Legjobb mosogatógépek összehasonlító tesztje és értékelése

Mosogatógépeket összehasonlító tesztünkben a szabadonálló, valamint a beépített modelleket is alaposan szemügyre vettük. Az értékelésen felül Hogyan válasszunk mosogatógépet című cikket is talál, amely segítségére lesz az ilyen típusú készülék kiválasztása során.

Egyebek mellett a mosási és a szárítási hatékonyságot is figyelembe vettük, jó hír azonban, hogy e tekintetben a jelenleg kapható mosogatógépek szinte mindegyike ugyanolyan jól teljesít. A mosogatógépek összehasonlítása során bár a legkisebb jelentőséggel, mégis figyelembe vettük a készülékek energiahatékonyságát is, az értékelésbe a zajszint is bekerült, amelyre leginkább abban az esetben kellene ügyelnie, ha éjjel szeretné használni a mosogatógépet. 

A mosogatógép által kínált programkínálatot is szemügyre vettük, a programok számát is értékeltük, ezen felül azt is ellenőriztük, hogy rendelkezik-e a mosogatógép az olyan legközkedveltebb programokkal, mint például a gyors program, az Eco program, illetve az automatikus program.

Nem utolsó sorban a mosogatógép felszereltségét és funkcióit is értékeltük, tehát, hogy rendelkezik-e túlcsordulás elleni védelemmel vagy gyerekzárral, esetleg tartalmaz-e további olyan tartozékokat és kiegészítőket, mint például az evőeszköz kosár.


Legjobb mosogatógépek az összehasonlító teszt szerint

Sorrend Termék Energiaosztály Megközelítőleges ár Aktuális ár
Top 1 E 79 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 2 E 126 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 3 E 118 000 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 4 F 90 000 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 5 E 108 000 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 6 D 121 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 7 F 78 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 8 E 99 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 9 G 94 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 10 F 119 990 Ft Mutasd az ajánlatokat

Hogyan válasszunk mosogatógépet

Elsősorban is fontos eldönteni, hogy szabadonálló vagy beépített mosogatógép felel meg jobban az Ön igényeinek, illetve, hogy milyen méretek illenek a konyhájába. Az adott modell energiacímkéjét is érdemes megtekinteni, amelyen a kapacitásról, a zajszintről és a fogyasztásról szóló információkról is olvashat. Ezeket a paramétereket az Energiacímke fejezetben fejtjük ki részletesen. 

Végül a mosogatógép által kínált programok és funkciók kínálatáról is érdemes érdeklődni. Akár az olyan biztonsági elemekről van szó, mint a gyerekzár vagy a túlcsordulás elleni védelem, akár az olyan kényelmet fokozó elemekről, mint például a hangjelzés, a mosogatószer automatikus adagolása vagy egyebek.

Cikkünkben az árkategóriákról sem feledkeztünk meg, amelyek alapján kiválaszthatja a mosogatógépet, ezen felül tippeket is kínálunk a készülék használatához és karbantartásához, valamint további fontos információkkal is ellátjuk Önt.

Hogyan válasszunk mosogatógépet – röviden:

 • Szabadonálló, beépíthető vagy asztali? A beépíthető készülékek jobban illenek a konyha dizájnjába, a szabadonállókat azonban sokkal egyszerűbb telepíteni. Az asztali mosogatógépek nagyon kis konyhákba alkalmasak.
 • Mennyi edényt használ? Kéttagú háztartásba legfeljebb 10 terítékre szolgáló kapacitás is elegendő, míg több személynek akár 12 – 14 terítékes kapacitásra is szüksége lehet.
 • Ellenőrizze az energiacímkét. A legjobb energiaosztály az A+++, a legjobb szárítási hatékonysági osztály A, míg a legjobb zajszint 40 dB alatti.
 • Tekintse meg a programkínálatot. A legközkedveltebb programok közé az automatikus, az ECO és a gyors programok tartoznak.
 • Gondoljon a biztonságra. Erről a túlcsordulás elleni védelem vagy a gyerekzár gondoskodnak.
 • Fontolja meg, milyen funkciókat szeretne. A kijelző és az időzítés manapság természetesnek számítanak, a drágább modellek azonban például automatikusan is képesek adagolni a mosogatószert, illetve Wi-Fi csatlakozással is rendelkeznek.

