A legjobb babakocsik összehasonlító tesztje és értékelése

A baba születése az egész családot érintő, várva várt esemény. A család új tagja részére azonban megfelelő feltételeket és kényelmet kell teremteni. A legfontosabb alapkérdés a minőségi babakocsi, amely segít gyermekének egyik helyről a másikba történő mozgatásában, anélkül, hogy a gyermeket zavarnia kellene. Ezenkívül egy jól megválasztott modell segít a gyermek gerincének anatómiailag helyes alakításában, ami pozitív hatással lesz jövőbeli egészségére.

A jelenlegi ajánlat lényege a sport- és a kombinált babakocsik, amelyeket tovább osztanak kettős vagy hármas kombinációkra, amelyek autósülésként is használhatók. Manapság már sokkal kevésbé, találkozik mély babakocsikkal, amelyeket csak hat hónaposnál kisebb gyermekeknek szántak. Sokkal jobban megéri inkább valamivel többet fizetni egy kombinált változatú babakocsiért, amelyet a gyermek mindaddig használhat, amíg szüksége van babakocsira. Az optimális típus kiválasztása után koncentráljon a kerekek és a felfüggesztés kivitelezésére, a kocsi súlyára és teherbírására. Ne felejtkezzen meg a kompaktságról, a biztonságról és a babakocsi tartóinak, fogantyúinak és egyéb elemeinek beállíthatóságáról.

Mivel a babakocsi a család legkisebbéinek egyik alapvető felszerelése, a kocsi megvásárlásának minden bizonnyal megfelelő figyelmet kell szentelni. Ez alapvető dolog, mivel a rossz minőségű modellt nehéz lesz irányítani, feleslegesen nehéz lesz, vagy a legrosszabb esetben a növekvő csecsemő gerincének deformációjához is vezet. Attól tart, hogy melléfoghat? Olvassa el figyelmesen a Hogyan válasszunk babakocsit című cikkünket és forduljon szakképzett személyzethez.


A legjobb babakocsik a felhasználók értékelései és visszajelzései szerint


Hogyan válasszunk babakocsit?

A babakocsi nem hiányozhat egyetlen, kisgyermeket nevelő családból sem. Egyes gyermekkocsi típusok már újszülöttek részére is megfelelőek, míg más típusok a nagyobbacska gyermekek részére készülnek. Mire ügyeljünk babakocsi vásárláskor? Milyen legyen a teherbírása, mennyiben játszik szerepet a súlya és mit jelent a három kombináció? Ezen és még további kérdések megválaszolásához készítettük jelen cikkünket, amelyet a babakocsikról szóló értékelésekkel is kibővítettünk. Gyermekkocsi értékelések önálló weboldalakon találhatók.

Mire ügyeljünk a választásnál?

Elsősorban mérlegelje az egyedi igényeket és ennek alapján válassza ki az Önnek megfelelő kocsit. A kocsi kiválasztása előtt válaszolja meg a következő kérdéseket:

  • Milyen terepen fogok a kocsival közlekedni? (Ennek megfelelően válassza meg a kereket.)
  • Milyen gyakran fogunk a gyermekkel gépkocsival/tömegközlekedéssel utazni? (Tanulmányozza az autós gyereküléssé alakítható babakocsi modelleket, amelyeknél főleg a tárolhatóságot és a súlyt vegye figyelembe.)
  • A babakocsival sétálni/bevásárolni jár? Mennyi kelléket és tárgyat fog magával vinni a sétára? (Egyes babakocsik a bevásárló kosáron kívül a tolókarra erősíthető táskát is tartalmaznak.)

