A 10 legjobb futópad értékelése az összehasonlító teszt alapján

Akkor is szívesen futna, ha kint éppen nem ideális ehhez az idő? Zavarja a gyors levegővételek során a hideg levegő? Éppen ezekben az esetekben érdemes beszerezni futópadot, amelyen gyakorlatilag bármikor kényelmesen sportolhat.

A vásárlás leegyszerűsítése érdekében összehasonlítottuk ezeket a sporteszközöket. Megeshet, hogy az egyes futópadok közt aligha észlelhető különbség, mégis fontos meghatározni a preferenciákat, hogy mit vár el pontosan a futópadtól és annak milyen funkciókkal kellene rendelkeznie.

A releváns összehasonlítás érdekében elvégeztük a futópadok összehasonlító tesztjét. Ebben az összehasonlításban a legnagyobb hangsúlyt a futófelületre, a futópad teljesítményére, a maximális sebességre, valamint az elérhető programok számára fektettük. Az értékelésbe ezen felül a funkciók és a felszereltség is belekerült, amelyek bár kisebb jelentőséggel bírnak, azonban mégis fontos elemeknek számítanak. 

Ezen a honlapon több, mint tíz, a vásárlók által kedvelt futópad összehasonlítását találja  meg. Paramétereik egy áttekinthető interaktív táblázatban tekinthetők meg. Ez a táblázat lehetővé teszi a termékek összehasonlítását az egyes paramétereik alapján, amely a nevükre kattintva érhető el. Az egyes futópadokról is készítettünk értékelést, amely az egyes modellek nevére vagy képére kattintva válik láthatóvá.

Ha nem szeretne a futópadokat összehasonlító tesztünkre hagyatkozni, azt javasoljuk, olvassa el a Hogyan válasszunk futópadot cikkünket, amely segítségére lehet a választásban.


Legjobb futópadok az összehasonlító teszt alapján

Sorrend Termék Motorteljesítmény (HP) Megközelítőleges ár Aktuális ár
Top 1 6 370 000 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 2 1 113 000 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 3 3 341 000 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 4 2 192 000 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 5 2,5 209 000 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 6 0,7 88 500 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 7 1,5 140 000 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 8 2,5 286 000 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 9 1,5 208 500 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 10 1 130 990 Ft Mutasd az ajánlatokat

Hogyan válasszunk futópadot

Ha szeret futni és sétálni, esetleg úgy döntött, hogy szeretne valami hasznosat tenni teste és egészsége érdekében, a futópad a megfelelő választás. A vásárlás során azonban ne feledkezzen meg azokról a praktikus tanácsokról, amelyekkel most ellátjuk Önt. Ügyeljen a megfelelő műszaki paraméterekre és funkciókra, ugyanis kizárólag ezeknek köszönhetően lesz része kellemes érzésben a futás során, valamint ezek gondoskodnak a kívánt eredmények beteljesüléséről – jobb kondi és fogyás.

A futópad kiválasztását a motor kiválasztásával kezdje, ezt követően vegye figyelembe a további olyan fontos paramétereket, amelyekről a következő fejezetekben írunk. Hatalmas a különbség, ha állóképessége időnkénti javítására, vagy rendszeres, egész éves használatra keres futópadot. Akár amatőr, akár profi, a következő tanácsokat megfogadva olyan futópadot választhat, amely minden igényét kielégíti.

Hogyan válasszunk futópadot – röviden:

 • Milyen gyakran és mekkora intenzitással fogja használni a futópadot? Időnként, állóképessége javítására, esetleg ez lesz a fő edzési módszere? Ezen adatok alapján válassza ki a futópad teljesítményét, a futófelületet, valamint az esetleges tárolási lehetőségeket.
 • Ki fogja használni a futópadot? Fontos tudni azon személyek állóképességét, súlyát és magasságát, akik a futópadot használni fogják, és érdemes ez alapján kiválasztani a futópad teherbírását, rugalmasságát és a megfelelően széles futófelületet.
 • Fontolja meg, hogyan fogja használni a futópadot. Elegendő lesz, ha sétálni fog, esetleg számos programra és funkcióra vágyik?
 • Elegendő hely van a számára az otthonában? Egy egészen nagy gépről van szó. Az egyes modellek jól tárolhatók, míg másoknak folyamatosan nagy térre lesz szükségük.
 • Milyen funkciókkal kellene rendelkeznie a futópadnak? Kielégítő az Ön számára egy alapvető modell, esetleg szeretne alapos edzéselemzést kapni? A fejlett eszközök az egyes alkalmazásokhoz is képesek csatlakozni.
 • Mennyi a maximális összeg, amelyet a vásárlásra fordítana? Az olcsóbb futópadok többsége kevésbé robusztus, teherbírásuk kisebb és kevesebb funkciót is kínálnak. A profi futópadok több százezer forintba kerülnek, inkább igényesebb sportolók tudják kihasználni őket.

Motorral vagy motor nélkül?

A legelején egy olyan alapvető kérdéssel kell foglalkozni, amelytől a futópad egyéb paraméterei, valamint a beszerzési ár is függenek, ugyanis két változat, motorral ellátott, vagy motor nélküli modellek közül választhat.

Motorral ellátott futópad

Ez a típusú termék természetesen a drágábbak közé tartozik, ugyanis egyedi elektromotorral felszerelt. Ez gondoskodik arról, hogy a szalag folyamatos mozgásban legyen anélkül, hogy Önnek bármit is kellene tennie. A motorral ellátott futópad sokkal több módon használható, mint a motor nélküli modellek. A kényelmes sebességszabályozáson felül a megfelelő dőlésszög is beállítható.

A motorral ellátott futópad elindításához elektromos energiára lesz szüksége, amely átlagos 220 V aljzatból nyerhető. Az egyes futópadonoknál a motoregység mellett ventilátorral ellátott hűtőrendszert is talál, amelynek köszönhetően a felhasználó hosszabb ideig tud futni anélkül, hogy a gép túlmelegedne.

Motor nélküli futópadok

A már említett modern eszköz ellentéte a motor nélküli futópad. Az ilyen termékeket gyakran mágneses futópadnak nevezik. Előnye, hogy beszerzési ára alacsonyabb. Ez azonban valószínűleg az egyetlen előny, amit meg tudunk említeni.

Mivel a futószalag nem rendelkezik motorral, arról, hogy a szalag mozgásba lendüljön, Önnek kell gondoskodnia – saját fizikai erejével. Abban a pillanatban, amint elkezd mozogni a futószalag, meg kell tartani a tempót annak érdekében, hogy az mozgásban maradjon. Ennek köszönhetően sokkal több erőt kell kifejtenie. Ezzel egyidejűleg azonban arra is kell gondolnia, hogy a motor nélküli futópad kevésbé közkedvelt, így a piacon lévő kínálat is kisebb.

Mivel manapság a motoros futópadok a leggyakrabban használtak, a következő fejezetekben rájuk fogunk összpontosítani.

Motor teljesítménye

A teljesítmény kétségtelenül kulcsfontosságú adat, amelyet számos paraméter nagymértékben befolyásol – a futópad használójának fizikai elhelyezkedése, a szalag szélessége, a dőlésszög és hasonlók. Arra is kell gondolnia, milyen gyakran szeretne edzeni, valamint, az edzés időtartama is fontos. Nem megfelelően kiválasztott teljesítmény mellett nem fogja tudni kihasználni a futópad maximális potenciálját, így maga a futás sem lesz olyan hatékony.

A motor teljesítménye leggyakrabban lóerőben van megadva, amely rövidítése HP. A piacon 1 HP-től egészen 6 HP-ig terjedő teljesítményű motorral ellátott futópadok kaphatók. Ennek köszönhetően a maximálisan elérhető sebesség akár 18 – 25 km/óra is lehet. Minél magasabb a HP értéke, annál hatékonyabb a futópad, így annál nagyobb sebességet képes elérni. Gyakorlati szempontból a futópad kiválasztása során legalább 1,5 HP teljesítményű modellt válasszon, azonban az ideális érték 3-4 HP körül mozog.

