A 10 legjobb száraztáp kutyáknak az összehasonlító teszt alapján

A házi kedvencének szánt eledel kiválasztásakor rengeteg lehetőség közül választhat. Mi a legegyszerűbb és legkedveltebb lehetőségre, a száraz tápokra vagy granulátumokra fogunk fókuszálni.

Hogyan hasonlítjuk össze a kutyaeledeleket?

A lehetőségek bőséges választéka között tájékozódott vásárlóként járunk el. A kutyák szükségletei kortól függően változnak, tehát első lépésként az egész kínálatot három osztályba soroltuk:

 • Kutyatáp kölyökkutyáknak
 • Kutyatáp felnőtt kutyáknak
 • Kutyatáp idősebb kutyáknak

Minden egyes kategórián belül kiválasztottuk a kis, közepes és nagy testű kutyák számára megfelelő legjobb kutyatápot.

Természetesen ezek a kategóriák fedik egymást, tehát összehasonlításunkban kilenc általunk ajánlott terméket talál. A fő értékelési szempont természetesen az összetétel volt. Figyelmünket a fontos összetevők százalékban megadott értékén kívül az összetevők típusa és formája sem kerülte el. Nem feledkezhettünk meg a tápban található vitaminokról, probiotikumokról vagy az ízület támogatásáról sem. A nyershamu mennyiségét is figyelembe vettük. Összehasonlító táblázatunkban tehát olyan értékeket találhat, mint:

 • Fehérjék (%)
 • Hús (%)
 • Hús fajtája
 • Fő szénhidrátforrás
 • Rost (%)
 • Kalcium/foszfor (%), Omega-3/omega-6 zsírsavak (%), Energie (kcal/kg)… és számos egyéb

Mivel a kutyatáp megfelelő összetétele meglehetősen bonyolult, elkészítettük a Hogyan válasszunk kutyatápot című cikkünket. Ebben elmagyarázzuk a választás során felmerülő legfontosabb szempontokat, valamint az olyan speciális követelményeket is, melyek például a túlsúlyos vagy az allergiában szenvedő kutyákat, illetve a vemhes szukákat érintik. Végül a száraz kutyatáppal, konzervvel és pástétommal, vagy házi főtt vagy nyers étellel történő táplálásról is szót ejtünk.


A legjobb száraztápok kutyáknak az összehasonlítás alapján

Sorrend Termék Javasolt életkor Javasolt méret Tömeg (kg) Megközelítőleges ár Aktuális ár
Top 1 Felnőtt Minden testméretre 15 16 890 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 2 Felnőtt Minden testméretre 12 18 100 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 3 Felnőtt Minden testméretre 12 32 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 4 Felnőtt Közepes testű 15 12 549 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 5 Felnőtt Közepes testű 12 18 799 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 6 Felnőtt Közepes testű 15 13 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 7 Felnőtt Nagytestű 15 12 980 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 8 Felnőtt Minden testméretre 15 20 690 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 9 Felnőtt Közepes testű 20 14 875 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 10 Kölyök Minden testméretre 15 18 990 Ft Mutasd az ajánlatokat

Hogyan válasszunk kutyatápot

Cikkünkben útmutatót kínálunk a kutya etetésével kapcsolatban, tehát arról lesz szó, hogyan és mivel etessük a kutyát, hogy az ne szenvedjen hiányt és minden szükséges anyaggal és tápanyaggal el legyen látva.

A cikket a száraz kutyatáp összetételére vonatkozó általános követelménnyel kezdjük. Annak érdekében, hogy a lehető legegyszerűbben felismerje a rossz minőségű tápot, összeállítottunk egy Mire kell ügyelni című fejezetet, amely a leggyakoribb hiányosságokkal foglalkozik, amelyekkel pl. egyes olcsó, szupermarketekből származó tápoknál találkozhat. További, nem kevésbé fontos fejezetek foglalkoznak a kutya életkorának és fajtájának megfelelő táp kiválasztásával. Az olyan speciális csoportokat sem hagytuk figyelmen kívül, mint pl. az elhízott, vemhes vagy ivartalanított kutyák csoportja.

Megemlítjük a hagyományos száraztáp alternatívát is, és a különböző típusú tápok hozzávetőleges költségét a kutya méretének függvényében. Végezetül bemutatunk néhány iránymutatót, amely segítségével megismerheti, hogy a táp megfelelő-e kutyájának, és néhány olyan irányelvet is, amelyet érdemes betartani a kutyák etetésénél.

Hogyan válasszunk kutyatápot – röviden:

 • Megfelelő a táp összetétele? A táplálkozás az alap, amennyiben tehát a táp több szénhidrátot tartalmaz, mint húst, és egyáltalán nem tartalmaz rostot, akkor nincs értelme tovább foglalkozni vele.
 • Milyen idős a kutya? A kölyökkutyáknak a megfelelő fejlődés érdekében magasabb kalóriaértékekre van szükségük, mint az idősebbeknek, melyek a csökkentett aktivitás során könnyen elhízhatnak.
 • Nagy vagy kistermetű kutya? A kisebb kutyáknak több energiára van szükségük, a nagyobbak viszont az ízületi támogatást fogják értékelni.
 • Egészségügyi okok miatt különös étrendet igényel? Amennyiben négylábú kedvence valamilyen egészségügyi problémával küzd (pl. túlsúly és hasonlók) vagy vemhes, az étrendjét is ehhez kell igazítani.
 • Milyen az életvitele? Az energiafelhasználás attól függ, hogy kutyája a nap java részét a házban tölti-e, vagy pedig naphosszat kint rohangál. A megfelelő táp kiválasztásával a túlsúly és az energiahiány is megelőzhető.

