Bár mindannyian tudjuk, hogy a sült ételek nem tartoznak az egészséges ételek közé, néha mégsem tudunk szabadulni az aranyló ropogós krumpli vagy a szaftos sült hús gondolatától. Ezek az ételek nem csak a vendéglőkben, de egyre gyakrabban az otthonokban is olajsütőben készülnek. A forró olajjal teli edénybe egy speciális kosár segítségével belehelyezzük a nyers élelmiszert, hogy ezt követően aranyszínű ételt nyerjünk. Az így elkészült étel azonban néhány hátránnyal is bír. A legnagyobb hátrány a magas zsírtartalom. A forrólevegős sütő éppen ezt igyekszik kiküszöbölni.
Az innovatív konyhai segédeszközöknek a sütéshez elég csupán egy kanál olaj, vagy akár olaj nélkül is képesek sütni. A forró levegőnek köszönhetően a fritőzben készült étel ropogós, mégis lédús. A termékek java része több funkciót kínál, és a rántott ételek elkészítésén túl sütésre, pirításra, grillezésre vagy főzésre is alkalmas.
A következő cikkben végigvezetjük Önt ennek a háztartási cikknek a kiválasztásában, elmagyarázzuk az egyes paramétereket és kiemeljük azt, amire a választás során ügyelni kell.
Hogyan válasszunk forrólevegős sütőt – röviden:
- Válassza ki a megfelelő típust – a statikusban néha meg kell keverni az elkészítendő ételt, a dinamikus erről saját maga gondoskodik.
- Fontolja meg a térfogatot – mind az elkészítendő étel mennyiséget, mind a készülék tárolhatóságát illetően.
- Gondolja át, hogy szüksége van-e további programokra – gyakori a pizza sütésre, roston való grillezésre vagy zöldségek elkészítésére szolgáló program.
- Keressen hasznos kiegészítőket – például a csomag tartalmaz-e átlátszó fedelet vagy más tartozékot.
- Gondolja át a beszerzési költségeket – az árkategóriák tanulmányozása áttekintést nyújt a piaci kínálatról és segít elkerülni a túlértékelt termékek megvásárlását.
Hogyan működik a forrólevegős sütő
A forró levegővel történő sütés a fritőz belsejében keringő forró levegő elvén működik. A fedél alatt helyezkedik el a fűtőelem, ami felmelegíti a levegőt, amely aztán az edénybe helyezett étel körül kering. Ezáltal felmelegíti azt, és kezdődhet is a sütés, főzés vagy grillezés. A működési elv jobban hasonlít a sütőhöz, mint a hagyományos konvekciós olajsütőhöz. Ezért az elkészült étel íze is eltér az olajban sült ételek ízétől.
Forrólevegős fritőz típusai
Ezt a kategóriát további három részre bontjuk: halogén sütők, statikus sütők és dinamikus sütők.
Halogén sütők
Ahogy azt már a neve is mutatja, az ilyen típusú fritőz halogén fénnyel ellátott, amely hőt hoz létre és így képes lesz megfőzni, megsütni vagy meggrillezni a bele helyezett élelmiszert. Az egyik előnye, hogy fényt hoz létre, így az áttetsző fedélnek köszönhetően az elkészítési folyamat nyomon követhető. Ezeknél a termékeknél a magasabb beszerzési ár hátránynak számít.
Statikus sütők
A statikus fritőzben a forró levegő az étel körül kering, és ezáltal melegíti azt. Az alacsony beszerzési ár előnynek számít. Amennyiben azonban olyan egyenletesen átsült végeredményre vágyik, mint a dinamikus fritőz használatánál, abban az esetben néha meg kell kevernie az edény tartalmát. Ezek a sütők uralják a piacot, éppen ezért ezeknél a típusoknál a legszélesebb a kínálat.
