A tesztben található 10 legjobb mobil klíma értékelése

Összehasonlító tesztünkben ma a mobil klímákkal foglalkozunk. Ezek a forró nyári napokon a hűsölés viszonylag megfizethető módját jelentik, ráadásul egyes modellek fűtésre is alkalmasak. A modellek többségének fő hátránya, néhány kivételtől eltekintve, a magas zajszint. Ez azonban a mobil klíma vásárlásakor nehezen elkerülhető.

Az összehasonlításunkban található összes modell A energiaosztályba tartozik, tehát a fogyasztásbeli különbség minimális. Amire elsősorban összpontosítottunk, az a légáramlás, a hűtési kapacitás és a hűtési energiahatékonyság. A mobil klímák összehasonlítási tesztje nagyteljesítményű modelleket mutat be, amelyek nagyobb helységekbe is alkalmasak, valamint megfizethető áron kapható gyengébb modelleket is tartalmaz, amelyek jó szolgálatot tesznek a kisebb helyiségekben.

A klímák értékelése azok funkcióira is kiterjed. Az alap felszereltséget a kijelző, a távirányító és az időzítő jelenléte képezi. Egyes modellek fűtési funkcióval és a kondenzátum automatikus elpárolgásával is rendelkeznek.

A megfelelő mobil klíma kiválasztásában következő cikkünk is segítségére lesz.


Milyen mobil klímát válasszunk az összehasonlító teszt alapján

Sorrend Termék Hűtőteljesítmény (BTU/h) Zajszint (dB) Tömeg (kg) Megközelítőleges ár Aktuális ár
Top 1 12 000 55 30 97 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 2 9 000 64 30 109 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 3 12 000 65 28 193 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 4 12 000 65 39 155 690 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 5 12 000 64 34 132 190 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 6 9 000 65 19,5 108 170 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 7 16 00 65 32 207 810 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 8 9 000 65 27,5 133 320 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 9 14 000 65 30,5 148 130 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 10 9 000 65 24 139 870 Ft Mutasd az ajánlatokat

Hogyan válasszunk mobil klímát

Amikor nyáron a hőmérséklet meghaladja a harminc fokot, az ember minden egyes módszerért hálás, amely hozzájárul a levegő hűtéséhez. A ventilátorok nem túl hatékonyak, a falra szerelhető klímák drágák, telepítésük pedig igényes. Az ilyen helyzetekre nyújt ideális megoldást a mobil klíma. Igény szerint egyik helyiségből a másikba helyezheti, működéséhez pedig csak ablakra és elektromos aljzatra van szükség. A klíma kiválasztásánál elsősorban annak teljesítményére kell összpontosítani.

Cikkünkben megismerheti a klímák alapvető felosztását, mi közvetlenül a mobil klímákra fogunk összpontosítani. Megtudhatja, hogy mekkora helyiséghez milyen teljesítmény szükséges, milyen funkciók hasznosak, valamint arról is olvashat, hogy a hűtésen kívül mi másra képes még a klíma. Szót ejtünk a meleg levegő és a kondenzátum eltávolításának módjáról, a mobil klíma biztonságos használatának elveiről, sőt, annak áráról sem feledkezünk meg.

Hogyan válasszunk mobil klímát – röviden:

 • Tudja meg a klíma és a léghűtő közti különbséget – A webshopok gyakran összekeverik a két készüléket és a vásárlás után csalódás érheti.
 • Vegye figyelembe a helyiség méretét – Ennek megfelelően válassza ki hűtőteljesítményt, légáramlást és további paramétereket.
 • Ellenőrizze a zajszintet – Ez sajnos a mobil klímáknál általában viszonylag magas. Különösen a hálószobába szánt készülékeknél célszerű a lehető legalacsonyabb értéket keresni.
 • Nézze meg a felszereltséget és a funkciókat – Egyes modellek fűteni is képesek, másik Wi-Fi csatlakozást, esetleg további kiegészítőket kínálnak.
 • Határozza meg az ártartományt – A magasabb teljesítmény és a jobb felszereltség általában magasabb árat von maga után.

A klímák típusai

A klímák többféle szempont alapján, például az elhelyezés, a hűtés típusa és egyebek szerint is feloszthatóak. A legalapvetőbb felosztás négy kategóriába sorolja a klímákat – osztott (úgynevezett split), multi-split, ablak és mobil klíma.

