A tesztünkben szereplő legjobb hajnyírógépek és azok értékelése 2024

A hajvágógépek a közkedvelt gépek közé tartoznak, melyek segítségével tökéletesebbé teheti megjelenését. Értékelésünkben a hálózati, akkumulátoros és kombinált modellekre összpontosítottunk.

Hogyan hasonlítjuk össze a hajnyírógépeket?

A hajvágógépek összehasonlításánál a tápellátás módjára, az akkumulátoros modellek esetében pedig az akkumulátor élettartamára fordítottuk a figyelmet. A töltési idő sebessége is felkeltette az érdeklődésünket, amely a készülék lemerülése esetén lehet fontos tényező. A vágási hossz beállításának lehetőségeit szintén értékeltük.

A használatot vagy a karbantartást elősegítő olyan további funkciókkal is foglalkoztunk, mint pl. a vágási hossz egyszerű beállítása, az önélező pengék, vagy a gép víz alatt történő tisztításának lehetősége. A választás során olyan konkrét paraméterek érdekeltek bennünket, mint például:

 • Minimális és maximális vágási hosszúság
 • Az állítható vágási hosszúságok száma
 • A pengék anyaga és azok önélezése
 • Tápellátás
 • Az akkumulátor időtartama és a töltés ideje
 • Pengék folyó víz alatt történő tisztításának lehetősége.

A gépek kiválasztásával a Hogyan válasszunk hajvágógépet című külön fejezetben foglalkozunk, ahol minden paramétert alaposan ismertetünk.


Legjobb hajnyírógépek az összehasonlítás alapján

Sorrend Termék Kiegészítők száma Min. vágási hosszúság (mm) Üzemidő (perc) Megközelítőleges ár Aktuális ár
Top 1 14 0,5 180 37 890 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 2 11 0,5 120 32 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 3 8 0,5 60 18 190 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 4 6 0,6 - 13 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 5 3 0,5 75 18 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 6 11 1 80 25 890 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 7 3 0,5 120 20 890 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 8 3 0,5 90 21 490 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 9 2 1 75 12 490 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 10 2 3 50 27 890 Ft Mutasd az ajánlatokat

Hogyan válasszunk hajnyírógépet

A rövid frizura fenntartásához a rendszeres vágás elengedhetetlen. Ha nincs kedve vagy ideje rendszeresen a fodrász szalonba járni, akkor Önnek ideális megoldás lehet egy hajvágógép beszerzése. Vásárlása nem igényel különösen nagyobb befektetést, pár ezer forintért, esetleg pár tízezer forintért már beszerezhet egy ilyen készüléket. Az általánosan kapható gépek ára azonban ritkán haladja meg a 25 000 Ft-t.

Ahhoz, hogy a hajvágógép jó szolgálatot tegyen, érdemes kellő figyelmet fordítani annak kiválasztására. Ennek érdekében elkészítettünk egy vásárlási útmutatót, amelyben fontos információkat ismertetünk. A cikkből megtudhatja a tápellátás módját, a gépekhez alkalmas kiegészítők sorát és azt is, hogy az egyes árkategóriákban milyen termékre számíthat.

Hogyan válasszunk hajnyírógépet – röviden:

 • Válassza ki azt a típusú tartozékot, amelyet a leggyakrabban fog használni – Az Ön által előnyben részesített frizura szerint válassza ki az egyes tartozékok hosszát és alakját. Ezek lehetnek mozgathatóak vagy konkrét hosszra beállítható merev tartozékok.
 • Fontolja meg, mennyire univerzális készülékre van szüksége – Ha a test más területein is szeretné használni a hajvágógépet, jól jöhet a szakáll vagy az orrszőrzet vágására szolgáló speciális fej, esetleg az egész test borotválására alkalmas fej.
 • Válasszon gépet tápellátás szerint – Egyes készülékek az eljárás során a hálózatról töltődnek, másokat munka előtt fel kell tölteni. A kombinált hajvágók előnyét nem csak az utazás során fogja értékelni, mikor nem lesz a közelében aljzat.
 • A pengék anyaga is fontos szerepet játszik – A penge anyagának kiválasztásánál ügyeljen arra, hogy a penge víz alatt is mosható legyen, valamint a tartósságra is fordítson figyelmet. Egyes anyagok, mint például a titán, önélező tulajdonsággal rendelkeznek.
 • A felhasználói kényelemről se feledkezzen meg – Egyes funkciók igazán kellemessé tudják varázsolni a készülék használatát. Az elszívónak köszönhetően nem kell törődni a tisztítással, valamint az akkumulátor töltöttségi szintjét jelző dióda is jó szolgálatot tesz
 • Válasszon készüléket árkategória szerint – Ha csak időnként szeretné használni a készüléket otthonában, elégy egy olcsóbb modellt beszereznie. A professzionális hajvágógépek ára akár a több tízezer forintot is elérheti.

