A legjobb robot porszívók összehasonlító tesztje és értékelése

A porszívózás aligha tartozik a kedvenc házimunkák közé. Annak ellenére szükséges rá időt fordítani, mert takarítás nélkül a háztartás különféle egészségügyi kockázatok forrásává válhatna. Szerencsére a manapság már egyre népszerűbb robot porszívók hatékonyan és könnyedén segítik megoldani ezt a problémát. Elég csak annyit kell tenni, hogy beszerezi a megfelelő robot porszívót, szükség szerint beállítja, és hagyja, hogy végezze munkáját. Ezen kívül már csak karbantartásra és a begyűjtött hulladék rendszeres és eltávolítására van szükség.

A robot porszívókra jó néhány minőségi kritérium vonatkozik. Mindenekelőtt az a tény, hogy a porszívó a masszív padlón kívül szőnyegeket is képes kezelni. A kulcsfontosságú paraméter a térségben való orientációs képessége is, azaz a különböző szenzorok, érzékelők jelenléte és minősége, amelyek révén a robot tájékozódik a környezetben. További figyelemreméltó elemek közé tartozik a szűrőrendszer, az akkumulátor kapacitása és az újratöltés, üzemeltetési költségek vagy a zajszint. Kétségkívül érdemes megemlíteni számos további funkciót, amelyek jelentősen hatékonyabbá és gyorsabbá teszik a takarítást.

Úgy döntött, hogy végre megszabadul a klasszikus porszívóktól és automatizálja a takarítást? Bátran, minden bizonnyal elégedett lesz – csak válassza ki a megfelelő modellt. Ha nem biztos benne, hogy jól választott-e, kattintson a Hogyan válasszuk ki a robot porszívót című cikkünkre. Megtalál benne minden szükséges információt a megfelelő robot porszívó megvásárlásához.


A legjobb robot porszívók a felhasználók értékelései és visszajelzései szerint


Hogyan válasszuk ki a robot porszívót?

A robot porszívók piacunkon egyre népszerűbbek, és ez már nem csupán divathóbort. Ha mérlegeli ennek az eszköznek a megvásárlását, a cikkünkből megtudhatja, mire számíthat, és melyik típust válassza. A robot porszívók legfontosabb, de a kevésbé fontos szempontjaira is fokuszáltunk, így Ön dönti el, hogy mely funkciókat helyez előnybe, és ezzel összefüggésben, hogy mennyi pénzt hajlandó befektetni ennek a kis segédnek megvásárlásába.

Még mielőtt megvenné a robot porszívót, fontos tudni, hogy gyakorlatilag egyetlen robot sem tudja teljesen helyettesíteni a kézi porszívót. Inkább a nagyobb takarítások közötti folyamatos karbantartásra alkalmas. Természetesen ebben a tekintetben döntő fontosságú a rendetlenség mértéke, de általában naiv lenne azt gondolni, hogy egy robot megvásárlásával teljes mértékben megszabadul a porszívózástól. Másrészt a porszívózás közötti idő meghosszabbítható, egyes felhasználók még egy-két hónapos időtartamról beszélnek. Ezenkívül általában teljesen önállóan működik, és ezáltal kellemesebbé teszi hazatérést a tisztán tartott környezetbe.

Kellemes megkönnyebbülést jelent az idősebb, vagy kevésbé mozgékony emberek számára is, akiknek már nem kell nehéz porszívóval huzakodniuk. Egyes modelleknél távirányítót vagy akár a hulladéktároló automatikus ürítését is megtalálja. Még a nagymama lakása is kellemesen tiszta maradhat, minden erőfeszítés nélkül.

A robot porszívó határozottan jó választás az allergiások számára. Különösen azok a modellek, amelyek közvetlenül a HEPA szűrővel vannak ellátva, egyértelmű választást jelentenek. Általában csökkenti a környezet porosságát, ezáltal az allergének és a mikrobák mennyiségét a levegőben. Ezért alkalmas kisgyermekes családoknak vagy asztmásoknak. További védelem a mikrobák ellen az UV-lámpa, amely része néhány robot felszerelésének. Ez azonban nem mindig kielégítő minőségű, ezért ezt nem jó csak a robotra bízni.

