A legjobb konyhai robotgépek összehasonlító tesztje és értékelése

A konyhai robotgép olyan hasznos konyhai segédeszköz, amely számos szakácsnak és cukrásznak örömöt szerez. A készülékek nem csupán keverésre és dagasztásra szolgálnak, hanem gazdag felszereltségüknek köszönhetően számos különféle étel és finomság elkészítésére képesek.

Konyhai robotgépeket tartalmazó összehasonlító tesztünk több, mint tíz terméket hasonlít össze és értékel. Az értékelt termékek közül az igényes és kevésbé igényes felhasználók egyaránt tudnak választani, ezen felül különböző árkategóriákba tartozó termékeket tartalmaz.

A konyhai robotgépek összehasonlítása során az egyik legfontosabb paraméter azok bemeneti teljesítménye. Ez ugyanis közvetlenül összefügg a teljesítménnyel, és az igényesebb felhasználóknak gyakran erősebb motorral ellátott készüléket kell vásárolniuk. Ezt követően a robot táljának űrtartalmát is figyelembe vettük, a tészta feldolgozása során ugyanis nem éppen ideális, ha egy adagot több részre osztunk. A keverési rendszer is fontos, a konyhai robotgépeket összehasonlító tesztünkben az összes robot bolygókeveréssel rendelkezik, tehát ebből a szempontból nincs kivetni valónk. Ezen felül a sebességek számát is figyelembe vettük, bár ennek kisebb a jelentősége, kizárólag a kényelmesebb használat szempontjából fontos.

Az értékelésre természetesen nagy hatással van az, hogy mire képes az adott robotgép. Tehát a dagasztás, a habverés, a szeletelés, a reszelés és a keverés képességére összpontosítottunk, valamint a húsdarálót, a gyümölcsfacsarót és a citrusprést is figyelembe vettük – bár kevésbé fontos szempontnak tekintettük. Végül, de nem utolsó sorban, a végső értékelést könnyen befolyásolhatják a további felszerelések és funkciók, azaz, hogy a robotgép rendelkezik-e csúszásgátló lábakkal és átlátszó fedéllel, valamint, hogy túlterhelés elleni védelemmel, sebességszabályozóval és impulzuskapcsolóval fel van-e szerelve.


Legjobb konyhai robotgépek az összehasonlító teszt szerint

Sorrend Termék Teljesítmény (W) Megközelítőleges ár Aktuális ár
Top 1 800 34 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 2 1 500 249 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 3 1 200 43 890 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 4 500 22 500 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 5 900 86 000 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 6 600 65 000 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 7 1 200 115 000 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 8 1 200 40 000 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 9 1 000 61 000 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 10 1 200 99 000 Ft Mutasd az ajánlatokat

Hogyan válasszunk konyhai robotgépet

Imád főzni és sütni, az otthon készített pékárut részesíti előnyben, azonban unja a keveréssel és dagasztással kapcsolatos erőfeszítéseket? Olyan segítőre vágyik, amely nem csak keverni és habot verni képes, hanem szeletelőként, darálóként és facsaróként is szolgál? Akkor a konyhai robotgépet Önnek találták ki. A robotgép segítségével az ételek készítése könnyebb, tisztább és erőfeszítést sem igényel.

A robotgép egyik fő előnye, hogy számos eszközt kombinál. Ennek köszönhetően gyakran nagyobb, végeredményként azonban helyet és pénzt takarít meg vele, amelyet további olyan készülékekbe kéne befektetnie, mint a keverő vagy a facsaró. A robotgép legfőképpen akkor kifizetődő, ha egy jól tárolható modellt választ, ugyanis így valóban kevés helyet fog elfoglalni konyhájában.

Milyen modellt válasszon? Erről olvashat cikkünkben. Elmondjuk, milyen bemenő teljesítmény a megfelelő ahhoz, hogy a robot hatékony legyen, mi alapján válassza ki annak méretét és a tál űrtartalmát, valamint, hogy miért érdemes felárat fizetni. Azt is megtudhatja, mely legközkedveltebb funkciók elvégzésére képes a robot, valamint, hogy milyen további eszközöket képes helyettesíteni.

