A legjobb klasszikus porszívók összehasonlító tesztje és értékelése

Porszívózás. Világszerte csak kevesen tartják épp ezt a házi tevékenységet a legkedveltebbnek. Túlnyomórészt csak egy kényszerű dolognak vesszük, amit – nincs mit tenni – fogcsikorgatva időnként el kell végeznünk. A modern időkben szerencsére ez nekünk valamennyire mégiscsak meg lett könnyítve, éspedig a padlóporszívó feltalálásával. A szemetet a légáramlás felszippantja, és egy praktikus tartályba gyűjti be, amelyet elég kiüríteni.

A porszívók feltalálásától számított idő előrehaladásával azok termékajánlata vitathatatlanul kibővült, és azóta már világot láttak újabbnál újabb konstrukciós megoldások. Ezért, kiválasztás során jó szem előtt tartani, hogy léteznek egyrészt zsákos, másrészt műanyag tartályos porszívók. További jelentős jellemzőknek mondható a szeméttartály köbtartalma, továbbá a teljesítmény, illetve az energetikai címkén feltüntetett adatok – fogyasztás, padlófelületek és szőnyegek porszívózásának hatékonysága, zajszint. Nem jó, ha figyelmen kívül hagyjuk a tömeget, mivelhogy nyilvánvaló: minél könnyebb a porszívó, annál egyszerűbb annak mozgatása.

Általában leszögezhetjük, hogy a porszívó manapság egyetlen háztartásban sem hiányzik. Amennyiben arra az elhatározásra jutottál, hogy egy korszerűbb modellt vásárolsz, a megfelelő kiválasztáshoz szükséges lehetőleg minél nagyobb körültekintéssel hozzáállnod. Végtére minden egyes paraméter fontos szerepet tölt be azt illetően, hogy a megvásárolt termékkel elégedett leszel-e. És ha a termékkínálatban található modellek tömkelegében mégsem lennél képes eligazodni, olvass bele az alábbi cikkünkbe: Hogyan válasszunk porszívót. A cikkben található információk segítséget nyújtanak a helyes választáshoz.


A legjobb klasszikus porszívók a felhasználók értékelései és visszajelzései szerint

Sorrend Termék Motorteljesítmény (W) Megközelítőleges ár Aktuális ár
Top 1 850 12 000 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 2 650 72 000 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 3 650 104 000 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 4 850 17 000 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 5 700 15 000 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 6 7000 53 490 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 7 1000 41 690 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 8 700 13 490 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 9 850 50 490 Ft Mutasd az ajánlatokat
Top 10 700 34 990 Ft Mutasd az ajánlatokat

Hogyan válasszunk porszívót

Jóllehet, egy viszonylag kisebb háztartási gépről van szó, a porszívó kiválasztása viszonylag mégis bonyodalmas lehet. A porszívózás hatásfokán túl, kiválasztás során szükséges meggondolni a különböző sajátosságokat is, mint például háziállat jelenléte, vagy egy allergiás családtag. Jelen cikkünk segít áttekintést nyerni a porszívók aktuális termékajánlatáról, továbbá arról is, mire figyeljünk a kiválasztás során, és hogy milyen összeget fektessünk be egy új porszívó vásárlásába.

Porszívók fajtái

A kiinduló kérdés, amire választ keresünk: Milyen porszívóra is van szükségünk? Van, aki előnyben részesíti a seprűt és a padlót inkább felsöpri, van, aki inkább a nedves rojtseprűt ragadják meg, és csak azt használják takarításhoz. Manapság viszont már kaphatók porszívók, amelyek segítségével a takarítás annyira egyszerű, hogy azt szórakozássá lehet tenni. Mindegy, milyen padlófelületről van szó, ha úgy tetszik, a padló olykor-olykor fel is mosható. Némelyik porszívók mindkét műveletet képesek elvégezni. Az üzletekben az alábbi fejezetekben taglalt fajtájú porszívók kaphatók:

a) Klasszikus porszívó

b) Kombinált funkciós / ipari porszívó

c) Álló porszívó

d) Morzsaporszívó

e) Álló- és morzsaporszívó „kettő az egyben“

f) Takarító robot

g) Központi porszívó

Porszívó típusa + Előnyök – Hátrányok
Klasszikus porszívó Kielégítő teljesítmény, elfogadható áron

Legjobb ár/teljesítmény arány

Elérhetőség

Nehezebben hordozható

Tömeg

Kombinált funkciós / ipari porszívó Vizes és száraz porszívózás

Magas teljesítmény

Magas űrtartalmú edény

Roppant nagy

Nehezen hordozható

Magasabb ár

Álló porszívó Kistömegű

Nem kell hajolgatni

Jól hordozható

Kisebb teljesítmény

Szőnyegeken rosszabb eredmények

Rosszabb ár/teljesítmény arány

Morzsaporszívó Hordozható

Egyszerű használat

Kis szívóteljesítmény

Csak apró szemétke alkalmi letakarításához felel meg

Álló- és morzsaporszívó „kettő az egyben“ 2 típus egyben

Hordozható

A normális álló típussal szemben alacsonyabb teljesítmény és magasabb ár
Takarító robot Rendszeres és önműködő takarítás, pl. amikor a munkában vagyunk Magas ár

Nem alkalmas bizonyos típusú felületekre és térségekbe

Központi porszívó Nincs szükség csatlakozóvezetékre

Nem kell cipelgetni az emeletekre

Magas teljesítmény

Ár

Inkább házakba felel meg

a) Klasszikus porszívó

A klasszikus porszívó a leggyakrabban vásároltak közé tartozik. A háztartások zömében érvényesülésre jut, és értékelni fogják úgy a szőnyegek tulajdonosai, úgy a keménypadlós háztartások lakói. A klasszikus porszívóhoz járó tartozékoknak köszönhetően, kiporszívózható vele az ülőgarnitúra, vagy segít pl. a kocsi tisztításánál is. Ezt az oldalt pontosan ezeknek a porszívóknak szántuk. Fontos lesz, zsákos, vagy zsák nélküli porszívót válasszunk-e, de erről jelen utasítás további részében szólunk.