Bevezetésül el kell mondani, hogy a mobil klímáktól nem várhat el ugyanolyan teljesítményt, mit a beépített klímáktól. Ha igazán hatékony, az év nagy részében használható tartós megoldást keres, javasoljuk, hogy fontolja meg a beépített klíma beszerzését. Beszerzési költségük magasabb, összeszerelésük bonyolultabb, de jóval hatékonyabbak, mint az egyszerűbb mobil változatok.

A mobil klímákat azonban olyan személyeknek ajánljuk, akik az év nagy részében elégedettek a lakás hőmérsékletével és a klímát legfőképpen csak a hazánkon időnként átsuhanó trópusi hőségek elleni megoldásként keresik. Röviden szólva, amennyiben tisztában van azzal, hogy a klímát a legrosszabb napok enyhítésére évente körülbelül hússzor fogja csak bekapcsolni, majd a padláson vagy a szekrényben fogja tárolni azt, felesleges lenne beépített klímába fektetnie.

Klíma típusa Előnyök Hátrányok
Split + Nagy teljesítmény

+ Alacsony zajszint

+ Az egyes modellek fűteni is képesek

– Magas beszerzési ár

– Építési munkálatok szükségessége

Multi-Split + A splittel szemben egyszerűbb telepítés

+ Alacsonyabb fogyasztás

+ Nagy teljesítmény

– Építési munkálatok szükségessége

– Szintén elég magas beszerzési ár

Mobil klíma + Elérhető ár

+ Építési munkálatok szükségessége nélkül

+ Áthelyezhető az egyik helyiségből a másikba

– Alacsony teljesítmény

– Magas zajszint

– A meleg levegő eltávolításának szükségessége tömlőn keresztül

Ablakklíma + Egyszerűbb telepítés (a splittel szemben) – Blokkolja az ablakot

– NEm túl mobilis

Osztott klíma (split)

Egy belső és egy külső egységből, valamint a hűtőközeget szállító összekötő csőből áll. A multi-split klímával együtt a leghatékonyabb és manapság legközkedveltebb klíma. Egyúttal azonban a legdrágább is. A klímakompresszor kint helyezkedik el, így a zaj nem lesz zavaró. Egyes típusok fűtésre is alkalmasak.

Az összetettebb telepítés hátránynak számít, ehhez építési munkák szükségesek, így ezt érdemesebb szakemberekre bízni. Amennyiben több helységbe szeretné használni a klímát, abban az esetben egész készletet kell vásárolnia – minden helyiségbe külön.

Multi-split

Az osztott klíma bővített változatának tekinthető. A multi-split klíma egy külső egysége akár négy belső egységgel is képes dolgozni. Nem kell minden helyiséghez külön külső és belső egységet telepíteni, a külső egység ugyanis egyszerre több belső egységet is elbír. A fő előny a split klímákkal szemben nem csak az egyszerűbb telepítés, de az alacsonyabb beszerzési ár és az alacsonyabb fogyasztás is. A multi-split egységek ezen kívül oldalfali, parapet, mennyezet alatti és kazettás klímákra oszthatóak.

Ablakklíma

Az ablakklíma lényegében a split és mobil klíma közti hibridnek számít. Ez egy olyan kocka, amely közvetlenül az ablakba vagy a ház falára telepíthető. Egy része kint található, egy része pedig bent. Mivel a kompresszor nincs elkülönítve, ezért az osztott klímánál hangosabb. Előnynek számít az építési munkákat nem igénylő egyszerűbb telepítés. A split klímákhoz hasonlóan minden helységhez külön egységet kell beszerezni, vagy bonyolult módon átalakítani. Ráadásul gátolja az ablakot, ami nem minden esetben ideális.

Mobil klíma

Kompakt, elérhető áron kapható és elméletileg könnyen telepíthető. Szükség szerint egyik helységből a másikba hordozható, bárhol használható, ahol konnektor található, például a nyaralóba vinni sem okoz gondot. Olyan helyekre is alkalmas lehet, ahol az építési munkálatok tiltottak (pl. történelmi emlékek vagy albérletek).

Azonban ennek is megvannak a hátrányai, pl. a meleg levegő tökéletlen elszívása, amely időnként egy kis ügyeskedést igényel, vagy a magasabb zajszint. Egyes forgalmazók helytelen tájékoztatást adnak a mobil klímákat és léghűtőket illetően.

