A tesztünkben szereplő legjobb 10 e-book olvasó értékelése 2024

Amennyiben Ön a könyvtárszobáján kívül tartózkodik és nincs kedve nehéz könyveket magával cipelni, az e-book olvasók kényelmes könyvolvasást biztosítanak. Összehasonlításunkban a könyv olvasókat a kijelző átmérőjének mérete szerint két kategóriába soroltuk.

Hogyan hasonlítjuk össze a könyvolvasókat?

A könyvolvasóknál a fő hangsúly a kijelző tulajdonságaiban rejlik, ugyanis az helyettesíti a papírlapokat, így tehát a legnagyobb hatással van az olvasandó szöveg megjelenítésére. Ezért ennél a következő paraméterekre öszpontosítunk:

 • Kijelző típusa
 • Felbontás
 • Kijelző mérete
 • Kijelző megvilágítása
 • Szürke vagy színes árnyalatok

Ezeknél a készülékeknél a kijelzőn kívül a tárhely is fontos, vagyis annak mérete és bővíthetősége memóriakártya segítségével. Az összehasonlítás során a kiválasztott modell csatlakoztathatóságára is oda figyeltünk, vagyis hogy van-e rajta Wi-Fi, Bluetooth, bármilyen USB csatlakozó vagy audio kimenet.

Minden lényeges paramétert leírtunk a Hogyan válasszunk e-book olvasót című cikkünkben.  A cikk tanácsot ad a kijelző típusait illetően, amelyek a végső megjelenítés minőségéért felelősek, bemutatja a leggyakoribb e-book formátumokat és azok kompatibilitását, valamint az olvasó szerkezetére és annak ideális súlyára is kitér.


Legjobb e-book olvasók az összehasonlítás alapján

Sorrend Termék Kijelző mérete Kijelző világítás Támogatott formátumok Megközelítőleges ár Aktuális ár
Top 1 6,8" (17,27 cm) Igen PDF, MOBI, AZW, DOC, HTML, DOCX, PRC, TXT, JPEG, GIF, PNG 60 890 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 2 6" (15,24 cm) Igen PDF, MOBI, AZW, DOC, HTML, DOCX, PRC, TXT, RTF, JPEG, GIF, PNG, BMP 53 490 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 3 6" (15,24 cm) Igen PDF, MOBI, EPUB, AZW, DOC, HTML, DOCX, PRC, TXT 46 390 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 4 6" (15,24 cm) Igen PDF, MOBI, EPUB, DOC, FB2, HTML, DOCX, PRC, TXT, RTF, CBR, CBZ, JPEG, PNG, BMP, TIFF, JPG 38 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 5 6,8" (17,27 cm) Igen PDF, MOBI, AZW, DOC, HTML, DOCX, PRC, TXT, JPEG, GIF, PNG 78 690 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 6 6" (15,24 cm) Igen PDF, MOBI, EPUB, DOC, FB2, HTML, DOCX, PRC, TXT, RTF, JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF, JPG 45 190 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 7 6" (15,24 cm) Igen PDF, MOBI, EPUB, HTML, TXT 68 390 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 8 6" (15,24 cm) Igen PDF, MOBI, AZW, DOC, HTML, DOCX, PRC, TXT, JPEG, GIF, PNG 35 590 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 9 7" (17,78 cm) Igen PDF, MOBI, EPUB, DOC, FB2, HTML, DOCX, PRC, TXT, RTF, CBR, CBZ, JPEG, PNG, BMP, TIFF, ACSM, DJVU, HTM 78 990 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 10 6" (15,24 cm) Igen PDF, MOBI, EPUB, DOC, FB2, HTML, DOCX, PRC, TXT, RTF 65 190 Ft Mutasd az ajánlatokat

Hogyan válasszunk e-book olvasót

Az elektromos könyv olvasók számos olvasó által gyakran használt eszközök. Van, aki azonban még mindig az új könyv papírjának az illatára vágyik, az e-book olvasók viszont vitathatatlan tulajdonságokat rejtenek magukban. A viszonylag könnyű és hordozható készülékben ugyanis gyakorlatilag az egész könyvtárat magával hordozhatja és kiválaszthatja azt, amihez éppen kedve van. Ráadásul az olvasnivaló vásárlásának ilyen módja környezetkímélő, mivel nincs szükség papírra. Ez az e-könyv árában is visszatükröződik.