Teherbírás és felfüggesztés

A futópad kiválasztása során a felhasználó súlya rendkívül fontos szerepet tölt be. Nem csupán a teljesítményre van hatással, hanem a gép teherbírására is ügyelni kell. Vásárlás során ezért ellenőrizze a futópad keretének teherbírását, illetve a futópad teherbírását. Ez rendszerint a további olyan adatokkal is összefügg, mint az eszköz magassága, hossza és szélessége. A felfügesztési rendszer szintén nagyon fontos paraméternek számít.

Teherbírás

Fontos figyelembe venni a saját súlyát. A futópad teherbírásának legalább 20 – 30 %-kal nagyobbnak kellene lennie, mint annak a személynek, aki a futópadot használni szeretné. Így biztos lehet abban, hogy hatékonyan kihasználhatja a teljesítményt, valamint így a futópad hosszú élettartama is garantált.

Minél nagyobb a két érték közti tartalék, annál kevésbé fog elhasználódni a futópad. Így attól sem kell majd tartania, ha idővel egy másik, nehezebb családtag is használni kezdi a gépet. A manapság kapható legtöbb futópad akár több, mint 150 kg teherbírást is kibír, azonban a jó futási feltételek biztosítása érdekében ez az érték ne essen 100 kg alá. Előfordulhat, hogy egy ilyen eszköz nem elég robusztus ahhoz, hogy ellenálljon a futópadot érő lépéseknek.

A futópad rugalmassága

Valószínűleg senkinek sem kell magyarázni, hogy a futás elsősorban az ízületi rendszert terhelő mozgás. Amennyiben rendszeresen szeretne futni, ne becsülje alá a futópad felfüggesztését. Az otthoni futópadoknál előny, hogy olyan terméket választhat, amely sokkal puhább lesz, mintha kültéren futna.

A felfüggesztést az alapján válassza ki, hogy milyen gyakran és milyen időtartamon át szeretne futni. Kivitel szempontjából több mechanizmussal is találkozhat, amelyek a futópadok különböző árszintjéhez kapcsolódnak. Részletesen is bemutatjuk az egyes típusokat.

 • Rugalmatlan futópadok – A piacon lévő legolcsóbb gépekről van szó. Felépítésüknek köszönhetően inkább sétához, mintsem futáshoz használhatók.
 • Gumi alátéttel biztosított rugalmasság – Ez az alapvető megoldás a körülbelül 280 000 Ft összegig kapható futópadokra jellemző. A gumi alátétek a futófelület alá helyezettek, és legalább részlegesen elnyelik az ütéseket.
 • Gumi blokkok – A drágább futópadok egyedi gumi blokkokkal ellátottak, amelyek segítségével nem csupán a futófelület, hanem a keret rugalmassága is biztosított.
 • Futópadok egészségügyi felfüggesztéssel – A körülbelül 720 000 Ft érték felett kapható futópadoknál az ízületek minimális terhelésére lehet számítani – mindez az egyedülálló egészségügyi felfüggesztésnek köszönhető.

Futófelület

A futófelülettel kapcsolatos paraméterek legfőképpen a kényelmes használatban és a futópad használatának módjában mutatkoznak meg. A legalapvetőbb paraméter kétségkívül a futófelület szélessége, valamint annak hossza.

A futófelület szélessége

Választásával Ön bizonyos mértékig meghatározza, hogy az adott terméket milyen mozgásformára tudja majd használni. Nézzük meg az egyes szélességeket, és rendeljük hozzá azokhoz a tevékenységeket, amelyekhez alkalmasak.

