A legjobb páraelszívók értékelése az összehasonlító teszt alapján 2022

Ebben a cikkünkben a közkedvelt páraelszívók, más néven szagelszívók összehasonlításáról írunk. Cikkünkbe belefoglaljuk a különböző típusokat, valamint arról is olvashat, hogy milyen konyhába melyik a megfelelő választás.

Hogyan kell összehasonlítani a páraelszívókat?

A páraelszívók azon készülékek közé tartoznak, amelyek rendelkeznek energiacímkével, ami rendkívül leegyszerűsíti az alapvető paraméterek összehasonlítását. Összehasonlításunkban nagy hangsúlyt fektettünk ezekre a paraméterekre, ezek ugyanis nem csupán a hatékonyságot és a fogyasztást befolyásolják, hanem a beszerzési árra is hatással vannak. A működési költség évente 2 500 – 5 000 Ft között mozog. Az alapvető paraméterek közé a következők tartoznak:

 • Energiaosztály
 • Villamosenergia-fogyasztás
 • Megvilágítás hatékonysága
 • Légáramlás hatékonysága
 • Zsírszűrési hatékonyság
 • Zajszint

Sok felhasználó számára azonban a kiegészítő funkciók és különösen a páraelszívó rendszer legalább olyan fontosak. Ezt a paramétert nem értékeltük, ugyanis az egyik változast sem jobb vagy rosszabb, mint a többi, minden leginkább az Ön konyhájának lehetőségeitől függ. Amit azonban érdemes értékelni, az például a zajszint, az elszívási sebességfokozatok száma, az érintés általi vezérlés vagy a távirányítós vezérlést, valamint a kijelző jelenléte.

A páraelszívó kiválasztása során számos más olyan szempontot is érdemes figyelembe venni, mint a méretek, a főzőlap feletti elhelyezés, és természetesen a formatervezés. Minderről a Hogyan válasszunk páraelszívót című cikkünkben olvashat. Ebből a cikkből olyasmiket is megtudhat, mint például azt, hogy milyen teljesítményű páraelszívóra lesz szüksége egy adott méretű térbe.


A legjobb páraelszívók az összehasonlító teszt alapján

Sorrend Termék Típus Szívási teljesítmény (m3/óra) Energia-hatékonysági osztály Megközelítőleges ár Aktuális ár
Top 1 Kéményes 600 B 44 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 2 Aláépíthető 580 A 132 690 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 3 Aláépíthető 175 C 34 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 4 Kéményes 375 D 66 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 5 Teleszkópos 389 C 37 690 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 6 Kéményes 650 B 128 750 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 7 Kéményes 650 B 128 750 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 8 Kéményes 620 B 233 090 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 9 Kéményes 620 B 57 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 10 Aláépíthető 600 C 29 490 Ft Mutasd az ajánlatokat

Hogyan válasszunk páraelszívót

Nem tudja, hogyan válasszon páraelszívót házába vagy lakásába? Akár hagyományos, akár modern páraelszívót is keres, következő cikkünkben megtudhat minden fontosat, amit a kiválasztás előtt tudnia érdemes. A következő fejezetekben elmagyarázzuk, milyen típusú szagelszívók léteznek, milyen módon képesek azok elszívni a párát, valamint arról is szót ejtünk, hogy milyen energetikai paraméterekre érdemes figyelni a választás során.

Tanácsainkkal olyan páraelszívót lesz képes választani, amely minden igényét kielégíti majd – csendes és egyszerűen vezérelhető lesz, valamint megfelelő szagelszívást fog garantálni. Nézzük meg együtt, mi található a piacon, és válogassunk olyan márkák termékei közül, mint a Faber, a Siemens, a Gorenje, a Bosch, a Mora és számos egyéb.