Mivel a könyv olvasók nagy népszerűségnek örvendenek, a piacon viszonylag sok termék található, amelyek az eltérő paraméterekben különböznek egymástól. Hogy a vásárlás során ne keveredjen különféle bonyodalmakba, elkészítettük a következő cikket. Ebből megtudhatja, miért szükséges figyelni a támogatott formátumokra vagy a tárhely méretére. A cikk segítségére lesz abban, hogy a legjobb könyvolvasót válassza ki képminőség szempontjából, felvázolja az érintéssel vagy kézi vezérléssel kapcsolatos lehetőségeket valamint az akkumulátor üzemidejéről is szót ejt.

Hogyan válasszunk e-book olvasót – röviden:

 • Összpontosítson a kijelző kiválasztására – Ez a könyvolvasó legfontosabb része. Legfőképpen a felbontásra és megvilágításra figyeljen oda.
 • A felhasználói kényelemnek is fontosnak kellene lenni – Válasszon az érintőképernyő vagy a hagyományos gombos vezérlés közül. A vezérlés egyszerűségét vagy az áttekinthető menüt se tévessze szem elől.
 • Határozza meg a felhasználás célját – Vagyis azt, hogy a könyvolvasót csupán olvasásra kívánja használni, vagy más multimédiás fájlok feltöltését is tervezi. Ennek függvényében válasszon elegendő kapacitással rendelkező memóriát, amelyet szükség esetén bővíteni is tud.
 • Vizsgálja meg a támogatott formátumokat – Nem törvényszerű, hogy a készülék automatikusan minden elérhető formátumot képes elolvasni.
 • Tájékozódjon a csatlakozási lehetőségekről – A kiválasztott olvasó rendelkezik-e  Wi-Fi csatlakozással, fülhallgató vagy USB csatlakozóval.
 • Az akkumulátor üzemidejére is szánjon időt – Minden modell más fogyasztást mutat, ezért a mAh adat helyett az órákban mért üzemidő szerint igazodjon.

Kijelző

A kijelző az olvasó legfontosabb része, amely a készülék és az olvasó közti kapcsolatot közvetíti. A megfelelő kijelző kiválasztására ezért érdemes a lehető legtöbb időt fordítani. A kiválasztás során a következő paraméterekre kellene odafigyelni:

 • Kijelző típusa – A könyvolvasók esetében két típusú kijelzővel találkozhat. A régebbi e-ink Pearl valamint az újabb e-ink Carta, amely lényegesen jobb megjelenítésű, de drágább is. A legújabb típus az e-ink Kaleido, amely állítólag a legélénkebb színekkel rendelkezik, mindezek mellett azonban a szemhez is kíméletes.
 • Kijelző mérete – Általában 6 és 10 hüvelyk között mozog, az ideális méret az Ön igényeitől függ.
 • Felbontás – Minél nagyobb, a kép annál finomabb és jobb minőségű. 800 x 600 felbontástól egészen 1 872 x 1 404 px felbontásig számos változattal találkozhat. Ezt azonban a kijelző mérete alapján kell megítélni.
 • Megvilágítás – A könyv olvasókra jellemző, hogy a megvilágítást úgy tervezték, hogy minél jobban kímélje a szemet, azonban mégis minden fényviszony között éles képet nyújtson.
 • Szürke árnyalatok – Kevés modell kínál színes megjelenítést, általában a fekete-fehér kép az alap, leggyakrabban a szürke 16 árnyalatával.

Tipp: A kijelző sérülésre hajlamos rész, ezért érdemes ezt védeni. Ezt az egész olvasót érintő védő tokkal, vagy legalább a kijelzőt védő fólia vagy üveg alkalmazásával teheti meg.

Kijelző típusa

Az e-book olvasók leggyakrabban az e-ink technológiát felhasználó kijelzőket használják. A piacon a hagyományos LCD kijelzővel rendelkező olvasókkal is találkozhat, de ezek a könyvolvasásra nem igazán alkalmas választásnak tűnnek, mivel fénylenek, és inkább csak tabletekről van szó, amelyeket könyvolvasóként tüntetnek fel. Az e-ink kijlező két változatával találkozhat.

E-ink Pearl

Az e-ink kijelzőket fejlett technológiával gyártották, amelyek különböző minőségű ábrázolási módot kínálnak. A régebbi modelleknél az e-ink kijelzőt Pearl kijelzőként is jelölik. Ezek rosszabb tulajdonságokkal rendelkeznek, általában alacsonyabb árral párosulnak. Ez a tipusú kijelző a sötétebb háttéren világosabb betűkkel rendelkezik, ami a lassabb megjelenítéssel együtt a kényelmes használat kárára megy.