A babakocsik típusa

A babakocsi kiválasztásánál elsősorban a gyermek helyes fejlődését kell szem előtt tartani, valamint azt, hogy a kocsit mennyi ideig használhatjuk. A babakocsik négy alapvető típusát különböztetjük meg:

  • Sport babakocsi
  • 2- vagy 3 funkciós kombinált babakocsik
  • Mély (mózeskosaras) babakocsi
  • Iker babakocsi

A csecsemők számára a legjobb a vízszintes aljú mózeskosár, ami biztosítja a gerinc egészséges fejlődését. A már ülő gyermeket sport babakocsiba helyezhetjük át. Egyes sportkocsiknál a háttámaszt vízszintes helyzetbe dönthetjük, így elméletileg már a születéstől kezdve használhatók, de természetesen a saját belátástól függ, hogy az ilyen megoldás optimális-e a gyermek részére.  A télen született gyermeket azonban az életének első hónapjaiban mindenképpen mély babakocsiban kell elhelyezni az otthonból való távozáskor. Amennyiben pedig a gyermek a nyári hónapokban született, ekkor mérlegelheti a dönthető háttámlás sport babakocsi beszerzését.

Sport babakocsi

A sportkocsi a gyermek hat hónapos korától három-négyéves koráig megfelelő. A gyermek lehető legnagyobb kényelme érdekében többnyire a kocsi háttámasza és lábtartója is különböző szögekben dönthetők. Némely típusok inkább városi használatra megfelelők, míg más típusok különböző terepeken történő közlekedéshez, ami főleg a kerekektől és a rugózástól függ. A gyermek a sportkocsit sokkal tovább használhatja, mint az első mély gyermekkocsit. Ezért a választást érdemes inkább jól megfontolni, mintsem később elszenvedni a rossz választás következményeit. A választás egyik lényeges eleme a kocsi súlya, ami mellett érdemes megvizsgálni a teherbírását is. Némely gyermek akár  három éves kora előtt is eléri a 15 kg súlyt. Feltételezhetjük, hogy a kocsi elbírja ezt vagy az ennél nagyobb terhelést is, de nem javasoljuk, hogy ebben teljes mértékben megbízzunk.

 2- vagy 3 funkciós kombinált babakocsik

A kombinált babakocsi a gyermeket a születésétől kezdve az iskolás korig végigkíséri. Az alvázhoz mély mózeskosár, sportülés és gyakran autós gyermekülés is rögzíthető. Az elemek száma alapján beszélhetünk két funkciós, mózeskosarat és sport babakocsi ülést tartalmazó kombinált babakocsiról vagy három funkciós, mózeskosarat, sport babakocsi ülést és autós gyerekülést tartalmazó kombinált babakocsiról. A mózeskosár és az autós gyerekülés rendszerint használható a gyermek áthelyezésére is. Ezzel elkerülhető a gyermek ébresztése és kivétele a kocsiból.

A babakocsik három típusa közül ez a típus a leginkább univerzális és a leghosszabb ideig használható. A kombinálhatóságának köszönhetően a gyermek növekedésének és súlygyarapodásának megfelelően kiválóan átalakítható, A kombinált babakocsi beszerzése többnyire olcsóbb megoldás, mint két babakocsi, illetve plusz még egy autós gyermekülés vásárlása. Ügyeljen azonban arra, hogy a mózeskosár megfelelő méretű legyen, mert ha nem elég nagy, akkor a gyermek gyorsan kinövi.  A kombinált kocsik hátránya lehet viszont a kocsi nagyobb súlya.

Mély (mózeskosaras) babakocsi –

A lengő alvázas hagyományos mély (mózeskosaras) babakocsi a legjobb választás az újszülött számára. A gyermekek többsége hat-nyolc hónapos kor elérése után növi ki a mély babakocsit, vagy a gyermek felülésnél különböző irányokba kezd forogni, így több helyet igényel. A további használattal ezért már nem számolhatunk, de másrészt a mély babakocsik egészen jól eladhatók.

Iker babakocsi

Az iker babakocsiba egyszerre két gyermeket is elhelyezhet, egymás mellett vagy egymás mögött. Az ilyen kocsi az ikerpárok vagy egy kisebb és nagyobb gyermek számára megfelelő. Az előnye, hogy egy személy két gyermekkel is sétára indulhat. A kocsi kezelése azonban nem a legkönnyebb, főleg a tömegközlekedési eszközökkel történő utazásnál. Értelemszerűen nem tartozik sem a legkönnyebb, sem pedig a legolcsóbb babakocsi modellek közé.