Léghűtő vs. klíma

Egy nagyon fontos dolog, amire a mobil klíma kiválasztásánál ügyelnie kell, hogy ne tévessze azt össze a léghűtővel. A léghűtő és a klíma ugyanis két különböző készülék.

A webshopokban aszerint különböztetheti meg ezeket egymástól, hogy a klíma mellett fel van tüntetve a hűtési teljesítmény, a léghűtőnél viszont ez az adat nem található meg. Amennyiben egy kevésbé ismert internetes boltban vásárol, inkább e-mailben kérdezzen rá, mivel sokszor a tudatlanságból és a széles választékból kifolyólag a léghűtőket a mobil klíma kategóriában értékesítik, ami hibának számít.

Működési elv

Úgy gondolja, hogy mindkettő a levegő hűtésére szolgál, akkor mi lehet a gond? Minden készülék más elven és más végeredménnyel dolgozik. Az egyszerű felismerést a hűtőközeg jelenti. Minden klíma rendelkezik hűtőközeggel, míg a léghűtő csupán vízzel dolgozik. Ennek párologtatásával csökkenti a helyiség hőmérsékletét.

Egyúttal azonban párásítja is a helyiség levegőjét, ami nem biztos, hogy teljesen kívánatos. A helyiség levegőjének nedvességtartalma a hűtés során egyre csak nő, és abban a pillanatban, mikor egy bizonyos szintet elér, a készülék működése leáll, mivel további víz már nem párologhat el.

Így gyakran a kellemes környezet kialakítása helyett az Amazonas esőerdőjének érzetét éri el. Ez nem csak kellemetlen, de különösen a szív-és érrendszeri problémákkal küzdők számára egészségkárosító is lehet.

Melyik változatot válassza?

A léghűtők előnye, hogy jobban kímélik a környezetet és gazdaságosabbak, mint a klíma. Gyakran megfizethetőbbek is és nem kell a meleg levegő elvezetésének problémájával foglalkozni. A mindennapi használatra azonban a klímák megfelelőbbek, a léghűtők inkább azonnali megoldásként szolgálnak. A léghűtőkkel ellentétben a klíma párátlanítja a levegőt és ezt a nedvességet a forró levegővel együtt kondenzálja, vagy kivezeti. Ennek köszönhetően olyan otthonokba is alkalmas, ahol a lakosok magas páratartalommal küzdenek.

Energiacímke

A mobil klímákat érintő legfontosabb információkat az energiacímkéről tudhatja meg. Ennél a készüléknél viszont a címke sokkal bonyolultabb, mint az például a mosógépnél megszokott, éppen ezért részletesen foglalkozunk vele. Elsősorban is tisztázni kell, hogy kétféle címke létezik, külön azon klímák számára, amelyek csak hűtenek, és külön azon készülékek számára, amelyek hűteni és fűteni is képesek. A legtöbb paraméter azonban mindkét címkén megegyezik, csak a fűtésre is képes klímánál a hűtési és fűtési adatok külön vannak feltüntetve.

EER/COP

A címke felső részében elsősorban is az EER, vagy az EER és COP rövidítés találhatók. Amennyiben a címkén csak az EER van feltüntetve, ez azt jelenti, hogy a klíma csak hűtési funkcióval rendelkezik. Amennyiben azonban mindkét rövidítés megtalálható, így az EER a hűtést, a COP pedig a fűtés funkciót jelzi.

Energiaosztály

A szivárvány csíkok és a fekete mezőn található betűk jelzik a készülék energiaosztályát. A leggazdaságosabb az A+++, a legkevésbé gazdaságos a D osztály, a mobil klímák többsége viszont az A, kivételes esetben az A+ energia osztályba esik. Mivel a klíma egy olyan készülék, melyet naponta rendszerint legalább néhány órán át használ, mindig jobb a gazdaságosabb modellt választani, amely alacsonyabb fogyasztású és kímélőbb a környezethez is.

