláció

Ha a felbontásról beszélünk, érdemes megemlíteni az interpoláció fogalmat. Ez a kép utólagos kiegészítésének módja szoftver segítségével. Ennek eredményeként úgy tűnik, hogy a kamera nagyobb felbontásban rögzíti a felvételeket, mint valójában, és ez gyakran a gyártók célja is. A valóságban azonban alacsony felbontású felvétel készül, amely széthúzásra kerül, a hiányzó képpontok pedig kiszámítódnak.

A végeredmény gyakran az alacsonyabb felbontással készített képek minőségét sem éri el, tehát az interpolációt csupán apró bónusznak, nem pedig egy létfontosságú kritériumnak tekintjük.

Képkockasebesség

Egy további olyan fogalom, amelyet érdemes ismerni, az az FPS, ami fordításban másodpercenkénti képkockát jelent (frames per second). Ez a tényező befolyásolja a kép folyamatosságát. Az általános FPS érték 24. A klasszikus filmek ezen az elven készülnek. Az egyes olyan kamerák, amelyek 4K felvételek elkészítésére is képesek, csupán 15 FPS-t kínálnak, amely nem elegendő mennyiség a megfelelő folyamatossághoz.

Másfelől, egyes modellek sokkal több FPS-t kínálnak, tehát lassított videók készítését teszik lehetővé, ami elég közkedvelt manapság. Ne feledje, hogy az ilyen videó nem minden esetben megfelelő felbontású, a felbontás gyakran alacsonyabb lehet.

Vásárlás előtt figyelje meg a maximális képkockasebességet a kívánt felbontás mellett. Az akciókamerák esetében optimális, ha legalább 60 FPS mellett képesek videót készíteni FullHD felbontás mellett. A több azonban mégjobb.

Látószög

A látószög a környezet azon szelete, amelyet a kamera a videón rögzíthet. Az akciókamerák látószöge 120° – 180° között mozog. Ez az érték leggyakrabban 160° – 170°. Ha kisebb látószögű modellt választana, a végső videón csupán egy töredékét látná annak, amit a perifériás látásnak köszönhetően a valóságban lát.

A széles látószög legfőképpen akkor lehet hasznos, ha a kamerát az autóban szeretné használni, esetleg akkor, ha az Ön által végzett sporttevékenység széles látószöget igényel (például tandemugrás, siklóernyőzés…). A kisebb látószögű akciókamera gyakorlatilag kizárólag az autó előtt lévő objektumokat képes rögzíteni, míg a szélesebb látószög a jármű melletti történéseket is megörökíti, ami baleseteknél gyakran hasznos lehet.

Azonban nem mindig érdemes a lehető legszélesebb látószögre törekedni. Ugyanis ha túl széles a látószög, akkor képtorzulás és úgynevezett halszem hatás léphetnek fel.

Nagyítás és stabilizáció

Az akciókamerák gyakran ellátottak zoom-mal, tehát nagyítással. A kérdésben való tájékozódás érdekében a nagyításnak két alapvető típusát különböztetjük meg. Az optikai és a digitális zoom-ról van szó. Optikai zoom esetében a kép minősége nem változik. A felvétel megőrzi minőségét, a kép nagyítása optikai rendszer segítségével történik.

A második típus, tehát a digitális zoom, a minőség csökkenésével jár. Az egész alapelv egy adott terület nagyításán és széthúzásán alapul hasonlóképpen, mintha számítógépen vágnánk ki a fényképet. Minél nagyobb a nagyítás, annál alacsonyabb a minőség.

A legtöbb akciókamera legfőképpen digitális nagyítással felszerelt, jobb minőségű optikai nagyítás ritkaságnak számít. Másfelől, sportolás vagy adrenalindús tevékenységek során valószínűleg eszébe sem fog jutni a nagyítás.