A táp összetétele

Kezdjük mindjárt a legfontosabbal, vagyis a táp összetételével. Az csomagoláson kötelező feltüntetni az összetevőket, az adatokat az alapanyag százalékos aránya szerint csökkenő sorrendbe kell rendezni. A következő fejezetben az olyan különböző összetevők optimális arányát és minőségét taglaljuk, mint a fehérjék, a vitaminok, a rost és egyebek.

Összetétel Optimális arány az eledelben
Fehérjék legalább 18 %
Rost kb. 4 % (túlsúlyos kutyáknál 5 %)
Vitaminok A, D, E, C, H, kalcium, magnézium, nátrium, kálium, kén
Szénhidrátok nagyon kis mennyiség
Zsírok 9 – 20 %

 

Fehérjék

A fehérjék általában a kutyaeledelek egyik legfontosabb alkotóelemei – ezeknek köszönhetjük kedvenceink belső szerveinek megfelelő működését, a kutyák rendes emésztését, valamint a vérsejtek képződését. A fehérje továbbá segíti a szaporodást, a sebek gyógyulását, az izomtömeg növelését és a laktációt is. A felnőtt kutyák esetében egy etetési adagnak 18 % fehérjét kellene tartalmaznia, a kölyökkutyák és terhelés alatt álló kutyák esetében pedig még többet – legalább 25 %-ot. A maximum érték nincs megszabva, a száraztáp akár 40 % fehérjét is tartalmazhat.

Azonban nem csak a fehérje mennyisége fontos, hanem annak eredete is. Az alapszabály ebben az esetben az, hogy a nagyobb résznek (legalább 2/3) állati eredetűnek kellene lennie. A növényi eredetű fehérje a kutya számára nehezen emészthető lehet, feldolgozása során teste sok salakanyagot termel (ammónia), ami megterheli a májat és a vesét. Ezzel ellentétben, a kiváló minőségű fehérjénél (állati eredetű) nem képződik sok salakanyag.

Növényi eredetű fehérjéket a gabonafélék, de még inkább a hüvelyesek tartalmaznak. A gyártók ezt a tényt spórolásra használják, még pedig úgy, hogy olyan száraztápot állítanak elő, amely sok proteint tartalmaz, ez azonban nem húsból származik, de ez első ránézésre nem észlelhető. Például a szója számos tápérték nélküli anyagokat tartalmaz, amelyek csökkentik az élelemből származó vitaminok és ásványi anyagok felhasználhatóságát. Amennyiben kutyánknak kiváló minőségű és kiegyensúlyozott táplálékot szeretnénk adni, abban az esetben nem csak a fehérjetartalmat, de a fehérje eredetét és feldolgozását is szemügyre kell vennünk.

Hús

A kutyatápok leggyakoribb és legjobb fehérjeforrása természetesen a hús. A kutya biológiailag húsevő, éppen ezért a száraztáp kiválasztásakor a hústartalomra kellene odafigyelni, amelynek az összetevők között a legnagyobb arányt kellene képeznie. Különösen akkor, ha kutyája nagyon aktív, a magas hústartalmú étrendet a megfelelő választás.

A száraztáp gyártóknak fel kellene tüntetniük, milyen húsfajtát használnak a tápban. A gyártás során a húst friss, fagyasztott vagy szárított formában használják. A húsliszt is a lehetőségek egyike. Ez azonban tartósított, senki nem tudja mivel, ráadásul már egy hőkezelt termékről van szó, melyet a száraztápban feleslegesen másodszor dolgoznak fel. Minőségét például a hamutartalom százalékos arányával tudjuk megítélni. Az alacsony hamutartalmú kutyatápoknál ez az érték 12 % körül van. Léteznek azonban 40 % értékkel rendelkező variánsok is, amelyeket azonban jobb elkerülni.

A friss húsnál ügyelni kell arra, hogy azt feldolgozás előtt meg kell szárítani, így a száraztápban a feltüntetett friss hús mennyiségének nagyjából a harmada található. A leírásra ajánlott általában kritikus szemmel tekinteni – a feltüntetett húson pontosítani kellene annak forrását is. Különbség van az ártalmatlan máj és vese és az „egyéb állati eredetű termékek” között, amelyek alatt gyakran szarv vagy szőr is megbújhat.

» TIPP: Magyarázatot ne csak a hús és más állati eredetű termékek esetében keressen. A felhasznált zsírokat, olajokat, színezékeket is ugyanolyan részletesen fel kellene tüntetni. Minél részletesebb a leírás, annál jobban megbízhat a száraztápban és a húsban. Tudja, hogy a gyártó semmit sem titkol el Ön elől és nem használtak rossz minőségű helyettesítőket.

Rost

A kutyák változatos és kiegyensúlyozott táplálékához a rost is hozzátartozik, amely a belek megfelelő működését támogatja. A száraz kutyatápban a rosttartalomnak 4 % körülinek kellene lennie. Túlsúlyos kutyáknál ezt az értéket 5 %-ra is lehet növelni. A rost ugyanis megnöveli a táp méretét így a kutya korábban fogja telítettnek érezni magát. Ez az oka annak, hogy a diétás kutyatápokban nagyobb a rosttartalom. Ráadásul kevés kalóriát tartalmaz.

Ha a kutya nem kap elég rostot, székrekedés léphet fel. Ezzel ellentétben a túl sok rost csökkenti az emészthetőséget és ezért a kutyának néhány fontos tápanyag, vitamin és ásványi anyag  is hiányozni fog.

A rostokat vízben oldhatókra és vízben nem oldhatókra oszthatjuk. A vízben oldható hashajtó hatású (pl. a gyümölcsök és a hüvelyesek tartalmazzák). A vízben nem oldható rost serkenti a bélmozgást (megtalálható pl. a gyökérzöldségben).