Vágófejek

A fejek vagy fésűk az egyik legfontosabb dolgok közé tartoznak, melyeket a választás során figyelembe kellene vennie. Ezek befolyásolják, hogy hogyan tudja a hajat formázni. Alapjában véve két típusú kiegészítővel találkozhat – tartós vagy csúsztatható rögzítésű.

Tartós tartozékok

A tartós hajvágó fésű konkrét hosszúságú vágásra alkalmas. Egyszerűen válassza ki a megfelelő tartozékot, rögzítse a géphez és vágjon. A kis mértékű változtathatóság hátránynak számít, ugyanis általában olyan fésűk állnak rendelkezésre, amelyek 2-3 mm-enkénti távolság beállítását teszik lehetővé. Ezzel a módszerrel inkább az olcsóbb változatoknál találkozhat.

Csúsztatható tartozékok

A drágább és fejlettebb készülékek csúsztatható fésűkkel ellátottak. Ezek fokozatosan 0,1 – 1mm-es lépésekben állíthatóak be. További előnynek számít, hogy a géphez csak egy vagy két ilyen kiegészítő tartozik, így nem kell több, feleslegesen helyet foglaló darabot beszereznie, amely akár el is veszhet. A legtöbb hajvágógép lehetővé teszi a beállított pozíció rögzítését, hogy az a hajvágás során ne csússzon el, és Ön így ne hozzon létre nem kívánt kreációt a fején.

Speciális tartozékok

A hajvágásra szánt általános kiegészítőkön kívül egyes készülékek más kiegészítőket is tartalmaznak, amelyek kibővítik az adott eszköz használatának lehetőségeit. Ez lehet szakállvágó, testszőrvágó vagy precíziós vágó. A kiegészítő tartozékok a szakállvágóknál gyakoribbak, mint a hajnyíróknál. Ezért ha szélesebb felhasználási körrel rendelkező készüléket keres (a hajvágást is beleértve), javasoljuk, hogy tekintse meg az ilyen termékeket tartalmazó kínálatot.

Tápellátás

Egy további olyan fontos paraméter, amelyet az új készülék vásárlása esetén mérlegelni kell, az a tápellátás módja. Ez lehetséges tápkábel segítségével, akkumulátor használatával, esetleg ennek a két változatnak a kombinációjával. Most leírjuk, hogyan is működnek az egyes változatok.

Akkumulátoros hajnyírógépek

A beépített akkumulátorral rendelkező gépek nagyon közkedveltek. A kábel nélküli működést utazás közben és otthon is egyaránt értékelni fogja. A legnagyobb előnyt a mobilitás és a kábel összegubancolódása nélküli használat jelenti. Amennyiben az akkumulátor típusa érdekli, tudnia kell, hogy leggyakoribb a Li-lon akkumulátor, amely hosszú élettartammal büszkélkedhet. Az olcsóbb gépeknél Ni-MH típussal is találkozhat.

Amennyiben az akkumulátoros gép mellett dönt, néhány dologra oda kellene figyelnie. A legfontosabb az üzemidő, amely több tíz perces intervallumban mozog. Javasoljuk, hogy olyan modellt válasszon, amely legalább egy órás üzemidővel rendelkezik. Az idővel kapcsolatos másik fontos tényező a töltési idő. A két idő közötti aránynak minél kisebbnek kellene lennie, hogy ne kelljen sokáig várni a gép feltöltésére, miközben az csupán pár percen át képes működni. Különösen az olcsóbb gépek esetében találkozhat több órás töltési idővel, miközben az üzemidő csupán például fél óra.

Az akkumulátorral működő gépek teljesen vezeték nélkül működnek. Kábelhez csatlakoztatva általában nem lehet őket használni. Ez egy biztonsági elem. Ha olyan gépet szeretne, amely tápkábellel is működik, válassza a kombinált modellek egyikét.

Vezetékes tápellátású hajnyírógépek

Amennyiben sehová sem tervezi magával vinni a készüléket, és használat közben nem zavarja a kábel jelenléte, választhat hálózati tápellátású gépet. Előnye a korlátlan üzemidő, valamint nagyobb teljesítményre is számíthat. Ezek a gépek általában olcsóbbak, mint az akkumulátoros változatok. A választás során mindenekelőtt a tápkábel hosszára ügyeljen, a túl rövid kábel ugyanis akadályozhatná a mozgásban.

