A 10 legjobb forrólevegős fritőz (sütő) értékelése és tesztje 2023

A forrólevegős sütők az elmúlt években a hagyományos sütés alternatív megoldásává váltak. Összehasonlításunkban különböző kapacitású statikus és dinamikus modellek találhatóak.

Hogyan hasonlítsuk össze a forrólevegős sütőket?

Az összehasonlításunkban szereplő termékeket úgy hasonlítottuk össze, mint egy jól tájékozódott fogyasztó. Fontos paraméter volt számunkra a fritőz térfogata, amely befolyással van a benne készült étel mennyiségére. Egy bizonyos mértékig a kapacitás szubjektív, éppen ezért maradtunk inkább az arany középútnál, ahelyett, hogy bármelyik oldal szélsőségeihez ragaszkodnánk. Az összehasonlítás eredményét az oldalnak ezen a részén találhatja meg.

Számunkra nagy jelentőséggel bírtak az előre beállított főzési módok – különösen azok száma és típusa. Az egyszerű hőmérséklet szabályozással rendelkező modelleknél az elkészítési folyamat megfelelő kiválasztása valamivel bonyolultabb lehet. Ez a működés módjával is összefügg, a gombok és kijelző kombinációja praktikusabb, mint csupán a forgó kerék.

A karbantartás is fontos szerepet játszott, azok a modellek, melyek mosogatógépben is moshatóak, plusz pontokat kaptak. Konkrétan a következő paraméterekkel foglalkoztunk:

 • Az egyszerre elkészíthető étel mennyisége
 • Előre beállított főzési módok
 • Időzítő
 • Kijelző
 • Kiegészítők
 • Átlátszó fedél
 • Mosogatógépben mosható részek
 • Anyag

Az összehasonlításunk részét képezi a Hogyan válasszunk forrólevegős fritőzt című cikk, amely végigvezeti Önt a kiválasztási folyamaton.


A legjobb forrólevegős sütők az összehasonlítás alapján

Sorrend Termék Űrtartalom (l) Teljesítmény (W) Programok száma Megközelítőleges ár Aktuális ár
Top 1 3,5 1 500 8 35 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 2 4,2 1 630 8 39 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 3 5,5 1 700 11 62 490 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 4 3,5 1 500 8 23 190 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 5 4,2 1 550 8 56 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 6 3,5 1 500 8 21 290 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 7 1,6 1 030 4 30 590 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 8 10 1 800 10 47 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 9 11 2 050 8 77 190 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 10 11 1 700 8 55 990 Ft Mutasd az ajánlatokat

Hogyan válasszunk forrólevegős fritőzt

Bár mindannyian tudjuk, hogy a sült ételek nem tartoznak az egészséges ételek közé, néha mégsem tudunk szabadulni az aranyló ropogós krumpli vagy a szaftos sült hús gondolatától. Ezek az ételek nem csak a vendéglőkben, de egyre gyakrabban az otthonokban is olajsütőben készülnek. A forró olajjal teli edénybe egy speciális kosár segítségével belehelyezzük a nyers élelmiszert, hogy ezt követően aranyszínű ételt nyerjünk. Az így elkészült étel azonban néhány hátránnyal is bír. A legnagyobb hátrány a magas zsírtartalom. A forrólevegős sütő éppen ezt igyekszik kiküszöbölni.

Az innovatív konyhai segédeszközöknek a sütéshez elég csupán egy kanál olaj, vagy akár olaj nélkül is képesek sütni. A forró levegőnek köszönhetően a fritőzben készült étel ropogós, mégis lédús. A termékek java része több funkciót kínál, és a rántott ételek elkészítésén túl sütésre, pirításra, grillezésre vagy főzésre is alkalmas.

A következő cikkben végigvezetjük Önt ennek a háztartási cikknek a kiválasztásában, elmagyarázzuk az egyes paramétereket és kiemeljük azt, amire a választás során ügyelni kell.

