A 10 legjobb projektor értékelése és összehasonlító tesztje 2024

Az összehasonlítás során minden fontos paraméterre odafigyeltünk, lehet szó a kép minőségről vagy az optikáról, de akár a csatlakozás lehetőségéről is. A legfontosabb paraméter természetesen a felbontás, a kontraszt és a fényerő. Ez a három paraméter befolyásolja legnagyobb mértékben a kapott kép minőségét

Naše srovnání projektorů ale hodnotilo také možnosti projekční vzdálenosti i velikosti obrazu. Váhu jsme kladli také na možnosti připojení pomocí různých portů a konektorů. Nemalou součástí našeho hodnocení je také životnost lampy a funkce, které usnadňují nebo rozšiřují použití projektoru. Mezi ty nejoblíbenější patří:

A projektorok összehasonlításában azonban a vetítési távolság lehetőségeit és a képméretet is értékeltük. A különféle portokon és csatlakozókon keresztül történő csatlakozási lehetőségekre is nagy hangsúlyt fektettünk. A lámpa élettartama, valamint a projektor használatát megkönnyítő és bővítő funkciók is jelentős szerepet kaptak értékelésünkben. A legkedveltebbek közé a következők tartoznak:

 • zoom,
 • trapézkorrekció,
 • 3D vetítés,
 • Wi-fi csatlakozás,
 • távirányító,
 • Miracast,
 • operációs rendszer és különféle alkalmazások.

Ezen az oldalon megtekintheti tesztünk eredményeit és az összes kiértékelt paramétert. Amennyiben többet meg szeretne tudni a projektorokról, szeretne megismerkedni a paraméterekkel és egy konkrét terméket is ki szeretne választani, olvassa el a Hogyan válasszunk projektort című összefoglalónkat.


A legjobb projektorok az összehasonlító teszt alapján

Sorrend Termék Maximális felbontás (px) Kontraszt Minimális vetítési távolság (m) Megközelítőleges ár Aktuális ár
Top 1 3840 × 2160 1 000 000:1 1,21 416 900 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 2 1920 × 1080 50 000:1 1,2 274 290 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 3 1920 × 1280 16 000:1 0,91 255 290 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 4 1920 × 1080 2 000:1 1,2 84 090 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 5 1920 × 1080 3 500:1 1,3 42 490 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 6 1920 × 1080 1,5 66 190 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 7 1680 × 1050 100 000:1 1,2 140 290 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 8 1920 × 1080 300 000:1 1 522 900 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 9 1920 × 1080 16 000:1 1,76 374 890 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 10 1920 × 1080 16 000:1 1,76 415 790 Ft Mutasd az ajánlatokat

Hogyan válasszunk projektort

A projektor első ránézésre egy semmit mondó „vetítőnek“ tűnik. Éppen ezért néhányan vetítőprojektornak is nevezik. A valóságban azonban egy nagyon kifinomult készülékről van szó, amely modern technológiával és számos különféle funkcióval büszkélkedhet. A következő fejezetek segítségével ezekkel kellőképpen megismertetjük

Felvázoljuk a projektorok alapvető felosztását, valamint az alkalmazott technológiát, amely a kép vászonra történő vetítését bebiztosítja. Elmagyarázzuk az olyan paraméterek fontosságát, mint a zajszint, a fényerő és a látótávolság. A szükséges csatlakozókról, valamint a projektor jobb használatát elősegítő funkciókról sem feledkezünk meg. Megtudhatja, milyen költségek várnak Önre a projektor megvásárlásával, és a beszerzési árakról is átfogó képet kap. Mindezt, és még sok mást is bemutatunk strukturált fejezeteiken keresztül.