Kerekek, rugózás

A komfort közlekedéshez mindig jobb, hogy a babakocsi rúgózással legyen ellátva. Ezzel megelőzheti a kellemetlen rázkódásokat az egyenetlen terepen történő haladásnál. Többnyire a hagyományos, mózeskosaras babakocsiknak jobb a rugózásuk, míg a kombinált és a sport babakocsiknak a rugózása gyengébb. Ezek a mózeskosaras kocsikkal szemben kevésbé „hintáznak“.

Ami a kerekeket illeti, annak megfelelően kell kiválasztani, hogy a kocsit milyen feltételek között fogja használni. Aszfaltos úton és városban a járdákon haladva elegendők a műanyag kerekek. A természetben, parkokban és rosszabb terepen haladva felfújható, vagy nagyobb átmérőjű kerekeket javaslunk. A felfújható kerekek hátránya, hogy a kerék kilyukadhat. A műanyag kerekekhez képest azonban komfortosabbak és tartósabbak. A felfújható kerekek kifinomultabb alternatívái a zselés kerekek, amelyek szintén lágy gördülést biztosítanak, de nem áll fenn annak a veszélye, hogy a gumi kilyukad.

A kocsi könnyebb kezelhetősége érdekében előnyösebb, ha az első kerekek elfordíthatók, amelyeknek a többsége azonban rögzíthető is. Ezt gyorsabb haladásnál vagy futásnál használhatja ki, aminek köszönhetően a babakocsit könnyebb egyenes irányban tartani.

Ha gyakrabban utazik gépkocsival, nagyon jó szolgálatot tesznek a gyorsrögzítésű kerekek, amelyek megkönnyítik a babakocsi alvázának az elhelyezését az autó csomagtartójában. Ezek a kerekek akkor is hasznosak lehetnek, ha az otthonában kevés a babakocsi raktározásához szükséges hely.

Súly

Azt, hogy a babakocsi milyen súlyú, főleg lépcsőn felfelé hordozáskor, vagy autóbuszba történő felszálláskor tapasztalja. Ha tudja, hogy a kocsi gyakori hordozását nem kerülheti el, válassza a lehető legkönnyebb babakocsit. A harmadik emeletre történő felvitelnél minden egyes kilogrammal súlynak nagy jelentősége van. Ezen felül a babakocsi súlyához a benne lévő gyermek súlyát is hozzá kell adnia. A babakocsik rendszerint 10 -13 kg súlyúak. A sport babakocsiknál találhatunk például 8 kg-nál könnyebb súlyúkat, de előfordul az akár 15 kg-os is. Van, akinél nem jelent gondot a nagy súly, de mindenesetre többnyire előnyösebb, ha könnyebb babakocsit vásárolunk.

Terhelhetőség

A csecsemők részére készült mózeskosaras kocsiknál nincs jelentősége annak, hogy a terhelhetőséggel foglalkozzunk. Erre a kombinált vagy a sport babakocsik vásárlásánál kerül sor. Ezek terhelhetősége rendszerint 15 kg, de egyes modelleknél 20 kg, vagy annál is több. A babakocsik általában a gyermek három vagy négyéves koráig használhatók. Mindig jobb nagyobb terhelhetőségű kocsit venni, mint kisebbet, hiszen a gyermek növekedését előre nem lehet látni.

Összehajthatóság

A kocsi összehajtása nem kerülhető el főleg a gépkocsival történő szállításnál és az összehajtott kocsi otthon szintén kevesebb helyet foglal el. Ezért hasznos, ha egyaránt lemérjük a széthajtott és az összehajtott babakocsi méreteit, és összehasonlítjuk a szállítási lehetőségekkel, például a csomagtartó méreteivel, annak érdekében, hogy a babakocsit a szállításnál elhelyezhessük benne. A kocsik többsége ma már nagyon könnyen összehajtható, gyakran akár félkézzel is. Előnyt jelentenek a kocsi véletlenszerű összehajtása és széthajtása ellen védő biztosítékok. A sport babakocsik az üléssel együtt összehajthatók, vagy az ülőrész lekapcsolható és a gyermek áthelyezésére használható.