Hogyan válasszunk forrólevegős sütőt – röviden:

 • Válassza ki a megfelelő típust – a statikusban néha meg kell keverni az elkészítendő ételt, a dinamikus erről saját maga gondoskodik.
 • Fontolja meg a térfogatot – mind az elkészítendő étel mennyiséget, mind a készülék tárolhatóságát illetően.
 • Gondolja át, hogy szüksége van-e további programokra – gyakori a pizza sütésre, roston való grillezésre vagy zöldségek elkészítésére szolgáló program.
 • Keressen hasznos kiegészítőket – például a csomag tartalmaz-e átlátszó fedelet vagy más tartozékot.
 • Gondolja át a beszerzési költségeket – az árkategóriák tanulmányozása áttekintést nyújt a piaci kínálatról és segít elkerülni a túlértékelt termékek megvásárlását.

Hogyan működik a forrólevegős sütő

A forró levegővel történő sütés a fritőz belsejében keringő forró levegő elvén működik.  A fedél alatt helyezkedik el a fűtőelem, ami felmelegíti a levegőt, amely aztán az edénybe helyezett étel körül kering. Ezáltal felmelegíti azt, és kezdődhet is a sütés, főzés vagy grillezés. A működési elv jobban hasonlít a sütőhöz, mint a hagyományos konvekciós olajsütőhöz. Ezért az elkészült étel íze is eltér az olajban sült ételek ízétől.

Forrólevegős fritőz típusai

Ezt a kategóriát további három részre bontjuk: halogén sütők, statikus sütők és dinamikus sütők.

Halogén sütők

Ahogy azt már a neve is mutatja, az ilyen típusú fritőz halogén fénnyel ellátott, amely hőt hoz létre és így képes lesz megfőzni, megsütni vagy meggrillezni a bele helyezett élelmiszert. Az egyik előnye, hogy fényt hoz létre, így az áttetsző fedélnek köszönhetően az elkészítési folyamat nyomon követhető. Ezeknél a termékeknél a magasabb beszerzési ár hátránynak számít.

Statikus sütők

A statikus fritőzben a forró levegő az étel körül kering, és ezáltal melegíti azt. Az alacsony beszerzési ár előnynek számít. Amennyiben azonban olyan egyenletesen átsült végeredményre vágyik, mint a dinamikus fritőz használatánál, abban az esetben néha meg kell kevernie az edény tartalmát. Ezek a sütők uralják a piacot, éppen ezért ezeknél a típusoknál a legszélesebb a kínálat.

Dinamikus sütők

A dinamikus fritőzök működési elve megegyezik a statikus fritőzök működési elvével. Előnynek számít a kar vagy lapát, amely a készítés során megkeveri az ételt. Így egyenletesen átsült ételt kap anélkül, hogy figyelnie kellene az edény tartalmát, és kézzel kellene megkevernie azt.

Előnyök Hátrányok
Halogén fritőzök + Átlátszó fedél

+ Gyors ételkészítés

– Magas beszerzési ár

– Kicsi a kínálat

Statikus fritőzök + Széles választék

+ Alacsony beszerzési ár

– Az ételt kevergetni kell
Dinamikus fritőzök + Az étel automatikus keverése

+ Gyakran nagyobb űrtartalom

– Kicsi a kínálat

– Magasabb beszerzési ár

A forrólevegős fritőz mélyebb tanulmányozása során különböző elnevezésekkel találkozhat, melyek általában egy és ugyan azt a készüléket vagy elvet írják le. Ilyen például a száraz fritőz, meleglevegős fritőz, olaj nélküli fritőz és forrólevegős fritőz. Magyarországon a forrólevegős sütőt gyakran gőz fritőznek is nevezik. Külföldön azonban olyan modellek is megjelennek, melyek a sütéshez a gőz és fűtőtest kombinációját használják.