Hogyan válasszunk projektort – röviden:

 • Válasszon a célnak megfelelően – a házimozihoz más készülékre lesz szüksége, mint az irodai munkavégzéshez.
 • Találja meg a megfelelő helyet a projektornak – ennek alapján fókuszáljon a minimális és maximális vetítési távolságra, valamint az ebből a távolságból kapott kép méretére.
 • Ügyeljen a natív felbontásra – a gyártók gyakran kizárólag a maximális felbontást tüntetik fel, de sokkal több múlik a fizikai vagyis natív felbontáson.
 • Ellenőrizze a csatlakozási lehetőségeket – az USB és HDMI csatlakozók az abszolút alapot képezik, de nagyon gyakran a Bluetooth és Wi-Fi csatlakozás is hasznos lehet.
 • Ügyeljen a fényerőre – minél nagyobb a fényerő, a kép annál jobban látható lesz – akár még nappali fénynél is, a helység sötétítésének szükségessége nélkül.
 • Határozza meg az ártartományt – ugyanis az ár fogja meghatározni a választást. Manapság projektort már pár tízezerért is vásárolhat, a jobb minőségű készülékek azonban százezrekbe is kerülhetnek.

A projektorok típusai

A projektorok felosztását a legalapvetőbb szinten kezdjük. Még mielőtt a technológiához és más adatokhoz érnénk, bemutatjuk a projektorok felhasználásuk szerinti felosztását. A piacon természetesen számtalan modell létezik és mindegyiket egy kissé más környezetbe tervezték.

 • Projektorok házimozihoz – Legalább Full HD felbontással, jobb kontraszttal és nagyon jó színvisszaadással kellene rendelkezniük. A filmvetítéshez a 16:9 és 21:9 képfelbontás az ideális.
 • Irodai projektorok – Ezekre jellemző a 4:3, 5:4 és 16:10 felbontás, amely ideális például a prezentáció vetítéséhez. Ügyeljen az elegendő, 2000 lm feletti fényerőre, hogy akár nappali fény mellett is lehessen vetíteni.
 • 3D projektorok – A képet 3D effektussal képes vetíteni, amelyet az igényesebb felhasználók a filmnézés vagy a játékok során értékelni fognak. Ezeknél azonban számolni kell a magasabb beszerzési árral.
 • Rövid vetítési távolságú projektor – Kisebb helyiségekbe alkalmas, ahol nincs lehetőség a projektort a vászontól több méteres távolságra elhelyezni. A vetítési távolság esetükben nem egész fél méteren kezdődik.
 • Interaktív projektorok – Ezeknek a projektoroknak az iskolákban a tanítás során vagy az irodákban veszik hasznukat. Beépített érzékelővel rendelkeznek és speciális elektromos tollal vezérelhetőek. A piacon található legdrágább modellek közé tartoznak.
 • Mini projektorok – Kis méretekkel, alacsony súllyal, egyes modellek pedig beépített akkumulátorral is rendelkeznek. Az olcsóbb modellek közé tartoznak, de esetükben számolni kell az alacsonyabb képminőséggel és az alacsony fényerővel.

Házimozi projektorok

Ahogy azt már ennek a kategóriának a neve is elárulja, kimondottan filmvetítésre és játékok játszására alkalmas termékekről van szó. Ebben az esetben a hangsúlyt a nagyobb Full HD, esetleg a 4K felbontásra helyezték. A házimozi projektorokat jobb kontraszt és a színek szebb megnyilvánulása jellemzi. Ezáltal szinte ugyanolyan filmélményben lehet része otthon, mint a moziban. Ehhez a 16:9 és 21:9 felbontás is hozzájárul. Tulajdonságaikból adódóan nem igazán alkalmasak az irodai prezentációk vetítésére.

Irodai projektorok

Ezeket a termékeket a 4:3, az 5:4 és a 16:10 felbontás jellemzi. Tehát olyan, amely lehetővé teszi a különféle prezentációk vetítését. A beépített akkumulátor, a nagyobb fényerő, valamint a trapézkorrekció is ezeknek a termékeknek a javát szolgálja. Tekintettel arra, hogy az irodai projektorok a házimozi projektorok ellentétjei, számolni kell az alacsonyabb kontraszttal, vagyis filmvetítéshez többé kevésbé alkalmatlanok.