Névleges teljesítmény

A klíma hűtési teljesítményét két egységben, mégpedig BTU és kW egységben adják meg, az energia címkén kW-ban tüntetik fel. A BTU, vagyis brit hőegység laikusan kifejezve a hő mennyiségét adja meg. Az erősebb modellek akár 12 000 BTU egységgel is rendelkeznek, gyakoribb a 9000 BTU, a 8000 és annál kevesebb BTU egységgel rendelkező klímák kisebb helyiségekbe alkalmasak.

lehet kisebb. Általában ajánlott köbméterenként 30 W-ot számolni. Elterjedt a 2,6 kW körüli hűtési teljesítmény, amely egy 70 m3 körüli helységhez megfelelő. A nagyobb teljesítménnyel megnő a helységek lehetséges térfogata is, a 2,9 kW a 80 m3 térfogatú helyiségben is kellemes hőfokot képes tartani. A leghatékonyabb klímák teljesítménye 4,6 kW körül van, és a 123 m3 térfogatú helyiséggel is megbirkózik.

A helyiség hozzávetőleges térfogata (m3) Ajánlott hűtési teljesítmény (kW)
70 2,6
80 2,9
123 4,6

A helyiség térfogatának kiszámítása

A helyiségek térfogatát egy egyszerű képlet alapján számíthatja ki: térfogat = helyiség szélessége x helyiség hossza x helyiség magassága. A klímaberendezéseknél a gyártók azonban általában a térfogat helyett a javasolt maximális helyiség területet adják meg. Recenzióinkban is ezt megtalálhatja.

Minden ajánlásnál hőnyereség nélküli körülményeket vesznek figyelembe. Tehát ha a klíma például a konyhában található, ahol süt és főz, a hatékonyság kisebb lesz. A hőnyereség miatt mindig jobb valamivel nagyobb teljesítményű klímát vásárolni. Például egy tetőtéri helyiség esetében 50 W/m3 ajánlott az alapvető 30 W/m3-rel szemben.

Ahogy a továbbiakban arra még kitérünk, a meleg levegő eltávolítása a háztartások túlnyomó többségében nem megoldott és így a klíma számára nem ideálisak a működéshez szükséges feltételek. Ez kétségtelenül kihatással lesz a teljesítményére.

A hűtés/fűtés energiahatékonysága

Azaz a hűtési faktur (EER) vagy a fűtési faktor (COP). NE ijedjen meg az ismeretlen rövidítésektől, ez a két együttható egyszerűen az adott klíma teljesítményének és felvett teljesítményének arányát jelzi, és így a hatékonyságára utal. Minél nagyobb a szám, annál jobb, de ez az érték csupán tájékoztató jellegű, a valóságban a hőviszonyoktól függően eltérő lehet, és inkább az egyes készülékek összehasonlítására szolgál. A leghatékonyabb klímák EER és COP száma rendszerint 3,6 – 3,2 közt mozog.

Óránkénti energiafogyasztás

Mivel a klíma használata nagyon egyedi, ezért nehéz meghatározni az egységes éves fogyasztást. Éppen ezért az energiacímkén az üzemóránkénti villamosenergia-fogyasztás van feltüntetve. Ha mégis szeretné hozzávetőlegesen tudni, mennyibe fog kerülni évente a klíma használata, rendszerint azt javasoljuk, hogy 600 órányi működéssel számoljon. Ebből kifolyólag elegendő 600-zal megszorozni az óránkénti fogyasztást, majd a kWh ára alapján ki tudja számolni az éves költségeket. Az eredmény azonban kizárólag tájékoztató jellegű lesz.

Zajszint

A mobil klímák általános hátránya a zajszintjük. Mint minden nagyobb készülék, a mobil klímák is zajt bocsátanak ki működésük során, és ez a zaj egyetlen esetben sem alacsony. A zaj legfőbb okozója a ventilátor, amely a helyiségbe juttatja a hideg levegőt. Amennyiben napi szinten szeretné használni a klímát, érdemes a lehető leghalkabb modellt választani.

A piacon kapható csendesebb modellek zajszintje 50 dB közüli, a zajosabbak akár a 60 – 65 dB-t is meghaladhatják. Összehasonlításképp, a mosógép mosás során 50 dB körüli zajszintű (nem csavartatás során, ez ugyanis rendszerint a 70 dB-t is meghaladja), valamint a televízió zajszintje is hasonló átlagos hangerő mellett. 60 dB feletti zajszint hangos beszédnek felel meg, valamint a mosogatógépek zajszintje is rendszerint meghaladja ezt az értéket. Természetesen mindnyájan másképp reagálunk a zajokra, ezért ne számítson arra, hogy a klíma az egész éjszaka folyamán működni fog, ha a hálószobájába helyezi azt. Kevesen tudnának működő mosógép zajszintje mellett aludni – ugyanez érvényes a klímára is.