Szénhidrátok

A szénhidrátok, más szóval cukrok, szintén a fontos összetevők közé tartoznak, melyeket az összetevők között azonosítani kellene. A cukrokban gazdag alapanyagok gyors energiaforrást jelentenek a kutyának, a fehérjét elraktározza későbbre, viszont sok rostot és tápanyag nélküli anyagot tartalmaznak, tehát azok mennyiségét és forrását is figyelni kell.

A szénhidrátokat a növényi összetevőkben találhatjuk meg, a leggyakoribb forrás a búza, a kukorica, a rizs, a zab és a burgonya. Ezek közül a növények közül a kutyák a burgonyát, a rizst és a zabot emésztik meg a legkönnyebben. A búza és a kukorica a nehezebben emészthető szénhidrát források közé tartoznak. A búza esetében ez elsősorban a nagy mennyiségű gluténnek köszönhető.

A kutya nem képes olyan jól megemészteni a szénhidrátokat, mint mi, és annak ellenére, hogy a kutya étrendjének szerves részét képezik, csak kis mennyiségben volna szabad jelen lenniük az étrendjükben. A felesleges szénhidrát zsír formájában rakódik le, és könnyen túlsúlyhoz vezethet.

Zsírok

A zsírok a legnagyobb energiaforrást jelentik. Jól emészthetőek (emészthetőségük 90 % körül mozog), növelik a táp ízvilágát, és esszenciális zsírsavak forrását képezik. Emellett egyes vitaminok felszívódását is elősegítik, támogatják a vesék megfelelő működését és a szaporodást. A zsírok azért is fontosak a kutyák számára, mivel szigetelik az izomrostokat, támogatják a tápanyagok szállítását és a sejtfalak építőanyagai is. A legalkalmasabb választást egyértelműen az állati eredetű zsírok, mint pl. a hal vagy csirke zsír jelentik.

A felnőtt kutyáknak szánt száraztáp zsírtartalmának 9 és 20 % között kellene mozognia. Habár mindannyian tudjuk, hogy a nagy mennyiségű zsír a kutyáknál és az embereknél egyaránt elhízáshoz vezet, tudatosítanunk kell, hogy a túl kevés zsír sem tesz jót a szervezetnek. A kutyák esetében a zsírhiány például hámló bőrben és a szőr durvaságában jelenik meg. Amennyiben a kutya hosszabb ideig zsírhiányban szenved, abban az esetben az egészséges súly megtartása is gondot okozhat.

Vitaminok, ásványi anyagok és más hasznos anyagok

Köztudott, hogy a vitaminok és ásványi anyagok támogatják a szervezet megfelelő működését és erősítik az immunrendszert. Ez az emberekre és a kutyákra egyaránt érvényes. Ahogy az emberi szervezet nem képes ezeket az anyagokat maga előállítani, ugyanúgy a házi kedvenceink szervezete sem képes erre. Kivételt a K és C-vitamin képeznek. A vitaminokat és az ásványi anyagokat ezért kiegyensúlyozott, minőségi összetételű, gondosan kiválasztott táp formájában kell a kutya szervezetébe juttatni.

Milyen vitaminokat kellene tartalmaznia a száraztápnak?

 • A-vitamin, amely segíti a kutyát a növekedésben és javítja a látását;
 • D-vitamin, amelynek köszönhetően a kutya csontjai és fogai egészségesek lesznek;
 • E-vitamin, amely jó hatással van az idegrendszer egészségére, a szőrzetre és az izomzatra, de a termékenységet is támogatja, valamint védi a szervezet sejtjeit;
 • C-vitamin, amely támogatja az immunrendszert, és bár a kutya szervezete ezt képes önmaga is előállítani, nem lesz kárára, ha a száraztápban is legalább kis mennyiségben megtalálható;
 • H-vitamin (biotin) a kutyának erre a minőségi szőrzet és egészséges bőr érdekében van szüksége, valamint a máj működését is befolyásolja;
 • a B csoportba tartozó vitaminok elősegítik az emésztőrendszer megfelelő működését.

Ami az ásványi anyagokat illeti, azok a szervezet számára ugyanolyan fontosak, mint a vitaminok. A kutya egészséges lesz, ha a tápláléka a következőket fogja tartalmazni:

 • A kalcium és foszfor a csontok és fogak növekedését serkentik;
 • a nátrium az idegrendszert és testnedveket befolyásolja;
 • a kálium a zsírok és cukrok lebontását segíti elő, mindezek mellett az emésztésre is jó hatással van.

A további szívesen látott vitaminok a probiotikumok (támogatják az emésztőrendszer megfelelő működését), a glükózamin és a kondroitín (jót tesznek az ízületeknek és az ínszalagoknak) valamint a különféle természetes gyógynövények (pl. echinacea az egészséges állkapocsért). Megjelenik a zöldség is, amely ugyan a kutyák számára nem rendelkezik olyan tápértékkel, mint az emberek számára, viszont a benne lévő rost miatt adják hozzá a táphoz. Elvileg azonban érvényes, hogy amennyiben az élelem valóban kiegyensúlyozott, további kiegészítők vásárlása nem szükséges. Ezek abban az esetben jönnek jól, ha a kutyát valamilyen egészségügyi problémák kezdik gyötörni.

Mik a holisztikus tápok?

Amennyiben mélyebben elmerül a tápok kínálatában, biztosan találkozik olyan fogalmakkal, amelyek meggyőzik arról, hogy éppen ez a száraztáp a legjobb. Az egyik ilyen a „holisztikus táp”. A holisztikus kifejezést teljeskörűnek értjük, tehát feltételezhetjük, hogy ezek a száraztápok úgy vannak összeállítva, hogy a komplex táplálkozási igényeket úgy elégítsék ki, hogy a tápanyag megfelelő mennyiségben legyen biztosítva az egész szervezet számára. Egyes gyártók ezt a kifejezést a tartósítószerek, vegyi adalékok nélküli tápok vagy alacsony gabonatartalmú tápok jelölésére használják, esetleg azokat is jelölik így, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak gabonát, és hasonlók.