Hogyan válasszunk szagelszívót – röviden:

 • A páraelszívó típusát az alapján válassza ki, hogy hová szeretné helyezni a készüléket. Ha például egy beépített szekrénnyel rendelkezik a főzőlap felett, akkor akár beépített páraelszívót, sziget páraelszívót vagy egyebet is választhat.
 • Bizonyosodjon meg arról, hogy van-e lehetősége külső elvezetésre. Ha konyhájában nem található előre telepített kivezető cső, és valamilyen oknál fogva nincs lehetősége, hogy készítsen egyet, nem választhat külső kivezetéssel működő modellt, kizárólag belső keringetésű modellt használhat.
 • Számítsa ki a szoba térfogatát. Ez alapján megtudhatja, mekkora teljesítményű páraelszívóra van szüksége. Ideális esetben a készülék óránként legalább tízszer cseréli ki a helyiségben lévő levegőmennyiséget.
 • Mérje le, milyen távolságra szeretné elhelyezni a páraelszívót a főzőlaptól. A gyártók minden esetben feltüntetik, hány centiméterre kellene a páraelszívót a főzőlap fölé helyezni. Bizonyosodjon meg arról, hogy betartja a gyártó által megadott távolságot.
 • Fontolja meg, hogy szüksége van-e egyedi formatervezésre. A teljesítményen és a további fontos paramétereken felül azt is figyelembe kellene vennie, hogy a páraelszívó formatervezése illik-e az Ön konyhájába. Ha eredeti dizájnra vágyik, akkor számítson arra, hogy többet fog kelleni érte fizetnie.

Páraelszívó típusok

A kívánt páraelszívó nagyrészt annak a helyiségnek a koncepcióján alapul, ahol rendszeresen ételt készít – tehát a konyhán. Közvetlenül a főzőlap fölé kerül elhelyezésre, ahol a főzés során gőzök és szagok keletkeznek. Ha máshol lenne elhelyezve a szobában, közel sem érne el ugyanolyan hatást.

A páraelszívó elhelyezése és formája alapján több típust különböztetünk meg, amelyek megnevezése is eltérő.

 • Beépíthető páraelszívók és függesztett páraelszívók
 • Kürtős páraelszívók
 • Sarok páraelszívók
 • Sziget páraelszívók
 • Teleszkópos páraelszívók
 • Beépített páraelszívók

A megfelelő típus választása az Ön ízlésétől, valamint attól is függ, hogy hogyan szeretné berendezni otthonát. Az elérhetőbb áron kapható, kevésbé észrevehető modellek közé a beépíthető és falra szerelhető modellek tartoznak. Ha extravagáns megoldást keres, akkor a sziget páraelszívó a megfelelő választás az Ön számára.

Beépíthető és függesztett páraelszívók

Az ilyen típusú páraelszívók nem igényelnek túl sok teret. Rendszerint a szekrény részét képezik, esetleg a szekrény aljára felszerelhetőek, ami gyakran csökkenti a teljes teljesítményre vonatkozó követelményeket. A helytakarékosság érdekében teleszkópos modellekkel is találkozhat. Ezek elszívási területe egy további panel kihúzásával növelhető.

A beépíthető páraelszívók legfőképpen kisebb konyhákba alkalmasak, ahol szinte alig lehet észrevenni őket, mégis nagyon praktikusak és hatásosak.

Kürtős páraelszívók

Ha a konyhában lévő tér megengedi, a felfüggeszthető modell helyett kürtős modellt is választhat. Az eredmény szinte azonos, a különbség csupán abban rejlik, hogy a páraelszívó nem a szekrénybe épített, hanem látható helyen elhelyezett. Rozsdamentes acél kürtővel felszerelt, amely a szekrények közt, vagy teljesen különállóan elhelyezett.

Ezeknek a modelleknek a kiválasztásakor már figyelembe veheti a formatervezést, amely kombinálható a konyha más készülékeivel.

Sarok páraelszívók

Tulajdonképpen kürtős páraelszívóról van szó, a különbség csupán az, hogy a sarokba elhelyezett, és természetesen a főzőlapnak is itt kell lennie elhelyezve. Az ilyen típusú főzőlapok robusztusabb megjelenésűek. Leggyakrabban “L” betűre emlékeztető konyhákban találkozhat velük.

