A legjobb szárítóval rendelkező mosógépek összehasonlító tesztje és értékelése

A lakás berendezésének folyamán mindenképpen meg vagyunk szorítva annak térbeli elrendezése által, amihez a legmegfelelőbb típusú, illetve méretű háztartási gépeket szükséges kiválasztanunk. Míg egyesek közülünk megengedhetik maguknak, hogy szabadon engedjék fantáziájukat, mások kénytelenek körültekintően megfontolni minden zug értelmes kihasználhatóságát. És pontosan a másodikként említett gárda bizonyosan értékelni fogja a „kettő az egyben“ típusú háztartási gépek létezését, amelyek sorába tartozik többek között a szárítóval rendelkező mosógép is.

Kiválasztáskor ajánlatos a kombinált gépek működési elvére fókuszálni, mivelhogy megvételükkel bizonyos kompromisszumot szükséges kötni. Az egyes fajta gépek feltöltésükben is különböznek – a felülről tölthetőek a kisebb méretű lakásokba, illetve mozgáskorlátozott személyek részére alkalmasak, az alulról tölthetőek pedig több funkcióval rendelkeznek. Nem szabad figyelmen kívül hagyni az energetikai címkét sem, és töviről hegyire át kell nézni az azon feltüntetett összes adatot: víz- és energiafogyasztás, mosás és szárítás kapacitása, hatásfok kiértékelése, zajszint. De fontos a kiegészítő funkciók száma és jellege is, amelyekből manapság a gyártók nagy számban kínálnak fel.

A szárítóval kombinált mosógép egy érdekes alternatívát képvisel mindazok számára, akik lakásukban nem rendelkeznek elegendő hellyel a külön-külön háztartási gépek elhelyezésére. Még az említett kompromisszumokon és az alacsonyabb hatékonyságon felül is, vitathatatlanul megkönnyíti az életet, és épp erről van szó elsősorban. Ha viszont nem teljesen világos számodra, melyiket is válaszd az elérhető modellek sorából, olvass bele cikkünkbe: Hogyan válasszunk szárítóval rendelkező mosógépet. Meggyőződésünk, hogy abban megtalálod a megfelelő választ, vagy legalábbis nyújthat egy kis inspirációt.


A legjobb szárítóval rendelkező mosógépek a felhasználók értékelései és visszajelzései szerint


Hogyan válasszunk szárítóval rendelkező mosógépet

Kicsi a lakás, amelyikben nem maradt hely sem egy szárító elhelyezésére, sem a kimosott szennyes megszárítására? Ebben az esetben ideális megoldást jelent egy szárítóval rendelkező mosógépet megvásárolni – egy ilyen gép két termék kombinációját foglalja magába, kiválasztása összetettebb és valamivel hosszabb időt fog igénybe venni. Ezért mi összeállítottunk jelen vásárlás előtti útmutatónkat, amelyikben figyelmet szenteltünk a szárítóval rendelkező mosógépek különböző típusainak, rámutatva előnyeikre, funkcióikra, továbbá tanácsot adunk, miképp kell tájékozódni a gép energetikai céduláján. Az útmutató olyképp lett megírva, hogy az olvasó a gép előzetes kipróbálása nélkül is ki tudja választani magának a megfelelő modellt. A vásárlás tehát így aggodalommentesen megtehető egy webüzletben is.

Hogy működik a szárítóval rendelkező mosógép?

Ennek a kombinált háztartási gépnek a működési elve nem biztos, hogy mindenki számára világos. Mindenesetre, a szárítóval rendelkező mosógépek több további sajátosságot (pl. vízfogyasztás), továbbá előnyöket és hátrányokat hordoznak magukban, és ezért nem árt, ha azokat legalább dióhéjban felvázoljuk.

A szokásos szárítókhoz hasonlóan, a szárítóval rendelkező mosógépek túlnyomó többsége szintén a kondenzációs modellek közé sorolható. Léteznek ventillációs szárítóval rendelkező mosógépek is, de az üzletekben azokkal gyakorlatilag nem találkozunk. A ventillációs és a kondenzációs szárítás közti eltérés abban rejlik, hogy a ventillációs gép esetén a szennyesből elpárologtatott víz egy csővezetéken keresztül el van vezetve, míg a kondenzációs modellnél azt lehűtik, majd ismét lecsapódva van elvezetve a lefolyóba. Ennek a módszernek köszönhetően, a kondenzációs szárítóval rendelkező mosógépek telepítéséhez nincs szükség utólagos építészeti beavatkozásra – üzemeltetésükhöz elég csatlakoztatni a villamos hálózatra, a vízvezetékre és a lefolyóra.