Az igazság viszont az, hogy nem létezik semmilyen hivatalos követelmény, melyet a gyártóknak teljesíteni kellene ahhoz, hogy a tápot holisztikusnak nevezhessék. Ezenkívül minden száraztápnak természeténél fogva meg kellene felelnie a táplálkozás összetett követelményeinek. Ezért jó szándékkal hívjuk fel a figyelmét – még ezeknél a tápoknál is alaposan vizsgálja meg az összetételt, hogy tudja, valóban kiváló minőségűek.

Mire kell ügyelni

Mivel csak a legjobbat akarjuk kutyáinknak, jó tudni, mire is kell ügyelni az eledel kiválasztásakor.

Hús

Ahogy azt már említettük, a gyártónak az első helyen azt az alapanyagot kell feltüntetni, amely a száraztápban legnagyobb mértékben megtalálható. Tehát amennyiben minőségi tápot keresünk, az első helyen mindig a húsnak kell lennie, a legjobb pedig egy adott fajta. Ha a csomagoláson azt olvassuk, hogy a készítmény állati eredetű terméket vagy közelebbi meghatározás nélküli hússzármazékot tartalmaz, akkor biztosan nem egy minőséges száraztápról van szó, amely kiegyensúlyozott és változatos étrendet biztosít a kutyának.

Allergének

Az allergének jelenléte az eledelben szintén nagy problémát jelenthet. A húsnak egy bizonyos fajtája szintén allergén lehet. Itt idővel meg kell figyelni, hogy hogyan reagál a kutya az egyes összetevőkre. Allergia esetén a zsír sem megfelelő összetevő. Kis mennyiségben fehérjét tartalmazhat, így allergiás reakciót válthat ki, ez ugyanis alapanyag az eledeleknél, tehát ne várjunk olyan tisztaságot, mint a gyógyszerekben.

Tartósítószerek és egyebek

A tojás, a tej, a marhahús és a kémiai tartósítószerek olyan összetevők, melyek nem kívánatosak a kutyatápban és allergiát vagy gyomorpanaszokat okozhatnak. Az élelmezési világszervezetek ezzel kapcsolatban E-vitaminnal tartósított eledel vásárlását ajánlják, amely ugyan drágább, de kevésbé ártalmas az egészségre.

Másrészt igyekezzen kerülni a kálium szorbát, propil-gallát, BHA vagy BHT anyagokat tartalmazó termékeket – néha az „EU-ban engedélyezett adalékanyag” név alatt rejtve találhatóak. A jó száraztápnak a lehető legkevesebb százalék sót kell tartalmaznia. Ezt a nátrium mennyiségről lehet felismerni – 0,5 %-ig rendben van. Az általánosságban tehát érvényes, hogy a sok gabona, só és kevés hús rossz minőségű kutyaeledelt jelent.

Nyershamu

A nyershamut, mint nem elégetett maradékot is jellemezhetnénk. Ez azoknak az anyagoknak a százalékos aránya, melyeket a kutya nem használ fel. Mennyiségük általában 5 – 8 % körül mozog. A nagyobb százalék nem szabványos anyagot jelent, tehát pl. őrölt csont tartalmat is jelenthet. Azonban a túl kis mennyiség sem megfelelő, amely alacsonyabb friss hús tartalomra utalhat.

Nem árt, de nem is használ

A fent említetteken kívül léteznek olyan anyagok is, amelyek nem károsak kutyája egészségére, de semmilyen tápértékkel sem rendelkeznek. Az ilyen alapanyagok általában olcsók, a gyártók pedig éppen ebből az okból adják a táphoz. Ide tartoznak a már említett szója, a növényi melléktermékek (általában gabonafélékből és hüvelyesek feldolgozásából származó hulladékok), állati melléktermékek (elhullott állatok, bőr, csontok, csőr, karmok…) és fehérje hidrolizátumok.

Táp kiválasztása a kutya életkorától függően

Akárcsak az embernek, a kutyának is különböző életkorban eltérő táplálkozási igényei vannak. A kölyökkutya más összetételű élelmet fog igényelni, mint az idős kutya. Ezért a következő fejezetet a speciális korosztályok táplálkozási igényeinek szenteltük.

Kölyök kutyatápok

Ahhoz, hogy négylábú barátunk egészséges és életre való kutyává fejlődjön, táplálkozásának már kölyökkutya kora óta figyelmet kellene szentelni. A kölyökkutyáknak a növekedéshez több energiára van szükségük, viszont kis adagokban. Akárcsak a felnőtt kutyáknak szánt száraztápban, úgy a kölyökkutyák számára is a legfontosabb a hústartalom. A kölyökkutya tápokban a fehérjetartalomnak magasabbnak kellene lenni, általában 25 százalék és annál több a megfelelő. Azonban ezt sem szabad túlzásba vinni. A túl nagy izomtömeg nagy terhelést jelent a csontrendszerre, amely fiatal korban különösen érzékeny ezekre a dolgokra.

A megfelelő táp kiválasztásakor a többi tápanyagra is figyelni kell. A zsíroknak például a kölyökkutya tápok teljes összetételének legalább a 10 %-át kellene kitenniük. A fiatal kutyák étrendjében szenteljen különös figyelmet a rosttartalomnak, a kölyökkutyák érzékenyebbek a tápanyag hasznosulását rontó anyagokkal szemben, így ha a rost túl sok lenne, feleslegesen megfosztaná őket a fontos tápanyagoktól.

Mikor váltson felnőtt kutyatápra?