b) Kombinált funkciós / ipari porszívó

A kombinált funkciós porszívó képes porszívózni szárazon és vizesen egyaránt, tehát lehet vele felmosni, vagy vizesen megtisztítani a szőnyeget, illetve a kárpitozást, esetleg vizet felszívatni. Az egyszerű padlóporszívóval szemben nagyobb méretű, nehezebb és drágább szokott lenni. Elégedettséggel fogadható főképp amennyiben a szárazon és a vizesen végzett porszívózás kombinációját részesítjük előnyben, és nagy űrtartalmú portárolóra van szükségünk. Rendszerint irodák, műhelyek és hasonló méretű térségek takarítására specializálódott vállalkozások veszik hasznát.

Példának okáért megemlíthető egy speciálisan szélsőséges típus: a hamuszívó, vagy például a porszívók egyik leszármazottja, a levélfelszívó.

c) Álló porszívó

Álló porszívó beszerezhető drótra (de vigyázat, rendszerint helyszűke miatt önműködő felcsévéző nélkül), vagy pedig akkus kivitelben, amelyet a munka befejeztével fel kell tölteni. Előnye a kis súly, a rendszerint alacsonyabb ár, valamint az egyszerűbb kezelés és a hordozhatóság. Az üzletekben álló porszívók megtalálhatók úgy zsákos, úgy zsák nélküli verzióban, alapvetően eltérő teljesítménnyel. Rendszerint rendkívül alacsony, inkább a kisebb lakásokba vagy irodákba felel meg, és nem alkalmas szőnyegtisztításra, mivel nem rendelkezik elegendő erővel a szennyeződés szövetből való kihúzására. Jó segítség lehet időnkénti takarításhoz, vagy pl. idősebbeknek – álló porszívóval történő takarításkor nem kell annyit hajolgatni. Viszont ügyeljünk az álló porszívó tömegére: tudatosítani szükséges, hogy – a kábelt kivéve – a kezünkben fogjuk tartani a gép szinte teljes tömegét (a porszívó ugyan le lesz téve a földre, de a nagyobb tömeget mégiscsak érezni fogjuk). Tehát meglehet, hogy egy nehezebb kivitelezésű álló porszívóval végzett néhány percnyi porszívózás után annak megvételét megbánhatjuk, hacsak a fitcentrum időnkénti látogatását nem szeretnénk helyettesíteni a porszívózással.

d) Morzsaporszívó

A morzsaporszívók csaknem kizárólag akkus kivitelezésűek. Feltöltéshez elég az állványukba helyezni, vagy pedig csatlakoztatni kell a táphálózat dugaljába, mint például a Smartphone telefont. A készülék előnye tehát a hordozhatóság és a könnyű kivitel, amely jó szolgálatot tesz az apró szemétke (pl. szétszóródott liszt) gyors eltakarításához, amihez felesleges lenne elővenni a klasszikus padlóporszívót. Nem várható tőlük sem egetverő teljesítmény, sem hogy az akkujuk hosszú ideig bírni fogja szusszal – ezek valóban az aktuális szemétke gyors felszippantására szolgálnak. A morzsaporszívó speciális típusa az autós porszívó, ami rendelkezik a kocsi szivargyújtójába alkalmas lengődugós csatlakozással.

e) Álló- és morzsaporszívó „kettő az egyben“

Az álló porszívók kategóriájába tartozik a „kettő az egyben“ kivitel is – tehát morzsaporszívó és álló porszívó együtt. A gép úgy működik, hogy a morzsaporszívó, amely levehető és önállóan is használható, az álló porszívó hosszú fogantyújának részét képezi. Az ilyen kivitelezésű porszívók rendszerint valamivel drágábbak, és a külön álló porszívók átlagos teljesítményével szemben kisebb teljesítményűek.

f) Takarító robot

A takarító robot a modern háztartás egyik hasznos segítőtársa, de egy klasszikus porszívó munkáját nehezen képes ellátni, bár jóllehet, az üzleti elárusítók gyakran az ellenkezőjéről próbálnak bennünket meggyőzni. Inkább a tisztaság folyamatos fenntartására alkalmasak, aminek köszönhetően a klasszikus porszívóval történő későbbi porszívózás egyszerűbbé válik.

Jobban szereti a kemény padlófelületeket, mint mondjuk a hosszúszálú szőnyegeket (illetve, többségük a bolyhos szőnyegekkel nem tud mit kezdeni és csak beleakad). Tehát, elsősorban sima, akadálymentes padlófelületre való. Ami az akadályokat illeti, az üzletekben kaphatók takarító robotok, amelyek azokat felismerik és egyszerűen kikerülik. Hátrányt jelenthet viszont a még kitakarítatlan környező térség. Ráakadhatunk olyan porszívóra is, amelyik az akadályt egyszerűen nem veszik figyelembe, és eltolja maga előtt, vagy képesek belegabalyodni a padlóra fektetett vezetékekbe. Elsősorban az olcsóbb kategóriás takarító robot alternatíváiról van szó.