Egyben, vagy külön-külön?

Több olvasónk fordult hozzánk azzal a kérdéssel, hogy előnyösebb-e szárítóval rendelkező mosógépet, vagy pedig csak egy önálló szárítót vásárolni. Hacsak azt lehetőségeink megengedik, határozottan ajánljuk inkább a mosógépet és a szárítót mint külön-külön gépet megvásárolni. Ennek egyik oka az, hogy a kombinált gében végzett szárítás soha nem lesz teljesértékű. Először is, a szárítóval rendelkező mosógép az általa kimosott adagot nem képes egyszerre megszárítani. Ráadásul kevesebb programmal rendelkezik, mint egy egyedülálló szárító, és dobja elsősorban mosás céljára van kialakítva, úgyhogy konstrukciója szempontjából kevésbé hatékony.

A másik, teljességében véve alapvető hátránya az üzemköltség. Az ilyen kivitelezésű kombinált mosógépben már egy egyszerű mosás is drágábban jön ki, mint a szárítóval nem rendelkező mosógépek esetén. Hogyha viszont valaki a szárítási lehetőséget rendszeresen ki akarja használni, az éves távlatban csillagászati összegekig rúghat. Ennek oka – a magasabb energiafogyasztáson felül – a vizet használó hűtőrendszer. Az önálló szárítókban erre a célra hűtőmédium van alkalmazva, és abszolút nincs vízszükségletük.

Ennek ellenére, nem egy felhasználó dönt a szárítóval rendelkező mosógép megvétele mellett, és azzal teljes mértékben elégedett. A kombinált gép előnye az alacsonyabb vételár – tudnivaló, hogy két önálló háztartási gép megvásárlása nagyobb kiadásokkal jár. Igen, helyet takarít meg otthonunkban, egy darab gép elhelyezésével a fürdőszobában sokkal kevesebb helyet foglalunk el, mint kettővel. Ezért a „szárító mosógép” megvételét elsősorban abban az esetben ajánljuk, ha a háztartásban hadilábon állunk a helyjel, továbbá, hogyha a szárítást inkább mint a mosógép kiegészítő-, és nem mint az önálló szárítást teljes mértékben helyettesítő funkciójaként használjuk ki.

Variáns + Előnyök – Hátrányok
Mosógép és szárító + Tökéletes szárítás

+ Alacsonyabb üzemi költségek

– Magasabb vételár

– Nagyobb helyigény

Szárítóval rendelkező mosógép + Kettő egyben

+ Alacsonyabb vételár

+ Helytakarékos

– Általában tökéletlenebbül szárít, mint egy önálló szárító

– Nem képes egyszerre megszárítani az általa kimosott adagot

– A szárítás energiaigényesebb

 

Felülről vagy elölről töltés?

Általában véve elmondható, hogy az üzletekben a szárítóval rendelkező mosógépek választéka a külön-külön eladott mosógépek és szárítók számához képest kifejezetten kisebb. Túlnyomórészt szárítóval rendelkező, elölről feltölthető mosógépekkel találkozhatunk, mindamellett a piacon – korlátozott mennyiségben – jelen vannak felülről feltölthető modellek is. És melyek tehát e két típusnak az előnyei, illetve hátrányai?

Kezdjük a felülről tölthető típussal. Ennél alapvető előnyt jelent a helymegtakarítás, elsősorban szélességben. A felülről tölthető kombinált mosógépek legtöbbször magasabbak az elölről tölthető, szárítóval rendelkező mosógépektől – itt nincs mit tenni. Ezen kívül nem iktathatók be pl. a konyhablokkba, a tetejükre nem rakhatunk rá semmit (hacsak nincs szándékunkban azt minden egyes mosás előtt róla lepakolni). A felülről tölthető modellek előnye maga a feltöltésük. Mivelhogy azt felülről végezzük, nem kell a szárítóval rendelkező mosógéphez lehajolgatni – amit főképp az idősebb egyének biztosan hálásan vesznek.

