A tesztben szereplő 10 legjobb indukciós főzőlapról alkotott vélemény

Az indukciós főzőlap jelenleg az egyik legnépszerűbb változatú főzőlap. A beépíthető indukciós főzőlapok esztétikusak, nagy teljesítményt kínálnak és biztonságosak is. Éppen ezért egy egész cikket szántunk a megfelelő modell kiválasztására, amelyben a piacon található legjobb termékeket is értékeltük. Ennek köszönhetően eligazodhat az aktuális kínálatban, és az egyes modellek értékelését is elolvashatja.

A főzőlapokat a főzőzónák száma alapján három kategóriába osztottuk. A választás során úgy jártunk el, mint a tájékozott felhasználók. Számos modell kínál rendkívül hasonló tulajdonságokat, éppen ezért legfőképpen a főzőlap teljesítményére és az olyan legfontosabb funkciókra összpontosítottunk, amelyekkel az egyes modellek ellátottak.

Ezek közé tartoznak például a gyerekzár, valamint a maradékhő jelző. A további hasznos funkciók közé az indukciós főzőlapokról szóló tesztünkben az időzítőt és a Boostert soroltuk, amelyek segítségére lehetnek a főzési idő beállításában. A részletes leírással, valamint a paraméterekkel a Hogyan válasszunk indukciós főzőlapot cikkünkben foglalkozunk.


Milyen indukciós főzőlapot válasszunk az összehasonlítás alapján

Sorrend Termék Tányérok száma (db) Eenergiafogyasztás ( W) Tömeg (kg) Megközelítőleges ár Aktuális ár
Top 1 2 3 500 5,24 35 090 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 2 2 3 400 4,56 38 790 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 3 1 2 000 2,2 27 490 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 4 2 3 400 4,57 49 090 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 5 1 2 205 2,8 36 290 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 6 1 2 000 2,8 42 890 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 7 1 2 000 2,62 19 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 8 2 3 500 4,9 55 790 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 9 2 3 500 3,9 55 790 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 10 2 3 400 5,1 39 690 Ft Mutasd az ajánlatokat

Hogyan válasszunk indukciós főzőlapot

Az indukciós főzőlapok manapság hatalmas népszerűségnek örvendenek. Ezt a hatalmas mennyiségű gyártó is igazolja, akik ilyen készülékeket kínálnak a vásárlóknak. Éppen emiatt olyan nehéz kiismerni magát a piacon lévő kínálatban, és kiválasztani az Ön számára legjobb modellt, amely minden szempontból tökéletesen megfelel az elvárásainak. 

Cikkünkből megtudhatja, milyen típusú főzőlapokat talál a piacon, hogyan működik az indukciós főzőlap, valamint, hogy milyenek az előnyei és hátrányai. Ezen felül arról is olvashat, hogy milyen teljesítményre lesz szüksége, valamint, hogy milyen telepítési problémákkal kell számolnia. Az olyan legfontosabb biztonsági funkciókkal is foglalkozunk, amelyek növeli a használat hatékonyságát és kényelmét.

Végezetül az egyes árkategóriákat is szemügyre vettük, így megtudhatja, hogy milyen áron kaphatóak az indukciós főzőlapok, valamint, hogy mire számíthat az egyes ártartományokban. Néhány hasznos tippet is írtunk az indukciós főzőlapok használatával és karbantartásával kapcsolatban.

Hogyan válasszunk indukciós főzőlapot – röviden:

 • Határozza meg az ártartományt – A főzőlap mérete, teljesítménye, valamint felszereletsége is gyakran összefügg az árral.
 • Vegye figyelembe a személyek számát – A főzőzónák számának meg kell felelnie a háztartásban élők számának, valamint a főzés gyakoriságának. Egy-két személy számára elegendő egy kétzónás főzőlap, míg egy család számára nagyobb, négy főzőzónát kínáló főzőlap az ideális.
 • Ügyeljen a teljesítményre – A négy főzőzónát kínáló főzőlapok teljesítménye 7 000 W-nál többnek kellene lennie, két főzőzóna esetén ez az érték körülbelül fele ekkora.
 • Ellenőrizze a biztonsági elemeket – A főzőlapnak például automatikus kikapcsolással, túlmelegedés elleni védelemmel és egyéb fontos elemekkel kellene rendelkeznie.
 • Legyen képben a funkciókat illetően – A főzési kényelmet például az időzítő, a teljesítményfokozó, valamint a hőmérséklet beállításának lehetősége is fokozza.