Dinamikus sütők
A dinamikus fritőzök működési elve megegyezik a statikus fritőzök működési elvével. Előnynek számít a kar vagy lapát, amely a készítés során megkeveri az ételt. Így egyenletesen átsült ételt kap anélkül, hogy figyelnie kellene az edény tartalmát, és kézzel kellene megkevernie azt.
Előnyök | Hátrányok | |
Halogén fritőzök | + Átlátszó fedél
+ Gyors ételkészítés |
– Magas beszerzési ár
– Kicsi a kínálat |
Statikus fritőzök | + Széles választék
+ Alacsony beszerzési ár |
– Az ételt kevergetni kell |
Dinamikus fritőzök | + Az étel automatikus keverése
+ Gyakran nagyobb űrtartalom |
– Kicsi a kínálat
– Magasabb beszerzési ár |
A forrólevegős fritőz mélyebb tanulmányozása során különböző elnevezésekkel találkozhat, melyek általában egy és ugyan azt a készüléket vagy elvet írják le. Ilyen például a száraz fritőz, meleglevegős fritőz, olaj nélküli fritőz és forrólevegős fritőz. Magyarországon a forrólevegős sütőt gyakran gőz fritőznek is nevezik. Külföldön azonban olyan modellek is megjelennek, melyek a sütéshez a gőz és fűtőtest kombinációját használják.
Méret
A méretre, mint olyanra, két szemszögből is tekinthetünk, mégpedig a készülék méretére és az ételt befogadó edény térfogatára. A fritőz méreteit az elhelyezéstől függően előre meg kellene fontolni. Ez függ attól, hogy a fritőz helye a konyhaszekrényen lesz-e, vagy minden egyes használat után a helyére teszi majd azt. Ha kis konyhaszekrénnyel rendelkezik, a szekrényeket pedig különféle készülékek vagy edények töltik meg, egy nagyobb készülék beszerzésével akadályokba ütközhet.
A másik fontos paraméter az edény térfogata, amelyben az étel készül. A hagyományos olajsütőkkel szemben a forrólevegős változatnál nem kell gondot fordítania az olaj mennyiségére és az élelmiszer kapacitására. A megfelelő méretű edényt a háztartásban élő személyek száma szerint érdemes kiválasztani. Amennyiben általában két személyre főz akkor kisebb kapacitásra lesz szüksége, mintha egy hattagú család számára készítene ebédet. Általában 1 és 3 liter közötti térfogattal találkozhat.A piacon azonban akár 10 l térfogattal rendelkező modellek is megtalálhatóak.
Az ételek maximális súlya
Az űrtartalom és a méret a fritőzben egyszerre elkészíthető étel maximális súlyával is összefügg. Ez nemcsak termékenként változik, hanem az előkészített alapanyag típusától is függ. A műszaki leírásban rendszerint a hasábburgonya maximális súlya van megadva. A használati útmutatóban részletesebb információkat is megtudhat például a hús, zöldségek vagy édes ételek elkészítéséről. A hozzávetőleges értékek 1 és 2 kilogramm között mozognak.
Anyag
Az anyagot a külső palást, valamint a belső tál szempontjából is meg lehet vizsgálni. Ebben az esetben azonban igaz, hogy a piacon lévő legtöbb termék rendkívül hasonló. A palást anyaga szinte mindig műanyag, csak ritkán találkozhat rozsdamentes acéllal. Ha egy ilyen termék megvásárlásán gondolkodik, értékelni fogja a nagyobb ellenállóságot, amelyet az ilyen anyagból készült termékek biztosítanak. Azonban a súlyra is ügyeljen, a fritőz áthelyezése legfőképpen a nagyobb térfogatot kínáló termékek esetében okozhat gondot.
Ami a belső edényt illeti, itt rendszerint tapadásmentes kezeléssel találkozhat. Ennek köszönhetően a forrólevegős fritőzben készült étel nagyon ritkán ég oda.