Az elölről tölthető kombinált mosógépek áruválasztéka szélesebb, több funkcióval rendelkeznek, és legtöbbször magasabb hatékonysággal is üzemelnek. Az elölről tölthető, szárítóval rendelkező mosógépek az egyetlen olyan modellek, amelyek konyhablokkba beiktatható variánsban is léteznek. A beépíthető fogyasztók előnye bizonyára az esztétikai benyomás. Ha a szárítóval rendelkező mosógép nem fér el a fürdőszobánkban, vagy egyéb okból fogva előnyben részesítjük elhelyezését a konyhában, biztosan értékelni fogjuk a konyhablokk alá való beépítésének lehetőségét. Az egyedül álló pedig a fürdőszobai elrendezés iskolapéldája.

Feltöltés + Előnyök – Hátrányok
Felülről + Helytakarékos

+ A szennyes betöltése kényelmesebb

– Nem építhetők be

– Legtöbbször kevesebb funkcióval

Elölről + Több funkció

+ Hatékonyabb

+ Beépíthető variánsban is

– Térfogatosabb

 

Energetikai címke

Az energetikai címke egy elhagyhatatlan segédeszköz háztartási gépek megválasztásához. A feltüntetett adatok arra egyrészt törvényrendeleteknek megfelelően kerülnek, másrészt korrekt voltukat egy független labor leellenőrzi. Nem fordulhat tehát elő, hogy az adatok valamiféleképpen nem felelnek meg a valóságnak, vagy hogy pontatlanok. Ennek köszönhetően, az energetikai címke egy alapvető irányvonal, amelyet a szárítóval rendelkező mosógép kiválasztásánál ajánlatos követnünk. Nézzük meg, milyen adatok találhatók rajta és mit jelentenek.

Energetikai besorolás

A színes sávokkal szembeni oldalon látható egy fekete mezőben elhelyezett nagy betű – ez a szárítóval rendelkező mosógép energetikai hatásfokát adja meg. A szárítóval rendelkező mosógépek esetén az energetikai besorolást „A“-tól „G“-ig terjedő betűjellel adják meg. Az „A“ betűjel a legjobb osztályzatot jelenti, a „G“ pedig a legalacsonabb besorolást mutatja. Ajánlatos inkább „A“ energetikai besorolású termékeket vásárolni – manapság az üzletekben nem lenne szabad árulni „B“ besorolástól rosszabbakat. A szárítóval rendelkező mosógép energiafogyasztása mégiscsak valamivel nagyobb, úgyhogy egy kedvezőtlenebb energetikai besorolású – tehát olcsóbb – gép megvásárlásával, végezetül azt túlfizetnénk annak üzemköltségein keresztül.

Villamos energiafogyasztás

Az energetikai címkén található következő adat a villamos energiafogyasztás, amely meg van adva úgy mosás-szárítás, úgy csak mosás esetére. A feltüntetett számérték egy mosási-szárítási, illetve egy mosási ciklus energiaigényéhez van viszonyítva. Az évi fogyasztás (ami többet képes elárulni) megállapításához elegendő, ha az egy ciklusra viszonyított energiafogyasztást megszorozzuk 220-szal, vagyis a standard évi ciklusok megközelítőleges számával, ami feltüntetésre kerül pl. a szokásos mosógépeken, és ami minden egyes hétköznapon átlagosan végzett mosás és szárítás számát adja meg. A villamos energiára kiadott költségek megközelítőleges összegét az évi fogyasztás és az aktuális energiadíjszabás (Ft/kWh) szorzatából állapíthatjuk meg.

Szárítóval rendelkező mosógép kiválasztásakor határozottan meg kell fontolni, hogy a mosó és a szárító funkciót egyaránt ugyanolyan mértékben szeretnénk-e kihasználni, vagy pedig, hogy számunkra inkább megfelelőbb lenne-e a szárítást néhanapján afféle hasznos kiegészítésként igénybe venni – ugyanis ettől függően megfelelőbben eldönthető, milyen energetikai értékeket kimutató, illetve mekkora fogyasztású szárítóval rendelkező mosógépet válasszunk. Van, amikor az energiafogyasztás mosáskor magasabb, van, amikor szárításkor – mikor hogyan. A választás tehát attól függ, melyik funkciót szeretnénk gyakrabban előnyben részesíteni.