Sziget páraelszívók

Olyan nagy méretű konyhát szeretne, amelyben a manapság rendkívül közkedvelt sziget is megtalálható? Akkor felejtse el a korábbi modelleket. Az Ön számára ugyanis a sziget páraelszívó lesz a megfelelő megoldás, amely a mennyezetre kerül rögzítésre és domináns benyomást kelt a helyiségben.

Ilyen típusú páraelszívó esetében a gyártási anyag tekintetében is válogathat. Ebben az esetben nem csupán a tipikus rozsdamentes acélból vagy annak színezéséből választhat. Gyakran acél, alumínium és üveg elegáns kombinációjával is találkozhat.

Tekintettel arra, hogy a sziget páraelszívók nagyobb helyiségekbe alkalmasak, teljesítményük is nagyobb.

Teleszkópos páraelszívók

A teleszkópos páraelszívók a munkalapba süllyesztve, a tűzhely vagy főzőlap mögött elhelyezettek. Ha éppen nincsenek működésben, szinte láthatatlanok, kizárólag felső részük látható, amely egy listára emlékeztet. Ha be szeretné kapcsolni a páraelszívót, az egész panel kiemelkedik. Előnyük, hogy szinte láthatatlanok és hatékonyan működtethetőek. Az átlagos páraelszívókkal szemben azonban drágábbak.

Beépített páraelszívók

Bár ritkán fordul elő, mégis olyan páraelszívók is léteznek, amelyek a főzőlapba telepítettek. Szinte láthatatlanok, és egyáltalán nem foglalnak helyet. Ezek lehetnek alsó páraelszívók, amelyeknél a páraelszívó a főzőlapon található, és a gőz lefelé áramlik, vagy teleszkópos páraelszívók, amelyek hasonlóak a hagyományos teleszkópos páraelszívókhoz, kivéve, hogy a főzőlap részét képezik.

A beépített páraelszívók legnagyobb hátránya magas beszerzési áruk. Ha mégis úgy dönt, hogy ilyen típust szeretne, nagy összeget fog kelleni fektetnie a megvásárlásba, esetleg választhatja a különálló készülékek bonyolultabb változatát. Ebben az esetben azonban valószínűleg nem fogja tudni elkerülni az építési módosításokat.

Elszívás vagy belső keringetés

A páraelszívó kiválasztása a megfelelő típus kiválasztásával kezdődik. Most meg kell válaszolnia azt a kérdést, hogy hogyan fogja elvezetni a párát a helyiségből. Manapság két mód közül választhat, amelyek tökéletesen lefedik az összes ügyfél igényeit, és mindenekelőtt bármilyen térben használhatóak. A legtöbb modell mindkét módon képes működni, így tehát kombinált páraelszívóról van szó, a választás során azonban mégis érdemes foglalkozni ezzel a paraméterrel.

 • Elszívó páraelszívó
 • Belső keringetésű páraelszívó
 • Kombinált páraelszívó

Elszívó páraelszívó

Az ilyen típusú páraelszívókat olyan helyiségekbe telepítik, ahol lehetőség nyílik a pára kültérbe való kivezetésére, tehát az objektumon kívülre. A leghatékonyabb, ha a levegő közvetlenül kerül kivezetésre, mindenféle felesleges elem nélkül. A kivezetés hagyományos, valamint olyan sziget páraelszívók esetében is lehetséges, amelyek nem közvetlenül a falon, hanem a szabad térben elhelyezettek.

A külső kivezetésű elszívók leginkább olyan helyiségben használatosak, ahol lehetőség van csővel kivezetni a párát. Amennyiben van választási lehetősége, ilyen típusú elszívó használatát javasoljuk, ugyanis ez a leghatékonyabb. Ez a működési mód külső kivezetésként is ismert.