Főzőlap típusok

A főzőlapok felosztása kissé zavaró lehet, ugyanis az üvegkerámia és az indukciós főzőlapok gyakran rossz kategóriába soroltak. Mindenekelőtt tehát tisztázzuk, milyen főzőlap típusok léteznek. Ezt követően határozzuk meg az indukciós változat előnyeit és hátrányait. A főzőlapokat elsősorban a hőforrás alapján oszthatjuk fel – gáz és elektromos. Az elektromos főzőlapok ezt követően a következő típusokra oszthatók:

 • öntöttvas lemezekkel
 • üvegkerámia – indukciós, vagy fűtőbetéttel

Az öntöttvas lemezekkel ellátott főzőlapot valószínűleg mindenki ismeri, azonban nem mindenki tudja, hogy az indukciós főzőlap tulajdonképpen az üvegkerámia főzőlap egy egyedi típusa. A gyakorlatban a fűtőbetéttel ellátott főzőlapokat “üvegkerámia” főzőlapokként emlegetik, míg a mágneses indukció elvén működő főzőlapokat “indukciós” főzőlapoknak nevezik (az esetek túlnyomó többségében mindkét típus üvegkerámia felülettel rendelkezik).

A kombinált főzőlap specialitásnak számít, amely például gázt, valamint elektromos áramot egyaránt használ, esetleg kombinálja a fűtőbetétet és az indukciós részt. A piacon azonban kevés ilyen modellel fog találkozni.

Üvegkerámia főzőlapok fűtőbetéttel vs. indukciós főzőlapok

A fűtőbetéttel rendelkező főzőlapok és az indukciós főzőlapok közötti legfőbb különbség a melegítés módjában van. A fűtőbetéttel ellátott üvegkerámia főzőlapok hagyományos fűtőelemmel rendelkeznek, amely felmelegíti a főzőlapot, majd az edény edényt is felmelegíti.

A mágnesesség elvén működő indukciós főzőlap esetén a főzőlap helyett közvetlenül az edény alja melegszik fel. Ezért az edények aljának ferromágnesesnek kell lennie. A főzőlap alatt egy indukciós réztekercs található, amely nagyfrekvenciás áramot és váltakozó mágneses teret hoz létre.

Ennek eredményeként az indukció pontosan ott használja fel a hőt, ahol szükség van rá, anélkül, hogy a hő nem kívánt módon távozna – közvetlenül az edény alját melegíti. Ha eltávolítja az edényt a főzőzónáról, az indukció azonnal leáll, és nem képződik hő.

Indukciós főzőlapok előnyei Indukciós főzőlapok hátrányai
Nagy hatékonyság Magas beszerzési ár
Alacsony energiahasználat Kizárólag ferromágneses edényekkel működnek
Egyszerű karbantartás Magas zajszint
Biztonság Nem biztos, hogy érzékeli a kis méretű edényeket
Kiváló hőszabályozás és gyors hőmérséklet változás Előfordulhat, hogy pacemakerrel rendelkező személyek számára nem megfelelő

Indukciós főzőlapok előnyei

Az indukciós főzés előnye mindenekelőtt a maximális hatékonyság, ugyanis a hő nem szökik el úgy, mint a gázzal történő főzés esetén, valamint a főzőlap egésze sem melegszik feleslegesen úgy, mint a fűtőbetéttel működő üvegkerámia főzőlap esetében. Mindig csupán az a rész forró, amely közvetlenül az edénnyel érintkezik.

Az, hogy a főzőlap nem melegszik fel, egy nagyon fontos biztonsági elemnek is számít. Nem áll fenn annak a veszélye, hogy megégeti, valamint a kifolyó folyadék, étel vagy szennyeződések sem égnek rá a főzőlapra. Sőt, az edénnyel érintkező rész nagyon gyorsan kihűl, és a főzőlap kikapcsolását követően néhány másodperc elteltével már nem is lesz forró.