Elmondható, hogy a takarító robotok esetében nem biztos, hogy mindenkor helyénvaló a mondás, miszerint „a kevesebb néha többet jelent“ – valamivel többet áldoznunk rá egyszerűen megéri. Előnyük, hogy teljesen autonóm üzemmódban dolgoznak, tehát a takarítás lényegében akkor folyik, amikor senki sincs otthon. Továbbá, szem előtt kell tartani, hogy ezek a porszívók tömör kialakításúak és aránylag kisméretűek, ebből adódólag a portartályuk sem lesz valami óriási, és azt gyakrabban fog kelleni kicserélgetni. Az olcsóbb modellek viszont többnyire nem képesek kielégítő teljesítményt nyújtani, a 12 000,- árú és annál magasabb árszinten mozgó típusok pedig nem éppen kis befektetésnek mondhatók.

g) Központi porszívó

A központi porszívó mindeddig főleg külföldön volt érdekkör, az utóbbi időben viszont kezd közkedveltté válni nálunk is. Főleg nagyobb helyiségekkel rendelkező többemeletes házakban fizetődik ki. Teljes mértékben elmaradnak a vezeték átkapcsolgatásával, a porszívó lépcsőkön történő áthordásával, valamint a zsák kicserélgetésével, illetve a porgyűjtő edényke kiürítésével járó gondok. A központi porszívóhoz minden helyiségben megtalálható egy beépített tömlő, amellyel a helyiség felporszívózható, és a begyűjtött szennyeződés illetve por egy csővezetéken keresztül levándorol a pincébe (vagy erre a célra megfelelő más helyiségbe).

Zsák, vagy edény?

A porszívó zsákok ugyan többletkiadást jelentenek, másfelől a cserélhető zsákos porszívó még mindig az egyik leghigiénikusabb megoldás. Egy minőségi zsák például a szűrők elé beiktatott filterként működik, némelyik tökéletesebb megoldású zsákokon a cserét megkönnyítő csapófedelecske van (megakadályozza a por, illetve egyéb apró szemét kiömlését, amikor a zsákot mozdítjuk). Az ismételten felhasználható zsákok egy kissé hátul maradnak a sorban –kiürítésükkor kiszáll belőlük a por, amit belélegzünk, és ráül a testre, illetve a ruhára. Ezen kívül, ismételt felhasználásuk során a zsák anyaga elveszti eredeti minőségét, azon apró repedések keletkeznek, amiből adódóan a porszívó motorja eltömődhet. A porszívók zsákos változata még mindig eléggé közkedvelt. A porszívók magas teljesítménnyel dicsekedhetnek, további előnyük a por alapos begyűjtése. Allergiás egyének ezt a tulajdonságát bizonyára értékelni fogják, különösen HEPA szűrővel kombinálva, ami növeli a por felszívásának minőségét.

Zsák nélküli porszívó esetén a zsákok vásárlása elmarad, itt a por egy gyűjtőedénybe, vagy vízbe kerül. A gyűjtőedényt viszont itt is ki kell ürítgetni, és ezzel ugyanazzal az imént említett problémával találkozunk, mint az ismételt felhasználású zsákoknál – kiürítésekor kiszáll belőle a por, amit belélegzünk, és ráül a testre, illetve a ruhára. Ráadásul, háziállatok, és/vagy hosszúhajú családtagok háztartásban való jelenléte esetén, elkerülhetetlen a szűrők gyakori tisztogatása szőr- illetve hajszálaktól és egyéb szennyeződésektől, nehogy a porszívó szívóteljesítménye leessen.

A port vízbe begyűjtő porszívó rendkívül higiénikus, gyakran begyűjti a különböző atkákat és mikrobákat, amivel nagyszerű allergikusok részére. Hátránya viszont, hogy gyengébb szívóteljesítménye lehet – az ugyanis le van csökkentve, nehogy a vizet beszívja a motorba. A víz kb. 20 percnyi porszívózási idő elteltével többnyire cserélődik, ami eléggé kényelmetlen lehet. Ezeknek a porszívóknak egyik további apró hátránya az esztétikai hatás. A gyűjtőedény gyakran átlátszó és tele van piszokkal, ami nem valami csábító látvány. A vízszűrős porszívó háztartásokban való alacsony mértékű kihasználtságára tekintettel, jelenlegi tesztünkben nem szerepel.

Tehát, egy szokásos háztartásba egy klasszikus zsákos porszívót ajánlanánk. A kivehető gyűjtővel ellátott porszívó inkább műhelyekbe vagy hasonló térségekbe való, ahol durvább szennyeződés fordul elő.

Mekkora űrtartalmú porszívót válasszunk?

Minden a lakás/ház nagyságából indul ki. Max. 50 m2-nyi területre 2 – 2,5 l-es zsák fog kelleni, viszont egy 150 m2 kiterjedésű hely esetén 3 – 4 l űrtartalmú zsákra lesz szükség, és 150 m2 fölött már ajánlatos 4 l és annál nagyobb befogadóképességű. Zsák nélküli porszívóhoz elég egy univerzális, 1,2 – 2 l kapacitású, amelyet minden némelyik porszívózás után ki lehet üríteni. Természetesen az némelyik vásárlók megfontolásán múlik, milyen köbtartalomban fog port és apró szemetet felporszívózni. Egy magányosan élő egyénnel szemben, aki ideje túlnyomó részét valahol a lakáson kívül tölti, egy kisgyermekes családban, ahol a csemeték szorgalmasan morzsázva majszolgatnak, itt-ott beszaladnak cipőben a lakásba stb., bizonyára jobban jön a nagyobb űrtartalom. Minden esetben meg kell fontolni, mit – milyen tulajdonságokat és milyen adottságokat – várunk el az adott géptől, mert egyrészt pénzt takaríthatunk meg, másrészt pedig megóvjuk magunkat a későbbi csalódástól.