E-ink Carta

Megéri mérlegelni a jobb minőségű kijelzőbe való befektetést, mégpedig nem csak az esztétikai tulajdonságok, de a szemei egészsége miatt is. Az e-ink Carta modernebb típusainál a betűk lényegesen jobb megjelenítését, jobb kontraszt arányokat és általában nagyobb felbontást érzékelhet. Az ábrázolás sokkal jobban hasonlít a valódi könyvhöz, vagyis a nyomtatott papír formához.

E-ink Kaleido

Ez a kijelző típus a 2020-as évek második felében került bemutatásra. Olyan típusról van szó, amely más kijelzőktől eltérően a szürke árnyalatokon kívül a színek ábrázolására is képes. A színek ábrázolása ezeknél a típusú kijelzőknél viszonylag élethű, és mindezek mellett a szemet is kímélik.

Az összes kijelzőtípus jellemzőit egy táblázatban is összefoglaltuk.

Típus Előnyök Hátrányok
E-ink Pearl + Alacsonyabb beszerzési ár – Rosszabb megjelenítési tulajdonságok
E-ink Carta + Jobb megjelenítés, kontraszt és felbontás – Magasabb beszerzési ár
E-ink Kaleido + Kiváló minőségű színes megjelenítés

+ Kíméletes a szemeknek

– Magasabb beszerzési ár

 

A kijelző mérete

A kijelző mérete vagy átmérője egy további nagyon fontos paraméter. Hüvelykben van megadva és a két átlósan szembe fekvő szélső pont távolsága alapján mérik. Egy hüvelyk pontosan 2,54 cm, tehát egyszerű átalakítással meglehetősen pontos képet kaphat a kijelző méretéről.

Tartsa azonban szem előtt, hogy a nagyobb kijelző nem mindig jelenti azt, hogy a könyvolvasó jobb tulajdonságokkal rendelkezik, a kezelése ugyan kényelmesebb és általában jobb ábrázolást is kínál, más szempontból viszont csökken az akkumulátor üzemideje. Természetesen a nagyobb készülékek nehezebben is tárolhatóak.

A piacon 6 – 10 közti hüvelyk átlójú készülékeket talál. Általánosságban elmondható, hogy az általános szövegek és irodalom olvasására a 6″ körüli átmérővel rendelkező kijelzőt javasoljuk választani. Amennyiben egyszerre egy egész A4-es oldalt szeretne megjeleníteni, érdemes 7″, és annál nagyobb átmérőjű készüléket választani. A nagy dokumentumokkal történő kényelmes munkavégzés érdekében a 9″ körüli kijelzőket válassza.

Felbontás

A kijelző felbontása egy olyan paraméter, amely megmutatja, hogy a panelen függőlegesen és vízszintesen összesen hány megjelenítési pont található. Általánosságban elmondható, hogy minél több pont található a kijelzőn, annál simább és jobb minőségű megjelenítésre számíthat. A betű simább a grafika pedig pontosabb. A 800×600 pixeles felbontás bár régebbi, de még mindig egészen elterjedt felbontás. A nagyobb értékek, mint például az 1 448 x 1 072 pixel azonban fokozatosan kiszorítják az előző típust. A képarányok és ezek által a felbontás is változó.

A felbontást a képernyő méretéhez képest kell figyelembe venni. Röviden, ha az 5″ és 9″ olvasó ugyanolyan felbontással rendelkezik, akkor a második esetben a megadott számú pixel sokkal nagyobb területen oszlik el, tehát a kapott kép nem lesz olyan jó minőségű.

Éppen ezért két modell összehasonlítása során érdemes inkább a kijelző finomságát jelző paramétert figyelni, amely megmondja, hogy egy hüvelyk távolságra hány képpont található egymás mellett. A kapott DPI egység (dots per inch, esetleg máshol PPI – pixels per inch) pontos információval szolgál – minél magasabb ez az érték, annál jobb a kapott kép. A piacon a 200 – 300 DPI értékkel rendelkező könyv olvasók a leggyakoribbak.

Megvilágítás

Rögtön az elején érdemes megemlíteni, hogy az olvasók megvilágítása általában nem azonos a háttérvilágítással. Az olvasóknál a beépített világítás leggyakrabban a kijelző felső részében található, így a fény a panelen keresztül nem alulról halad át, hanem azt egy fényvezető réteg szórja szét. A megvilágításnak ez a módja meglehetősen specifikus és ráadásul átlagon felüli dolog, amely bizonyos előnyökkel, azonban hátrányokkal is jár.

Az ilyen típusú megvilágításnak az előnye mindenekelőtt a sokoldalúság, mivel ezek a kijelzők szinte bármilyen fényviszonyok mellett használhatóak. A hagyományos LCD kijelzőkkel szemben az e-ink kijelzők kifinomultabb világítási rendszert kínálnak, amely sokkal jobban kíméli a szemet.