Hogyan válasszon robotgépet – röviden:

 • Tekintse meg, mi van a borítás alatt – Ha a készülék belseje, vagy legalább annak egy része fém, az minden esetben előnynek számít.
 • Ellenőrizze a motor teljesítményét – A körülbelül 500 W teljesítmény határérték, gyakoribb használathoz 1 000 W körüli teljesítményt ajánlunk.
 • Ismerkedjen meg a funkciókkal – Tekintse meg, mi mindent kínál Önnek a konyhai robotgép és gondolja át, mely funkciókat használná ki.
 • Tekintse meg, mit talál a csomagolásban – Bár számos kiegészítőt megvásárolhat az egyes robotgépekhez, az alapvető darabok általában a csomag részét képezik. Az egyes specifikus tartozékokat nem minden modellhez gyártják.
 • Határozza meg a kapacitást – Több személynek történő gyakori sütéshez 4 liter és nagyobb űrtartalmú tálat érdemes választani, ez azonban több helyet foglalhat.
 • Határozza meg a költségkeretet – Az ártól függően előfordulhat, hogy bizonyos funkciók vagy a felszereltség korlátozott lesz.

A konyhai segítők típusai

Fontolgatja, hogy vajon a konyhai robotgép a megfelelő választás az Ön számára? Könnyebbé tesszük a választást és megemlítünk néhány dolgot a legközkedveltebb konyhai segítőkről. Kielemezzük a kézi mixereket, a botmixereket, az asztali mixereket, a konyhai robotgépeket és a smoothie készítőket, megtudhatja ezek előnyeit és hátrányait, valamint azt is, hogy kinek felelnek meg a leginkább.

Kézi mixer

Elsődleges funkció a habverés, a tartozékok közt gyakran dagasztóhorgok is találhatók. Az egyes modellek forgó tállal ellátott kiterjesztést is tartalmaznak, ez azonban általában hamar tönkremegy. A kézi mixert tehát általában mindig fognia kell, használata során a kezét szinte mindig használnia kell, ez pedig gyakran fárasztó lehet. A kézi mixerek ugyanis nem a legkönnyebb készülékek, így keményebb hab felverése bizonyos mennyiségű befektetett energiát igényel. Előnyük egyszerű összeszerelésük, valamint az, hogy könnyen tárolhatók. A kézi mixer minden aktívabb háziasszonynak megfelelő választás.

Botmixer

Levesekhez, mártásokhoz és bébiételekhez alkalmas, tehát minden olyan étel elkészítésére megfelelő, amelyet vágni és turmixolni kell. Jól tárolható, egyszerűen karbantartható. Másfelől, tésztakészítés során nem igazán fogja hasznát venni, használata során kezei folyamatos használatban lesznek, folyamatosan tartania kell a biztonsági kapcsolót, tehát egyáltalán nem önálló gépről van szó. Legfőképpen kisgyerekes családoknak hasznos.

Konyhai robotgép

A habverő és a mixer funkcióit egyesíti, sőt, mindehhez az Ön segítségére sincs szüksége. A kiegészítők függvényében további készülékek funkcióit is képes elvégezni – például a gyümölcsfacsaróét is. Több tárhelyet igényel, mint az előző kettő társa, ezen felül összeszerelése és szétszedése is igényesebb lehet. A leginkább a főzés és a sütés szerelmeseinek lehet hasznos.

Asztali mixer 

Az asztali mixer a leguniverzálisabb mixer. Képes vágni, mixerelni, jeget törni, tehát koktélok, szószok és levesek készítésére is alkalmas. Bizonyos tésztákat is el tud készíteni, tehát palacsinta készítés során is használható. Minden olyan háziasszonynak alkalmas, aki szívesen főz.

Smoothie készítő

Koktélok és smoothie készítésére a smoothie készítő a legalkalmasabb. Kicsi, könnyen tárolható, könnyű, egyszerűen használható és egész olcsó. A Smoothie készítő mindenekelőtt italok készítésére szolgál, tehát levesek készítésére, jég zúzására, valamint vágásra más típusú mixert érdemes választani.

 

Felvett teljesítmény

Egyszerűen szólva, minél nagyobb a felvett teljesítmény, annál több mindenre képes a robot. Az ideális értéke legalább 500 W, minél közelebb ér ez az érték az 1 000 W-hoz, annál jobb készülékről van szó. A nagy teljesítménnyel a nagy fogyasztás együtt jár, a konyhai robotgépeknél azonban ez az érték viszonylag elhanyagolható, ugyanis nem egy olyan készülékről van szó, mint például a televízió, amely naponta több órán át van használatban. Robotgép keresésénél tehát érdemesebb inkább a nagy teljesítményre összpontosítani.