A további előnyök közé az egyszerű karbantartás sorolható. A főzőlap felülete egyenes, így nincs nehezen elérhető része – nem úgy, mint a gázzal működő főzőlapok esetében.

Indukciós főzőlapok hátrányai

Az indukciós főzőlapoknál természetesen negatívumokkal is találkozunk. Ezek közé elsősorban a magas beszerzési ár sorolható. Ebbe ugyanis nem csupán maga a főzőlap, hanem az olyan kiegészítők megvásárlása is beletartozik, amelyek nélkülözhetetlenek annak használatához. Ahhoz ugyanis, hogy főzni tudjon az indukciós főzőlapon, speciális edényekre lesz szüksége. Az ilyen főzőlap működése hangosabb, legfőképpen a hűtőventilátor zajos. Folyamatos enyhe búgásra, esetleg gyenge vibrációra is számíthat. Nem kell azonban megijednie, mivel egy olyan normális jelenségről van szó, amely együtt jár az indukciós főzőlapokkal.

Az indukciós főzőlapok rendszerint olyan biztonsági biztosítékkal is rendelkeznek, amelynek köszönhetően nem fog apró tárgyakat felmelegíteni, így például a főzőlapon felejtett kanál nem fog felmelegedni. Emiatt a biztosíték miatt azonban gyakran nem ismerik fel a kis méretű edényeket, mint például egy kis átmérőjű palacsintasütőt.

Az ilyen típusú főzőlap nem feltétlenül ideális pacemakerrel rendelkezők számára, mivel a biztonságos távolság ebben az esetben 60 cm. Bár léteznek olyan pacemakerrel rendelkező felhasználók, akiknek még az indukciós főzőlap hosszú távú használata sem okozott problémát, van egy bizonyos kockázat, amelyről a gyártók gyakran beszámolnak a használati utasításban.

Méret

A megfelelő főzőlap kiválasztása során elsősorban is fontos meghatározni, hová szeretné elhelyezni azt, így el kell gondolkodnia annak méretén. Az első szempont tehát az, hogy hol él. Kisebb, vagy nagyobb méretű konyhába szeretne főzőlapot elhelyezni? Milyenek a csatlakozási lehetőségek? Azt is vegye figyelembe, hogy hány személy él a háztartásban, valamint azt is, hogy ők milyen gyakran főznek.

Elhelyezés

A méret kiválasztása során elsősorban konyhája mérete fogja befolyásolni a döntést. Kisebb lakásokba két főzőzónás modellek ideálisabbak, míg nagyobb konyhákba nyugodtan helyezhet négy, vagy akár több főzőzónával rendelkező főzőlapot is. A tápellátás módja is döntő fontosságú lehet. Kisebb lakásokban előfordulhat, hogy nem fog rendelkezésére állni háromfázisú konnektor, ilyenkor valószínűleg 230 V-os csatlakozású kis főzőlap mellett fog dönteni. Ha rendelkezésére áll háromfázisú konnektor, nem kell kompromisszumot kötnie a méretet illetően.

Az alábbi ábra segítségére lehet a konyhai berendezések megfelelő elhelyezésében. Az indukciós főzőlapok esetében nem csak a főzőlap körül kell elegendő helynek lennie ahhoz, hogy a főzés kényelmes legyen, hanem a főzőlap alatt is, hogy megfelelő szellőzést és helyet biztosítson a hűtőventilátornak.

Személyek száma

Amennyiben egyedül él, illetve csupán két személyes a háztartás, nyugodtan választhat a kisebb méretű indukciós főzőlapok közül, amelyek két vagy három főzőzónát kínálnak. A több személyből álló családok, vagy a szenvedélyes szakácsok biztosan értékelni fogják a nagyobb főzőlapot. A főzőlap méretének a felvett teljesítménynek is meg kellene felelnie, amelyről a következő fejezetben olvashat.