A megvilágítás hátrányai elsősorban a gyorsabb akkumulátor lemerülésben és a magasabb árban rejlenek. Ebben az esetben viszont nem tanácsos spórolni. A könyvolvasó vásárlása előtt érdemes kipróbálni, hogy megfelel-e a világítás, nem-e fárasztja a szemét és hogy a világítás egyenletes-e. Egy másik megoldás egy külső lámpa beszerzése lehet, amely akár az olvasó borítójába is beépíthető.

Szürke árnyalatok vs. színek

Az esetek többségében a piacon olyan olvasókkal találkozhat, amelyek az elektronikus tinta megjelenítő technológiának köszönhetően mindössze a szürke szín különböző árnyalatait képesek megjeleníteni, ez leggyakrabban 16 színárnyalat. A szöveg és az alap illusztrációk megjelenítéséhez lényegében semmi másra nincs is szükség. Egyes esetekben azonban a felhasználó prezentációk, képek és más grafikák megjelenítésének lehetőségét is szívesen fogadja. Egyes modellek LCD panellel rendelkeznek és a színes megjelenítést is támogatják, ez azonban energiaigényesebb és az eredmény nem olyan meggyőző, mint például a tableteknél.

A könyv olvasók elsősorban csak szöveg olvasására lettek tervezve, ezért olyan elterjedt és meghatározó a fekete-fehér megjelenítés. Mindezek mellett az akkumulátort is kíméli. Kijelzője fehér és fekete részecskéket tartalmaz, a fehérek pozitív, a feketék negatív töltésűek. A pozitív és negatív pigmentek töltésüknek megfelelően átrendeződnek és mikrokapszulákban keverednek, így a képet a szürke különböző árnyalataiban hozzák létre.

Formátumok támogatása

Az elektromos könyvek több formátumban kaphatóak. Ezek azonban némileg megnehezítik a megfelelő készülék kiválasztását, mivel ezeknek a formátumoknak a könyvolvasó általi támogatottsága nem mindig száz százalékos.

Leggyakrabban támogatott formátumok

Leggyakrabban az ePUB, PDF és MOBI formátumokkal találkozhat. Hazánkban az elsőként említett formátum, tehát az ePUB a leggyakoribb. A MOBI formátumnak is nagyon jó a támogatottsága, az Amazon márkájú könyvolvasóknál pedig az egyetlen támogatott formátumról van szó.

EPUB

Az EPUB viszonylag fiatal, világszerte és hazánkban is viszont jól elterjedt formátum. Előnye a széles testreszabási lehetőség. Lehetővé teszi a szöveg kijelző méretéhez, különböző méretekhez, betűtípushoz és könyvjelzőhöz történő adaptálását. Az Amazon Kindle könyvolvasók által azonban nem támogatott. További hátránya lehet, hogy a képekkel, diagramokkal, táblázatokkal és más elemekkel tarkított bonyolultabb szöveg megjelenítésére nem minden esetben képes.

MOBI

A MOBI, vagy teljes nevén Mobipocket külföldön szintén nagyon közkedvelt formátum. Elsősorban az Amazon Kindle könyvolvasók által támogatott, amelyekhez készült, vagy optimalizálva volt. A szöveg testreszabásának számos lehetőségét kínálja, mint például a betűtípus, a betűméret megváltoztatása, szövegtördelés. A grafikát is támogatja – de csak egy bizonyos mértékig.

PDF

A PDF formátum egy nagyon gyakori formátum, amely sokoldalú, más eszközökön is használják elektronikus dokumentumok olvasására. Sajnos ezzel az univerzitással a könyvolvasókkal társuló viszonylag rossz kompatibilitás is összefügg, ahol ugyanis az egyes oldalak nagyítása szükséges, amely csökkenti az olvasás kényelmét, az adott oldalnak mindig csak egy bizonyos részét olvashatja el, a szöveget nem lehet nagyítani.

Ha továbbra is a PDF formátumot részesíti előnyben, a választás során összpontosítson arra, hogy a kiválasztott eszköz rendelkezik-e úgynevezett landscape móddal. Ez lehetővé teszi a fájlok fekvő módban történő feldolgozását és ezáltal lényegesen megkönnyíti a PDF fájlokkal való munkavégzést.

Szerencsére van lehetőség más formátumok olvasóbarát fájlokká történő konvertálására. Például az említett PDF-et MOBI vagy EPUB formátumba is konvertálhatja. Erre a célra használhatja az interneten ingyen elérhető online konvertereket, amennyiben a felhasználónak Amazon fiókja van, a formátumot akár e-mailban is konvertálhatja, amelyen kersztül aztán a végső formátumot a könyv olvasóba juttatja.