 

A tál űrtartalma és a liszt maximális mennyisége

A tál mérete több folyamat során is fontos lehet. Legfőképpen sütés (dagasztás, keverés) során lehet korlátozó a kisebb méretű tál, ugyanis nem mindig lehet egyszerre elkészíteni benne az egész tésztát, azonban a tészta részenkénti elkészítése hosszadalmas, kényelmetlen és néha problémás is lehet. Éppen ezért a liszt maximális súlyának legalább egy kilogrammnak kéne lennie.

Ebben az esetben is érvényes, hogy a tál mérete egy szubjektív adat, azonban általánosan érvényes, hogy a nagyobb jobb. Tájékozódásképp, egy 3 l űrtartalmú tál körülbelül háromtagú családnak elegendő. Nagyobb háztartásba akár 4 l és nagyobb űrtartalom is szükséges lehet. Ha gyakran süt nagy mennyiségű ételt, a nagy tál egy személynek is hasznos lehet. A nagy tál egyetlen hátránya az lehet, amikor nem képes megfelelően kezelni a kisebb mennyiségű tölteléket. Például, amikor nem képes habot verni egyetlen tojásból. Ebben az esetben inkább szerkezeti problémáról van szó, amely során a habverő egyszerűen nem éri el a tál fenekét.

 

A konyhában lévő hely

Egy másik döntő tényező a konyhájában lévő hely mérete. Ez alapján érdemes a készülék méretére és súlyára, valamint a tartozékok mennyiségére összpontosítani. Egy olyan nagy méretű konyhában, ahol a robot folyamatosan a konyhapulton lehet, a tárhely nem jelent problémát, így ezt nem is érdemes firtatni. Azonban egy kisebb konyhában minden megtakarított centiméter számít.

Amennyiben a robotgép nem lehet mindig a konyhapulton, mégis gyakrabban szeretné azt használni, mintsem évente egyszer, egyértelmű, hogy gyakran fog manipulálni vele. Ebből a szempontból jobb, ha a konyhai robotgép könnyebb. Méretei és a tartozékok száma a tárhely méretétől függ. A konyhai robotgépet valahol tárolnia kell – ez valószínűleg közvetlenül a konyhában lévő szekrényben lesz. Minden olyan felhasználó, aki otthonában kevés a tárhely, értékelni fogja a kisebb méreteket és azt, ha a robotgép kizárólag annyi tartozékkal rendelkezik, amennyire szüksége lehet (ebben az esetben például a gyümölcsfacsaró nem elengedhetetlen tartozék).

 

Anyag

A konyhai robotgépek általában műanyag és fém kombinációjából készülnek. Minél inkább a fém dominál, a konyhai robotgép általában annál tartósabb. A felhasznált anyag azonban természetesen az árban is megmutatkozik. A robotgép anyagával a karbantartás is összefügg. Számos felhasználó értékeli, ha a robotgép egyes részei mosogatógépben moshatók, ehhez azonban az egyes tartozékoknak megfelelően tartósnak kell lenniük, hogy a mosogatógépben történő tisztítás ne tegyen kárt bennük.

 

Alapvető folyamatok és felszereltség

Konyhai robotgép használata során nem kell csupán a tészta keverésére korlátozódni. A robot ugyanis számos alapvető funkciót, valamint kevésbé megszokott tevékenységet is képes elvégezni. Ezért részletesebben elemezzük a legfontosabbakat, amelyek közé a dagasztás, a habverés, a szeletelés, a reszelés, a darálás, a keverés, valamint gyümölcsfacsarás tartoznak. Ezen felül az egyes készülékek képesek például jeget zúzni, esetleg hasábburgonyát készíteni.

Dagasztás, habverés

Ezeket a funkciókat leginkább sütés során fogja kihasználni. A robot alapvető felszereltségébe dagasztóhorgok, habveréshez alkalmas léggömb alakú keverőlapát, valamint keveréshez alkalmas tartós lapátok tartoznak. Az egyes robotoknál olyan egyedi lapátokat is talál, mint a mozgó résszel rendelkező keverőlapát, amely letörli az alapanyagokat a tál faláról. Erre a Gluten Free keverőlapát is képes, amely gluténmentes tészta feldolgozására szolgál.