 • Legfeljebb 35 cm szélességű futófelület – Az ilyen futópad leginkább sétáláshoz alkalmas. Ezen futni nagyon zavaró és veszélyes lesz, ugyanis egyszerűen megtörténhet, hogy a futófelület mellé lép, és a baj máris megtörtént.
 • 40 – 45 cm széles futófelület – Ideális méret normál otthoni futáshoz a kondíció megtartására vagy fejlesztésére. A legkisebb probléma nélkül is elérheti a 8 – 10 km/óra sebességet anélkül, hogy azt kéne figyelnie, hová lép.
 • 45 cm-nél szélesebb futófelület – Ha ekkora felületű futópadot választ, szinte egyáltalán nem kell korlátoznia magát futás közben, legyen szó a maximális sebesség eléréséről vagy a figyelméről. A megfelelő szélességű futópad a lehető legnagyobb kényelmet biztosítja, így futás közben akár televíziót is nézhet.
Futófelület szélessége 35 cm-ig 40-45 cm 45 cm felett
Rendeltetés Séta Séta, kocogás Séta, bármilyen futás

A futófelület hossza

A futófelület hossza az edző magassága miatt fontos, valamint befolyásolja a futófelületen végezhető mozgást is. A legfeljebb 130 cm-ig terjedő rövidebb felület használata magasabb személyeknek gondot okozhat, így ez kizárólag legfeljebb 170 cm magas személyeknek, illetve lassú sétához lesz alkalmas.

Ha magasabb személy szeretne gyorsabban futni, legalább 140 cm  futófelületet javaslunk; a 190 cm magas személyeknek gyors futáshoz akár 150 cm hosszú futófelületre is szükségük lehet.

Az áttekinthetőség érdekében az alábbi táblázatban a futófelület egyes hosszúságait, valamint az azokhoz ajánlott mozgásformákat találja.

Futófelület hossza 130 cm-ig 130-140 cm 140-150 cm 150 cm felett
Rendeltetés Séta; legfeljebb 170 cm magas személyek Séta, kocogás; 170 cm-től magasabb személyek Séta, kocogás és tempósabb futás; 180 cm-től magasabb személyek Séta, kocogás és tempósabb futás; 190 cm-től magasabb személyek

Futófelület dőlésszöge

A modern futópadoknál a futófelület dőlésszöge is beállítható. Az ilyen modellek sokkal valósághűbben képesek szimulálni a természetes futást, ugyanis nem kell csupán az egyenes felületre korlátoznia magát, mint ahogyan a standard futópadoknál, hanem beállíthatja a dőlésszöget, így a gép a dombra történő futást is képes szimulálni.

A dőlésszög maximális értéke 15 % körüli. Ez a funkció kétségtelenül befolyásolja a futó jobb fizikai kondícióját, és egyben változatosabb és sokoldalúbb mozgást tesz lehetővé. A dőlésszög kiválasztása során két felosztással találkozhat.

 • Futófelület manuális dőlésszöggel – Ahogyan már az elnevezésből is egyértelmű lehet, a dőlésszög beállítása manuálisan történik. A futás során le kell mennie a futópadról, és a vezérlőelemek segítségével be kell állítania a megfelelő dőlésszöget. Ez a megoldás egyrészt komplikáltabb és több munkát igényel, másfelől olcsóbb.
 • Futófelület elektromos dőlésszöggel – Ha nem szeretne korlátokba ütközni a futás során, válasszon olyan futófelületet, amely dőlésszöge elektromosan állítható be. Ebben az esetben ugyanis a dőlésszöget a fizikai tevékenység során gombok segítségével is képes lesz beállítani anélkül, hogy le kéne lassítania vagy le kéne állnia. Ezek a termékek értelemszerűen drágábbak.