Feszültség

Akárcsak az akkumulátoros, úgy a hálózati tápellátású gépek is bizonyos feszültséget igényelnek. Azonban nem mindenhol találkozik a hagyományos 230 V feszültséggel. A világ egyes tájain, pl. Amerikában 110 V hálózati feszültséget használnak. Amennyiben gyakorlott utazó, ajánljuk egy olyan gép beszerzését, amely minden lehetőséggel megbirkózik. Az utazáshoz a legalkalmasabb a kombinált hajnyírógép.

Kombinált tápellátás

Az akkumulátor és hálózati tápellátás közti kompromisszumot a kombinált kialakítás képezi. Az ilyen gépek akkumulátorral és hálózatról is képesek működni. Tehát ha a gép munka közben lemerül, a kábel csatlakoztatása után kényelmesen folytathatja a munkát. Azoknál a gépeknél, amelyek ezzel a funkcióval nem rendelkeznek, a kábel csatlakoztatása után várni kell a gép feltöltésére, és a munkát csak a készülék feltöltését követően lehet folytatni.

Elemre működő hajnyírógépek

A piacon kivételes esetekben olyan gépek is megtalálhatóak, amelyek a fent említett variánsok egyikét sem használják ki, ugyanis hagyományos elemmel működnek. Manapság az ilyen gépek száma igen csekély, amelynek megvan az oka. Működtetésük viszonylag költséges és gyakori használat mellett a folyamatos elemcsere túl sokba kerülne. Ha azonban olyan helyre utazik, ahol esetleg nem található hálózati csatlakozó és az akkumulátor olyan hosszú ideig nem bírja, értékelni fogja az elemes működtetésű gépet.

Pengék anyaga

A kések gyártásához használt anyag jelentősen befolyásolja a kiválasztott hajvágógép tulajdonságait. Szinte az összes rendelkezésre álló anyag ellenáll a rozsdásodásnak, és főként moshatóságukban, ellenállóképességükben és tartósságukban különböznek egymástól. Manapság a rozsdamentes acélból, titánból és kerámiából készült pengék a legközkedveltebbek.

Titán pengék

A titánból készült penge a legjobb minőségű, de általában a legdrágább választás. Ezek a pengék nagyon ellenállóak, tartósak és még gyakori használat során sem veszítenek élességükből. Ezen típusú pengék ugyanis önélezőek. Ráadásul víz alatt is moshatóak.

Kerámia pengék

A kerámia pengék is rendelkeznek úgynevezett önélező tulajdonsággal, ami azt jelenti, hogy nem veszítenek élességükből. A titán pengéktől eltérően vízzel nem moshatóak. Mindezek mellett viszonylag törékenyek és baleset esetén visszafordíthatatlan károsodás jöhet létre.

Acél pengék

Az acél pengék jó választásnak bizonyulnak abban az esetben, amennyiben a gépet ritkábban szeretné használni, mivel a pengék viszonylag gyorsan elvesztik az élességüket. Ha azonban a gépet például csak havonta egyszer fogja használni, az acél pengék jó ár-érték arányt kínálnak.

Rozsdamentes acél pengék

A rozsdamentes acélból készült pengék az acélhoz hasonló anyagból készültek. Tehát hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, az egyetlen különbséget a korrózióval szemben tanúsított ellenállóság képezi, ezért víz alatt leöblíthetőek.

Súly és méretek

A hajnyíró gépek méreteit a vásárlók gyakran figyelmen kívül hagyják, és nem fordítanak kellő figyelmet erre a paraméterre. Ez minden bizonnyal annak is köszönhető, hogy a gyártók ritkán tüntetik fel ezt az információt a termékleírásban. A méretek és a súly különösen akkor számít fontos paraméternek, ha utazásai során is magával szeretné vinni a készüléket, amikor minden gramm döntő fontosságú lehet.

Azonban amennyiben csupán otthon szeretné használni a hajvágó gépet, akkor is ügyeljen annak súlyára. Az ugyanis különösen akkor fontos, ha hosszú időn át szeretné használni a készüléket. Nem lehet meghatározni egy helyes értéket, amelyet a gépnek teljesítenie kell, mivel mindenki számára más-más súly az ideális. Amennyiben azonban lehetséges, javasoljuk, hogy próbálja ki a terméket a boltban. Így megbizonyosodhat arról, hogy kellemesen fekszik a készülék a kezében, nem túl vagy vagy nem túl nehéz, és az Ön számára is kényelmesen kezelhető, valamint akár hosszabb időn át is képes lenne használni azt.