Felvett teljesítmény

A megfelelő főzőlap kiválasztásához egy további rendkívül fontos tényező a felvett teljesítmény. Ez árulkodik a főzőlap teljesítményéről, tehát a felmelegítés sebességéről. Azon főzőlapok, amelyek kis felvett teljesítményt biztosítanak, nem teszik lehetővé az összes főzőzóna egyidejűleges használatát, esetleg egy következő főzőzóna bekapcsolásával csökkenhet a már működő főzőzónák teljesítménye.

A négy főzőzónával rendelkező főzőlapok esetében az ajánlott minimális felvett teljesítmény értéke 7 000 W. A több vagy kevesebb főzőzónát kínáló modelleknél a teljesítmény arányosan változik, tehát két főzőzónás főzőlapoknál a teljesítménynek legalább 3 500 W-nak kellene lennie.

Főzőzónák száma Ajánlott felvett teljesítmény
2 legalább 3 500 W
3 legalább 5 250 W
4 legalább 7 000 W

Biztonság

Főzőlap vásárlása során a biztonság sem hagyható figyelmen kívül. Ez nem csupán a kisgyerekes családokra érvényes. A választás során az indukciós főzőlap biztonsági elemeit is figyelembe kell venni. A következő biztosítékoknak nem szabadna hiányozniuk az indukciós főzőlapokról:

 • Automatikus túlcsordulás elleni védelem – Ha az edényből folyadék kerül a vezérlőpanelre, az aktív főzőzóna azonnal automatikusan kikapcsol. Ez egy olyan elem, amely megakadályozza az égési sérüléseket vagy a károk keletkezését.
 • A vezérlőpanel lezárása – Az úgynevezett gyerekzár megakadályozza, hogy gyermeke akaratán kívül bekapcsolja a főzőlapot.
 • Maradékhő jelző – A maradékhő jelző figyelmezteti, ha a főzőzóna meleg.
 • A főzőlap automatikus kikapcsolása – A főzőlap automatikus kikapcsolása megszakítja a főzőlap további felfűtését abban az esetben, ha Ön véletlenül elfelejti kikapcsolni azt.
 • Edény észlelése – Az edényt észlelő rendszer automatikusan kikapcsolja a melegítést, amíg nem helyez edényt a főzőzónára, így nem használ feleslegesen energiát.
 • Az edény méretének érzékelése – Az indukciós főzőlap kizárólag akkor indul be, ha 10 cm-t meghaladó átmérőjű indukciós edényekkel érintkezik.
 • Üres edény felismerése – Automatikus teljesítménycsökkentés az edények károsodásának elkerülése érdekében.
 • Feszültségcsökkenés észlelése – Feszültséghiány esetén általában figyelmeztető jelzés látható a főzőlapon.
 • Túlfeszültség észlelése – Az esetleges túlfeszültség korai felismerése megvédi az elektromos áramköröket a sérülésektől.

Bár minden biztonsági elem növeli a főzőlap élettartamát, mégis azt javasoljuk, hogy vásárlás előtt tájékozódjon a gyártótól, vagy kérjen szakértői véleményt az indukciós főzőlapokkal kapcsolatban.

Funkciók

Az indukciós főzőlapok számos olyan praktikus funkciót kínálnak a felhasználóknak, amelyek leegyszerűsítik a vezérlést és hatékonyabbá varázsolják a főzést. Az alapvető felszereltség közé például az időzítő, vagy a teljesítményfokozó funkció tartoznak, kevésbé gyakori a főzőzónák egyesítése, vagy a szagelszívóval való szinkronizáció.

A főzési idő és a főzőlap kikapcsolásának beállítása

Ezek a funkciók segítenek hatékonyan dolgozni az idővel, valamint lehetővé teszik a főzőlap kikapcsolását.

Időzítő – Tökéletes funkció, amely lehetővé teszi, hogy főzzön, és azt csinálja közben, amit csak szeretne. Segítségével egyszerűen olyan főzési időt állíthat be, amilyet csak szeretne. Felszabadító érzést kelt és megszünteti az időzítő szükségességét.