Mosás hatásfoka

Az energetikai besoroláshoz hasonlóan, a mosás hatásfokáról szintén „A“-tól „G“-ig terjedő betűjelzés tanúskodik, és itt is az „A“ a legjobb, a „G“ pedig a legrosszabb értékelés. Manapság az üzletekben kapható valamennyi szokásos, szárítóval nem rendelkező mosógép mosási hatásfoka „A“ besorolású. Ebből az okból kifolyólag ajánlatos a szárítóval rendelkező mosógépek közül olyat választani, amelynek mosási hatásfoka a legjobb, legfeljebb engedhetünk a dologból, de max. a „B” besorolásig. Mégiscsak a szárítóval rendelkező mosógép alapvető funkciójáról van szó, ami az egyik legfontosabb tényező.

Centrifugálás fordulatszáma

Egy további fontos mutató, amit nem lenne szabad figyelmen kívül hagyni, a centrifugáláskor használatos fordulatszám. Rendszerint betartandó, hogy a mosás és szárítás hatékony kihasználásához legalább 1200 ford/perc intenzitású centrifugálást kellene választani. A mosógépek ma már rendelkeznek szárítóval is, úgyhogy értelemszerűen semelyik sem üzemel 1200 ford/percnél alacsonyabb fordulatszám alatt – ami a hatékony szárítás megkövetelt minimális értéke. Ha netán mégis egy olyan modellel találkoznánk, amelyiknél ez a követelmény nincs betartva, azt semmiképp ne vásároljuk meg. Minél magasabb a centrifugálás fordulatszáma, annál kevesebb energiára és időre lesz szükség a szárításhoz. Egy elégtelenül centrifugáló mosógép, üzemköltségeit összevetve, végeredményképpen egy nem éppen olcsó mulatság lenne.

A magas fordulatszámhoz olykor párosul egy kevésbé méltatott jelenség: a ruhák gyűrődése. Persze nem feltételezhetjük, hogy a szárítóból (jelen esetben szárítóval rendelkező mosógépből) a ruhadarabjainkat teljesen rácmentesen vesszük ki. Az utólagos vasalás olykor elkerülhetetlen, ami esetenként más és más, de a fehérnemű nagyrésze szárítást követően mégis vasalást kíván. Hogyha nincs szándékunkban minden ruhadarabot kivétel nélkül a szárítóban megszárítani, vagy ha pl. a finomabb darabok esetén, amelyeket nem ajánlatos a szárítóba tenni, bizonyára jól jön, ha lehetséges a fordulatszám csökkentése – a mosógépek többségénél ez a lehetőség adva van. A finomabb daraboknál túl magas fordulatszámot használva azok elsősorban túlságosan gyűröttek lennének, másodsorban pedig csomósodhatnak.

Feltölthetőség határértéke

A címke elárulja azt is, mennyi szennyes rakható bele a szárítóval rendelkező mosógépbe. A címkén erről két befogadóképességet jellemző adat is szerepel: az egyik csak a mosáshoz, a másik a szárítással kombinált mosáshoz. Szárítóval rendelkező mosógép vásárlásakor, illetve annak további használata során, szem előtt kell tartani, hogy a szárítás kapacitása rendszerint nem éri el a mosásra beadagolt teljes mennyiséget. Konkrét példával illusztrálva: pl. egy 8 kg befogadóképességű szárítóval rendelkező mosógép csak 6 kg mennyiségű kimosott szennyest képes egyszerre illetve hatékonyan megszárítani. Gyakran még egy nagyobb méretű mosógép dobjának max. kapacitása sem elegendő, 4 kg-nyi mennyiség szárítása már eléggé szélsőségesnek számít.

Ebből kifolyólag, a kisebb kapacitással szemben ajánlatos inkább egy nagyobb befogadóképességű szárítóval rendelkező mosógépet vásárolni, már csak azért is, mert valószínűleg sor kerül nagyobb méretű darabok (pl. ágynemű) mosására is. Mosás folyamán előnyösebb, ha a dobot nem töltjük fel színültig, hogy a gép a szennyest szabadon megforgathassa, és a mosás, illetve az azt követő szárítás tökéletesebb lehessen. Egy magányos egyénnek vagy egy kétszemélyes háztartásnak elegendő lesz egy kisméretű, kb. 4 kg befogadóképességű szárítóval rendelkező mosógép, egy négy- vagy több tagot számláló családnak pedig a legmegfelelőbb egy nagyobb, amibe belefér 8 kg és annál több szennyes.