Méret

A méretre, mint olyanra, két szemszögből is tekinthetünk, mégpedig a készülék méretére és az ételt befogadó edény térfogatára. A fritőz méreteit az elhelyezéstől függően előre meg kellene fontolni. Ez függ attól, hogy a fritőz helye a konyhaszekrényen lesz-e, vagy minden egyes használat után a helyére teszi majd azt. Ha kis konyhaszekrénnyel rendelkezik, a szekrényeket pedig különféle készülékek vagy edények töltik meg, egy nagyobb készülék beszerzésével akadályokba ütközhet.

A másik fontos paraméter az edény térfogata, amelyben az étel készül. A hagyományos olajsütőkkel szemben a forrólevegős változatnál nem kell gondot fordítania az olaj mennyiségére és az élelmiszer kapacitására. A megfelelő méretű edényt a háztartásban élő személyek száma szerint érdemes kiválasztani. Amennyiben általában két személyre főz akkor kisebb kapacitásra lesz szüksége, mintha egy hattagú család számára készítene ebédet. Általában 1 és 3 liter közötti térfogattal találkozhat.A piacon azonban akár 10 l térfogattal rendelkező modellek is megtalálhatóak.

Az ételek maximális súlya

Az űrtartalom és a méret a fritőzben egyszerre elkészíthető étel maximális súlyával is összefügg. Ez nemcsak termékenként változik, hanem az előkészített alapanyag típusától is függ. A műszaki leírásban rendszerint a hasábburgonya maximális súlya van megadva. A használati útmutatóban részletesebb információkat is megtudhat például a hús, zöldségek vagy édes ételek elkészítéséről. A hozzávetőleges értékek 1 és 2 kilogramm között mozognak.

Anyag

Az anyagot a külső palást, valamint a belső tál szempontjából is meg lehet vizsgálni. Ebben az esetben azonban igaz, hogy a piacon lévő legtöbb termék rendkívül hasonló. A palást anyaga szinte mindig műanyag, csak ritkán találkozhat rozsdamentes acéllal. Ha egy ilyen termék megvásárlásán gondolkodik, értékelni fogja a nagyobb ellenállóságot, amelyet az ilyen anyagból készült termékek biztosítanak. Azonban a súlyra is ügyeljen, a fritőz áthelyezése legfőképpen a nagyobb térfogatot kínáló termékek esetében okozhat gondot.

Ami a belső edényt illeti, itt rendszerint tapadásmentes kezeléssel találkozhat. Ennek köszönhetően a forrólevegős fritőzben készült étel nagyon ritkán ég oda.

Funkciók

Szinte minden készülék rendelkezik funkciókkal. Ezek jobb modellé alakítják az egyszerű készülékeket, és kezelésüket is leegyszerűsítik. Az egyes funkciók nem csak a kényelmet, hanem a biztonságot is növelik. Más funkciók pedig a felhasználási lehetőségeket bővítik.

Jelzőfények

A forrólevegős sütő használata során biztosan szeretné majd tudni, mikor áll készen a készülék a használatra. Éppen ebben lesznek segítségére a jelzőfények, amelyek tudatják Önnel, hogy a fritőz mikor érte el a megfelelő hőmérsékletet és Ön nekiláthat az ebéd vagy a vacsora elkészítésének.

Időzítő

Minden egyes összetevőt meghatározott ideig kell főzni, ezt az időt pedig az optimális íz elérése érdekében be kell tartani. A főzési idő ellenőrzésére az időzítő remek segítség lehet. Ez figyelmezteti, ha az étel elkészült, az egyes modelleknél ilyenkor a fritőz a beállított idő elteltével automatikusan kikapcsol. Szeretnénk figyelmeztetni, hogy a forrólevegős sütőben (sokkal) tovább tart elkészíteni az ételeket, mint a hagyományos olajsütőben. Az ételkészítés ideje legfőképpen a sütőkéhez hasonlítható.