Lakás területe Mekkora űrtartalmú zsákot válasszunk
Max. 50 m2 2 – 2,5 l
50 – 150 m2 3 – 4 l
150 m2-nél több 4 l és több

Energiaigény és teljesítmény összevetése

Ez a két fogalom hasonlóan csenghet a fülünkben, ami könnyen félrevezető lehet. Az „energiaigény“ jelentése: mennyi villamos energiát emészt fel a porszívó (tehát nagyobb energiaigény = magasabb fogyasztás), a „teljesítmény“ fogalom alatt a szívóteljesítmény értendő, ami a porszívózott területtől függően gyakran szabályozható. Gyakran találkozhatunk azzal a helyzettel, amikor ezt a két fogalmat összekeverik. A szívóteljesítmény többnyire az energiaigény 20 – 35 %-át képezi. Az energiaigény többnyire kb. 1 500 W és annál magasabb szintet érhet el, minimális értéke pedig 300 W körül mozog. Léteznek azonban alacsonyabb energiaigényű modellek is, amelyek ennek dacára elegendő szívóteljesítményt képesek nyújtani, amivel pénzt takarítanak meg – ez a címkén kerül kinyilatkoztatásra jó energetikai besorolással, emellett jó besorolású porszívózási hatásfokkal.

Egy alacsonyabb energiaigényű minőségi porszívó is valóban elegendő szívóteljesítményt fog nyújtani – ezt ugyanis alapos, jó minőségű tömítéssel és még jobb szűréssel érik el. A szívóteljesítménynek tehát minden esetben jó nagyobb figyelmet szentelni – a porszívó hatékonyságát az energiaigénnyel ellentétben nagyobb mértékben befolyásolja. Hogy mindez ne mutatkozzon kevésnek, a szívóteljesítményt a különböző gyártók más és más módon mérik – van, aki közvetlenül a fúvókánál, van, aki már a fúvóka kimeneténél, ami hatással van az eredményre, mivel a tökéletlen tömítés stb. miatt kizárásra kerül az alacsonyabb teljesítmény. Ezért a legjobb az energetikai címkén feltüntetett porszívózási hatásfokot figyelembe venni – a címkéről az alább következő bekezdésekben írunk.

Energetikai címke

Figyelmeztetés: 2019 februárjában az Európai Tanács hatályon kívül helyezte a porszívók címkézéséről szóló rendeletet, és a gyártóknak, valamint az értékesítőknek megtiltotta az energetikai címke továbbiakban való feltüntetését. Egyidejűleg egy új rendelet kibocsátását fontolgatja, amely alapján az energetikai címkézést felújítanák. Az energetikai címkézés felújításának időpontja egyelőre nem ismert, ez attól függ, meddig fog tartani, amíg kitalálják az energetikai hatásfok mérésének legmegfelelőbb módszerét. Ezért az alább következő sorokban azokról a címkékről szólunk, amelyek jelenleg hatályon kívül vannak, de a porszívók problematikájával kapcsolatos átfogó áttekintés kialakításához megfelelnek. A fejezetet a várható fejlemények alapján időszerűsítjük.

Az energetikai címkére fokozottan fókuszálni fogunk. Amennyiben adódna valami, aminek alapján kiválaszthatnánk a megfelelő porszívót, tesztelés céljából való néhánynapos kikölcsönzésének szükségessége nélkül, az pontosan az energetikai címke. A rajta feltüntetésre kerülő adatokra egyrészt egyértelmű szabályok érvényesek, másrészt az osztályokba történő besorolás szerintiek. Az energetikai címkén található némelyik besorolásokat A-G betűjelölés adja meg – a legjobb az „A“ a legrosszabb a „G“. Az energetikai címke felosztható a következő csoportokra:

a) Színes csíkok

b) Évi fogyasztás

c) Szűrés minősége

d) Porszívózás hatásfoka kemény padlófelületen és szőnyegen

e) Zajszint

a) Színes csíkok

Ezek a szivárvány színspektrumának árnyalataival megkülönböztetett csíkok a porszívó energetikai jellemzőit mutatják a címkén. A címke bal felén van az A – G skála, jobboldalt van egy betűjelzéses nagy nyíl, ami a termék konkrét besorolásáról informál. Az energetikai besorolás a hatásfok (porszívózás hatásfoka) és a fogyasztás aránya szerint kerül megállapításra. A legjobb besorolás az „A“, a legrosszabb besorolás a „G“.

b) Évi fogyasztás

kWh egységekben van megadva. A porszívó által egy év alatt felemésztett energiamennyiségnek felel meg, azzal az előfeltétellel, hogy azzal átlagosan hetente egyszer van felporszívózva egy átlagos területű, tehát 87 m2-es lakás. Ez az adat kiemelten hasznos, amennyiben ki szeretnénk számolni, mennyibe jön megközelítőleg a porszívó évi használata. Többnyire nincs szó valami egetverő összegről, de amennyiben ráadásul mindjárt a legelején egy alacsonyabb évi fogyasztású porszívóba fektetünk be, használata során ez a befektetés megtérül.

c) Szűrés minősége

A szűrésen függ, milyen tisztaságú levegőt fúj ki a porszívó. Porszívózáskor a porral és a szennyeződésekkel telített levegő áthalad a szűrőn, és a porszívó azt végezetül visszaengedi a helyiségbe. Hogyha a szűrés kevésbé jó minőségű, a kifújt levegő továbbra is tartalmaz porrészecskéket. Ezzel a porszívó nemcsak csökkent hatásfokkal fog dolgozni, mivel a felszívott por egy része újra leülepedik a padlóra, hanem kedvezőtlen hatással lehet egészségünkre is. A kifújt por felkavarodik a légtérben, és ez főleg a légúti bántalmakkal küszködő egyéneknek problémákat okozhat. Az energetikai besoroláshoz hasonlóan, a szűrés minőségét szintén A-G betűjelzés mutatja. Egy leghatékonyabb szűréssel rendelkező, az „A“ besorolás alá tartozó porszívó gyakran képes kiszűrni a felporszívózott por akár 99,8 %-át.