Stop and Go – Ez a funkció arról gondoskodik, hogy ha akár egy ismerőse látogatja meg, akár a postás csenget be Önhöz, egész nyugodtan leállíthatja a főzést, amelyet bármikor folytathat – azonos teljesítmény mellett és azonos programon. A funkció a kisgyermekes anyukák körében is rendkívül közkedvelt, akik elszaladhatnak gyermekükhöz. Ezzel a funkcióval minden körülmények között ellenőrzés alatt tarthatja a főzést.

ECO időzítő – Energiát takarít meg a főzőlap maradékhőjének felhasználásával a főzés utolsó perceiben. Egy újabb olyan energiamegtakarításról van szó, amely az indukció kiváltsága.

Rugalmas főzőzónák

Ennek a funkciónak köszönhetően a főzőlap főzőzónái a legkülönbözőbb méretű edényekhez igazíthatóak – a kis serpenyőktől kezdve egészen a nagy tepsikig.

Az edény méretének észlelése – Olyan funkció, amelynek köszönhetően nem történhet meg, hogy felesleges energiát használna, ha kisebb az edény, mint a főzőzóna. Az ilyen funkcióval rendelkező indukciós főzőlap önállóan képes felismerni az edény méretét, amelyben Ön főz, így kifejezetten ezt a területet fogja felmelegíteni.

Főzőzónák egyesítése – Lehetővé teszi kettő vagy több főzőzóna eggyé való egyesítését, ennek köszönhetően például közvetlenül abban a tepsiben főzheti meg a húst, amelyben később a sütőbe fogja tenni azt.

Teljesítményfokozás

A Booster funkció lehetővé teszi a teljesítmény növelését egy adott indukciós zónában, így hatékonyabban és még gyorsabban főzhet. Ez a funkció tökéletes segítő, ha szeretné gyorsan felforralni a vizet, vagy például felmelegíteni a serpenyőt. Le fogja nyűgözni, hogy ez a funkció szinte azonnal mindent felmelegít. Az egyes források szerint a Booster képes több vitamint és tápanyagot megőrizni az élelmiszerekben.

Ennek a funkciónak azonban hátrányai is vannak, kizárólag 5-10 percen át képes működni, ezt követően automatikusan kikapcsol annak érdekében, hogy a készülék ne melegedjen túl. Ezenkívül előfordulhat, hogy más főzőzónák nem, vagy csak kis teljesítményen működnek a funkció használata során. Mindig ellenőrizze, hány főzőzóna rendelkezik Booster funkcióval. Az egyes modelleknél az összes főzőzónán található Booster funkció, míg másoknál csupán egy főzőzóna rendelkezik ezzel a funkcióval.

A pontos hőmérséklet beállítása

Az indukciós főzőlap egyik jelentős fejlesztése a hőmérséklet beállítása, egyes főzőlapokon akár egy Celsius fokos pontossággal is be lehet állítani a hőmérsékletet. Bár ez első pillantásra nem tűnhet fontosnak, a hőmérséklet beállítása azonban nagyban kibővíti a főzési lehetőségeket

A pontos hőmérsékletnek köszönhetően ugyanis tökéletes steak-et készíthet, felolvaszthatja a sütéshez szükséges csokoládét, esetleg a megfelelő hőmérsékleten tarthatja a tálalásra kész ételeket, ezen felül a főzőlap sous-vide főzésre, tehát azonos hőmérsékleten történő lassú főzésre is használható, valamint például az ételek kíméletes kiolvasztására is alkalmas. Az egyes főzőlapok előre beállított programokkal rendelkeznek az egyes ételekre, ez még egyszerűbbé teszi a főzést.

Speciális funkciók

Ezekkel a funkciókkal kizárólag a piacon található néhány modell ellátott, ezek beszerzési ára pedig rendszerint igen magas.

Szagelszívóval való szinkronizáció – Az egyes szagelszívók lehetővé teszik az azonos márkájú főzőlappal való vezeték nélküli párosítást. A főzőlap ezt követően önmaga szabályozza a szagelszívó teljesítményét, így ezzel Önnek már nem kell foglalkoznia.