Minden kutyafajta máskor éri el a felnőttkort, így a táplálást is ehhez kell igazítani. A kis és közepes termetű kutyákat akár 12 hónapos korig is lehet kölyökkutya táppal etetni, a nagy és óriás termetű kutyák később érik el a felnőttkort, így tovább kaphatják a kölyökkutya tápot. Ezeknél a kölyökkutyáknál elsősorban a gyors növekedést kell egyensúlyban tartani az ízületeket támogató ásványi anyagokkal. Ha erre nem figyel, az ízületek túlterheltek lehetnek. Erre a kalcium és a foszfor alkalmasak.

Ebben a kutya növekedésének figyelemmel kísérése is segítségére lehet. Amikor a kölyökkutya már nem nő magasabbra, készen áll a felnőtt tápra való átállásra.

» TIPP: A kölyökkutyáknak szánt élelemmel az ellés előtt álló vemhes szukákat is lehet etetni. Ezzel biztos lehet abban, hogy az utódok már a megszületés előtt megkapnak minden szükséges tápanyagot, valamint az egyes vitaminok és ásványi anyagok pótlása is hasznos lehet.

Senior kutyatápok

A négylábú barát életében az idős kor egy további fontos életszakasz. Az idősebb kutyának alacsonyabb energiaértékű tápra van szüksége, mivel már kevésbé aktív és a túl sok energia elhízáshoz vezetne.

A száraztáp emészthetőségének viszont a lehető legjobbnak kellene lenni, hogy az étel ne fárassza ki és ne untassa a kutyát. Az idős kutya étrendjében két anyagnak is jelen kellene lennie – a kondroitinnak és a glükozaminnak, amelyek segítségül szolgálnak a mozgásszervi rendszer kopásával szemben.

Az idős kutyáknak további fontos tápanyagot az ásványi anyagok képezik, melyek lassítják a szervezet kopását. Megfelelő például a kalcium, amely megfelelő szilárdságú csontokat eredményez. Akárcsak a többi esetben, a rost itt is jelentős összetevő, mivel támogatja a belek megfelelő működését.

Mikor érdemes senior kutyatápra váltani?

Itt is különbség van az egyes fajták között. A kistestű kutyák általában hosszabb életűek, idős koruk is később kezdődik – általában életük 7. és 8. évében. A közepes és nagy fajták nagyjából a 6. és 7. évben, az óriás fajták pedig az 5. életév körül igénylik a speciális tápot. Ismét nyomon követheti a kutya általános állapotát és az öregedés jeleit. Ezek közé tartoznak az ősz szőrszálak a pofán, a súlygyarapodás vagy a viselkedésbeli változások – a kutya elveszítheti az energiáját és magányra való hajlam is jelentkezhet.

„All life stages” eledelek

Az „all life stages” táp, vagyis a „minden életszakaszra” alkalmas táp minden korosztályú kutya számára alkalmas. Alapul az az elv szolgál, hogy a természetben is a fiatalabb és idősebb egyedek ugyanazt a táplálékot eszik, csak más mennyiségben. Háziasított kutyáink azonban már kissé eltávolodtak a szabadon élő farkas őseiktől, így ennek a tápnak követői és ellenzői is akadnak.

Mindenesetre érdemes figyelni az egyes összetevőket és megfigyelni, hogyan reagál kutyája az egyes összetevőkre és azok mennyiségére, így megtudhatja, hogy a táp nem túl zsíros-e az idős kutya számára, vagy hasonlók. A minden korosztály számára megfelelő univerzális tápot praktikus megoldásként használják például a több kutyával élő családok, akiknek így nem kell mindegyiknek külön- külön tápot vásárolni.

A táp kiválasztása a fajta méretétől függően

Bár a táp kiválasztására vonatkozó általános szabályok minden kutyára egyformán érvényesek, az egyes tényezők a fajta méretétől függően eltérőek lehetnek. Ezért léteznek olyan tápok, amelyek a csomagoláson feltüntetik, milyen fajtának ajánlják. A különbség mindenekelőtt a kalória, az ásványi anyagok és a nyomelemek mennyiségében mutatkozik meg.

Kistestű kutyafajták

Amennyiben kistestű kutyája van, például bichon, csivava vagy yorkshire, számolnia kell azzal, hogy ezek állkapcsa nem túl erős. Mivel nem szeretné kutyáját nagyméretű szárazeledellel kínozni, amellyel nem tud mit kezdeni, ezért érdemes olyat vásárolni, amely kimondottan mini és kis fajtájú kutyáknak ajánlott. A kis fajtájú kutyáknak ráadásul gyorsabb az emésztésük, és ahhoz, hogy a sétán lépést tudjanak tartani, sokkal több energiára van szükségük, mint nagyobb testű társaiknak, ezért a táp vásárlásakor inkább az energikusabb, nagyobb tápanyagtartalmú tápot érdemes választani.

Közepes testű kutyafajták

A kutyák legnagyobb csoportját a közepes testű kutyák alkotják, ilyenek a beagle, a border collie, a pudli vagy akár a cocker spániel is. Csontjaik és állkapcsuk erős, energiafelhasználásuk átlagos. Ebből az okból kifolyólag a közepes testű kutyákat vagy a nekik szánt speciális táppal etetjük, vagy olyannal, amely nem tartalmaz közelebbi jellemzést a nevében.

Nagy és óriás testű kutyafajták

A nagy és óriás testű kutyafajtáknak (agár, buldog, dog, retriever stb.) nagy izomtömeg felvételre van szükségük, hogy elkerüljék a hízásra való hajlamot és ezáltal ne terheljék ízületeiket. Ajánlott a kisméretű száraztápok elkerülése, melyeket a nagytestű kutya könnyedén felfal. Ezeknek a kedvenceknek az eledelét érdemes ízületet támogató készítményekkel kiegészíteni, mivel éppen ezeknél a fajtáknál van a mozgásszervi rendszer a legnagyobb igénybevételnek kitéve.

