A 10 legjobb gyümölcsszárító összehasonlító tesztje és értékelése

A gyümölcsszárítók az egyre népszerűbb konyhai készülékek közé tartoznak. Nem csak gyümölcs, de például gomba, sőt akár hús szárítására is lehetőséget nyújtanak. Mindezek mellett olyan kímélő eljárásról van szó, amely során az élelmiszer nem veszt az értékes tápanyagokból és vitaminokból.

Kiválasztása azonban igazi kemény dió lehet. A legkeresettebb gyümölcsszárítókat tartalmazó összehasonlító tesztünk ezért összehasonlítja a piacon található, a felhasználók körében legnépszerűbb modelleket és úgy foglalja össze azokat, hogy még a nem szakértő vásárló is jól kiigazodjon közöttük.

Az összehasonlításban a legnagyobb hangsúlyt a szárítótálcák számára és a hőmérséklet szabályozásának lehetőségére fektettük. Az alapvető adatokat és kapacitást érintő további értékek is nagy jelentőséggel bírnak, ilyenek például a tálca mérete és a készülék összsúlya. Értékelésünkben az olyan funkcióiról sem feledkeztünk meg, amelyek egyszerűbbé varázsolhatják a gyümölcsszárítók használatát.

A gyümölcsszárítókat összehasonlító tesztünk eredménye lejjebb, egy áttekinthető táblázatban található. Minden aszalógéphez önálló recenziót írtunk, amely a tulajdonságaik részletesebb leírását tartalmazza. Ez az adott modell nevére vagy képére kattintva tekinthető meg. Amennyiben nem szeretne az általunk kínált összehasonlításra hagyatkozni, olvassa el a Hogyan a válasszunk gyümölcsszárítót című cikkünket, amely vásárlási útmutatóként is szolgál, és a gyümölcsszárítókkal kapcsolatos fogalmakat összegzi és magyarázza el.


Milyen gyümölcsszárítót válasszunk az összehasonlító teszt alapján

Sorrend Termék Teljesítmény (W) Megközelítőleges ár Aktuális ár
Top 1 250 13 000 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 2 800 92 300 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 3 500 82 000 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 4 500 14 500 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 5 240 17 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 6 250 12 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 7 250 81 190 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 8 1700 7 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 9 470 68 490 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 10 245 14 590 Ft Mutasd az ajánlatokat

Hogyan válasszunk gyümölcsszárítót

Az élelmiszer szárítása nem modernkori találmány. A legrégebbi módszerről van szó, melynek során az élelmiszer ízletes és egyúttal vitamindús marad, valamint a friss ételhez hasonlóan az egészségre előnyös anyagokat is tartalmazza. A szárított gyümölcsök gyakran tartalmaznak káros tartósítószereket, így azok megvásárlásával gyakran beviheti ezeket a szervezetébe. Ezért a lehető legjobb megoldás, ha a gyümölcsöt, zöldséget, gyógynövényeket, gombát, sőt még a húst is önerőből szárítja meg.

Most lehet, hogy azt mondja, hogy az élelmiszert a sütőben is megszáríthatja. Ez ugyan igaz, viszont a modern gyümölcsszárítók bebiztosítják, hogy semmi sem ég el, ezen felül a megfelelő szellőzésről is gondoskodnak. Sőt, több típusú élelmiszer egyidejű szárítására is lehetőséget kínálnak anélkül, hogy az egyik megégne, a másikra pedig órákat kellene várnia. 

Azt, hogy milyen is az ideális gyümölcsszárító, a következő útmutatóban olvashatja el, amely a mérettel, teljesítménnyel vagy funkciókkal kapcsolatos olyan alapvető információkat tartalmazza, amelyeknek alapvetőnek kellene lenniük minden készülékben. Karbantartással kapcsolatos praktikus tanácsokkal is ellátjuk.