Főzőlap beépített szagelszívóval – Amennyiben szeretné, eltávolíthatja a szagelszívót a konyhájából, illetve ha szeretné, egy beépített elszívóval ellátott főzőlappal is helyettesítheti azt. A főzőlap felett elhelyezett elszívóval szemben jelentősen hatékonyabb megoldásról van szó, amely sebessége akár a hagyományos elszívó négyszeresét is elérheti, így nem fogja érezni a főzésből származó szagokat.

Vezérlés

Az indukciós főzőlapok esetében az érintésvezérlés alapvetőnek számít. Ideális, ha az összes főzőzóna önállóan állítható be. A lehető legjobb, ha a főzőlap egy kézzel vezérelhető. A főzőlap vezérlésének két módját ismerjük:

 • „Gombok” – Hagyományos változat, amely minden főzőzónának önálló gombot biztosít, esetleg egy gombról is lehet szó.
 • Slider – Újabb változat, amely esetében a főzőzónák teljesítményét a slideren állíthatja be.

A változatok kiegészíthetik egymást, esetleg egy kijelzővel is kiegészítettek lehetnek, amely megjeleníti az aktuális beállításokat és az alapvető információkat. Az egyes drágább modellek esetében nagyobb, fejlettebb kijelzővel is találkozhat, amely több számot is képes megjeleníteni – ez azonban nem túl gyakori.

Formatervezés

A formatervezés számos felhasználó számára döntő fontosságú lehet a választás során. A főzőlap kivitele feldobhatja a konyha megjelenését. Olyan főzőlapot érdemes választani, amely nem csak méretével és formájával illik a konyhába, hanem egyszerűen illik is ahhoz.

Keret

Az egyik fő kérdés a keret jelenléte. Egyes felhasználók szerint a keret felesleges komplikációkat jelent a tisztítás során, míg mások szerint egy olyan dizájnos elemről van szó, amely körbeveszi a főzőlapot, illetve amely védelmet nyújt az edények tartalmának kiömlésével szemben, és egyebek. Csupán Önön múlik, hogy mely változat mellett teszi le a voksát.

Anyag és szín

Az anyagot tekintve nem kell hosszadalmasan törnie a fejét, ugyanis minden indukciós főzőlap üvegkerámia anyagból készül. Azonban a főzőzónák eltérő módon elhelyezettek, ezek lehetnek kerek, négyszögletes vagy egyéb formájúak is.

Bár a legtöbb főzőlap színe fekete, egy kis keresgélést követően más színváltozatban pompázó, leggyakrabban szürke vagy is fehér színű modelleket is találhat. Talán aggódik amiatt, hogy a világosabb főzőlap színe egy bizonyos idő elteltével sötétté válhat. A legtöbb személy azonban, aki ilyen főzőlap tulajdonosa, elégedett a készülékkel és véleményük szerint nem kell aggódni a szín elváltozása miatt.

Ár

A választás során az egyik döntő tényező a főzőlap ára. A magasabb ár jobb minőségre utal, ez azonban nem szabály, éppen ezért érdemes ellenőrizni, hogyan értékelik a felhasználók az egyes modelleket, illetve, hogy milyen eredményeket értek el a szakmai áttekintésekben.

Ebben a fejezetben megtudhatja, milyen áron kaphatóak az egyes típusú főzőlapok, valamint arról is szólunk, hogy mire számíthat alacsonyabb/magasabb beszerzési árért cserébe.

Ár 70 000 Ft-ig

A legolcsóbb árkategóriában legfőképpen két főzőzónával rendelkező modelleket talál, amelyek kisebb felvett teljesítményt kínálnak. Ezek közül leginkább akkor válogasson, ha helyet szeretne megtakarítani, vagy ritkán főz. Amennyiben az egész családnak megfelelő, mindennapi főzésre alkalmas főzőlapot keres, azt javasoljuk, hogy szánjon egy kicsivel nagyobb összeget a főzőlapra.

Ár 70 000 – 115 000 Ft között

A középső árkategóriában jobb minőségű termékeket talál, amelyek nagyobbak, hatékonyabbak és négy főzőzónát kínálnak. Ebben az esetben arról kell döntenie, milyen funkciókra vágyik. Ha egyszerűbb modellt keres, ebből a kategóriából válasszon. Abban az esetben, ha a lehető legjobb felszereltségre vágyik, valószínűleg egy kicsivel többet fog kellenie áldozni a főzőlapra, és a következő kategóriából fog Önnek megfelelő modellt választani.