Hűtőközeg

Amint már említettük is, minden klíma elengedhetetlen része a hűtőközeg, vagyis az a gáz vagy egyéb közeg, amely a levegő hűtéséért felelős, ami aztán visszaáramlik a helyiségbe. Több típusú hűtőközeg kapható a piacon, ezen mindenekelőtt hatékonyságukban, valamint környezetre gyakorolt hatásukban különböznek egymástól.

Jelenleg a mobil klímagyártók leggyakrabban R410A hűtőközeget használnak. Ez az úgynevezett HFC hűtőközegekhez tartozik. Ezek a hűtőközegek váltották fel a régebbi, kevésbé környezetbarát CFC és HCFC hűtőközegeket, amelyek gyártása 2010 óta tiltott. Ezek ugyanis súlyosan károsították az ózonréteget.

Ezzel szemben a HFC hűtőközegek nulla hatással vannak az ózonlyukak keletkezésére, nem gyúlékonyak, nem mérgezőek és kiváló hatékonyságot biztosítanak. Azonban továbbra is közepes és magas globális felmelegedési potenciállal rendelkeznek, ezért jelenleg is próbálnak egy olyan alternatívát kidolgozni, amely a jövőben lehet használatos. Jelenleg azonban még mindig a leghatékonyabbak a piacon.

Forró levegő elvezetése

Nyilvánvaló, hogy a mobil klímák inkább újdonságnak számítanak a hazai piacon. A legtöbb gyártó még nem foglalkozott egy viszonylag alapvető problémával, nevezetesen a forró levegő elvezetésével. A mobil klímák működésük során kivezetik a forró levegőt a hűtött helyiségből. Ehhez olyan tömlő használatos, amely az ablakban, a falban lévő lyukban elhelyezett

Ez az egész dolog problémája. Ahhoz, hogy a klíma hatékonyan tudjon dolgozni, minden ablaknak és ajtónak becsukott állapotban kellene lennie. Máskülönben nem csupán a kívülről érkező forró levegő kerülne a helyiségbe, hanem az a meleg levegő is visszakerülne oda, amelyet a klíma kivezetett. Ennek köszönhetően a készülék hatékonysága a felére csökkenhet.

Ahhoz, hogy az ablak becsukott állapotban legyen, a tömlőt vagy az ablakon, vagy a falban lévő lyukon keresztül kell kivezetni. Keveseknek van kedve lyukat fúrni a falban vagy nyílást létrehozni az ablakban, sőt, ez egy bizonyos mértékig korlátozná is a klíma mobilitását.

Tartós adapterek ablakra

Az ablakra szerelhető adapterek egy további lehetőséget kínálnak. Ezek a nyitott ablakba helyezettek, majd a tömlő szája csatlakoztatott hozzájuk. Tömítést biztosít az ablakon, valamint lehetővé teszi a meleg levegő kivezetését.

Sajnos a legtöbb klíma adapter a külföldön nagyobb népszerűségnek örvendő tolóablakokhoz igazítottak, hazánkban viszont a kétszárnyú ablakok a legelterjedtebbek. A tolóablakokhoz alkalmas adapterek egyszerűen használhatóak tetőablakokhoz, a szárnyas ablak esetében azonban az ablak rögzítésére van szükség, ami feleslegesen bonyolultnak bizonyulhat.

A legtöbb felhasználó egyszerűen kivezeti a tömlőt az ablakon, így megkönnyíti a dolgát. Ez azonban kevésbé hatékony megoldás. Az ügyesebb mesterek valamivel eltömítik a tömlő száját – akár polisztirol vagy hab segítségével. A tolóablak adapterhez hasonlóan azonban az ablakot rögzíteni kell, és nem zárható be a teljes telepítés eltávolítása nélkül.

Textil adapterek ablakra

A legjobb megoldás textil tömítés megvásárlása. Ez az ablakhoz tapad, és az állítható nyíláson keresztül a klíma tömlője kivezetett rajta. Ennek köszönhetően nem áramlik be a helyiségbe meleg levegő, és az ablak becsukható. Amennyiben több helyiségben szeretné használni a klímát, azt javasoljuk, hogy több adaptert szerezzen be, így azt nem fog kellenie ablakról ablakra áthelyeznie. A tömítés ismételt levétele és felhelyezése nem csupán időigényes feladat, hanem a tömítés élettartamára is negatív hatással bír.