Stabilizáció

A stabilizáció legfőképpen a hagyományos kameráknál használatos, azonban manapság az akciókameráknál is megtalálható. Feladata a kép rázkódásának minimalizálása. A stabilizáció alapvető típusa az elektronikus (digitális). Az elv a valós idejű képkivágáson és a zavaró mozgások kiküszöbölésén alapul. Olcsóbb típusú stabilizációról van szó. A drágább stabilizációk közé az optikai és a mechanikai típusok tartoznak. Ezen típusok elve, hogy az optikai érzékelő vagy az optikai rendszer a kamerával ellentétes irányba mozog.

Figyelmeztetjük, hogy az akciókameráknál gyakran megesik, hogy a kép stabilizációja csupán egy bizonyos felbontásig kapcsolható be. Például 1080p felbontásnál elérhető a stabilizáció, azonban 4K esetében már nem. Éppen ezért figyeljen arra, hogy az Ön igényeinek megfelelő modellt válasszon. 

Akkumulátor

A kameráknál a legtöbb esetben beépített, cserélhető akkumulátorral találkozhatunk. Ez az akciókamera testébe rejtett, és a működés szempontjából rendkívül fontos paraméter. Az akkumulátor kapacitásától maga a készülék használhatósága is függ. Ha például síelés vagy búvárkodás során szeretne videózni, kellemetlen lehet, ha az akkumulátor 15 perc működést követően lemerül.

Az akkumulátor kapacitása milliamperórában van megadva. A piacon 900 – 1300 mAh kapacitású akkumulátorok találhatók. Ami az akkumulátor kapacitását és az üzemidőt illeti, sajnos nem minden esetben érvényes az egyenes arányosság. Minden kamera más és más energiaigényű, különböző módokban ez az energiaigény eltérő lehet. Éppen ezért olykor olyan adattal is találkozhat, amely az egy feltöltésre való működési időt jelzi.

Akkumulátor üzemideje

Leggyakrabban 1-2 óra üzemidőre számíthat. Olyan adatról van azonban szó, amely gyakran csupán marketingfogás, és nem igazán lehet rá alapozni. A gyártó például normál módban, alacsonyabb felbontás melletti üzemidőt ad meg. Tehát amint növeli a felbontást és további funkciókat is beállít, az energiafogyasztás megnőhet, így az üzemidő csökkenhet.

Éppen ezért legalább egy tartalék akkumulátor megvásárlását javasoljuk annak érdekében, hogy amíg az egyiket használja, a másikat tölthesse. Érdemes azonban előre megtudnia, hogy a töltésre szolgáló külső adapter a csomagolás részét képezi-e, esetleg önállóan kell megvásárolni azt. Néha már a tartalék akkumulátor is a csomag részét képezi.

Vezérlés és működésjelző

Egy további olyan dolog, amely első ránézésre apróságnak tűnhet, azonban mégis befolyásolja az akciókamera kényelmes használatát. A vezérlés kiválasztása során döntő fontosságú lehet, hogy milyen körülmények között fogja használni a kamerát, hogy fog-e kesztyűt viselni, hogy látni fogja-e a kamerát a használat során, hogy el fogja-e azt érni, és egyebek.

 • Kézi vezérlés gombok segítségével – Első ránézésre elavultnak tűnhet, azonban mégis ez a leghatékonyabb. Ezzel a rendszerrel kesztyűt viselve is megbirkózik, anélkül is vezérelheti, hogy látna a kamerára, és egyszerűen megtudhatja, hogy a kamera be van-e kapcsolva.
 • Érintőképernyő – Bár modern vezérlésről van szó, az érintőképernyők nem minden esetben hasznosak. Kesztyűben szinte lehetetlenség vezérelni őket, ugyanez a helyzet, ha a kijelző nedves, és a víz alatti vezérlésről inkább ne is beszéljünk. Az érintőképernyős vezérlésnek nem szabadna az egyetlen lehetőségnek lennie.
 • Hangvezérlés – Az alapvető utasításokat beszéddel adhatja meg.
 • Vezérlés más eszköz által – Gyakran találkozhatunk azzal, hogy az egyes beállítások az okostelefonban lévő alkalmazás segítségével, esetleg távirányító segítségével állíthatók be.
 • Hangjelzés – A sisakra szerelt kamera használatakor minden bizonnyal értékelni fogja a felvétel kezdetét jelző hangot.