Vezérlés

A készülék vezérlése nem túl bonyolult. Elegendő beállítani a vágás hosszát, bekapcsolni a gépet és már indulhat is a hajvágás. A gépek esetében több lehetőséggel is találkozhat az előző lépések elvégzésének módjára vonatkozóan. Csupán Önön múlik, mit részesít előnyben, és, hogy melyik típusú vezérlés a megfelelő az Ön számára. A következő változatok között válogathat.

 • Csúszka típusú vezérlés
 • Kerék
 • Kar
 • Érintőkijelző
 • Nyomógombok

A leggyakoribb a csúszka típusú vezérlés, amely a készülék testén elhelyezett. Segítségével kiválaszthatja a hosszt, esetleg bekapcsolhatja és kikapcsolhatja a készüléket. Az egyes modelleknél a csúszka kerékkel is kombinált, amely közvetlenül a fésűn elhelyezett és a vágási hossz beállítására szolgál.

A tartós fésűkkel ellátott gépeket gyakran kar segítségével kell vezérelni, amely meghatározza a vágás hosszát a tartozék nélkül. Ez csupán néhány milliméter. Amennyiben hosszabbra vágott hajra vágyik, azt tartós fésűk segítségével hozhatja létre.

A legmodernebb változat, amellyel legfőképpen a drágább modelleknél találkozhat, az érintőképernyő. Ennek használatával kényelmesen beállíthatja a vágás hosszát, amely gyakran milliméter vagy tizedmilliméter pontos. A kijelző azonban olyan további információkat is jelez, mint az akkumulátor állapota. Az utolsó változat a nyomógombos vezérlés.

További funkciók

Annak érdekében, hogy ne hagyjunk ki semmit, ami a hajvágógép kiválasztásakor érdekes lehet az Ön számára, néhány további jellemzőt és funkciót egy könnyen áttekinthető fejezetben foglaltunk össze. Ezek nem alapvető paraméterek, csak olyan funkciók és extrák, amelyek megkönnyíthetik vagy élvezetesebbé tehetik a készülék használatát.

Elszívó

Az elszívó rendszer lehetővé teszi, hogy a vágás után azonnal eltávolítsa a szőrszálakat vagy a hajszálakat, amelyek a gép belsejében lévő tartályba kerülnek. Ennek köszönhetően nem kell foglalkoznia az igényes takarítással, éppen ezért ez a funkció szinte mindenki számára érdekes kiegészítő. Elszívóval legfőképpen szakállvágók ellátottak, de a rövidebb hajra tervezett borotvákban is megtalálható.

A haj elszívását önállóan is elvégezheti. Tehát ha nem sikerül az összes hajszálat elszívnia a rendszernek, ezeket a hajvágás után is elszívhatja, így még mindig nem kell a takarítással foglalkoznia.

Töltöttségi szint jelző

A töltöttségi szint jelző egy olyan alapvető funkció, amelynek nem szabadna hiányoznia a készülékről. Rendszerint egy egyszerű fényjelzőről van szó, amely akkor világít, ha az akkumulátor teljesen feltöltődött vagy hamarosan lemerül. A fejlettebb készülékekben a kijelző a fent említett kijelzőn található.

Karbantartás és tartósság

A hajvágógép rendszeres karbantartása fontos ahhoz, hogy minél tovább működjön. Az egyes készülékek eltérő karbantartást igényelnek, amelyről a gyártó mindig közvetlenül a használati utasításban ad tájékoztatást. Az alapvető karbantartás része a minden használatot követő tisztítás. A szerkezettől és a felhasznált anyagoktól függően a készülék víz alatt is mosható, vagy a gép teste bizonyos esetekben egyedi ecsettel tisztítható meg.

Az élezés miatt nem kell aggódnia, a legtöbb készülék önélező, vagy hosszú időn át éles pengékkel ellátott. Az önélezés a pengék egymáshoz dörzsölésével történik, ami újra élesíti őket. De néha időt kell szánni a kenésre. Ehhez a gyártók speciális olajozót szállítanak, amelyet a csomagolásban talál. Az utasításokból megtudhatja, hogyan kell ezt végrehajtania. A karbantartás szükségessége természetesen a használat gyakoriságától is függ.

Ahhoz, hogy a hajvágógép a lehető leghosszabb időn át szolgálja Önt, jó, ha annak vízállóságról is tud valamit. Ebben a tekintetben három olyan kifejezéssel találkozhat, amelyek elsőre összezavarhatják.