Formátum Előnyök Hátrányok
ePUB + A leggyakrabban használt formátum

+ Széles körű testreszabási lehetőség

– Az Amazon Kindle nem támogatja
MOBI + Nagyon elterjedt

+ Személyre szabható

+ Amazon Kindle olvasókhoz fejlesztették ki

– Nincs
PDF + Univerzális az e-dokumentumok és grafikák számára

+ Mobiltelefonon vagy számítógépen is olvasható

– Viszonylag alkalmatlan az olvasók számára, de konvertálható

További formátumok és médiák

Az e-book olvasók többnyire más, olyan elterjedt szövegformátumokkal is elboldogulnak, mint a DOC, DOCX vagy TXT, gyakran a prezentáció megjelenítésére is képesek. Bár elsősorban a szöveg olvasására alkalmas eszközről van szó, a jobb eszközök hangot (például MP3, hangoskönyvek) vagy képeket (JPG, JPEG, BMP) is képesek kezelni.

Ezt a funkcionális felhasználást azonban rezervával kell venni, a könyvolvasók többsége csupán a szürke árnyalatok ábrázolására képes, tehát a képanyag semmiféleképpen nem lesz jó minőségű. Ugyanígy a zene és egyéb zenei hangsávok lejátszásához biztosan talál jobb felszereltségű készüléket, így a könyvolvasók ebből a szempontból nem igazán kifizetődőek.

Vezérlés

A könyvolvasók gyakran fontos jellemzőkben különböznek egymástól, ez lehet az érintőképernyő jelenléte, vagy a mechanikus gombok használatának szükségessége. A két típus kombinációja gyakori jelenség. Az érintőképernyős vezérlés előnye a multitouch mód támogatása, amikor egy pillanatban a képernyőt két ujjal vezérelheti, így tehát lehetőség van a megjelenített kifejezés nagyítására vagy kicsinyítésére (ujjaink széthúzásával vagy összehúzásával).

Bár az érintőképernyő nélküli könyvolvasók egyre ritkábban fordulnak elő a piacon, azért még mindig kaphatóak. Támogatóik szerint az e-ink nem reagál elég gyorsan, ezért szükséges, hogy a könyvolvasó gombokkal is fel legyen szerelve, amelyek lehetővé teszik a kijelzőn kívüli vezérlést. Amennyiben ez a megoldás szimpatikusabb Önnek, összpontosítson az olyan modellekre, melyek kombinált vezérlést kínálnak, ugyanis a jövőben hasznára lehet egy ilyen modell.

A mi a vezérlést illeti, ezzel a választási lehetőségeknek még messze nincs vége. Egyes könyvolvasó tulajdonosok a készüléket szövegek írására is használják, így amennyiben ezt a funkciót gyakrabban szeretné használni, a vásárlás előtt mindenképpen érdemes akár a felhasználói vélemények alapján megtudni (még jobb egyenesen az üzletben kipróbálni), hogy az érintőképernyő az elképzelései szerint reagál-e az írásra.Manuális billentyűzettel ellátott készülékek is forgalomban vannak. A könyv olvasón történő írás azonban nagyon korlátozott és ebben az irányban nem helyettesíti a tabletet vagy más, hasonló készüléket.

A felhasználói felület érthetőségét is érdemes felmérni, például az ikonok elrendezését és a fő menüben történő tájékozódás összetettségét. Nagyon sok függ az egyes személyek individuális prefenciáin, ezért érdemes a valóságban kipróbálni a kiválasztott modellt.

Akkumulátor üzemideje

A legtöbb multimédiás készülékhez hasonlóan a könyvolvasók megfelelő akkumulátor kapacitásának a meghatározása is nagyon összetett. Azáltal, hogy az egyes modellek hardveres és szoftveres szempontból is eltérnek egymástól, nagyon eltérő fogyasztás mellett működnek. Az akkumulátor kapacitását milliampérórában (mAh) fejezik ki, minél nagyobb mAh, annál nagyobb kapacitás.

Az olvasók akkumulátor kapacitása általában 1 500 mAh körül mozog, de ahogy már említettük, ez az egység nem tekinthető általánosan érvényesnek, mert egyforma kapacitású akkumulátorral rendelkező két különböző könyvolvasó teljesen eltérő órányi üzemidőt mutathat.