Szűrők

A hagyományos olajsütőkkel szemben a forrólevegős változatnál nem keletkezik kellemetlen olajszag. Ebből kifolyólag nincs szükség szagtalanító szűrőre. Ennek ellenére a termékek rendszerint rendelkeznek vele.

Kijelző és gombok

A kívánt hőmérséklet, idő vagy program beállítása különböző szabályozókkal vagy gombokkal történik. A modernebb készülékek kijelzőjén megjelennek a beállítások és a főzési folyamatra vonatkozó információk.

Előre beállított programok

Az előre beállított programok megkönnyíthetik a dolgát. Sem az időt, sem a hőmérsékletet és semmi egyebet nem kell beállítania. Elegendő kiválasztani a megfelelő programot és indulhat is az ételkészítés.

A programok száma bővíti a felhasználási lehetőségeket. Gyakran találkozhat hasábburgonyára vagy grillezésre szolgáló programmal, azonban esetenként süteményekre, halra vagy pizzára használható programok is előfordulnak.

Kiegészítők

Különösen a többfunkciós készülékek rendelkeznek különböző típusú ételek elkészítéséhez szükséges tartozékokkal. Ezek különféle kiterjesztések vagy tartók is lehetnek. Ezen felül a kiegészítők között rácsokat vagy ételfogó csipeszt is találhat.

Tippek ételek készítéséhez

 • Hasábburgonya – Nagyon sokan hasábburgonya készítésére fogják használni a forrólevegős fritőzt. Ha friss burgonyából készíti ezt az ételt, ügyelnie kellene a jó alapanyag kiválasztására. A burgonyának a lehető legkeményebbnek kell lennie, hogy jól tartsa a formáját. Alaposan mossa meg a burgonyát, esetleg áztassa azt be 30 percre, majd szárítsa meg. Ennek köszönhetően megszabadulhat a felesleges keményítőtől. Ezt követően a hasábokat vékonyan kenje meg olajjal, és helyezze azokat a fritőzbe. Ha a fagyasztott változatot választja, olyan csomagolást vásároljon, amely sütőben való elkészítésre alkalmas. A hagyományos olajsütőbe alkalmas hasábburgonya nem lenne ropogós.
 • Rántott ételek – Rántott szelet, rántott karfiol vagy halrudacskák. Ezeket az ételeket gyakran készítik hagyományos olajsütőben, amelyben nagy mennyiségű olajban kerülnek kisütésre. A forrólevegős fritőz lehetővé teszi, hogy egészségesebben készítse el ezeket az ételeket, azonban nem feltételezhető, hogy azonos eredményeket fog elérni. Egyes felhasználók azonban nem szeretik a rántott ételeket. Van, aki szerint a rántott szelet száraz és színtelen. Mások ezzel ellentétben dicsérik az eredményt.
 • Rizottók, kásák és húsgombócok – Ezeket az ételeket olyan dinamikus sütőkben lehet elkészíteni, amelyek folyamatosan keverik az ételt. Ez biztosítja, hogy az étel ne égjen oda, hanem egyenletesen melegedjen.

A forrólevegős fritőzök közkedvelt márkái

Korábban a forrólevegős sütők ritkaságnak számítottak, de ma már számos konyhai készülékmárka kínálatában megtalálhatók. Leginkább a Tefal, a Philips és a Sencor márka termékei közkedveltek.

Tefal márkájú forrólevegős fritőzök

A közkedvelt Tefal márka több forrólevegős sütő modellt kínál. Az összes Actifry megjelöléssel ellátott, leginkább méretükben különböznek egymástól, ezen felül a funkcióik is eltérőek lehetnek. Minden modell dinamikus és kerek formájú. A felhasználók körében a számos előre beállított programnak, az automatikus keverésnek és az egyszerű vezérlésnek köszönhetően közkedveltek. Másfelől, a drágább modellek közé tartoznak és legfőképpen igényes felhasználóknak alkalmasak.