Csatlakoztathatóság

A számítógéphez és más külső eszközökhöz való csatlakozás módjai szintén kulcsfontosságúak az akciókamera teljes körű használatához. A csatlakoztathatóságot két csoportra oszthatjuk – vezetékes és vezeték nélküli. A vezetékes kapcsolat alapvető típusai közé az USB szabvány, míg a vezeték nélküli kapcsolat alapvető típusai közé a Wi-Fi és a Bluetooth tartoznak.

Wi-Fi

A Wi-Fi-hez való csatlakozás lehetősége manapság már rengeteg kamerában megtalálható, ennek köszönhetően az kényelmesen csatlakoztatható okostelefonhoz vagy számítógéphez. Az okostelefon gyakran a kamera vezérlésére is szolgálhat, azonban érdemes előre ellenőrizni, mit tesz lehetővé a mobilalkalmazás. Az egyes alkalmazások helyettesítik a távirányítót vagy az érintőképernyőt, míg mások kizárólag a tartalom megtekintését teszik lehetővé, és a beállítások módosítására, esetleg az élőkép megjelenítésére nincs lehetőség.

A Wi-Fi az internethez való csatlakozáshoz is nagyon hasznos. Az akciókamera így az okostelefonnal együtt webkameraként is használható. Egyre elterjedtebb az élő közvetítés közvetlenül a kamerából, például a közösségi hálókon.

Bluetooth

Az ilyen típusú vezeték nélküli kapcsolat legfőképpen két olyan eszköz összekötésére szolgál, amelyeket először párosítani kell. A Wi-Fi-vel ellentétben a Bluetooth-nak rövidebb a hatótávolsága, általában csupán 10 méter. Ez azonban megfelelő érték példál a kamera és az okostelefon párosításához úgy, hogy kényelmesen vezérelhesse a kamerát az okostelefonnal. A Bluetooth nem függ a helyi hálózat vagy az internet elérhetőségétől.

Csatlakozók

A kamera és egy másik külső eszköz közötti adatátvitelhez gyakran vezetékes kapcsolat is használható. Éppen ezért fontos megfigyelni, milyen csatlakozók találhatóak az adott modellen. A leggyakrabban a következőkkel találkozhat:

 • USB – adatátvitelre használt elterjedt csatlakozótípus, jelenleg az USB-C vagy microUSB szabvány van leggyakrabban használatban.
 • HDMI – csatlakozó tömörítetlen hang és kép digitális formátumban történő továbbításához.
 • egyebek – az egyes kamerákon régebbi típusú, adat- és audiovizuális átvitelre szolgáló csatlakozókat, esetleg olyan egyedi portokat is talál, amelyeket például csak a készülék gyártója használ.

Funkciók

Az akciókamerák a klasszikus fényképezéshez és videokészítéshez kapcsolódó funkciók mellett különféle kiegészítő funkciókat is kínálnak, amelyek nem döntő fontosságúak, de néhány felhasználó értékelni fogja őket.

Vízállóság

A vízállóság, ideális esetben vízhatlanság a gyakori és keresett tulajdonságok közé tartozik. Az egyes kamerák kizárólag az erősebb esőzésnek képesek ellenállni, és a víz alá merítéshez speciális tokot igényelnek, míg mások külső felszereltség nélkül is képesek víz alatt működni. Az egyes modellek abban különböznek egymástól, hogy milyen mélységű vízben lehet használni őket. Amennyiben búvárkodni szeretne, választás során hasonlítsa össze az egyes modelleket és válasszon olyat, amely kielégíti az Ön igényeit. Vízbe merítés előtt olvassa el a garanciális feltételeket.