A gyártók éppen ezért sokkal gyakrabban adják meg az akkumulátor üzemidejét órákban, vagy akár az egy töltés alatt megjelenített oldalak számában. Itt célszerű olyan eszközt választani, ahol a kapacitás eléri a minimum 2 hetet vagy legalább az 5 000 oldalt. Fontos még megemlíteni, hogy az LCD kijelzővel ellátott könyvolvasók üzemideje mindössze néhány óra, ezáltal pedig lényegesen csökkentik a készülék használhatóságát.

Tárhely mérete

Amennyiben a könyvolvasót csak könyvek tárolására és azok böngészésére tervezi használni, minden bizonnyal elég lesz a 4 GB körüli kapacitás. A könyv fájlok magukban nem túl igényesek a méretet tekintve és időnkénti törlésükkel nem lehet gond a kapacitással.

Ha azonban a könyv olvasóra más multimédiás fájlokat is, mint például zenét vagy igazán nagy terjedelmű kiadványokat tölt fel, válasszon vagy nagyobb kapacitású tárhelyet, vagy keressen olyan könyvolvasót, amely lehetőséget nyújt memória kártya behelyezésére, amely bővíti a belső memóriát. Azonban arra is számítani kell, hogy az alapvető deklarált memória méret egy részét a rendszerkövetelmények foglalják el.

Méretek és súly

Más készülékekkel ellentétben a könyv olvasók körében nem találkozhat olyan méret és súlybeli eltéréssel, mégis találhatunk némi különbséget az egyes modellek között – ennek oka legfőképpen az eltérő átló. Ahogy arról már az első részben szó volt, a 6″ körüli átmérő praktikus és méreteinek köszönhetően nagyon mobilis is. Ebből kifolyólag utazásra és gyakori hordozásra is alkalmas. A 9″ körüli átmérővel rendelkező könyv olvasók inkább otthoni használatra alkalmasak, mivel méreteikből adódóan kevésbé mobilisak.

A könyvolvasók súlya 150 – 400 gramm között mozog, tehát a köztük lévő különbség nem olyan számottevő. Amennyiben a készüléket nem főként hordozásra szánja, a választás során a súlynak nem kellene döntő szerepet játszania.

Csatlakoztatás lehetősége és töltés

A könyv olvasók a csatlakozás módjában is különböznek egymástól. Vásárlás előtt érdemes megbizonyosodni arról, hogy a kiválasztott modell rendelkezik-e internet csatlakozással, vagy párosítható-e vezetéknélküli fülhallgatóval, amennyiben ezekre a funkciókra igényt tart.

 • USB slot – A számítógépes csatlakozásra szolgál. Ennek köszönhetően könyvolvasóját a számítógépen keresztül töltheti, vagy különféle dokumentumokat vihet rá át.
 • Wi-Fi – Ez a technológia lehetőséget nyújt az internet hozzáféréshez. Segítségével a könyvolvasójába e-könyveket vagy más dokumentumokat, sőt akár alkalmazásokat is letölthet.
 • Mobil jel – Egyes modellek az internetkapcsolatot SIM kártya behelyezésével és adatátvitel hozzáféréssel teszik lehetővé. Ez a lehetőség hasznos lehet az utazások során, amikor nincs mindig Wi-Fi hálózathoz való hozzáférés.
 • Fejhallgató – A könyvolvasók egyre gyakrabban rendelkeznek a fejhallgatók 3.5mmes csatlakozón keresztül történő csatlakoztatásának lehetőségével.
 • Bluetooth – Két készülék vezeték nélküli csatlakoztatására szolgál. A könyvolvasók esetében a számítógéphez, vezeték nélküli fejhallgatókhoz vagy más multimédiás eszközökhöz való csatlakozásra szolgál.

Hasznos funkciók

Tanácsadásunk ezen részében röviden részletezzük a leggyakrabban használt funkciókat, amelyek a könyv olvasókban jelen lehetnek, és gyakran nagyon megkönnyítik az egyes fájlokkal való munkát. A piacon való elérhetőség szerint alap és fejlett funkciókra oszthatóak.

Alapvető funkciók

Az alapfunkciók a könyvolvasók többségében megtalálhatóak. Gyakran a megjelenítés testreszabásáról és az eszközzel végzett munka leegyszerűsítéséről van szó.