Műszaki megoldás

A párát leginkább az ingatlan oldalán, vagy felfelé szokták kivezetni, ahol csak arra kell ügyelnie, hogy megfelelő tetőcserép kerüljön telepítésre, hogy megakadályozza a víz beszivárgását kedvezőtlen időjárási körülmények esetén.

A téli hónapokban figyelembe kell venni, hogy a pára kicsapódhat, valamint lecsöpögő vízzel is kell számolni, amit különböző könyökhajlatokkal és a csőútban lévő speciális elemekkel lehet kiküszöbölni – ennek megoldására tipikusan olyan visszacsapó szelepet használnak, amely kizárólag egy irányban nyílik, mégpedig a páraelszívótól kifelé.

A cső hosszának nem szabadna meghaladnia a 2-3 métert. Ha a kivezető út hosszabb, az út során egy másik kiegészítő motor is elhelyezhető.

Belső keringetésű páraelszívó

Olyan személyek is léteznek, akiknek nincs lehetőségük kivezetni a párát az ingatlanból. Ebben az esetben belső keringetésű páraelszívóra lesz szükség. Első ránézésre mindkét típusú páraelszívó azonosnak tűnhet.

A különbség azonban a páraelszívó belsejében rejlik. Ez ugyanis nincs rákötve semmiféle elvezető csőre, mivel recirkulációs rendszerrel felszerelt. Ez úgy működik, hogy elszívja a levegőt a helyiségből, megtisztítja, majd visszavezeti azt a helyiségbe. Erről a folyamatról mindenekelőtt speciális szűrők gondoskodnak:

 • Fémszűrő – a páraelszívó alján elhelyezett látható szűrő
 • Zsírszűrő – elsődleges funkciója a zsírrészecskék felfogása
 • Szénszűrő – a főzésből származó kellemetlen szagok elnyelésére szolgál

A belső keringetésű páraelszívónál nem kell építési munkálatokat végezni az elvezető cső építéséhez, másrészt nem szabad megfeledkezni a szűrők tisztításáról és cseréjéről. Ezt a feladatot a szennyeződésektől függően néhány havonta kell elvégezni. Vásárláskor azt is ellenőrizze, hogy legalább egy szűrőt tartalmaz-e a csomagolás. Amennyiben szűrőt is kell vásárolnia, pár ezer forintos többletköltséggel kell számolnia.

Kombinált páraelszívó

A manapság kapható legtöbb páraelszívó mindkét módon képes működni. Ennek köszönhetően átkapcsolhat az egyes funkciók közt és kiválaszthatja azt, amelyiket működtetni szeretné. Ez lehetővé teszi a hátrányok kiküszöbölését, miközben mindkét páraelszívási típus előnyeit kihasználhatja. Így nyáron például kivezetheti a párát, míg télen a belső keringetésnek köszönhetően a meleg nem fog kiáramlani a helyiségből. Ebben az esetben azonban kivezető csőre és szűrőkre is szüksége lesz.

A kombinált páraelszívók előnye legfőképpen az, hogy a kiválasztás során nem ütközik korlátokba, tehát olyan szagelszívót választhat, amely tetszik Önnek, és elvárásainak is megfelel. A legtöbb modell manapság kombinált, így semmilyen módon nem korlátozza jövőbeli tulajdonosát.

Méretek és elhelyezés

Azt, hogy hová és hogyan kell telepíteni a páraelszívót, attól függ, hogy milyen modellt választ. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a főzőlap fölé történő elhelyezésnek is megvannak a maga szabályai. Ezen felül azokat a méreteket is figyelembe kell vennie, amelyeket konyhája kínál.

Ne feledkezzen meg arról, hogy a páraelszívót bizonyos távolságra kell elhelyezni a főzőfelület felett, ez a távolság körülbelül 65-75 centiméter, ami a konyhabútor magasságától és a tűzhely típusától függően. Gáz típusú főzőlap esetében magasabbra kell helyezni a páraelszívót, mint elektromos főzőlap esetében.