Autós gyerekülés

A babakocsi gépkocsiban történő szállításához kapcsolódik egy további elem, az autós gyerekülés is. Természetesen, mindkét termék, a kocsi és az autós gyerekülés külön-külön is megvásárolható. Ha azonban bevásárolni megy, biztosan értékelni fogja, ha az autós gyerekülés közvetlenül csatlakoztatható a babakocsi alvázához és az áthelyezésnél nem kell felköltenie az alvó gyermeket. Autós gyermeküléssel a három funkciós kombinált babakocsi felszerelt, a két funkciós kombinált babakocsi esetében pedig gyakran megvan a lehetősége adapter és hozzá tartozó autós gyermekülés utólagos beszerzésére. Ez például egyes sport babakocsik esetében is lehetséges.

Biztonság

A babakocsi beszerzése nem éppen jelenetéktelen költséggel jár, amelyben az Ön számára a legértékesebbet – a gyermekét – szállítja. Ezért természetesnek kell lennie, hogy a legnagyobb biztonságot biztosítsa be a gyermeke részére és maga a babakocsi számára is. Erre nem csupán azok az elemek szolgálnak, amelyek ma már a babakocsik alaptartozékai közé tartoznak, mint például a fék, vagy a biztonsági öv, hanem azok a segédeszközök is, amelyek utólagosan beszerezhetők, mint például a lakat vagy a GPS nyomonkövető.

Fékek

A kerekek standard módon befékezhetők az összes kiváló minőségű babakocsinál. A hátsó fékek esetében ma már választhat az egyre népszerűbb billenőfék vagy a hagyományos fék között. Mindkettő lábbal működtethető ugyan, azonban míg a billenőfék befékezése és feloldása a cipő talpával történik, addig a hagyományos fék esetében a kioldást a cipő orrával végzi, ami ezáltal fölöslegesen meg is sérülhet.

A babakocsi befékezését javasoljuk minden olyan esetben, amikor a kocsi áll és szintén akkor is, ha cseréli a mózeskosarat, vagy az ülést. A sport babakocsiknál hasznos a kocsi tolókarján lévő kézi féknek is az  alkalmazása , amely lehetővé teszi a gyors reagálást, ami a kissé nagyobb gyermekeknél mindig előnyt jelent. A fékeket legtöbbször sportolásnál használja ki a kocsi lefékezéséhez, legyen az akár futásnál vagy az in-line görkorcsolya használatánál. A fékeknek jó hasznát veheti lejtőn lefelé haladásnál is, és főleg akkor, ha a babakocsi nagyobb súlyú.

Az is nagyon fontos, hogy a fék ne legyen a gyermek számára elérhető, és csak a szülő kezelhesse, amire szerencsére a gyártók rendszerint gondolnak.

Biztonsági öv

Egy további biztonsági elem, amely a sport babakocsikról nem hiányozhat, az ötpontos biztonsági öv, amelynek köszönhetően a gyermek nem eshet ki a babakocsiból. Ez minden sport babakocsi természetes tartozékát kell, hogy képezze. A babakocsi gyakran levehető biztonsági fogódzóval is felszerelt. Ennek előnye, hogy a huzata kimosható, hiszen a gyermek ezt gyakran megfogja, vagy a szájába veszi. Ügyeljünk a fogódzó párnázására, amelynek ellenállónak kell lennie a harapással szemben. A babakocsi fékeit és biztonsági öveit minden séta előtt ellenőrizni kell.

Lakat

Manapság szinte senki sem hagyja lezáratlanul a kerékpárját, akkor miért volna ez alól kivétel a babakocsi? A babakocsi lakat és a kerékpár lakat között nem túl nagy a különbség, csupán a sodronynak kell megfelelő hosszúnak lennie. Ezektől népszerűbbek a számzáras lakatok, amelyekhez nincs szükség arra, hogy kulcsot hordjunk magunkkal. A lakatnak a kocsit egy bolt előtt, parkban vagy közös térségekben hagyva veheti hasznát. Padló- vagy falrögzítő elem elhelyezésének a babakocsi hosszabb időre történő tárolása esetén veheti hasznát.