Változatok

A mosogatógép kiválasztása során három alapvető típus közül választhat – beépíthető, szabadonálló és asztali. Az asztali mosogatógépek külön kategóriának számítanak, legfőképpen méreteikkel különböznek az általános mosogatógépektől. A beépíthető és a szabadonálló modellek esetében keskenyebb, 45 cm körüli, valamint szélesebb, 60 cm körüli változatok közül választhat. A mosogatógép szélessége szorosan összefügg a kapacitással, erről a későbbiekben olvashat. 

Asztali

Az asztali mosogatógép legfőképpen kis lakásokba és konyhákba alkalmas, ugyanis ez foglalja el a legkevesebb helyet. Nem kell beépíteni a konyhapultba, csupán rá kell helyezni. Viszonylag kis kapacitású, általában legfeljebb öt terítékre alkalmas, tehát csupán egy-két személy számára megfelelő. Számukra azonban a kis kapacitás előnynek számít, mivel nem kell félig üresen bekapcsolniuk a mosogatógépet, így nem kell feleslegesen vízre és áramra pazarolniuk a pénzt.

Beépíthető

Szeretné, ha konyhája dizájnja zavartalan lenne? Ennek érdekében választhat beépíthető mosogatógépet, amelyhez ennek megfelelő ajtót vásárolhat. A beépíthető mosogatógépek két típusra oszthatók. Az első a teljesen beépíthető mosogatógép, amelyen a vezérlőpanel az ajtó felső peremén elhelyezett. Az ilyen készüléket nem lehet felismerni a konyhában.

A következő típusba az olyan mosogatógépek tartoznak, amelyeken a vezérlőpanel az elülső oldalon található. Ez az egyetlen rész, amely látható módon megkülönbözteti a mosogatógépet a körülötte lévő szekrényektől. Az ajtó további része lefedhető olyan deszkával, mint amilyen a konyhabútor többi része. Az ilyen mosogatógépekkel például költözéskor lehet probléma, azonban ha a konyhájában lévő többi készülék is beépített, akkor nem kell haboznia.

Szabadonálló

A szabadonálló mosogatógép bárhol elhelyezhető, ahol van vízellátás, energiacsatlakozás és lefolyó. Az egyes szabadonálló mosogatógép modellek alappal ellátottak, ami annyit tesz, hogy a felső részük eltávolítható és a konyhapult alá csúsztatható. Az ajtók azonban, a beépíthető modellekkel ellentétben, az eredetik maradnak. Ebből kifolyólag érdemes összehangolni a konyhabútor és a mosogatógép dizájnját.

Mosási és szárítási hatékonyság 

A mosás és szárítás hatékonysága azt fejezi ki, hogy a mosogatógép milyen hatékonyan mos és szárít a referenciamodellhez képest. Ennek ellenőrzéséhez ennek a hatékonyságnak az indexei lesznek segítségére, a mosási hatékonysági indexnek legalább 1,12 -nek, a szárítási hatékonysági indexnek legalább 1,06 -nak kell lennie. A piacon lévő mosogatógépek túlnyomó többsége megfelel ezen értékeknek, e tekintetben nincs köztük jelentős különbség.

Emiatt nem szükséges hosszasan ezekkel az adatokkal foglalkozni a választás során, gyakorlatilag az összes mosogatógép körülbelül azonos hatékonysággal mos és szárít. Azonban ha olyan modellre bukkan, amely értékei magasabbak, az azt jelenti, hogy az valamivel hatékonyabb, mint versenytársai.

Energiacímke

Az energiacímke, amellyel a törvény értelmében minden mosogatógép ellátott, olyan fontos információkat közöl, amelyeket érdemes tudni a készülékről. Információkat talál rajta az energiaosztályról, az energia- és vízfogyasztásról. A címke a szárítási hatékonysági osztályt, a mosogatógép kapacitását és annak zajszintjét is jelzi. Ha tisztázza ezeket a paramétereket, a választás legnehezebb részét maga mögött tudhatja.

A mosogatógép adatai mellett egy QR -kódot is talál az energiacímkén, amely az európai termékadatbázisba irányítja. Ott a gyártók további adatokat adnak meg a készülékekről, megtalálja ott például a már korábban említett mosási és szárítási hatékonyságot.