Családtagok száma egy háztartáson belül Mekkora befogadóképesség szükséges
1-2 családtag Elegendő 4 kg kapacitás
4 és több családtag Mosáshoz 8 kg kapacitás szükséges

(ez szárításhoz kb. 6 kg-ot jelent)

Vízfogyasztás

A klasszikus mosógéphez hasonlóan, a szárítóval rendelkező mosógép sem csupán villamos áramot fogyaszt, hanem vizet is. Mint ahogy azt már az előzőekben említettük, a mosógépek többsége a vizet nemcsak mosáshoz, hanem szárításkor hűtéshez is kihasználja – a vízfogyasztása mosás és szárítás során tehát jelentősen megnövekszik, és kimondottan magasabb, mint ha csak egy szimpla mosási program futna. Ilyen esetben viszont létezik néhány kivétel, amikor – az egyedülálló technológiának köszönhetően – szárításnál nincs vízigény, és ezáltal a vízfogyasztás úgy a mosási, mint a szárítási ciklus során egyforma szinten marad. Az energetikai címkén megtalálható ez az érték is, ami az egy programon belüli (tehát mosás + szárítás) teljes vízfogyasztást mutatja.

Ugyanúgy, mint az energiafogyasztás esetében, a megadott vízfogyasztás alapján szintén megsaccolható, mennyire fognak kirúgni a szárítóval rendelkező mosógép éves költségei – elég megszorozni a víz egy ciklusra jutó, literben megadott mennyiségét 220-szal és az aktuális vízdíjjal.

Zajszint

A szárítóval rendelkező mosógépeknél ez a jellemző három számértékkel van megadva: mosásnál, centrifugálásnál és szárításnál. Ezt mosásnál és centrifugálásnál ideálisan összehasonlíthatjuk a szokásos mosógépével. A korszerű, szolidabb kivitelű mosógépek szokásos zajszintje mosásnál kb. 55 dB, centrifugálásnál pedig kb. 75 dB körül mozog. A szárítás zajszintje a mosásnál megadott értéktől nemigen különbözik. Jobb elképzelhetőség céljából, nézzünk utána a zajszint-táblázatban, hogy képesek lehessünk tisztább képet alkotni arról a zajszint-határértékről, ami számunkra még elviselhető, és hogy melyik az, amelyik már fülünknek túl erős. Persze ez a szárítóval rendelkező mosógép elhelyezésétől függ. Egy alagsori külön helyiségben kialakított mosókonyhába gyakorlatilag betehetünk bármilyen zajos háztartási gépet, ezzel szemben az egyszobás kislakás konyhájába több mint valószínű, hogy egy minél csöndesebb üzemelésű modell fog kelleni.

Funkciók, kiszerelés

A szárítóval rendelkező mosógépek értelemszerűen el vannak látva azokkal a funkciókkal, amelyeket megtalálhatunk úgy a különálló mosógépeknél, úgy a különálló szárítóknál is. Itt számításba jöhetnek az alapvető funkciók (pl. késleltetett indítás), vagy az újabb keletű technológiák, amelyek közé sorolható pl. a mennyiséget figyelő automatika, vagy az okostelefonnal történő vezérlés.

Alapvető funkciók

A szárítóval rendelkező mosógép szokásos funkciói alapjában véve megegyeznek a szárítóval nem rendelkező mosógépével. A modellek zöménél tehát elvárható pl. a gyerekekkel szembeni zárolás, amelynek köszönhetően a gyerekek nem fognak azzal rosszalkodni. Manapság legtöbbször már természetes a kijelző, amelyre – többek között – kiíródik a mosás hátralévő időtartama. A szárítóval rendelkező mosógép üzemelését nagymértékben megkönnyíti a mosás késleltetett indítása vagy befejezése. A szennyest bekészítjük a dobba, megválasztjuk a Késleltetett indítás programot, és a gép önállóan munkának lát, amikor mi még a munkahelyünkön vagyunk. Ezáltal a gép nemcsak hogy nem fog bennünket zavarni, hanem el fog maradni a várakozási idő, míg kimossa a szennyest. Egyszóval, a mosás folyamata teljes mértékben hozzáidomítható saját napirendünkhöz.