Vaku

Hasznos segítő rossz fényviszonyok között történő használat során, azonban jelenleg ritkán található meg az akciókamerákon. A kamerával szinkronizálva meg tudja világítani a környezetet, ami különösen hasznos fényképezéskor.

Érzékelők

A különböző kamerák az érzékelőkben is eltérnek egymástól. Az egyes érzékelők kiegészítő adatok megszerzésében lehetnek segítségére.

 • GPS – geolokációs szenzor, amely rögzíti a helyzetet a Földön, a kamera képes például rögzíteni a megtett útvonalat.
 • Sebesség – a kamera képes mérni és adatokat tárolni arról, hogy a felhasználó milyen gyorsan mozgatja a kamerát.
 • Magasság – tengerszint feletti magasság mérése, valamint az útvonal során lemért érték mentése.
 • G-szenzor/G-force – egy érzékelő, amely rögzíti a mozgás gyorsulását, valamint a túlterhelést is.

Videokészítés és fotózás módok

A felbontás és a képrögzítést közvetlenül befolyásoló egyéb tényezők beállítása mellett a legtöbb eszközön különböző videokészítési és fényképezési módokat is beállíthat. A gyakran használtak közé például a következők tartoznak:

 • Slow-motion – nagyon közkedvelt mód, a folyamatos videó lassítását jelenti magas képkocka/másodperc mellett.
 • Photoburst – szekvenciális felvételkészítés, a kamera több felvételt készít gyorsan egymás után, így rögzíti a mozgás menetét.
 • Time-lapse – a felvételkészítés hosszabb időn át tart, ezt követően egy rövidebb, például egy perces videóba tömörül (a kerékpározásról, autózásról, naplementéről és hasonlókról készült gyorsított felvétel).
 • Felülírás – videokészítés, miközben ha megtelt a tárhely, az új felvételek felülírják a régieket, legfőképpen autóban történő felvételkészítés során használatos.
 • Mozgásérzékelés – a kamera olyan módja, amely során a kamera nem készít felvételeket, azonban készen áll a felvételkészítés elindítására, ha az objektív előtt mozgást észlel.
 • Hosszú expozíció – fotózás hosszabb időn át, amelynek köszönhetően a mozgás elmosódott lesz.
 • Időzítő – önmagát indítja el, a zár időzítése késleltetéssel.
 • Azonnali használat – ideális formátum a kamera gyors használatához és az azonnali felvételkészítéshez.

Tartozékok

Maga a kamera kiválasztásával még nem fejeződik be a választás, a videó tulajdonságain és a készülék szerkezetén felül a tartozékokról és kiegészítőkről is érdemes szót ejteni. Például a tartók és konzolok gyakorlatilag elengedhetetlenek az akciókamera használatához, a további olyan felszerelés, mint a kijelző vagy a memóriakártya pedig erősen befolyásolják a kamera használatát és a végeredményt.

A választás során mindig vegye figyelembe, mely kiegészítőt lesz szükséges megvásárolnia, és melyet találja meg a kamera mellé csomagolva.

Tok

Ezt a kiegészítőt cikkünk elején már említettük. A tok, vagy housing, képes jelentősen javítani az akciókamera ellenállóságát, sőt, az egyes modelleknél teljes vízállóságot biztosít. Bizonyos esetekben negatív hatással lehet a felvett hang minőségére, az is megtörténhet, hogy a tokban bepárásodik az objektív. Ez a probléma azonban egyszerűen orvosolható nedvfelszívó kendővel.

Kijelző és vezeték nélküli képernyő

A lehető legkisebb méretek elérése érdekében egyes sportkamerák kijelző nélküliek. Amennyiben Önnek fontos ez a kiegészítő, lehet, hogy olyan modellt fog választani, amely vezeték nélkül képes csatlakozni az okostelefonhoz, amely szükség esetén képes helyettesíteni a kijelzőt. A második lehetőség a vezeték nélküli képernyővel ellátott modell választása. Ez például, hasonlóan, mint a karóra, csuklóra rögzíthető, és nem csupán a felvett videó ellenőrzésére szolgál, hanem a kamera vezérlésére is képes.