d) Porszívózás hatásfoka kemény padlófelületen és szőnyegen

Az energetikai címkén található adatok közül a porszívózás hatásfoka valószínűleg a legfontosabb. Mégiscsak a legnagyobb mértékben befolyásolja a porszívózás eredményét, tehát a legmegbízhatóbban tanúskodik arról, hogy a porszívó milyen jól képes végezni munkáját. A porszívó hatásfokát szívóteljesítményének, a porszívó tömítettségének és fúvókája alakjának figyelembevételével lehet megállapítani. A porszívózás hatásfokát két osztályzattal is értékelik, ugyanis megkülönböztetünk egyrészt kemény padlófelületek, másrészt szőnyeg porszívózásának hatásfokát. A kemény padlófelületeket általánosan könnyebb felporszívózni, úgyhogy a szőnyeg esetében nyert eredmények gyakran alacsonyabbak lehetnek, mivel szükséges, hogy a porszívó képes legyen a port kiszívni a szövetből. A szűrés minőségéhez hasonlóan, a porszívózás hatásfokát szintén betűjelzés mutatja, egy minőségi és higiénikus porszívóért jó lesz C és annál magasabb besoroláshoz folyamodni.

e) Zajszint

A zajszint- jellemző ugyan nem biztos, hogy első benyomásra szerepet fog kapni, ugyanis nincs összefüggésben a leglényegesebb tulajdonságokkal, tudniillik, sem a szívóteljesítménnyel, sem a fogyasztással. Másfelől jó lesz észben tartani, hogy a szívóteljesítmény vezérléses növelése a zajszint fokozásával jár. Lényegében elsősorban az általunk kiválasztott porszívó használati komfortjával összefüggő jellemzőről van szó. Léteznek olyan porszívók, amelyek valóban csak halkan zümmögve dolgoznak, úgyhogy nemcsak hogy nem fogjuk felverni a szomszédokat, sőt takarítás közben még zenét is hallgathatunk, ami a munkát határozottan kellemessé teszi.

A hang értékei porszívó esetében decibelekben (dB) vannak megadva, a mindennapi felhasználók többsége viszont a feltüntetett értékek alapján csak bajosan képes elképzelni, mennyire zajos a porszívója. Emellett már 10 dB különbség markáns és reálisan hallható. A valóban jó értékek 50 dB körüliek, ami egy szokásosan kihangosított tévé zajszintjének felel meg. Gyakran érvényes, hogy a csökkenő ár a zajszint értékének növekedésével jár. 80 és annál több dB értéknél már a földalattiban előforduló zúgáshoz hasonlítható zajszinttel fogunk viaskodni. Összehasonlításképp jó lesz felemlíteni pl. egy mosógépet, ami mosáskor kb. 50 dB, centrifugáláskor pedig 70 dB zajszintet mutat ki.

Szűrők

A teljesítménnyel mindenképp összefügg a szűrés, valamint, a szíváshoz hasonlóan, a porszívó konstrukciójának kialakítási módja. Kevésbé jó minőségű szűrők esetén porszívózni fogjuk állandóan ugyanazt a port újra és újra, és egy nem teljesen ésszerű elgondolással kialakított konstrukcióval rendelkező porszívóval sem lehet elérni ideális eredményt. A porszívók rendszerint két – három szűrési szintet érnek el:

1. Zsák – Zsákos porszívó esetén, a zsák előtét-szűrőként szolgál, ami megakadályozza a porrészecskék bejutását a motorba. A zsák anyaga lehet egy- vagy kétrétegű textília, illetve papír. Sőt, léteznek zsákok, amelyek szűrőtulajdonságukat nézve elérik a HEPA szűrők minőségét – ezeket „HEPA zsák“ megjelöléssel szokták árusítani. Zsákos porszívónál figyeljünk a gyártó által megadott minősítésekre, gyakran ugyanis a zsákot már egy szűrési szintnek számítják, és HEPA zsák használata során már pl. a porszívóhoz nem is adnak kimeneti HEPA szűrőt. A szűrés leírása így egy kissé félrevezető lehet, és jó lesz arra odafigyelni.

2. Bemeneti szűrő – Ez a szűrő a porszívó motorját védi a por beszívása ellen. A zsák térségének hátsó részében van elhelyezve. Ajánlatos lecserélni minden némelyik új zsákcsomagolással, sőt néha az ilyen jellegű csomagolás részét is szokta képezni.

3. Kimeneti szűrő Valószínűleg a szűrés legfontosabb fokozata a kimeneti szűrő, amely gondoskodik arról, hogy a porszívó belsejében minél kevesebb mennyiségű por maradjon és a kifújt levegővel ne kerüljön vissza a helyiségbe. Ezért a kimeneti szűrőnek valamivel nagyobb figyelmet szentelünk.

Általánosan a legtökéletesebb és egyben a legnagobb mértékben használatos kimeneti szűrők a HEPA szűrők, amelyek esetében érvényes: minél magasabb számérték van feltüntetve a szűrő megnevezésében, annál jobb (pl. a HEPA 13 eléri a 99,95 %-os hatásfokot). Némelyik gyártók a szűrők közé beszámolják a belső zsák rétegeit is, ami félrevezető lehet. Végezetül is a legjobb lesz, ha az energetikai címke szerint, illetve a kifújt levegő tisztaságának besorolása alapján tájékozódunk, ami minden esetben összefüggésben van a szűrő minőségi mutatójával. Egyébként ez az allergiások számára szolgál, akik bizonyos konkrét szűrők nélküli porszívót nem használhatnak.