Mennyiséget figyelő automatika

Minél több üzemköltség megtakarításának egyik módja a mennyiséget figyelő automatika, más elnevezéssel Fuzzy logic, Easy logic, vagy 6. érzék. Ez a funkció a víz köbtartalmát szabályozza a szennyes mennyiségétől függően, amivel energiát takarít meg. Tehát amikor a dobot csak részben töltjük fel (mondjuk a feléig), a mosás nem lesz annyira hátrányos, mivel a mennyiséget figyelő automatika csökkenti a vízfogyasztást, és lerövidíti a program futási idejét. Ráadásul az ilyen módon végzett mosás kíméletesebb környezetünkhöz.

Kiszárítottság-érzékelők

A szárítókhoz hasonlóan, a szárítóval rendelkező mosógépek szintén el vannak látva kiszárítottság-érzékelőkkel, amelyek lehetővé teszik a maradék nedvesség szintjének beállítását, és a fehérnemű pontosan olyan mértékben lesz megszárítva, amilyenre óhajtjuk, pl. lehet perfekt száraz a szekrénybe való azonnali eltevéshez, vagy a könnyebb vasaláshoz maradhat kissé hamvas.

Gőzfejlesztő funkciók

Ha már megemlítettük a vasalást, az bizonyos mértékben mellőzhetővé válik, amennyiben egy gőzfejlesztő funkcióval rendelkező mosógépet vásárolunk. A gőz ezesetben nem csupán a ruhákon maradó ráncok kisímítására szolgál, hanem kihasználható olyan ruhadarabok felüdítésére és fertőtlenítésére is, amelyeket per pillanat mosni nem szeretnénk, vagy pedig mosásra nem alkalmasak.

AquaStop

A modern idők adta további új vívmány az AquaStop funkció – ez egy biztonsági rendszer, ami megelőzi a fürdőszoba – a szárítóval rendelkező mosógép hibájából, vagy a víztömlő meghibásodásából, illetve sérüléséből eredő – elárasztását. Így nem kell rettegni, hogy egy nap a szomszéd felhív minket munkahelyünkön, hogy a mennyezetéről csöpög hozzá a víz a mi mosógépünkből. A funkció pl. úszókapcsolós elven működik, ami a biztonsági tartályban figyelemmel kísért víz szintje hirtelen emelkedésének esetén leállítja a mosási folyamatot, elzárja a vízbevezetést, és kiszivattyúzza a fölösleges vízmennyiséget a tartályból.

Smart technológia

A legújabb gépek egyes modelljei már ma lehetővé teszik a Smartphone telefonhoz vagy hasonló mobil berendezéshez való csatlakozást. Ennek köszönhetően, a szárítóval rendelkező mosógép vezérelhető távúton is. Nemcsak a távvezérlés jelent előnyt, hanem pl. a hibák és a felmerülő problémák kiértékelése, valamint a szárítóval rendelkező mosógép vezérléséhez szükséges új programok, tippek, ajánlások letöltése is az internetről, sőt, egyes esetekben módosítható a mosási program, és mindezek megtalálhatók egyetlen mobil alkalmazásban.

Közkedvelt márkájú, szárítóval rendelkező mosógépek

Kombinált háztartási gépeket, mint amilyen a szárítóval rendelkező mosógép is, elsősorban azok a cégek gyártanak, amelyek többek között a különálló háztartási gépek gyártásával foglalkoznak. A legközkedveltebbekből kidolgoztunk külön-külön oldalakat, ahol megtalálhatók az egyes kombinált mosógép-márkák összehasonlításai, valamint tájékoztatás azok gyártóiról.

LG márkájú, szárítóval rendelkező mosógépek

Az LG dél-koreai vállalatcsoport a piacon több tíz ilyen kombinált háztartási gépet jelentet meg, kizárólag elölről feltölthető kialakításban. A szennyes mennyisége mosáshoz 7 és 10,5 kg, szárításhoz pedig 4 és 7 kg között mozog. Energiafogyasztást illetően, az egyes modellek legtöbbször „A“ besorolás alá tartoznak, de termékajánlatukban találhatunk „B“ besorolású igényesebb darabokat is. Az LG márka termékeinek árszintje átlagosnak mondható.