Funkciók
Szinte minden készülék rendelkezik funkciókkal. Ezek jobb modellé alakítják az egyszerű készülékeket, és kezelésüket is leegyszerűsítik. Az egyes funkciók nem csak a kényelmet, hanem a biztonságot is növelik. Más funkciók pedig a felhasználási lehetőségeket bővítik.
Jelzőfények
A forrólevegős sütő használata során biztosan szeretné majd tudni, mikor áll készen a készülék a használatra. Éppen ebben lesznek segítségére a jelzőfények, amelyek tudatják Önnel, hogy a fritőz mikor érte el a megfelelő hőmérsékletet és Ön nekiláthat az ebéd vagy a vacsora elkészítésének.
Időzítő
Minden egyes összetevőt meghatározott ideig kell főzni, ezt az időt pedig az optimális íz elérése érdekében be kell tartani. A főzési idő ellenőrzésére az időzítő remek segítség lehet. Ez figyelmezteti, ha az étel elkészült, az egyes modelleknél ilyenkor a fritőz a beállított idő elteltével automatikusan kikapcsol. Szeretnénk figyelmeztetni, hogy a forrólevegős sütőben (sokkal) tovább tart elkészíteni az ételeket, mint a hagyományos olajsütőben. Az ételkészítés ideje legfőképpen a sütőkéhez hasonlítható.
Szűrők
A hagyományos olajsütőkkel szemben a forrólevegős változatnál nem keletkezik kellemetlen olajszag. Ebből kifolyólag nincs szükség szagtalanító szűrőre. Ennek ellenére a termékek rendszerint rendelkeznek vele.
Kijelző és gombok
A kívánt hőmérséklet, idő vagy program beállítása különböző szabályozókkal vagy gombokkal történik. A modernebb készülékek kijelzőjén megjelennek a beállítások és a főzési folyamatra vonatkozó információk.
Előre beállított programok
Az előre beállított programok megkönnyíthetik a dolgát. Sem az időt, sem a hőmérsékletet és semmi egyebet nem kell beállítania. Elegendő kiválasztani a megfelelő programot és indulhat is az ételkészítés.
A programok száma bővíti a felhasználási lehetőségeket. Gyakran találkozhat hasábburgonyára vagy grillezésre szolgáló programmal, azonban esetenként süteményekre, halra vagy pizzára használható programok is előfordulnak.
Kiegészítők
Különösen a többfunkciós készülékek rendelkeznek különböző típusú ételek elkészítéséhez szükséges tartozékokkal. Ezek különféle kiterjesztések vagy tartók is lehetnek. Ezen felül a kiegészítők között rácsokat vagy ételfogó csipeszt is találhat.
Tippek ételek készítéséhez
- Hasábburgonya – Nagyon sokan hasábburgonya készítésére fogják használni a forrólevegős fritőzt. Ha friss burgonyából készíti ezt az ételt, ügyelnie kellene a jó alapanyag kiválasztására. A burgonyának a lehető legkeményebbnek kell lennie, hogy jól tartsa a formáját. Alaposan mossa meg a burgonyát, esetleg áztassa azt be 30 percre, majd szárítsa meg. Ennek köszönhetően megszabadulhat a felesleges keményítőtől. Ezt követően a hasábokat vékonyan kenje meg olajjal, és helyezze azokat a fritőzbe. Ha a fagyasztott változatot választja, olyan csomagolást vásároljon, amely sütőben való elkészítésre alkalmas. A hagyományos olajsütőbe alkalmas hasábburgonya nem lenne ropogós.
- Rántott ételek – Rántott szelet, rántott karfiol vagy halrudacskák. Ezeket az ételeket gyakran készítik hagyományos olajsütőben, amelyben nagy mennyiségű olajban kerülnek kisütésre. A forrólevegős fritőz lehetővé teszi, hogy egészségesebben készítse el ezeket az ételeket, azonban nem feltételezhető, hogy azonos eredményeket fog elérni. Egyes felhasználók azonban nem szeretik a rántott ételeket. Van, aki szerint a rántott szelet száraz és színtelen. Mások ezzel ellentétben dicsérik az eredményt.