Tömlő

Amint már említettük, a meleg levegő elvezetésére tömlő használatos. Az olcsóbb modellek egy, míg a drágább modellek esetében két tömlőre számíthat, amelyeknek köszönhetően a levegő beszívása és kifújása külön-külön történik. A két tömlős modellek sokkal hatékonyabbak, hátrányuk azonban a bonyolultabb telepítés.

A tömlő hossza, szélessége és kivitele szintén befolyásolhatja a készülék teljesítményét. A tömlőnek a lehető leginkább átjárhatónak kellene lennie, a különböző hajlítások és hurkok negatív hatással lehetnek a teljesítményre. Ugyanakkor optimális az ablakhoz (a levegőre szolgáló kimenethez) minél közelebb elhelyezni az egységet, mert minél hosszabb a tömlő, annál jobban terhelődik a klíma ventilátora.

Légáramlás és párátlanítás

Egy másik kulcsfontosságú paraméter a klíma kiválasztásakor a légáramlás. Ez m3-ben van megadva, és egyszerűen szólva, minél magasabb ez az érték, annál hatékonyabban képes a készülék dolgozni. Gyorsabban képes lehűteni nagyobb mennyiségű levegőt, és így gyorsabban csökkenti a teljes szobahőmérsékletet.

A jobb klímák légáramlása a 300 m3/órát is meghaladja. Elméletileg a helyiség levegője így pár tíz percen belül lehűl – mindez természetesen függ a szoba méretétől. Természetesen ez ismét attól is függ, hogy milyen körülmények között működik a klíma, és milyen jól és hatékonyan van eltávolítva a meleg levegő a helyiségből.

A jobb minőségű klímák a hűtésen felül párátlanításra is képesek. Ez azt jelenti, hogy az optimális értékre csökkentik a levegő páratartalmát. Ez megakadályozza a gombák, atkák és más mikroorganizmusok szaporodását. Ebből kifolyólag a klíma minden olyan háztartásba alkalmas, ahol nedves falakkal és penésszel küzdenek. Minél nagyobb ez az érték a klímánál, annál hatékonyabb párátlanítást kínál. A leggyakoribb az 1 l/óra, az egyes modellek azonban akár 2 l/óra értéket is kínálnak.

Kondenzvíz elvezetése

A hűtés és a párátlanítás mellékterméke minden esetben a víz. Ezt valamilyen módon el kell távolítani a készülékből. Ennek első lehetősége a víz folyékony állapotban történő eltávolítása. Minden klíma rendelkezik kondenzvízre szolgáló edénnyel, amelybe a levegőből összegyűlt víz kerül, amelyet időnként ki kell önteni.

Az automatikus elpárologtatóval felszerelt készülékek azonban kényelmesebbek. Ezekben a gáznemű víz a forró levegővel együtt távozik, így nem kell foglalkozni a folyadék kiöntésével. A víz száz százalékos elpárolgása azonban nem biztosítható be, például nagyon párás környezetben némi kondenzátum még maradhat a tartályban. Ennek mennyisége azonban biztosan lényegesen kevesebb lesz, mint az automatikus párologtatás nélküli klímaberendezéseknél.

Funkciók és felszereltség

Az alapvető funkciók és tartozékok, amelyekkel egy mobil klímaberendezésnek rendelkeznie kell, viszonylag egyszerűek. A felhasználó kényelme érdekében a távirányító rendkívül fontos, amely segítségével bekapcsolhatja és kikapcsolhatja a klímát, valamint be is állíthatja azt, így nem kell folyamatosan a berendezéshez futkosnia. Amennyiben közvetlenül a készüléken fogja beállítani a klíma beállításait, értékelni fogja a matt kijelzőt a jobb áttekinthetőség érdekében. Az időzítőnek szintén alapvető felszereltségnek kellene lennie, így a klíma még azelőtt bekapcsolhat, mielőtt Ön hazaér a munkahelyéről.