Végül, de nem utolsósorban, a robot porszívót a kedvtelésből tartott állatok tulajdonosai fogják értékelni, akiknek a földön és a szőnyegen az örök vedlés és a szőrszálak kellemetlenek. A robot porszívó munkájának eredménye ugyan gyakran nem teljesen tökéletes, de tisztább otthont jelent hajszálak, szőrszálak és por nélkül, amit nulla erőfeszítéssel lehet elérni..

Felület

A robot porszívók mindig jobban helytállnak a kemény padlón, mint a szőnyegen. A rövidebb szálú szőnyegeket többnyire jól, vagy legalábbis tűrhetően kezelik, de a magasabb szálú szőnyegek problémát jelenthetnek. A porszívók nagy része képes 1 cm-es akadályokat is kezelni, de egy bozontos szőnyegen elakadhatnak. A felhasználók szerint néha problémák vannak a rojtos szegélyű szőnyegekkel, jobb, ha a rojtokat a robot elindítása előtt a szőnyeg alá hajlítják. Tehát ha magasabb szőnyege és küszöbje van, akkor egy 2 cm magas küszöböt átlépő porszívó biztosan jobb az Ön számára. Kellemetlenséget okozhat a fekete padló vagy például fekete mintázatú szőnyeg is. A legtöbb porszívó ugyanis a fekete területeket „szakadéknak” tekinti, és ezeket a helyeket kikerüli. Ha otthon padlója van fekete, javasoljuk, hogy olvassa el a felhasználói áttekintést, vagy kérdezze meg a gyártót, hogy azt hogyan kezeli az adott típusú porszívó.

Orientáció a térben

A tökéletesebb modellek különböző érzékelők, kamerák, lézerek vagy egy speciális algoritmus szerint orientálódnak az térben. Ezek a modellek infravörös, mechanikus vagy ultrahangos ütközésérzékelőkkel vannak felszerelve, hogy megakadályozzák az ütközést.

Akadályok

Virtuális akadály létrehozásával segítheti a porszívót az térben történő mozgásban. Nagyon gyakori változat a mágnesszalag, amelyet a padlóra ragasztanak. Virtuális akadály létrehozásával segítheti a porszívót az űrben történő mozgásban. Egy nagyon gyakori változat a mágnesszalag, amelyet a padlóra ragasztanak. Más lehetőség egy virtuális fal, amely része egyes robotok felszerelésének. Ez egy kicsi berendezés, amely infravörös sugarat bocsát ki, és a porszívó ezt a határt nem lépi túl. Virtuális akadályokat most már létrehozhat a robot irányítására készített okostelefon alkalmazásával is.

A térség hozzáigazítása

Robot porszívó számára mindig legjobb a legkevésbé lefoglalt terület. Beszorulhatnak a szűk helyekbe a bútorok közé, vagy feleslegesen beleütköznek különböző tárgyakba. A porszívó vásárlása előtt feltétlenül javasoljuk az ágy, a kanapé és más bútorok alatti terület magasságának mérését, amelyek alatt a robot beragadhatna. A bútorok ideális elrendezése olyan, hogy legalább egy méter távolság legyen az egyes darabok között. Gondolkodni kell a töltőállomás elhelyezésére is. A robot számára elérhetőnek kell lennie, általában legalább egy méternyi hely kell lennie körülötte, a terület nagysága modelltől függően változhat. Természetesen ott elektromos aljzatnak kell lennie.

Munkaelosztás

A legtöbb esetben nem várható el, hogy a robot egyszerre kiporszívózza az egész lakást. A probléma nem a kapacitással vagy az adapterrel, hanem a térbeli tájolással kapcsolatos. Egyes modellek nem tudnak több helységet kiporszívózni, mert algoritmusukat nincs beállítva túl tagolt felületeken való működéshez. Ajánlatos a porszívót első alkalommal akkor működtetni, amikor otthon tartózkodik.  Így megtudhatja, mely helyek jelentenek a robotnak problémát hogy tájékozódik-e a többi szobában, vagy milyen akadályokat nem tudja legyőzni. Ezen ismeretek alapján elhelyezheti a virtuális falakat, és eldöntheti, hogy hagyja-e a porszívót megtisztítani az egész lakást, vagy működtetését mindig csak egy szobára korlátozza.