Szélesség

Egy további fontos szabály a páraelszívó szélessége, amelynek legalább a főzőlap méretét le kell fednie, vagy legjobb esetben meg is haladhatja azt. A páraelszívók szélessége 40 – 100 centiméter között mozog, azonban akár ettől több is lehet. Rendszerint 60 vagy 90 cm-es modellekkel találkozhat. A kevésbé rendhagyó méretek közé az 50 és a 70 cm tartoznak.

Súly

Bár úgy tűnhet, hogy ez az adat a páraelszívók esetében felesleges, ez nem igaz. És nem csak a költözés során fontos. Legfőképpen akkor foglalkozzon a súllyal, ha a páraelszívót a szekrény alsó részére szeretné helyezni. A vásárlás előtt bizonyosodjon meg arról, milyen a szekrény teherbírása, így biztosan nem lesz része kellemetlen meglepetésben.

Teljesítmény és energiafogyasztás

Az elszívási teljesítmény valószínűleg az egyik legfontosabb paraméter a páraelszívó funkcionalitása szempontjából. Ez az információ határozza meg, hogy a megvásárolt berendezés fog-e működni az Ön otthonában, vagy sem. Semmi esetre sem ajánlatos alábecsülni ezt az értéket.

Ha nem biztos abban, hogyan számíthatja ki a szükséges teljesítményt, egy viszonylag egyszerű képlet lesz segítségére. Először számítsa ki annak a helyiségnek a térfogatát, amelyben főzni fog.

 • Hossz x szélesség x magasság = térfogat m3-ben

Ez a szám azt mutatja meg, hogy hozzávetőlegesen mennyi levegő van egy adott térben. A páraelszívónak ezt a mennyiséget legalább tízszer kellene kicserélnie egy órán belül. Tehát, ha az Ön számítása alapján 40 m3 jött ki, olyan páraelszívót keressen, amely teljesítménye körülbelül 400 m3/óra körül mozog, esetleg ettől több.

Energiafogyasztás

Adat, amely természetesen a páraelszívó teljesítményével is összefügg. Itt egy egészen egyértelmű szabály érvényes, tehát minél nagyobb teljesítményre van szüksége, annál több energiát fog fogyasztani a készülék. Éppen ezért fontos, hogy ne válasszon túl alacsony vagy túl magas teljesítményt kínáló készüléket, nehogy a szükségesnél jóval nagyobb térbe való páraelszívó vásároljon, ugyanis így az energiafogyasztás is jóval nagyobb lenne, mint amennyi valóban szükséges.

Energiatakarékosabb modellekkel is találkozhat, ezek azonban gyakran magasabb beszerzési áron kaphatóak.

Energiacímke

Az energiacímkék az a fejezet, amely a páraelszívók energiahatékonyságára összpontosít. Előnyük, hogy a gyártók kötelesek valós és egyértelmű adatokat szolgáltatni termékeikről, amelyeket meghatározott körülmények között mérnek. Így az egyes modelleket legalább az alapvető paraméterek tekintetében könnyen összehasonlíthatja. A páraelszívók címkéjén található információkkal ebben a fejezetben foglalkozunk.

Energiahatékonyság

Méri a páraelszívó teljesítményét és felvett teljesítményét (fogyasztását). Egészen egyszerűen azt lehet mondani, hogy azt fejezi ki, hogy mennyi energiára van szüksége a páraelszívónak egy bizonyos teljesítmény eléréséhez. A leginkább energiahatékony készülékek A, a legkevésbé hatékonyak pedig G minősítést kapnak, ritkán azonban A+ minősítésű készülékekkel is találkozhat.

Éves villamosenergia-fogyasztás

Egy számadat, amely azt jelzi, hogy mennyi energiát fogyaszt egy páraelszívó, ha azt feltételezzük, hogy a lámpája napi 120 percig van bekapcsolva, és a páraelszívó napi 60 percig működik.