Hogyan válasszunk gyümölcsszárítót – röviden:

  • Mérlegelje, milyen gyakran fogja használni a gyümölcsszárítót – Számos paraméter, például a méret vagy az anyag függ attól, hogy a szárítót szezon alatt csupán egy párszor kapcsolja be, vagy minden héten fogja használni. A szárítást a készülék formája is befolyásolja.
  • Döntse el, milyen mennyiségű ételt fog a leggyakrabban szárítani – Ez alapján válassza ki a szárítótálcák méretét és számát.
  • A teljesítményre és a felvett teljesítményre is ügyeljen – Ügyeljen e két változóra, ugyanis az egyes gyártók felcserélhetik ezeket az értékeket.
  • Döntse el, milyen kiegészítő funkciókkal kell a készüléknek rendelkeznie – Van akinek elég, ha a készülék ki/be kapcsoló gombbal rendelkezik, mások előnyben részesítik az időzítővel, hőszabályzóval és egyéb funkciókkal ellátott aszalógépeket.
  • Határozza meg a gyümölcsszárítóra szánt összeget – Gyümölcsszárítót már néhány ezer forintért is beszerezhet, a minőségi készülékért azonban 150 000 Ft-ot is elkérnek. A különböző árkategóriákba tartozó modellek kivitelükben, teljesítményükben és funkcióikban különböznek egymástól.

Méret és forma

A gyümölcsszárítók nem kifejezetten designos készülékek. Mindenekelőtt az étel szárítására használatosak, kialakításuk és formájuk is ennek felel meg. A legjellemzőbb forma a kerek, de már négyzet alakú készülékek is kaphatók. Méretükben és a szárítófelületükben is eltérnek egymástól. 

Méret

Amikor a gyümölcsszárítók méretéről beszélünk, nem az olyan méretekre gondolunk, mint pl. a készülék átmérője vagy magassága. A gyümölcsszárítók méretét a leírásokban leggyakrabban a szárítótálcák száma jellemzi, amellyel a készülék rendelkezik. Általában öt tálcáról van szó, ez a szám azonban gyártótól és a gyümölcsszárító kivitelétől is függ. Egyes aszalógépek esetében a tálcák száma adott, nem változtatható, másoknál viszont kiegészítő tálcákat is vásárolhat.

Amennyiben azonban mégis érdekelné, mennyi helyet foglal el az aszalógép, számolnia kell azzal, hogy a magasság függ a tálcák számától, mérete azonban általában 30 és 40 cm körüli. Az átmérő több, mint fél méter is lehet. 

Amennyiben a gyümölcsszárítót rendszeresen és kis ételmennyiséggel használja, válasszon kevesebb tálcával rendelkező kisebb modellt. Ha azonban a kertben egész nyáron rengeteg a gyümölcs és a zöldség, és Ön ezeket gyorsan meg szeretné szárítani, válasszon nagyobb modellt, esetleg egy olyat, amelyhez kiegészítő szárítótálcák vásárolhatók.

A szárítótálcák száma és magasságuk állíthatósága

Ahogy azt már az előző fejezetben említettük, a tálcák száma az egyes modelleknél eltérő lehet. A legtöbb modell viszont átlagosan öt szárítótálcával vagy lemezzel rendelkezik. Ez egy alap szabvány, amely az élelmiszerek alkalmi szárítására alkalmas. 

Egyes modelleknél a tálcák már továbbfejlesztettek, és magasságuk beállítható. Magasságuk akár több mint egy centiméterrel is növelhető. Ez főleg akkor előnyös, ha nagyobb élelmiszerek, mint például paradicsom szárítására kerül sor, melyet így nem kell felszeletelni, elég úgynevezett holdacskákra vágni.

Forma

A hangsúly nem csupán a méreten van. A készülék alakja is figyelemre méltó, ugyanis vannak kerek és négyszögletes gyümölcsszárítók, miközben minden típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai is.

Kerek forma

A kerek formájú gyümölcsszárítók gyakoribbak. Általában a motor az alsó részen középen elhelyezett, ami azt eredményezi, hogy a hő legfőképpen középen terjed. Emiatt előfordulhat, hogy a széleken elhelyezett élelmiszer nem szárad meg olyan könnyen, mint a középen elhelyezett darabok. Ráadásul a magasabb szintekre a levegő kisebb erővel és kevesebb mennyiségben jut el. Érvényes tehát, hogy minél magasabban helyezkedik el a tálca, az élelmiszer annál később szárad meg rajta.