Vezérlés

A legtöbb futópad vezérlése digtális, tehát különböző típusú kijelzőkkel és panelekkel találkozhat. Nem csupán hagyományos gombok, hanem érintőképernyők is használatban vannak, amelyek természetesen jóval drágábbak. A futópad vezérlése három különböző módon lehetséges:

 • Plusz és mínusz gomb – A lehető legegyszerűbb, és valószínűleg legolcsóbb megoldás. A megfelelő gomb megnyomásával szükség szerint növelheti vagy csökkentheti a sebességet. A további értékek, például a dőlésszög, azonos módon vezérelhetők.
 • Előre beállított programok – A modern futópadok előre beállított programokkal is kiegészítettek, amelyek alapján futhat. Az ilyen beállítások nem csupán a sebességet, hanem a dőlésszöget is automatikusan beállítjak – már amennyiben a futópad dőlésszöge állítható. Ennek köszönhetően a futás sokkal szórakoztatóbb és mókásabb.
 • Beállítás pulzus segítségével (HRC program) – A legintelligensebb futópadok képesek a pulzusszám és a szív tevékenysége alapján automatikusan vezérelni a sebességet és a dőlésszöget. Ilyen futás során egyedi mellkasi pánt tulajdonosának kell lennie, amely a vezérlőegységhez továbbítja az információkat. A készülék úgy változtatja meg a tempót, hogy az Ön pulzusa a beállított szinten belül legyen.

Funkciók és kiegészítők

A manapság kapható futópadok olyan modern termékek, amelyek számos technológiával és kiegészítővel felszereltek. Ezek elsősorban megkönnyítik vagy bővítik ennek a gyakorlati eszköznek a felhasználási lehetőségeit. A vásárlás során számos kiegészítővel és funkcióval találkozhat. Most a legismertebbeket fogjuk bemutatni Önnek.

 • Biztonsági kulcs – Speciális kulcs, amely a testéhez és a futópadhoz is rögzítve van. Biztonsági zár véletlen megbotlás vagy egyéb véletlen és veszélyes mozgás esetére. Abban a pillanatban, amint távolabb kerül a futópadtól, a kulcs kiesik, a futópad pedig automatikusan leáll.
 • Számítógép – Erről már egy bizonyos szinten beszéltünk a Vezérlés fejezetben. Most csupán azzal egészítenénk ki, hogy a futópadok ebből a szempontból különböző paramétereket kínálnak, amelyeket később kiértékelhet és amelyek alapján fejlődhet. Ilyen például a pulzus, a megtett táv, az idő, az elégetett kalóriák vagy zsír mérése, illetve az előre beállított programok. A modern készülékek okostelefonokkal is párosíthatók.
 • Alkalmazáshoz való csatlakozás – A jobb minőségű modellek futásra szolgáló különböző alkalmazásokkal párosíthatók okostelefonon vagy tableten keresztül. Érdekes funkció a virtuális edzői utasítások használata, és különösen az a lehetőség, hogy a Google Maps-en keresztül csatlakozhat, majd a Földön lévő bármely valódi szakaszt lefuthatja. A földrajzi információk alapján a futópad képes beállítani a dőlésszöget és egyebeket.
 • Mellkasi öv – A fejlettebb modellek mellkasi övvel együtt kerülnek szállításra, amely pontosabb pulzusmérést biztosít. Ez a HRC programnál használható ki igazán.
 • Hangrendszer  – Lehetővé teszi a zene lejátszását a közvetlenül a futópadba épített hangszórókon keresztül.
 • Kerekek – A futópad áthelyezésében lesznek segítségére, ahol lényegesen leegyszerűsítik a futópaddal történő manipulációt.
 • Fogantyú – A futópadok rendszerint fogantyúval felszereltek. Ezek gyakran pulzusérzékelővel kiegészítettek, tehát séta vagy futás során foghatja őket. A mellkasi övvel történő pulzusmérés azonban sokkal pontosabb.
 • Egyenlőtlenségi kompenzációs rendszer – Lehetővé teszi az öv elhelyezését egyenetlen felületű talajon. Az állítható lábak biztosítják, hogy a gép egyenesen álljon, és ne mozogjon.
 • Beépített ventilátor – A jobb modellek ventilátorral ellátottak a panelban, amely könnyű szellővel képes felfrissíteni a futót zárt térben történő edzés során. A motor hűtésére szolgáló ventilátor is hasznos.