3D projektorok

Az ilyen típusú készülék kiváltsága, hogy a filmet nem csak 2D-ben de 3D-ben is képes lejátszani. Ezek a projektorok a legigényesebb nézők számára ajánlottak, akik szó szerint a vetítésre kerülő film részeseivé szeretnének válni. A háromdimenziós filmélmény elérése érdekében természetesen 3D szemüveg használatára is szüksége lesz. Ez a típusú projektor játékok játszására is alkalmas

Rövid vetítési távolságú projektorok

Az ilyen típusú termékek Short Throw, tehát rövid vetítési távolságú projektorként ismertek. A felhasznált technológia lehetővé teszi a kép nagyon kis távolságra történő vetítését. Ez lehet mindössze egy méter. Ennek köszönhetően ez a projektor kis helységekbe ideális.

A pozitív tulajdonságok közé sorolható, hogy nem vakítja el a vászon mellett álló, prezentációt átadó személyt. Másrészt figyelembe kell venni, hogy viszonylag magas követelmények vonatkoznak a vetítési felület tökéletes síkságára.

Interaktív projektorok

Az „interaktív“ elnevezés sok mindent elárul. Ezek a projektorok beépített érzékelővel büszkélkedhetnek. A prezentáció során speciális tollat használhat, amellyel a prezentációba, esetleg a kivetített képbe beavatkozhat. Egyszerűbben mondva, a vászon érintőképernyőként szolgál. Ebben az esetben is érvényes, hogy a vetítési felületnek nem csak maximálisan egyenesnek, de megfelelően keménynek is kell lennie.

Mini projektorok

A projektorok utolsó típusát az úgynevezett „mini“ projektorok képezik. Egy mobil berendezésről van szó, amelyet magával vihet a különböző prezentációkra. A kis méret és az alacsony súly előnynek számítanak. Számos modell beépített akkumulátorral is rendelkezik. A lehető legalacsonyabb energiafogyasztás érdekében LED lámpákat alkalmaznak. Ezeket a mini projektorokat gyakran Wifi projektoroknak is nevezik.

A mobilitás természetesen a vetített kép minőségének a kárára megy, amelyet össze sem lehet hasonlítani a teljes értékű irodai projektorokkal. A mini projektorok mindenekelőtt alacsony fényerővel küszködnek. Viszont más előnyökkel rendelkeznek, például házi használatra alkalmasak, nem foglalnak sok helyet és mindenhová magával viheti. Mindezek mellett egyesek akkumulátorral is működnek, tehát nincsenek hálózati csatlakoztatáshoz kötve.

Vetítési technológia

A következő fejezetet a vetítés technológiájának szenteljük. Semmilyen összetett kifejezésekkel vagy szakmai leírással nem fogjuk Önt terhelni. Az ilyen információk egy laikus számára semmitmondóak lennének. Ehelyett inkább az egyes modelleket jellemző általános előnyökre és hátrányokra összpontosítunk, amelyekkel a projektor vásárlása során találkozhat.

 • DLP technológia
 • LED technológia
 • LCD technológia
 • Lézer technológia

DLP technológia

A DLP projektorok nagyobb tartóssággal büszkélkedhetnek. A választás során találkozhat a házimozihoz, irodához szükséges egy tükrös rendszerrel, vagy három tükrös rendszerrel is. Az egyes technológiák között persze vannak különbségek, amelyek meghatározzák a projektor konkrét felhasználási célját.

Vitathatatlan előnynek számít a színek pontossága a nagyobb kontraszt kombinációjával. Mivel a projektoron nem keletkeznek holt pontok, a kép még az idő múlásával sem romlik. Az ilyen modellek szinte sosem romlanak el. Másrészt viszont számolni kell a projektor hosszabb melegedési idejével és a szivárványeffekt kialakulásával.

Szivárványeffekt

Az előző bekezdésekben néhányszor említést tettünk a szivárványeffektről, most el is magyarázzuk annak jelentését. Ez a DLP technológiájú projektoroknál jön létre. A képalkotás folyamatának részeként a fény színtárcsán keresztül halad át, amely az összes színárnyalatot létrehozza. Az egyes tárgyak szélei visszatükrözhetik a tárcsa színeit és „szivárvány veszi körül” őket.