Különleges táplálási követelmények

A táplálék kiválasztás fent említett általános szabályai könnyen módosíthatóak, amennyiben kutyája valamilyen egészségügyi problémával küzd. Legyen szó akár allergiáról vagy túlsúlyról, az étrend kis változtatásával könnyíthet kedvence életén. A piacon e tekintetben kedvező a kínálat, tehát könnyen beszerezheti az ivartalanított kutyáknak vagy vemhes szukáknak ajánlott száraztápot.

Túlsúly

A vadon élő állatoknál a táplálékfelvétel szabályozása automatikus, a háziállatok viszont teljesen gazdájuktól függnek. A túlsúly nem csak a szépségnek árt, de az egészségre is káros. A kutya rossz kondiban van, ha rosszul tűri a hőmérséklet változást, légzési és keringési problémákkal küzd, túlságosan megterheli a mozgásszervi rendszerét, cukorbetegség és más betegségek kockázata fenyegeti.

Ezért jó ellenőrzés alatt tartani a felesleges kilókat. Nem elég csak a mennyiséget csökkenteni, a táp összetételén is változtatni kell. A lehetséges megoldás a bevitt rost százalékának növelése. Továbbá a szénhidrátokat és zsírokat is érdemes csökkenteni. A gyártók szem előtt tartják ezeket a paramétereket, és az így módosított tápokat „Light” vagy hasonló megnevezéssel látják el. Amennyiben semmilyen tápot sem használ, hanem saját kezűleg készíti az ételt, ezeket az ajánlásokat Önnek kell figyelembe vennie.

Allergia

Az allergia miatt kutyája érzékenyebb lehet az egyes összetevőkre. Ez hasmenésben, hányásban vagy bőrviszketésben is megnyilvánulhat. Ilyen esetben a legfontosabb azonosítani azt az összetevőt, amelyre kutyája érzékenyen reagál.

Ez azonban nem olyan egyszerű. Nem létezik semmi megbízható teszt a kutyatápokat illetően, amely ezt bizonyítaná. Meg kell próbálni fokozatosan kiiktatni a jelenlegi táp egyes összetevőit, és figyelni a változást. Ne feledje, hogy a kutya a tápon kívül például a bolhanyálra vagy más, teljesen eltérő elemre is allergiás lehet, és a diagnózis felállítása során ezeket is figyelembe kell venni.

Speciális hipoallergén kutyatápokat is gyártanak, amelyek kizárják az élelemből azokat a legjellegzetesebb összetevőket, amelyekre a kutya allergiás lehet. Ilyenek lehetnek a különféle gabonafélék, a glutén vagy akár a szója is. A csirkehúst is gyakran a kímélőbb bárányhússal helyettesítik.

Egyéb egészségügyi problémák

Más betegségek nem annyira jellemzőek, de ezek is kezelhetők az étrend módosításával. Gyomorgyulladás esetén érdemes csökkenteni a zsírbevitelt, az immunitás fokozására gyógynövényeket adhat hozzá a kutya eledeléhez. A cukorbetegségben szenvedő kutyák étrendje is egyedi. Ilyen speciális problémák esetén azonban a legjobb, ha közvetlenül állatorvoshoz fordul.

Eledel vemhes szukák számára

A vemhesség ötödik hetétől a szukák energiaszükséglete jelentősen, a nagy fajtáknál akár 50 százalékkal is megnő. A kalcium- és foszforszükséglet is megnő, ami lehetővé teszi a kiskutyák csontjainak megfelelő fejlődését. A vemhesség második felében ajánlott növelni az etetések számát – legalább napi kettőre.

Annak érdekében, hogy a táplálék minden követelménynek megfeleljen a tápérték tekintetében, vagy egy speciálisan vemhes szukák számára kialakított változatot vásárolhat, vagy kölyökkutya tápot is adhat a jövőbeli kutya anyukának, amely szintén megnövelt energiabevitellel rendelkezik.

A legnagyobb igényei azonban a laktációs időszakban lesznek. Ebben az időszakban ideális, ha a kutya szabadon hozzáfér az eledelhez, így annyit fogyaszthat belőle, amennyire szüksége van. A tápanyaghiány ugyanis gyorsan fogyáshoz és a tejtermelés leállásához vezethet.

Eledel terhelés alatt álló kutyáknak

A sportot űző kutyák és a szolgálati kutyák gazdái is speciális étrendet választanak kedvenceiknek. Ezek a kutyák ugyanis az edzés során rengeteg energiát használnak fel, amelyet pótolni kell. Elsősorban is a bevitt energiát kell növelni, amely nem csak a száraztáp mennyiségének növelésével érhető el.

A speciális száraztápokban magasabb fehérje- és zsírtartalom található, amelyek állati eredetűek. A további népszerű összetevők közé a lazacolaj, a sörélesztő vagy az olyan táplálékkiegészítők tartoznak, amelyek gondoskodnak az izom- és csontrendszerről, ilyen például a kollagén. Az üzletekbe kerülő, ilyen típusú száraztápokat leggyakrabban „sport”, „energy”, „maintenance” vagy „performance” megnevezéssel látják el.

Eledel  ivartalanított kutyáknak

Az ivartalanított kutyák hajlamosabbak az elhízásra, ezért étrendjüket úgy kell beállítani, hogy az csökkentett energiabevitelű legyen. Az ivartalanított kutyáknak szánt száraztáp kevesebb kalóriát, fehérjét és zsírt tartalmaz. Speciális tápot is vásárolhat, vagy az elhízott kutyáknak szánt „light” változatot is választhatja.

Száraz kutyatáp és alternatívái

Azt már tudjuk, hogy mit kell tartalmaznia az ideális száraztápnak, de az is fontos, hogy a tápanyagok milyen formában kerülnek a kutya szervezetébe. Az, hogy konzervet vagy száraztápot választ, esetleg házi koszttal fogja etetni kutyáját, vagy más alternatívára vált, csupán Önön múlik. Mi a következőkben összefoglaljuk az egyes lehetőségek előnyeit és hátrányait.