 • Jegyzetek és könyvjelző – Egyike a legalapvetőbb, de nagyon praktikus funkcióknak, amely lehetőséget nyújt beleírni a könyvbe a saját jegyzeteit vagy a szükséges részeket kijelölni és könyvjelzővel ellátni azokat.
 • Szótár és jelentés keresése – Szintén egy nagyos ügyes funkció, amely lehetővé teszi a fordítási vagy különféle tudományos szótárak használatát a könyv olvasóban. A magyar szótárak nem igazán elérhetőek, azonban további feltöltésükre lehetőség nyílik, ami egyes felhasználók számára jelentős plusszal bírhat. Egyes könyvolvasók lehetőséget nyújtanak pl. a szó megjelölésére, majd ennek jelentését az interneten történő megkeresésére (leggyakrabban Wikipédia).
 • A betű megválasztása – A könyvolvasó beállítása a felhasználó számára lehetővé teszi a betűtípus kiválasztását belátása szerint, a megjelenített betűméret is változtatható, ami a könyvek esetében néha gondot okozhat. Így tehát kiválaszthatja az Ön számára legmegfelelőbb betűtípust, esetleg úgy is beállíthatja a méretet, hogy ne kelljen például nagyon rövid távolságról olvasni, ami káros hatással van a szemre.
 • Szövegfelolvasó – Vagyis text to speech. Olyan funkcióról van szó, amely lehetővé teszi a szöveg hangos felolvasása a kívánt nyelven. Ezzel a funkcióval kombinálva célszerű, ha a könyvolvasó fejhallgató vagy hangszóró csatlakoztatására is lehetőséget nyújt.
 • Kijelző elforgatása – Hasznos funkció, melynek segítségével a könyvolvasón megjelenített szöveg és más tartalom nem csak a hagyományos függőleges pozícióban, de vízszintes helyzetbe is megjeleníthető. Egyes esetekben az elforgatás a beállításokban manuálisan történik, máshol beépített érzékelő szolgál erre, amely automatikusan ellenőrzi a könyvolvasó helyzetét és annak megfelelően fordítja el a szöveget.
 • Tartósság és vízhatlanság – Az egyes készülékek a sérülésekkel szembeni ellenállás mértékében, a szilárd részecskék és víz behatolása elleni védelemmel is különböznek egymástól (IPxx  jelölés). Legfőképpen a vízállóság (vagy akár a vízzel szembeni szigetelés) hasznos, mivel ezek a készülékek nem károsulnak, ha az esőben vagy a medence mellett eláznak, vagy akár közvetlenül a vízbe esnek.

Fejlett funkciók

Egyes kiválasztott modellek sokkal többet kínálnak, mint az elektromos könyv olvasási lehetőségét. Ne feledje azonban, hogy a könyvolvasók elsősorban ezt a célt szolgálják, a többi funkciótól tehát ne várjon túl sokat és azokat tekintse inkább kiegészítőnek.

 • Internetes böngésző – Ha a könyvolvasó rendelkezik Wi-Fi-vel vagy adathálózattal, akkor szinte bárhonnan csatlakozhat az internethez. Fontos azonban, hogy ne várja el, hogy ezek a böngészők teljes mértékben helyettesítik a számítógépes böngészőket, mivel képességeikből adódóan inkább az alapvető feladatok elvégzésére szolgálnak.
 • Zenelejátszó – Viszonylag keresett funkció, amely a könyvolvasó számára lehetőséget nyújt az MP3 fájlokkal dolgozni, majd ezt követően a kimeneten keresztül a fejhallgatóba vagy a különálló hangszórókra zenét továbbítani. Amennyiben a könyv olvasót zene hallgatásra szeretné használni, válasszon nagyobb memória kapacitású készüléket.
 • Kamera – Léteznek olyan könyvolvasók is, amelyek a felhasználó számára fénykép készítésének a lehetőségét is nyújtják, mivel kis fényképezőgéppel látták el őket. Ez egy szélsőséges funkció, főleg ha figyelembe vesszük, hogy gyakorlatilag minden okostelefonban található jó minőségű kamera. Ráadásul az olvasó kijelzőjén megjelenő képek általában nem túl jó minőségűek.
 • Játékok – Inkább kiegészítő funkció. Az olvasókon megjelennek az olyan alap játékok, mint a kígyó, sakk és más igénytelen variánsok.

Tartozékok

Minden könyv olvasó tartalmaz bizonyos számú tartozékot, a csomagolásban például természetes a töltő, egyes fejlett modelleknél még az érintő toll vagy a ceruza is. Az olvasókhoz azonban további tartozékokat is megvásárolhatóak.