Tartók

Az akciókameráknál a kerékpár kormányára, sisakra vagy a ruházatra rögzíthető különböző tartók fontos és hasznos tartozékoknak számítanak. Mindig jó tudni, mire szeretné használni az adott kamerát, majd ennek megfelelően összpontosítani az egyes típusokra. A sportkamerák nem csupán kézből történő felvételkészítésre szolgálnak, éppen ezért érdemes tudni, milyen kiegészítők vásárolhatóak meg az adott akciókamerához.

A gyártók a hagyományos háromlábú állványokrók, vagyis a tripodokrók sem feledkeztek meg. Ezek a kis méretű állványok, amelyek gyakran formálhatók, mágneses lábakkal rendelkeznek, segítségükkel a kamera számos helyre elhelyezhető. Jobb minőségű tripodok kizárólag speciális vállalatoknál kaphatók.

Memóriakártya

Ami egyértelműen fontos, az a tárhely, amelyre a videofelvételek vagy fotók kerülnek mentésre. Erre manapság a memóriakártyák elterjedt opciók. Népszerűségüket elsősorban kis méretüknek köszönhetik. Erre a célre SD kártyákat ismerünk, amelyek kisebb változata a microSD kártya. Az SD kártyát mindig aszerint a bitráta szerint válassza ki, amely megfelel a felvételkészítéshez. A tárhely mérete meghaladhatja az 512 GB-ot.

Távirányító

Hasznos kis doboz, amely segítségével az akciókamera vezérlése gyerekjáték lesz, legfőképpen abban az esetben, ha nem lát a kamerára és vakon kéne vezérelnie a gombokat. A távirányító rendszerint csupán néhány funkcióval rendelkezik, a fő funkciók közé a bekapcsolás, a kikapcsolás és a felvételkészítés tartoznak. A távirányítót a kezében tarthatja, a zsebébe helyezheti, a kabát cipzárjához rögzítheti, röviden szólva számos lehetőség közül választhat. Karóra formájú távirányítók is léteznek.

Mechanikus stabilizátor

Az egyik módja annak, hogy az akciókamera által készített felvételek szépek legyenek és ne legyenek elmosódottak, az, ha mechanikai stabilizátorral egészítjük azt ki. A modern darabok valóban csodákat művelnek, így a végső videó elmosódás nélküli és folyamatos lesz. Az úgynevezett gimbal érdekes változatnak számít. Ez egy giroszkóppal és elektromotorral ellátott stabilizátor, amely három tengely alapján egyensúlyozza a képet. Egy ilyen készülékkel rendszerint a kamera funkcióit is vezérelheti.

Úszó

Szeret búvárkodni, miközben egyedi felvételeket készít a víz alatti világról? Nincs egyedül, az akciókamerákat rendkívül gyakran használják ilyen időtöltés során. A kamerával való búvárkodás azonban veszélyes lehet, ugyanis a kamera kicsúszhat a kezéből, a víz fenekére süllyedhet és elmerülhet a homokban. Ezt a problémát egy egyedi úszó képes orvosolni, amelyet a kamerájára rögzíthet.

Amint elengedi a készüléket, az úszó a víz felszínére viszi azt. Az úszók gyakran színesek annak érdekében, hogy rossz látási viszonyok között is egyszerűen megtalálja azokat.

További tartozékok

Az akciókamerák rendkívül közkedveltek, éppen ezért a piacon valóban hatalmas mennyiségű különböző fejlesztést, javítást és további kiegészítőket talál. Ezek közé tartoznak a különböző lámpák, a kamerára és a felszerelésre szolgáló védőtokok és táskák, szelfibotok, töltők, szűrők, tokok, egyedi csavarhúzók és egyebek.