 • Moshatóság – ez azt jelzi, hogy az egyes tartozékok használat után vízzel leöblíthetők. A készüléket azonban csak szárazon szabad használni. Ezért jobb, ha mosás előtt eltávolítja a tartozékokat a készülék testéről.
 • Vízhatlanság – ez a jelölés lehetővé teszi, hogy a gép vízzel érintkezzen, például néhány csepp víz a zuhany alatt nem okoz gondot számára. Általában a gépet is le lehet mosni vízzel.
 • Vízállóság – ebben az esetben nem kell aggódnia a vízzel való érintkezés miatt. A gépet tusolás során is használhatja, és ha végzett, egyszerűen leöblítheti az egészet.
Ellenállás típusa Tartozékok mosása Test mosása A kádban vagy tusolás közbeni használat
Moshatóság Igen Nem Nem
Vízhatlanság Igen Igen Nem
Vízállóság Igen Igen Igen

Ár

A hajvágógépek természetesen áruk alapján is csoportosíthatóak. Általánosságban elmondható, hogy ezeknek az eszközöknek az árkategóriája nagyon széles, mivel magában foglalja mind az alapvető célokra és csak alkalmi használatra szolgáló egyszerű otthoni eszközöket, mind pedig a fodrászszalonok kifinomult professzionális gépeit. A következő fejezetet elsősorban a témában való teljes eligazodáshoz és annak megértéséhez szükséges vázlatnak kell tekinteni, hogy az egyes kategóriákban mire számíthat a berendezésektől.

Ár 16 000 Ft-ig

Ezek a készülékek rendszerint alapvető funkciókat és rövidebb üzemidőt kínálnak, hosszú időn át töltődnek, esetleg hálózati tápellátással működnek. Csupán néhány tartozékot tartalmaznak. Az alacsony árral természetesen az egyes komponensek minősége is összefügg – tehát a pengék ára vagy a motor, így ezektől nem várhat csodákat.

Mindenekelőtt kevésbé igényes felhasználásra alkalmasak. Ez azt jelenti, hogy ha rendszeresen fogja vágni a haját és nincs szüksége olyan gépre, amely hosszabb hajat is képes levágni, egy ilyen olcsóbb készülék is megfelelő lehet, és az élettartamot tekintve sem kell katasztrófára számítania. Ha azonban összetettebb feladatokat kíván elvégezni a hajnyírógéppel, vagy hosszabb hajat szeretne vágni, válasszon magasabb árkategóriába tartozó készüléket.

Ár 16 000 Ft és 32 000 Ft között

Ebben az árkategóriában rendszerint jobb minőségű gépet vásárolhat, amely több tartozékkal rendelkezik, üzemideje elfogadható és minőségi motorral felszerelt. Gyakran találkozhat olyan készülékekkel is, amelyek hálózatról és akkumulátorral is működtethetőek, tehát otthon és utazásai során is használhatja őket. Ebben az árkategóriában számos olyan funkcióra is számíthat, mint a lemosható titán pengék, a kis lépésekben állítható hossz vagy az érintőképernyő. Ha bonyolultabb feladatokat szeretne elvégezni, mégsincs szüksége profi gépre, ez az árkategória lehet a megfelelő az Ön számára, ugyanis az árat tekintve olyan gépet szerezhet be, amely minőségi munkát képes elvégezni.

Ár 32 000 Ft fölött

Itt már a fodrászszalonokban használt csúcskategóriás hajnyírógépekkel is találkozhat. Ha Ön is a legmagasabb igényeket támasztja a hajnyírógéppel szemben, és nem törődik túlságosan az árral, akkor ez a kategória a legjobb választás az Ön számára. A professzionális hajvágógépek a tartozékok igazán széles választékát kínálják, és valójában már nem csak hajvágógépek, mivel gyakran módosíthatók ezekkel a tartozékokkal, és például szakállak vagy más területek borotválására is használhatók. Nagyon jó tartóssággal rendelkeznek, mind a motorok, mind a pengék esetében.

Ebben a kategóriában szinte minden eszköz olyan különböző kiegészítő funkciókat kínál, mint például a különböző változtatásokat jelző kijelző, az önélező pengék vagy az elszívó. Válassza ezeket a gépeket, ha nem akar kompromisszumot kötni, és hajlandó többet fizetni a bevált márkák valódi minőségéért.

Hajnyírógépekkel kapcsolatos gyakran ismételt kérdések


Szerinted hasznos volt ez a cikk?
Visszajelzéseidet örömmel fogadjuk.

Hajnyírógépek
Átlagos értékelés 4.6 az 9 szavazatból