Energiaosztály és energiafogyasztás

Az energiaosztály a mosogatógép gazdaságosságát fejezi ki. Az osztályok A-G betűkkel jelöltek, az A osztály elméletileg a legjobb, jelenleg azonban egyetlen mosogatógép sem tartozik ebbe az osztályba. A mosogatógépek 2021-ben új energiacímkéket kaptak, amelyeken egyebek mellett az osztályok is megváltoztak. A legtakarékosabb modellek jelenleg körülbelül a C osztályba tartoznak, hogy a jövőben még gazdaságosabb mosogatógépekre is legyen tartalék.

Az energiacímkével az energiafogyasztás is összefügg, amely 100 Eco ciklusként van megadva, amely a lehető legtakarékosabb program, amelyet a mosogatógép kínál. Így viszonylag könnyen kiszámítható a ciklusonkénti fogyasztás. Ez általában 1 kWh alatti, ami annyit tesz, hogy egy mosási ciklus kevesebb, mint 70 forintba fog kerülni.

Vízfogyasztás

A vízfogyasztás alapján hasonlítható össze a legegyszerűbben, hogy mennyivel hatékonyabb a mosogatógép, mint a kézi mosogatás. Ez Eco ciklusban van megadva, általában 10 l körül mozog. Egyetlen kézi mosogatás során akár 40 liter vizet is elfogyaszthat, így egy átlagos mosogatógép többszörösen takarékosabb lehet, mint a kézi mosogatás.

Terítékek száma

Ezen információ alapján megtudhatja a készülék kapacitását. Ez ugyanis nem kilogrammban vagy literben, hanem a terítékek számában van megadva. Egy teríték egy lapos tányért, egy mély tányért, egy desszertes tányért, egy bögrét, egy poharat és evőeszközöket foglal magába. A főzéshez használt edények és egyéb edények nem tartoznak bele ebbe a számba, ezért emiatt jobb, ha tágasabb mosogatógépet választ (természetesen a saját belátáson múlik, valamint azon, hogy milyen gyakran főz, illetve mennyire tudja megtölteni a mosogatógépet). 

Az általános kapacitás 12 – 14 teríték, egy ilyen mosogatógép általában 60 cm széles. A legnagyobb modellek kapacitása 16 teríték. Egy kéttagú család számára gyakran 10 vagy kevesebb teríték kapacitású mosogatógép is megfelel, az ilyen kapacitású mosogatógépek szélessége körülbelül 45 cm.

Zajszint és zajszint osztály

A mosogatógép nem egy olyan készülék, amely egész nap működik, másfelől a mosási folyamat több órán át is tarthat, és egy nagyon hangos modell meglehetősen zavaró lehet. A legcsendesebb készülékek zajszintje 40 dB körüli, ez az érték a hűtőknél is gyakori, a zajszint kényelmi határértéke 50 dB körül mozog. A felső határértéknek 60 dB körülinek kellene lennie. Ez azonban természetesen a mosogatógép elhelyezésétől is függ, előfordulhat, hogy egyes felhasználók egyáltalán nem törődnek a zajszinttel.

A zajszint osztály a zajszintet értékeli. Ahogyan az energiaosztályok, a zajszint osztály is A-G betűkkel megjelölt, a jelenleg kapható mosogatógépek többsége a B és C osztályokba tartozik.

A program időtartama

Az energiacímke utolsó adata a program időtartama, amely szintén az Eco programra értendő. Ne rettentse el a több órás adat, ez az időtartam kizárólag hozzávetőleges, minden mosogatógépnél egy, vagy akár több jelentősen rövidebb program is található, ezek azonban megeshet, hogy kevésbé takarékosak.

Felszereltség és funkciók

A mosogatógép felszereltsége nem biztos, hogy mindenki számára fontos, a kiegészítő funkciók azonban jelentősen kényelmesebbé teszik a mosogatógép használatát. A fogyasztást is csökkenthetik, valamint megvédhetik a lakást a víz általi elárasztástól. Ezért nem árt többet fizetni az egyes fontos funkciókért. Ebben a részben leginkább a mosogatógép biztonsági funkcióit, valamint azokat a funkciókat fogjuk szemügyre venni, amelyek optimalizálják a fogyasztást.

Biztonság

A biztonsági funkciók megvédik otthonát, valamint gyermekeit. Ide olyan különböző rendszerek tartoznak, amelyek megvédik a mosogatógépet a víz kifolyásától, azonban a gyerekzár is ide sorolható, amelynek köszönhetően kisgyermekes családok is biztonságosan használhatják a mosogatógépet.