Szubjektíven érzékelt eseményről van szó. Lehet, hogy ezt nem mindenki érzékeli, aki nézi a képet. Ezért a DLP projektor vásárlása előtt a projektort mindenki előtt ki kellene próbálni, aki rendszeresen fogja használni.

LED technológia

Ezzel a technológiával rendelkező projektorok alacsonyabb súllyal és hosszabb működési idővel rendelkeznek. Ezt a kis, kompakt, utazó modellek szállításánál is értékelni fogja. A LED projektoroknál nem kell tartania a nagyobb ütések során keletkező sérülésektől, ami többek között a készülék vagy a lámpa élettartamán is visszatükröződik. A LED technológia egyetlen hátránya a korlátozott fényerő, ezért a vetítés során általában el kell sötétíteni a szobát.

LCD technológia

Az LCD projektorok sokkal több funkciót kínálnak, mint a fent említett DLP megoldások. Ezeknél a készülékeknél nem találhatóak a DLP termékek kivetnivalói. Nem áll fenn a szivárványeffekt és a túlzott zajszint veszélye. A kiváló színtartósság a lámpa nagyobb élettartamával társul. Ha az LCD projektorokat az említett DLP termékekkel összehasonlítja, rájön, hogy a fekete szín átadása esetükben sokkal rosszabb. Érzékenyebbek a porra és gyakoribb tisztítást igényelnek. Az LCD projektorok élettartama korlátozott, tehát idővel a kép minőségének és a színek tartósságának romlása jöhet létre.

Lézer technológia

A lézer projektorok az utóbbi évek újdonságai közé tartoznak. Ezek a termékek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a vásárlók körében. Ez a vetítési technológia ugyanis számos előnnyel jár. Pontosabb színeket, alacsonyabb fogyasztást és nagyobb fényerőt garantál. Az ilyen projektorok élettartama is nagyon jó, a kép még hosszantartó használat után sem fakul ki és nem csökken a fényerő. Számolni kell azonban a nagyobb beszerzési árral, ami ezeknek a készülékeknek talán a legnagyobb hátránya.

Felbontás

A projektor felbontása az egyik legfontosabb paraméter. Egy olyan adatról van szó, amely nagymértékben befolyásolja a kapott kép minőségét. Elmondható, hogy minél nagyobb a projektor felbontása, annál élesebb és jobb képet kap. Ugyanakkor mérlegelni kell, hogy milyen célra fogja használni a projektort. Milyen távolságra lesz a vászontól és mi lesz a kép forrása.

Miközben a műszaki paraméterek között ezeket az információkat keresi, egy fontos dologról ne feledkezzen meg. Fizikai és maximális felbontásként vannak megjelölve. Fontos szerepet játszik a fizikai, vagyis natív felbontás. Ez az a felbontás, amellyel a projektor a képes megjeleníteni a képet. A maximális felbontás a legnagyobb felbontás, amelyből a projektor képes natív felbontásba átalakítani. A nagyobb felbontású fájlokat a projektor nem tudja lejátszani.

A projektor felbontása „px“ rövidítéssel van jelölve, és pixelekben van kifejezve. Különféle felbontással találkozhat.

 • SVGA jelölés 800×600 px felbontás – Régebbi és kisebb felbontás, amellyel nem érjük el a részletek túl jó ábrázolását.
 • WVGA jelölés 854×480 px felbontás – Hasonló, mint a SVGA variáns, csak 16:9 oldalaránnyal.
 • XGA jelölés 1024×768 px felbontás – Szabvány felbontás, alap prezentációhoz alkalmas.
 • SXGA jelölés 1280×1024 px felbontás – Jobb felbontás irodai prezentációkhoz.
 • HD Ready jelölés 1280×720 px felbontás – A 16:9 széles látószögű felbontás filmek lejátszásához alkalmas rosszabb képminőségben.
 • Full HD jelölés 1920×1080 px felbontás – A 16:9 felbontás kiváló minőségű képminőséget eredményez, pl. a házimoziknál veszi hasznát. A Full HD projektorok a dominánsak közé tartoznak.
 • 4K jelölés 3840×2160 px felbontás – A projektorok legnagyobb elérhető felbontása, amely a képpontosságot a magasabb beszerzési árral egyesíti.