Ahhoz, hogy ezt a két nem kívánatos hatást kiküszöbölje, cserélgetheti az egyes szinteket a szárítás során, esetleg forgó tálcás modellt is vásárolhat. Problémát jelent viszont, hogy a sorrend felcseréléséhez először az összes tálcát el kell távolítani. Bár a tálcák és a burkolat is átlátszó, még akkor is szét kell szednie az egész készüléket, majd újra össze kell azt raknia, ha az élelmiszerek szárazságát szeretné ellenőrizni. A készülék szét- és összeszerelésének folyamata egyesek számára kellemetlen lehet. 

A kerek gyümölcsszárítók előnye viszont, hogy a többségükhöz külön szárítótálcák vásárolhatóak, kapacitásuk így növelhető.  Áruk általában alacsonyabb. Szezonális, alkalmi szárítás esetén tehát a kerek formájú aszalógép jó szolgálatot tehet. A tálcák felcserélése nem összetett dolog és nem is időigényes. Rendszeres használathoz viszont a négyszögletes gyümölcsszárítót ajánljuk, amely megkíméli Önt ettől a plusz munkától.

Négyszögletes forma

A négyszögletes formájú gyümölcsszárítóknál a motor, tehát a fűtőegység néha az alsó részen, általában azonban a gyümölcsszárító oldalán helyezkedik el. Ezáltal a meleg levegő egyenletesen áramlik. A levegő ugyanis vízszintesen áramlik, tehát nem kell aggódni, hogy az alsó szinten elhelyezett élelmiszer vagy gyümölcs korábban megszárad, mint a felső szinten elhelyezett darabok, mivel a levegő mindenhova egyenlő mértékben jut el. Ezáltal nincs szükség a tálcák cseréjére.

Amennyiben azonban olyan helyzet adódna, hogy a felső tálcát lejjebb kellene helyezni, vagy fordítva, jóval egyszerűbb folyamatról van szó. Ugyanez a helyzet a szárítási folyamat ellenőrzésekor is. A négyszögletes gyümölcsszárító ugyanis kihúzható tálcákkal rendelkezik. Ezeknek az aszalógépeknek a teste egy több szinttel rendelkező kis sütőhöz hasonlít.

Ezek között a modellek között ötszintes, de akár még tizennégy szintes modellek is találhatóak. Ezekhez azonban nem lehet további tálcákat vásárolni vagy hozzáadni. Az a kapacitás, amit az elején választ, az lesz a végleges is. Bár drágább modellekről van szó, mégis sokan, főleg azok részesítik őket előnyben, akik gyakrabban, nem csak évente egyszer szeretnének nagyobb mennyiségű élelmiszert szárítani.

Anyag

Ami az anyagot illeti, alapvetően két lehetőség közül választhat, a köztük lévő különbség elsősorban az árban mutatkozik meg. A műanyagról és a rozsdamentes acélról van szó, amelyek mindegyike más-más tulajdonsággal rendelkezik. Az áttekinthetőség érdekében ezeket táblázatba foglaltuk.

Anyag Előfordulás Előnyök Hátrányok
Műanyag Legfőképpen kerek aszalógépeknél + Alacsonyabb ár

+ Mosogatógépben történő tisztítás lehetősége

– Rövidebb élettartam

– Kevésbé ellenálló a sérülésekkel szemben

Rozsdamentes acél Legfőképpen négyszögletes aszalógépeknél + Tartósság folyamatos használat során is

+ Minőség

+ Néha lehetőség van mosogatógépben történő tisztításra

– Magasabb ár

Műanyag

Olcsóbb változatról van szó, amellyel legfőképp a kerek formájú gyümölcsszárítóknál találkozunk. Nem olyan hosszú élettartamú és hajlamosabb a törésre vagy karcolódásra. Természetesen függ a műanyag típusától is. Itt is találkozhatunk kevésbé jó minőségű és kiváló minőségű változatokkal is. A tartósabb műanyag mosogatógépben is mosható. Javasoljuk, hogy ezeket mindig ellenőrizze a gyártónál.