Nyomkövető rendszer

A kocsira aránylag könnyen felszerelhető  egy GPS helyzetmeghatározó, de kaphatók karperecbe épített lokátorok is, amelyet közvetlenül a gyermek karjára húzhat fel. Senki sem szeretne olyan helyzetbe kerülni, hogy a babakocsi elvész a gyermekkel együtt, de ilyenkor felbecsülhetetlen értékű szolgálatot lehet a GPS nyomkövető.

Szabványok

Ha szeretne megbizonyosodni a babakocsi biztonságáról, tanulmányozza, hogy a kocsi mely biztonsági szabványok előírásainak felel meg. A babakocsik biztonsági vizsgálatainál (és ugyanúgy az autós gyermekülések vizsgálatánál is) gyakori gondot jelentenek az anyagban előforduló olyan veszélyes anyagok, mint például a potenciálisan rákkeltő policiklusos aromás szénhidrogének, vagy a ftalátok, amelyek számos egészségügyi problémát okoznak és a gyermekek rendkívül érzékenyek a jelenlétükre.

Felszereltség

A babakocsi kiválasztásánál célszerű megvizsgálni a modell felszereltségét és kombinálhatóságát. Ezek ugyan nem az elsődleges szempontok a választásnál, de jelentős mértékben megkönnyítheti a kocsi használatát és segítségükkel kellemessé tehetők a kocsival tett séták és kirándulások.

Elfordítható ülőke

A szülőknél népszerűségnek örvend a megfordítható ülőke, illetve az átszerelhető tolókar. Ezzel lehetővé válik, hogy a gyerek menetiránnyal megegyezően vagy azzal szemben helyezkedjen el a kocsiban. A menetiránnyal szembeni ülésnek két előnye van: az egyik, hogy közvetlen vizuális kapcsolatot tarthatunk a gyermekkel, míg a másik pedig az, hogy a gyermek nincs kitéve a hideg szél hatásának. Másrészről viszont az idősebb gyermekek a menetiránnyal megegyező irányban szeretnek ülni, mert így jobban szét tudnak nézni maguk körül. Jóllehet, hogy ez a funkció hasznos, de nem nélkülözhetetlen. A babakocsik döntő többségén megfelelően nagy betekintő ablak található, amelyen keresztül ellenőrizhetjük a gyermeket a kocsiban. A széltől a gyermeket a kocsi feletti kis tető védi, amely például lábmelegítővel kombinálható.

Lábmelegítő

Lábra húzható melegítő, amely a kocsihoz rögzíthető, és védi a gyermeket a hideg és a kellemetlen időjárás elől. Használható a mózeskosárral és a sport babakocsival is. Egyes babakocsiknál nem szerepel az alap felszereltség között, igény esetén viszont könnyen beszerezhető vagy meleg polár anyaggal pótolható.

Állítható háttámasz

A jobb sportkocsiknál a háttámasz dőlése mindig állítható, és egy részüknél a lábtámasz is beállítható. Ennek köszönhetően az ülőke akár le is hajtható, ha a gyermek elálmosodik és aludni szeretne. Egyes mély kocsitípusok dönthető fejtámasszal is felszereltek.

Állítható tolókar

Ezt főleg a szülök tudják nagyra értékelni. Főleg akkor használható ki jól, ha a kocsit különböző magasságú emberek váltakozva tolják, hiszen az egyetlen magasságú tolókar nem mindenki számára lehet kényelmes.

Bevásárlótáska és a kocsira rögzíthető táska

A babakocsi alsó részében ma gyakorlatilag az összes modellnél találhat bevásárlótáskát is. Egyes modellek ezen felül a tolókarra erősíthető táskával is felszereltek. A plusz táska mindig előnyös, hiszen a csecsemő átcsomagolásához szükséges kellékeket is magunkkal visszük és ily módon a táska egységes és összehangolt hatást kelt a babakocsival.

Szellőzés

A gyermek kényelme érdekében, főleg a meleg nyári napokon javasolt, hogy a kocsi tetejét lássa el szellőzőnyílással. Egyes babakocsi modelleknél ezen felül a kosár alján is található szellőzőnyílás.