Philips márkájú forrólevegős fritőzök

A népszerű Philips márka jelenleg (2022 áprilisában) két statikus forrólevegős fritőz modellt kínál. Mindkettő nagy kapacitással rendelkezik, és nagyobb háztartásokban történő főzésre alkalmas. A fritőzök számos előre beállított funkcióval rendelkeznek, amelyeket különböző típusú ételek elkészítéséhez használhat. A Philips egy okostelefonos alkalmazást is kínál, amely forrólevegős sütőkhöz alkalmas recepteket tartalmaz. Az árat tekintve a közepes és a magas kategóriába sorolnánk ezeket a termékeket.

Sencor márkájú forrólevegős fritőzök

A cseh Sencor márka kínálatában számos különböző méretű és felszereltségű modell található. Az egyszerű funkciókkal rendelkező alapmodellektől az összetettebb, fejlett beállításokkal és előre beállított funkciókkal rendelkező változatokig mindent talál a márka kínálatában. A Senor kínálatában megtalálható más típusú készülékekkel ellentétben a forrólevegős sütők csupán néhány színben kaphatóak. Az árat tekintve ezek a modellek az olcsó, illetve közepesen drága termékek közé sorolhatóak.

Ár

A piacon a forrólevegős sütők egyre bővülő választékát találja. A leggyakrabban a Tefal, Sencor, Tristar, Klarstein és egyéb gyártók termékeiről van szó. A következő fejezetben bemutatjuk a forrólevegős fritőzök összehasonlítását a beszerzési áruk szerint, és elmagyarázzuk, hogy milyen paraméterekre számíthat az egyes kategóriákban.

Ár 40 000 Ft-ig

A legalacsonyabb árkategóriában főként 3 liter körüli űrtartalmú statikus fritőzök találhatók. A teljesítményük 1500 W és 1800 W között mozog. Általában csak a hőmérsékletet és az időt lehet beállítani rajtuk.

Ár 40 000 Ft-tól 57 000 Ft-ig

Az árral együtt a készülékek felszereltség is növekszik. Nő a teljesítmény, a funkciók száma és a térfogat is. Ez a legnagyobb modelleknél akár a 10 litert is meghaladhatja. Ennek köszönhetően valóban többfunkciós készülékről van szó. Egyes modellek előre beállított programokkal felszereltek, amelyek megkönnyítik a különböző ételek elkészítéséhez szükséges hőmérséklet, idő és főzési mód kiválasztását.

Ár 57 000 Ft felett

A legmagasabb árkategóriában minden típusú forrólevegős fritőz megtalálható. Nagy kapacitású és teljesítményű, kiváló minőségű készülékekkel találkozhat ebben a kategóriában. A tartozékok széles választéka számos különböző étel elkészítését teszi lehetővé.

Forrólevegős sütőkkel kapcsolatos gyakran ismételt kérdések

Hogyan válasszunk forrólevegős sütőt?

Válassza ki, milyen típust szeretne – statikus vagy dinamikus fritőz. Válasszon az elkészíteni kívánt étel mennyisége, valamint a fritőz által kínált programok szerint. Az egyes modellek sütésre, grillezésre és egyebekre is képesek. A legjobb forrólevegős sütőket összehasonlításunkban találja.

A forrólevegős fritőzben elkészült étel íze olyan, mint az olajsütőben készült étel íze??

Az ételek íze nem olyan, mintha hagyományos olajsütőben készültek volna. Ennek oka, hogy nem olajban sülnek, hanem úgy sülnek, mint a sütőben. Ne számítson ropogós kéregre.

Lehet rántott szeletet készíteni forrólevegős fritőzben?

Rántott szelet sajnos nem készíthető forrólevegős fritőzben, ugyanis ebben inkább csak kisebb darabok készíthetőek.


Szerinted hasznos volt ez a cikk?
Visszajelzéseidet örömmel fogadjuk.

Forrólevegős sütők
Átlagos értékelés 4.6 az 8 szavazatból