Rozsdamentes acél

A második lehetőség a rozsdamentes acél. Ezzel leggyakrabban a négyszögletes aszalógépeknél találkozhat. Jobb minőségű, és a műanyaggal ellentétben a folyamatos működésnek is ellenáll. Nagy előnynek számít az a tény, hogy az ebből készült egyes tálcák mosogatógépben tisztíthatók, ami jelentősen megkönnyíti az egész karbantartást. A rozsdamentes acélból készült gyümölcsszárító ára kicsit magasabb, amennyiben azonban rendszeresen szeretné használni a készüléket, minden bizonnyal megéri a befektetést.

Súly

A súly a gyümölcsszárító anyagával, formájával és méretével is összefügg. A kerek és a négyszögletes modellek súlya eltérő. Ennek az is az oka, hogy a kerek gyümölcsszárítók kisebbek, olcsóbbak és műanyagból készülnek. Súlyuk két kilogramm körüli.

A négyszögletes modellek rendszerint rozsdamentes acélból készülnek, amely minősége kiváló, azonban súlya nagyobb. Az ilyen modellek súlya rendszerint 5 kilogramm körül mozog, azonban az egyes modellek akár a 10 kg súlyt is elérhetik.

A nehezebb gyümölcsszárítókkal nehezebb manipulálni. Ha van lehetősége kipróbálni a készülékkel való manipulálást, biztosan tegye ezt meg. Ha nincs erre lehetősége, olvassa el az adott modellről szóló elérhető recenziókat.

Teljesítmény és felvett teljesítmény

Mégha ezen megnevezések hasonlítanak is egymásra, teljesen más értékekről van szó. Gyümölcsszárító választása során mindkét változóval érdemes megismerkedni és külön-külön foglalkozni.

Teljesítmény

A gyümölcsszárítók teljesítménye 200 – 700 W (watt) körül mozog. Ha kereskedelmi célokra szeretné használni a gyümölcsszárítót, olyan modelleket is talál, amelyek teljesítménye meghaladja az 1 000 W-ot. Ez a teljesítmény arról árulkodik, hogy milyen időtartamon belül képes elvégezni az aszalógép a munkáját. Minél magasabb ez az érték, annál gyorsabban lesznek megszárítva az élelmiszerek.

Kevésbé igényes felhasználóknak, tehát otthoni használatra az olyan gyümölcsszárító modell is megfelelő, amely termosztáttal vagy programokkal rendelkezik, tehát elegendő, ha manuálisan ki lehet választani a hőmérsékletet, amelyen az egyes élelmiszereket szárítani szeretné. Néha ugyanis nem az a fontos, hogy minden a lehető leggyorsabban megszáradjon, hanem lényeges beállítani a megfelelő hőmérsékletet és várni az eredményre.

Felvett teljesítmény

A felvett teljesítmény a teljesítménnyel szemben egy olyan változó, amely a hálózatból a készülékhez egy egységnyi idő alatt szolgáltatott energia mennyiségét fejezi ki, és szintén wattban van kifejezve. A felvett teljesítmény 230 – 630 W között mozog. Általánosan elmondható, hogy a felvett teljesítmény meghatározza az energiaintenzitást, tehát minél nagyobb a felvett teljesítmény, az energiafogyasztás miatt annál többe fog Önnek kerülni a szárítás.

Ha az ideális érték érdekli, az 400 – 500 W felvett teljesítmény körüli. Ez az arany középút. A kisebb felvett teljesítményt kínáló gyümölcsszárítók például nem képesek megbirkózni egy kiegészítő szárítótálcával – a motor túlmelegedne, és a készülék nem lenne képes mindent megszárítani, a nagyobb felvett teljesítményt kínáló modellek azonban sokkal több energiát használnak el.

Tulajdonságok és funkciók

A funkciók és további kiegészítők leegyszerűsíthetik a gyümölcsszárítóval való manipulációt és annak használatát. Az egyes modellek különböző felszereltséggel ellátottak, míg minden felhasználó más és más funkciókat részesít előnyben. Vásárlás előtt ezért fontos tudatosítani, hogy mi fontos az Ön számára és mi az, ami elengedhetetlennek számít. Az ár növekedésével rendszerint több funkcióra, jobb felszereltségre, kényelmesebb vezérlésre és használatra számíthat.