Száraztáp

A száraztáp rendszerint a legkiegyensúlyozottabb a tápérték szempontjából, és az egyetlen, amely képes igazodni a kutya korához és fajtájához. Egyszerűen tárolható (csupán a nedves körülményeket kell elkerülni) és etetése is egyszerű. Azonban nem annyira aromás, mint például a BARF konzervek, éppen ezért kevésbé vonzza a kutyákat.

Ebben az esetben érdemes konzervvel kombinálni. Fontos azonban a rendszeresség, és fontos, hogy a két összetevő arányosan legyen összekeverve. A keményebb száraztáp rágása a kutyák fogait is erősíti. Javasoljuk, hogy újrazárható zacskókban vagy dobozokban tárolja, hogy a granulátum ne veszítse el aromáját.

Konzervek

A konzervek egyszerűen tárolhatóak és adagolhatóak. Esetükben azonban érdemes a hús eredetét is figyelembe venni. Arra is fontos gondolni, hogy szinte 70 %-ukat víz alkotja. Ennek eredményeképpen ez nem a leggazdaságosabb megoldás, mivel a kutya többet eszik ebből a táplálékból, és a felbontott konzervdobozok nem tárolhatóak sokáig, így jó, ha minél hamarabb elhasználjuk őket.

A teljes értékű konzervhez semmi mást nem kell hozzáadni. Ha azonban csak húst tartalmazó konzervvel eteti kutyáját, érdemes valami mással is kiegészíteni azt (például főtt zöldséggel, rizzsel, vagy egyebekkel). A konzervek rendkívül aromásak és a kutyák általában szívesen fogyasztják őket.

Otthon főzött ételek

A házilag készített ételek fő hátránya a folyamat időigényessége. Sokkal tovább tart húst és rizst főzni, mint száraztáppal megtölteni a tálat. A száraztáppal szemben arra is ügyelnie kell, hogy az összes fontos tápanyagot belekeverje egy adagba, és ezek külön-külön megvásárolva általában többe kerülnek. Tekintettel a manapság kapható száraztáp minőségére sokan feleslegesen igényesnek tartják ezt az etetési módot.

Ha ezt az etetési módot választja, pár dolgot érdemes a fejébe vésnie. Például azt, hogy jobb nyers csontot adni a kutyának, mint főtt csontot. A főzés megpuhítja a csontot, így nagyobb a kockázata annak, hogy a csont egy része megakad a kutya szájában vagy torkában. Semmiképpen, semmilyen formában nem szabad csirkecsontot adni a kutyáknak, az ugyanis éles.

BARF

Ez a különleges étrend abból áll, hogy a kutya az összes táplálékot nyersen kapja, ez az étrend főként nyers húsból, csontokból és zöldségekből áll. Ennek köszönhetően az étel aromás, így csalogató a kutyák számára. Ha szerencséje van, a barf módszer olcsóbb lesz, mint a száraztáp. Azonban a beszerzés és a tárolás is igényesebb, számos kutyatulajdonosnak speciális fagyasztója van az eledelre. Utazások során azonban az ilyen étrendet követő kutyákat is száraztáppal etetik.

A tenyésztőnek gondoskodnia kell a komplex tápanyagszükségletről, ezért nem rossz ötlet a BARF-ot néhány olyan vitaminnal és ásványi anyaggal is kiegészíteni, amelyeket a hús és a zöldségek nem tartalmaznak. Ajánlatos alkalmanként olajokat, dióféléket és gyógynövényeket adni a kutyának. Ennek az etetési módnak a hívei azt állítják, hogy a kutyák visszatérnek az eredeti, természetes étrendjükhöz. Az ellenérvek szerint egyes fajták annyira túltenyésztettek, hogy ez a fajta étrend már nem megfelelő számukra.

Olyan iparilag feldolgozott eledelek is léteznek, amelyeket alacsony hőmérsékelten szárítanak, így néha “részleges BARF-nak” vagy “szárított BARF-nak” nevezik őket. A leggyakrabban azonban “hidegen sajtolt tápokként” emlegetik őket. Ennek az eljárásnak köszönhetően nagyobb mennyiségű jótékony hatású vitamint és ásványi anyagot őriznek meg. Másfelől, más összetevők (keményítő tartalmú szénhidrátok) hasznosabbak a kutyák számára, ha hőkezelésnek vetik alá őket.

Jutalomfalatok

A jutalomfalatok kiválóak a kutyák tanításához, a kutyák így megtanulhatják teljesíteni a parancsokat. Sajnos ezekre is érvényes, hogy magas a kalóriatartalmuk, és ha a kutya túl gyakran fogyasztja őket, megtörténhet, hogy hízni kezd. Gyakran nem megfelelő zsírokat, sót és más ízesítőszereket tartalmaznak, ezért ezek összetételére is érdemes figyelni. Például a sokak által kedvelt piskóta hasmenést okozhat a kutyáknál (különösen a kölyökkutyáknál), ezért javasoljuk, hogy legalább kutyakekszre váltson. A legideálisabb azonban, ha szárított húst választ.

Emellett úgynevezett funkcionális jutalomfalatok is léteznek, amelyek olyan jótékony anyagokat tartalmaznak, amelyek támogatják az ízületi funkciókat, vagy a fogak tisztítását szolgálják.

A legnépszerűbb kutyaeledel márkák

A piacon rengeteg típusú kutyaeledel található, így mindenki megtalálja a számára megfelelőt. Ha jól ismert márkát választ, számos felhasználó értékelését elolvashatja, így megbizonyosodhat arról, hogy valóban minőségi terméket vásárol.