Mozgás

Maga a mozgási képletet egyes porszívóknál be lehet állítani, így megfigyelése alapján dönthet a legmegfelelőbb eljárásról. A mozgás többnyire ugyanolyan hatásos, attól függetlenül, hogy a porszívó körben vagy sávokban mozog-e. A drágább modellek automatikusan kiválasztják a mozgás képletét, a szoba elrendezése szerint, a leghatékonyabb változat a cikkcakk mozgatás, amely garantálja a lehető legjobb lefedettséget.

Szűrés

Minden típusú porszívóhoz általában a legnépszerűbb és legmegbízhatóbb a HEPA szűrő. A HEPA szűrők különböző szintűek, de a robot porszívók gyártói azt általában nem írják elő. Általában véve még egy gyengébb HEPA szűrő is szinte mindent felfog. Egyes márkák saját szűrőkkel rendelkeznek, amelyek természetesen nem rosszak, de ez már kevésbé biztos, mint a HEPA szűrők esetében..

Különösen az allergiában szenvedőknek, az asztmásoknak vagy a kisgyermekek szüleinek kell fokuszálniuk az ilyen típusú szűrőkre. Ideális a szűrőt időnként kicserélni, hogy ne veszítse el a minőségét. Az ajánlott intervallum három hónaptól félévig. A legtöbb szűrőt nem szabad vízzel mosni, ez a tisztítási módszer csak bizonyos modelleken lehetséges, ahol azt a gyártó előírja.

Feltöltés

Az akkumulátor kapacitása általában a maximális porszívózási idővel függ össze. Egyszerűen fogalmazva: minél nagyobb az akkumulátor kapacitása, annál nagyobb felületet képes a robot kitisztítani egyetlen feltöltéssel. Ezért erre a paraméterre ajánlatos összpontosítani nagyobb felületeknél. Természetesen a legtöbb robot feltöltheti magát és folytathatja működését, de ez mindig késést jelent, néha akár több órányit is. Az olcsóbb modellek időnként nem érik el időben töltőállomást, és teljesen lemerülhetnek. Ez nem történhet meg drágább modellek esetén, ha ez a hiba drágább porszívó esetén fordul elő, tanácsos javító műhelybe vinni. Sok felhasználó aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a porszívó hosszú dokkolása az állomáson nem árt-e az akkumulátornak, ám a hosszú töltésnek nincs negatív hatása rá, Ni-Mh akkumulátorokra néhány szakértő szerint ez még kívánatos is.

Akkumulátor típusok

A robot porszívókban leggyakrabban Ni-MH vagy Li-ion akkumulátorokkal találkozhatunk. A Li-ion akkumulátorok előnye a hosszabb élettartam a Ni-MH változathoz képest, amelynél idővel jelentősen csökken az akkumulátor működési ideje. Ezt a csökkenést bizonyos mértékben le lehet lassítani az akkumulátor úgynevezett formázásával, azaz teljes lemerültetésével, majd ezt követően teljes feltöltéssel (akár többször is).

A bázis

Az bázis a porszívó számára a legfontosabb hely. Csatlakoztatva van a villamos hálózathoz, és képes feltölteni a robotot. Egyes modelleknél van még egy kicsi porszívó is be van építve a bázisba, amely újratöltéskor a robot hulladéktárolóját is kiüríti. Az olcsóbb modelleknek néha nincs funkciójuk a töltőállomáshoz történő automatikus visszatéréshez. A az akkumulátor kimerülése után egyszerűen helyben maradnak, és várnak, amíg feltöltik őket. Ebben az esetben valóban meggondolandó, hogy megfelelnek-e az adott környezetbe.  Ha azonban a porszívót például csak egy szoba, vagy konyha karbantartásához tervezi, akkor elégedett lesz a legolcsóbb robotok egyikével is .

Kiadások

Mint a legtöbb eszköznél, a robot porszívónál is nemcsak a vételárat, hanem a működésével járó jövőbeli költségeknél is figyelembe kell venni. Szerencsére ezek általában nem hatalmas összegek.

Fogyasztás

Érdemes fennek is figyelmet szentelni, habár ez nem a legfontosabb tényező. A kis készülékek általában nem fogyasztanak sok energiát, és amikor a robotot töltik, például két naponként egyszer, vagy még ritkábban, akkor az elfogyasztott energiát fel sem fogják venni.