AEG márkájú, szárítóval rendelkező mosógépek

AEG üzletmárkai megjelöléssel az Electrolux cég az önálló mosógépeken és szárítókon kívül azok kombinált változatait is gyártja. A modellek többsége a legjobb, „A“ energetikai besorolású. A szennyes mennyisége mosáshoz 7 és 10 kg szárításhoz pedig 4 és 6 kg között mozog, ami modellenként változó. Az AEG logóval ellátott kombinált mosógépek kizárólag elölről feltölthető kialakításúak, önállóan felállítható, vagy konyhablokkba beiktatható változatban.

Samsung márkájú, szárítóval rendelkező mosógépek

Ez a gigantikus koreai cég, amely elsősorban a mobiltelefonok és laptopok piacának élvezetője, szintén kirukkolt szárítóval rendelkező mosógépekkel, mégha korlátozott számban is, amelyek leginkább a magasabb árkategóriába tartoznak.

Beko márkájú, szárítóval rendelkező mosógépek

A török Beko márka mindenekelőtt a minőség és a minél alacsonyabb ár közti áthidaló megoldás híve, és ehhez tartja magát a szárítóval rendelkező mosógépek esetében is. Ebből a márkából csak elvetve találhatunk néhány modellt, kizárólag elölről feltölthető kialakításúak, önállóan felállítható változatban. A szennyes mennyisége mosáshoz 8 kg, szárításhoz pedig 5 kg. Energetikai besorolásuk „A“ és „B“. Az árat illetően, ezesetben olcsóbb termékekről beszélhetünk.

Bosch márkájú, szárítóval rendelkező mosógépek

A német Bosch cég piacunkra többféle kombinált gépet szállít, amelyek jó segítőtársak a szennyes mosásához és szárításához. Mosási kapacitásuk eléri akár a 10 kg-ot, és képesek egyszerre megszárítani akár 6 kg-ot is. A Bosch vállalat az alacsony energetikaigényre fókuszál, ami alól nem képeznek kivételt a szárítóval rendelkező mosógépek sem – valamennyi a legjobb „A“ besorolás alá tartozik. Ezek a modellek valamivel drágábbak.

Candy márkájú, szárítóval rendelkező mosógépek

Az olasz Candy cég szintén felkínál vagy harmincféle kombinált háztartási gépet piacunkon. Modelljei kizárólag elölről feltölthető kialakításúak, amelyek képesek kimosni 6 – 10 kg és megszárítani 4 – 6 kg szennyest. Termékeik zöme a legjobb energetikai besorolású, de itt-ott megjelenik pár „C“ kategóriás darab is. A Candy vállalkozás által gyártott termékek értékelési mutatója az alacsonyabb zónában helyezkedik el.

Tisztítás, karbantartás

Tekintettel, hogy a szárítóval rendelkező mosógép két fogyasztót képvisel, a tisztítása kissé eltérő lehet, főleg olyan felhasználó számára, aki még nem rendelkezik előzetes gyakorlattal a szárító tisztításához. Ráadásul a karbantartásnak elég gyakran nem szentelnek elegendő figyelmet egy szokásos mosógépnél sem, annak ellenére, hogy azt is rendszeresen tisztán kell tartani, hogy ne rövidüljön az élettartama. Szerencsére ezzel a tevékenységgel nem kell órákat töltenünk, ha azt beiktatjuk a rendszeres takarítási folyamatba. Bizony, egy teljesen elhanyagolt szárítóval rendelkező mosógép rendbehozatalával a műszaki szerviz szakembere órákig is elbabrálhat, hacsak a hanyagságból következően a gép fel nem mondja teljesen a szolgálatot. A tisztítás és karbantartás módja más és más konkrét modell esetén természetesen változó lehet – az megtalálható a használati utasításban. Mi itt összefoglaltuk a szárítóval rendelkező mosógépek túlnyomó többségénél alkalmazható legalapvetőbb lépéseket.