EPA, HEPA, ULPA

Ideális porszívó keresése során bizonyára találkozunk az EPA, HEPA vagy ULPA rövidítések valamelyikével, amelyek a szűrő típusát jelzik. Az EPA rosszabb, mint a HEPA, vagy hogyan lehet tájékozódni e rövidítések között? Korábban minden szűrőtípus egységesen a HEPA megjelölés alá volt besorolva, amihez egy szám is tartozott, rendszerint 10-től 13-ig. A HEPA rövidítés jelentése „High Efficiency Particulate Arrestance” (nagyhatékonyságú részecskefelfogás), a számérték pedig a szűrő hatékonysági szintjét fejezi ki. A légszűrők új nemzetközi MSZ EN 779:2012 és MSZ EN 1822:2010 szerinti osztályozásában a meglévő HEPA szűrőket hatásfokuktól függően három csoportra osztották fel – ennek alapján egyszerre jött létre mindkét – EPA és ULPA – típus. Röviden, ez annyit jelent, hogy a HEPA 10 és EPA 10 megjelölések ugyanazt a szűrőt jelentik, csak az első esetben annak korábbi, a második esetben pedig újonnani megnevezése alatt.

És pontosan mennyire hatékonyak az EPA, a HEPA, vagy az ULPA szűrők? Nagymértékben, pl. az EPA 12 és a HEPA 13 variánsok már nem engedik át a 0,1 – 0,3 mikron méretű mikroszemcsék egy százalékát sem. Eddig nem említettük az ULPA szűrőket – a táblázatból kitűnik, hogy a szűrők számjelölése eléri a 17-est. Manapság a termékpiacon viszont ilyen porszívó nem található, a gyakorlatilag használatos legmagasabb szűrési besorolás a HEPA 13. HEPA 14 és ULPA 15-17 megjelöléssel ellátott szűrők a ma létező porszívó modellekben túlságosan hatékonyak lennének, azok erős légellenállása csökkentené a gép szívóteljesítményét.

Szűrőcsoport Szűrés besorolása Hatásfok (%)
EPA E 10 min. 85
EPA E 11 min. 95
EPA E 12 min. 99,5
HEPA H 13 min. 99,95
HEPA H 14 min. 99,995
ULPA U 15 min. 99,9995
ULPA U 16 min. 99,99995
ULPA U 17 min. 99,999995

Tömeg, ergonómia

Egy olyan gép esetén, mint amilyen például a porszívó, a tömeg meglehetősen befolyásolja a mozgathatóság komfortját, tehát jó lesz erre a kiválasztás során emlékezni. A nagyobb tömeget főleg a porszívó lépcsőkön való cipelésekor érezhetjük meg, de nehézséget jelent főként az idősebb korosztály, vagy mozgáskorlátolt egyének részére. Az üzletben a porszívó könnyűnek látszódhat, de gondolnunk kell arra, hogy nagyobb területek porszívózásakor gyakran fog kelleni odébb tennünk. Meg kell gondolnunk továbbá, fogja-e azt használni idősebb személy, vagy gyerek. A tömeg a porszívó konstrukciója által adott, és azt gyakran kíséri annak teljesítménye is. A nagyobb tömeg rendszerint épp a magas teljesítmény következménye szokott lenni, pl. kombinált funkciós és ipari porszívók esetén.

Fontos a porszívó kábelének hossza is. Amennyiben a kábel túl rövid, kénytelenek leszünk a porszívót gyakran kikapcsolni és átcsatlakoztatni egy másik dugaljba, vagy az is megtörténhet, hogy a kábel abból kihúzódik, ami nem tesz éppen jót a porszívó motorjának. Webüzletekben a porszívó leírásában megtalálható a „Hatósugár“ jellemző is – ez a porszívó teljes hosszában kihúzott kábelének dugaljtól számított hatótávolságát jelenti, és ez az érték a megadott kábelhossztól valamivel nagyobb, mivel ahhoz hozzászámításra kerül a szívócső hossza, valamint a porszívó hosszanti mérete is.

Az ergonómiai követelmények is szerepet játszhatnak, mégha első látásra nehéz is felbecsülni, mi az, ami fontos. Azon dolgok közé, amelyekre érdemes odafigyelni, tartozik pl. a porszívó kiegészítő toldalékainak és a fúvókának az elhelyezési pozíciója. Némelyik típusoknál közvetlenül a teleszkopikus szívócsőre vagy a porszívó testére vannak felerősítve, esetleg erre a célra a porszívóban ki van alakítva egy külön tárolótérség – tehát azonnal kéznél vannak, és semmi sem akadályozza azok kihasználását. Más porszívóknál pedig nincs lehetőség tartozékok felhelyezésére, úgyhogy azok vagy a porszívó dobozában maradnak, vagy pedig valamilyen eldugott kis zugba kerülnek. Ez azzal a végső következménnyel járhat, hogy nehézkes keresgélésük és elővételük, majd takarítás befejeztével ismét helyükre rakosgatásuk helyett azokat inkább egyáltalán nem használjuk és megelégszünk az alapvető fúvókával, ami bizonyára nagy kár. Amennyiben pl. kárpitozott bútorunk van otthon, és számolunk a speciális fúvóka gyakori használatával, bizonyára tartsuk szem előtt ezt a követelményt.

Tartozékok

Az alapvető tartozékok közé tartozik a kis fúvóka, amelyet kihasználhatunk hozzáférhetetlen sarkak, vagy a kárpitozás hajtásainak kiporszívózásához, továbbá fúvóka a kemény padlófelületekre. A felhasználók túlnyomó része, főként a háziállatok kedvelői, vagy a hosszúhajú családtagok, elégedettséggel fogadják a kefés szívófejet, amely megkönnyíti a szőnyeg kiporszívózását. Előnyt jelent a beállítható teleszkopikus szívócső, amit elégedettséggel fogadhatunk a helyiség mennyezeti sarkainak porszívózásakor.