Túlcsordulás elleni védelem

A mosogatógép fontos elemei az olyan funkciók, amelyek védenek a víz kifolyásával, valamint egyéb vízszivárgásokkal szemben. Az AquaStop (WaterStop és hasonlók) technológia rendkívül közkedvelt, ez például a mosógépeknél is megtalálható. Megakadályozza a vízszivárgást és a konyha esetleges víz általi elárasztását meghibásodás esetén.

Gyerekzár

A kisgyermekes szülők valószínűleg szeretnék, ha a mosogatógép rendelkezne gyerekzárral. A gyerekzár két funkcióval ellátott, elsősorban automatikusan vagy mechanikusan képes lezárni a fő panelt, így megakadályozza, hogy a gyerekek véletlenül bekapcsolják vagy kikapcsolják a mosogatógépet, esetleg programot váltsanak. A beépíthető mosogatógépek ebből a szempontból előnnyel rendelkeznek, ugyanis becsukott állapotban a vezérlőpanel általában nem látható.

Második lehetőségként az egész mosogatógép, illetve az ajtó zárható le. A mosogatás befejeztével a mosogatógép belseje nagyon meleg, így a gyerekek leforrázhatnák magukat a kinyitás során. Az ajtó lezárásával elkerülheti, hogy a gyermek tisztítószerekkel érintkezzen (a színes tabletták csábítóak lehetnek a gyermekek számára, ezt nem érdemes alábecsünli).

Belső elrendezés

Az edények mosogatógépben történő megfelelő elhelyezése elengedhetetlen a tökéletes mosáshoz. Ahhoz, hogy minden kényelmesen elférjen a mosogatógépben, az egyes modellek állítható kosarakkal rendelkeznek, esetleg a belső elrendezés további elemeit is használhatja. 

 • A beltér megvilágítása – Olyan diódák, amelyeknek köszönhetően a mosogatógép beltere jobban áttekinthető.
 • Evőeszköz kosár – Az ebben elhelyezett evőeszközök jobban el lesznek mosva, az evőeszköz kosár azonban az alsó részen több helyet foglal el, ez a tér további edények elmosására is alkalmas lehetne.
 • Állítható magasságú felső kosár – A felső kosár magasságának beállítását akkor fogja értékelni, ha az alsó kosárban nagyobb edényeket, például fazekakat, nagy méretű tányérokat vagy egyebeket szeretne elmosni.
 • Alsó kosár felemelése – Az alsó kosár felső szintre húzása különösen az idősebb és kevésbé mozgékony személyek számára lehet segítség. Az edények hajlongás nélkül is az alsó kosárba helyezhetőek. Ez a funkció ritkábban van jelen a mosogatógépekben.

Vezérlés

A készülék hatékony kihasználásában a késleltetett indítás, a program végét jelző jelzés, valamint egyéb hasznos funkciók lesznek segítségére.

 • Kijelző – Ez már szinte majdnem minden készüléknél természetes, az éppen futó programról informál leegyszerűsítve így a mosogatógép használatát.
 • Wi-fi kapcsolat – Az egyes modern mosogatógépek Wi-Fi kapcsolattal is rendelkeznek, amely segítségével a készülék mobilalkalmazás segítségével vezérelhető.
 • Késleltetett indítás – Ezzel is már biztosan találkozott, például a mosógépeknél. Lehetővé teszi, hogy akkor indítsa el a programot, amikor az Önnek a leginkább megfelelő, tehát például az éjszaka folyamán, vagy akkor, ha éppen nem tartózkodik otthon. A zajszint abból a szempontból fontos, hogy mikor szeretné használni a mosogatógépet, tehát ha például éjjel szeretné bekapcsolni azt, akkor a lehető leghalkabbnak kellene lennie.
 • Jelzés – Ennek köszönhetően nem kell folyamatosan ellenőriznie, hogy lejárt-e már a program. Egyszerűen figyelmeztet, hogy elmosogatott. Az egyes modellek hangjelzést használnak, mások például a padlóra vetítik a programból hátralévő időt, esetleg többszínű fényt használnak.

Kényelmes használat

A legtöbb mosogatógép figyelmezteti, ha után kell töltenie a sót vagy a fényesítő folyadékot. Az egyes modellek más olyan módszerekkel is ellátottak, amelyek egyszerűbbé teszik a használatot.