Szűrők, kefék és elemek

Nem csak a porszívó működéséhez szükséges villamos energia kerül pénzbe. Az eszköz tartalmaz olyan elemeket is, amelyeket időnként cserélni kell, különösen a szűrőket és a keféket. A gyártók azt javasolják, hogy a szűrőket negyedévente vagy félévente cseréljék, de egyes felhasználók szerint elegendő körülbelül évente egyszer cserélni azokat, a kefékkel, amelyek fokozatosan elhasználódnak (a sörték rövidülnek) egy időben. Az új alkatrészek sokkal kevesebbe fognak kerülni, mint egy nagy porszívóhoz való táskák vásárlása.

Az egyetlen nagyobb beruházás, amelyre a porszívó használatakor sor kerülhet, az akkumulátor cseréje. Élettartama 1–1,5 év olcsóbb modellek esetén, 2–4 év drágább modellek esetén, néha lehet akár 5 év is.

Kapacitás

A porszívó belső tartályának kapacitása jobb, ha nagyobb, mint ha kisebb. A nagyobb tartály előnye, hogy a porszívót nem kell olyan gyakran kiüríteni, és ezt különösen a nagyobb térségű lakások tulajdonosai fogják értékelni. Ugyanakkor ez tükröződik a méretekben, de a robot porszívók esetében általában nincs túl drámai különbség. Nagyobb méretű lakás és nagyobb rendetlenség, például a házi kedvencek esetén, határozottan jobb választani a 0,5 l-es vagy annál nagyobb kapacitást..

Zajszint

A hagyományos porszívóhoz képest a robot porszívó lényegesen csendesebb, ami elsősorban a gyengébb szívóteljesítménynek köszönhető. A legcsendesebb modellek zajszintje körülbelül 50 dB, a legzajosabb pedig meghaladhatja a 60 dB-t, ami természetesen olyan alacsony érték, amelynél a hagyományos porszívók csak elindulnak. Ezért, ha egy csendesebb modellt választ, azt akkor is használhatja, ha otthon van, és nem kell attól tartania, hogy túlságosan zavarja Önt, például amikor kedvenc műsorát nézi a tévében.

Felszerelés és funkciók

Ez a két szempont nagymértékben befolyásolja a porszívó végleges árát, ezért egy kicsit elemezzük őket, hogy áttekintést kapjunk arról, hogy mely funkciók szükségesek, és amelyek inkább a személyes preferenciáktól függőek. Azután már csak Önön múlik, miért hajlandó külön fizetni, és miért nem.

Forgókefék

Ahhoz, hogy egy robot porszívó valóban hatékony legyen, nem hiányozhatnak rajta a forgó kefék. Ezek elősegítik a piszok szívónyílásba jutását, és pótoljak az alacsonyabb teljesítményt. Ezenkívül jobban felszedik a hajat és az állati szőröket, és sokkal hatékonyabbak a kemény padlón és a szőnyegen, mint a kefe nélküli modellek. Egyes modelleknek gumi- vagy öntisztító keféik is vannak. Ezeknek az előnye az, hogy a porszívó oldalán lévő kefék segítenek a szennyeződést besöpörni a szívónyíláshoz, ami által megnövelik a porszívó hatószélességét. Újdonság a piacon a speciális léccel ellátott porszívók, amelyek a fal mellett is tisztítanak, és ezzel tökéletes eredményt biztosítanak.

Kemény padlóra a fő forgókefe nélküli porszívók is alkalmasak. Ha a teljesítmény elég nagy, akkor azok elérik a kefés modellek hatékonyságát, és ezzel időt és költségeket takaríthat meg a kefék karbantartásával és cseréjével kapcsolatban.

Automatikus töltés és dokkolás

További nagyon fontos funkció az automatikus feltöltés és dokkolás. Egyszerűen fogalmazva: a robot rájön, hogy az akkumulátora ürülni kezd, és visszatér a dokkhoz, hogy feltöltse. Az automatikus dokkolás azt jelenti, hogy a porszívó tisztítás után ismét visszatér a dokkolóállomáshoz. Ezért nem szabad megtörténni, hogy a porszívó kimerül vagy kikapcsol, például az ágy alatt, és nem fog visszatalálni. Egyes modelldek nem rendelkezik ezekkel a funkciókkal, de a könnyebb használat érdekében azokat ajánljuk, amelyek rendelkeznek velük.

A probléma akkor fordulhat elő, ha kábelek vannak a földön, vagy nem ellenőrzi, hogy a porszívó kényelmesen befér-e a bútorok alá. Ilyen esetben beleakadhat a kábelekbe vagy elakadhat egy szék alatt, és akkor nincs más választása, mint várni, amíg megszabadítják.