Hőmérséklet-szabályozás

A hőmérséklet szabályozása, amely az egyes modellek esetében termosztát megnevezésre keresztelt, a legolcsóbb modellek esetében nem érhető el. Olyan funkcióról van szó, amely lehetővé teszi a szárítási hőmérséklet beállítását. Abban a pillanatban lehet hasznos, amikor az élelmiszerek már száraznak tűnnek, azonban Ön még egy kis ideig szárítaná őket – ebben az esetben egyszerűen válasszon alacsonyabb hőmérsékletet és hagyja, hogy minden tökéletesre száradjon.

Ezen funkció különböző élelmiszerek szárításánál is hasznos lehet – mindegyiket más hőmérsékleten érdemes szárítani, mégpedig azért, hogy a lehető legtöbb vitamin és természetes anyag megmaradjon bennük. Ez az elektronikus hőmérséklet-szabályozás leggyakrabban 35 és 70 °C közötti tartományban állítható be, ami több tucat típusú élelmiszerhez elegendő.

Időzítő

Számos olyan készülék rendelkezik időzítővel, mint például a rizsfőző, mikrohullámú sütő, mosógép, mosogatógép és egyebek. Az elektronikus időzítők a modern gyümölcsszárítókban is jelen vannak. A fejlett modelleknél beállíthatja, hogy a behelyezett élelmiszereket például két órán át szeretné szárítani, és ha később visszatér a készülékhez, megbizonyosodhat arról, hogy semmi sem égett meg, ugyanis a készülék ennek a funkciónak köszönhetően az adott idő elteltével automatikusan kikapcsol.

Túlmelegedés elleni védelem

Ezzel a funkcióval könnyedén bekapcsolhatja az aszalógépet és elhagyhatja a szobát vagy otthonát, sőt, akár egész éjszakán át gond nélkül működésben is hagyhatja azt. Abban az esetben, ha a készülék túlmelegszik, és például rövidzárlat lép fel, ez a biztosíték aktiválódik és a gyümölcsszárító kikapcsol. Ez a funkció ideális a fenti bekezdésben említett időzítővel kombinálva. Így ugyanis nem kell aggódnia a szárítási folyamat miatt.

Működésjelző

Működésjelzővel sem rendelkezik az összes gyümölcsszárító, ez azonban mégis hasznos lehet – egy olyan fényjelzésről van szó, amely jelzi, ha a készülék működésben van. Ennek köszönhetően egyszerűen megtudhatja, hogy a készülék bekapcsolt állapotban van-e. A csendesebb modelleknél első ránézésre ez nem mindig egyértelmű.

Hangjelzés

Ezzel a funkcióval például mosógépeknél vagy mosogatógépeknél találkozhatott. Amint befejeződött az adott program, a készülék hangjelzést ad ki, amellyel értesíti, hogy kiveheti a ruhaneműket/edényeket. Ez a funkció a gyümölcsszárítóknál is hasonló szerepet tölt be. A megszárított élelmiszereket így azonnal megkóstolhatja vagy elrakhatja.

Programok száma

Az olcsó gyümölcsszárítók csupán pár programmal rendelkeznek, gyakran csupán be- és kikapcsolni lehet őket. A szárítási folyamatra Önnek kell ügyelnie, és a szárítási időt is Önnek kell beállítania. Azonban ha egy picivel többet költ az aszalógépre, számos programra számíthat, az egyes modellek akár 8 különböző módot is kínálnak. Ezek előre beállítottak, és meghatározott típusú élelmiszerek szárítására szolgálnak

A következő módokkal találkozhat:

  • Fast – Ez a program hús szárítása esetén hasznos. Szinte a maximumra állítja a hőmérsékletet, a hús gyorsan szárad és megmarad benne a kellő mennyiségű tápanyag.
  • Raw – A raw ételek hatalmas népszerűségre tettek szert az elmúlt években, és azon alapulnak, hogy az ételeket semmilyen módon nem főzik meg, hogy a lehető legtöbb egészséges tápanyag megmaradjon bennük. Hosszabb tárolás esetén azonban előnyös, ha legalább szárítva vannak. Ezzel a programmal biztosíthatja, hogy a hőmérséklet elég magas legyen az étel szárításához, mégse legyen túl magas, nehogy tönkremenjenek a fontos egészséges anyagok és tápanyagok – a megfelelő hőmérséklet tehát 42°C körüli (Forrás: Wikipedia).
  • Combo – Nedvesebb alapanyagok szárítására alkalmas program – aggodalom nélkül száríthat vele lédús gyümölcsöket vagy például paradicsomot. A hagyományos szárítás és a COMBO móddal történő szárítás közötti különbség az, hogy ebben a módban dolgozva a gyümölcsszárító váltakozó hőmérséklettel működik. Először magas hőmérsékletet állít be, majd automatikusan alacsonyabbra vált át. Ezzel a módszerrel a lehető legtöbb tápanyag megmarad az élelmiszerben.
  • Low – Olyan program, amely alacsony hőmérsékleten dolgozik, gyógynövények szárítására használható. Ezek szárításához ugyanis nem szabadna 40 °C-tól magasabb hőmérsékletet használni. A gyógynövények gyümölcsszárítóban történő szárítása legfőképpen az idő megtakarítása szempontjából hasznos – a gyógynövények rövidebb időn belül megszáradnak, mint a napon, minőségük mégis változatlan.

A további programok, amelyekkel találkozhat, olyan speciális programok, amelyek például gombák szárítására használhatók.

Zajszint

Sokaknak fontos, hogy a készülék ne zajongjon és a lehető leghalkabb legyen – legfőképpen akkor, ha az Ön által gyakran használt helyiségben elhelyezett, és legfőképpen éjjel dolgozik. A legtöbb gyümölcsszárító zajszintje 50 dB körüli, ami egész elfogadható. Az átlagos utcai zaj hasonló mértékű zajszinttel bír (Forrás:conVERTER.cz).

Infravörös sugárzás

A gyümölcsszárítókat tekintve az infravörös sugárzás újdonságnak számít. Ennek köszönhetően az aszalógépek nem dolgoznak légáramlással, hanem úgynevezett szoláris üzemmódot használva szívják ki az élelmiszerekből a nedvességet. Ez gyorsan végbemegy, és az élelmiszerek így még több vitamint, enzimet és egyéb fontos tápanyagot őriznek meg. Az állati eredetű élelmiszerek, például a húsok esetében ez a fajta sugárzás bomlást megelőző hatású is. Ezt a kényelmes módot azonban csupán a legjobb és legdrágább készülékek kínálják.

Kiegészítők

A gyümölcsszárítók az egyszerűbb készulékek közé tartoznak, így nem kínálnak túl sok funkciót vagy kiegészítőt. Azonban még így is találunk érdekes kiegészítőket. A legfontosabb, amit a készülékéhez vásárolhat, a tartalék szárítótálcák. Ezek abban az esetben lehetnek hasznosak, ha az eredeti darabok közül némelyik tönkremegy, ezen felül az egyes modellek kiegészítő lemezzel is elláthatók, így növelhető kapacitásuk.

Tartalék szárítótálca

Mivel az egyes gyümölcsszárítók csupán 5 szárítótálcát tartalmaznak, a gyártó kiegészítő tálcák megvásárlását teszi lehetővé, így akár tíz lemezen is száríthat egyszerre. Azonban nem minden típusú aszalógép egészíthető ki további tálcákkal, ebben az esetben előre meg kell fontolni, mekkora mennyiségű ételt szeretne egyszerre megszárítani, és meg kell bizonyosodni arról, hogy az adott modell kínál-e lehetőséget kiegészítő tálca megvásárlására.

Speciális szárítótálca

Nem minden tálca egyforma. Speciális tartalék szárítótálca is beszerezhető, ez például gyógynövényekre használható. Az ilyen tálca  rendszerint sűrű hálóval ellátott, így a gyógynövények nem esnek le róla. A csepptálca következő speciális kiegészítőnek számít, amely abban az esetben helyezhető a többi szárítótálca alá, ha nedvesebb, lédúsabb élelmiszereket szeretne szárítani. Az ezekből származó nedvesség ugyanis kifolyhat, és a kerek modellek esetében egészen a motorig is eljuthat, ezzel lerövidülne a készülék élettartama.