- Rizottók, kásák és húsgombócok – Ezeket az ételeket olyan dinamikus sütőkben lehet elkészíteni, amelyek folyamatosan keverik az ételt. Ez biztosítja, hogy az étel ne égjen oda, hanem egyenletesen melegedjen.
A forrólevegős fritőzök közkedvelt márkái
Korábban a forrólevegős sütők ritkaságnak számítottak, de ma már számos konyhai készülékmárka kínálatában megtalálhatók. Leginkább a Tefal, a Philips és a Sencor márka termékei közkedveltek.
Tefal márkájú forrólevegős fritőzök
A közkedvelt Tefal márka több forrólevegős sütő modellt kínál. Az összes Actifry megjelöléssel ellátott, leginkább méretükben különböznek egymástól, ezen felül a funkcióik is eltérőek lehetnek. Minden modell dinamikus és kerek formájú. A felhasználók körében a számos előre beállított programnak, az automatikus keverésnek és az egyszerű vezérlésnek köszönhetően közkedveltek. Másfelől, a drágább modellek közé tartoznak és legfőképpen igényes felhasználóknak alkalmasak.
Philips márkájú forrólevegős fritőzök
A népszerű Philips márka jelenleg (2022 áprilisában) két statikus forrólevegős fritőz modellt kínál. Mindkettő nagy kapacitással rendelkezik, és nagyobb háztartásokban történő főzésre alkalmas. A fritőzök számos előre beállított funkcióval rendelkeznek, amelyeket különböző típusú ételek elkészítéséhez használhat. A Philips egy okostelefonos alkalmazást is kínál, amely forrólevegős sütőkhöz alkalmas recepteket tartalmaz. Az árat tekintve a közepes és a magas kategóriába sorolnánk ezeket a termékeket.
Sencor márkájú forrólevegős fritőzök
A cseh Sencor márka kínálatában számos különböző méretű és felszereltségű modell található. Az egyszerű funkciókkal rendelkező alapmodellektől az összetettebb, fejlett beállításokkal és előre beállított funkciókkal rendelkező változatokig mindent talál a márka kínálatában. A Senor kínálatában megtalálható más típusú készülékekkel ellentétben a forrólevegős sütők csupán néhány színben kaphatóak. Az árat tekintve ezek a modellek az olcsó, illetve közepesen drága termékek közé sorolhatóak.
Ár
A piacon a forrólevegős sütők egyre bővülő választékát találja. A leggyakrabban a Tefal, Sencor, Tristar, Klarstein és egyéb gyártók termékeiről van szó. A következő fejezetben bemutatjuk a forrólevegős fritőzök összehasonlítását a beszerzési áruk szerint, és elmagyarázzuk, hogy milyen paraméterekre számíthat az egyes kategóriákban.
Ár 40 000 Ft-ig
A legalacsonyabb árkategóriában főként 3 liter körüli űrtartalmú statikus fritőzök találhatók. A teljesítményük 1500 W és 1800 W között mozog. Általában csak a hőmérsékletet és az időt lehet beállítani rajtuk.
Ár 40 000 Ft-tól 57 000 Ft-ig
Az árral együtt a készülékek felszereltség is növekszik. Nő a teljesítmény, a funkciók száma és a térfogat is. Ez a legnagyobb modelleknél akár a 10 litert is meghaladhatja. Ennek köszönhetően valóban többfunkciós készülékről van szó. Egyes modellek előre beállított programokkal felszereltek, amelyek megkönnyítik a különböző ételek elkészítéséhez szükséges hőmérséklet, idő és főzési mód kiválasztását.
Ár 57 000 Ft felett
A legmagasabb árkategóriában minden típusú forrólevegős fritőz megtalálható. Nagy kapacitású és teljesítményű, kiváló minőségű készülékekkel találkozhat ebben a kategóriában. A tartozékok széles választéka számos különböző étel elkészítését teszi lehetővé.