A takarítás folytatásának funkciója

Lényegében a tisztítás folytatásának funkciója összefügg a dokkolással is. Ez azt jelenti, hogy ha a robot megszakítja a tisztítási folyamatot újratöltés céljából, akkor feltöltött akkumulátorral visszatér arra a helyre, ahol utoljára volt, hogy befejezte a tisztítást. Ily módon nem marad a szoba felén rendetlenség, vagy éppen ellenkezőleg, nem fut át többször a szoba egyes részein, és nem meríti ki feleslegesen az akkumulátort. Ezzel a funkcióval általában az intelligens navigációval rendelkező porszívók vannak felszerelve, amelyek meg tudják határozni, hol vannak a helyiségben.

Szennyeződés-érzékelő

Ezzel az érzékelővel ellátott porszívó nem hagy hátra szennyeződést. Az érzékelő észleli, hol marad a szennyeződés, majd a porszívó gondoskodik róla, amíg tiszta nem lesz.

Porszívó tisztító készlet

A porszívó keféit és belső alkatrészeit rendszeresen tisztítani kell a lerakódásoktól, hogy a porszívó ne veszítse el hatékonyságát. Természetesen takarítani lehet azzal is, ami otthon van. A munka felgyorsítása érdekében azonban néhány porszívó felszereltsége tartalmaz egy adaptált tisztítókészletet is, amellyel gyorsan és könnyedén megtisztíthatja a robotot. Ezt a készletet speciális üzletekben is megvásárolhatja.

Távirányító

Valamelyik porszívó távirányítóval is rendelkezik. A legtöbb felhasználó azonban a robot porszívót azért veszi meg, hogy akkor működtesse, amikor ő nincsen otthon. Ilyen esetekben a távirányító valójában felesleges. Ha a robotot otthonléte idején szeretné használni, és a kényelmes kanapén pihenve vezérelni, akkor a távirányító hasznos dolog lesz. A legtöbb felhasználó valószínűleg csak egyszer vagy kétszer használja szórakozásból, majd elfelejtkezik róla. A Wi-Fi alkalmazás, amely jelenleg számos márka számára elérhető, helyettesítheti a távirányítót. Ennek köszönhetően mobiltelefon segítségével irányíthatja a robotot, és jelenleg nem is kell otthon lennie. Kiváló minőségű készülékek esetén az alkalmazás láthatóvá teszi a terepet, amelyet a porszívó tisztít. Ily módon áttekintést kaphat a robot tevékenységeiről, például munkaidőben is.

UV lámpa

A gyártók néhány porszívót ékesítettek egy UV-lámpával, amelyeknek a mikrobákkal kellene eltávolítani, hogy még tisztább lakást biztosítsanak. Ugyanakkor nem számíthat túlságosan a hatásukkal, mivel a lámpa túl gyenge, vagy nem hat a padlózatra elég hosszú ideig ahhoz, hogy hatékonyan működjön. Ezért, ha a robot drágább az UV lámpának köszönhetően, akkor valószínűleg nem indokolt az ára.

Padlózat felmosása

A felmosó funkció hasonló eset, mint az UV lámpa. Többnyire ez csak amolyan csalétek, de az eredménye nem elégséges hatékonyság. A porszívó porszívózás mellett a padlózatot is jól megtisztítja a portól, de a száraz foltokkal nem tud megbirkózni, azaz, ettől a funkciótól csodákat nem várhat. Ha az automatikus porszívózáshoz hozzá szeretne adni az automatikus padlótörlést is, azt javasoljuk, hogy vásároljon robotmosót, amely az adott tevékenységre szakosodott.

A tartály automatikus kiürítése

Az idő halad, és minden évben új technológiai találmányok jelennek meg. Ennek köszönhetően már megjelent a piacon olyan robotszívó, mellyel már egyáltalán nem kell törődnie, maga is kiüríti a hulladéktárolóját. Természetesen a beszívott por és szennyeződés nem tűnik el, a porszívó a hulladékdobozt kiüríti a dokkolóállomás nagyobb térfogatú tartályába, amelyet időnként ki kell üríteni. A gyártó szerint azonban a hulladékdobozba belefér akár 30 porszívótartály tartalma, így ideális esetben elegendő a tartalmát havonta egyszer eltávolítani, ami jókora lépés a robot napi ürítéséhez képest. Hátránya, hogy a hulladéktartállyal rendelkező dokkolóállomás több helyet foglal el, mint a hagyományos töltőállomás, és így több szintén társul a konténerhez.