Forgó rész

A kerek gyümölcsszárítóknál a szárítótálcák szilárdan egymáson ülhetnek, vagy a jobb légáramlás és az egyenletesebb száradás miatt mozoghatnak, foroghatnak. Egyes aszalógépek alapvetően forgó résszel rendelkeznek, másokhoz extra elemként lehet ezt hozzáadni, ezzel javítva a szárítási tulajdonságokat.

Tapadásmentes betét

A tapadásmentes betétek ritkaságnak számítanak. Ezek csupán az egyes gyümölcsszárító modellekhez szerezhetők be. Olyan teflon betétről van szó, amely a tálcára helyezhető, ezt követően erre helyezheti a nedves, esetleg folyékony élelmiszereket.

Ezek a betéteket bizonyos esetben speciális fóliás tállal helyettesíthetők. Ez a típus legfőképpen kör alakú modellekhez ajánlott, a korábban említett teflon betétek rendszerint a négyszögletes készülékekhez készültek.

Pohárkészlet

Ha nem csupán zöldség és gyümölcs szárítására szeretné használni a gyümölcsszárítót, az adott készülékhez alkalmas pohárkészletet is beszerezheti. Nem egy tipikus kiegészítőről van szó, ugyanis nem mindegyik gyümölcsszárító esetében érhető el.

Ha joghurtot szeretne készíteni a készülékkel, biztosan olyan modellek közül válasszon, amelyek kiegészítői közt üveg poharak találhatók. Azonban ha kizárólag emiatt a funkció miatt szeretne gyümölcszszárítót beszerezni, inkább joghurtkészítő gépet válasszon, ugyanis az sokkal kisebb helyet foglal el.

Ár

Az alapvető gyümölcsszárítók pár ezer forintért is beszerezhetők, azonban már a középosztályba eső modellek is több tízezerbe kerülnek. Ebből kifolyólag egy ilyen készülék beszerzése nem tekinthető elhanyagolható befektetésnek, ezért ár szerinti alapvető felosztást is kínálunk Önnek, hogy tudja, mekkora összegért mire számíthat.

28 000 Ft alatt

A pár tízezer forintért megvásárolható gyümölcsszárítók alapvetőnek számítanak, alkalmi szárításra megfelelőek. Az ilyen gyümölcsszárítókból gyakran hiányzik az időzítő, nem lehet hozzájuk kiegészítő szárítótálcákat vásárolni, valamint extra programokkal és funkciókkal sem ellátottak. Felvett teljesítményük alacsony, rendszerint 240 W körüli. A zajszintet tekintve azonban elfogadhatónak számítanak. Leggyakrabban kör alakú modellekről van szó.

28 000 Ft-tól 70 000 Ft-ig

A legtöbb aszalógép pontosan ebbe a kategóriába tartozik. Kör alakú, valamint négyszögletes modellek is vásárolhatók ennyi pénzért. A legtöbb modell megfelelően felszerelt. Kivételesen előfordulhat, hogy egyes modelleknél hiányzik az időzítő, de erre nincs is szükség, ha a készülék termosztáttal és olyan programokkal rendelkezik, amelyek ténylegesen beállítják a hőmérsékletet és a szárítási időt is.

70 000 Ft felett

Olyan árkategóriában mozgunk, amelyben akár 200 000 Ft-tól drágább készülékeket is találhat. Szinte kizárólag négyszögletes modellekről van szó, amelyek rendszerint rozsdamentes acélból készültek, tálcáik mosogatógépben tisztíthatók. Ezek a készülékek valóban nagy teljesítményt kínálnak – akár 1 000 W-ot is, és kereskedelmi célokra is használhatók.

Ételek elkészítése

A gyümölcsszárítók leginkább nyáron használhatók ki, amikor rengeteg gyümölcs, zöldség, gyógynövény és gomba terem. Azonban aki nem képes azonnal megbirkózni a természet ajándékaival, az élelmiszerek szárított változata télen is kiválóan szolgál, amikor kevesebb friss étel érhető el.

Sőt, ha a szárított ételeket otthon készíti el, megóvja szervezetét a nem kívánt tartósítószerektől, amelyeket általában a vásárolt aszalt gyümölcsökhöz adnak. A leggyakoribb ilyen anyag a kén-dioxid, amely nagy mennyiségben hányingert és fejfájást okozhat. Ha ezzel a tartósítószerrel kezelt szárított gyümölcsöt vásárol, javasoljuk, hogy fogyasztás előtt alaposan öblítse azt le.