Nézési távolság

A nézési távolság vagy a vetítési távolság a projektor felbontásával és egyéb, főként a fényerővel és fénnyel kapcsolatos paraméterekkel is összefügg. Ez a projektor és a vászon, esetleg más vetítési felület közötti távolságot adja meg. Egy egyszerű szabály érvényesül, miszerint minél távolabb ül a vászontól, annál nagyobb felbontású projektort kellene választania. A kép átmérője is mindenre hatással van. A jobb átláthatóság érdekében két vetítési távolságot mutatunk be.

 • Kb. 3 méter távolság – A kép mérete kb. 1,6×2,4 méter – ideális felbontás 1280×800 px.
 • Kb. 5 méter távolság – A kép mérete kb. 2,5×4 méter – ideális felbontás 1920×1200 px.

Azt is figyelembe kell vennie, hogy minél távolabb van a projektortól, annak fényereje annál kisebb lesz. Tehát a nézési távolság tekintetében ilyen paramétert is figyelembe kell vennie. Az ideális távolságot bármelyik internetes kalkulátor segítségével kiszámíthatja. A jobb áttekinthetőség érdekében a következő táblázatban található értékeket is megtekintheti. Ezek azonban csupán tájékoztató jellegűek, és az adott modelltől függően eltérőek lehetnek.

Vetítési távolság Ajánlott felbontás Képátló
2 m HD 1 – 1,6 m
3 m HD 1,6 – 2,4 m
4 m Full HD 2 – 3,4 m
5 m Full HD 2,5 – 4 m

 

A projektor helyzete a betekintési szöggel, azaz a FOV-val is összefügg. Ez a megfigyelő szeme és a képernyő közötti szöget jelenti. Ez a szög különböző távolságok esetén változik.

Fényerő

A fényerő a vetített kép láthatóságához szorosan kapcsolódó paraméter. A fénysűrűség lényegében a fényerő vagy fényáram szintje, amely fényesebb és jobb minőségű képet eredményez. A felbontás fő mértékegysége az ANSI lumen, amelyet „lm”-ként jelölnek. Minél magasabb az ANSI, annál jobban világít a kivetítő.

A kapott kép láthatósága a vetítővászon méretétől is függ, amelyre a képet vetítik. Nagyobb képernyő esetén nagyobb fénysűrűségű projektort kell használni. Meg kell jegyezni, hogy a gyártók általában a legmagasabb elérhető értékeket adják meg, így normál vetítési módban ezek valamivel kisebbek lehetnek. Annak érdekében, hogy képet kapjon arról, hogy milyen fénysűrűséget válasszon különböző projektorok használata esetén, íme néhány gyakorlati példa.

 • Fényerő 1 000 lm-ig – Nagyon sötét helyiségekhez, ahol alig van fény.
 • 1 000 – 1 500 lm fényerő – Az ideális megoldás az éjszakai filmvetítéshez.
 • 1 500 – 2 500 lm fényerő – Enyhén elsötétített helyiségekben, például konferenciatermekben és irodákban használható paraméter.
 • 2 500 – 3 000 lm fényerő – Olyan helyiségekben használható, ahol a vetítés során több a nappali fény, és nem lehet sötétítéssel csökkenteni azt.
 • 3 000 lm feletti fényerő – Vetítés erős nappali fényben.

Kontraszt

A kontrasztot különösen az otthoni használatra és filmlejátszásra tervezett projektorok esetében érdemes figyelembe venni. Más esetekben ez nem kulcsfontosságú paraméter. A kontraszt lényegében a kép legvilágosabb és legsötétebb részei közötti arányt mutatja. Ez természetesen befolyásolja a kivetített képernyőn megjelenő részleteket.