 • Automatikus mosogatószer adagolás – Ahogyan az egyes mosógépeknél, úgy a mosogatógépeknél is talál automatikus mosogatószer adagolást. Ennek köszönhetően a bekapcsolás során nem kell a tabletta berakásával vagy a tisztítószer lemérésével foglalkoznia, a mosogatógép ugyanis megteszi ezt Ön helyett, így kizárólag időnként kell kicserélnie a tisztítószert tartalmazó egyedi lemezt, amely a készülék ajtajában található.
 • Öntisztító szűrő – A víznyomásnak köszönhetően eltávolítja az ételmaradékokat, így biztosítja a készülék zavartalan működését. A szűrőt ennek ellenére is szükséges időnként (háromhavonta egyszer) kitisztítani az ellenállóbb lerakódások eltávolítása érdekében.
 • Az ajtó automatikus kinyitása a szárítást követően – A program befejeztével az ajtó kinyílik, ennek köszönhetően a felesleges pára távozik, így nem csapódik le a tiszta edényekre.
 • Fényező folyadék és só jelzője – Figyelmeztet, ha után kell tölteni ezeket a szereket a mosogatógép problémamentes működéséhez.

Takarékosság

Ahhoz, hogy a mosogatógép a lehető legkevesebb energiát és vizet fogyassza, érdemes takarékos technológiával ellátott mosogatógépet vásárolni.

 • Töltésérzékelő – Hasonlóképpen működik, mint az automata töltetérzékelő a mosógépeknél. A mosogatógépbe helyezett edények mennyisége alapján az érzékelő beállítja a vízmennyiséget, így pénzt takarít meg. Ettől már csak egy lépésre van a Green Inteligence technológia, amely az energiamennyiséget, valamint a program hosszát is beállítja.
 • Melegvíz csatlakozás – Azzal, ha meleg vízre csatlakoztatja a készüléket, pénzt és időt is megtakaríthat. A meleg víz ugyanis olcsóbb, mint a mosogatógépben felmelegített hideg víz. Ezzel egyidejűleg a program hossza a víz felmelegítésére szükséges időtartammal rövidül le.
 • Inverteres motor – A hagyományos motorral ellentétben az ilyen típusú motor számos előnnyel jár. Folyamatosabban működik, csendesebb, nagyobb teljesítmény mellett kevesebbet fogyaszt és élettartama is hosszabb. Az egyes gyártók több éves kiterjesztett garanciát kínálnak az ilyen típusú motorra.

Programok

A mosogatógépek általában öt vagy hat programot (amennyiben ezek közül az egyik az automatikus program), és általában négy mosási hőmérsékletet kínálnak. Ami a hőmérsékletet illeti, a 40°C képes gyorsan elmosni a frissen használt edényeket, az 50°C többé-kevésbé univerzális hőmérsékletnek számít, a 60 – 65°C -ot két-három napos edények elmosására használhatja, míg a 70°C-ot és magasabb hőmérsékletet azon háztartásokban fogják értékelni, amelyekben csupán heti egyszer kapcsolják be a mosogatógépet.

Automatikus program

Az automatikus programot, legfőképpen a késleltetett indítással kombinálva, minden olyan elfoglalt felhasználó értékeli, aki nem szeretne hosszasan elidőzni a mosogatógép felett. Az auto program hasonló elven működik, mint a töltetérzékelő a mosógépeknél. Önmaga kiértékeli a behelyezett edények mennyiségét, valamint azok szennyezettségi szintjét, és ennek megfelelően állítja be a mosási programot. Olyan mosogatógépek rendelkeznek ilyen programmal, amelyek valamilyen típusú töltésérzékelővel ellátottak.

Az egyes gyártók nagyobb választékot, például akár több tíz programot is kínálhatnak az automatikus program helyett. Ez természetesen nem kimondottan rossz, azonban az automatikus programmal rendelkező mosogatógépek az egyszerűsítésnek köszönhetően egyre elterjedtebbek.

Hogyan kell használni az egyes programokat?

A hagyományos standard programon és az automatikus programon felül több közkedvelt program is létezik. Mihez használhatók ezek?