Lökhárító

A porszívókat általában fizikai (pl. gumi-) vagy infravörös lökhárítóval szerelik fel, amely biztosítja a porszívó és a háztartási berendezések biztonságát. Ennek ellenére ütközés esetén (különösen a fizikai lökhárítóval rendelkező modellek esetén) például felborulhat egy váza vagy más tárgy. Ilyen esetekben egyes modelleknek van egy úgynevezett lökhárítója, lelassult érintéssel, így a porszívó az akadály előtt lelassul, és nem károsítja a bútort vagy más berendezés. Ugyanakkor ezek a porszívók képesek felismerni, hogy ez valóban szilárd akadály, vagy például csak textilborítás vagy függöny, amely alá be lehet jutni.

Antitangle rendszer

Megakadályozza a porszívónak a kábelekbe vagy a szőnyeg rojtjaiba való beakadását. Az ellenállás észlelésekor a kefék az ellenkező irányba kezdenek forogni, és a porszívó ezáltal kiszabadul.

Spot Program

Kisebb (kb. 1 m2) terület tisztítására használják, például seprű és lapát, vagy kézi porszívó helyett ha a konyhában szétszóródik a liszt.

Robotporszívók népszerű márkái

A robot porszívó viszonylag új termék. Talán ez okból még nem sok vállalat vesz részt a gyártásában. A következő sorokban bemutatjuk a legnépszerűbb márkákat. Minden márkához külön cikket is csatoltunk, amelyben további információkat talál.

LG robotporszívók

A dél-koreai LG elsősorban a televíziós piacot uralja. Ugyanakkor a robot porszívók gyártására és innovációjára is összpontosít. Jelenleg (2020 január) körülbelül 10 ilyen van a piacon. A középár kategóriába tartoznak. Az LG otthoni segítői különösen kiemelkednek a kemény padló tisztításában. Előnyük a csendes működés is, amely turbókefék használata esetén is csak 60 dB-t ér el.

Sencor robotporszívók

Eredetileg japán márkaként a Sencor csak néhány robotporszívó modellt kínál a piacon. Ezek a legolcsóbbak közé tartoznak. A Sencor az alap- és a mini modellekre szakosodott. Felszerelésük ugyanolyan, mint a klasszikus termékcsaládé, de hangsúlyozzák a minimális méreteket és súlyt.

iRobot robotporszívók

Az iRobot amerikai márka minden fajta robotok fejlesztésére és gyártásával foglalkozik. Vannak köztük olyanok, amelyeknek célja a tengerfenék kutatása, másoké a roncsok vizsgálása. A lakosság azonban valószínűleg a leggyakrabban cég porszívózásra tervezett robotjaival találkozik. Ezek közé tartoznak a drágább modellek. Ennek a porszívómárkának a specialitása a navigációs rendszerük. Az előnyük szintén a távirányítás vagy mobil alkalmazása. Különösen az újabb modellek kiváltsága, hogy nemcsak a kemény padlót, hanem a szőnyegei is jól tistzítják, ami ezeknél a termékeknél nem szokásos.

Symbo robotporszívók

A Symbo cseh cég, amely robotporszívók gyártásával foglalkozik. Kínálatukban azonban található ablaktisztító robot is. A Symbo társaságot viszonylag nemrégiben alapították, és az első robotporszívót 2017-ben mutatta be. Jelenleg (2020 január) kilenc különféle modellt árusítanak. A kínálatukba olyan drágább modellek is tartoznak, amelyek távirányítóval vannak felszerelve, vagy amelyek lehetővé teszik a porszívó mobil alkalmazáson keresztüli vezérlését.

Hasznos tippek

Azoknak a kezdő felhasználóknak, akiknek még nincs tapasztalata a robot porszívóval kapcsolatban, készítettünk néhány egyszerű tippet a használatához. Így elkerülhetők a kellemetlen problémák és hibák, amelyek tapasztalatlan használat esetén előfordulhatnak.