Ár 115 000 Ft felett

Ha jobb teljesítményű modellre vágyik, amely az összes funkcióval felszerelt, 115 000 – 145 000 Ft közötti összeget érdemes a főzőlapra költenie, a legdrágább modellek ára azonban ennek akár a többszöröse is lehet. Ezek a főzőlapok nagy teljesítményt kínálnak, amely lehetővé teszi, hogy az összes főzőzónát egyidejűleg használhassa. Egy ilyen összegért megvásárolt indukciós főzőlap rendszerint rendelkezik multi-zone zónával, tehát lehetőséget kínál a főzőzónák egyesítésére. Az olyan funkciók, mint a Booster, a gyerekzár, a hőmérséklet megtartása vagy a maradékhő jelző ebben a kategóriában alapvetőnek számítanak.

Tippek a használathoz

Indukciós főzőlap használata előtt ideális informálódni annak funkcióiról (amelyek a használati útmutatóban felüntetettek) annak érdekében, hogy a főzőlap által kínált összes lehetőséget maximálisan kihasználhassa. Ezen felül van néhány tippünk, amelyek egyszerűbbé tehetik a főzőlap használatát és meghosszabbíthatják annak élettartamát. 

Edények

A speciális technológiának köszönhetően speciális, indukcióhoz alkalmas edényekre lesz szüksége. Nem minden edény vagy serpenyő alkalmas indukciós főzőlaphoz. Ha másik főzési módról vált, akkor legalább részleges edénycserével is számolnia kell.

Könnyen felismerheti azokat az edényeket, amelyek alkalmasak az indukciós főzőlapra. Ennek első módja, ha egy mágnest helyez az edény aljára. Mivel senki nem hord mágneseket a zsebében a vásárlás során, a gyártók rendszerint feltüntetik, ha az edény alkalmas az indukciós főzőlapra. Leggyakrabban az edény alján egy tekercset ábrázoló grafikus jelzés található, tehát néhány hullámos vonal egymás felett. Néha az INDUCTION szó is feltüntetett.

Kisebb méretű edények megvásárlása előtt bizonyosodjon meg arról, hogy annak átmérőjét támogatja az Ön főzőlapja, amely nem minden esetben ismeri fel a túl kis átmérőjű edényeket.

Indukciós átalakító

Ha speciális edénykészlete van, például egy mokkás kávéfőző, amely nem alkalmas az indukciós főzőlapra, azonban nem szeretné kidobni, erre is van megoldás.

Léteznek úgynevezett indukciós átalakítók. Olyan lapos, különböző átmérőjű fém lemezekről van szó, amelyeket a főzőzónák egyikére helyezhet, majd erre ráteheti a nem mágneses edényt. Minden lemez rendelkezik kis lábakkal, amelyeknek köszönhetően nem fog túlmelegedni. Ennek köszönhetően alumínium-, kerámia-, vas-, öntöttvas- vagy üveg edényeit is használhatja a főzőlapon.

Tisztítás és karbantartás

A főzőlapok könnyű karbantartásuk miatt is közkedveltek. Ezt kétféle módon oldhatja meg. Az egyes felhasználók olyan speciális tisztítószereket vásárolnak, amelyek kifejezetten üvegkerámiára alkalmasak. Mások az egyszerű, mégis hatásos módszerre esküsznek – jó öreg mosogatószer, valamint mikroszálas törlőkendő. Mindkét módszer működik. A tisztítás rendkívül egyszerű, tulajdonképpen elég benedvesíteni a kendőt, alkalmazni a tisztítószert, letörölni azt és kifényezni a főzőlapot.

Indukciós főzőlapokkal kapcsolatos gyakran ismételt kérdések


Szerinted hasznos volt ez a cikk?
Visszajelzéseidet örömmel fogadjuk.

Indukciós főzőlapok
Átlagos értékelés 4.9 az 13 szavazatból