Program Milyen szennyezettségre alkalmas Program hossza Hőmérséklet (°C) Energiafogyasztás
ECO Közepes Hosszú (akár 4 óra) 50 Alacsony
Gyors Gyenge Rövid (kb. 30 perc) 30-40 Alacsony
Intenzív Erős Közepes (2-3 óra) 70 és több Magas
 • ECO program – Bemutatjuk a leginkább energiatakarékos programot. A legalacsonyabb hőmérsékletet használja a mosáshoz, ennek kompenzációja, hogy hosszabb időn át mos, egy ilyen program időtartama tehát lényegesen hosszabb lehet, mint egy hagyományos program esetében. Ügyeljen a vízfogyasztásra is, ami szintén gyakran nő az ECO program esetében.
 • Gyors program – Legfőképpen az edények gyors mosására szolgál, például a vacsora után. Nem kell megbirkóznia a rászáradt ételmaradékokkal, tehát leginkább frissen használt edények elmosására alkalmas.
 • Intenzív program – Ez a program, az előzővel ellentétben, játékos könnyedséggel küzd meg a rászáradt ételmaradékokkal. Erősen szennyezett edények tisztítására alkalmas, amihez magasabb hőmérsékletet használ (70 és 75°C).

Speciális programok

A mosogatógépek olyan speciálisabb programokkal is rendelkeznek, amelyek például üveg mosására, éjszakai használatra, vagy a mosogatógép tisztítására szolgálnak. (Forrás: Reviewed)

 • Előmosás – Az edények öblítése mosogatószer nélkül, erősen szennyezett edények előmosására, illetve olyan edények öblítésére alkalmas, amelyek hosszabb időn át a mosogatógépben voltak a mosogatás előtt.
 • Feles telítettség – Ez a program kevesebb mennyiségű edény mosogatására szolgál. Nem ajánlott napi szinten használni, ugyanis bár kevesebb vizet és energiát használ, optimálisan telített mosogatógépet mégis jobban megéri bekapcsolni.
 • Mosogatógép tisztítása – A készülék tisztítására szolgál, amellyel segít megtartani annak hatékonyságát, valamint növeli annak élettartamát.
 • Éjszakai mosás – Alacsony zajszintű program, amely nem fogja Önt zavarni az éjszaka folyamán.
 • Antibakteriális program – Nagy hőmérsékletű vízzel történő mosás, amely megöli a baktériumokat és a mikroorganizmusokat. Alkalmas például húsos ételekre használt edények mosására, illetve cumisüvegek tisztítására.
 • Program üveg mosására – Általában alacsony hőmérsékletű vízzel történő mosást, valamint kíméletes szárítást jelent, így védve a törékeny poharakat.

Ár

Jó hír, hogy már alacsonyabb áron is beszerezhető jó minőségű készülék. Természetesen minden azon múlik, hogy mit vár el a mosogatógéptől. Amennyiben a lehető legcsendesebb vagy legtakarékosabb készüléket keresi, valószínűleg picit mélyebben a zsebébe kell nyúlnia. Ebben a részben a mosogatógépeket alapvető árkategóriákba osztjuk, és elmondjuk, mit várhat el egy adott árszinttől.

Ár 140 000 Ft-ig

Már a 140 000 Ft alatti kategóriában is talál olyan modelleket, amelyek kielégítik egy átlagos háztartás igényeit. Szélesebb és keskenyebb, nagyobb és kisebb kapacitású mosogatógépeket egyaránt talál ebben a kategóriában. A legtöbb modell azonban nem éri el a legjobb energiaosztályt, valamint enyhén zajosabbak is lehetnek.

Nem minden esetben lehet széles programkínálatra számítani, nem számíthat például gyerekzárra vagy túlcsordulás elleni védelemre. Részletesebb kereséssel azonban ebben az árkategóriában is talál megfelelően felszerelt modelleket.

Ár 140 000 Ft-tól 280 000 Ft-ig

Az ár növekedésével a fogyasztás, valamint a zajszint is csökkennek, a 140 000 Ft feletti kategóriába tartozó mosogatógépek már számos biztonsági és egyéb funkciót is tartalmaznak. Ennek köszönhetően feltételezhetően ez a kategória kínálja a legjobb ár/érték arányt, és valószínű, hogy a legtöbb felhasználó éppen ebből a kategóriából fog választani.

Ár 280 000 Ft felett

A mosogatógépekre nem igazán jellemző, hogy az ár akár több százezer forint lenne. Mi várható tehát ettől a kategóriától? Az ebbe a kategóriába tartozó mosogatógépek szinte mindegyike rendkívül takarékos és csendes. Természetesen rengeteg funkcióval rendelkeznek. Amennyiben kompromisszumok nélküli tökéletes eredményre vágyik, érdemes éppen ebbe a kategóriába tartozó mosogatógépbe befektetnie.