További tartozékok

A kocsi bármilyen további tartozékot tartalmazhat A babakocsinál leggyakrabban esővédővel találkozhatunk, de szúnyogháló is gyakran szerepel a kiegészítők között. A sport babakocsiknál pedig találkozhat tálcával vagy pohártartóval. Csupán az igényeitől függ, hogy milyen kiegészítőt kér a babakocsihoz. Számos kiegészítő utólag is vásárolható a kocsikhoz, azonban a táskához hasonlóan a legkényelmesebben mindent egyben vásárolhat.

Felhasználói tapasztalatok

Ha az összes tanácsunk ellenére sem biztos egy adott babakocsi kiválasztásában, további segítséget jelenthet ebben más babakocsi használók véleménye vagy értékelése.

Hasznos segítséget nyújthatnak ezen kívül például a YouTube oldalon található videók is. Itt a felhasználók videóértékelésén kívül használati útmutatókat is találhat a kocsik összeszereléséhez és karbantartásához, sőt akár praktikus bemutatókat is találhat a kocsi működéséről.

Karbantartás

Annak érdekében, hogy a babakocsi évekig jól szolgáljon, tartson be néhány alapvető karbantartási szabályt.

Kerekek

A kerekeket az élettartamuk megtartása érdekében javasolt kenőanyaggal rendszeresen átkenni. Erre a célra kiválóan megfelelnek a szilikonos vagy teflonos kenőanyag, és kerülje az olaj vagy vazelin alapú kenőanyagok használatát, mivel a szennyeződések ezekre a kenőanyagokra rátapadnak. A felfújható kerekeket ne fújja túl, a javasolt guminyomás az első kerekek esetében 0,6 míg a hátsók esetében 0,8 bar. A kerekeket rendszeresen tisztítsa meg a beszorult kődaraboktól vagy egyéb szennyeződésektől.

Vázszerkezet

A kerekekhez hasonlóan a kocsi vázszerkezetének a mozgó alkatrészei is igénylik az időnkénti átkenést annak érdekében, hogy a kocsi ne nyikorogjon vagy könnyedén működjön. Ugyanilyen fontos a csavarok ellenőrzése és utánhúzása. A babakocsit tárolja száraz helyen és a kocsival való kinti tartózkodás után tisztítsa meg, esetleg szárítsa meg.

Szövet anyagból készült részek

A babakocsi huzatja, a táskák és a kocsi szövetből készült részei rendszerint mosógépben kimoshatók vagy nedves törlővel megtisztíthatók, a bőrből készült részei megfelelő impregnálószerrel kezelhetők (ne feledje azonban, hogy például a gyermek biztonsági fogódzóját a gyermekek gyakran a szájukba veszik). Ideális a gyermekruházat tisztítására használt szerek használata, amelyek hipoallergének, irritációt nem okoznak és fehérítőt sem tartalmaznak.

Séták több gyermekkel

Minden többgyermekes szülő tudja, hogy milyen igényes feladat egy gyermekkel és gyermekkocsival sétára indulni. Ezért készítettünk Önnek egy áttekintést, hogy milyen praktikus kiegészítőket érdemes a kocsihoz venni, amelyek segítik megszervezni egy több gyermekkel töltött sétát.

Lépcsőfok a kocsihoz – a pót-lépcsőfok a kocsi tolókarja oldaláról helyezhető fel, amelyre egy nagyobb gyermek ráállhat és így utazhat együtt a kistestvérével.

Kapaszkodó –  A kocsira erősíthető és a gyermek megkapaszkodhat benne, így a szülőnek szabaddá válnak a kezei a kocsi kezeléséhez.

Futóbicikli  – Valószínűleg ez a leggyakoribb babakocsi kiegészítő az olyan sétákhoz, amelyeken egy nagyobb gyermek is résztvesz. Vannak azonban hátrányai is. Arra való tekintettel, hogy a futóbicikli nincs a kocsihoz rögzítve, a gyermek elszakadhat a kocsikáztató szülőtől. Időnként a gyermek gyorsan elfáradhat és a szülőnek ilyenkor a két gyermeken kívül a futóbiciklivel is törődnie kell.


Szerinted hasznos volt ez a cikk?
Visszajelzéseidet örömmel fogadjuk.

Babakocsik
Átlagos értékelés 5 az 6 szavazatból