A dagasztási folyamat kétféleképpen, központi mozgás és bolygómozgás segítségével történik. A központi keverés során vagy egy keverőlapát forog a saját tengelye körül, vagy két keverőlapát végez olyan mozgást, amely során elkerülik egymást. A bolygómozgást végző keverés tökéletesebb, ennek a rendszernek köszönhetően a keverőlapát egyetlen helyet sem hagy ki a tálban, így ez a folyamat maximálisan hatékony. Ebből kifolyólag a bolygómozgást végző rendszert ajánljuk.

Szeletelés, reszelés

Az egyes robotok reszelő és szeletelő kiterjesztéssel is rendelkeznek. Általában két méretben, finom és durva szeleteléshez – ezeket a tartozékokat leginkább a zöldségek szerelmesei fogják értékelni.

Darálás és keverés

Amennyiben valóban jó darált húsra vágyik, olyan robotot kell találnia, amely húsdarálóval is rendelkezik. Más készülékek inkább csak a hús vágására képesek. A húsdarálóhoz hatékony motorra is szüksége lesz. Az olyan további tartozék, mint a kolbásztöltő, olyan személyeknek szerezhet örömet, akik szeretik a füstölt ételeket. A robot keverője általában edzett műanyagból vagy üvegből készült, a minőségi és tartós anyag főleg akkor fontos, ha forró leveseket szeretne mixerelni.

Préselés és gyümölcsfacsarás

Nem csupán az egészséges életmód rajongói fogják értékelni azt a lehetőséget, hogy konyhájuk kényelmében készítsenek friss gyümölcslevet. Itt azonban egy probléma is akad, ugyanis azon gyümölcsfacsarók, amelyek a robotgépek tartozékát képezik, általában nem érik el azt a minőséget, amelyet egy önálló gyümölcsfacsaró kínál. A Kenwood robotok e tekintetben nagyon jó hírnévvel rendelkeznek.

 

Tartozékok

Az előző részben, amely az alapvető folyamatokat taglalja, már beszéltünk a különböző kiterjesztésekről, reszelőkről és keverőlapátokról. A tartozékok kiválasztása során fontos gondosan megfontolni, hogy mit fog használni a jövőben, és mit nem. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy mely tartozékok vásárolhatók meg utólag, valamint, hogy ezek milyen áron kaphatók. Gyakran ugyanis az egyes tartozékok ára borsos, tehát érdemes inkább olyan modellt választani, amely már alapvetően is rendelkezik az adott tartozékkal.

Az egyes készülékek tésztanyújtó megvásárlására is lehetőséget kínálnak. Ez a tartozék azonban rendszerint drágább, mintha külön tésztanyújtót vásárolna, és a kézi vagy önálló  elektromos kényelemre támaszkodna. Az egyes modellek része, illetve megvásárolható tartozéka a spirálozó, a kolbásztöltő, a kávédaráló, a smoothie tál és további olyan tartozékok, amelyek egy valódi többfunkciós eszközzé változtatják a konyhai robotgépet.

 

Kiegészítő funkciók

Az különböző folyamatokon felül az egyes konyhai robotgépek további olyan hasznos funkciókat is tartalmaznak, mint például a biztonsági biztosíték vagy az impulzuskapcsoló.