Tippek a mosogatógép használatához

A mosogatógép használata egy bizonyos mértékig intuitív, a használati útmutatóban további fontos információkat talál. Hasznos lehet azonban pár olyan fontos tippet megemlítenünk, amelyek meghosszabbítják a mosogatógép élettartamát.

 • Az esetleges ételmaradékokat csupán törölje le az edényekről, ne öblítse le őket, a mosogatószer így képes jobban rátapadni az edényekre. Amennyiben csupán hosszabb időközönként szeretné bekapcsolni a mosogatógépet, leöblítheti az edényeket annak érdekében, hogy az ételmaradékok ne száradjanak rá az edényekre.
 • A nagyobb és szennyezettebb darabokat helyezze az alsó részbe, a poharakat felülre, a tányérokat érdemes felváltva behelyezni úgy, hogy a kis és nagy tányérok váltsák egymást annak érdekében, hogy a víz mindenhová bejusson.
 • Ne indítsa be feleslegesen a mosogatógépet félig telített állapotban, ha nem rendelkezik ehhez megfelelő programmal. A kellemetlen szagok eltávolítása érdekében elegendő leöblíteni az edényeket és megvárni, amíg megtelik a mosogatógép. Mosogatógépbe alkalmas illatosító tasakok is léteznek, amelyek képesek eltávolítani az esetleges kellemetlen szagokat.
 • Évente kétszer a megfelelő tisztítószerrel, üres állapotban indítsa el a mosogatógépet.

Mi mosható a mosogatógépben és mi nem

Bár manapság a legtöbb konyhai edény és eszköz probléma nélkül behelyezhető a mosogatógépbe, mégis léteznek olyan anyagok, amelyekre az automatikus mosás nincs jó hatással, tehát kézi tisztításra van szükségük. A következő sorokban éppen ezekről lesz szó. Olyan tárgyakat is megemlítünk, amelyekről azt gondolhatta, nem valóak a mosogatógépbe, azonban azok mégis moshatóak benne. Néhány rajongó még főzhet is a mosogatógépben, ez azonban kizárólag az ínyencekre jellemző.

Mi nem tartozik a mosogatógépbe

A mosogatógépbe általánosan olyan anyagok nem illenek, amelyek rosszabbul viselik a magasabb hőmérsékletet és a koncentrált tisztítószereket. Pontosabban például:

 • Fa – Bár a mosogatógép képes elmosni a fa eszközöket, a vágódeszkát, a fakanalakat és a további eszközöket, azonban a magas hőmérséklet és a kémiai anyagok jelentősen csökkentik az ilyen eszközök élettartamát, mosogatógépben történő ismételt mosás esetén a fa kiszáradhat, megrepedhet vagy felszívhatja a mosószer szagát, amit biztosan nem szeretne később érezni az ételekben.
 • Régiségek, festett üveg – Kézzel festett edények, régiségek, aranyozott tányérok vagy alumínium edények – ezeknek a tárgyaknak egyszerűen nincs semmi keresnivalójuk a mosogatógépben. Általában lekopott díszítésre, esetleg foltos poharakra számíthat. Ez a modern üveg edények esetében is megtörténhet, tehát érdemes előre meggyőződnie arról, hogy alkalmasak-e a mosogatógépben történő tisztításra, esetleg érdemes speciális üveg programot használni rájuk, már amennyiben a mosogatógépe rendelkezik ilyennel.
 • Teflon – A teflon réteg mosogatógépben történő mosás során hámlik, így az edények egy bizonyos idő elteltével elveszítik tapadásmentes képességüket. Éppen ennek köszönhetően kézzel is rendkívül egyszerűen elmoshatók, így pár perc megtakarításért cserébe valóban nem éri meg tönkretenni az edényeket.
 • Kések – Természetesen a konyhai késekről beszélünk, az evőeszköz kések minden gond nélkül elmoshatók a mosogatógépben. A konyhai modellek esetében azonban a penge tompává válhat, a fogantyú pedig megsérülhet – legfőképpen akkor, ha fából készült.
 • Egyes műanyagok – A műanyagok esetében valamivel nehezebb eldönteni, hogy alkalmasak-e mosogatógépbe. Az olyan edényeknél nincs probléma, amelyeknél már a gyártó is feltünteti, hogy moshatók mosogatógépben. Más műanyagok azonban a magas hőmérséklet hatására deformálódhatnak. Amennyiben nem biztos abban, hogy az adott edény alkalmas-e mosogatógépbe, ajánljuk, hogy a biztonság kedvéért a felső rekeszbe helyezze azt, ahol az edény kevésbé kerül kapcsolatba magas hőmérséklettel.