A pára elszívásának hatékonysága

Azt méri, hogy a motor mennyire hatékonyan képes levegőt szívni a felvett teljesítménytől (fogyasztástól) függően. Elvileg minél kevesebb energiára van szüksége a páraelszívónak egy bizonyos légmennyiség elszívásához, annál hatékonyabb. Ebben az esetben is A-tól (legjobb) egészen G-ig (legrosszabb) értékekkel találkozhat.

A páraelszívó világításának hatékonysága

Ebben az esetben a helyzet nagyban hasonlít az előző pontban leírtakhoz. Minél kevesebb energia felhasználására van szükség a világításhoz és a lámpa működtetéséhez, annál hatékonyabb a páraelszívó. Ebben az esetben is A-tól (legjobb) egészen G-ig (legrosszabb) értékekkel találkozhat.

A zsírszűrő hatékonysága

Ezt úgy mérik, hogy egy új zsírszűrőt megmérnek, majd üzem közbeni vizsgálatnak vetik alá: minél jobban eltér a súlya a használat után az eredetitől, annál hatékonyabb, ugyanis annál több szennyeződést fogott fel. Ebben az esetben is A-tól (legjobb) egészen G-ig (legrosszabb) értékekkel találkozhat.

A jobb tájékozódás érdekében a zsírszűrési hatékonyság különböző osztályait leíró táblázatot is megtekintheti.

Hatékonysági osztály felfogott zsiradék %-a
A 95 % és több
B 85 % – 95 %
C 75 % – 85 %
D 65 % – 75 %
E 55 % – 65 %
F 45 % – 55%
G kevesebb, mint 45 %

 

Zaj értéke

Decibelekben van megadva, és az elszívó maximális teljesítményére értendő. A zajszintről bővebben a következő fejezetben olvashat.

Zajszint

Ha már kiválasztotta az Önnek megfelelő páraelszívót, amely megfelelő teljesítménnyel bír, tekintsen meg még egy fontos paramétert, amely kellemetlenné teheti a főzést. Ez természetesen nem más, mint a zajszint, amely egy bizonyos mértékig összefügg a páraelszívó típusával és teljesítményével.

A belső keringetésű modellek a több szintű szűrésnek köszönhetően zajosabbak. Az elszívás közbeni kellemetlen hangokat azonban a nem megfelelő telepítés és számos más olyan szempont is okozhatja, mint például az elszívócsatorna hossza és alakja, a falhoz vagy a mennyezethez való rögzítés stb.

A csendes páraelszívó egy olyan modell, amely zajszintje nem haladja meg az 58 dB-t maximális teljesítmény mellett. Ez a zajszint hangos beszéd szintjének felel meg. Az egyes modelleknél még a különböző szintek zajszintjét is feltüntetik.

Funkciók

A páraelszívók elsősorban praktikus segítők a konyhai környezetben, és ennek megfelelő funkciókkal is rendelkeznek. A funkciók száma és kivitele természetesen elsősorban a beszerzési összegtől függ.

A teljesítmény és a világítás szabályozása

A páraelszívás szabályozása abszolút alapnak tekinthető. Feltehetően nem létezik olyan modell, amely csupán START/STOP gombbal ellátott, ez egyáltalán nem lenne praktikus. A páraelszívók rendszerint legalább három sebességgel rendelkeznek, az egyes módok gombokkal, csúsztatható elemmel vagy más módon vezérelhetőek.

A főzés során elegendő fényre is szükség van, tehát azzal is számolhat, hogy a modern páraelszívók világítással is felszereltek – akár egy, akár több spotlámpát is tartalmazhatnak, amelyek fényereje akár szabályozható is lehet. Ebben az esetben a gazdaságosabb LED technológia is választható, amely csökkentheti a működéssel kapcsolatos költségeket.

További funkciók

Ezeken az alapvető funkciókon felül az egyes drágább modellek fejlettebb funkciókkal is rendelkeznek, amelyekért ugyan felárat kell fizetni, mégis kényelmesebb használatot tesznek lehetővé.