Ételek előkészítése a gyümölcsszárítóba

A gyümölcsszárítóban leggyakrabban szárított élelmiszer a gyümölcs. Azonban ugyanilyen hatékonysággal zöldséget, gombát, esetleg gyógynövényeket és fűszert is száríthat. A hatékonyabb készülékek hús megmunkálására is alkalmasak.

Elsősorban is fontos alaposan kiválasztani azokat a darabokat, amelyeket meg szeretne szárítani. Ennek minőségi és friss élelmiszernek kellene lennie, amelynek egy kicsit sem szabadna rothadtnak lennie. Ezzel a problémával ugyanis a szárítás sem képes megküzdeni, épp ellenkezőleg, a rothadás a további darabokra is átterjedhet. A kiválasztott élelmiszert keskeny szeletekre kell vágni. Minél keskenyebbek lesznek a szeletek, annál gyorsabban megszáradnak majd.

Ellenőrizze, hogy az egyes szeletek ne legyenek túl aprók, és ne essenek le a szárítótálcáról. Minden tálca nyílásokkal ellátott, amelyen át levegő áramlik, és a kis szeletek éppen ezeken a nyílásokon át eshetnek le. Érdemes tartalékot hagyni, ugyanis a víz csökkenésével a szárítás során logikusan csökken a feldolgozott élelmiszerek térfogata. Egyes gyümölcsfajtákat érdemes előre beáztatni – például a szilvát és az őszibarackot.

Szárítási folyamat

Ami a szárítást illeti, fontos figyelmet fordítani a megfelelő hőmérsékletre. Amennyiben túl magas hőmérsékletet választ, feleslegesen megsemmisíti az élelmiszerekben lévő tápanyagokat. Másfelől, ha túl alacsony hőmérsékletet választ, az egész folyamat túl sokáig fog tartani, és több energiára lesz szüksége. Az egyes gyártók a használati útmutatóban leírják az egyes élelmiszerekhez megfelelő szárítási hőmérsékletet. Azt a határhőmérséklet is feltüntetik, amelyen a tápanyagok még nem pusztulnak el, ez 42 °C.

A megszárított élelmiszerek tárolása

A megszárított élelmiszerek a megfelelő tárolás mellett valóban hosszú időn át tárolhatók. Fontos, hogy száraz helyen legyenek elhelyezve, ideális, ha légmentes edényben tárolja őket (például megfelelően lezárt üvegben), ahol nincs lehetőségük újra benedvesedni. A nedvesség ugyanis hozzájárul a baktériumok és egyéb nemkívánatos anyagok elszaporodásához. Ha ezeket az alapvető dolgokat sikerül beszereznie, akkor a téli hónapokban is boldogan élvezheti a gombalevest vagy a ropogós zöldségchipset.

Karbantartás

A gyümölcsszárító akár több éven át is szolgálhatja Önt, azonban megfelelően kell róla gondoskodnia. Mint minden más elektromos készülék, ez is rendszeres karbantartást igényel.

Az alap az összes rész elmosása, miután végzett a szárítással. Ennek köszönhetően megszabadulhat az ételmaradékoktól, és készüléke azonnal készen fog állni a következő használatra. A legtöbb modell esetében ehhez egy nedves törlőkendő is elegendő. A drágább modellek lehetővé teszik a mosogatógépben történő tisztítást.

A csepptálca, amelyről a kiegészítőkről szóló fejezetben beszéltünk, szintén megkönnyíti a dolgát. Egyszerűen kiveheti és lemoshatja, és nem fog kelleni a szárítógép nehezen elérhető részeivel bajlódnia. A tisztítást természetesen csupán azt követően végezze el, miután lekapcsolta a készüléket a hálózatról, és az kihűlt.

Gyümölcsszárítókkal kapcsolatos gyakran ismételt kérdések


Szerinted hasznos volt ez a cikk?
Visszajelzéseidet örömmel fogadjuk.

Gyümölcsaszalók
Átlagos értékelés 4.6 az 44 szavazatból