Ha házimozi projektort vásárol, törekedjen a 10 000:1-nél nagyobb kontrasztarányra. Előfordulhat 60 000:1 kontrasztérték is. Javasoljuk azonban, hogy a túl magas kontraszt értékeket ne vegye túl komolyan, mivel a gyártók gyakran olyan értékeket adnak meg, amelyeket meghatározott körülmények között mértek, és a valóság gyakran jelentősen eltér.

Zajszint

Mivel a projektor hosszabb időn keresztül fogja lejátszani a képeket, a zajszintjét is figyelembe kell vennie. Ez eléggé zavaróvá válhat, különösen a filmek lejátszására vásárolt modelleknél.

A projektor zajszintjét decibelben adják meg, és „dB” rövidítéssel jelölik. Ennek a műszaki paraméternek a kiválasztásakor ragaszkodjon egy alapvető tényezőhöz. Minél kisebb a helyiség, ahol a projektor üzemelni fog, annál alacsonyabbnak kell lennie a zajszintnek. Ideális esetben törekedjen a 30 dB körüli zajszintre. Nagyobb vetítőtermek esetében nem gond, ha a zajszint meghaladja a 39 dB-t. Csak a rend kedvéért: a projektor zaját a készülék belső részeit hűtő ventilátor okozza.

Projektor csatlakoztathatóság

Ne becsülje alá a projektor csatlakoztathatóságát, mert anélkül nem is lehet csatlakozni hozzá. A külső eszközhöz való csatlakoztatásra számos lehetőség van, és alapvetően 2 típusba sorolhatóak:

 • Csatlakozók vezetékes csatlakozáshoz – HDMI, VGA, USB és számos egyéb, győződjön meg róla, hogy a kivetítő pontosan a szükséges bemenetekkel rendelkezik-e.
 • Vezeték nélküli kapcsolat – Sok modern projektorhoz ma már vezeték nélkül is csatlakozhat Wi-fi-n keresztül, ami sokkal egyszerűbb és gyorsabb. Ezt a lehetőséget gyakran nem találja meg a régebbi és olcsóbb eszközökön.

Csatlakozók vezetékes csatlakozáshoz

Maga a projektor egy vetítőeszköz. Megfelelő működéséhez megfelelő képforrásra van szüksége, amelyet aztán a falra vagy a képernyőre vetít. Emiatt a projektor számos különböző bemenettel és kimenettel rendelkezhet. Ezeken keresztül különböző lejátszóeszközöket csatlakoztathat a projektorhoz, például számítógépet és mobiltelefont is. A grafikus bemenetek tekintetében meglehetősen széles választékkal találkozhat.

 • HDMI
 • VGA vagy D-SUB
 • DisplayPort
 • DVI
 • S-Video
 • MHL
 • Kompozit és komponens

Az egyéb be- és kimenetek tekintetében USB 2.0 és USB 3.0 csatlakozókra, Audio jack kimenetre és Audio jack bemenetre is számíthat. Az otthoni hálózathoz való csatlakozás sem kivétel, LAN-kábel segítségével. A beépített memóriakártya-olvasón keresztül történő lejátszás praktikus lehet.

Vezeték nélküli kapcsolat

Ha Wi-Fi-kapcsolattal rendelkező projektort vásárol, nem kell kábeleket hurcolásznia, és nem kell aggódnia a megfelelő csatlakozó megtalálása vagy a redukció szükségessége miatt. A vezeték nélküli csatlakoztathatóság általában gyors és egyszerű. Ha Apple-eszközzel rendelkezik, akkor győződjön meg arról, hogy a kiválasztott projektor rendelkezik AirPlay funkcióval, amely megkönnyíti az iPhone-ról vagy Macbookról történő lejátszást.