 • Érintésvezérlés – A modern páraelszívók esetében a gombos vezérlés érintésvezérléssel helyettesített, amelyhez néha egy speciális kijelző is csatlakozik, amely a különböző funkciókat és a működési értékeket jelzi.
 • Automatikus elszívás – A piacon olyan intelligens páraelszívók is léteznek, amelyek több érzékelővel felszereltek. Ezek az ételkészítés során keletkező pára mennyiségének megfelelően önmaguk képesek bekapcsolni az elszívást. Ezek a termékek még az elszívás sebességét is képesek önállóan szabályozni.
 • Időzítés funkció – Az egyes páraelszívó modellek lehetővé teszik, hogy az elszívás egyetlen gomb megnyomásával egy bizonyos időre bekapcsoljon. Például a páraelszívó kikapcsolását követően a készülék még két percen át működik, hogy megakadályozza a felesleges szagok kijutását a helyiségbe.
 • Szűrőcsere-jelző – Különösen a belső keringetésű egységek esetében találkozhat olyan modellekkel, amelyek LED-es kijelzőket tartalmaznak, amelyek figyelmeztetik Önt, hogy ezt vagy azt a szűrőt tisztítani vagy akár cserélni kell.
 • Távirányítás – A főzés kényelmét azzal is növelheti, hogy távirányítóval szabályozhatja a páraelszívó teljesítményét és egyéb funkcióit.

Árak

Az, hogy milyen páraelszívót vásárol, természetesen a ráköltött összegtől is függ. Tekintettel arra, hogy számos páraelszívó típus létezik, természetesen az ártartomány is széles. A különböző árkategóriákba tartozó egyes modellek összehasonlítása ezért egy rendkívül fontos lépés a kiválasztás során.

Ár 80 000 Ft-ig

Összehasonlításunk szándékosan tartalmazza ezt a kategóriát, ugyanis nagyon népszerű. Elsősorban a konyhaszekrényekbe épített, illetve a felfüggesztett és teleszkópos páraelszívók tartoznak ide. Ezek a termékek tökéletesen megfelelnek a lakóházakban élő személyeknek. Rendszerint kisebb és közepes teljesítményről van szó, amely körülbelül 350 m3/óra, azonban olyan kivételekkel is találkozhat, mint a kürtős páraelszívók, amelyek belső keringetést is kínálnak.

Ár 165 000 Ft-ig

Ebben a kategóriában már olyan modellekkel is találkozhat, amelyek teljesítménye meghaladja a 700 m3/órát, sőt, akár sziget páraelszívót is vásárolhat. Leggyakrabban kürtős modellekről van szó, amelyek esetében a minőségi világítást, a visszacsapó szelepet, a belső keringetést vagy a számos modern dizájnos elemet fogja értékelni, a kialakítást tekintve leginkább rozsdamentes acélra vagy üvegre számíthat.

Ár 165 000 – 670 000 Ft között

Ebben a széles árkategóriában minden típusú páraelszívóval találkozhat – beleértve a pultba építhető modelleket is. Dizájnos darabokat, nagy méretű kürtős modelleket, sőt, akár sziget típusú elszívót is vásárolhat ilyen összegért. Gyakran takarékosak és hatékonyak.

Ár 679 000 Ft felett

Ebben a kategóriában a külalak a legfontosabb. A teljesítményt és a funkcionalitást tekintve is érdekes modellek az alacsonyabb árkategóriákban is megtalálhatóak, ebben a kategóriában azonban az eredetiségért és az időtálló formatervezésért kell fizetnie. Az ilyen típusú páraelszívók hagyományos világításra is hasonlíthatnak, amely semmilyen módon nem zavarja a konyha kialakítását. A legdrágább modellek ára akár az 1 000 000 Ft-ot is meghaladhatja.

Páraelszívókkal kalcsolatos gyakran ismételt kérdések


Szerinted hasznos volt ez a cikk?
Visszajelzéseidet örömmel fogadjuk.

Páraelszívók
Átlagos értékelés 4.8 az 12 szavazatból