 • Tok – A könyvolvasó talán legfontosabb része, amennyiben a felhasználó gyakori utazást tervez vele, a többi dologgal együtt a hátizsákban szeretné hordani és hasonlók. A jobb borítók még a rosszabb időjárási viszonyoknak is képesek ellenállni, ráadásul különböző színekben kaphatóak. Egyes kifinomultabb termékek állványként is szolgálhatnak, esetleg az éjszakai olvasáshoz beépített megvilágítással is rendelkezhetnek.
 • Védő fólia – Amennyiben nem szeretne egész tokot vásárolni, legalább az olvasó legsérülékenyebb részére, vagyis a kijelzőre kellene gondolnia. Ez hajlamos a sérülésekre és karcolásokra, amelyek ellen a védőfólia felragasztásával lehet védekezni.
 • Állvány – Egyszerű szerkezet, amelybe beilleszti az olvasót és például az asztalra állítja azt. Megnyithatja például a számítógép mellett a jegyzeteket és írhat.
 • Lámpa – Amennyiben a rendelkezésére álló modell nincs ellátva beépített világítással, akkor az egyik lehetőség egy kis olvasó lámpa beszerzése. Ez általában a könyvolvasó testéhez rögzíthető.
 • Töltők és kábelek – Bár egy olyan készülékről van szó, amelynek nagyon hosszú az üzemideje, itt is kell alkalmankénti töltéssel számolni. Döntő többségben alap felszereltségről van szó (egyes esetekben azonban a csomagolás nem tartalmaz adaptert), a piacon azonban számos változat található, például az autóban történő töltéshez és hasonlók. Ha a tápellátásra és adatátvitelre szolgáló kábel megsérül, boltban újat tud vásárolni.
 • Memória kártya – A könyvolvasók esetenként a belső memória külső memória kártyával történő bővítésére is lehetőséget kínálnak, de a tárhellyel általában nincs nagy probléma.

Ár

Természetesen az ár is az egyik nagyon fontos paramétere a választásnak, ezért ebben a fejezetben a különböző árkategóriákkal fogunk foglalkozni, és legalább röviden felvázoljuk, hogy mire számíthatunk az ezekbe a kategóriákba tartozó készülékektől. A legismertebb és legjobban bevált könyvolvasó márkák közé tartozik az Amazon és a PocketBook, vagy akár az Onyx is.

Az olvasók sajátossága, hogy az olvasó egy-egy modelljét különböző áron is megvásárolhatja. Ezek a modellek leginkább abban különböznek egymástól, hogy az olcsóbb változat reklámokat jelenít meg, ami egyes olvasók számára nagyon zavaró elem lehet. Ők befektethetnek néhány ezer forinttal többet, és vásárolnak reklámmentes változatot.

Ár 30 000 Ft-ig

Ebben az árkategóriában teljesen alapvető modelleket talál. Ezek általában gyengébb akkumulátor-üzemidővel és gyengébb minőségű kijelzővel rendelkeznek, valamint az egyszerű könyvolvasáson kívül szinte semmilyen funkciót nem kínálnak. Ezért csak olyan felhasználók számára alkalmasak, akik valóban csak alapvető feladatok elvégzésére szeretnék használni az olvasót, és sok kiegészítő funkció nélkül is tudnak létezni.

Ár 30 000 – 55 000 Ft között

Ez az árkategória olyan modelleket kínál, amelyek gond nélkül kielégítik az átlagos olvasók igényeit. Néhány fejlett funkció, például az internetkapcsolat vagy a fejhallgató-csatlakozó mellett jó minőségű, többnyire háttérvilágítással ellátott kijelzőt és megfelelő akkumulátor-üzemidőt is találhatunk ezeken a készülékeken. Emellett a gazdagabb formátum-támogatás sem kivételes. Általánosságban elmondható, hogy az ebbe a kategóriába tartozó e-book olvasók a jó ár/érték arány miatt a legjobb választásnak bizonyulnak az átlag felhasználók számára.

Ár 55 000 Ft felett

Viszonylag szélesebb árkategória, mivel a legdrágább modellek ára egészen magas is lehet. Ettől a küszöbtől felfelé azonban szinte minden modell esetében olyan csúcskategóriás funkciókkal rendelkező eszközökről van szó, amelyek a könyvek olvasása mellett lehetővé teszik például a webböngészést, a zenehallgatást vagy akár az egyszerűbb játékok játszását is.

Általában kiváló minőségű kijelzővel és háttérvilágítással rendelkeznek, így kímélik a szemét, és egyetlen feltöltésre akár több héten át is képesek működni. Ha az ár nem kulcsfontosságú tényező az Ön számára, akkor nem fog hibázni az ebbe a kategóriába tartozó készülékkel.

E-book olvasókkal kapcsolatos gyakran ismételt kérdések


Szerinted hasznos volt ez a cikk?
Visszajelzéseidet örömmel fogadjuk.

E-book olvasók
Átlagos értékelés 4.9 az 11 szavazatból