Tárolás

Tekintettel arra, hogy a futópad viszonylag nagy fitneszeszköz, arra is gondoljon, hogy lesz-e elegendő helye annak tárolására. Nagyon praktikusak a manapság kapható összecsukható futópadok, amelyek a futófelület függőleges helyzetbe történő elhelyezését teszik lehetővé. Ezt követően a futópad észrevétlenül tárolható például a sarokban, és nem kell például a nappaliban a televízió előtt tárolnia azt. Az egyszerűbb áthelyezés érdekében az egyes modellek kerekekkel kiegészítettek.

Garancia és szerviz

A hagyományos jótállási idő két év. Egyértelmű azonban, hogy a futópadot sokkal hosszabb időn át szeretné használni. Éppen ezért néhány gyártó, annak érdekében, hogy minél több vásárlót vonzzon magukhoz, három, öt, vagy akár tíz éves kiterjesztett garanciát kínál. Ez leginkább a drágább modellekre jellemző. Ha egy modell ára meghaladja például a 450 000 Ft értéket, a kiterjesztett garancia biztosan előnynek számít.

Egy következő hasznos szolgáltatás a futópad szervizelése lehet. Az egyes modellek közötti döntést segíti, hogy a kereskedő kínál-e helyszíni szerelést és szervizelést, vagy hiba esetén szét kell szedni a gépet és el kell azt küldeni a szervizbe. Az első változat rengeteg erőfeszítést és időt takaríthat meg Önnek.

Árak

Most koncentráljunk a futópadokkal kapcsolatos beszerzési költségekre, amelyek természetesen számos paramétertől, valamint a felszereltség függvényében is változnak. Három árszintet mutatunk be, amelyek segítségével feltérképezheti, mit várhat el az egyes kategóriákba tartozó futópadoktól.

Ár 290 000 Ft-ig

A legolcsóbb futópadok beszerzési ára 70 000 Ft körül kezdődik. Kizárólag motor nélküli típusokról van szó. Ha további 100 – 150 000 Ft-tal többet költ, egészen jó, motorral ellátott futópadot vásárolhat. Ezek rendszerint 2,5 HP maximális teljesítményt kínálnak, teherbírásuk rendszerint legfeljebb 130 kg.  Ennek ellenére is alapvető funkciókkal felszerelt számítógéppel rendelkeznek, amely például a pulzust és az elégetett kalóriák számát is képes mérni.

Ár 290 000 Ft és 580 000 Ft között

Ebben az esetben már egy sokkal magasabb szintre számíthat. A 3 – 3,5 HP teljesítménynek köszönhetően nagyobb, körülbelül 20 km/óra sebesség érhető el – beleértve a teljes sebességszabályozást is. Hosszabb és szélesebb futófelületre számíthat, amely nagyobb kényelmet biztosít. Ezek a termékek sokkal több felhasználót képesek megszólítani, ugyanis teherbírásuk a 145 kg-os határt is meghaladja. A megtett táv, valamint az idő mérése teljesen egyértelműnek számítanak.

Ár 580 000 Ft felett

Ezek a gépek a fitneszközpontok és a fejlett otthoni edzőtermek szerves részét képezik. A hangsúly itt a lényegesen magasabb általános tartósságon és a kiváló minőségű kivitelen van. Az akár 5 HP teljesítményt elérő, motorral ellátott futópadok probléma nélkül elérhetik az akár 170 kg-os teherbírást. A futófelület rugalmassága nagyon kényelmes, sőt, akár professzionális is lehet. Ezek a termékek azon személyeknek alkalmasak, akik gyakran szeretnének hosszú távot futni, és valóban komolyan gondolják a testmozgást.

Karbantartás és elhelyezés

Bár a piacon igazán kifinomult gépeket talál, mindig tartsa szem előtt, hogy megfelelő gondozás és karbantartás nélkül ez az edzőgép nem fogja Önt úgy szolgálni, ahogy kellene. Éppen ezért ebben a fejezetben karbantartással kapcsolatos olyan tippekről olvashat, amelyek nélkülözhetetlenek a legtöbb futópad számára. A megfelelő elhelyezésre is gondolni kell.