Légszűrők

Légszűrőkkel már találkozott mindenki, akinek gyakorlata van a kimosott szennyes szárítóban végzett szárításával. Karbantartásuk egyszerű, és azt legeszményibb minden egyes szárítás után megtenni. Sőt, egyes szárítóval rendelkező mosógépek már kijelzéssel figyelmeztetnek is a légszűrők kitisztításának szükségességére. Elég, ha a légszűrőt kivesszük, átöblítjük melegvízzel, majd hagyjuk megszáradni, illetve szárazra töröljük. A légszűrők felfogják a port és a textilfonálkákat, és hogyha eldugulnak, meghosszabbodik a szárítás időtartama és csökken a hatásfoka.

Dob tömítése

A szárítóval rendelkező mosógép ezen alkotórészének kellene leggyakrabban időt szentelni. Szerencsére itt sincs szó valami nagy tudományról. Röviden, minden egyes mosást követően ajánlatos megnézni, nem tapadt-e az ajtócska körüli gumitömítésbe por, textilfonálka, hajszál, különböző apró dolgok, és azt letörölni egy rongydarabbal, esetleg a felgyülemlett szennyeződést lesúrolni egy kefécskével. Ezt követően elég, ha szárazra töröljük, és szokjuk meg, hogy az ajtócskát résre hagyva nyitva hagyjuk, hogy a szárítóval rendelkező mosógép ne dohosodjon be.

Kifolyó szűrő

A szárítóval rendelkező mosógép kifolyó szűrője megkívánja, hogy két-három havonként figyelmet szenteljünk neki. Itt egy kissé igényesebb beavatkozásra van szükség. Elég kivenni a kifolyó szűrőt (ajánlatos az ablakocska alá egy törölközőt vagy egy rongyot odakészíteni, hogy ne folyjon szét a maradék víz), megtisztítani a hajszálaktól, textilfonálkáktól és egyéb szennyeződéstől, majd átöblíteni melegvízzel.

Vízcsatlakoztató tömlő szűrője

Ehhez a szűrőhöz valószínűleg csak ritkán nyúlunk, általában akkor, amikor a szárítóval rendelkező mosógép nehezen veszi fel a vizet, ami azt jelentheti, hogy a vízcsatlakoztató tömlő szűrője – több mint valószínű vízkő által – eldugult. Kitisztításához először el kell zárni a bevezető vízcsapot, majd le kell csatlakoztatni a tömlőt. A vízcsatlakoztató tömlő szűrőjét mindkét végéről megtisztítjuk pl. egy keményszőrű kefével.

Dob, a szárítóval rendelkező mosógép belseje

A dob is követel egy kis figyelmet. problémás lehet pl. a több színű ruhadarabok együttes mosása és szárítása, amelyekből textilfonálkák válnak ki. Ilyenkor ajánlatos az egyes mosott adagok között a szárítóval rendelkező mosógép dobját, tömítését és ajtócskáját letörölgetni egy nedves ronggyal, hogy az odatapadt több színű textilfonálkákat ne szedjék fel a ruhadarabok a következő mosás során. Évente néhányszor (van, aki minden hónapban megteszi) futtassunk egy rövid programot üres kombinált mosógéppel, amikoris beléadagolunk a speciális mosógép-tisztító szerből, ami a gép gyomrában sikeresen elvégzi munkáját.

Lágyítószer – lehet, vagy nem?

Főként szárítási témában írt hozzászólásoknál találkozhatunk ezzel a polémiával: a szárítóban szárítandó ruhanemű mosásakor jó-e, ha használunk szokásos lágyítószert? A szokásos szárítókban ez rendszerint nem ajánlatos, mert eldugíthatja a gép belsejét, ráadásul az eredmény nem mindig száz százalékos, a lágyítószer a szárítás során gyakran elveszti illatát. A szárítóval rendelkező mosógép esetén a lágyítószer tiltása nem olyan szigorú, mégiscsak egy konstrukciós kialakításában eltérő háztartási gépről van szó, amelyet a víz rendszeresen alaposan kiöblít. Mindamellett, szárítás előtt lehet használni extra erre a célra alkalmas lágyítószert, esetleg valami másmilyen megfelelő alternatívát választani.


Szerinted hasznos volt ez a cikk?
Visszajelzéseidet örömmel fogadjuk.

Szárítóval rendelkező mosógépek
Átlagos értékelés 4.6 az 62 szavazatból