Funkciók és tulajdonságok

A projektorok a legújabb képmegjelenítési technológiákkal kapcsolatos modern eszközök. Ezért nem csoda, hogy az egyes modellek esetében számos olyan funkcióval és tulajdonsággal találkozhat, amelyek kibővítik az ilyen eszközök használatát. Ha nincs fogalma arról, hogy mit nyújthat Önnek egy új projektor, nézze meg a következő fogalmakat.

 • Lens Shift – Az ezzel a funkcióval felszerelt projektor képes a kép függőleges görgetésére a képernyőn vagy a falon. Ez azt jelenti, hogy a kivetítőt nem kell közvetlenül a kép középvonalában elhelyezni. Ez a funkció nagyon szorosan kapcsolódik a keystone-korrekcióhoz. Ez megszünteti a torzulást mind függőleges, mind vízszintes irányban.
 • PiP – Picture in Picture vagy kép a képben. A kivetítő képes két különböző adatforrásból származó két kép megjelenítésére, például egymás mellett képes megjeleníteni a képeket.
 • Zoom – A projektor műszaki jellemzője, amely lehetővé teszi, hogy a projektor mozgatása nélkül nagyítsa ki a képernyőn megjelenő fókuszált képet.
 • Beépített hangszóró – A projektorok kis hangszórókkal rendelkeznek, így hangrendszerhez való csatlakoztatás nélkül is képesek hangot lejátszani.
 • Operációs rendszer – A saját operációs rendszerrel rendelkező készülékek bővítik a felhasználási lehetőségeket. Teljesen helyettesíthetik az okostévét.
 • Miracast – Vezeték nélküli technológia, amely lehetővé teszi a tartalmak lejátszását egy másik Miracast-kompatibilis eszközről, például mobiltelefonról.

Elhelyezés

A projektor elhelyezésére is ügyelnie kell. A két leggyakoribb lehetőség közül választhat.

 • A mennyezethez való rögzítés – A projektor állandó rögzítése, amelyhez speciális tartóra lesz szüksége.  Ideális a távirányítóval ellátott modellekhez. A speciális tartók a projektorok falra helyezését is lehetővé teszik.
 • Bútorra történő elhelyezés – Rövid távú és alkalmi vetítésekhez megfelelő. Ha állandó helyről van szó, a projektort úgy kell elhelyezni, hogy ne sérüljön meg és ne essen le.

Bármelyik elhelyezési módot is válassza, mindig tartsa szem előtt, hogy a projektornak a hűtéshez sok levegőre van szüksége maga körül. Ezért ne tegye közvetlenül a falhoz, és ne zárja el a hűtési teret.

Kiegészítők

Alapvetően nem túl sok tartozékra és kiegészítőre számíthat a projektor csomagolásában. Azonban sok hasznos tartozékot megvásárolhat.

 • Távirányító – Praktikus eszköz a projektor távolról történő vezérléséhez. A távirányító nem hiányozhat az alapcsomagból, de a projektorok néha applikáción keresztül vagy akár hanggal is vezérelhetők.
 • Vetítővászon – Ha nincs sima fehér fala, mindenképpen szüksége lesz vetítővászonra. Ez néhány tízezer forintba kerül, de egyes gyártók néha ingyen kínálják a drágább projektorokhoz.
 • 3D szemüveg – Ezeket csak 3D vetítésre alkalmas projektorokon fogja használni, de a 3D filmek lejátszásához mindenképpen szükségesek. Pár ezer forintért megvásárolhatóak.
 • Wi-Fi adatepter – Ez egy kis eszköz, amely HDMI- vagy USB-csatlakozóba csatlakoztatható, és lehetővé teszi, hogy vezeték nélkül, Wi-Fi-n keresztül csatlakozzon a készülékhez. Egyszerűen fogalmazva, Wi-Fi csatlakoztathatóságot adhat a projektorhoz, még akkor is, ha az alapból nem rendelkezik vele.
 • Táskák és tokok – Ha a projektort gyakrabban kívánja tárolni vagy mozgatni, egy praktikus tok vagy táska jól jöhet.