Néhány olyan bonyolultabb funkcióról már beszéltünk, amelyek jelen lehetnek a klímaberendezésekben. Ezek közé tartozik például a kondenzvíz automatikus elpárologtatása, vagy a fűtés funkció. Érdekesség, hogy az egyes modellek nem csak hűteni, hanem fűteni is képesek a helyiség levegőjét.

Bár ez hasznos tulajdonság, mégis megvannak a maga hátrányai. A mobil klíma rendszerint körülbelül 5°C-kal képes megváltoztatni a helyiség levegőjének hőmérsékletét – akár hűtésről, akár fűtésről beszélünk. Így fagyok esetén többé kevésbé feleslegesnek bizonyul, és biztosan nem fogja megúszni rendes fűtés nélkül. A tavaszi vagy őszi hidegebb napok során azonban hasznos segítő lehet. Szükség esetén azonban a nyaralóban is használható.

Fejlettebb felszereltség

Egyes klímaberendezéseknél olyan ügyes kiegészítővel találkozhat, mint a szénszűrő. Ez felfogja a kellemetlen szagokat, így a klíma nem csupán lehűti a levegőt, hanem például a házi kedvencek kellemetlen szagától is képes megtisztítani a levegőt.

Az okosotthonok trendjének megfelelően már olyan mobil klíma is kapható, amely Wi-fi csatlakozás lehetőségével is ellátott. Ennek köszönhetően okostelefonja használatával bárhonnan vezérelheti a klímát.

Méretek és elhelyezés

A mobil klímák fő előnye, hogy áthelyezhetőek. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az összes modell kicsi és könnyű. A klímák rendszerint 70 – 80 cm magasak, 30 – 40 cm szélesek és 40 – 50 cm mélyek. Súlyuk 30 – 40 kg körül mozog. Nem mondható, hogy egy ilyen készülék hordozása gyerekjáték lenne.

Szerencsére azonban a készülékek rendszerint kerekekkel ellátottak, azonban az emeletek közötti áthelyezés gondot jelenthet. Ami a méreteket illeti, a klíma elhelyezésének tervezése során nem csak arra kell gondolnia, hogy beférjen az adott térbe, hanem arra is, hogy elegendő tér legyen körülötte. A megfelelő levegőellátás érdekében célszerű 30-50 cm távolságot hagyni a klímaberendezés körül, és semmiképpen sem takarhatja el a szellőzőnyílásokat. Kizárólag így érhető el megfelelő teljesítmény.

Ár

A mobil klímák ára körülbelül 120 000 Ft-tól egészen 235 000 Ft-ig terjed. Az ár nem mindig felel meg a teljesítménynek, még az alacsonyabb árkategóriában is találhat erős modelleket. Általánosságban azonban elmondható, hogy a nagyobb helyiségekbe azok a modellek megfelelőek, amelyek ára 150 000 Ft, vagy ennél több, és nagy hűtési kapacitással bírnak.

Ár 150 000 Ft-ig

A legolcsóbb klímaberendezéseket akár már 150 000 Ft-ért is megvásárolhatja. Ezek a modellek kisebb, legfeljebb 25 m2-es helyiségekbe alkalmasak, teljesítményük kisebb, 2,6 kW körüli. Rosszabb légáramlást, gyengébb párátlanítást és kevesebb funkciót kínálnak.

Ár 150 000 Ft és 230 000 Ft között

Ebben az árkategóriában találja a mobil klímák legnagyobb részét. 230 000 Ft körüli árért nagy teljesítményű berendezéseket talál, amelyek akár 25 m2-től nagyobb terek hűtésére is képesek. A leghatékonyabb modellek óránként akár több, mint 400 l levegő átszűrésére is képesek, és akár 2 l vizet képesek eltávolítani a levegőből. Ebben a kategóriában egészen megszokott a kondenzvíz automatikus elpárologtatása, valamint az egyes modellek gyakran Wi-Fi csatlakozást is kínálnak.

Ár 230 000 Ft felett

230 000 Ft feletti áron csupán néhány egyedi modellt talál, ezek például Wi-Fi csatlakozással vagy takarékos működéssel fognak örömöt szerezni, azonban az előző kategóriához képest jelentős különbségre nem számíthat.