Mint azt már az előzőekben említettük, minden esetben kényelmesebb, ha a tartozékokra kialakított fiók közvetlenül a porszívótestben található, és az embernek azok így állandóan kéznél vannak. Felbecsülhetetlen segítőtárs a zsák telítettségének, valamint a szűrő eldugulásának kijelzője, amelyek által kihagyható a porszívó minden némelyik használat utáni kinyitogatása és ellenőrzése. Hosszú ideig tartó használat során bizonyára elégedettséggel fogadhatjuk a Soft Start funkciót, amely a porszívót fokozatosan indítja, ezzel kíméli a motorját és meghosszabbítja élettartamát.

A különböző típusú padlók felporszívózását könnyíti a beállítható teljesítmény – a fúvóka pl. ezáltal nem szívódik rá túl intenzíven a kemény padlófelületre. Némelyik porszívó lehetővé teszi a teljesítmény vezérlését közvetlenül a szívócső fogantyúján, ezáltal további idő és fáradtság takarítható meg, amit máskülönben a porszívótestre telepített vezérlő elem segítségével kellene elvégezni. Ráadásul plusz pont írható fel egy további apróságok javára, mint például mondjuk a habgumi-kerekek, vagy a gumi ütközők. Kezdetben az ember ilyesmiknek nem is szentel elég figyelmet, de hosszú ideig tartó használat során azokat kellően elégedettséggel fogadja.

Na, és manapság már feltétlen standard a táphálózati kábel önműködő felcsévélése, ami megóvja a felhasználót a vezeték hosszadalmas és fárasztó kibontásától, illetve összerakásától. Egy további apróság, ami valaki számára nem biztos, hogy döntő szerepet fog játszani, másnak viszont ellenkezően, igen, éspedig a döntés a porszívó tárolási módjáról. Előnyös, amennyiben választhatunk a porszívó vízszintes és függőleges tárolási elhelyezése közül.

Kedvelt porszívó márkák

A többi háztartási géphez hasonlóan, porszívók gyártásával szintúgy főként a hagyományos márkák foglalkoznak, amelyek a takarítás megkönnyítéséhez saját technológiákat fejlesztenek ki. Az alábbiakban röviden bemutatjuk a legkedveltebbeket. Ha valakinek valamelyik konkrét márkával kapcsolatos bővebb információra lenne szüksége, azt megtalálhatja az egyes gyártókról összeállított külön cikkeinkben.

Bosch márkájú porszívók

A német Bosch cég több mint 150 fajta porszívót jelentet meg a piacon. Ezek között megtalálhatók a klasszikus, az álló-, valamint az ipari porszívók. Elsősorban alacsony zajszintjükkel és energiatakarékosságukkal emelkednek ki. A kemény padlófelületek porszívózásával a Bosch márkájú porszívók – a korábbi évjáratú modelleket kivéve – könnyedén megbirkóznak. A szőnyegporszívók besorolása „C“, tehát átlagos. Ami az árat illeti, a magasabb átlagú szinten mozognak.

Electrolux márkájú porszívók

A svéd Electrolux cég porszívó-ajánlatát elsősorban klasszikus, zsákos vagy zsák nélküli modellek képezik, de termékajánlatukban álló porszívók is szerepelnek, csak kevesebb számban. Az Electrolux porszívók átlagon felüli hatásfokkal dicsekedhetnek. Kemény padlófelületekre alkalmas porszívóik besorolása „A“, ami a konkurens gyártók többségének osztályzatával megegyező. A jó minőségű szűrőrendszerük garantálja porszívózás közben a pornak a környezetbe történő alacsony mértékű visszabocsátását, továbbá szintén az „A“ kategóriába sorolható be. Viszont átlagon felüli a szőnyegporszívó teljesítménye, ami eléri a „B“ és „C“ besorolást. Sőt, a legújabb modellek elérik az „AAAA“ kategóriát is.

Sencor márkájú porszívók

Az eredetileg japán Sencor márka porszívó-termékajánlata eredetileg 40 modell körül van. Többnyire klasszikus, zsákos és zsák nélküli porszívókról van szó. Az álló fajtából nála csak elvétve találhatunk. Hatásfokot illetően, ezek a porszívók főként kemény padlófelületek tisztítására alkalmasak, amiben „A“ hatásfoki besorolást érnek el. A szőnyegporszívózással viszont problémáik vannak. A modellek zöme „D“ besorolás alá tartozik. Árban jól elérhető porszívókról beszélhetünk.

Rowenta márkájú porszívók

Ez a cég Németországban székel. Az üzletekben megtalálhatunk majd százféle Rowenta márkajelzésű terméket. Túlnyomó többsége klasszikus, zsákos modell. Álló fajta nála is csak elvétve fordul elő. Ezeknek a házi besegítőknek a kiváltsága az alacsony energiaigény, ugyanis az „A“ vagy az „A+“ besorolásba tartoznak. A padló felporszívózásával problémamentesen megbirkóznak, és szőnyeget is képesek kielégítően kitisztítani. Többségük „C“ besorolású, a legmagasabb sorozatok modelljei viszont elérik az „AAAA“ besorolást is. Termékeik zajszintje átlagos, 75 dB körüli.

ETA márkájú porszívók

Az ETA csehországi cég, jelenleg több mint 80 porszívó-modellt kínál fel. A klasszikus, zsákos modellekre fókuszál, de megtalálhatók itt álló-, zsák nélküli, vagy morzsaporszívók is. Gépjeik erős oldala a kemény padlófelületek porszívózása. Ez „A“ besorolással van jelölve. A szőnyegporszívózással viszont problémáik vannak. Értékelésük „C“ és „D“ besorolás között mozog. Modelljeik többsége takarékos, „A“ vagy „B“ besorolású, de elvétve előfordulnak legrosszabb, „F“ besorolású modellek is. Nemcsak teljesítményben, hanem árban is átlagos szinten vannak.