Miben lehet segítségére a mosogatógép

A mosogatógépben nem csupán edényeket moshat, ugyanis az más háztartási cikkek tisztítására és fertőtlenítésére is alkalmas lehet. Ennek köszönhetően a mosogatógépbe például az alábbiakat is beteheti:

 • Gyerek játékok – A cumisüvegeken felül a mosogatógépben különböző rágókákat, csörgőket és egyéb, akkumulátor nélküli játékokat is elmoshat és fertőtleníthet.
 • Üveg lámpabúra – A mosogatógép képes megtisztítani a portól a lámpabúrákat, a vázákat, valamint a különböző dekorációkat is, azonban ezekre is ugyanaz vonatkozik, mint az üveg edényekre, tehát nem ajánljuk a mosogatógépbe helyezni a régiségeket, a kézzel festett és kényes darabokat.
 • Háziállatok táljai – Nem csupán az emberek edényeit, hanem a kutyák vagy a macskák táljait is rendszeresen kell tisztítani. Érthető módon nem ajánlatos a konyhai edényekkel együtt mosni őket, azonban egyéb tárgyakkal bátran behelyezheti őket a mosogatógépbe.
 • Gumi és egyéb tárgyak – A fent említetteken felül a mosogatógépbe például gumicsizmát, esőkabátot, fésűt, kozmetikai eszközöket és egyebeket is helyezhet.

Só és fényesítőszer

A jártas felhasználók számára a mosogatógép használata valószínűleg jól ismert rutin, de a kezdők számára e tekintetben az olyan kifejezések, mint a mosogatógép só és a fényező ismeretlen kifejezések lehetnek. Vajon mire szolgál ez a két dolog?

A mosogatógép vízkőoldót is tartalmaz. Ez eltávolítja a vízből a kalciumionokat és más ásványi anyagokat, majd nátriumionokkal helyettesíti azokat, ezáltal meghosszabbítja a mosogatógép élettartamát és problémamentes működést biztosít. Kémiai reakcióról van szó, ezért a vízkőoldó egy kémiailag aktív részt, egy úgynevezett vízkőmentesítőt is tartalmaz, és éppen ebbe a részbe kell időnként sóoldatot tölteni a vízkőoldó regenerálása érdekében.

Az ilyesfajta rendszeres öblítés elmulasztásával a vízkőoldó funkcionalitása csökkenhet, cseréje pedig gyakran több tízezer forintba kerül. A megfelelő só kiválasztásában a Hogyan válasszon sót a mosogatógépbe cikk lesz segítségére.

Sót tartalmazó mosogatógép tabletták

A legtöbb felhasználó mosogatógép tablettát vásárol, amelyek már tartalmaznak sót. Egyes gyártók és szerviztechnikusok azonban ezt a sótartalmat elégtelennek tartják. Ezt azzal indokolják, hogy a vízlágyító a mosogatógép vízbevezető részén található, de a tabletta csak a mosogatógépben oldódik fel, és a leeresztett víz már nem érintkezik a vízkőoldóval, így nem működik regeneráló oldatként.

Ezért amennyiben biztos szeretne lenni abban, hogy a lehető legjobb módon bánik mosogatógépével, ajánljuk, hogy önállóan, a tablettákon felül is használjon sót. Magát a sót egy kifejezetten erre szolgáló, csavaros kupakkal ellátott, a mosogatógép alján található nyíláson keresztül kell betölteni a mosogatógépbe. Az utántöltési eljárást és a megfelelő mennyiséget a mosogatógép használati utasításában találja.

Fényesítőszer

A mosogatógépbe alkalmas fényesítőszer védőréteget képez az edényeken, így megakadályozza, hogy az ételmaradékok vagy az ásványi részecskék újra leülepedjenek. Poharak vagy ezüst evőeszközök esetében véd a cseppek kialakulásával szemben, amelyek a száradás során foltokat hozhatnának létre. Fényesítőszer használatával tehát az edények jobban leöblítettek lesznek, egyenletesen, maradékok és foltok nélkül száradnak meg.

Gyakran ismételt kérdések a mosogatógépekkel kapcsolatban


Szerinted hasznos volt ez a cikk?
Visszajelzéseidet örömmel fogadjuk.

Mosogatógépek
Átlagos értékelés 4.3 az 12 szavazatból