Működéssel kapcsolatos költségek

A kivetítő megvásárlása nem jelenti a beruházás végét. A működési költségeket is figyelembe kell vennie. Itt azonban semmiképpen sem az elfogyasztott villamosenergia kifizetésére gondolunk. A projektor esetében a lámpa egyszeri és ismétlődő kiadásnak számít. Ez nem más, mint az a fényforrás, amely természetesen a kivetítő típusától és az alkalmazott technológiától függően változik. Ennek az elemnek az élettartama korlátozott, 2000 – 15 000 óra, esetleg annál több.

Sokat számít, hogy milyen üzemmódban használja a projektort. A speciális energiatakarékos üzemmódok több mint kétszeresére növelhetik a lámpa élettartamát. A lámpa ára az adott modelltől függően változik. Azonban több ezer és több tízezer forint közötti beruházással kell számolnia.

Ár

A közelmúltig a projektorok viszonylag drága terméktípusnak számítottak, ezért csak a kereskedelmi szegmensben voltak jelen. Ma már más korszak van, és azok a vásárlók, akik jobb moziélményre vágynak saját otthonukban, beszerezhetnek egy projektort. A projektorok beszerzési ára 30 000 Ft-nál kezdődik. Igaz azonban, hogy a legdrágább modellek akár 25 000 000 Ft-ba is kerülhetnek. De kissé eltérő eszközökről beszélünk.

Ha bizonyított minőséget keres megfizethető áron, akkor olyan márkákra összpontosítson, mint az Acer, BenQ, Epson, Optoma, Panasonic, InFocus, Viewsonic, Vivitek, NEC, Canon és mások. A következő négy árkategória hasznos támpont lesz a vásárlás során. Segítségükkel megmondjuk, hogy mire számíthat a feltüntetett árért.

Ár 160 000 Ft-ig

Legfeljebb 160 000 Ft befektetésért egy alapvető projektort szerezhet be. Leggyakrabban DLP technológiával rendelkező modellekről van szó, amelyek 800×600 px, maximum 1024×768 px felbontással vannak felszerelve. Ne várjon semmilyen extra funkciót az ilyen típusú termékektől. A csatlakoztathatóságot általában HDMi-n keresztül oldják meg. Rendszerint beépített hangszóró is található ezekben a projektorokban.

Ár 160 000 Ft és 480 000 Ft között

Emelje a filmélményt vagy az irodai munkát a következő szintre. Számos 1280×800 px és 1920×1080 px natív felbontású projektor tartozik ebbe a kategóriába. Az egyes modellek akár a 3800 ANSI lm fényerősséget is elérhetik. Természetesen 3D-s vetítési képességgel rendelkező modellek is megvásárolhatóak ekkora összegért.

Ár 480 000 Ft és 1 100 000 Ft között

Úgy is mondhatnánk, hogy ezek a projektorok az igényes vásárlók számára készültek. A DLP technológia mellett választhatja az LCD vagy a LED technológiát is. Sok termék rendelkezik 3D vetítéssel, LAN-nal, Wi-Fi-vel és távirányítóval. Akár 5000 ANSI lm vagy annál magasabb érték is elérhető, így normál nappali fényben is képes lesz a legcsekélyebb probléma nélkül vetíteni. Ezek a termékek keystone korrekcióval büszkélkedhetnek, mind függőleges, mind vízszintes irányban. A legnagyobb felbontást akár 3840×2160 px-es is lehet.

Ár 1 100 000 Ft felett

Ezek a projektorok professzionális projektorokként jellemezhetők, nagyon alacsony energiafogyasztással, hosszú élettartammal és 4K képminőséggel. Kompakt lézeres eszközök, amelyek a legluxusabb élményt nyújtják, különösen az 16 000 000 Ft feletti beruházások esetében.

Projektorokkal kapcsolatos gyakran ismételt kérdések


Szerinted hasznos volt ez a cikk?
Visszajelzéseidet örömmel fogadjuk.

Projektorok
Átlagos értékelés 5 az 8 szavazatból