Brit kutyatáp

Ez a márka hazánkban a legelterjedtebbek közé tartozik. A márka termékválasztékában kutyák, macskák és rágcsálók számára készült eledelek szerepelnek, a kutyák számára kutyatápokat, konzerveket és jutalomfalatokat egyaránt megtalál a kínálatban. A kutyatápokat jó ár-érték arány jellemzi, a legtöbb kutyának ízlenek, sőt, méret vagy életkor alapján is választhat száraztápot ettől a márkától.

A Premium és a Care termékcsaládok közül választhat, a Care termékcsalád hipoallergén tápokat tartalmaz. A Brit nagy terhelésnek kitett kutyák számára és érzékeny emésztésű kutyák számára is gyárt kutyatápot, azonban gabonamentes változatot vagy Fresh termékeket is vásárolhat, amelyek magasabb hústartalmat kínálnak.

Carnilove kutyatáp

Ugyanaz a cég áll a Carnilove holisztikus granulátum mögött, mint a Brit granulátum mögött – Vafo Praha. A Carnilove márka valamivel drágább és jobb minőségű, gabonamentes tápokat kínál érdekes húsokkal, például fácánnal, vaddisznóval vagy rénszarvassal gazdagítva. A True Fresh változat olyan kutyatápokat tartalmaz, amelyekben a húst csak friss formában használják fel. A márka portfóliója nem nagyon van kategorizálva a kutya mérete és kora szerint, például idős kutyáknak javasolt változatú tápkat sem talál a márka kínálatában.

Yoggies kutyatáp

A Yoggies márka hidegen sajtolt kutyatáppal büszkélkedhet. Ennek a gyártási eljárásnak köszönhetően több vitamin, ásványi anyag és egyéb anyag marad meg a tápban. Másrészt az extrudáltakhoz képest rövidebb az eltarthatóságuk, ezért javasoljuk, hogy legfeljebb néhány hónapra előre vásároljon be belőle. A márka által gyártott kutyatápok a drágábbak közé tartoznak, mégis számos elégedett felhasználóval büszkélkedhetnek, különösen a kis fajták tulajdonosai körében. Ehhez természetesen a mini változatú kutyatáp is hozzájárul, amelyeket a kis fogakkal rendelkező kutyák egyszerűbben meg tudnak rágni.

A következő speciális termékcsaládnak az aktív kutyák, vagy a sportot űző kutyák tulajdonosai fognak őrülni, akik “Active” megnevezésű kutyatápot vásárolhatnak kedvenceiknek. A kutyatáp az „All Life Stages” típusba tartozik, tehát minden korosztálynak alkalmas.

Fitmin kutyatáp

A Fitmin kutyatápok az olcsóbbak közé tartoznak. Ami a minőséget illeti, javasoljuk, hogy olvassa el az összetételt. A márka kínálatában ugyanis megfelelő összetételű kutyatápot is talál, azonban olyat is, amely alapját kukorica vagy más gabonaféle képezi. A felhasználói vélemények alapján azonban a rosszabb minőségű tápoknak is akadnak elégedett használói. A Fitmin kínálatában kor és fajta szerinti felbontást is talál, azonban gabonamentes kutyatápot is választhat, sőt, még olyat is, amely nagyobb energiaszükségletű kutyáknak alkalmas.

Ár

Mindannyian azt szeretnénk, ha négylábú barátaink egészségesek lennének és a lehető legjobb életet élhetnék. Azzal is számolni kell azonban, hogy ez pénzbe fog kerülni. Még mielőtt magunkhoz vennénk egy kutyát, válaszoljuk meg azt a kérdést, hogy mennyit szeretnénk rá költeni.

Az olcsó kutyatáp bár eltelíti a kutyát, mégsem takarít meg nekünk pénzt vagy időt. Ha szupermarketben vagy hipermarketben vásárolunk kutyatápot, rendkívül figyelmesnek kell lennünk. Nem mindennek kell igaznak lennie, amit a televízióban mondanak, így még azok a kutyatápok sem jelentenek minden esetben garanciát, amelyeket tökéletes reklámmal árulnak. Ennek gyakran épp az ellenkezője igaz. Gyakran azonban azon száraztápok minősége sem megfelelő, amelyekért egy vagyont fizetünk.

Az ár nem mindig árulkodik a minőségről, éppen ezért érdemes figyelembe venni a kutyatáp összetételét. Érdemes az arany középutat választani, amely a pénztárcánknak és a kutyánknak is megfelel. A nem megfelelő étkezés eredménye ugyanis az, hogy gyakrabban kell ellátogatnunk az állatorvoshoz, így a költségeink is magasabbak lesznek. Természetesen mindez a kutya fajtájától is függ. Egy kistermetű kutya jelentősen kevesebbet eszik, mint egy nagy kutyus. Fontos, hogy a kutyatáp adagonkénti, nem pedig zsákonkénti árát nézzük.

A jobb áttekinthetőség érdekében elkészítettünk egy táblázatot, amelyben a kutya méretétől függően megtalálja az kutyatáp hozzávetőleges havi árát.

Kutya mérete Havi kutyatáp szükséglet Hozzávetőleges ár
Mini termetű kutyák (2 kg körül) kb. 1,5 kg kb. 2 500 Ft
Kistermetű kutyák (10 kg körül) kb. 5 kg kb. 8 000 Ft
Közepes termetű kutyák (20 kg körül) kb. 8 kg kb. 13 000 Ft
Nagytermetű kutyák (40 kg körül) kb. 15 kg kb. 25 000 Ft
Óriás termetű kutyák (70 kg körül) kb. 20 kg kb. 33 000 Ft

Kutyatápokkal kapcsolatos gyakran ismételt kérdések


Szerinted hasznos volt ez a cikk?
Visszajelzéseidet örömmel fogadjuk.

Száraztápok / granulátumok kutyáknak
Átlagos értékelés 4.9 az 10 szavazatból