Kamerák az autóban

A sofőrök gyakran használják az autóban az akciókamerákat a fedélzeti kamera helyettesítésére. Ez természetesen lehetséges, a felhasználónak azonban nem szabad megfeledkeznie arról, hogy ehhez külön jogszabály kapcsolódik, amely államonként eltérő lehet.

A közutakat használó személyek filmezése az európai adatvédelmi rendelet (GDPR) hatálya alá tartozik. Magyarországon engedélyezett a kamerák használata az autóban, a felvételt átadhatja a rendőrségnek és a biztosítónak, de a rögzített videót nem szabad nyilvánosan terjeszteni. Ezzel ugyanis megsértheti egy harmadik fél jogait és akár pénzbírság kiszabására is számíthat.

Elhelyezés

A kamera autóban való megfelelő elhelyezésére is ügyeljen. A kamera és annak felszerelési elemei nem akadályozhatják a vezető kilátását, de elérhető helyen kell lenniük. Ideális helynek a szélvédő alsó széle vagy a visszapillantó tükör mögött jobbra lévő hely tekinthető.

Ár

Pár évvel ezelőtt akciókamera vásárlásához 150 000 forintra, sőt, akár többre is szüksége lehetett. Manapság ilyen áron valódi csúcsminőségű modelleket szerezhet be, alapvető modellek manapság már akár 15 000 forintért is kaphatók. Javasoljuk azonban, hogy igazolt márkák termékeibe fektessen, és ne elégedjen meg a legolcsóbb megoldással, ugyanis az alacsonyabb beszerzési ár gyakran visszatükröződik a videó minőségében és a használat kényelmében.

Önnek kell meghatároznia az ár/érték arányt, valamint azt is, hogy mekkora összeget hajlandó az akciókamerába fektetni. Ahhoz, hogy leegyszerűsítsük Önnek a választást, a kamerák áráról is szólunk, ismertetjük, mit várhat el az egyes árkategóriáktól. Az igazolt termékek közé a GoPro, a Lamax, a Niceboy, a Xiaomi, a Sencor vagy a SJCAM márkák modelljei tartoznak.

Ár 30 000 Ft-ig

Már a legolcsóbb árkategóriában is talál olyan jó minőségű modelleket, amelyek FullHD minőségben képesek felvételeket készíteni, valamint megfelelő felszereltséggel ellátottak. Gyakran a legismertebb márkák olcsó alternatíváiról van szó. Ezeknél a termékeknél kevésbé megszokott a Wi-Fi kapcsolat, gyakran nem rendelkeznek nagy optikai zoom-mal (vagy akár egyáltalán nem tartalmaznak optikai zoom-ot).

Ár 30 000 75 000 Ft között

30 000 forintért már Wi-Fi kapcsolattal rendelkező, FullHD vagy akár 4K minőségű videókat készítő modelleket is talál. Az árkategória felső határánál tekintélyes gyártók termékei is megtalálhatók, tehát ilyen ártartományból a legtöbb felhasználó képes lesz kiválasztani a számára megfelelő modellt. Az igényesebbek azonban még ettől is drágább kamerát választanak majd, azonban általános és enyhén igényes használatra ebbe az árkategóriába tartozó modellek kielégítők.

Ár 75 000 Ft felett

Magasabb beszerzési árért cserébe vezető gyártók termékeire számíthat, amelyek a tökéletes paramétereken felül olyan fejlesztéseket is kínálnak, mint a super-slowmotion (gyakran több, mint 240 FPS), 4K minőségű felvételkészítés vagy védőtok nélküli extrém tartósság.

Akciókamerákkal kapcsolatos gyakran ismételt kérdések

arecenzent1

Szerinted hasznos volt ez a cikk?
Visszajelzéseidet örömmel fogadjuk.

Akciókamerák
Átlagos értékelés 4.6 az 51 szavazatból