 • Az első használat előtt az akkumulátort manuálisan kell feltölteni, a porszívót legalább egy órán keresztül kell tölteni, ideális esetben a teljes feltöltésig, az időtartam a modelltől függően változhat (néha akár 10–12 óra is).
 • Használat előtt jelölje ki a kiválasztott területet a csomagban lévő mágneses szalaggal, virtuális fallal vagy jelzőlámpával, amelyek egyes porszívók tartozékai.
 • A porszívózás előtt takarítson el minél több tárgyat a padlózatról, például játékot, cipőt, könyvet stb. A robotporszívó ennélfogva a kisebb napi takarítást is motiválhat. Ajánlatos figyelmet  fordítani olyan dekoratív tárgyakra is, mint például a vázák, amelyhez a robot véletlenül hozzáütközhet és esetleg megrongálhatná.
 • Működés közben a porszívót ne mozgassa vagy ne emelje fel, szükségtelenül, mert megtévesztheti. Ezért ideális, ha a porszívó olyankor működik, amikor nincs otthon (ez egyúttal a takarítás kellemetlenebb formája is). Ha azonban valamilyen módon irányítani kívánja a porszívót, akkor inkább használja a távirányítót, ha a robot fel van vele szerelve.
 • A gyártók azt javasolják, hogy a robot porszívót és a háziállatokat ne hagyja egy szobában. Nemcsak hogy a macskák vagy kutyák gyakran félnek tőle, de ami a legfontosabb: megakadályozzák az állatok ürülékének a padlón történő szétkenését, mint például a szörnyű képek esetében, amelyekkel az Interneten néha találkoznak. És ha az állatok robottól nem félnek, és hajlamosak elkapni és üldözni az eszközt, akkor károsíthatják vagy megrongálhatják magát az eszközt.

Karbantartás

A klasszikus porszívóhoz hasonlóan a robot verzió is igényel bizonyos fokú gondosságot. A robotporszívó tisztítása csak néhány percet vesz igénybe, gyakorisága a háztartási körülményektől függ – ha a porszívóba gyakrabban jutnak hosszú hajszálak, ajánlatos hetente egyszer vagy kétszer megtisztítani, minden porszívózás után kiüríteni hulladéktárolót. A porszívó tisztítási eljárásának minden kézikönyv részét kell képeznie, de elvben csak néhány egyszerű lépés:

1. A gyűjtőkosár ürítése, a szűrő tisztítása / öblítése

2. A forgókefék és az oldalkefék tisztítása hajaktól, cérnáktól és portól, még a csapágyak alatt is

3. Az elülső kerék és csapágy eltávolítása és tisztítása

4. A robottest tisztára törlése, különösen olyan helyeken, ahol ütközésgátló és esésgátló érzékelők vannak

5. A fém érintkezők ellenőrzése – erős szennyeződés vagy sérülés hibás töltést okozhat

További házi robotok

Lehet, hogy meglepetés, de az otthoni robotok kínálata nem ér véget a robotporszívókkal és robotmosókkal. Az automatikus segítőket más népszerűtlen tevékenységekre is felhasználhatja.

 • Robotmosó – A robotmosót már egyszer megemlítettük, elsődleges funkciója a feltörlés, akár száraz, vagy a víztartállyal rendelkező modellek esetén még nedvese is.
 • Robotfűnyíró – Olyan eszköz, amely maga nyírja le a füvét.
 • Medence porszívó – Tisztítja a medence alját és falait, gyakran fel van szerelve minőségi szűrőegységgel és automatikusan, például éjszaka működik. Így bármilyen erőfeszítés nélkül élvezheti a mindig tiszta medencét.
 • Ablaktisztító – A robot ablaktisztító az üvegtábla egyik vagy mindkét oldalához rögzül, és automatikusan megtisztítja.
 • Ereszcsatorna tisztító – Ez a torpedó alakú robot pengék és kefék segétségével tisztítja az ereszcsatorna belsejét, így elkerülheti ezt a bosszantó és gyakran veszélyes tevékenységet.
 • Grilltisztító – Helyezze csak rá a kis rézkefével ellátott robotot a rostélyrácsra, és néhány tíz perc alatt élvezheti a tiszta rácsot odaégett maradványok, és erőfeszítés nélkül.

Szerinted hasznos volt ez a cikk?
Visszajelzéseidet örömmel fogadjuk.

Robot porszívók
Átlagos értékelés 4.6 az 20 szavazatból