 • Biztonsági biztosíték – A konyhai robotgépek legfőképpen a gyerekekre nézve lehetnek veszélyesek, ugyanis éles késeket is tartalmaznak. Erre az esetre érdemes olyan készüléket választani, amely úgynevezett kettős biztonsági rendszerrel rendelkezik. Ez egy sor olyan műveletet igényel a felhasználótól, amelyek nélkül a készülék nem kapcsol be. Ennek ellenére is jó odafigyelni a robot biztonságos tárolására, az éles kések ugyanis még akkor is kockázatosak lehetnek, ha a készülék éppen nem üzemel.
 • Csúszásgátló lábak – Ami a biztonságos manipulációt illeti, a legtöbb robot csúszásgátló lábakkal rendelkezik, amelyek védenek a konyhapulton való elcsúszással, illetve a leeséssel szemben. 
 • Túlmelegedés elleni védelem – Az egyes modellek motorját túlmelegedés elleni védelem védi. A motor túlmelegedésének veszélye leginkább akkor áll fenn, ha hosszú időn át használja a készüléket, például, ha több adag tésztát készít egymás után. Ez bizonyos mértékig elkerülhető, ha kellően nagy méretű tállal rendelkező robotot vásárol.
 • Záró biztosíték – Felemelt helyzetben rögzíti a robot karját, így lehetővé teszi a tartozékok biztonságos és kényelmes cseréjét, valamint a robottal való egyéb manipulációt.
 • Impulzuskapcsoló és sebességszabályozás – Az olyan segítők, mint az impulzuskapcsoló és a sebességszabályozás tovább fokozzák a robot motorjának kímélését. Az impulzuskapcsoló például rövid időn át tartó szeletelésnél használható, amely során a robot rövid időn át nagy teljesítményen működik. A sebességszabályozás kíméli a robot motorját.
 • Indukciós főzés – Hihetetlennek tűnhet, azonban manapság az egyes robotok indukciós lapot is tartalmaznak. Ez például vaj vagy csokoládé felolvasztására, valamint főzésre, párolásra vagy pirításra is használható.
 • Időzítő, kijelző – Manapság már számos készüléken, például a hűtőszekrényeken és a porszívókon is található kijelző. Ha a klasszikus folyamatok olyan kiegészítő funkciókkal ellátottak, mint például az időzítő, a kijelző hasznos segítő lehet az áttekinthető kezelés szempontjából.

Ár

Ami az árat illeti, valóban széles tartományban vásárolhat robotgépet. Az egyes modellek ára a 28 000 Ft-ot sem éri el, míg mások ára akár a 138 000 Ft-ot is meghaladhatja. A konyhai robotgépek ár szerinti összehasonlításában elmondjuk, mit takarnak az egyes árrétegek, valamint, hogy mit várhat az egyes kategóriákba tartozó konyhai robotgépektől.

Ár 28 000 Ft-ig

Általában olyan alapvető modellekről van szó, amelyek kevésbé igényes felhasználóknak alkalmasak. Ebben a kínálatban is találhatók gazdag tartozékokkal felszerelt robotgépek, beleértve például a húsdarálót vagy a gyümölcsfacsarót is. Felvett teljesítményük azonban többnyire gyenge, az egyes komponensek általában műanyagból készülnek, maga a robotgép pedig legtöbbször nem rendelkezik sebességszabályozóval vagy impulzuskapcsolóval. Gyakori használat esetén nem lehet hosszú élettartamra számítani.

Ár 28 000 Ft és 70 000 Ft között

Ebben az áraktegóriában az egyes komponensekhez használt gyártási anyag már többnyire fém. A robot felvett teljesítménye is nő, valamint több tartozékra is lehet számítani. Az olyan kiegészítők funkciók is megjelennek, mint a sebességszabályozás, bár ez még korántsem található meg a kategóriába tartozó összes modellen. Az ebbe az ártartományba tartozó robotgépek a legközkedveltebbek és lekgeresettebbek, tehát a kínálatban leggyakrabban ezek a modellek találhatók meg.

Ár 70 000 Ft és do 138 000 Ft között

70 000 Ft felett kizárólag fémből készült modellek találhatók, amelyek rengeteg tartozékkal rendelkeznek. Ezen konyhai robotgépek felvett teljesítménye meghaladja az 1 000 W-ot, így még az igényesebb felhasználóknak is teljes értékű készüléknek számítanak.

Ár 138 000 Ft felett

A 138 000 Ft feletti nagyobb befektetés legfőképpen igazi ínyenceknek kifizetődő. Az ebbe a kategóriába tartozó konyhai robotgépek akár a motort, akár a felszereltséget illetően gyakran profi készülékeknek is tekinthetők. A fémből készült test, ahogy a sebességszabályozás és az impulzuskapcsoló is természetesnek számítanak. Ezeknél a modelleknél azonban számítani kell arra, hogy nem apró készülékekről van szó, valamint a teljesen fémből készült testnek köszönhetően nehezek is.

Konyhai robotgépekkel kapcsolatos gyakran ismételt kérdések


Szerinted hasznos volt ez a cikk?
Visszajelzéseidet örömmel fogadjuk.

Konyhai robotgépek
Átlagos értékelés 4.6 az 52 szavazatból