A klímaberendezések veszélyei

Érdemes tudatosítani, hogy a klímaberendezés azzal a levegővel dolgozik, amelyet belélegzünk, valamint azzal a környezettel, amelyben élünk vagy mozgunk. Ha nem állunk hozzá felelősségteljesen a klímahasználathoz, kellemetlen meglepetések érhetnek bennünket egészségügyi problémák formájában. Ebben a rövid cikkben összeállítottunk egy listát a klímaberendezés használatával kapcsolatos kockázatokról, valamint tanácsokat és ajánlásokat is olvashat e kockázatok elkerülésére.

Az alább felsorolt problémák a klímaberendezésekre általánosan érvényesek, a mobil klíma esetében az egyes kockázatok, legfőképpen, ami a megfázást illeti, valamivel kisebbek. Másfelől kevesen tudatosítják, hogy nem elég kiönteni a kondenzvizet, hanem időről időre alaposabban is ki kell tisztítani a berendezést.

Milyenek a klímával kapcsolatos kockázatok?

 • A mikroorganizmusok túlszaporodása – Ez a legkomolyabb kockázat, a klímaberendezésben ugyanis elszaporodhatnak a mikroorganizmusok, amelyek aztán a levegővel együtt a lakásba juthatnak.
 • Izom- és ízületi fájdalom – A hideg levegő kellemetlen hatással lehet az izmokra és az ízületekre, a hipotermia miatt, ami fájdalomban nyilvánul meg. Az idegeket is irritálhatja.
 • A keringési rendszer problémái – A melegről hidegre való átmenet során a gyors hőmérséklet-változások megterhelik a keringési rendszert, és összeomláshoz vezethetnek..
 • Pszichoszomatikus problémák – A klíma folyamatos működése közben az ablakokat folyamatosan zárva kell tartani. Ez negatívan befolyásolhatja egyes emberek pszichéjét, és fáradtságot, fejfájást, légszomjat vagy akár hasi fájdalmat okozhat..

Mit érdemes tehát betartani az egészségügyi kockázatok elkerülése érdekében?

 • Tisztítsa rendszeresen a klímaberendezést, és cserélje a szűrőket– Ez megakadályozza a mikroorganizmusok szaporodását. A mikroorganizmusok tekintetében érdemesebb olyan klímát választani, amely nagyobb légáramlást biztosít, így a helyiség páratartalmának csökkentésével korlátozza ezen állatok, penészgombák és gombák szaporodását. (Azonban még ezt is rendszeresen kell tisztítani).
 • Ne fűtsön és ne hűtsön túl – A külső és belső hőmérséklet között nem szabadna nagyobb különbségnek lenni, mint 5 – 6 °C (természetesen a hidegebb idő kivételt jelent). 19 °C-os elérni mobil klímával első sorban lehetetlen, másfelől káros is lehet az egészségre. Az ésszerű hőmérséklet fenntartásával nem fogja terhelni a keringési rendszert, és nem áll fenn annak a veszélye, hogy néhány nap múlva fájni kezd a torka.
 • Ne tartózkodjon közvetlenül a hideg levegő áramlásában – A hőségben a hűvös levegő nagyon kellemes lehet, de ha a klíma közvetlenül arra a helyre fújja a hideg levegőt, ahol egész nap dolgozik vagy pihen, akkor problémák léphetnek fel. Jobb, ha hagyja, hogy a klíma szabadon a helyiségbe fújja a levegőt, és várjon egy kicsit a szükséges hőmérséklet elérésére. Ezzel elkerülhetők az ízületi problémák és az izomfájdalom.
 • Korlátozza a klíma használatát betegség idején – Az egyes betegségekre negatív hatással lehet (legfőképpen a megfázással kapcsolatosakra), és az asztmában szenvedőknek is kellemetlen lehet.
 • Időnként szellőztessen -Napjainkban kevesen töltik idejük többségét kültéren, a szabad levegőn. Időnk legnagyobb részét munkahelyünkön vagy otthonunkban töltjük. Ha időnként hagyományos módon szellőztetünk, nem csupán friss levegőre tehetünk szert, hanem mentálisan is jobban érezhetjük magunkat. Nyitott ablaknál szabadabbnak érezheti magát és nem áll fenn semmilyen pszichoszomatikus probléma vagy szorongásos érzés veszélye.

Mobil klímákkal kapcsolatos gyakran ismételt kérdések


Szerinted hasznos volt ez a cikk?
Visszajelzéseidet örömmel fogadjuk.

Mobil klímák
Átlagos értékelés 4.7 az 11 szavazatból