 • Elhelyezés – Ne helyezze a futópadot például úszómedence közelébe vagy más magas páratartalmú helyre, ugyanis korrózióveszély állhat fenn, és a poros környezet és a porhanyós felületek sem ideálisak. Legyen óvatos a téli hónapokban is, mivel a legtöbb futópad nem alkalmas fagypont alatti hőmérsékletre.
 • Kiegyenlítés – Ügyeljen arra, hogy a futópad egyenes felületen legyen elhelyezett, ehhez a kiegyenlítő lábakat is használhatja.
 • Kenés – Előbb vagy utóbb meg fog kelleni kennie a szalag alatti részt, amely a szerkezet alatt elhelyezett. Azt, hogy mikor van szükség kenésre, abból tudhatja meg, hogy meglazítja a szalagot és a kezével érezni fogja, hogy van-e kenőanyag a szalag és a szerkezet között. Ha ujjai szárazak, használjon speciális kenőanyagot, viaszt vagy sprayban lévő olajat, amelyet a szalag alá visz fel – körülbelül a középső részen. Ezt követően kezdje el lassan működtetni a gépet, és kenje szét a kenőanyagot.
 • Futófelület tisztítása – Ha a kenőanyag a szalag felső részére kerül, esetleg az más zsiradéktól lesz szennyezett, technikai benzinnel távolítsa azt el. A műanyag részekre mosogatószeres vizet használjon, ugyanis a benzin a szín kifakulását okozhatná.
 • Futófelület feszessége – Ha a futópad akadozik, annak oka leggyakrabban a laza futófelület vagy a meghajtó szalag az oka. Mindkettő egyszerűen megfeszíthető csavarok segítségével, a szalaghoz azonban műanyag tokon keresztül férhet hozzá. Ha a szalag szennyezett, tisztítsa azt meg benzinnel.
 • A szalag irányának ellenőrzése – A problémamentes használat érdekében bizonyosodjon meg arról, hogy a szalag a szerkezet közepén helyezkedik el. Ha inkább az egyik vagy a másik oldalra húz, állítsa be annak helyzetét a beállító csavarokkal.
 • Por eltávolítása – Az egyik lehetséges probléma, amellyel találkozhat, az a futópad túlmelegedése. Ennek leggyakoribb oka a por felhalmozódása a motoregység körül. Ezért időnként távolítsa el a műanyag fedelet, és porszívóval és kefével távolítsa el a port. Ez alatt a folyamat alatt a futópad ne legyen áramellátás alatt.

Az alábbi táblázatban összeállítottuk a lehetséges problémákat és azok megoldásait. Probléma esetén azonban lehetőleg kövesse a futópad kézikönyvében található utasításokat.

Probléma Lehetséges megoldás
A futópad ingadozik Egyenetlen talaj, használja a kiegyenlítő lábakat
A szalag nem fut simán, a szalag és a szerkezet közt nincs kenőanyag Kenje meg a szalagot viasszal, olajjal vagy speciális kenőanyaggal, ezt követően lassan indítsa el a futópadot, hogy a kenőanyag sztékenődjön
Akadozik a szalag Feszítse meg a futófelületet és a meghajtó szalagot csavarok segítségével
A szalag ferde Állítsa be a szalagot a beállító csavarok segítségével
A futópad túlmelegszik Távolítsa el a motoregység körül lévő port porszívóval vagy kefével 
Zsiradék vagy egyéb szennyeződések a futófelületen Távolítsa el technikai benzinnel
Szennyeződés a műanyag felületeken Távolítsa el mosogatószeres vízzel
Szennyeződés a meghajtó szalagon Tisztítsa meg technikai benzinnel

Futópadokkal kapcsolatos gyakran ismételt kérdések


Szerinted hasznos volt ez a cikk?
Visszajelzéseidet örömmel fogadjuk.

Futópadok
Átlagos értékelés 4.6 az 41 szavazatból