Concept márkájú porszívók

Egy másik cseh cég, a Concept, több mint 50 porszívó-modellt jelentet meg az üzletekben. Túlnyomórészt mindegyik klasszikus porszívó, zsákos vagy zsák nélküli kivitelezésben, de helyet kapnak az álló gépek is. A Concept márkájú porszívók képesek kielégítően megbirkózni a kemény padlófelületek porszívózásával, „A“ és „B“ besorolást kaptak. A szőnyegporszívózással viszont problémáik vannak. Modelljeik teljesítménybesorolása csak a „D“ és „E“ – tehát a lehető legrosszabb – fokozatot éri el. Ezek a porszívók átlag alatti árban kerülnek üzleti értékesítésre.

Dirt Devil márkájú porszívók

Az amerikai Dirt Devil cég által gyártott porszívók főként ciklon technológiájukkal emelkednek ki, ami a márka szabadalmaztatott alapvető eljárása. Tehát zsák nélküli modellekről van szó. Ezek a porszívók nemcsak a kemény padlófelületek porszívózásához kaptak „A“ besorolást, hanem a környezeti levegőbe visszajutó porrészecske-mennyiség értékelésében is. A szőnyegporszívózással viszont valamivel rosszabbul áll a szénájuk – ott „D“ besorolású modellekre is bukkanhatunk. Viszont előnyük az alacsony energiaigény – annak betűjelzéses osztályozása „A“ vagy „A+“. Átlagos úgy zajszintjük, ami 75 dB körül mozog, úgy az áraik.

Dyson márkájú porszívók

A Dyson márka Nagy-Britanniából származik, termékei az átlátszó gyűjtőedénynek és futurisztikus külalakjuknak köszönhetően már első ránézésre megkülönböztethetők. A cég kizárólag ciklon technológiás, tehát zsák nélküli porszívókat gyárt. A variánsok között álló- és morzsaporszívók is szerepelnek. Gépei a kifújt levegő tisztaságának értékeléséhez „A“ besorolással büszkélkednek. Kemény padlófelületek felporszívózását kitűnően ellátják, az ide tartozó besorolásuk „A“ vagy „B“. A szőnyegporszívózással viszont problémáik vannak – a legalacsonyabb értékelésű modellek „D“ kategóriások. Porszívóik viszonylag zajosak, akár 80 dB szintet is elérnek. Áraik szintén átlagon felüliek. A gyengébb teljesítményt viszont kompenzálja a használatos technológia.

Hoover márkájú porszívók

Az eredetileg amerikai Hoover cég, amelynek európai ágazatát a Candy vállalatcsoport öleli fel, a hazai piacon csaknem 200, valamennyi típusú porszívó-modellt kínál fel. Termékkínálatukban a klasszikus kialakításon kívül megtalálhatók álló- vagy morzsaporszívók, zsákos és zsák nélküli technológiát kihasználó modellek. A Hoover márkájú porszívók magas teljesítménnyel és alacsony energiaigénnyel dicsekedhetnek. Valamennyi szakterületet illetően – a környezeti levegőbe visszajutó porrészecske-mennyiség értékelésében és a szőnyegporszívózásban is – „A“ és annál magasabb besorolásba tartoznak. Nem csupán a zajszint, de az ár is átlagos szinten helyezkedik el.

Kärcher márkájú porszívók

A német Kärcher cég különböző tisztító- és a takarító gépeket gyárt, elsősorban ipari használatra. Gondol viszont a háztartásokra is. Tehát nem kivételes egy sárga színű porszívó otthoni használatra – ezek rendkívül hatékonyak kemény padlófelületek porszívózásához, és üzem közben a porszívó minimális mennyiségben fúj vissza porrészecskéket a környező levegőbe. Ezen kívül energiatakarékosak is, „A“ vagy „A+“ besorolással. A szőnyegporszívózással viszont problémáik vannak – azok főként „C“ és „D“ osztályzatot kaptak. A felajánlott jellemzők széles skálájára tekintettel, az árak terjedelme eléggé széles.

Philips márkájú porszívók

A holland Philips márka porszívói leggyakrabban klasszikus, zsákos kivitelezésű gépek. Találkozhatunk álló- és zsák nélküli modellekkel is. Teljesítményük színvonalas, „A“ vagy „A+“ besorolással jelölt. Ezek a termékek ezt az értékelést több szakterületen is elérik: az energetikai hatásfokban, a környezeti levegőbe visszajutó porrészecske-mennyiség értékelésében, illetve a kemény padlófelületek porszívózásában. Szőnyegtisztításnál rosszabb teljesítményt nyújtanak – itt csak az átlagos, illetve az átlagon alatti „C“ és „D“. kategóriába jutottak be.

Zelmer márkájú porszívók

Eredetileg lengyelországi cég, ma már a német BSH óriásvállalat részét képezi, kb. 30 modellt kínál fel. Elsősorban kombinált funkciós gépekről van szó, amelyek a száraztechnológiás tisztításon kívül vizes variánst is felajánl. Ezek a háztartási gépek jó eredményeket érnek el az energiaigényt, a környezeti levegőbe visszajutó porrészecske-mennyiség értékelését, valamint a kemény padlófelületek porszívózását illetően. Amivel viszont kevésbé jól képesek megbirkózni, az a szőnyegporszívózás – itt az „E“ betűjellel megadott, vagyis a második legrosszabb kategóriát érik el.


Szerinted hasznos volt ez a cikk?
Visszajelzéseidet örömmel fogadjuk.

Klasszikus porszívók
Átlagos értékelés 4.4 az 21 szavazatból